terug naar het overzicht
24-juli-2002

"De Mol" drooggelegd

Ons Café Zonder Bier
De trotse eigenaar van 'de Mol', Hans Paardekooper, naast zijn nieuwe nering, die volledig uit limonades bestaat. Maar wat een keus! Lees er op deze pagina meer over.

Is Hans Paardekooper slachtoffer van een bureaucratische en onredelijke Burgemeester, zoals hij zelf in zijn pamflet suggereert?
Of heeft hij het werkelijk te bont gemaakt, door voortdurend de wettelijke bepalingen ten aanzien van het uitbaten van een café te negeren? Oordeel zelf, nu u behalve een Fanta'tje ook een pils kunt pakken in 'de Mol'!



'De Mol' heropend!
Vrijdag 2 augustus haalde Hans Paardekooper om 15:50 uur zijn vergunning op het gemeentehuis, betaalde zijn leges, en opende om 15:55 uur zijn taveerne. Om 16:00 uur zat het al vol met stevig pilsende stamgasten.


Hans Paardekoper kan niet overal tegelijk zijn

Hans Paardekoper kan niet overal tegelijk zijn, en daarom kwam het voor dat op één van zijn neringen ('de Klansput', 'Stadscafé vanouds Gieling', en 'de Mol' niet voortdurend een bevoegd persoon de leiding had. Helaas voor Hans is dat al zo'n twee jaar wettelijk vereist, en bij controle is Hans al een aantal malen op deze overtreding betrapt, en gewaarschuwd. Hoe zinvol zo'n wettelijke regel is, mag u zelf bedenken, maar een feit is dat in april de maat vol was voor onze burgervader, en de vergunning van café 'de Mol' ingetrokken werd. Ouwe Muier deed er verslag van:

Uit de keutels van 17 juli 2002:

+ Een kastelein die buiten de waard rekent: zondagavond werd in de Mol proces-verbaal opgemaakt. Ervan uitgaand dat hij geen alcoholische dranken mag verkopen, veronderstelde Hans Paardekooper dat hij dus wel alcoholische drank mocht wéggeven. Daar had hij na het intrekken van zijn drank – en horecavergunning dan ook zijn beleid op ingesteld. Maar weggeven mag óók niet, zo bleek tot zijn schrik. Sterker nog: hij mag helemaal geen alcoholische dranken in huis hebben: geen gedistilleerd, en ook geen bier en wijn. Dat was een lelijke streep door zijn rekening – die hij toch al niet mag opmaken. Jammer maar helaas voor de liefhebbers, en dan vooral voor die ouwe Henk: het is uit met de pret van de gratis drankjes.
+ Ook al omdat de zaak uitgegroeid is tot een prestigeslag, kon je moeilijk van de verbalisant verwachten dat die met zijn hand over zijn hart zou strijken. Maar Hans had wel een goed gesprek met de dienaars van de wet. Hij hoopt er genadig vanaf te komen als het onderhoud bij de rechtbank in Amsterdam plaatsvindt. Dat is op donderdag 18 juli.
+ Toch maar een terugblik, omdat het allemaal zo curieus is. Je kon er donder op zeggen dat het schenkverbod dat De Mol kreeg opgelegd het gesprek van de dag zou zijn in Muiden. En inderdaad: De Mol staat in het brandpunt van de belangstelling. Hans Paardekooper heeft zich vol overgave in de strijd gestort. Onder het motto 'ondernemen is risico nemen' tart hij de gemeente met een uitdagende brief die hij (tot voor kort) zijn vaste klanten voorlegde.
+ 'De bureaucratie viert hoogtij', laat Hans Paardekooper in die brief weten.Volgens hem dreigde de gemeente al in een tweede officieel schrijven met het intrekken van zijn vergunning. Hans Paardekooper: 'Dat geeft aan hoe de gemeente Muiden bestuurt'. Er staan trouwens meer pittige uitspraken in de brief voor de klanten. Zoals: 'Het niet onbekende machtsvertoon van de gemeente wordt door mij als onprettig en onnodig ervaren' en ook: 'Ik zal daar ook te pas en te onpas tegen strijden'.
+ In de brief legt de kastelein, die een kwart eeuw geleden De Mol opende en dit jaar dus zijn zilveren jubileum viert, zijn klanten uit wat hem wèl en wat hem níet is toegestaan. Geen alcoholhoudende dranken, maar fris en etenswaren, dat mag wèl. Zwart op wit biedt hij zijn gasten gratis maximaal vijf alcoholische drankjes aan (wat dus niet blijkt te mogen) 'om u niet de dupe te laten worden van het machtsvertoon van de gemeente Muiden en de Officier van Justitie. Fris en etenswaren moeten worden afgerekend.'
+ Het genereuze gebaar van de eigenaar van De Mol ging door Muiden als een lopend vuurtje, een vuurtje dat erom schreeuwde geblust te worden. Snelheid was geboden. Het aanbod zal niet lang gelden, want, zo schrijft Hans: 'de clubkas van De Mol is niet onuitputtelijk'.
+ Aan het eind van de brief maakt Hans Paardekooper zijn cliëntèle er subtiel op attent dat 'het geven van een hoge fooi voor de bediening natuurlijk altijd is toegestaan'. Hij besluit met een formeel 'ik hoop u hiermee te hebben geïnformeerd.' Reken maar.
Geachte Gast!

