terug naar het overzicht
04-aug-2002

De stroomuitval in Klapwijk


Op dinsdagavond 30 juli om ongeveer 22:30 werd de wijk zuid-west ('Klapwijk') in duisternis gehuld.





Oorzaak

Op dinsdagavond 30 juli om ongeveer 22:30 viel de electriteitsvoorziening uit in delen van Muiden. De wijk zuid-west ('Klapwijk') werd geheel in duisternis gehuld, want zowel de straatverlichting als de electriciteitslevering aan de huishoudens viel uit. Omdat het gelijktijdig onweerde, dachten velen aan blikseminslag. Toch bleek bij navraag bij de NUON de oorzaak een geheel andere te zijn: een kabelstoring.

Er heeft een kortsluiting plaats gevonden in een kabel waarmee het transformatorhuisje gevoed wordt dat 'Klapwijk' van stroom voorziet. Zo'n kabelstoring komt meestal voor bij graafwerkzaamheden, wanneer door onbekendheid met de ligging van kabels er één stukgetroken wordt. In dit geval was er geen sprake van graafwerkzaamheden op dit moment. Het kan echter zeer wel zijn dat in het verleden de kabel beschadigd is door eerdere graafwerkzaamheden. Er kan dan vocht binnendringen, die uiteindelijk tot een kabelstoring leidt.

Weg-omlegging

Nu rekent de NUON niet op één kabel bij de stroomvoorziening van de transformatorhuisjes. De transformator-huisjes die gevoed worden door een verdeelstation zijn opgenomen in een voedingsketen, die als een ring begint én eindigt bij dat verdeelstation. Om technische redenen is de ring op één plaats onderbroken. Als nu een kabel uitvalt, zoals op dinsdagavond, moet de onderbreking terplekke van die kabel komen. Dat kost enige tijd (o.a. om de plaats op te sporen), en de NUON had dat karwei twee uur later voor elkaar. Om 0:30 was er weer stroom.

Gevolgen

Omdat de stroomuitval van beperkte duur was zullen er wel weinig bedorven diepvries voorraden zijn. De kaarsjes werden aangestoken, en toen het licht en TV (lezen en kijken) na een uurtje het nog niet deden, was het sowieso bedtijd. Overigens viel ook de TV-distributie uit, tot in de volgende morgen. Apparaten met een geheugenfunctie, zoals wekkers en video-recorders moesten veelal opnieuw worden ingesteld.




terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: