NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS Uitgeslapen ondernemers goed voor koddige keutels.
10-mei-2004
+ De Muider Moederdagactie was het gesprek van de dag. Zaterdagmorgen gingen tientallen vaders, zoons en dochters in nachtgewaad op cadeautjesjacht. Alsof al die gratis cadeautjes nog niet voldoende waren, kregen ze ook nog eens de kans om een tweepersoons champagneontbijt te winnen. Jeroen Brandsen vertelde dat er bij de Hoek wel vijftig jonge en oude, grote en kleine Muiers gehuld in pyjama, ochtendjas en nachthemd, al dan niet met slaapmutsen op, binnen waren geweest. Dat zou best kunnen, maar daar moet hij wel het gros van de zeventien ondernemers, die aan de actie meededen, bij hebben opgeteld. Onze Muider middenstand zat er niet mee om zonder zich om te kleden rechtstreeks vanuit het bed achter de toonbank te gaan staan. Kom daar maar eens om in een andere plaats.
+ Bij Desirée in de winkel speelde zich een klein drama af, toen een klant die van de moederdagactie hoorde, zich ter plaatse wilde uitkleden, op zijn boxershort na, want dat was zijn nachtkleding. De klant deed enkele pogingen hiertoe, maar werd keer op keer van zijn striptease weerhouden door zijn broertje die er in paniek tussensprong met de kreet: 'Dat hoort niet!'
+ Bij de prijsuitreiking 's middags bij Ome Ko kwam nog niet de helft van de slaapwandelaars aanzetten. Winnaar werd niet de opwindendst in nachtgewaad gestoken deelnemer (geen baby doll gezien), zomin als de mooiste (want dan hadden er klanten kunnen winnen die gewoon zijn in hun blootje te slapen), maar de origineelste deelnemer - en dat was Hein Kooij. Hein droeg een flanellen pyjama met schattig motiefje plus een warm dekbed, wat gezien de buitentemperatuur wel zo verstandig was. Hij zat met het dekbed op zijn schoot en een slaapmutsje in de hand te wachten tot de jury hem zou ontdekken, toen een deelneemster die zijn pyjamajasje voor een vrolijk overhemd aanzag, hem verweet dat hij niet in pyjama was verschenen. Weg kansen, dacht Hein, maar mooi niet: hij won het champagneontbijt.
+ Met de creativiteit en humor van de Muier ondernemers is niets mis. Ook al omdat dit mede een voorwaarde is voor succes, is er hier, hoewel Muiden klein is, meer mogelijk dan menigeen denkt. Neem de Soup & Sound avonden in stadscafé vanouds Gieling. Nu weer (dinsdag) Asperges & Franse chansons - meezingen mag. Als dat niet aantrekkelijk is! Origineel is het in elk geval. Of neem dat opvallende verbodsbord in de etalage van Piet Logchies. Je ziet een mannetje die een band aan het plakken is. Dat mag kennelijk niet in Piet z'n winkel. In elk geval wekt het voldoende nieuwsgierigheid om binnen tekst en uitleg te vragen. Tja, en voor je het weet ga je dan met een fiets de deur uit.
+ Terugkijkend op de feestweek, die overigens geen zeven maar tien dagen duurde, mag je constateren dat het COF (niet dé COF) alles weer prima voor elkaar had. Alle festiviteiten waren geslaagd. Ook die van donderdagavond 6 mei, maar dan wel alleen voor de COF-leden. Die bouwden op deze vrije avond (de toneelvoorstelling ging niet door) een eigen feestje. De buren, die zich hadden verheugd op een stille avond, vonden het minder geslaagd. Vooral Nico Wolf was kwaad. De omwonenden waren er per brief op gewezen dat er decibelmeters waren aangeschaft om overlast te melden, maar er stond geen telefoonnummer bij. De boze buurman mailde aan Ouwe Muier: 'Zij hebben zichzelf donderdagavond tot halfdrie verwend, maar het was niet aangekondigd en we hebben niet kunnen slapen. We vinden drie avonden aaneen teveel van het goede. De zorg die zij uiten in hun brief lap ik aan mijn laars'.
+ Wat is Muiden toch lekker eigenwijs. In heel Nederland is op Koninginnedag vrijmarkt, maar hier wordt de negotie ruim een week later op het Vestingplein uitgestald. En als het zo uitkomt wordt in Muiden het bevrijdingsbal niet op bevrijdingsdag maar drie dagen daarna gehouden. Kortom, we maken hier zelf wel uit wanneer we feest vieren.
+ TPG Post, zeg maar de PTT, zal het niet graag toegeven, maar ze komen terug op hun landelijke beleid om iedereen voor allerlei diensten naar een beperkt aantal postkantoren, zoals bij ons dat in Weesp, te sturen. Zoals bekend gaat deze strategie ten koste van de servicepunten. Kennelijk werkt het systeem onvoldoende en valt de omzet tegen. Daar komt bij dat de zogeheten Opta-eisen TPG Post dwingen het beleid te herzien. Hoe het ook zij: we kunnen vanaf 17 mei profiteren van een onverwachte verruiming van de PTT voorzieningen in Muiden.
+ Nadat het oude postkantoor op de Herengracht vervangen was door het nieuwe op de Burgemeester de Raadtsingel, kwam hiervoor in de plaats een Postagentschap bij de Hoek. Dit postagentschap werd, toen Jeroen Brandsen zich als nieuwe eigenaar meldde, prompt door Tante Pos uitgekleed tot een servicepunt. Dit servicepunt wordt nu dus zomaar ineens uitgebreid met nieuwe – eigenlijk dus oude – diensten.
+ De massale handtekeningenactie die indertijd werd gehouden mistte haar uitwerking niet, maar het uiteindelijk resultaat viel tegen. Totnogtoe kun je bij de Hoek naast strippen - en telefoonkaarten onder meer postzegels, briefkaarten, adreswijzigingskaarten, pakketzegels en aangetekend zegels kopen, zo goed als je er binnen - en buitenlandse brieven en pakketten tot een bepaald gewicht kunt afgeven, plus aangetekende stukken voor het binnenland. Na de nodige onderhandelingen zijn Jeroen Brandsen en TPG het erover eens geworden dat bij Primera de Hoek alle pakketten en ook de aangetekende stukken voor het buitenland, weer worden aangenomen en ook dat er weer rembourszendingen voor binnen - en buitenland worden geaccepteerd. Daarvoor hoef je dus straks niet meer naar Weesp. Geld storten kan ook in de nieuwe situatie nog steeds niet. Geld opnemen wel, maar niet boven de € 100. Ook voor je visakte zul je nog naar Weesp moeten.
+ Verder is het de bedoeling dat de postbussen, die momenteel nog in het vroegere postkantoor zijn ondergebracht, binnenkort verhuizen naar de Hoek. Hiervoor zal een ruimte in het huidige souterrain worden ingericht. Het nadeel is dat postbushouders alleen wanneer de Hoek geopend is hun post kunnen ophalen, maar daar staat een voordeel tegenover. Ze hoeven niet meer bang te zijn dat onbevoegden in hun post gaan neuzen. Hangjongeren slaagden er keer op keer in de code van de sleutel van de deur van de hal met de postboxen te kraken, zodat ze naar binnen konden en lekker droog stonden.
+ Het vroegere postkantoor, dat al weer jaren eigendom van de gemeente is, staat nog steeds leeg. Het ziet er gehavend uit, maar de gemeente is van plan om het enigszins op te knappen, zodat het niet meer zo armoedig oogt. Er is sprake van geweest dat er een medisch centrum in zou komen. Later, toen de KNSF-plannen nog in een eerste stadium waren, was het de bedoeling er het KNSF- bouwkantoor in onder te brengen, maar het is zeer de vraag of dat nog doorgaat. Dankzij de ontdekking dat de bevolking niets voor grootschalige bouw voelt, heerst er op dit moment diepe stilte rond het verlaten gebouw.
+ Er is een nieuw Muider drankje op de markt. Het is niet in Muiden verkrijgbaar, want we hebben hier geen slijter meer. Je moet ervoor naar het Maxis winkelcentrum. Sinds kort kun je bij Mitras bruine kruikjes kopen met 'Schout van Muiden'. De smaak ligt tussen die van Muier Schipperbitter en Beerenburg in: niet te zoet en niet te bitter, een beetje een dropsmaak. Op het etiket staat de volgende tekst 'Deze kruidenbitter, zijnde volgens juiste receptuur en hoghe kwaliteiten, magh voorbij mijn deur gedragen worden. Uwen Schout'. Die schout moet Mitras zelf zijn. De naam van de stoker ontbreekt. Verder wordt erop gewezen dat het kruikje niet in de glasbak mag worden gegooid. Alsof iemand dat van plan zou zijn.
+ Na de inspraakbijeenkomst in de Rijver Muiderberg over de Jop's (de ontmoetingsplaatsen voor jongeren) volgt dinsdagavond de Jop-bijeenkomst in de kazerne in Muiden. Als deze net zo verloopt als die in Muiderberg kunnen we onze lol nog op. De avond in Muiderberg was een schoolvoorbeeld van zowel een verkeerde inschatting van de inwoners, als van een verkeerde aanpak. Met de voor dit college kenmerkende arrogantie dacht wethouder Hans van der Steen de discussie in de door hem gewenste banen te leiden.
+ Dat viel lelijk tegen. Sterker nog: het werd een complete afgang. Niet zozeer omdat de zaal zich niet wilde laten sturen, maar omdat Van der Steen er niet bij stilgestaan had dat er om zijn Jop's te kunnen verwezenlijken, meer nodig is dan het fiat dat hij van de gemeenteraad had gekregen. De honderd aanwezigen wilden praten over de vraag of de Jop's al dan niet nodig zijn - en niet waar deze moeten komen. Na een half uur liet Van der Steen het hoofd hangen. Hij wilde naar huis. De avond werd gered door twee bekende dorpelingen: Siem Rozendaal, die naar buiten ging om bij de Rijver rondhangende jeugd naar binnen te halen, want om hen ging het tenslotte, en Erik Pieter Vlaanderen, die met een suggestie kwam voor een goeie plek: buiten het dorp. Daar konden de Muiderbergers zich wel in vinden.
+ De aanvraag voor de 'totaalsloop' op het KNSF-terrein, die zoveel vragen heeft opgeroepen bij inwoners en commissieleden, staat op de agenda van de raadsvergadering van aanstaande donderdag. Voorts hebben de fractievoorzitters van de zes partijen besloten een verzoek uit de klankbordgroep te bespreken. Verschillende leden van deze groep willen graag dat een enquêteformulier met vragen over hoe de inwoners het toekomstige Muiden zien, bij het gemeentelijk informatieblad wordt ingesloten.
+ Met betrekking tot het KNSF-terrein staan er verschillende brieven op de agenda. B&W vraagt de raad ze voor kennisgeving aan te nemen. Naast onder meer een protestbrief van de Stichting Stad Muiden over de KNSF als voorbeeldproject van het Ministerie van VROM, gaat het om een merkwaardige reactie van het Ministerie van Defensie. In antwoord op het verzoek van de gemeente om alsjeblieft de granaten op het KNSF-terrein op te ruimen die daar immers door de schuld van militairen liggen, doet dit ministerie voorkomen van de prins geen kwaad te weten. Blijkbaar neemt B&W daar genoegen mee. Benieuwd of de raad dit ook doet.
+ Op 10 juni worden de verkiezingen voor het Europees parlement gehouden. De aanplakborden staan er al. Dat mag namelijk zes weken van tevoren. D66 heeft zelfs al een poster opgehangen met als motto 'D66, het andere geluid'. Via deze poster wordt ene Sophie in 't Veld opgeroepen te gaan stemmen. 'Gebruik je stem Sophie in 't Veld' staat er in grote letters bij haar portret. Ze ziet er best aardig uit. Tegen zoveel aandrang zal Sophie niet opgewassen zijn. D66 kan dan ook alvast op één stem rekenen.
+ 'Wat is uw grootste blunder?' vroeg WeesperNieuws aan Gerrit Portengen. Rooie Gerrit: 'Dat ik mijn klipper de Anna heb verkocht'. De Muier Weesper (of Weesper Muier) dacht dat hij niet voldoende zou herstellen na een zwaar ongeluk, maar 'wonderbaarlijk genoeg' was hij binnen een jaar genezen en had hij de Anna dus kunnen houden. Hij troost zich met de constatering van zijn vrouw, dat hij de boot toch niet had kunnen overleven, want die is al meer dan honderd jaar oud. Overigens is zijn verkeerde inschatting natuurlijk geen blunder, maar gewoon pech.
+ Bij de Maxis is een gloednieuw parkeerterrein aangelegd voor wel honderd auto's. Het is gesitueerd achter het hek aan de Noordkant, pal naast de pas opengestelde weg voor het bouwverkeer naar IJburg. Je hoeft niet helemaal terug te lopen naar de hoofdingang; je kunt gewoon via een zij-ingang bij het winkelcentrum komen. Kennelijk ontgaat deze nieuwe mogelijkheid de klanten, want er staan nauwelijks auto's, ook niet als het oude parkeerterrein stampvol is.
+ In september vorig jaar werd de Maxis heropend als groot winkelcentrum. Nog voor die tijd werd de bushalte van de 136 en de 137 op het Maxisterrein tijdelijk opgeheven. Na ruim acht maanden hangt over het haltebord nog steeds een oranje hoes met de boodschap dat je tijdelijk niet bij deze halte kunt opstappen. Dit betekent dat klanten en medewerkers die met de bus komen nu al acht maanden een flink stuk verder moeten lopen (en de niet ongevaarlijke, want drukke weg moeten oversteken) om bij de halte op de Maxisweg te komen.
+ Enkele pogingen om via de informatietelefoon van Connexxion te weten te komen of de halte op het Maxisterrein misschien blijvend opgeheven is en men vergeten is de hoes te verwijderen, kostten wel de nodige eurodubbeltjes, maar leverden niets op. Tot twee keer toe kreeg Ouwe Muier de toezegging dat hij zou worden teruggebeld, maar evenzoveel keren wachtte hij tevergeefs. Wilt u het zelf eens proberen? Bel 0900-2666399, toets de 4, wacht even op doorverbinding, toets de 2 en u krijgt een vriendelijke dame aan de lijn die nooit van Maxis Muiden heeft gehoord, vragen stelt die u net daarvoor hebt beantwoord, en belooft u terug te bellen.
+ 'De realisatie van de Zuiderzeelijn is een stap dichterbij gekomen' meldt het blad voor bestuurlijke samenwerking in de regio Amsterdam. Hoewel gedeputeerde Meijdam pas geleden beweerde dat alles nog in het prille stadium van een eerste verkenning verkeerde, nodigt Den Haag nu al het bedrijfsleven uit ontwerpen te presenteren. De prijsvraag zal op 1 januari volgend jaar van start gaan. Aan de verbinding over het IJmeer is een prominente plaats toebedacht. Maar eerst moet er nog een samenwerkingsovereenkomst tussen Rijk, provincies en gemeenten zijn en moet er een programma van eisen geformuleerd worden.
+ Een van die gemeenten die mag meepraten is Muiden. Logisch, want de verbinding loopt voor een deel over Muidens grondgebied. Natuurlijk gaan de plannen door, want wat het zwaarst is moet nu eenmaal het zwaarst wegen. Maar wie weet kan Muiden er een tunnel uit slepen. Niet met redelijk praten, maar met een hoop stampij maken. Kijk maar naar de Betuwelijn. Aan de locaties van de tunnels kun je afmeten welke gemeenten heel boos werden.
+ Ir Cornelis van Diest, veehouder in Muiderberg en Statenlid, heeft van de provincie ontheffing gekregen van 'het verbod tot doden van grauwe ganzen met behulp van geweer en hond ter bestrijding van schade aan gras'. Omdat vijf ganzen evenveel gras vreten als één koe, kun je gerust stellen dat ganzen geduchte voedselconcurrenten zijn, die de bedrijfsvoering bedreigen. Cornelis van Diest is trouwens als voorzitter van de vereniging Vechtvallei bepaald geen vijand van de natuur. Afschieten is helaas nodig, ook al vragen argeloze leken zich af of de dieren niet weggevangen kunnen worden en elders uitgezet, net zoals met de soepganzen langs de Maxisweg. Je kunt trouwens bij de voorzieningenrechter gedaan zien te krijgen dat de jacht meteen gestopt wordt. Alleen zullen de meeste ganzen dan al het loodje gelegd hebben, want de ontheffing is 1 mei ingegaan, terwijl de aankondiging pas op 6 mei in de krant stond.
+ Kapster Hylke Bazen heeft tweeënhalf jaar een kapsalon boven Desirée. In haar uppie, maar daar gaat een eind aan komen. Vanaf de zomer gaat zij de ruimte delen met haar partner en vriend Pascal Uriot, die uit Purmerend komt en een eigen kapsalon op een A-locatie in Haarlem heeft. Hij verkoopt zijn zaak om bij Hylke te kunnen zijn. De twee ontmoeten elkaar in februari op een kapperscursus. Het klikte meteen. Beiden knippen zowel dames als heren. Hylke houdt gewoon haar klanten en Pascal bouwt zijn eigen klantenkring op. Met zijn komst is het aantal kapsalons in Muiden uitgebreid tot vier. Wat de kappers betreft hoeven we ons dus geen kopzorgen te maken.
+ Via de Vacaturebank op de kabelkrant worden vrijwilligers gezocht voor het buitenmuseum van het Muiderslot, waarmee onder meer de warmoestuin en de kruidentuin bedoeld worden. Je kunt meedoen aan de cursus 'Armoezeniers'. En iedereen maar denken dat de tuinen van het slot een goudmijntje zijn.
+ Om te voorkomen dat het pas geplante groen op de milieuvriendelijke oevers, die langs de Singelgracht worden aangelegd, net als vorig jaar opgepeuzeld wordt door watervogels, zijn de prille plantjes afgerasterd. Er is alleen geen rekening gehouden met de diverse soorten kuikens. Die wringen zich door het gaas en doen zich te goed aan de verboden planten.
+ Een jaar of vier geleden werd het bestuur van de openbare scholen van Muiden en Muiderberg door de gemeente overgedragen aan de Stichting Primair. Hetzelfde gebeurde met openbare scholen in onder meer in Naarden, Bussum en Weesp. Naar thans blijkt, hebben zowel het bestuur als de directie van Primair er een er potje van gemaakt. D66 raadslid Sandra Deuling ging op onderzoek uit. Wat ze zoal ontdekte, riep veel vragen op. Fractievoorzitter Henk Bökenkamp van de VVD zei ronduit dat het zaakje stonk. Overigens valt niet alleen Primair iets te verwijten, maar ook B&W, die de boel heeft laten sloffen, en tot op zekere hoogte ook de raad die immers nu pas in de gaten kreeg dat het fout zat.
+ Het ziet er naar uit dat de centjes op zijn. Wie draait erop voor het tekort? Verschillende commissieleden onder wie CDA-fractievoorzitter Dick Methorst stelden wethouder Leupen scherpe vragen. Bijvoorbeeld over wie verantwoordelijk is, en waarvoor precies. Toen de commissie van Leupen eiste, dat deze een beleidsrapport zou overhandigen, dat hij zelf door tijdgebrek nog niet had kunnen lezen, vond de wethouder het welletjes. Hij dreigde met opstappen. Dat hij met zijn portefeuille zwaaide kan nog net in een commissievergadering. Leupen kan dit beter niet in een raadsvergadering doen, want dan begeeft hij zich op glad ijs, temeer omdat hij zelf al links en rechts heeft laten doorschemeren, dat hij het stokje eigenlijk wel wil doorgeven.
+ Op 19 april, dat is drie weken geleden, werd de Gooi – en Eemlander een ochtendblad, nadat de krant sinds mensenheugenis laat in de middag op de deurmat viel. De overgang werd als een verbetering aan de lezers 'verkocht'. Het nieuws zou dankzij de vroege verschijning actueler zijn. Het is zuur te constateren dat totnogtoe het omgekeerde het geval is, althans wat het Muidense en Muiderbergse nieuws betreft. Het verslag van avondbijeenkomsten zoals raads – en commissievergaderingen stond in de oude situatie de volgende dag in de krant, maar nu? Wanneer er op dinsdagavond iets is gebeurd, kun je het pas donderdagochtend in de Gooi - en Eemlander lezen, dat wil zeggen: àls het verslag al in de krant komt, want vers nieuws gaat voor.
+ Je zou kunnen veronderstellen dat het kinderziekten zijn, zoals je vaak in een aanloopperiode hebt. Maar ik ben bang dat het anders ligt. Ik denk dat het de neerslag is van een beleid, waar met name plaatsen als Muiden en Muiderberg, die de krant als buitengebieden beschouwt, de dupe van zijn. Grotere plaatsen hebben per definitie meer abonnees. Deze plaatsen worden dan ook als eerste ontzien bij bijvoorbeeld bezuinigingen op personeelskosten. Eigenlijk is het te gek voor woorden, dat een regionale krant die op de huid van zijn lezers zit, er anderhalf etmaal over doet om ze te bereiken. Ik vrees dat er geen verandering te verwachten is, maar ik hoop oprecht dat ik ongelijk heb. De kwaliteit van de berichtgeving over Muiden en Muiderberg in de Gooi – en Eemlander is de laatste jaren immers beter dan ooit.
+ Neem de artikelenserie over de kruitfabriek. Afgelopen zaterdag ging het over het verdriet van de volkstuinders over wat Muiden mogelijk boven het hoofd hangt. Zegt Taeke Renema (73): 'Zoveel woningen, tweeduizend, heeft Muiden nooit nodig, maar de wethouders hebben het kruitfabriekterrein gewoon verkwanseld. Ik ben naar twee inspraakavonden geweest, er waren toen wel tweehonderd mensen en ik ben naar de wethouder toegegaan en heb gezegd 'weet je wel wat je doet?' Een andere ouwe Muier, Theo Verschuren (70) is het al evenmin eens met de woningbouwplannen, maar hij vraagt zich af wat je er tegen doet: 'alles is al in kannen en kruiken'.
+ 'Weet je wel wat je doet?' Ze weten het donders goed. En gelukkig is nog niet alles in kannen en kruiken. B&W zingt een toontje lager, maar je proeft het lijdelijk verzet tegen de raad, die overhelt naar kleinschaligheid, zijnde de wens van tachtig tot negentig procent van de inwoners van de stad Muiden. Maar nog steeds zijn er politici die er niet aan willen, dat Muiden hooguit een wijk van 500 woningen – dat is nog altijd ruim twee keer zo groot als heel Mariahoeve - erbij wil hebben. Begin je over meer dan is hier de boot aan.
+ Het is dan ook moeilijk te vatten dat je in Muider politieke kringen toch nog steeds aantallen hoort fluisteren van 1000 tot zelfs 1200, als een soort compromis tussen wat multimiljonair Rolf Visser, de KNSF-baas, wil en wat de bevolking wil. Stel eens dat het, door geheime afspraken, door manipulaties en door angst en gebrek aan daadkracht bij de raadsleden alsnog op grootschalige bouw uitloopt. Je moet er als volksvertegenwoordiger toch niet aan denken dat je er mede verantwoordelijk voor zou zijn dat Muiden jaren achtereen één enorme bouwput wordt, dat de toch al zo ernstige luchtvervuiling door de vele duizenden auto's die er bij komen letterlijk verstikkend wordt, en dat er aan het eind van het liedje vrijwel uitsluitend woningen zullen staan, die zo onbetaalbaar zijn dat bijna alle eigen inwoners er naast grijpen. Dat draag je toch zeker niet graag de rest van je leven mee?
+ De stille diplomatie van PvdA fractievoorzitter Jan Hylkema is soms zo stil, dat je niet in de gaten hebt dat hij diplomatiek bezig is.
+ Er is een stukje werkgelegenheid voor Muiden gered. Het filiaal van Megapool in het winkelcentrum Maxis Muiden is een van de 25 Megapoolwinkels, die door 'De Harense Smid' zijn overgenomen. Dit dynamische familiebedrijf heeft de goed lopende filialen eruit gepikt. Bij Megapool hielden ze lijsten bij met de verkoopprestaties van de medewerkers. De besten kunnen bij de Harense Smid komen werken. De nieuwe eigenaar, die binnenkort het predikaat 'hofleverancier' mag voeren, wil rond de 225 personeelsleden van Megapool overnemen.
+ Doe je mee aan de educatieve ochtendwandeling van het COF. Loop je op de zeedijk achter het rietland, met aan je rechterhand het buitengaatse bos, waar Amsterdam en Almere zich de aansluiting van de verbinding over het IJmeer met de A1 gedacht hebben. Duikt er een keurig geklede dame op, die over de dijk heenstapt in de richting van het bos, zich omdraait voordat ze tussen het struweel verdwijnt en roept: 'Dit is beschermd gebied'. Net alsof niet iedereen weet dat er hier een illegaal tentenkamp is. Ze heeft vast niet geweten dat er een rechter meeliep.
+ De tijdelijke brug achter het PEN-eiland voor het bouwverkeer naar IJburg gezien? Wat direct opvalt, is dat-ie er zo permanent uitziet. Die blijft nog wel een paar jaartjes liggen voor de Maxis-klanten uit IJburg.
+ Een Muider koopt voor veel geld een fiets en rijdt er enthousiast op naar Muiderberg. Onderweg maakt hij bijna een smak. Het stuur zit los. Als hij denkt dat hij het euvel verholpen heeft, overkomt het hem nog een keer. Hij besluit de koop ongedaan te maken en loopt met de fiets aan de hand naar de man bij wie hij de fiets kocht. 'Gefeliciteerd, je hebt de miskoop van de maand gedaan' is diens reactie. 'Maar ik wil er van af', zegt de Muier beteuterd. 'Dat wilde ik ook' is het antwoord. Toen de bekochte Muier zijn verhaal aan een stadgenoot vertelde, kwam die niet meer bij van het lachen. 'Vind je het soms leuk?' vraagt de Muier. Zegt de ander 'het is míjn fiets niet'.
+ Weesp wilde lid van de Vereniging van Nederlandse vestingsteden worden, maar werd afgewezen. De vestingwerken van Weesp, voor zover aanwezig, werden niet indrukwekkend genoeg gevonden. Zou Muiden een kans maken?
+ Hans Stelling had vorige week zondag Muiden van bovenaf, vanuit een luchtballon willen bekijken, maar de ballonvaart ging niet door. Jammer, hij had graag willen zien of het Kruitbos er nog stond.
+ Ouwe Muier krijgt soms de wonderlijkste mails. Zo vraagt ene Annemarie Janssen, die een spreekbeurt wil houden over Vietnam, hem iets op te willen sturen, iets typisch Vietnamees zoals kruiden, of een recept zodat ze zelf iets kan maken (ze wil iets kouds hebben, dat is handiger; want haar spreekbeurt is 's middags). 'Ik zou er echt heel blij mee zijn' schrijft ze 'maar ik woon in Venlo en dat is nogal een eindje verder. U kunt het sturen per post'. Wat moet ik hier nu mee? Haar adres dinsdag aan Lam en Ta geven? Dat kun je die twee toch niet aan doen?
+ In 1894 was het Merwedekanaal gereed. De Vecht verloor toen haar functie als verkeersader tussen de Rijn en Amsterdam. Volgens het prachtboek van Henk van Ginkel werd het Merwedekanaal in 1932 omgedoopt in Amsterdam - Rijnkanaal. Maar dat jaartal klopt niet. Ik heb het opgezocht. Het was in 1952. Anders zouden degenen, die het nog steeds over het Merwedekanaal hebben, zoals de generatie van Ouwe Muier, nog veel ouder zijn, dan ze er al uitzien. Je leerde het vroeger gewoon op school: Merwedekanaal. Tot 1952.
+ Muiden bestond al in de Romeinse tijd, zo staat te lezen op het grote bord met de Zuiderzeeroute op het Vestingplein. Onzin, zegt Henk van Ginkel, daar is geen schijn van bewijs voor. En Henk kan het weten, want hij was erbij.
+ Je kan wel zien dat het tuinseizoen weer is aangebroken. Overal worden planten en zakken aarde gejat uit tuinen en schuren. Bij de volkstuinen werd zelfs een oude kruiwagen gejat. Daar ga je toch niet mee rondlopen?
+ Het is nog niet zover, maar mocht u straks een kijkje komen nemen bij de sloop van de kruitfabriek, denk er dan aan dat u antistatische werkkleding en handschoenen aantrekt en dat u schoenen met stalen neus draagt. Dat is niet alleen verplicht voor slopers, maar voor alle
bezoekers.
+ Per traditie loopt Jan Veerman tijdens de stille tocht door Muiden met een grote krans voorop. Dat komt: Jan z'n vader zat in het verzet. Zelf was Jan in het laatste oorlogsjaar nog maar een jongetje van tien. 'Denk niet dat je de eerste bent', lacht Jan Veerman, als je hem toefluistert blij te zijn dat hìj voorop loopt met de krans en niet de een of andere lokale hotemetoot. Jan krijgt het elk jaar weer van verschillende kanten te horen.
+ 'Onder het genot van een slaapmutsje verblijdde wethouder Dick Schulp de winnaar van deze ludieke actie met een champagneontbijt voor twee personen' zo staat te lezen in de Gooi – Eemlander. De verslaggever moet Eveline Stricker, de bakkersvrouw die de stunt bedacht, voor Schulp hebben aangezien, want de prijsuitreiking werd door Eveline verricht. Toegegeven: ze was vermomd in badjas.
+ Ik heb wat aangericht met mijn keutel over de zwaan die het op een meerkoetenkuiken voorzien had. De ene bioloog beweert dat een zwaan vegetarisch is en het kuiken alleen maar wilde vermoorden, de ander houdt het erop dat een zwaan een lekker kuikentje op zijn tijd allerminst versmaadt. Ook de grote groenbruine slang die tijdens de schoonmaakactie in de Vecht vanuit het riet tegen de schoonmakers siste, riep vragen op. Het moet een ringslang geweest zijn, zegt de een. Misschien wel een gladde slang zegt de ander: die is ook geschubd, maar dan roodachtig en hij zit op de hei. De meest plausibele verklaring is de eenvoudigste: het zal een ontsnapte slang geweest zijn. Blijft de vraag: welke soort?
+ Do Mulder, die eigenlijk Anton Mulder heet, mag zich vanaf zaterdag Abraham Mulder noemen.
+ Wilt u weten wat de charme is van kleinschaligheid? Dat de organisatie van het Spieringfestival een van de plekjes waar het jaarlijkse muziekfeest eind volgende maand losbarst het 'Vonkplein' noemt en dat een beetje Muier meteen begrijpt waarom deze plek die naam gekregen heeft.
+ Als je drempelvrees hebt, kun je maar beter niet naar Muiderberg gaan.