terug naar alles over het knsf-terrein

'Muiden Hangt'

De Presentatie van de Plannen

Inhoud:

Raadsvergadering 17-feb-2005 : Muiden Hangt! Commissievergadering 14-feb-2005 : veel van hetzelfde, debat verhardt zich Raadsvergadering 10-feb-2005 : side-letters Onthullingen op commissievergadering 8-feb-2005 over KNSF-terrein
Siem Rozendaal kan er niet vrolijk van worden....

Raadsvergadering 17-feb-2005 : Zege voor Muiden Hangt!

Weer Ludieke Demonstratie Guus

Guus kan maar niet genoeg krijgen van het breeduitmeten van de roekeloze woorden van gedeputeerde Ton Hooijmaijers toen hij, naar verluidt, vertelde dat Muiden hing wegens geheime afspraken: zogeheten 'side letters'. Verkleed als begravenisondernemer hing hij als actievoerder van de 'Nee-meermin' onze lieftallige Muider Zeemeermin aan de galg: 'Muiden Hangt'. We waren slechts enkele uren verwijderd van wat door een meerderheid van de bevolking wordt gezien als de ondergang van het gezellige, knusse Muiden, en door een grote meerderheid een uiterst bedenkelijke beslissing, die de uitkomst is van een uiterst bedenkelijk proces.

Ook ons aller 'Madam Mikmak' Marianne Homan had zich voor de gelegenheid passend gekleed.

Insprekers

Er waren voor deze gelegenheid slechts vijf insprekers. Of het allemaal zin had, vroeg men zich af: de kaarten waren toch al geschud, en men had niet de illusie hier nog iets aan te veranderen. De toespraken waren dan ook alle bestraffend van toon in de richting van de voorstanders van het voorstel van B en W dat op uiterst ondemocratische wijze tot stand zou zijn gekomen.

Siem Rozendaal (ex. CDA wethouder) wees daarop toen hij rapporteerde dat zijn partijgenoot en Tweedekamerlid Bas- Jan van Bochove hem verteld had dat Muiden 'vanaf het begin juridisch vastzit aan het bebouwen van het KNSF-terrein'. "Als dát zo is, dan zijn we vanaf het begin bedonderd" voegde Siem daar aan toe. Óf dat zo is wenst het college en de coalitie niet uit te zoeken, zo bleek later.

Herman Wetselaar las namens de Klankbordgroep een verklaring voor. Daarin uit de Klankbordgroep zijn misnoegen over het stelselmatig negeren van de wil van de Muider bevolking, en zelfs het stelselmatig negeren van de moties van de raad, en roept de raad op het college op te dragen tot een voor de Muider bevolking acceptabel onderhandelingsresultaat te komen.

Guus Kroon hield een indrukwekkende monoloog waarin hij de toekomst van Muiden schetste: Dit besluit leidt er toe dat over een tijdje de wereld er nóg beroerder uitziet, aldus Guus. Bij de poort van het slot zitten een paar verwarde bejaarden, die soms praten over die goede oude tijd, over keutels en zeemeerminnen…

Jacob Veenhuijsen was al even goed van de tongriem gesneden: Muiden hangt niet alleen, het wordt ook nog eens uitgekleed!

Marianne Homan spande de kroon. Nadat ze de voile van haar rouwcostuum had terug gevouwen, hield zij een scherpe toespraak die overkwam alsof zij de Muider politiek niet hoger inschatte dan die van een dictatoriaal geregeerd duister derdewereldland. Na afloop van haar toespraak deelde zij cake uit aan de aanwezigen.

De vergadering

Jan Hylkema(PvdA), kennelijk geinspireerd door de verslaggeving op muideninfo, kwam nog eens terug op de eis van Dick Methorst (CDA)(en Henk Bökenkamp(VVD)). Die eisten zijn vertrek omdat hij de raad liet weten dat gedeputeerde Hooijmaijers hem vertelde dat er geheime afspraken ofwel 'side-letters' waren. Even terzijde: Siem Rozendaal, die bij het inspreken eigenlijk hetzelfde beweerde, mocht kennelijk van zijn partijgenoot Methorst wél deze boodschap overbrengen.
Tot ieders verrassing toonde Jan Hylkema zich bereid om stantepede zijn raadszetel op te geven als tenminste de helft van zijn kiezers (Jan verzamelde 310 stemmen) daar nu om vroeg. Hij verwachtte van Dick Methorst hetzelfde. Voor Dick was de helft van zijn electoraat echter 1 stem. De toon was gezet...

Ter zake nu: Jan Hylkema vond dat nu maar eens de onderste steen boven moest komen, en diende een motie in, die dat aan het college opdroeg.

Anna Waanders sloot zich hierbij aan met een iets andere motie, waarin de raad zélf een onderzoekscommissie instelt. Zij hekelde de ondemocratische gang van zaken 'waarbij alles bekokstoofd is, en zij paste ervoor te buigen voor projectontwikkelaars die samen met hogere overheden Muiden het mes op de keel zetten'.

CDA, Eric Hoetmer, D66 en VVD waren allen voor het bereikte accoord. Er waren voorstemmers die nu of eerder verklaarden dat zij liever een (veel) kleiner bouwvolume hadden gezien, maar vreesden dat bij afwijzen van het akkoord de provincie met een aanwijzing zou ingrijpen, en Muiden nóg meer dan nu met door anderen gebakken peren zou zitten. Janneke Knijn was er zo één: hoorbaar nerveus legde zij een stemverklaring af. De oppositie ontkent dat onder de huidige omstandigheden Muiden een aanwijzing te vrezen heeft.

In zijn reactie op de bewering dat er geen woningen voor inkomens lager dan modaal in het plan zaten ("sociale woningen") beweerde wethouder Mackay dat er weldegelijk woningen voor "starters" inzaten. De indruk werd gewekt dat men langs elkaar heen praatte: er zijn immers ook rijke starters. Verder zegde de wethouder toe dat er goede afspraken met de zeeverkenners worden gemaakt mocht KNSF gebruik maken van zijn optie op de Westbatterij, de koninklijke óók rechten in de nieuw aan te leggen jachthaven zal krijgen, en dat het 'ontwerpatelier' voor de Bloemendalerpolder/KNSF-terrein (onder regie van Muiden en Weesp) volgende week in het voormalig postkantoor van start gaat.

Het college ontraadde de motie's betreffende de waarheidsvinding, wat men in het publiek niet heel verbazingwekkend vond.

In tweede termijn meldde Sylvia Bazuin (VIB) dat zij 'géén goed gevoel' kreeg bij een partner, die over van alles en nog wat geheimhouding bedingt, en zich bij het minste bedient van dreigementen. 'De mensen kennen simpelweg niet alle informatie, nodig om te beslissen'. Sylvia had er vanaf gezien te tekenen voor geheimhouding en weet dus alleen wat we allemaal weten en wat KNSF kwijt wilde. Dick Schulp sprong daar op in 'dan moet ú ze voorlichten, dan had ú ze maar moeten informeren'. 'Met geheime informatie, meneer Schulp?' vroeg Sylvia
Sylvia was ook ontevreden over de wijze waarop met de Klankbordgroep werd omgegaan.

referendum

Riet Ruijzendaal, gesteund door PvdA en VIB eiste een referendum over deze kwestie. Jan Hylkema wilde daar ook mee voorkomen dat dit college 'over zijn graf regeert'. Hij rekent op een afstraffing waarna een anders gekleurd college dit besluit zal moeten uitvoeren.

(Er was nog een motie van D66 over natuurwaarden, klimaatscan, duurzaam bouwen, kapvergunning, openbaar groen, als hier geen goedkopere woningen komen die dan later in de Bloemendalerpolder proberen te realiseren, en het rekening houden met Europesche wetgeving met betrekking tot de Westbatterij. Deze motie werd zonder stemming door het college overgenomen.)

De referendum motie werd echter ten stelligste ontraden. Het zou alleen maar een vertragende werking hebben. Kennelijk ging het college ervan uit, dat zo'n referendum alleen maar tot uitstel en niet tot afstel zou leiden. Bij hoofdelijke stemming over de referendum motie bleek dat CDA, Hoetmer, VVD én Sandra Deuling van de referendum partij D66 van mening waren dat in deze kwestie de Muider bevolking niet over haar toekomst mag beslissen. Haar fractiegenoot Hans van der Steen (voorstander van de plannen) was deze keer slimmer: het voorstel zou het toch niet halen, dus kon hij gerust vóór stemmen. De indieners (VIB, Riet, PvdA) waren uiteraard voor, zodat het referendum voorstel het níet haalde met 5 tegen 8 stemmen. Jan Hylkema: "De tegenstemmers kunnen nooit meer voor een referendum zijn, want dit is de grootste kwestie in de geschiedenis van Muiden".

Hetzelfde lot waren de beide moties tot waarheidsvinding beschoren. Ook de twee raadsleden die toen als wethouder de onderhandelingen voerden (Hans van der Steen, D66 en Dick Schulp,CDA) voelden er niets voor hun handelen nader onderzocht te hebben zodat deze moties met 9 tegen 4 stemmen afgeserveerd werden.

Zege voor Muiden of Muiden hangt?

Tenslotte werd Muiden door CDA: Dirk Jan Methorst, Dick Schulp, Henk Steffens, Petra Nell, D66: Hans van der Steen en Sandra Deuling, de gedeserteerde Eric Hoetmer, VVD: Henk Bökenkamp en Janneke Knijn veroordeeld tot dit plan dat volgens hen varieert van de minst slechte oplossing tot een 'zege voor Muiden'.

PvdA: Jan Hylkema, VIB: Anna Waanders en Sylvia Bazuin en Riet Ruijzendaal, die eerlijk is eerlijk, uit de VVD deserteerde, stemden tegen.

Muideninfo hoopt u spoedig nader te informeren over deze plannen. De informatie die ons als ingezonden stuk bereikte heeft de status van een eerste verkenning, en ging niet van een toelichting vergezeld.

Aan het eind van de voor hem laatste gemeenteraadsvergadering hield burgemeester Smith een korte afscheidstoespraak. Veel Muiders hielden dit voor gezien, en verlieten de zaal. De burgemeester vond dat niet leuk.

Lees ook, uit de Gooi- en Eemlander: Muiden zegt ja tegen deal kruitfabriek


Commissievergadering 14-feb-2005 : veel van hetzelfde, debat verhardt zich

De partijen toonden zich steeds onverzetterlijker bij het verdedigen van hun standpunt.

zeeverkenners ontstemd.

De zeeverkenners protesteerden tegen het voornemen van het college hun onderkomen, de Westbatterij, aan KNSF over te doen. Ze hadden zelfs een heus zeilschip meegebracht, en daarvan het gaffeltuig-met-protestzeil gehesen. De zeeverkenners willen op de door henzelf opgeknapte en onderhouden Westbatterij blijven.

de boot - het was donker

de zeeverkenners volgen de beraadslagingen

beantwoording schriftelijke vragen

In aanwezigheid van circa 150 opvallend gedisciplineerde Muidenaren opende de immer kordate voorzitter Sylvia Bazuin de vergadering. Zij gaf het woord aan de wethouder Mackay, die begon met beantwoorden van schriftelijke vragen. U vindt hieronder de aantekeningen van de wethouder, waaruit hij voorlas. Oordeel zelf maar: De wethouder ontkende overigens het bestaan van de fameuze 'side-letters'

Insprekers

Daarna kwam weer de bekende bonte rij van insprekers. Good Old Siem Rozedaal beet het spits af, en voorspelde op indringende toon de ondergang van zijn CDA. Hij deed zijn eigen onderzoekje: 'hoeveel mensen zijn hier vóór de plannen van dit college?' Er staken welgeteld twee mensen uit het publiek hun vinger op, wat aanzienlijk minder is dan het aantal commissieleden dat vóór zal stemmen. Siem vond het een ondemocratische gang van zaken.
Andere insprekers waren onder meer Marianne Homan en Jacob Veenhuysen, die wees op de aanwezigheid van de vele granaten in de Trekvaart, en dit minstens even belangrijk achtte als de mogelijk enkele nog aanwezige granaat in 't Kruitbos, en Guus Kroon (foto overbodig want bekend), die zich zorgen maakte over de toename van verkeer door dit project . Hij woonde graag in Muiden, en hoopte dat te kunnen volhouden. Sandra Boogaard sprak in namens de zeeverkenners. Ook zij willen graag op hun oude stek blijven 'wonen'.
Jan Bovenlander ontkende in een reactie op de zijns inziens unfaire beantwoording van zijn vragen voor enig aantal woningen te kiezen, maar slechts het rapport van Oranjewoud en Edelman samengevat te hebben. Daar volgen véél lagere kosten uit dan de geheime 'open begroting' ons wil laten geloven. Ook de uitspraak van de wethouder dat waar je op het ene punt wint, je op het andere verliest vond hij maar nonsens: KNSF overdrijft letterlijk álle posten van de geheime 'open begroting'.

Marianne Homan

Jacob Veenhuysen

andere insprekende zeeverkenner
Corry de Ridder pleitte, onder applaus, voor een referendum, en Roy Hesterman wilde alles vergeten wat er nu gebeurd is, en helemaal opnieuw beginnen. Deze weg was heilloos door de vele fouten die in het verleden gemaakt waren, aldus Roy. Ook Fred Winnubst drong aan op bezinning.

Corrie de Ridder

Roy Hesterman

Fred Winnubst



Herman Wetselaar
Het klankbordgroeplid de heer Wetselaar liet weten dat de wethouder zélf op de klankbordgroep bijeenkomst de indruk had gewekt dat er sprake was van aanvullende en vertrouwelijke accoorden tussen partijen, mogelijk de 'side-letters' waar volgens de PvdA de gedeputeerde Hooijmaijers op duidt: " Ik vraag mij af waarom we hier bij elkaar zijn. Immers, op de laatste klankbordgroepvergadering heeft de wethouder ons verteld dat door allerlei "heren-accoorden" er in feite geen andere keuze dan het voorliggende plan mogelijk is."
Toen de wethouder dit ontkende las het klankbordgroeplid Paul Dinant uit zijn aantekeningen de volgens hem letterlijke uitspraak van de wethouder voor, die inderdaad neerkwam op het bestaan van aanvullende afspraken.

en dan dit nog

Muideninfo deed zijn eigen kleine onderzoekje onder raadsleden naar de mate waarin voor- en tegenstanders van de plannen van het college zich geinformeerd hadden. Op de vraag aan enkele voorstanders of zij het bij nauwkeurige lezing zeer kritische Oranjewoud-rapport wel hadden bestudeerd, werd nogal ontwijkend geantwoord. Eén raadslid wist niet waar ik het over had, een ander zei, 'nou ja, op mijn manier, ik heb er natuurlijk niet zoveel tijd voor', een derde wist zich de kritische passages niet te herinneren, en een vierde vond de plannen wel goed, omdat de wethouder dat zei.
Muideninfo kan daarnaast niet anders dan constateren dat de tegenstanders zonder uitzondering goed gedocumenteerd bleken.

Donderdag 17 februari 2005 gaan we in de raad verder.


Raadsvergadering 10-feb-2005 : side-letters

14-februari 2005

Eric Hoetmer stapt op

Aan het begin van de raadsvergadering legde Eric Hoetmer (148 voorkeurstemmen) een verklaring af. Hij kon zich niet langer vinden in het beleid en de communicatie van de PvdA en gaat verder als éénmansfractie. Hij zat dan ook niet langer naast zijn voormalig fractiegenoot en fractieleider Jan Hylkema, maar naast het CDA, aan de rechterzijde. De burgemeester zag het grappige er wel van in: op de vraag "hoeveel inwoners heeft Muiden" kon hij geen exact antwoord geven maar wél wist hij te vertellen dat er wel nu zeven raadsfracties waren. Na de desertie van Eric legde de voorzienigheid alle raadsleden ter rechterzijde het zwijgen op door aan die kant de microfoons uit te schakelen…. lees het artikel in de Gooi- en Eemlander

KNSF-dossier: Side-letters

Toen was de beurt aan de fractievoorzitter van het CDA, Dick Methorst (2 voorkeurstemmen) om de fractievoorzitter van de PvdA, Jan Hylkema (310 stemmen) de oren te wassen : hij had bij Ton Hooijmaijer (VVD gedeputeerde voor RO) geïnformeerd over het bestaan van de side-letters, en in een amicale e-mail verzekerde de gedeputeerde aan Dick dat er van side-letters geen sprake was. Dus bestonden ze niet en moest Jan Hylkema zich schamen vanwege deze bewuste poging van de PvdA om het College en de Gedeputeerde in diskrediet te brengen. Hylkema zou de consequenties moeten trekken, en zijn raadszetel opgeven. Ook Henk Bökenkamp (354 stemmen) bleek niet te weten wat side-letters nu eigenlijk waren, en had geen goed woord over voor de bewering van Jan Hylkema. Hij en D66-er Hans van der Steen (235 stemmen) vonden ook dat Jan Hylkema op moest stappen. Het ontging de woordvoerders van de coalitie kennelijk dat Hylkema niet beweerde dat er sprake was van side-letters, maar dat hij slechts rapporteerde dat gedeputeerde Ton Hooijmaijers het bestaan daarvan aan hem openbaarde. Hette Zijlstra was erbij, en is óók bereid de woorden van Hooijmaijers onder ede te bevestigen.

over side-letters Side-letters zijn documenten die van pas komen als zaken als partijen later onenigheid krijgen over gemaakte afspraken, of wanneer de zaken anders lopen dan de bedoeling is van de contract-partijen. In het algemeen staat de inhoud van side-letters op gespannen voet met opvattingen van ethiek en fatsoen of zijn ze zelfs onwettig, en daarom luidt de eerste zin van een side-letter dat partijen zich verplichten het bestaan van de side-letter te ontkennen. Met andere woorden : het feit dat Hooijmaijers, burgermeester Smith, en Schulp het bestaan van de side-letters ontkennen, is nu juist een bewijs dat ze wéldegelijk bestaan - een drogreden die past bij de demagogie waaraan Muiden nu ten onder dreigt te gaan.
lees het artikel in de Gooi- en Eemlander

Burgerleden Klankbordgroep ontstemd

De Burgerleden van de klankbordgroep toonden zich misnoegt met het behaalde resultaat: "Omdat er vanaf het begin vaststond dat het ministerie van VROM reserves had ten aanzien van het geplande volume kantoor, en omdat met het bereikte onderhandelingsresultaat KNSF zich de kosten van het verplaatsen van de sportvelden bespaart, en andere emolumenten geniet, komt het bereikte onderhandelingsresultaat van 1475 woningen nagenoeg overeen met het voorstel van KNSF van 1695 woningen. We vinden dat om verschillende redenen onacceptabel. Eén van die redenen is dat dit akkoord de signalen van onze achterban negeert, en dat zijn uw kiezers." Hun inspraakreactie (pdf-9 kb)


Onthullingen op commissievergadering 8-feb-2005 over KNSF-terrein

9-februari 2005

Demonstratie.


Wethouder Mac Kei die zich mateloos populair maakte door met alle verlangens van de demonstranten in te stemmen.
"Brandweercommandant" Guus organiseerde voor de Kazerne een ludieke demonstratie voorafgaande aan de eigenlijke commissievergadering. De demonstratie was gericht tegen het plan om op het KNSF-terrein tenminste 1350 woningen te bouwen, en 100.000 m2 bvo kantoren, in de vorm van een geluidswal. Het kunnen ook 1475 woningen worden, en 75.000 m2 bvo kantoor.

