NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS Blufkeutels maken krokodillentranen los bij Muider politici.
31-mei-2004
+ Het is een tijdje stil geweest rond de vroegere Scheepswerf Schouten. Dat wil niet zeggen dat de eigenaar van het terrein stil gezeten heeft. Aartsoptimist Ad van der Vliet is er ondanks de tegenslagen in het verleden, met een eigen stedenbouwkundige en architect opnieuw tegenaan gegaan. Hij werd eind vorig jaar hiertoe aangemoedigd door de raadscommissie, die vond dat de koppen nog eens bij elkaar moesten worden gestoken. Van der Vliet heeft goede hoop dat hij deze keer alle betrokken partijen meekrijgt. Dat moet ook wel, want wat hem betreft is het de hoogste tijd. Mocht het wéér niet lukken dan 'knipt' hij de werf in stukken, die hij vervolgens verkoopt.
+ Nadat ook de plannen van de BAM (met de vuurtoren) op het gemeentehuis van tafel waren geveegd, zijn de nieuwe plannen in eerste instantie goed gevallen. Wethouder Leupen meldde in de commissievergadering van donderdag dat er 'redelijke overeenstemming' is met de gemeentelijke stedenbouwkundige. Op wat kleine dingetjes na past het plan (7000 m2 Schoutenterrein en 2000 m2 Van der Vlietterrein) binnen de stedelijke randvoorwaarden.
+ Uitgangspunt is vijftig koopwoningen, waaronder appartementen, maar ook kantoorruimten en een paviljoen. Evenals bij de eerdere plannen is geprobeerd het karakter van de scheepswerf te bewaren door zoveel mogelijk de contouren van de loodsen te volgen. Zowel verschillende historische gebouwen als delen daarvan blijven gespaard. Mede dankzij de kleinschalige opzet met onder meer doorkijkjes en de toepassing van hout op verschillende plaatsen, roept het plan een bijna dorpse sfeer op. Als alles doorgaat komen er ondergrondse garages, plus ligplaatsen voor de huiseigenaren en andere inwoners van Muiden. Van der Vliet hoopt binnenkort het plan te presenteren aan de leden van de gemeentecommissie en vervolgens aan omwonenden en ingezetenen die zich sterk bij Muiden betrokken voelen.
+ Jaren geleden verkocht Ad van der Vliet een gedeelte van het terrein pal naast de sluis aan Cor de Wit. Totnogtoe hebben de opeenvolgende bouwplannen voor dit 'mooiste plekje van Muiden' het niet gehaald. De laatste plannen voor het riante huis van Cor en Hetty de Wit lijken echter een goede kans te maken, temeer omdat instanties als Monumentenzorg en de Welstandscommissie hun fiat hebben gegeven. Wel zijn er inmiddels drie brieven binnengekomen, waarin bezwaar tegen de bouw wordt gemaakt.
+ Het was allemaal zo leuk bedacht door de Meiden van de Kade: iedereen nieuwsgierig maken door op verschillende plaatsen in Muiden en Muiderberg in totaal vier gefiguurzaagde, met 'prikkeldraad' omwonden vrouwenfiguren op straat te zetten. Helaas pakte het anders uit. Hoewel helaas? Juist omdat het misging, schonk de krant er uitvoerig aandacht aan en daar ging het uiteindelijk om. Wat was er gebeurd? De gemeente, die uiteraard geen idee had waar de vrouwenfiguren op sloegen, had alle nijvere huisvlijt weggehaald en naar de gemeentewerf gebracht - op de vierde vrouw na, want die stond in Muiderberg op eigen terrein. Interventie van raadslid Dick Methorst mocht niet baten. De vrouwen moesten op de werf blijven. Er was nu eenmaal geen vergunning voor aangevraagd. Bovendien was het stukje prikkeldraad dat om het hoofd gewonden ècht. Dat mag sowieso niet.
+ Het was sneu, want de Meiden van de Kade hadden hun best gedaan om gevaar voor kinderen en honden te bezweren door het lagere prikkeldraad erop te tekenen. De bedoeling was dat na enkele dagen een gefiguurzaagde cello aan elke vrouwenfiguur zou worden toegevoegd en daarna als finishing touch een anker. Maar nu is alleen in Muiderberg één prikkeldraadvrouw in volledige uitdossing te bewonderen (tot overmaat van ramp werd het anker op het Vonkplein gejat). Gelukkig is dankzij de gemeente en de krant de opzet toch nog geslaagd. Het Amnesty International benefietconcert van komende zondag in De Rijver, waarvan de opbrengst naar de campagne 'Stop geweld tegen vrouwen' gaat, staat volop in de aandacht.
+ Hoewel overduidelijk was dat het niet goed ging met Joop van der Pouw schrok iedereen van het bericht dat deze geliefde Muier was overleden. De vroegere kruidenier was altijd in de weer, met name voor de Historische Kring en de Jozefschool. 'Niets was hem te veel. Altijd bereid om anderen te plezieren' stond in zijn overlijdensadvertentie. Joop is zeventig geworden. Hij wordt dinsdagmorgen na de uitvaartdienst in de katholieke kerk te Muiden in Bilthoven gecremeerd.
+ Op verschillende plaatsen in Muiden en Muiderberg heeft de spinselmot toegeslagen. Dit zijn piepkleine rupsjes die bomen en struiken van bepaalde soorten van onder tot boven inpakken in fijne sluiers en alle blaadjes oppeuzelen. Het ziet er kunstzinnig, maar ook wel een beetje luguber uit. Je zou zweren dat de boom morsdood is, maar ziedaar, binnen anderhalve maand ontluikt het prille groen en begint het grote herstel. Aldus de baas van de buitendienst Ab Schulp.
+ Een van de deelnemertjes aan de jeugdsurvival van SC Muiden in het Pinksterweekend heette Floris de Graaf. Een mooiere naam als je in Muiden woont is niet denkbaar.
+ Het voetbalelftal van medewerkers en stamgasten van Ome Ko, dat als enige Muider etablissement deelnam aan het Weesper Horeca toernooi, won voor de tweede achtereenvolgende keer de beker. De Muiers lieten maar liefst acht Weesper elftallen achter zich. Als ze volgend jaar weer winnen mogen ze de Weesper beker houden.
+ In Lekker 2004, de dikke restaurantgids van Nederland worden 'de beste 500 restaurants in Nederland' opgevoerd. Het valt op dat er geen enkel Muider restaurant bij staat, ook niet De Doelen of Vanouds Stadscafé Gieling, waar je toch heel lekker kunt eten. Het Weesper restaurant Minevitus wordt wèl genoemd. Hoewel een van de beste 500 wordt Minevitus zo afgekraakt dat de Muier restauranthouders zich gelukkig mogen prijzen dat ze de dans zijn ontsprongen.
+ Op eerste Pinksterdag zorgde een oudere automobilist, die samen met vrouw en hond vanuit Zaandam een ritje maakte in zijn gloednieuwe auto, ongewild voor een attractie op het Vestingplein. Bij het inparkeren gaf hij gas in plaats van af te remmen met als gevolg dat zijn voertuig, een automaat, de gracht van het Muizenfort in schoot. De persoonlijke schade bleef beperkt tot natte voeten, maar het zal heel wat euro's gaan kosten om de auto, die weggesleept werd, weer op te knappen. Commentaar van een van de omstanders: 'hij had beter een eend kunnen kopen'.
+ Het verkiezingsbord met de aanplakbiljetten aan de Zuidpolderweg bij Nooitgedacht stond vorige week ineens op zijn kop tegen een hek. We kunnen gerust zijn: de verkiezingen gaan gewoon door. Het bord moest alleen maar opzij voor een klus aan de oever van de Naardertrekvaart. Daar was men druk met een kraanwagen in de weer om de inlaat vanaf de trekvaart naar de langrechte vijver voor de Lelie op de juiste hoogte te brengen, zodat het water weer goed kon doorstromen. Dat was wel nodig. Hoe warmer het weer werd hoe meer het voor de huizen begon te stinken. Omdat ze toch bezig waren, werd meteen maar het stukje trekvaart rondom de inlaat uitgebaggerd. Dat stonk ook, maar rook beter.
+ De restauratie van het oude pand van Pronk in de Sluisstraat blijft een gebed zonder eind. Na alsmaar uitstellen en vertragen leek het eindelijk voor elkaar te zijn. Maar het blijkt dat er weer, voor de zoveelste keer, een kink in de kabel is gekomen. Drie bewoners van de Weesperstraat vrezen dat door de geplande aanbouw hun uitzicht op de Vecht vanaf het dakterras en de slaapkamer verstoord zal worden. De gemeente mag dan beweren dat dit niet zo is, maar er is niemand bij hen komen kijken. De restauratie van het monument is voor de bezwaarmakers geen punt, zomin als een aanbouw, maar ze willen graag rond de tafel om het met elkaar eens te kunnen worden. De commissieleden zijn bereid om zich ter plaatse op te hoogte te stellen. Het voorstel van B&W zal worden aangehouden tot er duidelijkheid is. Er is trouwens ook onduidelijkheid over wie er over de moet brug komen bij eventuele schadeclaims.
+ Het zal niemand ontgaan zijn dat de gedeputeerde Henry Meijdam vorige week dinsdag naar de kazerne kwam om de gemeenteraden van Weesp en Muiden op het hart te drukken dat het de provincie menens is met haar dreigbrief. Beide opstandige Vechtsteden kunnen een aanwijzing verwachten als ze het in hun hoofd halen om bij het aanstaande structuurplan voor de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein níet uit te gaan van de 4500 woningen die hier volgens het streekplan zijn gepland, zo liet hij ondubbelzinnig weten.
+ Het moet gezegd dat de one man show van Henry Meijdam indruk maakte. Burgemeester Smith had de rol van floormanager op zich genomen. Hij slaagde er zelfs in een applausje te ontlokken bij de kleine honderd verontruste aanwezigen voor het optreden van de gedeputeerde - ondanks diens doodsbericht voor Muiden zoals we het kennen. Er is geen twijfel mogelijk: de ontmoedigingsstrategie werkt. Vrijwel iedereen in de kazerne bleek geïmponeerd door zowel de indrukwekkende verschijning van de gedeputeerde als door diens klare taal. Het mistte zijn uitwerking op de Muiers niet. De volgende morgen al kon je regelmatig op straat dingen horen zeggen als: 'We zullen ons er bij neer moeten leggen. De provincie heeft het gezegd, en die is hoger dan de gemeente'.
+ Maar is dit nu werkelijk het geval, of heeft Meijdam het provinciale streefgetal van 4500 speciaal voor Muiden en Weesp heilig verklaard en tot onaantastbaar uitgangspunt verheven? Na links en rechts bij deskundigen geïnformeerd te hebben houdt Ouwe Muier het er op dat de gedeputeerde een knap juridisch pokerspel heeft gespeeld. De grote man heeft op zo'n overtuigende manier staan bluffen dat je wel erg sterk in je schoenen moest staan, wilde je er niet van onder de indruk komen. Toch gaf alleen het Weesper CDA-raadslid Kees Nelis zich meteen gewonnen. De 'onontkoombaarheid' van de 4500 woningen kennelijk accepterend, drong hij er bij Meijdam op aan geen sluitpost te maken van de infrastructuur. Alle anderen hielden het op één of meer vragen, die Meijdam stuk voor stuk glashelder beantwoordde, op de vraag van Dick Methorst over het sociale woningbouwsegment na - daarop was zijn antwoord even vaag als vrijblijvend.
+ Alle raadsleden van beide steden stelden zich beleefd en bescheiden op, met uitzondering van Jan Hylkema, die de moed had Meijdam keihard van chantage te beschuldigen door de twee gemeenteraden voor het blok te zetten met de keus: 4500 woningen zónder aanwijzing of 4500 mét aanwijzing. Hylkema raakte met zijn aanval de zwakke plek van de gedeputeerde, die vinnig te kennen gaf dat hij feitelijk niets met de raad te maken heeft, maar alleen met de wethouders onderhandelt, en dat de raad en B&W onderlinge strijdpunten zelf maar moeten uitvechten (het is dus wel duidelijk hoe de gedeputeerde over de inbreng van de bevolking denkt).
+ Het optreden van Jan Hylkema leverde een applaus van de publieke tribune op, ook al omdat hij erin slaagde Meijdam op nog een ander punt uit de tent te lokken. Nadat de gedeputeerde betoogd had dat de Nota Ruimte de taakstelling voor Muiden/Weesp onderschrijft, wees Hylkema hem erop dat er in deze nota óók staat dat het aantal woningen nog nader moet worden bepaald in overleg met Muiden en Weesp. Daarop haastte Meijdam zich te melden dat de Nota Ruimte nog niet langs de Kamer is.
+ Als gehaaid bespeler van zijn gehoor maakte Meijdam er zich met een grap vanaf toen dezelfde Hylkema de gedeputeerde vroeg of deze verwacht dat er net zo voortvarend gebouwd gaat worden mèt een aanwijzing als zònder. De harde werkelijkheid is dat bij een aanwijzing juridische processen op gang worden gebracht, die het slaan van de eerste paal jarenlang kunnen ophouden (zonder aanwijzing trouwens ook, de bezwaarschriften liggen al in stapels klaar).
+ Meneer de burgemeester vond het maar niks dat een raadslid zich zo oneerbiedig gedroeg tegenover zo'n hooggeplaatst personage als meneer de gedeputeerde. Hij riep Hylkema toe dat deze het lid van Gedeputeerde Staten niet mocht interrumperen, maar het raadslid kaatste terug: de gedeputeerde interrumpeerde hèm. Dat beaamde Meijdam lachend, want zo is dit grote politieke dier ook wel: hij waardeert het als hij karakter en tegenstand ontmoet. Wat een verschil met onze lokale baasjes!
+ Een belangrijke uitspraak van Meijdam was, dat hij liever iets overlegt dan iets oplegt. Dat is hem geraden ook, want uit het ontbreken van enige jurisprudentie op dit punt blijkt, dat als het metterdaad tot een aanwijzing met betrekking tot woningbouw komt, dit de eerste keer in de geschiedenis zou zijn. Het gevolg is ongetwijfeld dat politiek en pers zich op Muiden storten. En in de strijd tussen David en Goliath kan het kleine Muiden op de sympathie van heel Nederland rekenen.
+ Dat er ondanks de niet mis te verstane waarschuwing van Meijdam wel degelijk enige rek zit in het starre aantal van 4500 mag blijken uit het feit dat dit aantal afwijkt van de 5000 woningen die aanvankelijk in het streekplan stonden. Meijdam voerde op eigen houtje deze vermindering door - dus wat weerhoudt hem dit nog eens te doen? In de kazerne gaf hij trouwens aan dat het hem een zorg zal zijn op welke manier de eis van 4500 woningen wordt ingevuld. Hij liet zelfs doorschemeren dat er wat hem betreft niet perse 1700 woningen op het KNSF terrein hoeven te komen (de KNSF-deputatie werd prompt een beetje bleek om de neus).
+ Uit Meijdam's betoog viel op te maken dat er ook aanvullend zou kunnen worden gebouwd in de regio Gooi en Vechtstreek, bijvoorbeeld binnensteeds, als dat aantal van 4500 maar vol komt. Zolang het maar 4500 woningen zijn, mag er wat hem betreft zelfs gebouwd worden over langere termijn. Goede verstaanders hebben dinsdag begrepen dat de gedeputeerde niet per definitie een compromis uit de weg gaat. Er valt te praten. Tenzij de raad om een aanwijzing te ontlopen voetstoots tegemoet komt aan de wensen van de provincie.
+ Gezien de eerste reacties lijkt het erop dat verschillende partijen niet van plan zijn om op de openingen die Meijdam biedt, in te gaan. Ze doen voorkomen alsof ze noodgedwongen overstag gaan voor het dreigement van de aanwijzing, terwijl ze dit dreigement in werkelijkheid gebruiken als excuus en handvat om hun door de bevolking afgewezen plannen voor grootschalige bouw er alsnog door te drukken. De angst voor een aanwijzing komt bepaalde partijen namelijk goed uit. De raadsleden van deze partijen zijn niet echt bang; ze spelen het. Slechts een enkel raadslid is echt bang. Het vreest dat de nu nog vriendelijke sterke man boos wordt, zich als een bullebak ontpopt en het opstandige Muiden genadeloos straft door half Amsterdam erop los te laten. We mogen dan in een nieuw millennium leven, een raadslid is ook maar een mens.
+ Zoals het er op dit moment uitziet, zal een meerderheid van de raad een aanwijzing vóór willen zijn, waarvan een deel uit gespeelde en een deel uit echte angst. Om te weten hoe het zit, nodigt Ouwe Muier u uit een klein stapje terug in de tijd te maken. Toen na het uitlekken van de plannen van de KNSF en B&W de inwoners van Muiden in overgrote meerderheid tegen grootschalige uitbreiding bleken te zijn, was dat een lelijke streep door de rekening van niet alleen de KNSF en B&W, maar ook van een aantal raadsleden, die deze geheime plannen steunden. Door de handtekeningenactie van de Nee-meermin en de uitslag van de verschillende enquêtes, waren ze wel gedwongen bij te draaien om de gunst van de kiezers niet te verliezen (of, bij de edeler karakters: om een democratische meerderheid te respecteren, of ze het nu met die meerderheid eens zijn of niet). Met name de regenten onder onze volksvertegenwoordigers vinden dat ze een mandaat van de kiezers hebben gekregen en mogen bepalen wat goed voor ons is - en daar doen ze niet graag afstand van.
+ Zeker nu ook de laatste enquête, die van de Klankbordgroep, andermaal onderstreept dat de inwoners van Muiden bijna zonder uitzondering voor kleinschaligheid zijn, laten deze raadsleden het wel uit hun hoofd om in het openbaar te betogen dat Muiden bij grootschalige bouw gebaat is. Die boodschap laten ze over aan de KNSF. Van de andere kant zullen ze niet nalaten om te waarschuwen dat ons als inwoners van Muiden niets anders te doen staat dan ons bij het door Meijdam heilig verklaarde aantal van 4500 woningen neer te leggen omdat we daar nu eenmaal wettelijk niet onderuit zouden kunnen komen. Zo proberen ze langs een omweg, op een eerlijk gezegd nogal achterbakse manier, toch hun doel te bereiken.
+ Ouwe Muier zal niet vreemd opkijken als hem op een goede dag blijkt, dat het een een-tweetje was: die dreigbrief van de provincie en de komst van Meijdam naar Muiden. Boze tongen beweerden al dat een en ander een idee van B&W geweest zou zijn, maar gezien de hechte banden tussen de fracties van de coalitie en hun wethouders (met uitzondering van de PvdA fractie en Leupen, dat botert helemaal niet) zou het uw chroniqueur niet verbazen als ook de nodige raadsleden aangestuurd hebben op de brief en de show. Maar misschien doe ik Meijdam wel te kort. Het zou best kunnen zijn dat hij zijn niet bepaald competente gesprekspartners uit Muiden en Weesp onderhand spuugzat was en nu maar eens spijkers met koppen wilde slaan.
+ Daar is hij dan in geslaagd, want dat de blufkeutels uit Haarlem doel hebben getroffen valt niet te ontkennen. Al evenmin valt er aan te ontkomen dat een aantal lokale politici met hun mond kleinschaligheid belijden, maar in hun hart meer zien in Groot Muiden. Wie deze raadsleden zijn? Let op de stemming in de gemeenteraad. Degenen die een aanwijzing trotseren, geven daarmee aan de wens van de bevolking te respecteren.
+ Niemand had na de show van Meijdam nog puf in de commissievergaderingen die hier op aansloten. Maar ja, wat moet dat moet. Er werden wijze woorden gezegd over de luchtverontreiniging op en rond de A1, die nog erger wordt als er bij de toekomstige verbreding veel meer auto's langs Muiden komen. Zo werd de filosofie gelanceerd dat je je eerst moet afvragen wat je eraan kunt doen, voordat je aan de vraag toe bent wíe er wat aan moet doen, de provincie of de gemeente. Rijkswaterstaat werd niet genoemd, zomin als ter sprake kwam dat de vervuiler, de automobilist dus, zou moeten betalen. Wel werd een oplossing aangereikt: als er niet harder dan 80 km per uur mag worden gereden is er én veel minder luchtvervuiling dan bij afremmen en optrekken én zijn er minder files - zoals al is gebleken bij proeven elders in het land, bijvoorbeeld in Rotterdam en Delft. De VROM had de simpelste oplossing: gewoon de normen verhogen!
+ Donderdag 27 mei. Op de dag dat de kruitfabriek na ruim drie eeuwen als een nachtkaars uitging, liep de frontale aanval op B&W naar aanleiding van de avond van Meijdam, die een aantal commissieleden zich hadden voorgenomen, met een sisser af. En dat, terwijl er toch zulke veelbelovende geruchten door de wandelgangen hadden gegonsd. Volgende keer beter.
+ Er werd nog wat nagepraat over de beruchte dreigbrief van de provincie. Commissielid Rob van Hummel van de VIB vond de brief voorbarig en onbehoorlijk. Vastpinnen op 4500 woningen kan niet omdat de uitkomst van de structuurvisie moet worden afgewacht, een uitslag die gebaseerd is op de bevindingen van het onderzoek naar de milieueffecten. Eerder kan niet worden bepaald welk aantal woningen verantwoord is. Maar ja, de koninklijke weg bewandelen wordt moeilijk als je zoveel haast hebt als het Rijk, de provincie en vooral de KNSF.
+ Ook PvdA commissielid Gregor Heemskerk vond het een onbehoorlijke brief. Als de uitkomst voor de provincie al vast staat, dan valt er niets te onderzoeken, betoogde hij. De vraag is: kan het gebied wel 4500 woningen aan? Zijn partijgenoot wethouder Leupen had als rechtgeaarde democraat de koppen echter al geteld en zei dat het college niet verder wilde gaan dan de brief voor kennisgeving aannemen.
+ Namens de PvdA deed Gregor Heemskerk de suggestie om, gebruikmakend van de opening die Meijdam had geboden, als gemeente Muiden een poging te doen de 4500 woningen uit te smeren over meerdere gemeenten in de Gooi - en Vechtstreek, en over een langere periode te bouwen. Leupen verzette zich er niet tegen, maar toonde zich evenmin bepaald enthousiast. Hij zegde op vermoeide toon toe dat hij de optie mee zou nemen naar het overleg van B&W.
+ Dirk Rozendaal bleef in de commissievergadering dichter bij huis door te wijzen op de ergernis in de vesting over de vuilniszakken die pas 's middags opgehaald worden, met als gevolg zwerfvuil, waar honden, katten en kauwtjes zich over ontfermen, waarna auto's de stinkende restanten aan flarden rijden. Het is een schrale troost dat de GAD vanaf Pinksteren een periode 's morgens in Muiden komt ophalen en 's middags in Weesp, want straks is het weer omgekeerd. Wel komt de gemeente, als de zakken 's middags in Muiden zijn opgehaald, er nog even achteraan om de rotzooi op te ruimen, tenminste: als het niet te laat is - dan wordt het de volgende dag. Ondergrondse containers zijn dé oplossing, maar die zouden dan op tal van plaatsen moeten komen, want je mag maar een bepaalde afstand lopen met een volle vuilniszak.
+ Hetzelfde commissielid liet weten geduldig het moment af te wachten dat er een stortbui losbarst. Het begin van de Singelstraat is dan het decor van een waterballet met een niet zo lekker luchtje, omdat het hemelwater en het rioolwater geen kant uit kunnen. Volgens hem zou een extra pomp de oplossing zijn, maar hij weet uit ervaring dat het weinig zin heeft daarover te beginnen voordat het rioolwater weer door zijn huiskamer en keuken golft.
+ Dick Methorst, de brandweerspecialist van de raad gooide een balletje op over hulp en dienstverlening. Hij stelde voor om voor diensten van de brandweer te laten betalen. Voor Smith was dat onbespreekbaar, want Muiden zou hier te klein voor zijn, en 'het gebeurt hier momenteel niet'. Ouwe Muier herinnert zich de tijd dat de brandweer bij wijze van oefening een in de Vecht gezonken bootje opdook en blij was met een fikse fooi om een eigen binnenbrandje te kunnen blussen.
+ Hadden de kuikens van de watervogels in de Singelgracht al ontdekt hoe ze bij het omheinde pas geplante groen van de milieuvriendelijke oevers konden komen: uitgelaten honden en spelende kinderen doen niet voor hen onder. Veel planten worden vernield voordat ze de kans krijgen omhoog te schieten. Het zal toch niet wéér mis gaan?
+ Hoe het komt weet niemand, maar er wordt steeds minder karton en papier aangeleverd voor de muziekcorpsen. En niet een beetje, maar veel minder. Verbruiken de mensen minder in deze moeilijker tijden, zijn ze zuiniger geworden of hebben ze een inkomstenbronnetje voor zichzelf ontdekt?
+ Het hele Pinksterweekend stond er een ouderwets PTT - putje op het pleintje tegenover slagerij Neefjes, bekend als Vonkplein. De Telecommunicatie was blijven steken in de aanleg van een telefooncentrale voor Petra Vonk. Zij start binnenkort een secretaressebureautje.
+ Het is maar goed dat je met D66 alle kanten uitkunt, anders had fractievoorzitter Flip de Groot vast wel geprotesteerd toen bleek dat hij in de notulen vermeld stond als mevrouw F.K. de Groot, voorzitter van de commissie D.
+ Er stond alweer een politieauto in de fik op de parkeerplaats aan de Weesperweg. Als het een wraakactie is, en daar ziet het wel naar uit, wordt het tijd dat de dader inziet, dat hij niet alleen de politie, maar de hele gemeenschap dupeert.
+ De aanwonenden van het Kruitpad verstuurden een aangetekende brief naar de gemeente, om dat ze bang waren dat hun huizen gevaar liepen om, net als de gebouwen op het terrein, te worden gesloopt. Er kwam geen antwoord van het gemeentehuis. Wethouder Leupen kon de leden van de commissie mededelen dat uit informatie bij de KNSF was gebleken dat 'op dit moment het slopen van de panden beslist niet in beeld is'. Dat kunnen de commissieleden dus doorgeven aan de verontruste Kruitpadbewoners.
+ Het valt op dat het gesprek altijd over de 1700 woningen gaat die de KNSF wil bouwen, en vrijwel nooit over het enorme contingent hoogbouw kantoren (100.000 tot 200.000 m2) dat toch ook op het terrein gepland is.
+ Je kunt natuurlijk niet van gedeputeerde Meijdam verlangen dat hij enige emotionele binding met het stadje Muiden heeft. Het is ver van zijn bed. Zelfs de zo nabije inwoners van Muiderberg worden er, op de politici na, niet warm of koud van of Muiden nu groeit of krimpt. Is het dan vreemd dat de leden van Provinciale Staten die in meerderheid door te zwijgen toestemden met de 4500 woningen voor Muiden/Weesp niet of nauwelijks in onze problemen geïnteresseerd zijn? Weten zij veel dat massale woningbouw de Muider leefgemeenschap bedreigt en ten koste van een uniek natuurgebied gaat? Het is zelfs de vraag of het verzet van de Muider bevolking tot hen doorgedrongen is - ondanks de aanwezigheid van de drie Statenleden uit de gemeente Muiden.
+ Dick Schulp stond na afloop van de avond van Meijdam, waarbij hij als uitvoerder net als de andere wethouders op de publieke tribune had moeten plaatsnemen, buiten voor de kazerne. Rondom de gedeputeerde had zich een groep mensen verzameld. Het beviel de wethouder kennelijk van geen kant dat andere Muiders dan hijzelf met Meijdam spraken. Hij zei tegen de gedeputeerde: 'Het is koud, ga naar huis'. Het antwoord van Meijdam luidde 'deze mensen hebben nog vragen'.
+ Wij kennen hem en nemen hem met een flinke korrel zout, maar je zal toch nog maar net medewerker van de KNSF zijn en het vanwege de goede relatie met B&W van Muiden voor lief moeten nemen, dat meneer de wethouder zich aan één stuk door aan je opdringt, terwijl je op de publieke tribune de beraadslagingen probeert te volgen in een poging iets van Muiden te begrijpen. In commissievergadering C maakte Schulp het helemaal bont. Vanuit het publiek begon hij te roepen dat wat er op dat moment besproken werd al aan de orde was geweest tijdens de vergadering met Meijdam. Hij had aan voorzitter Sylvia Bazuin de verkeerde. Ze zette hem op zijn nummer, waarna hij de zaal verliet.
+ Jammer dat het zo gelopen is. Over het eerste KNSF-plan viel nog wel te praten. Er was nauwelijks tegenstand tegen de veelbescheidener en natuurvriendelijker opzet van drie jaar geleden, ook al omdat er allerlei creatieve dingen waren bedacht met de fabrieksgebouwen. Maar toen Rolf Visser merkte hoe graag Leupen de ridder van de regio speelde, greep hij zijn kans om er veel meer uit te slaan. Hij verveelvoudigde het aantal woningen, onder meer door de hoogte in te gaan. Maar hoeveel woningen er ook bij kwamen, elke keer dat de KNSF met wéér een golf kwam aanzetten vond B&W het prachtig. Hoe meer woningen, hoe meer Muiden op de kaart zou komen. De heren worden bedankt.
+ Opgevangen: 'Rolf Visser verdient 21 miljoen euro aan het KNSF-terrein. Als het feest niet doorgaat mag hij elke dag een half brood bij mij komen halen.'
+ Nee, de KNSF staat niet voor Koninklijke Nederlandse Sport Federatie en nee, Rolf Visser is niet de broer van Ria Visser.
+ Guus Kroon maakte een bord met de tekst 'Massale bouw is uit de tijd, de toekomst is kleinschaligheid' en zette dit op de avond van Meijdam neer bij de kazerne. Nadat het daar dienst gedaan had, spijkerde Guus het bord vast bij de kazemat op de Ton Kootsingel. Hij zal toch wel een vergunning hebben aangevraagd?
+ Mochten angst, regenten en multimiljonair alsnog winnen, dan feliciteer ik vanaf deze plaats alle Muiers die dit altijd al gezegd hebben.
+ Om te onthouden: wanneer het op deze manier doorgaat, wordt Muiden niet op de kaart gezet, maar van de kaart geveegd.