NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS Al is de keutel nog zo snel….
+ Op donderdag 27 september wordt in de kazerne een speciale raadsvergadering gehouden die geheel gewijd zal zijn aan de aquaduct annex Groot Muiden plannen. Het publiek (dat bent u) krijgt vanaf klokslag acht een half uur de gelegenheid om zijn mening te geven. Komt allen!
+ Voor wie het nog niet weet: het is de bedoeling dat de knoop wordt doorgehakt over hoe Muiden er in de toekomst uit zal zien. B&W adviseert de raad te kiezen uit drie door adviesbureau Kolpron ontwikkelde varianten, waarvan twee voor woningbouw en kantoren bij het vervroegd aan te leggen aquaduct, en één in de Bloemendalerpolder. Ook in de polder zijn, naast zo'n 2800 huizen, kantoorcomplexen gepland. Ouwe Muier is dan ook zo vrij alle drie de varianten van het stempel 'Groot Muiden' te voorzien.
+ De voorkeur van B&W is: financiering van het aquaduct door bebouwing in de polder. Een voorkeur die gepaard gaat met gespierde rapporttaal, zoals: 'de stappen vormen een enorme uitdaging en krachtsinspanning voor alle betrokkenen' (hiermee worden overheid en 'marktpartijen' bedoeld).
+ Nog meer peptalk. Het Kolpronrapport heeft het over 'unieke kansen' en 'de unieke problematiek'. Aangedrongen wordt op snelle beslissingen, want: 'wellicht is het juist onder deze druk mogelijk het gewenste resultaat gezamenlijk veilig te stellen'. Er even doorheen jagen dus. De plannen zijn, volgens het rapport, niet alleen essentieel voor de duurzame bereikbaarheid en wervende woon - en werkmilieus in de Noordvleugel van de Randstad, maar ook voor de leefbaarheid van Muiden. Boffen wij even!
+ Mocht Kolpron in deze vergadering bedankt worden voor bewezen diensten, dan alsjeblieft geen bloemen en toespraken. Liever een sigaar uit eigen doos.
+ Drie keer reed Dick Schulp naar Den Haag om op het hoogste niveau de wenselijkheid van een vervroegde aanleg van het aquaduct te bepleiten. En evenzoveel keren kreeg hij een bekeuring. Toen hij na de derde bon terugreed naar huis, dacht hij: dan maar geen aquaduct. Maar in de file tussen Amsterdam en Muiden kwam hij er op terug.
+ Gratis informatie van Ouwe Muier voor ons gemeentebestuur. De provincie heeft laatst in Weesp, in een zaal vol belangstellenden uit de Gooi - en Vechtstreek, de zes volgende geruststellende woorden over de Bloemendalerpolder uitgesproken: 'De Keus Is Nog Niet Gemaakt'. Hopelijk bent u er nu een beetje minder bang voor dat deze polder, als u er niet zelf snel bij bent, een buitenwijk van Amsterdam kan worden. Dat er nog geen keus gemaakt is, wordt bevestigd door een hoogst actueel overzicht van de voorkeursplannen van de provincie. De Bloemendalerpolder ligt er maagdelijk bij op het kaartje: geen enkele invulling. Ook geen schijntje nieuwe woningbouw in het Weesper deel van de polder, integendeel: de stad Weesp staat zelfs aangegeven als zogeheten 'inbrei-locatie' voor nieuwe woningen.
+ U dacht dat de Bloemendalerpolder was aangewezen als zogeheten 'zoeklocatie'? Dat was inderdaad eventjes zo. In begin maart. Maar eind maart was die aanduiding alweer spoorloos verdwenen. Maar goed ook, want als je echt een zoeklocatie bent, hebben ze je voor je het weet, veroordeeld tot massale vinex-bouw. Dat kun je maar beter voor zijn, desnoods door zelf te bouwen. Maar, zoals gezegd, de Bloemendalerpolder is geen zoeklocatie. Dus wat kan Muiden weerhouden om de Bloemendalerpolder als polder te bestemmen? Dat had u al gedaan, zegt u? Tja, dan houdt het even op.
+ Raadslid E.P. Vlaanderen, die merkwaardige mengeling van Pietje Bel en Beëlzebub – wat kan die man Wichtigmachers tergen! - had, sprekend over de angst dat Amsterdam ons vóór is met de bebouwing van de polder, een mooie vergelijking. Hij zei: 'Het lijkt wel vliegangst, waar sommige raadsleden aan lijden. Mensen met vliegangst kunnen zo bang zijn dat ze omlaag storten, dat ze voor de trein gaan liggen'.
+ Er zijn raadsleden die zeggen dat ze geen enkel signaal vanuit de bevolking hebben ontvangen over de Groot Muiden plannen. Dat is een veeg teken: een volksvertegenwoordiger op wie de kiezers niet afkomen.
+ Als je aan het koppen tellen slaat, is het nog maar zeer de vraag hoe het donderdag afloopt. Of er überhaupt een keus gemaakt wordt bijvoorbeeld. Het kan zijn dat een raadsmeerderheid alle drie de varianten afwijst. Het kan ook zijn dat men nog een tijdje pas op de plaats wil maken eer men beslist. Je weet het nooit in Muiden.
+ Wat Ouwe Muier betreft mag er al een beslissing vallen. Zijn ongevraagde advies luidt: haal alsjeblieft de projecten Bloemendalerpolder en aquaduct uit elkaar. Te oneigenlijk, te speculatief, te riskant. En als de meerderheid niet van de gedachte af te krijgen is dat er in de polder gebouwd moet worden, laat het dan asjeblieft op kleine schaal zijn – en alleen woningen.
+ In een van de laatste vergaderingen over de aquaductplannen vertelde webmaster Jan Bovenlander iets, dat iedereen die regelmatig naar muideninfo surft, al wist, namelijk dat Rijkswaterstaat op korte termijn het klapperen van de brug over de A1 denkt te kunnen verhelpen. Maar de geestelijk vader van het aquaduct, Dick Schulp, die geen internet heeft, wist het nog niet.
+ De nieuwe ontwikkeling bracht Dick Schulp in een lastig parket. Van de ene kant mag hij blij zijn dat het hinderlijke klepperdeklap van de brug, waar iedereen terecht over klaagt, op korte termijn verleden tijd is, maar van de andere kant is hem een belangrijk wapen uit handen geslagen. Het lawaai van de brug is een de belangrijkste argumenten om vele jaren eerder dan Rijkswaterstaat gepland heeft, het aquaduct aangelegd te krijgen. Dick zat dan ook een beetje beteuterd te kijken toen de harde werkelijkheid tot hem doordrong. Je hóórde hem denken: 'wat moet hij híer nu weer mee?'
+ Het is technisch beslist interessant hoe Rijkswaterstaat de brug van het onverdiende eigen applaus af wil helpen. Onze ingenieurs passen het simpele principe van de tafel op drie poten toe. De tegenstrijdigheid is dat een tafel die op drie poten staat, minder wankel blijkt te zijn dan een tafel op vier poten. Dat geldt ook voor de val van de brug. Laat die op drie punten rusten, in plaats van vier, en Muiden heeft meer rust. Meer rust, maar wel een argument minder voor een vervroegd aquaduct.
+ Niet alleen de Muiderberger architect Dinant, maar ook de Muider vormgever Thomas Posthuma zette, aangemoedigd door het verzoek om 'mee te denken', een invulling voor aquaduct en bebouwing op papier. Hij maakte gebroeders Das achtige tekeningen, waarin de contouren van het Muiderslot een belangrijke rol spelen. Thomas kwam er mee aanzetten op de grote aquaductplannen presentatieavond in november vorig jaar. Of hij ze maar gauw weg wilde moffelen. Thomas was ontmoedigd, maar hij heeft de tekeningen nog steeds. Muiden kon hem nog wel eens nodig hebben. Meedenken door de bevolking, met name door deskundigen, van wie er hier heel wat meer wonen dan men op het gemeentehuis zelfs maar durft te vermoeden, kan geen kwaad. Zeker niet in het huidige stadium.
+ Laatste nieuws. Hebt u het ook gehoord? Dat de projectontwikkelaars ineens hun handen van de Bloemendalerpolder aftrekken? Boeren die dachten een grote slag te slaan, hadden er goed aan gedaan de kleine lettertjes te lezen, zoals één van hen. Die boer heeft gebeurd.
+ Er staan zeshonderd gegadigden in het kaartenbakje van makelaar Vlaanderen voor een woning in Muiden, Muiderberg of Weesp. Als we voor die zeshonderd nu eens een stukje Bloemendalerpolder inruimen, tegen Weesp aan natuurlijk, dan sla je drie vliegen in een klap: die mensen zijn onderdak, de gemeente vangt genoeg geld om het aquaduct te financieren en de vesting op te knappen, en Vlaanderen is in één keer van de hele handel af. Alles opgelost. Iedereen blij.