Guus interviewde een kei die wethouder "Mac Kei" moest voorstellen. Vragen uit het talrijk aanwezige publiek werden aan deze Kei van een wethouder gesteld. Alle vragenstellers kregen gelijk: immers, een Kei spreekt niet en wie zwijgt stemt toe. Na dit diepte interview ging men over tot het ten gehore brengen van protestliederen. Onder leiding van Burgemeester Hooman ging men daarna de Kazerne binnen. Deze werd overvol, er waren zelfs geen staanplaatsen meer in de zaal, zodat het publiek ook talrijk in de gangen aanwezig was, en de discussie over luidsprekers volgde. Brandweercommandant Guus Kroon vond het allemaal wel best zo. Hij zag geen aanleiding iemend weg te sturen. Ook de aanwezige politie had een rustige avond. Ze waren tevreden over de koffie.
Sylvia Bazuin opende vergadering.

De vergadering

Capgemini gaf een toelichting op de contra-expertise. Deze was in de vorm gegoten van een Power Point presentatie, identiek aan het 2,5 Mbyte grote document dat u hier kunt downloaden. Als u dezelfde tekst leesbaar wilt uitprinten kunt u beter de text-only versie van 51 kbyte hier downloaden.

Daarna waren er zo'n 15 insprekers; die allen het voorstel, of de gang van zaken, of beiden, afkeurden. Het is toch te gek voor woorden dat de raad in twee dagen zal beslissen over een voorstel waarmee Muiden verkwanseld wordt, zo was de algemene teneur. Alle sprekers werden op enthousiast applaus onthaalt. Marian Hooman deed het als vanouds goed, en leek bij het college naar de functie van gemeentelijk juridisch raadgeefster te solliciteren.

Capgemini te kakken gezet.

Gregor Heemkerk(PvdA) maakte gehakt van de contra-expertise van Capgemini, en wist duidelijk te maken dat deze volstrekt de plank missloeg. Bij de beantwoording van zijn vragen, later, had Capgemini daar nauwelijks verweer op. Dat gold ook voor hun reactie op de heer de Bruin (VIB), die aantoonde dat de sloopkosten niet 27 miljoen euro zoals Capgemini beweerde waren maar slechts ongeveer 1 miljoen euro. "Waarom komt u op 27 miljoen?" vroeg hij aan Capgemini. "Omdat Arcadis dat zegt" was de reactie van Capgemini. "Maar die moest u nu juist controleren" sneerde Diederik de Bruin. "U had ook wel om het bonnetje bij de sloper kunnen vragen, want de gebouwen zijn nagenoeg allemaal gesloopt", voegde Gregor Heemskerk daar aan toe.
Capgemini rekende dat niet tot hun taak.

Vanuit de oppositie (PvdA en de VIB) werd het voorstel sterk afgekeurd. Gregor Heemskerk (PvdA) noemde het voorstel 'om te huilen'. De PvdA bleef onverkort voor 500 woningen. Voor een aanwijzing hoefden we niet te vrezen, zo maakte hij duidelijk, want daarvoor is een streekplan én de medewerking van Provinciale Staten nodig. Bij de beantwoording zei wethouders Mackay dat streekplan er wel komt, en intussen Muiden buiten spel gezet wordt.


Dick Schulp (CDA) en Henk Bökenkamp (VVD) waren positief over het voorstel. Schulp wenste nog wel 25 senioren woningen, die mogelijk ook voor 'starters' gebruikt kunnen worden. Bökenkamp meldde vol trots dat zijn wethouder een mooi onderhandelingsresultaat had gehaald dat de toekomst van Muiden zou zeker stellen. Gezien de afkeurde reacties uit de zaal was men niet blij met de toekomst die Henk zich voorstelde. Janneke Knijn (VVD) en Petra Nell (CDA) waren niet zo enthousiast.

Wat D66 van het plan denkt werd niet duidelijk. Sandra Deuling wilde nogal wat vragen beantwoord hebben.

vorig college maakte 'verregaande afspraken'.

Jan Hylkema (PvdA) meldde dat Ton Hooymaijers, kersverse Gedeputeerde voor RO (VVD) van Noord-Holland onder getuigen hem gezegd heeft dat "VROM en Gemeente vergaande toezeggingen hebben gedaan. Volgens het advocatenkantoor Houthoff Buruma is er geen weg terug. "Muiden hangt" omdat er 'side-letters' zijn ondertekend. (Side-letters zijn vertrouwelijke documenten die alleen gebruikt worden als partijen het later oneens dreigen te worden)

In zijn reactie zei de wethouder Mackay van 'side-letters' "niets af te weten".
Hij bevestigde wél met zoveel woorden dat in feite die hele 'Open Begroting' er niets toe deed. Provincie, Rijk, en grondeigenaar KNSF wenste gewoon 1700 woningen en 10 HA bvo kantoor, en het oude college was daar maar wat blij mee. Het kon niet anders uitgelegd worden dan dat de geheime 'open begroting' van Arcadis dit resultaat moest opleveren, evenals de boterzachte Contra-expertise van Capgemini. Hij voegde daar letterlijk aan toe dat er inderdaad verregaande afspraken waren gemaakt tussen Rijk, Provincie, Grondeigenaar en Gemeente (voormalig college) waarin de Raad op geen enkele wijze in betrokken was. Ondanks dat die afspraken het laatste woord geven aan de Raad was het proces al zo ver gevorderd dat er volgens de gemeentelijke jurist geen weg terug is. Dick Schulp, nu raadslid, toen wethouder, reageerde als de vermoorde onschuld op de beschuldigingen.

In een commentaar vertelde Jan Hylkema aan Muideninfo dat dit accoord op grond van de onoirbare gang van zaken bij de totstandkoming daarvan zeker door de Raad van State vernietigd zal worden, wanneer men daarop een beroep zou doen. Dat zal gebeuren wanneer dit college naar huis gestuurd wordt bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen, en het nieuwe college deze vernietiging aanvraagt. Alle betrokkenen, waaronder Gedeputeerde Hooijmaijers, zullen dan onder ede gehoord worden. In een reactie op dit scenario zei Wethouder Mackay zich liever met de inhoud bezig te houden en het verleden achter zich te willen laten.

Eric Mackay gaf toe dat de raad zonder meer kan besluiten dit plan te verwerpen, maar adviseerde nadrukkelijk dat niet te doen. B&W gaat er vanuit dat sportvelden en de volkstuinen niet verplaatst worden.

Tweede termijn uitgesteld.

Toen was het kwart over twaalf en moest een tweede termijn nog beginnen. Men debatteerde een dik half uur of die tweede termijn nodig was, het publiek bemoeide zich er mee, en uiteindelijk was de voorzitter, Sylvia Bazuin, het zat. Ze schorste de vergadering voor onbepaalde duur. Wanneer hij voortgezet wordt, bleef in het midden.

Sylvia dwong ieders bewondering af met de kordate wijze waarop ze de vergadering leidde.

Het raadsvoorstel staat op de agenda van de raadsvergadering van 10 februari. Als het dan behandeld wordt, zal eerst de commissievergadering afgerond moeten worden. Dat kan natuurlijk vlak voor de raadsvergadering, maar dat lijkt niet wijs, omdat dan er geen tijd is om met de resultaten van de commissievergadering tot een weloverwogen besluitvorming te komen. Mogelijk wordt het agendapunt doorgeschoven naar nog een extra raadsvergadering, een paar dagen eerder voorafgegaan door een commissievergadering.


Lees ook in de "Gooi- en Eemlander":
Opnieuw protest tegen bouwplan KNSF en
Onzekerheid over fiat woningdeal Muiden


terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: