- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Speciaal voor zuurpruimen opgeleukte keutels.

04-sep-2003

+ Bent u zich ook rot geschrokken van die knalhard loeiende sirene op de brandweerkazerne? Het hield maar niet op. We hadden het kunnen weten, want we waren via de kabelkrant gewaarschuwd. Het was de nieuwe oefening in waakzaamheid, ons elke eerste maandag van de maand om twaalf uur aangeboden door de overheid, omdat bleek dat één keer in het jaar een loeiende sirene te weinig indruk maakte.
+ Drie keer raden wat op dit moment het gesprek van de dag is. Wanneer je hier woont is het antwoord niet moeilijk. Iedereen heeft het erover dat Muiden drie keer zo groot dreigt te worden. Onbegrijpelijk dat B&W met zo'n voorstel komt. Je kunt toch op je vingers natellen wat de reactie zal zijn. Een overweldigende meerderheid van Muiden is faliekant tegen. De strookjes met handtekeningen stromen onafgebroken binnen op de afleveradressen van de actiegroep de Nee-meermin.
+ Bij de discussies tussen tegen - en voorstanders (die zijn er ook) laaien de emoties soms hoog op. Er zijn zelfs al argumenten ingezet in de vorm van vuisten. Volgens ooggetuigen was het geen gezicht: twee senioren, een burger en een bestuurder, die slaags raakten als de oude mannetjes op het balkonnetje in de Muppetshow. Weer een andere bestuurder werd door omstanders uitgejouwd op de agrarische markt. Ook niet zoals het hoort natuurlijk.
+ Laten we het alsjeblieft gezellig houden. Zo gezellig als zaterdag bijvoorbeeld, of eigenlijk al vrijdagavond in de loods van Ad van der Vliet in de Hellingstraat. Voor menig Muier was deze ruimte een openbaring. Zeventig strekkende meter feestzaal - zelfs méér wanneer er in de verte geen boten achter een blauw zeil waren opgeborgen. Wat een sfeertje met die rock and rollers! Je vergat de leeftijd van de dansende nozems en hun petticoatpartners, en ook die van je zelf.
+ Sjoerd de Boer stond vergenoegd met een pilsje bij de bar die opgetrokken was in het midden van de loods. Hij vertelde dat dit voor hem een vertrouwd plekje was. Precies op de plaats van deze bar had zijn 'Heintje' altijd gelegen, de bekende sloep in de kleuren en de lettering van de grote brouwer, waarmee Sjoerd regelmatig op het water te zien is.
+ De beestenboel zaterdag op de agrarische markt rond de Kadesloot valt samen te vatten in één woord: hartveroverend. Dat Ot en Sien sfeertje met bokkenkar, ezelskar, strobalen, zeisen, rieken en hooivorken. Dat bleekveldje en al die kleuren van pompoenen en kalebassen en andere vruchten van het land. Vooral de kinderen kwamen aan hun trekken. Ze mochten naar hartelust aaien en strelen over warme pelsjes en zacht dons. Er waren allerlei originele spelletjes en wedstrijden. De dag verliep met zoveel vanzelfsprekend gemak dat de mensen van 1050 de heisa rond de 1001 vergunningen, die er nodig waren voor dit boerenfeest, prompt vergeten waren.
+ De historische kostuums waren vooral àchter de kramen te vinden. Op wat volhouders na – onder wie een groep bewoners van de P.C. Hooftlaan, die in boerenkleding verscheen - hadden de Muiers er zaterdag kennelijk weinig trek in om voor de derde keer in het pak te gaan. Er waren zelfs leden van het feestcomité die rondliepen alsof het gewoon 2003 was. Natuurlijk was de familie Vrolijks als altijd paraat in rijk gedrapeerde klederdracht. Maar ook bij hen zat er de klad in. Ouwe Muier ontwaarde een ongekostumeerde Vrolijks, die als excuus een bordje om zijn hals had met als tekst 'De arme tak'.
+ De burgemeester, terug van vakantie, liet zich weer zien als P.C.Hooft, kompleet met sikje. Voor de verandering droeg hij een zwart kalotje, dat voor hetzelfde geld een keppeltje kon zijn. Harry Smith had dan ook meer weg van een opperrabbijn dan van een slotvoogd. