NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS De erekeutels met versierselen liggen nog in het vet.
29-sep-2003
+ De gemeenteraad van Muiden mag dan niets voelen voor grootschalige bouw, het gros van de Weesper raadsleden doet er niet moeilijk over. Maar Weesp kwam dan ook heel wat beter uit de onderhandelingen met de provincie. Hoewel vijf keer zo groot hoeft deze stad volgens het beruchte convenant veel minder dan Muiden te bouwen.
+ In een raadscommissie, die donderdag plaatsvond, bleek dat volksvertegenwoordigers in Weesp zichzelf voor de gek houden. Op Groen Links en D66 (!) na, gaan ze er nog steeds van uit dat Muiden het KNSF terrein volbouwt. Daarmee zou de dreiging van 5000 woningen in de Bloemendalerpolder van de baan zou zijn. Mochten ze willen.
+ Uit het verslag in de Gooi – en Eemlander over deze commissievergadering valt te concluderen, dat beslist niet alleen het college van B&W van Muiden oogkleppen op heeft. De waarschuwing van Groen Links en D66 dat het Muider college weliswaar het convenant getekend heeft, maar vervolgens de hele gemeenteraad en de burgerij van Muiden over zich heen heeft gekregen, werd in de wind geslagen door zowel het Weesper college als door de coalitiepartijen. Voor de meerderheid van de raad van Weesp is er geen vuiltje aan de lucht (behalve dan dat CDA en PvdA grote reserves hebben over het bouwen van honderden woningen in Aetsveld). Kennelijk gaat men er in onze buurgemeente van uit dat in Muiden B&W de dienst uitmaakt, en dat ons college het KNSF plan er wel even doorheen zal drukken.
+ Raadslid Keijzer van D66 betoogde dat wanneer Muiden niet 2500 woningen op het KNSF terrein bouwt (bedoeld wordt 2000 woningen – de resterende 500 zijn gepland in de Bloemendalerpolder), maar bijvoorbeeld 'slechts 600', de gemeente Weesp gedwongen zal zijn veel meer dan de in het convenant genoemde 1000 woningen te bouwen, waardoor er weinig groen in de polder zal overblijven.
+ De verantwoordelijke wethouder, de VVD-er Renkema gaf aan dat Weesp het beste uit de onderhandelingen heeft gesleept. Ik citeer uit de krant: 'Het college is zeer blij met het resultaat. De bedreiging van volledig volbouwen met 5000 woningen is van tafel, als alle partijen dit accorderen. Muiden en Weesp zijn het nu volledig eens over de totale Bloemendalerpolder. Die blijft groen, en toch worden er behoorlijk wat woningen gerealiseerd. Waarom? Uitsluitend omdat Muiden aangaf 2500 woningen op het KNSF terrein te kunnen realiseren. Dit resultaat is wat wij altijd nastreefden'.
+ Zouden ze in Weesp wel eens gehoord hebben dat in het duale stelsel B&W moet doen wat de raad opdraagt? En dat er zoiets is als democratie, waarbij de meerderheid de doorslag geeft? Zitten de oogkleppen van de Weesper politici zo strak dat ze de protesterende bevolking van Muiden niet zien staan? Of denken ze er liever niet aan, omdat het maar ophoudt? Moet de oude stammenstrijd tussen Weesp en Muiden weer oplaaien?
+ Uit de opstelling van Weesp blijkt eens te meer hoe edelmoedig onze eigen wethouder Cees Leupen is geweest bij de verdeling van de aantallen woningen. In het hol van de leeuw, in de kazerne, wierp hij zich op als redder van de regio. Andere mensen dan Muiers willen ook wonen, wij moeten over onze eigen grenzen heen kijken, betoogde hij, de peperdure villa's en flats in het natuurgebied verdedigend. Weesp vindt het natuurlijk prima. Dikke bult, eigen schuld amice, denkt Renkema: had je toen maar niet in het Noordvleugeloverleg moeten roepen dat 5000 woningen welkom zijn in de Bloemendalerpolder, oen.
+ Conclusie: gezien de halsstarrigheid van het Muider college is het nog steeds niet helemaal uitgesloten dat Muiden dankzij de ongevraagde opofferingsgezindheid van de wethouder opgescheept wordt met 2500 woningen. Dat zijn er minstens 2000 meer dan nodig is, wil je Muiden groen en kleinschalig houden, wat zoals bekend negen van de tien Muiers willen – zie ook de poll op www.Muider.nl.
+ Mocht er een streep gezet worden door het huidige KNSF plan, dan wil dit nog niet zeggen dat de Bloemendalerpolder volgeplempt wordt. Gedeputeerde Meijdam weet vast nog wel wat zoeklocaties in de provincie en anders is een meerderheid van Provinciale Staten graag bereid nog een paar geschikte plekjes op te sommen. Om nog maar te zwijgen over de gemeenten in Noord-Holland die dolgraag massaal op hun grondgebied willen bouwen, zolang het gaat om nieuwe woongemeenschappen, die een eind uit de buurt van de oude woonkernen komen te staan. Gedeputeerde Staten heeft daar wel oren naar. Waarom is het dan nodig om het kleine Muiden een nachtmerrie te bezorgen?
+ Zondagmiddag ging de jaarlijkse IJsselmeerloop weer door de vesting. Dat het doorgaand verkeer was afgesloten was wel een beetje lastig voor de volgwagens, maar de volgers waren erop voorbereid. Dat kon niet gezegd worden voor de lange rijen auto's die aan beide zijden van de brug voor de paaltjes stonden. Het waren er aanzienlijk meer dan anders. Misschien dat het door de Maxis kwam. Of anders door de borden met de waarschuwing voor de afsluiting op zondag. Deze staan namelijk niet meer gewoon langs de weg, maar zijn opgenomen in de naamborden met Muiden en Amuda. Dat oogt mooier, maar of het ook zo effectief is?
+ Bericht voor wie zich zondag geërgerd heeft aan de grote groep gehelmde motorrijders die zich voor de Doelen verzameld had. De EHBO post waar ze bij stonden was niet van hun club, maar van de IJsselmeerloop. De verenigde motormuizen stonden alleen te schuilen en te overleggen wat ze zouden doen, toen hen duidelijk werd dat ze niet over de sluisbrug mochten.
+ De chipknipautomaten op het Vestingplein en het Ravelijnsplein hebben de kraamhouders en de snackbar niet verlost van parkeerders. Eisten die eerder (altijd voordat ze aan de beurt waren) wisselgeld – wat nog steeds gebeurt wanneer ze niet gezien hebben dat er met de chipknip moet worden betaald – op dit moment willen ze weten waar een muntenautomaat staat. Op de Ton Kootsingel dus. De ondernemers worden niet moe het steeds weer geduldig uit te leggen.
+ Het zou geen kwaad kunnen als op de parkeerautomaten een plattegrondje van de vesting komt, waarop staat waar je met munten moet betalen, waar met chipknip en waar het met allebei kan. Ook een verwijzing naar de Rabobank om je chipknip op te laden zou haar nut kunnen hebben. Misschien worden er irritaties door voorkomen, want die kunnen al gauw ontaarden in agressie. Je zou je bijvoorbeeld kunnen afvragen of het nu het vandalen of geërgerde parkeerders zijn geweest, die de lijmspuit hebben gezet op de chipknipgleuf van de parkeerautomaat op het Ravelijnsplein, waardoor deze prompt buiten werking was.
+ Toch opvallend dat je nooit meer iets hoort over die twee doseerinstallaties om het sluipverkeer door Muiderberg te weren, sinds Rijkswaterstaat heeft laten weten deze installaties toch maar niet te betalen. Je zou haast denken dat ze achteraf niet nodig blijken te zijn, anders was Muiderberg wel op de barricaden geklommen. En al ze niet nodig zijn, waarom zou Rijkswaterstaat er dan voor zorgen dat ze er komen. Wie zei daar verkeersbeleid?
+ Een enthousiaste Muier greep de telefoon en belde Multikabel om te vertellen dat hij nog op dezelfde dag dat hij het goede nieuws van 'ADSL via de kabel' in zijn brievenbus kreeg een computer had aangeschaft. Na een diepe stilte aan de andere kant van de lijn kreeg hij te horen dat kabelaansluiting op internet op zijn adres helaas niet mogelijk was. 'Wat is er mis met mijn adres?' protesteerde de Muier. Multikabel legde uit dat de brief met het ADSL nieuws weliswaar verstuurd was aan alle radio - en televisieabonnees van Multikabel, ook die in Muiden en Muiderberg, maar dat de Muider adressen niet 'op de juiste' wijze uit het bestand van de 'niet kabelinternetgeschikte adressen' in Muiden gehaald waren. Er werd hem een excuusbrief vanwege de onzorgvuldigheid van weer een andere afdeling binnen Multikabel in het vooruitzicht gesteld. Een hele troost.
+ Het was niet het eerste merkwaardige optreden van Multikabel. De kabelmaatschappij vroeg rond de jaarwisseling de gemeente Muiden zonder blikken of blozen een bijdrage van € 300.000 voor de aanleg van een glasvezelnet. Er werd een openbare bijeenkomst aan gewijd, waarin Multikabel door de burgemeester op zijn nummer werd gezet. Vervolgens zette Multikabel de gemeente onder druk met een aantrekkelijk voorstel voor ADSL via de kabel voor de 2800 Muider abonnees. Er volgden slechts 150 reacties, te weinig om het feest door te laten gaan. Wel was Multikabel zo vriendelijk een servicenummer voor slechte kabelontvangst in de brief met het aanbod op te nemen. Het regende klachten, veel meer dan 150.
+ De splinternieuwe glasbak gezien bij de Amsterdamsepoort? Hij is op z'n zachtst gezegd een beetje onhandig neergezet, waardoor er een paaltje sneuvelde en er butsen en krassen op de bak te zien zijn nog voordat de lieverdjes de kans hebben gekregen zich er op uit te leven. Er staat ook een tekst op: 'geen glas deponeren tussen 20.00 en 8 uur vanwege geluidsoverlast'. Dat is behartigenswaardig, maar wat moet je met de mededeling plus telefoonnummer: 'Volmelding bij de GAD'? Betekent dit dat de gebruikers zelf maar in de gaten moeten houden of de bak vol is? En dan nog iets: nu de nieuwe glasbak er staat, valt eens te meer op hoe smerig de kledingcontainer van het Leger des Heils is.
+ De andere glasbak, die op het Vestingplein, is niet vervangen. Deze bak ziet er, net als de klerenkast van het Leger er pal naast, nog redelijk toonbaar uit. Wel is het zo dat de lege batterijen, bij gebrek aan een eigen opvangmogelijkheid, hier nog onverminderd bovenop 'groen bij groen' tussen het glas vallen. De nieuwe glasbak bij de Amsterdamsepoort heeft een batterijengleuf met opvang, zoals het hoort. De lege batterijen hoeven dus niet meer naar Piet Logchies te worden gebracht, wat maar goed is ook, want Piet heeft het al druk genoeg.
+ Brandweercommandant Martin Mager meldt in het Vechtjournaal dat we maar twee liften in de gemeente hebben, te weten een in Florisberg en een in het gemeentehuis (de bieb in de kazerne heeft er ook een). Het is dan ook even wennen als er hier iemand door de brandweer uit een vastgelopen lift moet worden bevrijd, zoals bij de laatste brandweerwedstrijden om het landskampioenschap. Dat wordt heel anders als de droomkastelen van de wethouders op het KNSF terrein verrijzen. Dan zit Muiden in de lift. Tegen wil en dank
+ Dat in Nederland de bomen van de dijken moeten verdwijnen, heeft vooralsnog geen consequenties voor Muiden en Muiderberg. Wij hebben hier kleidijken en die hebben minder last van uitdrogen dan veendijken. Hoewel het er niet naar uitziet dat de bomen op de dijken zullen verdwijnen – voor zover er bomen op staan want vrijwel alle begroeiing zit aan de voet van de dijklichamen – is er in onze contreien wel een toetsing te verwachten.
+ De treinkrant 'Metro' van jongstleden donderdag meldt: 'Amsterdam steekt stokje voor nieuwbouwkantoren'. Amsterdam wil niet meer meewerken aan kantoorbouw zolang er zich geen huurders voor de kantoren hebben aangediend. De gemeente wil niet dat er gebouwd wordt voor leegstand. Al dreigt begin volgend jaar één op de vijf kantoren in Amsterdam leeg te staan, toch bouwen de projectontwikkelaars maar door - om te profiteren van de lage rente.
+ B&W van Muiden wil wèl meewerken aan kantoorbouw (lees: aan leegstand), hoewel het ministerie van de VROM kantoren op het KNSF terrein heeft afgeraden. De kantoren waren aanvankelijk uit het plan gehaald, waarschijnlijk om ruimte te maken voor nóg meer woningen. Maar later werd de zeven verdiepingen hoge 'kantoorwand' langs de trekvaart opnieuw in de plannen opgenomen. Om het aantal woningen weer wat terug te draaien, toen het volk begon te morren? Het zal wel iets met profiteren te maken hebben.
+ Muiden, als geboorteplaats van Schipperbitter, is weer present in de promotie van dit drankje, dat zo'n grote vlucht heeft genomen. Nadat De Kuyper de aandelen van de Muidense initiatiefnemers had overgenomen, haastte de Schiedamse stoker zich het woord 'Muier' uit alle uitingen te verwijderen. Te lokaal, te verwarrend en te moeilijk uit te spreken voor de Oosterburen. Ook al verzette met name Alma Boersma zich fel, er hielp geen moedertje lief aan: Muier Schipperbitter werd kortweg Schipperbitter. Niet dat iedereen zich eraan houdt. De Mitra bijvoorbeeld adverteert nog onverminderd met 'Muier Schipperbitter' en op de Jaap Edenbaan word je alleen aan deze hartversterker geholpen als je de originele naam uitspreekt. + Als een duveltje uit een doosje is het woord 'Muier' weer bij Schipperbitter opgedoken. Het zit zo: Ome Ko kreeg grote dozen met Schipperbitter promotiemateriaal binnen met het oog op de komende hardzeildagen. Er gaan dan namelijk heel wat kruiken en flessen doorheen. In de dozen zat het bekende werk, zoals truien en T-shirts. Maar Alma trof tot haar verbazing ook een hele stapel Zuidwesters aan, met daarop de tekst 'Muier Schipperbitter'. Die hadden ze zeker nog over, redeneerde ze. Of zou De Kuyper langzaam maar zeker op zijn schreden terugkeren? Dat is niet waarschijnlijk, temeer omdat de afbouw van de kruiken ten koste van de literfles almaar doorgaat. De mooie cadeauzakjes voor de kruiken bijvoorbeeld worden niet meer gemaakt.
+ Anders dan het gerucht wil, wordt Fort Dodge, de proefboerderij aan het eind van de Weesperbinnenweg, waar vroeger Philips Duphar zat, niet ontruimd met het oog op de komst van de landgoederen. Wel is er een bezuinigingsronde geweest bij dit Amerikaanse 'Animal Health' bedrijf, waar medicijnen voor dieren worden ontwikkeld en getest, maar van een ontruiming is geen sprake. En het is al helemaal niet waar dat het kort geleden gebouwde huis wordt afgebroken. De waarheid is dat speculanten hebben geprobeerd land op te kopen tussen de Vecht en de Weesperweg, maar nergens een poot aan de grond kregen.
+ Best mogelijk dat de kranten het niet nodig gevonden hebben om in hun verslagen over de zogeheten Noordvleugelconferentie het verzet te vermelden van de Muidense wethouders tegen grootschalige bouw op Muider grondgebied. Maar nu er in het officiële orgaan van de Provincie Noord-Holland onder het motto 'Doorbraak op de derde Noordvleugelconferentie' zonder enig voorbehoud staat dat de wethouders van Ruimtelijke Ordening en Verkeer en Vervoer van 31 Randstadgemeenten overeenstemming hebben bereikt over de realisatie van in totaal 118.000 woningen, valt er geen andere conclusie te trekken, dan dat Schulp en Leupen in deze conferentie net hebben gedaan of hun neus bloedde. Vijfduizend woningen in de Bloemendalerpolder? Geen punt voor Muiden. Of misschien toch wel?
+ De heren wethouders spelen hoog spel. In de raadsvergadering slaagden ze erin de raad op het verkeerde been te zetten. De raadsleden werden overrompeld door de dreiging van het college om op te stappen. Daar waren ze niet op voorbereid. Het succes heeft het duo Schulp en Leupen kennelijk overmoedig gemaakt. Wat kon hen gebeuren? Keer op keer was het de wethouders gelukt de volksvertegenwoordiging pootje te lichten. En elke keer weer werd het door de veel te fatsoenlijke raad gepikt. Maar nu hebben de heren hun hand toch waarschijnlijk overspeeld.
+ Aan alles is te merken dat er achter de schermen druk wordt beraadslaagd. Er lijkt maar één ding mogelijk: zodra zich de gelegenheid voordoet de wethouders naar huis sturen. Maar dan zal men wel een oplossing achter de hand moeten hebben om het bestuurlijke gat dat valt tot aan de verkiezingen van maart 2006 op een verantwoorde manier te vullen. In de laatste raadsvergadering ging het er alleen maar om Muiden uit de gevarenzone te halen.
+ Ik neem aan dat de raad aanstuurt op het ontslag van de drie zittende wethouders en de benoeming van twee nieuwe. Niet drie. Ik kan me niet voorstellen dat de raad nog langer zoveel tijd en geld weg wil weggooien aan een derde, ooit uitsluitend alleen vanwege de politieke verhoudingen naar binnen gehaalde figuur. Verder verwacht ik dat de raadsleden eieren voor hun geld kiezen en twee bij voorkeur professionele managers benoemen, van wie ze met zekerheid weten dat ze zich met hart en ziel zullen inzetten voor Muiden, zoals de bevolking het wil.
+ Het zal niet makkelijk zijn op korte termijn de juiste mensen te vinden. Wie is er geschikt, bereid, niet te oud, niet te moe en niet te politiek gekleurd om de wethouderstaak nieuwe stijl op zich te nemen? Misschien iets voor oude rotten uit het bedrijfsleven, die wel gepensioneerd maar allerminst uitgeblust zijn en bijvoorbeeld leiding geven aan derde wereldprojecten – in dit geval dus dicht bij huis. Als je alles in aanmerking neemt, wordt het steeds moeilijker de raad slap optreden te verwijten, omdat ze in de raadsvergadering niet verder gingen dan het indienen van moties.
+ Het werk van de (interim)wethouders zal bestaan uit het nauw betrekken van de bevolking bij de discussies over de toekomst van Muiden - met name CDA fractievoorzitter Dirk Jan Methorst is hier een groot voorstander van - en verder uit het maken van structuurplannen voor de Bloemendalerpolder en het KNSF terrein, plus het afbreken van de nog steeds lopende onderhandelingen, die als de KNSF daar nog voor voelt, eventueel kunnen worden heropend met als uitgangspunt de niet mis te verstane eisen van de bevolking, zoals geen hoogbouw en het sparen van het kruitbos en het groengebied achter Noordwest. Rest nog de klus van het aanpassen van het convenant tussen de provincie en de gemeenten Weesp en Muiden - of liever de uitkleding hiervan, want het ziet er niet naar uit dat er veel van de voorbarige afspraken over zal blijven.
+ Het heeft lang geduurd, maar als je het Vechtjournaal moet geloven begint de harde werkelijkheid eindelijk een beetje bij wethouder Leupen door te dringen. In elk geval heeft hij nu toch in de gaten dat de raad 'schijnbaar' dezelfde mening is toegedaan als Muiden. Hij deelt deze mening niet, maar dat hoeft ook niet, want de raad is de baas. Alles wat er van hem als wethouder verwacht wordt, is dat hij uitvoert wat de raad hem opdraagt. Daar komt ook nog eens bij dat de raad de bevolking vertegenwoordigt en deze wethouder niet. Cees Leupen is niet gekozen maar benoemd.
+ De wethouder rept in het Vechtjournaal over het uitspreken van 'het machtswoord' door het college – iets wat 'wel moest in het uiterste geval', maar wat hij 'niet leuk' vond. Om in de termen van Leupen te blijven: ik zal het nog één keer uitleggen. Een machtswoord van B&W slaat nergens op. De raad is de baas. De baas heeft de macht. Het college heeft geen macht, het college heeft alleen maar een grote mond en dat is iets heel anders.
+ Zegt Cees Leupen: 'Wij vonden het de hoogste tijd om de grenzen aan te geven'. Vooruit dan, nog één keer Cees, omdat jij het bent: niet het college, maar de raad geeft de grenzen aan. Daar heb je je maar aan te houden als wethouder. Doe je dat niet, dan hang je. Pas maar op.
+ Wie kent de mening over het KNSF plan van oud raadslid Wiebe de Haan? U niet? Hindert niet. Wiebe weet het zelf nog niet. Wiebe werd op het nippertje in de Provinciale Staten gekozen en mag dus meedoen, mocht het KNSF plan ooit in de Staten in stemming komen. Maar waar Wiebe voor gaat, wordt pas duidelijk op het moment dat hij weet welk standpunt de meeste kans maakt. Wiebe begint altijd met beide partijen gelijk te geven. Zodra de strijd gestreden is, zegt hij vergenoegd: 'Zie je nu wel, heb ik toch altijd gezegd?' Meestal voegt hij daar een wijze uitspraak aan toe van de een of ander, maar dan zo, alsof hij die zojuist zèlf bedacht heeft. Wiebe wordt node gemist in de raad van Muiden. Zonder Wiebe bakken ze er niets van. Vindt Wiebe.
+ Wiebe de Haan mag dan slim lijken, zo wijs als die Poolse rabbijn van voor de oorlog is hij niet. Komt er een dorpeling zich bij de rabbijn beklagen over een andere dorpeling. Geeft de rabbijn de man gelijk. Komt die andere dorpeling zich beklagen over de man die de rabbijn gelijk gaf. Zegt de rabbijn ook tegen hem 'Je hebt gelijk'. Worden de twee dorpelingen weer vriendjes. Blijkt hen dat de rabbijn beiden gelijk heeft gegeven. Gaan ze samen naar hem toe om zich daarover te beklagen. Zegt de rabbijn: 'Jullie hebben gelijk'.
+ Eigengereid optreden van bestuurders kan akelige gevolgen hebben. Dat ondervond in 1976 burgemeester Pim Jongeneel die de beeldschone antieke houten deuren van het voormalige stadhuis – tegenwoordig appartementengebouw – aan de Herengracht graag wilde vervangen door glazen deuren, zodat er meer licht naar binnen viel. Hij ondernam van alles en nog wat op eigen houtje, maar stond voor het blok toen het krediet met drie ton werd overschreden. Omdat hij buiten de raad om had gehandeld, was de burgemeester hoofdelijk aansprakelijk voor het verschil. Jongeneel zweette peentjes. De raad liet hem wekenlang spartelen en streek toen de hand over het hart. De drie ton werd uit de gemeentekas betaald. Een mooi gebaar, zeker als je voor het gemak even vergeet dat uiteindelijk de belastingbetaler de dupe was.
+ Even een stapje terug in de geschiedenis van het KNSF terrein. Vorig jaar bestond de kruitfabriek driehonderd jaar. Deze laatste kruitfabriek van ons land begon in 1702 als buskruitmolen De Krygsman in de Rietpolder. De fabriek stond in een groot open landschap, dat tot in de jaren dertig diende als schootsveld van de vesting Muiden binnen de Nieuwe Hollandsche Waterlinie, de latere Stelling van Amsterdam. Op het hermetisch afgesloten terrein staan blijkens een rapport van twee en half jaar geleden tientallen grote en kleinere productiegebouwen, een ketelhuis, een houtskooloven, magazijnen, woningen, een portiersloge en sluizen. Het gaat om historische gebouwen. Begin 2001 was er sprake van dat Monumentenzorg zou bekijken of het kruitfabriekcomplex op de monumentenlijst kon komen.
+ Binnen het eerdere plan, dat dezelfde Grontmij van het huidige plan op kosten van de KNSF opstelde (kleinschalige woningbouw stond toen nog centraal) werd hergebruik van de bestaande waardevolle gebouwen aanbevolen. Ze zouden kunnen worden benut voor culturele, museale of recreatieve bestemmingen. Het was de bedoeling om publiektrekkers te weren en in plaats daarvan 'rustige functies' te creëren zoals een beeldentuin, aangevuld met ateliers voor kunstenaars. Zelfs inrichten voor bewoning zou bij enkele gebouwen mogelijk zijn.
+ In het plan van 2001 was als rechtstreekse aansluiting op de A1 één autobrug over de trekvaart naar de Amsterdamsestraatweg opgenomen (in het huidige plan met de massale hoogbouw staan drie bruggen). De bijna 100 ha KNSF terrein (een gebied ter grootte van de vesting Muiden met buitenwijken) zou volgens het oude plan 70% bos en recreatiegebied omvatten en daarnaast 10% bedrijfsterreinen. Woningbouw, wegen, en sportvelden – alles in het groen – zou een kleine 15 % van het gebied vragen. Ook was er een uitbreiding van de jachthaven met 150 ligplaatsen ten westen van de strekdam gepland, alsmede een fiets – en wandelpad op de kruin van de Zeedijk van Muiden tot Diemen.
+ Het was de bedoeling veel aandacht aan de flora en fauna langs de oevers te besteden. Dat moest ook wel, want de IJmeerkust is een zogeheten wetland, een beschermd natuurgebied. Er waren onderwaterdammen – voor de kweek van driehoeksmossels – en een luwtegebied voor watervogels gepland. De fonteinkruidvelden voor de zwanen waren twee jaar geleden nog schaars aanwezig.
+ Sinds mensenheugenis wemelt het in en om het kruitbos van bijzondere vogels. Boven het terrein zijn zomers boomvalken waargenomen en ook sperwers, haviken en buizerds en in het najaar zelfs visarenden. Het is bij lange na niet bekend welke dieren en planten er nog meer voorkomen in dit drie eeuwen lang met rust gelaten natuurgebied. Vast staat dat er tal van kleine zoogdieren leven, zo goed als allerlei vlinders en een aantal amfibiesoorten, waaronder de rugstreeppad. En dan natuurlijk de reptielen: het terrein is het leefgebied van misschien wel de grootste populatie ringslangen van Nederland. Deze beschermde slang is ook thuis in de volkstuinen. In het oude plan wordt het woord Ringslang steeds eerbiedig met een hoofdletter geschreven. Een heel verschil met het huidige plan!
+ De bodem van het kruitfabriekterrein bestaat uit een vele meters dik, gelaagd pakket van rivier – en zeeafzettingen jonger dan 10.000 jaar. Het zeer natte terrein wordt doorsneden door kilometers vaarten en sloten. Er zijn drie verschillende polderpeilen, twee stuwen en een prachtige oude schutsluis. In het kruitbos staan onder meer elzen de zeldzame zwarte es.
+ 'IJsvogeltjes, ijsvogeltjes!' riep 'Hansie' bevlogen in de commissievergadering toen, bepaald niet tot genoegen van B&W, de rijkdom aan flora en fauna op het terrein de revue passeerde. Er schijnt een dassenburcht te zijn, maar of er ook nog dassen rondscharrelen is de vraag. Zeker is dat het kruitbos een roekenkolonie rijk is. Deze zat vroeger bij het Naardermeer, maar werd verjaagd door koplampen in de bocht van de nieuwe weg naar Almere, waarna de roeken uitweken naar het kruitfabriekterrein.
+ Je zou bijna vergeten dat er rond Muiden nog meer valt te genieten voor natuurliefhebbers. Zo kun je in de Bloemendalerpolder niet alleen de kleine zwaan, maar tegenwoordig ook ooievaars waarnemen, met name bij de bosjes als je Weesp binnenkomt. In de Zuidpolder zijn regelmatig vossen op strooptocht te zien. Brutale beesten. Ze trekken zich niets van boeren, wandelaars en auto's aan.
+ Nu ik toch met het milieu bezig ben: in 2002 werd in totaal 10m3 zwerfvuil opgehaald, waarvan 4 m3 tijdens twee acties in het buitengebied en 6 m3 tijdens één actie in stad en dorp. De gemeente laat niet weten hoeveel vuil er uit Muiden en hoeveel er uit Muiderberg kwam. Heel verstandig.
+ Vorig jaar werd de politie ingeschakeld, toen bleek dat er ergens in de gemeente illegaal afvalstoffen werden gestort, die afkomstig waren uit een XTC-laboratorium. De veelal gevaarlijke stoffen werden in opdracht van de politie en de GAD verwijderd, maar dan legaal.
+ Eveneens in 2002 werden 49 Muidense bedrijven gecontroleerd op naleving van de milieuvoorschriften. In één geval werd een dwangsom geëist en een strafrechtelijke vervolging ingesteld. Nog twee milieunieuwtjes uit 2002: er werd één keer melding gemaakt van illegaal bouwen en er werd één bouwvergunning verstrekt voor een nieuwe woning.
+ Oktober sluipt naderbij, maar nog steeds is 'De geschiedenis van Muiden', samengesteld en geschreven door oud stadgenoot Henk van Ginkel, niet uitgegeven. Henk heeft spijt als haren op zijn hoofd dat hij de datum, waarop zijn boek moest worden uitgegeven niet contractueel heeft laten vastleggen. Het had er al in april moeten zijn. Inmiddels is er wel een pagina voor het boek ingeruimd in de najaarscatalogus van Uitgeverij Waanders (geen familie) in Zwolle. Het boek telt 176 pagina's, waarvan 50 in kleur en 126 zwart/wit. Het kost € 19,50. Er komt zowel een paperback als een gebonden uitgave op de markt. Daarvan neemt de gemeente Muiden 500 stuks af.
+ Volgens de catalogus geeft het boek van Henk van Ginkel 'een beschrijving van de meer dan 1000 jaar oude strategische gelegen vesting Muiden'. Ik citeer: 'Naast een algemeen historisch overzicht geeft dit vlot geschreven en zeer rijk geïllustreerde boek een uitwerking van bepaalde episodes die de nationale geschiedenis raken. Behandeld worden de moord op graaf Floris V, de aanval van geuzenleider Sonoy in de Tachtigjarige Oorlog, de dichter P.C.Hooft, de aanval van Lodewijk XIV in 1672 en de Pruisische aanval (1787). De grote opvallende monumenten en plaatsen die Muiden rijk is, waaronder het Muiderslot, de oude kerk, de verdedigingswerken van de (nieuwe) Hollandse Waterlinie, haar haven en trekvaarten en forteiland Pampus worden uitvoerig beschreven. De Geschiedenis van Muiden sluit af met twee rondleidingen langs minder bekende historische panden en plekken in Muiden'.
+ Zoals u hier eerder hebt kunnen lezen, doet de nieuwe Maxis de gemeente Muiden voor € 10.000 cadeau aan bordjes met tekst en uitleg voor de monumenten in stad en dorp. Dit zijn er volgens de monumentenlijst van 19 mei 2003 zestig. In Muiderberg: Badlaan 26 (grafteken), Brink 5, 25, 26 en 31, Nienhuis Ruijskade 1, Flevolaan 1, Kerkpad 2, de Goog 3, Googweg 1, 6 en 10, Dijkweg 1, Boezemkade 1 (Naardermeer).
+ Muiden: Amsterdamsestraat 3a, 5, 16, 18 en 26, Hellingstraat 8 en 25, Herengracht 1 (Muiderslot), 23, 40, 51, 54, 56, 58, 60/61, 64, 72, 75, 76, 82 (pastorie) en 83, Naarderstraat 6 en 10, Sluisstraat 1, 2, 3 en 9, Weesperstraat 1, 9, 12 ,52 en 54, Weesperbinnenweg 7 (mitrailleurkazemat), Zuidpolderweg 4 (kanonkazemat) en 8. Als 'overige monumenten' staan op de lijst: tankhindernis bij de Rietgors, muur Echobos, mitrailleurkazemat bij de Googweg, tankhindernis Oostzeedijk, omwalling Muiderslot, Nederlands Hervormde kerk, de sluisbrug, wallen, forten, grachten en batterijen.
+ Omdat de straatlantaarns het niet doen, is het al wekenlang aardedonker op het asfalt voetpad langs de Singelgracht. Struikelt een oude Muier over een van de vele bulten in het wegdek. Valt hij boven op een andere oude Muier. Vraagt de eerste: 'Hoe lang blijf je hier liggen?' Antwoordt de andere: 'Tot het licht wordt'. 'Bedoel je tot de lampen weer gaan branden?' 'Laten we het hopen. Ik heb de gemeente gebeld en die zegt dat de Nuon ervoor zou zorgen'. 'Dus de gemeente kan er niets aan doen? Dan is het goed. Welterusten'. 'Jij ook welterusten'.
+ Toch sneu voor ons ambitieuze college. Muiden moest zonodig op de kaart en wat gebeurt er? De dag na de Noordvleugelconferentie verschijnt er in de krant een kaart, waarop bij de Bloemendalerpolder met als tekst staat: 'Weesp 5000 woningen'.
+ Het is jammer voor de plannenmakers, maar het ziet er voorlopig nog niet naar uit dat Willem en Helga Zevering die indertijd samen de eerste steen legden voor de kantine van SC Muiden, deze steen straks thuis op de schoorsteenmantel kunnen zetten. Willem en Helga zullen er niet om treuren.
+ Trouwe keutellezer Ruurd Kleuver mailt, met een knipoog naar de extra editie van het gemeenteblad, waarin B&W beweert klare wijn te schenken: 'Klare wijn? Muier bitter zal je bedoelen'.
+ Het bord met 'slibtong' bij de Klensput gezien? Het zal toch niet een voorproefje uit het slipdepot zijn, dat B&W zich in de maag heeft laten splitsen? Het is dat je weet dat je lekker in de Klensput kunt eten, anders…
+ In de Gooi – en Eemlander staat dat het massaontslag per maart 2006 voor de huidige burgemeesters, waar het kabinet naar streeft teneinde ruim baan te maken voor gekozen burgemeesters, de 'Muidense burgervader Harry Smith een gruwel is'. En dat terwijl hij zelf zijn wethouders mag kiezen als hij meedoet en wint!
+ Om het verschil te laten zien tussen een burgemeester oude en een burgemeester nieuwe stijl vertoonde TV Noord-Holland de afgelopen week beelden van de burgemeester van Muiden en die van Hilversum. Het contrast was zeer overtuigend.
+ Muiderbergers die onverschillig staan tegenover 'de stadsuitbreiding' van Muiden, en de commotie in Muiden als een ver van mijn bed show beschouwen, doen er goed aan te bedenken dat Muiden en Muiderberg momenteel aardig in evenwicht zijn qua inwoneraantal en vertegenwoordiging in de gemeenteraad. Mocht de massale bouw onverhoopt gerealiseerd worden, dan komt Muiderberg als een appendix bij Muiden te hangen.
+ Zoveel woningen als er te koop staan in Muiden! Het lijkt wel alsof het KNSF plan doorgaat.
+ Vlak voor de historische raadsvergadering waarin B&W met opstappen dreigde, werden er portretfoto's van de collegeleden gemaakt voor de nieuwe gemeentegids. Als ze op dat moment al wisten wat ze die zelfde avond zouden doen, aarzel ik niet dit het toppunt van optimisme te noemen.
+ Altijd al wethouder willen worden? Dan is dít je kans! Kleine gemeente zoekt enthousiaste kandidaten M/V voor binnenkort vrijkomende wethouderszetels (maximaal twee dagen per week). Leeftijd, politieke kleur en klein gebrek geen bezwaar. Ervaring als manager, evenals kennis van, en liefde voor een kleinschalig stadje is vereist. Belangrijk: kandidaten dienen te beseffen dat zij in dienst zijn van de bevolking en opereren in opdracht van de gemeenteraad. Salaris: valt best mee, maar is uiteraard niet zo hoog als wanneer het inwonertal zou verdubbelen. Gunstige wachtgeldregeling. Iets voor jou? Solliciteer!
+ De erekeutels met versierselen voor het Flapdrollengenootschap liggen nog in het vet, maar wel voor het grijpen.