NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS Aan de minister voor te dragen voorbeeldkeutels.
15-feb-2003
+ Woensdagavond hief een stamtafel vol medewerkers van Enter Weesp BV, de uitgever van WeesperNieuws, bij Ome Ko het glas ter gelegenheid van de verschijning van het eerste nummer van dit blad, dat voortaan een keer per week uitkomt in plaats van eens in de twee weken. Reden om speciaal naar Muiden te komen was dat er onder de kop MuiderNieuws voortaan in het blad een pagina staat, die uitsluitend aan Muiden en Muiderberg gewijd is. Als het een beetje meezit, kunnen dit er twee worden, want een pagina WeesperNieuws is maar de helft van een normale krantenpagina. Het gros van de Muider berichten is zeer herkenbaar. De tekst is letterlijk dezelfde als op de kabelkrant. WeesperNieuws startte in 1991 als maandblad. Vanaf 1997 begon de krant tweewekelijks te verschijnen.
+ Kijk eens in de etalage van makelaarskantoor Streefkerk of in de etalage naast Tafelen: als u vier ton hebt, kunt u eigenaar worden van de voormalige gereformeerde kerk in de Singelstraat, bekend als Singelkerk, maar ook wel 'de schuur' genoemd. De vraagprijs is € 400.000 kosten koper. Geen geld voor 295 m² bebouwd met een inhoud van circa 1.400 m³. Alleen: wat moet je er mee? De kerk mag gebruikt worden als 'instelling'. Woningbouw, al dan niet binnen de bestaande muren, ligt echter het meest voor de hand. Alleen vraagt dat herziening van het bestemmingsplan.
+ De Singelkerk staat als volgt in de aanbieding: 'Binnen de vesting van Muiden gelegen in 1927 gebouwde kerk aan de Singelstraat met een in de jaren 60 gerealiseerde aanbouw. De kerk zelf bestaat uit een zaal van 16.80 x 8.75 met 2 balkons. Het balkon aan de achterzijde is toegankelijk via de zaal en heeft een afmeting van 8.75 x 3.72 en het balkon aan de voorzijde is toegankelijk via een vergaderzaal op de 1e verdieping en heeft een afmeting van 8.75 x 2.50. Het gebouw wat later bijgebouwd is heeft de volgende indeling: entree/hal, bergkast, toilet, meterkast, toegang tot de vergaderruimte (4.50 x 5.75) en toegang tot de zaal.
1ste verdieping: overloop met keuken, vergaderruimte (4.50 x 7.10) met toegang tot voorste balkon'. Wie biedt?
+ In de winkel van Stricker werd vorige week de tweede ronde afgewerkt van het de hele maand februari durende vertoon van creativiteit van het bakkersteam. Opperhoofd Peter, banketbakker Peter, leerling Eric, de broodbakkers Patrick en Remco en chef broodbakker René presenteren regelmatig zelfbedachte specialiteiten. De laatste creaties waren kwarkbol aardbei, suikerbrood, Irish Gentleman en waldkorn kaasblokjes. Elk product was voorzien van de foto en de naam van de maker, plus receptuur en ingrediënten. Dat bakker Stricker steeds weer met een originele stunt komt, heeft zijn doorwerking. Er wordt over gepraat in Muiden. In de zomer heeft de bakker, net als de Neefjes nu, Muiderslotjes in het assortiment. Alleen zien ze er heel anders uit dan bij de slager en smaken ze ook anders: naar Muier Schipperbitter.
+ Donderdag komt het voorstel van B&W voor de klankbordgroep in de raad. Zoals bekend zijn vijf organisaties gevraagd een deelnemer te leveren. Het zijn de Stichting Behoud Vesting Muiden, de Muidense Ondernemers Raad, de Sportcombinatie Muiden, de tuinvereniging De Westbatterij en de actiegroep De Nee-meermin. Allemaal belanghebbenden dus, ook de Nee-meermin, als je ervan uitgaat dat verontruste stadgenoten eveneens direct belanghebbenden zijn. Het valt overigens op dat een natuurorganisatie ontbreekt.
+ Ook wil B&W vijf kandidaten voor de klankbordgroep selecteren uit de reacties op de oproep in het gemeentelijk informatieblad. Om niet op voorhand bepaalde kandidaten uit te sluiten wil het college de selectiecriteria beperkt houden. Het enige wat, naast het voornemen serieus deel te nemen aan de klankbordgroep, van de kandidaten verwacht wordt is, dat zij (enig) maatschappelijk draagvlak in Muiden hebben, en dat ze zich niet direct of indirect met de Muidense politiek bezig houden, omdat ze dan al genoeg gelegenheid zouden hebben zich te manifesteren. Belangstellenden moeten binnen een week, dat is dus tot en met aanstaande zaterdag, schriftelijk reageren. Ongevraagd advies: wacht even af hoe de raad tegen het voorstel aankijkt.
+ Ouwe Muier is met name benieuwd hoe de raadsleden denken over het mandaat, dat B&W zichzelf wil verlenen om de overige vijf kandidaten aan te wijzen. Los daarvan vraagt hij zich af of de voorgedragen vertegenwoordigers voor de klankbordgroep, van wie advies verwacht wordt over de structuurplannen voor de KNSF en de Bloemendalerpolder, ook het ideale forum vormen om mee te denken over de toekomst van Muiden – waarbij het jaar 2030 richtpunt is. Hij houdt het erop dat korte termijn denken en opportunisme de hoofdrol hebben gespeeld bij de keus van B&W.
+ De klankbordgroep wordt als laatste belangenorganisatie genoemd in het rijtje van tien dat, wat B&W betreft, betrokken zal zijn bij het project Bloemendalerpolder/KNSF. Drie andere zijn: de projectontwikkelaar, dat is de KNSF, de grondeigenaar, dat is de KNSF en de KNSF, dat is de KNSF.
+ Kwam er eerder (buiten de gemeenteraden van Muiden en Weesp om) een zogeheten convenant uit handen van het driemanschap dat gevormd werd door de gedeputeerde Meijdam en de wethouders Renkema van Weesp en Leupen van Muiden: het hernieuwde overleg tussen de drie partijen – waarbij de Weesper wethouder Lüken in de plaats kwam voor Renkema, die naar huis gestuurd werd - heeft een 'concept besluitenlijst' opgeleverd. Ook nu weer wordt als een tank over bepaalde gevoeligheden in Muiden heen gerost, getuige uitgangspunt b van de structuurvisie. Dit punt luidt: 'Kostendekkend bouwen op het KNSF-terrein op basis van de open begroting' – terwijl de raad nu juist via een motie bij B&W had afgedwongen, dat een gat in de financiering niet op voorhand door meer woningbouw moet worden gevuld. En de open begroting is nog steeds potdicht.
+ Ook punt c strijkt raad en bevolking tegen de haren in, al was het maar omdat een bepaalde voorwaarde, waar de raad nauwelijks bij heeft stilgestaan, zo nadrukkelijk wordt opgespeeld: 'Indien om reden van tijd gewenst, zullen partijen al het mogelijke doen om het planologische en besluitvormingsproces – gericht op de herontwikkeling van het KNSF-terrein – te versnellen'. Het is duidelijk: B&W en de KNSF hebben onverminderd haast.
+ Maar nu het goede nieuws: Muiden komt toch nog op de kaart! Daar mag je gerust van uitgaan, want de provincie heeft het project Bloemendalerpolder/KNSF-terrein bij het Ministerie van VROM voorgedragen als Projectvoorbeeld Ontwikkelingsplanologie. Het Rijk zal hierdoor nauw bij het project betrokken zijn. Dit betekent, dat er behalve kennis en vaardigheden ook een smak geld uit Den Haag te verwachten is, wat weer inhoudt, dat er hier wellicht dankzij 's lands schatkist minder woningen gebouwd hoeven te worden om uit de kosten te komen, wie weet zelfs wel aanzienlijk minder. Het houdt tevens in dat het kruitbos niet of nauwelijks hoeft te worden aangetast. Als er uiteindelijk op het KNSF-terrein vier – tot vijfhonderd woningen zullen worden gebouwd, komt alles dus nog goed. Muiden blijft Muiden, en B&W en de lokale politiek kunnen opgelucht ademhalen.
+ Er zit wel een addertje onder het gras. De provincie heeft voor het gemak – kennelijk omdat de provinciale staten met dit aantal akkoord zijn gegaan – bij de aanbeveling voor de minister 4500 te bouwen woningen als uitgangspunt genoemd. Zo zijn we natuurlijk niet getrouwd. Het zijn de gemeenteraden van Muiden en Weesp die bepalen wat er gaat gebeuren. Ze zullen niet verder komen dan in totaal pakweg 1500 woningen – namelijk 500 op het KNSF–terrein en 1000 in het Weesper deel van de Bloemendalerpolder bij het station. Leuk geprobeerd van Henry Meijdam, maar daar trappen wij niet in meneer.
+ Mocht de VROM een projectvoorbeeld zien als prestigezaak dan heeft B&W van Muiden alle reden zichzelf te feliciteren. Het ministerie zal immers kosten noch moeiten sparen om iets van de grond te krijgen waar alle partijen blij mee zijn. De VROM heeft wel het een en ander goed te maken: in het verleden baande het ministerie zich immers regelmatig met de botte bijl een weg door het sociaal-culturele klimaat. Mocht een voorbeeldproject echter inhouden, dat er ter lering ende vermaak ook allerlei negatieve kanten de revue mogen passeren, dan kon B&W van Muiden wel eens peentjes gaan zweten.
+ Neem alleen al de voorgeschiedenis. Na een tot mislukking gedoemde poging om de aanleg van een aquaduct zelf te financieren met 'een stukje vastgoedontwikkeling', waarvoor nota bene in een geheime raadsvergadering het besluit viel, volgde het schandaal van de verkeerde tekening van Rijkswaterstaat, waarmee de wethouder de noodzaak van het aquaduct wilde aantonen. Kort daarna maakte een andere wethouder het de provincie, de grondspeculanten en de projectontwikkelaars gemakkelijk door te laten weten dat een vijfduizendtal woningen voor de Bloemendalerpolder een optie zou zijn. Vervolgens verspreidde B&W zonder enig overleg met de raad een gemeentelijk informatieblad met verschillende hoogbouwplannen om de Bloemendalerpolder vol te plempen.
+ Later kwam het KNSF-terrein in beeld. Toen de plannen van B&W en grondeigenaar annex projectontwikkelaar KNSF voor massale hoogbouw van kantoren en 2000 woningen uitlekten, kwam de Muider bevolking als één man in opstand. De raad tikte B&W gevoelig op de vingers. Partner Weesp gaf zelfs de verantwoordelijke wethouder de zak. De stapels bezwaarschriften liggen al klaar voor het geval de plannen alsnog een wending nemen, waar Muiden niet mee kan leven. In 2006 moet volgens het plan de eerste steen gelegd worden. Als de inwoners zich genoodzaakt zien om dwars te gaan liggen, komt daar natuurlijk niets van terecht.
+ In de voorgeschiedenis speelt ook mee, dat anders dan de KNSF beweert, de MCI sowieso van plan was de productie te beëindigen. Daarmee vervalt een belangrijk argument om met de grondeigenaar annex projectontwikkelaar in zee te gaan: de kans die de KNSF bood moest worden aangegrepen, omdat de Randstad dan verlost zou zijn van een groot gevaar voor de volksgezondheid. Wie daar gevoelig voor is kan bovendien op internet bij www.rietpolder.nl zien dat er een uniek historisch natuurgebied, het Kruitbos, verloren dreigt te gaan. En dan is er ook nog die mysterieuze open begroting. Even afrekenen heren. Hoeveel was het ook weer per vierkante meter?
+ Zou de VROM dit allemaal weten? Reken maar van yes! En anders zijn de ruim 1300 Muiers die het Nee-meerminpamflet tekenden, en die keer op keer in drommen naar de kazerne kwamen om te protesteren, maar al te graag bereid de minister op de hoogte te stellen.
+ Frank Wagenmans, de vroegere slager van Muiden (hij is tegenwoordig succesvol cateraar in Weesp) woont schuin tegenover de kruitfabriek. Frank was ooggetuige van de bekende brand van 20 augustus 2001 op het kruitfabriekterrein. Het zag er gevaarlijk uit en hij haastte zich de portier te waarschuwen. Er kwam ook een telefonische melding binnen van een automobilist die vanaf de A1 steekvlammen boven het terrein had gezien. Burgemeester Smith deed het incident echter af als een onschuldig brandje. De veiligheid zou geen moment in gevaar zijn geweest. Wagenmans liep een week lang met zijn geheim rond, voordat hij zijn ervaringen aan muideninfo.nl vertelde. De webmaster woog de mogelijke consequenties van het naar buiten brengen van het bepaald niet geruststellende relaas af en besloot, omwille van de waarheid, tot publicatie.
+ Inmiddels zijn we 2 ½ jaar verder en heeft het openbaar ministerie vastgesteld dat 'het zogenaamde brandje' zoals Smith het indertijd bij herhaling noemde, wel degelijk serieus te nemen was. Justitieel onderzoek heeft aangetoond, dat de brand werd veroorzaakt door het ontvlammen van een explosief mengsel. Webmaster Jan Bovenlander was benieuwd naar wat de heer Smith hierop te zeggen had. Diens commentaar was verrassend snel binnen. Smith schreef: 'Ongeveer 30 maanden na de brand kan ik u melden, dat ik gezegd heb wat ik heb gezegd, conform de aan mij verstrekte informatie. Wenst u zich nog nader te informeren, dan adviseer ik u contact op te nemen met de politiewoordvoerder, het OM en of de directie van MCI'.
+ Er spreekt verbazing uit de reactie van de burgemeester. Niet zozeer omdat hij onjuist geïnformeerd zou zijn en er vraagtekens kunnen worden gezet bij de vermeende veiligheid, maar omdat iemand het nodig heeft gevonden om er na dertig maanden op terug te komen. Er is toch al die tijd niets gebeurd?
+ In de laatste raadscommissie werd welwillend gereageerd op het verzoek voor een bijdrage van € 1.000 aan 'Muiden Vesting', het eind vorig jaar opgerichte 'samenwerkingsverband van personen en organisaties dat zich een evenwichtige ontwikkeling van Muiden in economische en toeristisch/recreatieve zin ten doel stelt', zoals het in stadhuistaal heet. Deze bijdrage moet het bedrag van € 5.355 rond maken, dat nodig is voor de opzet van een toekomstvisie op parkeren, bereikbaarheid en bewegwijzering, waterverkeer, aanlegplaatsen en haven, en de ontwikkeling van de producten die Muiden zijn bezoekers kan bieden.
+ Muiden Vesting, dat volgens eigen zeggen 'Muiden een zeer warm hart toedraagt', is een door de Kamer van Koophandel, de provincie en de Muider Ondernemers Raad gesteund initiatief van de toeristentrekkers Muiderslot, Floris V en Pampus, die samen met de schepenverhuur en de overige horeca de kurk vormen, waarop hier het toerisme drijft. Zoals gezegd is het plan goed gevallen in de commissie. Ook eerder, in november, viel het goed in een bijeenkomst van voornamelijk ondernemers.
+ Het streven is om de juiste gasten op de juiste momenten Muiden te laten bezoeken, zonder dat er te veel overlast wordt veroorzaakt. Het klinkt goed. Alleen rijst meteen de vraag of de huis – tuin en keukendagjesmensen, die zo graag een kijkje in Muiden komen nemen, ook onder de juiste bezoekers vallen - al zullen ze dan geen betere restaurants bezoeken, geen boten afhuren en geen cateraars laten aanrukken. Het ligt voor de hand dat Muiden Vesting aanstuurt op gasten, die wat hebben te besteden, maar naar ik heb begrepen, beseffen de initiatiefnemers daarnaast bliksems goed dat wie het kleine niet eert, het grote niet weerd is.
+ Behalve een wandeling naar en in het beste geval een bezoek aan het Muiderslot, een terrasje pikken en bootjes kijken, heeft Muiden de modale toerist weinig te bieden. Het handjevol winkels bijvoorbeeld is op wat prentbriefkaarten en kleine souvenirs bij de Hoek na, helemaal op de eigen bevolking gericht. Het is de erfenis van de angst voor massatoerisme die Muiden generaties lang in de ban heeft gehouden, hoe vriendelijk de Muiers ook tegen de bezoekers plegen te zijn. Pas het laatste decennium vindt er een uitgesproken mentaliteitsverandering plaats bij zowel bevolking als gemeentebestuur, dat zelfs de kreet 'Levendig & Leefbaar' heeft overgenomen. Je hoort de laatste jaren steeds minder 'Muiden moet geen Volendam worden'. Gelukkig maar, want het is je reinste onzin. Muiden heeft een uitgesproken eigen karakter. Dat verander je niet, al zou je het willen.
+ Voor de Muider bevolking is iedereen welkom, die er geen puinhoop van maakt. Muiers zijn van nature niet eenkennig. Ze voelen zich gevleid als bezoekers die hier rondwandelen stomverbaasd zijn dat er zoiets onder de rook van Amsterdam bestaat: zo'n klein stadje met een heel eigen gezicht. Iedere rechtgeaarde Muier is er zich dan ook van bewust dat de entourage van de vesting met de Vecht de grote charme van Muiden vormt. Dat bleek nog eens ten overvloede toen oude én nieuwe Muiers als één man in opstand kwamen tegen de voorgenomen massale bouw, die Muiden tot een provincieplaats zou maken, waarvan er dertien in een dozijn gaan.
+ Terecht ziet de werkgroep van Muiden Vesting de kleinschaligheid – en op termijn ook de autoluwheid - als dé kracht van Muiden. Dit temeer omdat de weinige overgebleven winkeliers er van overtuigd zijn dat schaalvergroting geen extra klanten met zich meebrengt, maar dat een verbetering van het koopklimaat (wat iets heel anders is) wel degelijk kansen biedt op omzetverhoging. Logisch dat Muiden Vesting de ondernemers en de bevolking voor hun plannen wil winnen. En het moet gezegd: de werkgroep slaat spijkers met koppen. De aanzet om op korte termijn tot verbetering van de situatie te komen is al gemaakt.
+ Gestreefd wordt naar een zo aantrekkelijk mogelijk kijk - en koopklimaat voor toeristen en recreanten. Niet alleen in de zomermaanden, maar ook in de wintertijd. Ook al om te voorkomen dat bevolking en bezoekers van de sokken worden gereden, moet het winkelgebied autoluw zijn – met kort betaald parkeren. In het ideaalbeeld wordt er in de woonstraten alleen door de bewoners geparkeerd en zetten de bezoekers hun auto buiten de stad neer. Overal zijn terrassen en kraampjes.
+ Omdat alles op elkaar inwerkt, heeft Muiden Vesting alle belang bij brede samenwerking. De wisselwerking is duidelijk: wie voor een bepaald doel naar Muiden komt, zoals het Muiderslot, Pampus, de horeca en de mogelijkheid om (mee) te varen, ontdekt het unieke decor van het vestingstadje, wat het plezier nog vergroot - en wie naar Muiden komt, omdat hij of zij gehoord heeft dat het zo'n mooi stadje is, ontdekt wat hier te doen is.
+ Het moet mogelijk zijn om Muiden ook op een winterdag aantrekkelijk voor bezoekers te maken. Alle ingrediënten zijn op loopafstand aanwezig. Ook de mensen. Zo goed als het Muiderslot en Pampus er in geslaagd zijn vrijwilligers uit de directe omgeving aan te trekken, moet dit ook mogelijk zijn voor kerken, forten en de kazerne. Net als in zoveel andere plaatsen zijn moeten er ook in Muiden senioren te vinden zijn, die er plezier in hebben om op toerbeurt gasten rond te leiden – zoals nu al op zaterdagen in de Grote Kerk gebeurt. Het is weer eens wat anders dan sjoelen, klaverjassen of rummikub. En wat te denken van het plan van Guus Kroon voor een Muider Museum in het witte sluishuis? Dat vinden de toeristen prachtig, en de Muiers zelf trouwens ook.
+ Nog meer? Anna Waanders drong er in de commissie op aan de exclusieve trouwlocaties van Muiden op nationale schaal te 'verkopen'. Totnogtoe tevergeefs. Een Muider ondernemer verwacht iets van een 'dagje Muiden' in samenwerking met de Maxis. Dat kan voor mening bezoeker aan het winkelcentrum een verrassende ervaring zijn. Bezoekers aan de Maxis die naar Muiden komen zijn natuurlijk van harte welkom, net als indertijd bij Het Gegeven Paard. Deze kadoshop haalde ooit het ongenoegen van de Muider middenstand op zijn hals door folders te verspreiden op het Maxisterrein. Maar druk dat ze het hadden!
+ Er kan veel meer op het Muiderslot worden ingehaakt dan nu gebeurt. Je kunt Muiderslotjes bij de Neefjes halen (en zomers bij bakker Stricker), zoals je ooit Muiderslotmoppen bij Ton Steenman kon kopen, maar verder? Met name op de Herengracht werden vroeger allerlei Muiderslotsouvenirs te koop aangeboden. Muiden had in die dagen wel wat weg van die plaatsjes rond een kasteel in Engeland, waar iedereen meeprofiteert van de bezoekersstroom.
+ Ook de gemeente is vandaag de dag bereid de situatie te verbeteren, met name in de haven, zodat meer passanten hier boodschappen kunnen inslaan en overnachten. Maar die plannen bestaan al jaren en komen maar niet van de grond. Wie vraagt hoe dat komt, vraagt naar de bekende weg. Er zijn altijd andere zaken, die in de ogen van het gemeentebestuur belangrijker zijn en die alle beschikbare tijd, geld en energie opeisen. 'We krijgen geen medewerking en we hebben geen geld', luidt door de jaren heen het excuus van het gemeentehuis. Men zou eens kunnen informeren bij Naarden en Weesp, hoe die het hebben aangepakt om provinciale en Europese subsidies binnen te halen.
+ In ondernemerskringen gelooft men niet (meer) in de gemeentelijke inbreng. Muiden Vesting is niet van plan nog langer de uitkomst van allerlei vage voornemens af te wachten, terwijl de kwaliteit van de voorzieningen in Muiden alsmaar achteruit gaat. De ondernemers hebben het heft helemaal in eigen hand genomen. Wethouder Schulp heeft al laten weten, dat 'de politiek' wel graag meewerkt in de vorm van het geven van informatie, maar niet als partner mee zal doen in Muiden Vesting – al was het maar omdat het gemeentebestuur de valkuilen kent en niet bij voorbaat een enthousiaste groep wil ontmoedigen.
+ 'Politiek is een remmende factor' aldus onderbouwde Dick Schulp het standpunt van B&W in de commissievergadering. Nou, daar kon hij wel eens gelijk in hebben. Als voorbeeld haalde de wethouder de werkhaven in de Vechtmonding aan. De niet gelegaliseerde schepen daar worden door Rijkswaterstaat gedoogd, omdat ze de scheepvaart niet belemmeren. Zie maar eens een steiger op die plaats te krijgen, zei hij moedeloos.
+ Lam en Ta hebben toestemming gekregen om een uur langer hun Vietnamese happen aan de man te brengen. Ze mogen tegenwoordig open zijn tot zeven uur. Het scheelt aardig wat omzet. Klanten die tijdens dinsdagsavondspits in de file op de A1 staan, liepen kans naast hun loempia op het Vestingplein te grijpen. Nu dus niet meer.
+ De Rabobank heeft na diepgaand onderzoek besloten het pinhokje niet meer terug te laten keren. De vandalen worden bedankt. De Rabobank ook. Waarschijnlijk om het verdwijnen van de bescherming tegen weer en wind en nieuwsgierige blikken een beetje goed te maken, is het toetsenbord vervangen voor een nieuwe met grotere cijfers. Service voor senioren. Als hier geld voor kan worden vrijgemaakt, wordt er misschien ook iets gedaan aan het lekkende, verveloze plankjesplafond boven je hoofd.
+ Bericht van het Muiderslot: 'Vanaf 23 februari is de Taveerne voor drie weken gesloten. Als tegemoetkoming aan het publiek wordt tijdens de openstelling in de weekeinden gratis koffie, thee en versnaperingen geserveerd in de Kazemat, de voormalige bunker, gelegen terzijde van het oostelijk theaterbastion'. Ik heb wel eens gezeurd over de, zeker voor dagjesmensen al te pittige prijzen op het slot, maar gratis voor niets consumpties weggeven is het andere uiterste.
+ Sinds het nieuwe winkelcentrum er staat, doet de bus naar Amsterdam de halte op het parkeerterrein van de Maxis niet meer aan. 'Tijdelijk opgeheven' luidt de tekst. Hoelang duurt tijdelijk?
+ 'De bus stopt niet in Muiden' concludeerde een passagier, die vanaf de eindhalte van lijn 9, de Sniep in Diemen, was overgestoken naar het bushokje van lijn 136. Wat hij zei klopte in zoverre dat op het bord Muiderberg als eerstvolgende bestemming aan staat gegeven en daarna de hele riedel haltes tot aan het station in Hilversum. De naam Muiden ontbreekt. Het koste moeite de man ervan te overtuigen dat de 136 wel degelijk in Muiden stopt. Hij geloofde het pas toen er een aantal passagiers bij de rotonde van de Amsterdamsestraatweg uitstapte.
+ De Stichting Muiderberg 725 in oprichting heeft een officieel verzoek bij de gemeente ingediend voor een subsidie van € 34.033,52. Dat is op de kop af precies zo veel als Muiden1050 kreeg (fl. 75.000). Een dure grap voor de gemeentekas, zeker als je nagaat dat Muiderberg maar een dorpje is en geen stad, dat het minder inwoners telt dan Muiden en dat het volgend jaar geen 1050 jaar, maar slechts 725 jaar bestaat.
+ Of Muiderberg 725 de dorpelingen in het pak krijgt? Uit de kleren zal geen punt zijn. Maar in kostuum? Nooit van z'n leven.
+ Er hangen nog de nodige gemeentevlaggen van het grote feest in Muiden. Als de eigenaren ze de rest van het jaar laten hangen, komen de Muiderbergers ze in 2005 graag weghalen.
+ Jan Blokker constateert in de Volkskrant dat bekende Nederlander en Muiderberger Freek de Jonge door op te treden voor de Nederlandse militairen in Irak, geen nar meer is maar 'bijna een hofnar'. Hoezo bijna?
+ Wanneer ze nu eens de schoorsteen van de voormalige PEN centrale, die toch verdwijnen moet, bij de grond afzagen en over het IJmeer naar Muiden verslepen (gewoon een grote kurk aan de onder - en bovenkant). Even door de sluis en dan het zwikje tussen de Mariahoeveweg en de Maxisweg afzinken in de Vecht. Klaar is Kees! De Bovenlandertunnel met een flinke diameter, groot genoeg voor twee rijbanen. Wie zei daar dat het nodig is het KNSF-terrein vol te bouwen om aan geld voor deze tunnel te komen?
+ Een mail van Jan Hylkema, fractievoorzitter van de PvdA. Hij herinnert mij eraan dat ik tot twee keer toe schreef, dat alleen de VIB vanaf het begin af aan tegen massale bebouwing zou zijn geweest, en wijst er op dat in de eerste raadsvergadering na de zomer de PvdA het initiatief nam voor een gezamenlijke motie namens de hele raad. Hierin werd heel duidelijk aangegeven dat er eerst een structuurvisie opgesteld moet worden voordat er over aantallen gesproken kon worden, aldus Jan Hylkema en hij vervolgt: 'Dit standpunt hebben wij tot op de dag van vandaag volgehouden. Hoewel je het natuurlijk niet zegt, kan toch de indruk ontstaan dat wij aan het zwabberen zijn geweest met onze mening. Ik denk dat wij als fractie binnen de raad een duidelijke mening hebben. En die hebben we al vanaf het begin'.
+ Ik heb bij de betreffende keutels uit mijn herinnering geput, maar sluit niet 100% uit dat de PvdA, die ook het initiatief nam om er via een enquête achter te komen hoe de inwoners van Muiden erover dachten – tachtig procent koos voor kleinschaligheid – de VIB vóór was. Wel ben ik er zeker van dat de wens om kleinschalig te bouwen bij de PvdA nooit zo uitgesproken naar buiten is gekomen als bij de VIB. Omdat ik met mijn neus boven op de lokale politiek zit, weet ik natuurlijk heel goed, dat de fractie van de PvdA, bestaande uit Jan Hylkema en Eric Hoetmer, er altijd anders over heeft gedacht dan de PvdA wethouder Cees Leupen, al schijnt deze inmiddels ook een fan van een kleinschalig Muiden te zijn.
+ De Stichting Weeskinderen Zhlobin en Peter ter Beek in Muiderberg kunnen niet samen door één deur, dat is wel duidelijk. Toch streven beide partijen één gezamenlijk doel na: ze zetten zich, elk op hun eigen manier, in voor de kinderen van Zhlobin. De kinderen zelf zitten niet met de dubbele hulp. Het is zelfs nog maar de vraag of ze weten wat er hier aan de hand is – begrijpen zullen ze het zeker niet. Het zal ze trouwens een zorg zijn. En dat is maar goed ook, want uiteindelijk zijn alle inspanningen erop gericht deze kinderen te helpen. Er is dan ook geen enkele reden voor wie dan ook in Muiden of Muiderberg om af te haken met hulp – of het nu langs 'officiële weg' via de Stichting of via Peter ter Beek gaat.
+ Het ministerie van VROM zal een voorbeeld van hoe een project goed aangepakt wordt, natuurlijk graag aan de landelijke pers presenteren. Ze kunnen het echter niet maken net te doen alsof in Muiden alles rond de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein koek en ei was en van een leien dakje is gegaan. Mocht de voorgeschiedenis, waaronder het massale verzet van de bevolking tegen het verlies van kleinschaligheid en de ondergang van het kruitbos tegenover de pers verzwegen worden, dan hebben de Muiers zelf nog wel een jeuïg verhaal met allerlei saillante details voor de kranten en de televisie. B&W zal – al dan niet dankzij deze keutel - moeten beseffen dat het wel eens lachen op landelijke schaal kan worden. Stof genoeg: van de waarde van vervuilde maar peperdure grond, tot een groene partij, die zich in liet pakken.
+ Gehoord: 'Alle deelnemers aan de klankbordgroep moeten bereid zijn om omgepraat te worden door professionele, uit de KNSF-pot betaalde communicatieadviseurs'.
+ Wat jammer nu toch dat Schulp niet mee wil doen met Vesting Muiden. Ze hadden hem er zo graag bij gehad.
+ Net als Muiderberg is Muiden een woongemeenschap omgeven door groen, ook al moeten we dan hier accepteren dat het verkeer op de A1 nog steeds vlak langs de stad davert. Op je groen moet je natuurlijk zuinig zijn. Het spreekt vanzelf dat Muiden Vesting uitkijkt naar meer parkeerruimte buiten de stad. Als ze maar bedenken dat geschipper met de Noordpolder verkeerd valt, zoals het CDA al eerder moest ervaren. Zo zie je maar weer. Nog voor de plannen op de rails staan, heb je Dick Schulp nodig.
+ Zolang de Singelkerk leegstaat, heb je een ideaal opvangadres voor uitgeprocedeerde asielzoekers.
+ De eenzame stadszwaan is er weer. Als een bedelaar, maar dan wel een trotse, trekt hij van ark naar ark. Het dreigt voor de vesting dus opnieuw een lente zonder zwanendons te worden. En dat terwijl het rond Muiden wemelt van de zwanenkolonies.
+ Altijd gedacht dat die ganzen bij de Maxisweg het kruitfabriekterrein bewaakten.
+ Het verschil tussen oude en nieuwe Muiers is dat de eersten het hoofd eerder in de schoot leggen. Het is dan ook meegenomen dat er steeds meer nieuwe Muiers bijkomen.
+ Nog een jaartje slapen en het dorp Muiderberg bestaat 725 jaar. Of 700 jaar, dat weten ze zelf nog niet.