Helaas mogen wij u na ruim 25 jaar, dankzij de zeer welwillende medewerking van de Gemeente Muiden en in het bijzonder die van burgemeester Smith geen alcoholhoudende dranken meer schenken.?

De gemeente heeft op 2 april jl. onze Drank en horecavergunning ingetrokken omdat tijdens een controle is gebleken, dat, de op de vergunning vermelde leidinggevende niet aanwezig was in De Mol.
Om onder andere deze reden wordt ook de nieuwe vergunningaanvraag niet in behandeling genomen!

De grove nalatigheid van ondergetekende om niet elke openingsminuut als leidinggevende aanwezig te zijn is voor de gemeente Muiden voldoende reden om de al minstens 25 jaar geleden afgegeven vergunning in te trekken.

Wij zijn uiteraard zeer boos en teleurgesteld over dit zeer formulistisch optreden van de Gemeente, maar kunnen op dit moment niet anders doen dan slaafs afwachten totdat er een nieuwe drank en horecavergunning wordt afgegeven.

Onze welgemeende excuses voor deze voor ons ook zeer ongewenste situatie.
Wij hopen u op korte termijn weer van alcoholhoudende versnaperingen te voorzien.

Hans Paardekooper.

+ Het verbod kwam allerminst uit de lucht vallen. Sterker nog: de gemeente had Hans Paardekooper al op 2 april jongstleden verboden nog alcohol te schenken. Maar dit verbod werd door hem genegeerd. Nadat vanaf begin april keer op keer was geconstateerd dat De Mol gewoon doorging en dus onafgebroken in overtreding was, werd Justitie ingeschakeld. Dat was voor Hans reden om toch maar te stoppen met de verkoop van alcoholische dranken. De drooglegging geldt in eerste aanleg voor zes maanden. Het is voor hem te hopen dat de voorbije 'illegale maanden' april en juni erbij gerekend mogen worden.
+ Aanleiding tot het conflict is een nieuwe horecaregeling. De exploitanten zijn de laatste jaren verplicht ervoor te zorgen dat er tijdens de openingsuren altijd iemand met een vereist horecadiploma in de zaak is. Ook werknemers die al hun halve leven in de bediening staan, moeten alsnog zo'n diploma halen om alleen in de zaak te mogen staan. De Mol beschikt over vier 'bevoegden'. Het probleem is, dat Hans zijn aandacht moet verdelen over drie zaken, want naast De Mol bezit hij ook Stadscafé vanouds Gieling en restaurant De Klensput. Het kan wel eens gebeuren dat dit niet lukt. Héél soms volgens Hans Paardekooper: 99% van de tijd is er een bevoegd iemand aanwezig. Hij werd er maar twee keer op betrapt, dat dit niet het geval was, betoogt hij.

Hoe nu verder?

Hans Paardekooper heeft het intrekken van Horeca-vergunning door de gemeente niet redelijk gevonden en is sinds 2 april gewoon doorgegaan met het verkopen van alcohol.
De Officier van Justitie heeft gereageert op de overtredingen van Hans Paardekooper, en het café drooggelegd. In een spoedzitting bij de rechter heeft Hans gevraagd de maatregel van de officier van Justitie ongedaan te maken. De rechter heeft echter de Officier van Justitie in het gelijk gesteld. Dus kan Hans inderdaad niets anders doen dan afwachten óf en wanneer de gemeente opnieuw een Horeca-vergunning verleent.



terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: