Namens de Historische Kring Stad Muiden richtte Guus Kroon zich op 18 december 2001 tot de Raadscommissie over het zijns inziens hoogst ongelukkige plannen met betrekking tot de gemeentelijke accomodatie's.
OPROEP AAN DE GEMEENTERAAD VAN MUIDEN
Geachte leden van de raad, meneer de voorzitter
Hierbij maak ik met tegenzin, maar noodgedwongen gebruik van het spreekrecht bij deze commissievergadering. Als burger van Muiden, als uitgever van het Muider Maandblad De Sluiz, als voorzitter van de Stichting Behoud Vesting Muiden en als voorzitter van de Historische Kring Stad Muiden, maak ik bezwaar tegen de voorstellen voor een nieuw accommodatiebeleid zoals omschreven door bureau Metafoor.
Hoe blij waren wij, Muider jongeren, in november 1973(!) toen wij van de gemeente Muiden
gebruik mochten maken van het zojuist door het ministerie van defensie vrijgegeven Muizenfort. Met oude verwarmingsradiatoren van het verbouwde gemeentehuis werd een begin gemaakt met het ombouwen van het fort tot een centrum voor de Muider jeugd en ouderen. Na zo'n jaar of tien kwam er een eind aan deze activiteiten. Het fort stond jarenlang leeg en verpauperde snel.
Hoe geschokt waren wij, oudere Muider jongeren, toen het CDA in november 1987(!) liet weten dat het in of om het Muizenfort liever een nieuw gemeentehuis wilde zien. Dat deze plannen niet doorgingen, ondanks een hernieuwde poging van het CDA in 1990, gesteund door een adviesbureau, is meer te danken aan het verzet van de burgers dan door de tegenstand van de gemeenteraad. Het Muizenfort bleef omstreden en de invulling van de bestemming koste vele avonden vergaderen, zowel in de gemeenteraad, als daarbuiten.
Hoe teleurgesteld waren wij, de projectgroep Muizenfort, toen bleek dat ons advies om het
jongerenwerk van een beperkte horecavergunning te voorzien, werd afgewezen. Desondanks kwam het jongerenwerk toch van de grond, maar stierf in 1996 een vroege dood. De een zijn
dood is de ander zijn brood, dus trok de Historische Kring STAD MUIDEN in april 1997 in de vrijgekomen ruimte; in dit geval de kantoorruimte van het jongerenwerk, in de caponniere, ook wel oneerbiedig "De Puist" genoemd.
Hoe blij waren wij, Muider historici, met ons "eigen" onderkomen. We konden nu eindelijk ons archief centraal onderbrengen, geinteresseerde burgers ontvangen en op beperkte schaal tentoonstellingen organiseren. We hadden geen huurcontract, maar we vertrouwden op de goede bedoelingen van en de contacten met de plaatselijke overheid. Onze activiteiten breidden zich gestaag uit. Rondleidingen werden gegeven door het fort, wandelingen vertrokken vanaf het Muizenfort. Op Open Monumentendag was het Muizenfort steevast het informatiepunt, er werden vergaderingen gehouden. Iedere zaterdagmorgen van 11 tot 13.00 uur was onze ruimte open voor bezoekende inwoners of toeristen met vragen over de historie van Muiden.
In 1999 werden er twee maanden lang uiteenlopende exposities gehouden in het Muizenfort, in het kader van de Tentoonstelling van de Eeuw. Duizenden mensen bezochten deze tentoonstellingen en namen een kijkje in het Muizenfort. Zonder subsidie en grote sponsors werd een succesvol lokaal evenement, in samenwerking met Comite Oud Muiderberg afgerond.
Belangeloos werden vele uren vrije tijd opgeofferd voor de gemeenschap van Muiden. Van diverse kanten ontving de HKSM hiervoor begrip en waardering.
Hoe ontevreden waren wij, vrijwilligers van de Historische Kring Stad Muiden, toen wij hoorden dat wij op den duur het Muizenfort zouden moeten verlaten. Vooral omdat de reden onbevredigend is. Het gebruik zou inefficient en ondoelmatig zijn. Wij gebruiken onze ruimte iedere zaterdag, vergaderen er elke maand en organiseren meerdere keren per jaar diverse aktiviteiten. De Stichting Herstelling, onze zuiderburen, gebruiken het fort vijf dagen per week, onze noorderburen, Stichting Pampus, gebruiken het fort ook dagelijks, evenals de Kabelkrant. Hoezo, ondoelmatig? Het Muizenfort is in 1990 met geld van en voor de gemeenschap van Muiden gerestaureerd. De gemeenschap van Muiden profiteert nu van het fort, doordat de gebruikers hun aktiviteiten in dienst stellen van de gemeenschap, uiteraard tegen een redelijke vergoeding.
Het uitgangspunt was en zou moeten blijven dat het Muizenfort voor de inwoners een functie moet hebben. Commerciele activiteiten zijn per definitie meestal bedoeld voor bezoekers en niet voor de inwoners. Hiermee zou het fort dus niet meer voor een ieder toegankelijk zijn. Het zelfde geldtvoor de Kazerne, die tien jaar eerder, in 1980, met gemeenschapsgeld is opgeknapt.
In het 'Jaar van de vrijwilliger' beloont de gemeente Muiden haar aktieve inwoners met een gedwongen verhuizing. Terwijl er in het ene (Kolpron-)rapport wordt gesproken over het belang van een "verbeelding of museum' van de geschiedenis van Muiden, met oa de Hollandse Waterlinie als voorbeeld, stuurt het andere (Metafoor-)rapport de Historische instellingen het fort uit waar zo'n museum nu juist idealiter zou kunnen worden gevestigd.
Terwijl in het Kolpronrapport juist de aandacht wordt gevestigd op de toenemende vergrijzing en het belang van voorzieningen voor ouderen, wordt door het Metafoorrapport juist bepleit om alle ouderen activiteiten te verbannen naar achterafzaaltjes. Moet ik doorgaan?
We hebben het nog niet eens over de kosten gehad, in euro's of in guldens. Het geld interesseert me ook niet zo, want ik heb andere belangen. De keus is aan u, de raad van Muiden, om te bepalen of u het geld belangrijker vind dan de burgers. Het alternatief van de Singelkerk is geen alternatief; vergeleken onze huidige accommodatie gaan we er allemaal op achteruit. Bovendien zullen de huren ongetwijfeld omhoog gaan, om zo de kosten voor de verbouwingen en de doorberekende kosten voor gas, licht en water + schoonmaak te betalen. Vooraf is er trouwens nooit met ons overlegd, om te bekijken of er misschien iets te regelen viel.
Ik besef dat de macht van het geld groot is, maar ik doe een beroep op uw rechtvaardigheidsgevoel. Wijs de voorstellen van het college af en zoek, samen met de gebruikers naar alternatieve oplossingen voor de gestegen kosten. Vul de gaten in de gebruikersure; maar laat de gebruikers zitten waar ze zitten. Commercieel verhuren kun je ook met de Singelkerk. Als het dan toch moet, probeer daar dan maar een slaatje uit te slaan. Ik-wens u veel wij sheid toe bij uw beraadslagingen en wens u namens de vrijWilligers van Muiden prettige feestdagen toe en ik hoop op een gelukkig nieuwjaar voor de gebruikers van de accomodaties in Muiden.