NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS Vleermuiskeutels blokkeren sloop kruitfabriek.
26-apr-2004
+ Donderdagavond rukten beide brandweerkorpsen van de gemeente uit. Er was brand bij de kruitfabriek. Het bleek slechts om een oververhitte compressor te gaan. Maar het alarm was wèl symbolisch, want uitgerekend dezelfde avond stond de kazerne in het teken van de laatste dagen van de ruim driehonderdjarige fabriek. De publieke tribune zat vol ongeruste Muiers, die graag meer wilden weten over de onduidelijke en onvolledige aanvraag voor een sloopvergunning, die door de KNSF was ingediend.
+ Wethouder Schulp, die de van een operatie herstellende wethouder Leupen mocht vervangen, kwam echter niet verder dan vaagheden. Een van zijn weinige uitgesproken antwoorden op de vele vragen was, dat veel puin ter plaatste zal worden vermalen – in de aanvraag staat dat er een mobiele puinbreekinstallatie komt - en dat 'wat afgevoerd moet worden, zal worden afgevoerd'. Ook wist Schulp te vertellen, dat er weinig historische gebouwen op het terrein staan, en dat hiervan waarschijnlijk een vijftal als industriële monumenten gespaard zullen blijven.
+ Bijzonder irriterend was, dat de wethouder niet gewoon toegaf dat hij domweg niet wist hoe het allemaal zat, maar kennelijk de indruk wilde wekken, dat hij goed op de hoogte was, doch het van wijs beleid vond getuigen niet al te veel informatie los te laten. Het gevolg was dat de publieke tribune bol stond van wantrouwen. Dit was veel minder het geval geweest, als de wethouder meteen duidelijk had gemaakt dat een sloopaanvraag los staat van de maatschappelijke aspecten van de sloop – maar misschien wist hij dat niet.
+ Een sloopaanvraag is allereerst een technische zaak. De aanvraag moet aan een aantal vastgestelde voorwaarden voldoen, anders kan de aanvrager naar de vergunning fluiten. Komt de aanvraag niet langs de toets en wordt er toch een vergunning verleend, dan kan de rechter altijd nog een stokje voor de sloop steken. Precies zoals de Nee-meermin van plan is te doen: naar de rechter stappen wanneer B&W genoegen neemt met de aanvraag zoals die er nu ligt (achteraf blijkt dat, anders dan mij verzekerd was, het dus in principe wel degelijk mogelijk is de sloop tegen te houden).
+ De vaagheden, misverstanden en tegenstrijdigheden moesten donderdagavond wel leiden tot een aantijging als 'misleiding', wat dan ook prompt gebeurde. Zelf hou ik het op onmacht, onkunde en angst. Het college heeft geen greep op de ontwikkelingen. Zo mag het om veiligheidsredenen te billijken zijn, dat niet alles naar buiten komt, ik weiger te geloven dat de buitensporige geheimzinnigheid waarmee deze aanvraag is omgeven, ook echt nodig is. Het heeft meer van 'wat niet weet wat niet deert'.
+ Geen wonder dat er allerlei speculaties opduiken. Om een voorbeeld te noemen: hoewel dit niet in het openbaar werd uitgesproken, zijn de bewoners van het Kruitpad niet gerust op wat hen te wachten staat. Is het wel helemaal zeker dat hun huizen niet opgenomen zijn in de 'totaalsloop', die eerst 20.000 kuub puin zou opleveren en nu ineens 35.000, zo vragen zij zich af. Gelukkig is het erg onwaarschijnlijk dat de huizen aan het Kruitpad omlaag gaan. Dat mag eenvoudig niet zolang ze bewoond zijn. Ook staan ze buiten de omheining van het eigenlijke terrein. Het voornemen van de KNSF om de omwonenden in te lichten, zoals in de sloopaanvraag staat, zal hopelijk alleen slaan op de overlast, die de sloopwerkzaamheden met zich mee kunnen brengen.
+ De wethouder bleef onder meer het antwoord schuldig op de belangrijke vraag, waarom er naast de sloopvergunning ook een kapvergunning is aangevraagd. Al evenmin werd nader verklaard waarom er in de aanvraag eerst sprake is van 'diverse gebouwen' en verderop van 'totaalsloop'. Een hoofdstuk apart was de brief waarin de VROM bij B&W aandringt op het snel verlenen van de sloopvergunning in verband met de veiligheid. Het ministerie heeft inmiddels toegegeven dat men in Den Haag alleen maar zo snel mogelijk van het probleem Muiden af wil zijn. Inderdaad zal er hier en daar een muurtje omver moeten worden getrokken om tijdens het schoonmaken overal bij te kunnen komen, maar 'schoon opleveren' is voldoende om de veiligheid te garanderen. Dit werd bevestigd door medewerkers van de kruitfabriek die jarenlang met kruitstof te maken hebben gehad.
+ Raadslid Jan Hylkema doorbrak de grimmige sfeer met een komisch noot, die KNSF-baas Rolf Visser overigens wel eens zwaar op de maag kan komen te liggen. Hylkema, die bioloog is en veel te maken heeft met grote planologische projecten, weet het fijne van de Flora en Fauna wet. Bijvoorbeeld, dat wanneer je vleermuizen uit hun huis zet, je voor een nieuwe behuizing moet zorgen. Jan Hylkema had vernomen dat honderden vleermuizen een aantal gebouwen gekraakt zouden hebben. Volgens de Muider zeilmaker Teus van der Zee, die alles van het vleermuiswezen in onze contreien weet, zijn er inderdaad veel vleermuizen op het terrein.
+ Vleermuizen die hun huis kwijt raken, hebben dus recht op een nieuw onderkomen. Dat dreigt nog een moeilijke zaak te worden, temeer omdat er alleen nieuw onderdak voor hen kan worden gecreëerd, als er bomen gekapt worden, wat weer niet mag (bomen hol maken om als vleermuishuis te dienen, mag wel). Hoe het zij: rond half mei plegen de vleermuizen hun kraamkamers te betrekken. Pas dan kunnen ze geïnventariseerd worden. Dit is verplicht, zo goed als er een inventarisatie moet plaatsvinden van andere beschermde diersoorten in het Kruitbos, zoals de rugstreeppad en de ringslang.
+ Er zal wel worden aangevoerd, dat de vleermuizen moeten wijken voor het maatschappelijk belang, maar iedereen weet wat er zich rond de korenwolf in Limburg heeft afgespeeld. In het geval van Muiden kan de veiligheid als maatschappelijk belang worden aangevoerd. Alleen is daarvoor geen sloop nodig. Schoonmaken is immers voldoende. Bovendien: wat heet maatschappelijk belang als de overgrote meerderheid van de inwoners van de stad Muiden te kennen heeft gegeven niets te willen weten van een bijna drie keer zo grote woonplaats, terwijl men nota bene elders in Noord-Holland zielsblij is met verstedelijking? + 'Maatschappelijk belang' leeft alleen in de hoofden van mensen met regentenneigingen, die menen te weten wat goed voor het volk is. En iemand als Rolf Visser heeft andere dan maatschappelijke belangen. Hij gokt erop dat de bestemming 'wonen en werken' zoals dit door KNSF is ingevuld op de sloopaanvraag, gewoon gerealiseerd wordt.
+ Ook al zou de raad, die het laatste woord heeft, spelbreker kunnen zijn: Rolf Visser is vol vertrouwen. Hij speelt alles of niets. Logisch, want de KNSF-baas wil onderhand wel eens het representatiegeld dat hij in dit avontuur gestoken heeft, terugverdienen. Het is gebeurd met de egards. De sloop moet er snel door. Het mag niet alleen zo weinig mogelijk kosten, de klus moet naar verluidt ook voor de Kerst geklaard zijn, zodat ook de portiers vóór het nieuwe jaar van de loonlijst kunnen worden afgevoerd.
+ De vraag van de avond kwam van coalitiepartner D66, bij monde van fractievoorzitter Flip de Groot. 'Wat is de beweegreden om tot een zo vergaande sloop te komen?' vroeg Flip zich af: 'de kans dat het niet doorgaat is immers nog steeds aanwezig'. Goeie vraag Flip. Moet je aan Rolf Visser stellen.
+ Op de winkeldeur van de Hoek prijkt een sticker, die je hier niet zou verwachten. Maar je wordt pas echt nieuwsgierig als je op de toonbank een display ziet staan met dezelfde afbeelding. Je zou zweren dat 't het blad van de cannabisplant is, temeer omdat in de toonbankdoos zelf de bekende wietzakjes liggen, die je wel eens ziet rondslingeren bij hangplaatsen. Er wordt zo vaak aan Tamara gevraagd wat dit wel mag betekenen, dat zij een uitgebreid antwoord paraat heeft. Het gaat om een opwaardeerkaart voor mobieltjes met de naam Peptalk. Het cannabisblad is alleen bedoeld om de aandacht te trekken. Wat dus goed lukt.
+ Half Muiden keek uit naar de uitzending op TV met Jan Pronk, die € 450 boete heeft moeten betalen omdat hij bij een klant twee flessen melk op de stoep had achtergelaten. Jammer maar helaas: het feest ging niet door. De kijkcijfers van 'Breekijzer', het programma waarin onze SRV-man zondagavond te zien zou zijn, werden te laag bevonden. Wat ook wel eens mee zou kunnen spelen is de angst van SBS6 voor processen. De uitzending zal waarschijnlijk 'over de zomer heen worden getild', liet de productiemaatschappij Jan Pronk weten. Nog even geduld dus.
+ De brandweer had het druk de afgelopen week. Niet alleen moest worden uitgerukt naar de kruitfabriek en vlak daarna naar de Maxis voor een minibrandje, zondagmorgen snelden de mannen van Martin Mager met twee brandweerwagens naar de sluis. Als een lopend vuurtje ging de mare door Muiden dat De Doelen in de hens zou staan. Omdat er enorm veel rook opsteeg, was iedereen bereid dit te geloven. Alleen kwam de rook uit het souterrain van een van de huizen naast het chique restaurant. Waarschijnlijk door vonken van een sigaret was de stof van een stoel gaan smeulen.
+ De Welstandscommissie, de stedenbouwkundige en Monumentenzorg zijn het met architect Wiebe Hofman eens geworden over het aanzicht van het droomhuis van Cor en Hetty de Wit aan de Vecht pal bij de sluis. Er hoefde niet eens zo gek veel aan de tekeningen te worden veranderd. Alleen de lange voorgevel in de Hellingstraat is ingrijpend gewijzigd. Niet alleen heeft de royale entree plaats moeten maken voor een eenvoudiger poort, ook is de geplande grote dakkapel, met links en rechts een kleinere, vervangen door vijf dezelfde dakkapelletjes. Verder is het garagedak aangepast.
+ Naast een bouwvergunning is er een sloopvergunning aangevraagd voor de vier vervallen huizen die nu al zoveel jaren de Hellingstraat ontsieren. Maar ook als de buurt en de bewoners aan overkant van de Vecht akkoord gaan met de bouw, staat dit begerenswaardige huis op deze begerenswaardige plaats er nog niet. DWR moet het eerst nog eens worden over een oplossing voor de waterkering en, minstens zo belangrijk: de gemeenteraad moet instemmen met de artikel 19 bestemmingswijziging. Kom naar de maquette kijken en verbaas u erover dat de toch echt niet fraaie loods van Oudshoorn, niet meer dan een enorme schoenendoos, een dominerende plaats in het geheel inneemt. Maar ja, die loods staat er sinds jaar en dag en wat er staat is nu eenmaal heilig.
+ B&W heeft, vertegenwoordigd in de persoon van Dick Schulp, andermaal bakzeil moeten halen met zijn voorstellen rond het verkeer - en parkeerbeleid. De plannen zijn 'weer helemaal omgegooid', om met de Gooi – en Eemlander te spreken. Haalde het CDA al eerder de voorstellen van B&W onderuit, waarna het college met een drastisch bijgesteld stuk kwam, donderdagavond in de commissievergadering was het wéér raak. Het initiatiefvoorstel waarmee Dick Methorst op de proppen kwam, deed eindelijk recht aan de wensen die zowel uit de commissie als uit de bevolking naar voren waren gekomen, wensen die aanvankelijk hardnekkig door het college genegeerd waren.
+ Het initiatiefvoorstel, waar de hele raad unaniem achterstaat (de VIB sputtert alleen tegen op het punt van de eerste parkeervergunning, die niet gratis zal zijn voor Muiderbergers) geeft ruimte aan experimenten met de huidige verkeerslichten tijdens zowel de ochtend - als de avondspits. Deze noodverkeerslichten kunnen dus ineens tòch blijven, terwijl Schulp eerder beweerde dat dit niet kon. Van de winter volgt er een proefperiode met drastische afsluiting van de sluisbrug, dankzij het feit dat het verkeer gedurende de restauratie van de Groote Zeesluizen niet door de vesting kan rijden.
+ De drie verschillende voorstellen voor verkeer en parkeren liepen zozeer door elkaar heen dat commissievoorzitter De Groot, die sowieso vaak warrig overkomt, er maar niet in slaagde alles op een rijtje te krijgen. Het was alsof hij een kruiwagen vol kikkers voortduwde. De commissieleden kregen er de slappe lach van. Niettemin werd duidelijk dat de raad onder meer zijn fiat zal geven aan het plan van Eric Hoetmer voor een 'petit comité', met de verkeersspecialisten uit de commissie en de MOR, om de plannen in detail uit te werken, zo goed als er overeenstemming te verwachten is voor intensievere controle op de naleving van de parkeervoorschriften, met name in de zomertijd. En de VVD krijgt 'zijn' staffel. Het voorstel is: de eerste vergunning gratis, de 2de € 20, - en de 3de € 40,-.
+ Het aangepaste voorstel van B&W om van het parkeerterrein bij Mariahoeve een soort van woonerf met zes verkeersdrempels te maken, en het aantal parkeervakken op dit terrein uit te breiden tot 160 (meer dan een verdubbeling) haalde het niet. Het werd opzij geschoven in afwachting van overleg met de initiatiefgroep Vesting Muiden. Over een transpondersysteem, dat veel bijval oogstte bij de bevolking, wordt in het initiatiefvoorstel niet gerept. Aanstaande donderdag wordt een extra raadsvergadering over verkeer en parkeren gehouden. Het is niet te verwachten dat wethouder Schulp zal dwarsliggen. Volgens hem volgt het initiatiefvoorstel in grote lijnen het voorstel van B&W.
+ Het verzoek van drie leden van de klankbordgroep om een enquêteformulier met vragen over de toekomst van Muiden mee te nemen in het gemeentelijk informatieblad, werd prompt gevolgd door een verzoek van weer drie andere leden van deze groep om een andere, kortere enquête via dit blad te houden, omdat de eerste te suggestief, te uitgebreid en vaak niet ter zake doende zou zijn. B&W stelden de raad voor beide verzoeken af te wijzen omdat binnen de voorgestelde werkwijze van de klankbordgroep geen opiniepeiling past. De groep zou slechts een toetsende en reflecterende rol hebben.
+ Reflecteren betekent volgens het woordenboek 'weerkaatsen'. De leden van de klankbordgroep willen graag de mening van hun achterban weerkaatst zien. En hun achterban is volgens B&W de bevolking van Muiden. Je zou je heel voorzichtig kunnen afvragen of het college niet misschien een beetje bang is voor de antwoorden vanuit de Muider bevolking. Overigens was de commissie het niet met B&W eens. Ook de coalitiepartijen, dus zowel de PvdA als het CDA en D66 lieten weten dat, al was deze eerste poging dan onhandig, een enquête over de toekomst van de stad Muiden in 2030, wel degelijk moet kunnen. Alleen dient dan de vraagstelling wél objectief te zijn. Daar hebben ze natuurlijk groot gelijk in. Je kunt zo'n enquête dan ook het best aan de Nee-meermin overlaten. Een referendum, zoals de VIB voorstelde, zou ook kunnen. Daar moet een meerderheid voor zijn, en die is er, want D66 is immers een referendumpartij.
+ In het mooi verzorgde feestweekboekje van het COF staat het goed: op 4 mei zal bij de dodenherdenking een krans bij de graven gelegd worden. Bedoeld worden de graven van zes van de zeven bemanningsleden van de Halifax bommenwerper die op 30 april 1943 neerstortte op het land van Nell in de Noordpolder (één man werd vermist). In het huis aan huis foldertje van de COF stond dat er een kranslegging zou zijn bij 'het graf van de onbekende soldaat'. Dat klopte dus van geen kant. Voor belangstellenden: in het gemeentehuis worden tot en met 7 mei restanten van de Halifax tentoongesteld. Ze werden vorig jaar in het land van Nell opgegraven.
+ De tekst bij de evenementen in het boekje van de COF ritselt van de grapjes. Om er een paar uit te pikken: bij de kinderspelen staat tussen sjoelen, darten, kopspijkerslaan en vlooienspel 'rollatorrace' met als toevoeging: jong geleerd is oud gedaan. Bij de survival valt te lezen: 'Meedoen kost € 3, - en dat is inclusief een overnachting in de vier sterren tent op het Vestingplein en een stevig ontbijt'. In een sliert van een zin wordt bij het koffieconcert op 2 mei uiteengezet, dat de 'Harmonie' uit Sint Nicolaasga door oud Muider burgemeester Bert Kuyper voor een dagje Muiden aan 'Crescendo' is gekoppeld. 'Het is even goed lezen, maar dan weet je ook wat', verzucht de schrijver.
+ Overal, nu ook weer in het programmaboekje van het COF, duikt 'het zevenhonderdjarig bestaan van het Muiderslot' op. Maar Floris V die beschouwd wordt als de stichter van het slot, werd in 1296 vermoord en dat is méér dan 700 jaar geleden. Enkele jaren na de dood van de graaf werd het slot verwoest. Het duurde bijna een eeuw voordat er een nieuw kasteel stond. En dat is weer mínder dan zeven eeuwen geleden. Om kort te gaan: er is geen sprake van een 700 jarig kasteeljubileum. Het misverstand is waarschijnlijk ontstaan omdat de DVD- presentatie die er aan komt, de bouw van het slot behandelt over een periode van zevenhonderd jaar. Er wordt wèl een ander jubileum gevierd. Het slot is dit jaar 125 jaar Rijksmuseum.
+ Bij de eerste aflevering van de lezenswaardige serie van zes artikelen in de Gooi – en Eemlander, waarin wordt teruggeblikt op de woelige geschiedenis van de Muider kruitfabriek, stond een opvallend vignet met als tekst: 'De kruidfabriek 1702 – 2002'. Afgelopen zaterdag, bij de tweede aflevering, was de 'd' vervangen door een 't'. Net op tijd, want er staken al geruchten de kop op dat de kruidfabriek een dochtermaatschappij zou zijn van het Kruidvat.
+ Na de berisping die de Nee-meermin van B&W kreeg voor het gebruik van het Wapen van Muiden, kan nu ook de Stichting Stad Muiden op haar vingers worden getikt. Boven aan het pamflet over de sloopvergunning voor de kruitfabriek, waartegen de Stichting zich verzet, prijkt in volle glorie het wapen van Muiden. De indruk wordt gewekt dat dit protest van de gemeente afkomstig is, zal men mogelijk op het gemeentehuis redeneren. Als B&W de Stichting Stad Muiden wil aanpakken, zal dit met terugwerkende kracht moeten gebeuren. De Stichting voert het wapen al bijna een kwart eeuw.
+ Het is nog maar de vraag of de subsidie aan het bekende Weesper theater Wesopa wordt afgewezen, zoals B&W voorstelt. Volgens de strenge lokale subsidieregels die Muiden ooit vaststelde, voldoet het enige theater in de wijde omgeving inderdaad niet aan de criteria. Toch pleit de commissie, overtuigd als zij is van het nut van Wesopa voor honderden inwoners van de gemeente, er voor het theater financieel tegemoet te komen. Dit hoeft geen precedent te scheppen, want er staat een regionale samenwerking op subsidiegebied op stapel, die in dit geval zeker van toepassing zal zijn. Hoewel nog niet bekend is om welk bedrag het gaat, zegde wethouder Van der Steen toe dat B&W de aanvraag opnieuw in overweging zal nemen.
+ Het tekort aan ambtenaren in Muiden in het algemeen en het ontbreken van een Muider milieuambtenaar in het bijzonder, dreigt er oorzaak van te worden dat de gemeente subsidie van de Novem misloopt. Het werd in de commissievergadering niet duidelijk wat er precies ondernomen moet worden voor een eigen gemeentelijke klimaattoets (ter vermindering van de CO2 uitstoot), die met deze subsidie gepaard gaat, maar iedereen was het erover eens, dat je zo'n kans niet mag laten liggen. Er zal opnieuw naar worden gekeken, beloofde Van der Steen.
+ 'Vaak hoorde je in Muiden, dat er ook nog een Klein-Muiden heeft bestaan', aldus begint een artikel in het laatste nummer Villa Amuda, het blad van de Historische Kring Muiden. Voor de dominee schijnt dat een ramp geweest te zijn. Hij moest er op zondag voor de preek naar toe, met de koets, en dat was geen pretje, zeker niet in de winter. Ook voor de arme inwoners van Kleyn Muyden, zoals de enclave van onze gemeente bij Nigtevecht indertijd heette, was het geen pretje. Ze moesten twee uur lopen om in Muiden belasting te betalen en aangifte te doen van geboorte of overlijden. Het evenals Muiden aan de Vecht gelegen gehucht bestond al in het holst van de Middeleeuwen als erfenis van ingewikkelde transacties tussen Holland en Utrecht.
+ Klein-Muiden heeft een roerige geschiedenis gekend, zo blijkt uit Villa Amuda. Het gehucht heeft bestaan tot 1819. In dat jaar kwam het zowel bestuurlijk als kerkelijk bij Nigtevecht. Zeven jaar eerder, in 1812 werden Muiden en Muiderberg één gemeente met 1400 zielen. Muiden telde toen 989 inwoners binnen en 153 buiten de veste, Kleyn-Muyden had er 88 en Muiderberg 170. De samenvoeging vond plaats op last van keizer Napoleon die een jaar eerder in eigen persoon in Muiden was.
+ Waren er eerder 'betaalbare seniorenwoningen' met een klein verzorgingscentrum gepland op de plaats van het Witte Kruisgebouw en de woning van Gertjan Rensenbrink, nu blijkt dat de Woningbouw hier 'zorgwoningen' wil neerzetten.
+ Wie dat wil mag het een 'Eigen Volk Eerst' beleid noemen, wanneer een gemeente tegemoet komt aan de vurige wens van jonge inwoners om een huurwoning toegewezen te krijgen in de plaats waar ze geboren en getogen zijn. Je kunt het ook anders zien, namelijk dat de gemeente beseft, hoe wreed en onnodig het is om een hechte gemeenschap uit elkaar te trekken. Een groeiend aantal met name kleine gemeenten maakt dan ook gebruik van de mogelijkheid om eigen inwoners zonder meer prioriteit te geven bij de woningverdeling. Wanneer Muiden dit ook zou doen, kunnen we de narigheid en onzekerheid rond het KNSF-terrein vergeten, temeer omdat er hier geen gebrek aan koopwoningen is, en iedereen dus aan zijn trekken kan komen. Wat de nieuwbouw betreft: dure woningen zijn niet echt nodig, sociale woningen wel. Voor Muiden zijn pakweg 400 á 500 woningen, te bouwen over 10 á 15 jaar voldoende.
+ De afgelopen week was een groep werkmensen ijverig in de grond aan het wroeten op de Blauwe Wereld. Vlak bij het werk stond een auto met daarop 'Ondergrondse werken'. Het had er alle schijn van dat de mannen een tunnel of een aquaduct aan het graven waren, maar zover is het nog niet. Er werd een nieuwe kabel voor de Nuon gelegd.
+ Een 'gediplomeerd, gecertificeerd schoorsteenveegbedrijf' met een postadres in Rosmalen in Noord-Brabant vindt het nodig om helemaal in Muiden langs de deur klanten te werven met een, voor een schoorsteenveegbedrijf, te fraaie folder waarin te veel de nadruk wordt gelegd op de betrouwbaarheid. De folder wordt door meneer de schoorsteenveger persoonlijk afgegeven. Hij toont zijn officiële identiteitspasje van de firma om te bewijzen dat hij de ware schoorsteenveger is. Vervolgens laat hij de mevrouw aan de deur weten hoe dom zij wel is als ze zijn vakwerk afwijst. Alle dames, opgepast.
+ Een flard 'borrelpraat' uit de laatste aflevering van www.hopsalabopsa.nl, van Internet geplukt voor de liefhebbers. Twee kroegmaten hebben een babbel over het kruitfabriekterrein. Een van hen laat zich ontvallen: 'Weet je wat we moeten doen om die bouw tegen te houden? We moeten het college wijsmaken dat daar de waarheid in de grond zit. Wedden dat er geen schep de grond in mag?' Jammer dat Radio Space er niet meer is. 'Borrelpraat' levert prachtige dialogen op.
+ Op www.muiden.nl staat te lezen dat op deze gemeentelijke website de officiële en wettelijk verplichte publicaties van de gemeente worden geplaatst, 'zoals die ook wekelijks in de Nieuwe Weesper Courant worden gepubliceerd'. Nieuwe Weesper Courant? Was dat niet heel vroeger de voorganger van het Vechtjournaal?
+ Het slopen van de resten van de voormalige korenmolen de Spiering in het plantsoen voor de Burgemeester de Raadtsingel, waar vorige maand een vergunning voor is aangevraagd, zal minder stof in Muiden doen opwaaien dan de sloopvergunning voor de kruitfabriek. Het is niet te verwachten dat B&W de sloop zal weigeren, zomin als te verwachten is dat heemschutters zich voor het herstel van de molen in zullen zetten. Natuurlijk speelt mee dat er niemand meer is die zich de molen nog herinnert uit de tijd dat deze er nog in volle glorie stond. Al in het eerste jaar van de vorige eeuw werd de Spiering ontmanteld. Sinds enkele jaren geleden de houten ombouw, waarop ooit de kap stond, tijdens een storm sneuvelde, rest er niet meer dan een puinhoop.
+ Begin jaren negentig overwoog schipper Anton Mulder, beter bekend als Do, het initiatief te nemen voor restauratie van de Spiering. Zijn poging om de oude molen van de ondergang te redden, kwam niet van de grond, mogelijk ook omdat er tegenstand te verwachten was. Een molen is pas echt als de molenstenen malen, maar daarvoor moeten de wieken draaien en die kunnen pas draaien als er wind is. Alleen bereikt de wind de wieken niet als er bomen rond de molen staan, zoals in het plantsoen. Wel een molen, maar geen bomen, dat zou voor menig Muier, en zeker de omwonenden, een te hoge prijs geweest zijn.
+ Muiden Yacht Charter, het bedrijf aan de loswal van de Weesperbinnenweg, dat gerund wordt door 'de drie meiden' van Manfred en Ria Sachs heeft een bouwvergunning aangevraagd voor het plaatsen van een kantoorunit en een zeecontainer. Niemand die daar last van heeft, dus wie kan er bezwaar tegen hebben?
+ Ook al is niet iedereen het altijd politiek eens met Dick Methorst, menig raadslid kan een voorbeeld aan hem nemen. 'Toen ik gekozen werd, nam ik mij voor: ik doe het goed of ik doe het niet' luidt het credo van Methorst en hij maakt het waar. Hij overziet het geheel, is opvallend goed gedocumenteerd, weet zijn standpunt glashelder te verwoorden en gaat geen confrontatie uit de weg. Autoriteitenangst is wel het laatste waar hij last van heeft. Met name burgemeester Smith moet dit nogal eens ervaren. Zoals laatst. Nadat Dick Methorst Harry Smith verweten had dat hij de commissie slecht had geïnformeerd over de invoering van het C2000 communicatiesysteem, kwam de burgemeester in een volgende vergadering met een viertal brandweerofficieren aanzetten. Methorst hield voet bij stuk. Het resultaat van de missie was, dat de hoogste in rang volmondig erkende dat de informatie te kort was geschoten. Ai.
+ De (oud)medewerkers van MCI zien het al helemaal voor zich. Wanneer er op het kruitfabriekterrein dure optrekjes verrijzen, romantisch gelegen aan de rand van vennetjes, zullen de kopers ontdekken wat het betekent om in zomertijd in een moeras te wonen. Vanaf mei tot de langste dag van het jaar word je opgevreten door de knutten, helemaal als het windstil is. U kent ze toch wel, die piepkleine venijnige IJsselmeervliegjes?
+ In de sloopaanvraag voor het kruitfabriekterrein staat dat het verboden zal zijn om op de bodem op de slooplocatie te eten, te drinken of te roken. Kinderachtig hoor, vooral dat laatste.
+ Om bij stil te staan: de Krijgsman werd in 1702 gesticht. De sloop van de kruitfabriek in Muiden betekent het definitieve einde van een van de oudste overgebleven industriële bedrijven van ons land.
+ B&W vindt het vervelend dat zoveel Muiers altijd zo wantrouwig zijn. Veel Muiers vinden het vervelend dat B&W altijd zoveel informatie achter houdt en heeft gehouden – genoeg om wantrouwig te worden.
+ Het leek zondag wel alsof de gezamenlijke motorclubs van Nederland hadden besloten om het verbodsbord op de sluisburg in Muiden collectief aan hun laars te lappen.
+ Hoezo Ouwe Muier heeft iets tegen het CDA? Hij zou het uitstekend vinden als Dick Methorst wethouder werd.
+ Krijgt uw chroniqueur te horen dat hij leugens verkoopt in zijn keutels. Denkt hij: 'was dat
maar waar'.
+ Het is óf het Kruitbos kappen óf kappen met de KNSF.