NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS Het kruitbos, de puinhoop en de keutels.
19-april-2004
+
Hoewel het raadsbesluit over verkeer en parkeren in Muiden het klapstuk van de vergadering van donderdag had moeten zijn, werd de schietpartij in Muiderberg het onderwerp van de avond. Namens alle raadsleden liet Gea Heijnen weten dat de raad zich zorgen maakt over de oorzaak en gevolgen van wat er op de Brink was voorgevallen. Anders gezegd: wat speelt er bij de jongeren? Burgemeester Smith begreep niet wat er van hem verwacht werd. Hij bleef er maar op hameren dat politie en justitie niets loslaten zolang de zaak in onderzoek is.
+
De burgemeester stribbelde hij nog steeds tegen toen de raad hem opdroeg om binnen de kortste keren een A4-tje uit te laten gaan als extra editie van het gemeentelijke informatieblad teneinde de bevolking in te lichten over de achtergronden van de onrust, en iedereen die hulp nodig mocht hebben naar de juiste adressen te verwijzen. Een extra editie in elkaar zetten gaat niet een, twee, drie, betoogde hij, en voor hulp en troost kun je bij de wijkagent terecht.
+
Wethouder Hans van der Steen, die eerder voor de televisie de gebeurtenis had afgedaan als een incident, zei dat wat hem betreft de informatieavonden over de Jops, waarin het jongerenprobleem bij de kop gepakt had kunnen worden, door hadden mogen gaan. Wethouder Schulp beaamde dat hij als loco burgemeester op advies van de politie had besloten beide avonden af te gelasten. In de extra editie worden de nieuwe data bekend gemaakt.
+
Best mogelijk dat de Muiderbergers uitkijken naar het extra informatieblad over de problemen in hun dorp, maar Muiden zit hier zeker niet op te wachten. Mocht de stad ook recht hebben op een A4-tje, dan geef ik het gemeentebestuur het ongevraagde advies om de inwoners zo snel mogelijk duidelijk te maken hoe het nu precies zit met de sloopvergunning die de KNSF heeft aangevraagd voor het kruitfabriekterrein. Wat hierover in het gemeentelijk informatieblad stond, geeft namelijk een heel ander beeld dan wat er naar voren komt uit de officiële sloopaanvraag.
+
In het gemeenteblad mag dan worden gesteld dat het slopen van gebouwen geen direct verband houdt met een eventuele herstructurering van het KNSF-terrein, uit de aanvraag die ter inzage op het gemeentehuis ligt, blijkt dat het om een 'totaalsloop' gaat, met als doel plaats te maken voor nieuwbouw. Er moet maar liefst 35.000 m3 puin worden geruimd. Dat zijn 3500 vrachten van tien kuub. Dit kan niet anders betekenen dan dat alles wat overeind staat tegen de vlakte gaat, mogelijk met uitzondering van wat zogeheten industriële monumenten, aan te wijzen door de Rijksmonumentendienst (op het gemeentehuis kon men mij niet vertellen om hoeveel monumenten het gaat, laat staan over welke).
+
Het kan bij zo'n gigantische operatie wel eens heel moeilijk, zo niet onmogelijk, worden om bomen te sparen, hoewel dit volgens het gemeentelijk voorlichtingsblad de bedoeling is. Er staat immers in dat wanneer het nodig mocht blijken om bomen te kappen dit zal moeten worden onderbouwd, en ook dat hier een apart besluit voor moet komen. Voorstanders van totaalsloop kunnen gerust zijn: de onderbouwing is er.
+
Het is maar goed dat er een ringslangetje onder het gras zit om op het kruitfabriekterrein te blijven. KNSF baas Rolf Visser mag het allemaal meesterlijk gespeeld hebben, hij heeft niet alles voorzien. Zomin als hij had gerekend op de Muider volksopstand (de koppen in de raad waren immers al geteld, dus wat kon hem gebeuren), zomin zal hij een dwarsliggend Staatsbosbeheer hebben ingecalculeerd. Hij kan er op rekenen dat deze instantie aan de bel trekt zodra er ook maar één boom van het Kruitbos bedreigd wordt. Voorlichtingsman Robert Graat laat weten dat het terrein onder de boswet valt. Dit houdt in dat voor het kappen van het Kruitbos een ontheffing nodig is van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Deze ontheffing wordt uitsluitend verleend bij zwaar maatschappelijk belang en de kap moet ook nog eens volledig gecompenseerd worden.
+
Gelukkig dat het ministerie van VROM een dergelijke ontheffing niet mag verlenen, want dan had de KNSF 'm al gehad. Uit de brandbrief over de sloop van de kruitfabriek die de gemeente vorige maand van VROM kreeg, blijkt overduidelijk dat dit ministerie redeneert: hoe eerder die hele fabriek platligt, hoe sneller wij van het probleem af zijn. Een gesloopte kruitfabriek levert immers geen gevaar meer op voor het milieu, en wij als VROM hoeven niet bij te springen. Die slimmerd van een Rolf Visser heeft alles al met Muiden geregeld.
+
De inspectie van het ministerie van VROM gooit het in haar brief helemaal op de veiligheid. Als 27 mei de kruitfabriek definitief met de productie stopt, moet de bulk aan gevaarlijke stoffen van het terrein verwijderd zijn, staat in de brief aan de gemeente. Op dat moment zal een aanzienlijk veiligheidsrisico zijn weggenomen. Daar kun je natuurlijk niet omheen, maar wat er verder over de vereiste veiligheid in de brief staat, klopt niet volgens mensen die de nodige ervaring op dit gebied hebben. De VROM schrijft namelijk dat het gedeelte van de gevaarlijke stoffen dat zich nog in de installaties bevindt, alleen verwijderd kan worden door volledige ontmanteling van deze installaties en de aanverwante apparatuur - wat in veel gevallen alleen mogelijk zou zijn als ook het 'omhullende gebouw' wordt gesloopt.
+
Wat de inspectie van VROM schrijft, komt er op neer dat er gesloopt moeten worden om de veiligheid te waarborgen. Maar we hebben het wèl over een oude kruitfabriek vol asbest en resten van gevaarlijke stoffen. Dit houdt in dat elk 'verdacht' gebouw ( en dat is het leeuwendeel van de ruim honderd gebouwen) schoongemaakt zou moeten worden. In de sloopaanvraag is sprake van nathouden tijdens de sloop. Dat is iets heel anders dan schoonmaken. Gebeurt dit laatste niet, dan zullen de 3500 vrachten puin die moeten worden afgevoerd, vervuild en dus gevaarlijk zijn.
+
B&W van Muiden komt er niet onder uit dat er geen risico's mogen worden genomen. Zoals bekend leverde de kruitfabriek nog maar kort geleden volgens het college geen enkel gevaar op. Tot op een goede dag dezelfde fabriek ineens van hogerhand (en met warme bijval van hetzelfde college van B&W) als levensgevaarlijk werd afgeschilderd. Het paste allemaal prima in de plannetjes van Rolf Visser: die gevaarlijke fabriek moest maar snel dicht, alleen zou de overheid daar natuurlijk iets voor over moeten hebben (terwijl de moedermaatschappij van MCI verklaarde dat de fabriek moest sluiten omdat het zaakje niet meer rendabel was!)
+
Nu wil het toeval dat Rolf Visser graag een paar centjes overhoudt aan zijn handel. Hij heeft er geen boodschap aan dat de veiligheid pas echt gewaarborgd is als de boel schoongemaakt wordt. Meteen alles slopen scheelt handenvol geld en waarom zou je dat aan schoonmaken uitgeven, als je er van uit gaat dat alles tòch tegen de vlakte moet?
+
Hebben wij alleen de joker ingezet: Rolf Visser gokt op de volle winst. Hij is er heilig van overtuigd dat er op volle toeren gebouwd, gewoond en gewerkt gaat worden op het KNSF terrein, ook al heeft de raad van Muiden zich daar nog niet over uitgesproken en ook al is er nog geen bouwvergunning. Visser staat op het punt zoveel te verdienen, dat hij de boeken wijselijk gesloten houdt. Wat we wèl weten is dat Groot Muiden ten koste gaat van zowel ons kleinschalige stadje als van de natuur. Ook zullen de prijzen van de huizen op het KNSF-terrein door de hoge bouwkosten onbetaalbaar blijken voor gewone mensen.
+
Als de inspectie van VROM niet wakker ligt van totale sloop, die wellicht het terrein verwoest, waarom zou de KNSF-baas dit dan wèl doen? In één keer alles plat gooien scheelt een hoop geld en het is meteen afgelopen met al dat irriterende gedoe in Muiden, zoals nu weer die klankbordgroep. Er moet trouwens te praten zijn over die stomme bomen. In het plan van B&W en de KNSF dat uitlekte, was het immers ook geen enkel punt: tachtig procent van het Kruitbos zou moeten worden gekapt. En het college van B&W, waarmee hij het zo goed kan vinden, zit er nog steeds. Sterker nog: ze beslissen over zijn sloopaanvraag.
+
Wat is wijsheid? Slopen of de sloop tegenhouden? Ik denk, dat het er uiteindelijk wel van komt dat er gesloopt wordt. Met name de productiegebouwen zullen moeten wijken, of het nu voor woningen is of voor de natuur. Maar een term als 'totaalsloop' is verontrustend, temeer omdat er geen weg terug is. Ook strookt de haast waarmee de aanvraag gepaard gaat van geen kant met de door de raad gewenste zorgvuldigheid bij het opstellen van het structuurplan. Eerst moet er een plan op tafel komen, dan pas mag er gesloopt worden (alvast schoonmaken mag wèl).
+
Je kunt het ook vanuit een andere hoek bekijken. Als je ervan uitgaat dat het KNSF-terrein de basis zal zijn van het structuurplan (let wel: dat plan is er nog niet), dan houdt alles ineens slopen in, dat er waarschijnlijk minder huizen gebouwd hoeven te worden – en hoe minder hoe liever natuurlijk. Alles ineens slopen (maar dan wel met respect voor het Kruitbos) betekent immers dat er enorm op de kosten bespaard kan worden, waardoor er geen extra bouw nodig is om het 'financiële plaatje rond te krijgen'. Die arme Rolf Visser hoeft dus niet het kind van de rekening te worden. Hij hoeft geen cent van zijn miljoenenwinst in te leveren.
+
En dan nog iets: nog voordat de gemeente de benodigde sloopvergunning afgeeft, zijn er protesten en bezwaren, de zogeheten 'zienswijzen' te verwachten. Pas als de vergunning er ligt, kunnen er bezwaarschriften worden ingediend. Niet dat je daar iets mee opschiet: de bezwaarschriften hebben geen 'opschortende werking', zo werd op het gemeentehuis bevestigd. Met andere woorden: de sloop zal er niet door worden opgehouden. Als je gelijk krijgt, is het te laat. In de commissievergadering van donderdag kunt u uw menig geven.
+
Ik wist niet wat ik hoorde in de laatste raadsvergadering. De hele fractie van het CDA viel zomaar ineens zijn eigen wethouder af, terwijl de vier immer eensgezinde CDA raadsleden nu juist altijd zo keurig met Dick Schulp in de pas lopen. Toen er een beslissing van de raad moest komen over het parkeer – en verkeersbeleid, bleek dat het CDA nu eens niet naar zijn grote voorman, maar naar de bevolking van Muiden had geluisterd. Dick Schulp werd afgestraft voor zijn eigenzinnigheid. Hij was doof geweest voor welke suggestie en welke kritiek van wie dan ook, of het nu uit de commissie, de bevolking of van de MOR kwam. Alleen wat de wethouder wilde, stond in het raadsvoorstel.
+
Het kon niet op met de aanpassingen waar het ontketende CDA mee kwam aanzetten. De eerste parkeervergunning gratis, experimenteren met zowel de verkeerslichten als tijdens de spits met de paaltjes, het effect van de restauratie van de Groote Zeesluizen afwachten alvorens definitieve beslissingen te nemen en ook, anders dan het voorstel van B&W, wel degelijk op de zondagen in de zomertijd een paaltje plaatsen bij de Klensput. Het was ongehoord. En vooral ook hoopgevend, want als er op dit punt naar de stem des volks geluisterd kan worden, dan moet dat ook kunnen als men voor andere keuzes staat. Zoals, ik noem maar wat: de kleinschaligheid van Muiden.
+
De CDA fractie is (nu nog!) twee keer zo groot als de andere fracties. Tel de volgelingen van D66 erbij op en de machtspositie van Dick Schulp is verklaard. Nogal wiedes dat hij iets moest wegslikken toen 'zijn' fractie met schismatische ideeën kwam aanzetten. De wethouder hield zich trouwens groot. Hij stelde voor om een definitieve beslissing uit te stellen en in de commissievergadering van aanstaande donderdag met een aangepast voorstel te komen. Kan hij een weekje van de schrik bekomen. Wordt vervolgd. Komt dat zien.
+
De eerste Muider Vlaggetjesdag zal zeker niet de laatste zijn. Het was Muiden op zijn best. Een haven bol van de zeilen, scheepsmuziek en scheepszang, de kraampjes, de sfeer. En niet honderden, maar duizenden bezoekers uit het hele land. Iedereen zei dat het succes te danken was aan het mooie weer, maar er waren natuurlijk meer factoren. Waarom al die mensen uitgerekend naar Muiden kwamen? Omdat het kleine Muiden uniek is, en omdat de bezoekers dankzij een doeltreffende promotiecampagne wisten dat hier iets bijzonders te doen was. De aanpak was ook in die zin effectief, dat er beslist niet alleen kijkers kwamen. Er werden ook contacten gelegd en afspraken gemaakt en er werd zelfs in principe geboekt.
+
De gezamenlijke scheepsverhuurbedrijven waren de loco burgemeester vóór geweest, toen deze enkele dagen tevoren dreigde dat het eens maar nooit meer Vlaggetjesdag zou zijn als het een parkeerpuinhoop zou worden. De organisatie had zich al lang gerealiseerd dat je bezoekers die bekeurd worden niet meer terugziet in Muiden. De automobilisten werden dan ook opgevangen door een achttal maatjes. Voor de volgende vlaggetjesdag krijgen ze een korte politiecursus. De agenten knepen een oogje dicht, zolang de parkeersituatie geen gevaar opleverde. Zo werden er geen bonnen uitgeschreven voor auto's die in de berm stonden.
+
De terrassen waren afgeladen en ook de winkels deden goede zaken. Marjan Britstra, alias Madam Mikmak, had een topdag. Eric en Denise hadden het lekker druk. Bij de bakker en de ijssalon stonden de klanten rijen dik. Ook bij Desirée, Liens & Linnen en Pietje Kooij kwam veel volk binnen. Op het van der Vlietterrein was de kampioen palingroker sneller uitverkocht dan de satéboer, maar die had dan ook porties, waar je lang over deed. Bij een van de stalletjes vond een illegale handeling plaats: er werden flacons Muier Schipperbitter aan de man gebracht. Ze gingen als warme broodjes.
+
Jaap en Henny Koster hadden hun huis aan de Herengracht opengesteld voor eenieder die van Henny's schilderkunst wilde genieten. Er was veel belangstelling en er werden twee werken verkocht. Haringboer Dirk van der Plas had graag vanuit Katwijk willen komen, maar hij kon geen personeel voor Tweede Paasdag krijgen. Primera de Hoek was dicht, net als de andere dagelijkse boodschappenwinkels. Men mocht wel open zijn, maar de middenstand wilde zich deze extra zondag niet laten afnemen. Wat zouden ze hebben gedaan als ze hadden geweten dat het zó druk zou worden?
+
Tweede Paasdag is altijd een goede dag voor het Muiderslot, behalve als het mooi weer is. Toch passeerden er op Vlaggetjesdag zo'n 1100 bezoekers de poort. De combinatie van een bezoek aan het slot én aan Muiden zelf is ideaal. Meer dan eens ving Ouwe Muier op dat Muiden echt niet drie keer zo groot hoeft te worden voor zo'n typisch Muider festijn. Om een voorbeeld te noemen: wie anders dan de kleine Muider gemeenschap kan er de humor van in zien dat een loco-burgemeester luid toeterend rondrijdt in de menigte om te laten weten dat hij de loco-burgemeester is?
+
Om onderdak te zijn wanneer het poortgebouw uitgebreid wordt, wil het Muiderslot graag vier kantoorcontainers op de vestingwal rechts van de poort plaatsen. Het gaat om twee lagen portacabins van 6 bij 3 meter. Net als bij de Jozefschool moet er voor vrijstelling van de uitbreiding een artikel 19, en voor die van de noodopvang een artikel 17 procedure worden gestart. Ten aanzien van de noodkantoren zijn er zeker bezwaren te verwachten wegens aantasting van het beschermde stadsgezicht. Ook is het de vraag of DWR ermee instemt. Het Muiderslot wil wel een andere oplossing, maar zit met een probleem. De tijdelijke kantoren kunnen niet door de poort. Ze zouden met een hijskraan over het poortgebouw moeten worden getild, wat nog wel kan, maar terug is onmogelijk, want na de bouw is het poortgebouw 'verdubbeld'. Een andere mogelijkheid, aanvoer over het water, schijnt al evenmin te kunnen worden verwezenlijkt.
+
Al naar gelang het uitkomt gaat het Muiderslot door voor een wetenschappelijk - culturele instelling dan wel een attractie. Iets vergelijkbaars geldt voor Pampus: een historisch waardevol monument, maar ook: een attractie. Van dat laatste namen zowel het Muiderslot als Pampus nadrukkelijk afstand, toen ze voor de rechter een poging deden om onder de toeristenbelasting (officieel vermakelijkheden retributie) uit te komen. Beider beroep werd ongegrond verklaard. Ze moeten gewoon hun toeristenbelasting aan de gemeente Muiden blijven afdragen. Dat het Muiderslot er zich op beriep geen kermisattractie of rariteitenkabinet te zijn, en dat er zelfs geen sprake van vermaak zou zijn, vermocht geen indruk te maken. De rechter vergeleek de rondleidingen in zijn vonnis met rondvaarten: er worden 'lichtvoetige verhalen' verteld. En Pampus mag dan nog zo eerbiedwaardig zijn: het fort biedt amusement, verstrooiing en ontspanning. Dokken dus.
+
Ze vonden het tijdens de rouwperiode voor Koningin Juliana een heel gedoe op het gemeentehuis om 's morgens steeds weer de Nederlandse vlag op te hangen en deze 's avonds weer naar binnen te halen. Omdat de nationale driekeur niet in het donker mag achterblijven, bedachten ze iets slims. Vanaf een lantaarnpaal voor het gemeentehuis werd een kabel gelegd naar een spotje in de grond, dat een lichtbundel werpt op de vlaggenmast. Vanaf 3 mei komt de Europese vlag drie maanden lang dag en nacht aan deze mast te wapperen onder het motto 'Europa, best belangrijk'. Zo profiteert Europa van Muidens licht, terwijl dat niet hoeft, want het protocol staat toe dat de Europese vlag ook in het donker uitgestoken mag zijn.
+
De City van Wesopa wil graag subsidie van de gemeente Muiden, maar hoeft daar niet op te rekenen, ook al is dit multifunctionele theater het enige binnen een gebied van 35.000 inwoners, en tellen Muiden en Muiderberg 850 'vrienden van de City'. Het theater draait op de inzet van zeventig vrijwilligers en een bijdrage van € 2,50 per inwoner van Weesp. Ze hebben echter meer nodig om het te blijven redden. Maar de City van Wesopa valt niet binnen de termen waarop Muiden subsidie verleent. Dit is onontkoombaar, wat niet wegneemt dat de vaste formule die ook bij deze afwijzing weer wordt gehanteerd de aanvragers tegen de haren instrijkt: 'Geen direct gemeentelijk belang, dus geen subsidie'.
+
Als alles een beetje meezit, kunnen we volgend jaar de kampeerders naar de boerderij van Els en Henk Niewöhner aan de Dijkweg nummer 4 sturen. Ze hebben de gemeente toestemming gevraagd voor een minicamping met maximaal vijftien plaatsen op de kleine wei naast het toegangspad. In een schuur wordt een sanitair blok ondergebracht.
+
Magda Schipper van de Lange Gangh haalde zestig handtekeningen op ter ondersteuning van het hernieuwde bezwaarschrift dat Jan Pronk gaat indienen bij de Keuringsdienst van Waren. Zijn eerste bezwaarschrift werd afgewezen. Hij had de wet overtreden, punt uit. Had hij maar niet een klant moeten helpen door twee flessen melk op de stoep achter te laten. Magda hoefde maar een keer of acht aan de deur te vertellen wat Jan Pronk overkomen was, verder wist iedereen het. Ook tekende iedereen op één inwoner na. Die zei: 'het is mijn probleem niet'.
+
Jan Pronk had ook zelf een handtekeningenlijst in zijn SRV-wagen gelegd. Zo'n tweehonderd klanten in Mariahoeve en Noordwest tekenden (Jan vent niet in Klapwijk). De afgelopen tijd maakte onze melkboer regelmatig mee dat hij bij het afrekenen een fooi kreeg, die dikker was dan hij gewend is. Alle beetjes helpen. Hopelijk kijkt de Keuringsdienst op zondagavond 25 april om 9 uur naar Breekijzer op SBS6. Kunnen ze zien wat ze aanrichten als ze op niets af een belachelijke regelgeving hanteren, die in de wet is geslopen en daar zo snel mogelijk uit moet verdwijnen.
+
Op vier plaatsen aan de westkant van Muiden liggen naast elkaar twee dunne kabels over de weg voor het tellen van passerende auto's. Op de Weesperweg bij het politiebureau, voor de Amsterdamsepoortbrug, bij de rotonde voorbij het viaduct en op de Maxisweg bij het P+R terrein. Ze zijn bedoeld om de verkeersintensiteit tijdens de ochtend – en avondspits te meten. Dit is nodig om te weten of de verkeersdruk acceptabel is, die ontstaat wanneer het bouwverkeer voor IJburg dat over de nieuwe brug mag, losbarst. Maar als die verkeersdruk nu eens niet acceptabel mocht zijn? Dan maar geen IJburg?
+
De oever van de Singelgracht tegenover de arken ligt er kaal bij sinds er een tijdje geleden een nieuwe laag klei gestort werd. In de lente zal het anders worden. DWR wil na de mislukte poging van vorig jaar opnieuw proberen om de oever van een brede strook met allerlei moerasplanten te voorzien en daarmee milieuvriendelijk te maken. Maar deze keer worden er speciale voorzorgen getroffen. Zo zal in drie achtereenvolgende fasen om de zoveel meter een groep planten in de modder worden vastgezet. Rondom elke groep wordt gaas aangebracht, waardoor eenden, meerkoeten en andere watervogels er niet bij kunnen en dus niet weer, zoals vorig jaar, het prille groen oppeuzelen.
+
Theoretisch zouden de vogels over de omheining kunnen vliegen om daar te 'grazen', maar dat doen ze niet, want dan komen ze niet meer weg - naar elders is gebleken. Ook wordt niet alles ineens aangeplant. DWR wil eerst zien of alles wel aanslaat, want dat was vorig jaar niet het geval. Bovendien zou het, wanneer in één keer langs de hele oever gaas komt te staan, de watervogels onmogelijk maken de wal op te komen. En wat de ontsierende kale klei op de wallenkant betreft: hier wordt gras ingezaaid.
+
Ik schreef in een vorige keutel: 'Ondernemen is risico's nemen. Kijk maar wat Menno Hoekstra op het forum van muider.nl zegt over de Jops'. Menno Hoekstra reageert met de volgende mail: 'Bij deze wil ik laten weten dat men mij het volgende tekstfragment in de schoenen heeft geschoven: "laat ze die opvangplaatsen maar plaatsen voor de deuren van de wethouders. Kijken of ze dan nog meer van zulke plannen hebben". Jij hebt deze opmerkelijke quote opgemerkt op Muiderinfo en erop door gekeuteld. Er is echter een probleem. Men heeft mijn naam misbruikt. Ik heb dit nooit gezegd. Graag wil ik rectificatie. Ik ben het totaal niet met de strekking eens. Ik heb het nooit gezegd en denk er niet zo ongenuanceerd over. Erg vervelend allemaal. Ik snap ook niet dat je geen brononderzoek doet. Je kent me toch ook wel een beetje'.
+
Het is natuurlijk heel erg vervelend als je iets in de mond gelegd krijgt, wat je niet gezegd hebt. Ik trek het bij deze recht, er van uitgaand, dat de mail inderdaad van Menno Hoekstra afkomstig is, zoals ik er ook van uit ben gegaan, dat de digitale bijdrage, die korte tijd op het forum stond van muider.nl (dus niet op 'Muiderinfo') van Menno kwam. Muider.nl, de website van de kabelkrant, beschouw ik als een betrouwbare bron. Het kwam niet in mij op om het citaat na te trekken, temeer omdat ik de betreffende quote meer als een aanval op het beleid, dan op personen zag. Wel opmerkelijk, maar niet verwerpelijk. Wat me echter het meest trof was, dat een ondernemer het risico nam zich het ongenoegen van B&W op de hals te halen. Dat gebeurt niet veel in Muiden. Vandaar de keutel. Mis dus. Niettemin: oant sjen!
+
Er waren op Vlaggetjesdag zoveel mensen op de been in Muiden dat de toiletten van de horeca een stormloop kregen te verwerken. Bij de sanitaire voorzieningen voor schippers en opstappers kon niemand terecht. De toiletwagen die er met ingang van de zomertijd had moeten staan, stond er nog niet. Net als bij de paaltjes voor de sluisbrug was hier even niet aan gedacht. Inmiddels is er actie ondernomen, met als resultaat dat er vanaf dinsdag op de vaste plek achter de hal van Gort aan de Ossenmarkt een voorlopige noodvoorziening komt te staan, zij het een primitieve: eentje waarbij de bokken en de schapen niet gescheiden zijn. Dit in afwachting van de tijdelijke noodvoorziening die er gedurende het seizoen staat, sinds het vaste schippersbadhuis in vlammen opging.
+
De Gooische Boer is niet alleen de zondagse naam van Ome Ko, maar ook van een tjalk uit Naarden, die op Vlaggetjesdag viel te bewonderen op haar ligplaats bij de voormalige scheepswerf Schouten.
+
Zoals andere honden op een kluif reageren, reageert Gijp, de Duitse staande van Ruurd Kleuver, op tennisballen. Op Vlaggetjesdag had een aardige dame een grote plasticzak vol afgespeelde ballen voor hem meegenomen. Gijp was door het dolle heen. Toen de eerste bal door de lucht vloog, schoot hij erachteraan, maakte een zweefvlucht over de beer, landde midden in het publiek en verscheen even later met de bal in zijn bek voor de baas.
+
Het is een raadsel waarom er een traumahelikopter aan te pas moest komen, toen op Vlaggetjesdag een jongentje langs de Dijkweg uit een boom viel en zijn pols brak, zo goed als het een raadsel is waarom die dingen de laatste tijd regelmatig boven Muiden hangen. Maar wat het voor zin heeft om voor hetzelfde ongeval met twee politieauto's dwars door een stampvol Muiden te racen is een nog groter raadsel. Kinderen hoeven niet uit bomen te vallen om gewond te raken. Ze hoefden alleen maar in de buurt te zijn als er politieauto's langs scheuren.
+
De eerste huwelijken aan boord van de bruine vloot zijn al weer gesloten. Op 2-04-2004 op de Lis en afgelopen woensdag op De Twee Gebroeders.
+
Party Catering Verhaaf heeft op het Muiderslot zijn plaats moeten afstaan aan Service Culinair, die avondbijeenkomsten, grote partijen en andere festiviteiten verzorgt. Overdag verleent onze eigen Frank Wagenmans overdag cateringservice op aanvraag, bijvoorbeeld bij ontvangsten. Voor het alledaagse werk staat er een koffieautomaat in de taveerne.
+
De raadsleden van Muiden weten elkaar op het politieke vlak meestal wel te vinden. Regelmatig komen ze met gezamenlijke standpunten. Prima, want eendracht maakt macht. Ook buiten het raadswerk kunnen ze goed met elkaar overweg. Daar is natuurlijk niets op tegen. Het enige vervelende is, dat het gladde figuren die zonder enige maatschappelijke remming op eigen gewin uit zijn, nogal eens lukt om uit een welwillende instelling en een fatsoenlijke houding profijt te trekken.
+
De brutalen hebben de halve wereld. De manier om nog meer miljonair te worden dan je al bent, is iedereen en alles tegen elkaar uitspelen en iedereen en alles voor het blok zetten. Kijk maar wat er zich ontrolt rond het KNSF terrein. Je zou haast wensen dat al die vriendelijke raadsleden wat minder fatsoenlijk werden en eens keihard optraden. Hoe langer dit moment wordt uitgesteld, hoe moeilijker het wordt geen slappe knieën te krijgen als het er echt op aankomt.
+
Voor het geval u ongerust mocht zijn dat KNSF-baas Rolf Visser zijn kosten er niet uithaalt: als hij goochem is, bespaart hij 35.000 kuub zand voor het ophogen van het moeras dat het kruitfabriekterrein eigenlijk is, door er de 35.000 kuub puin van de sloop op te storten. Dat klinkt lekker in en is bovendien veilig want het verontreinigde puin zakt in het water en wordt dus nat. Het scheelt ook nog eens 3500 ritten met volle trucks met puin naar de opslagplaats, plus 3500 lege terugritten, alsmede 3500 ritten met zand en 3500 zonder zand. Allemaal voor het goede doel.
+
Als Rolf Visser nu eens alle Muiers een etentje aanbood, wie weet is het dan afgelopen met dat gezeur over kleinschaligheid.
+
Gezien? Muidens laatste openbare telefooncel op de Herengracht naast het terras van Brasserie Muiden is vakkundig gemold.
+
Gehoord: 'Als je niet wilt geloven dat in de vesting alles staat te trillen van al die auto's, moet je maar eens naar de straatnaamborden in de Amsterdamsestraat kijken' (meteen gekeken en waarachtig: de borden barsten van de scheurtjes).
+
De taakstelling voor Muiden/Muiderberg is het onderbrengen van zestien asielzoekers annex statushouders. Het zijn er momenteel negen, van wie er zes zichzelf hebben aangemeld. Deze inwoners komen niet in aanmerking voor deportatie.
+
Volgens de krant zou VVD fractievoorzitter Henk Bökenkamp het in verband met de schietpartij in Muiderberg gehad hebben over 'het af en aan rijden van donkere auto's met donkere mensen op de Brink, die dealen bij het leven'. Zou hij hierover vooraf overlegd hebben met zijn partijgenote Hirsi Ali? Waarschijnlijk niet, want Bökenkamp's fractiegenoot Hans Luijendijk haastte zich in de raadszaal te zeggen dat het geen partijstandpunt is, maar dat er eerder sprake moet zijn geweest van een vlaag van verstandsverbijstering.
+
De totaalsloop op het KNSF-terrein wordt uitgevoerd door hoofdaannemer Boy Limmen sloopwerken Schagen. Onderaannemer is aannemingsbedrijf BTZ Almere. Zouden deze firma's, wanneer ze met hun shovels aan komen zetten, zich ervan bewust zijn dat het terrein bezaaid ligt met scherpe granaten van de grote explosie van 1947, waarbij zeventien mensen om het leven kwamen?
+
Kop op de voorpagina van het gemeentelijk informatieblad: 'Duurzaam veilig Muiderberg in laatste fase'. Als je van niets weet, schrik je je toch zeker wild?
+
De MOR mag wel uitkijken. Ze vallen het gemeentelijk beleid aan, terwijl hun wapen op het gemeentelijk wapen lijkt.
+
Gastkeutel van Jaap Schulp: 'Misbruik van het wapen van Muiderberg doet meer stof opwaaien dan misbruik van het wapen van Muiden'.
+
Het was een fantastische dag. Maar waar waren de vlaggetjes?
+
Volgend jaar weer Muider Vlaggetjesdag. En het jaar daarop de verkiezingen: Muider Bijltjesdag.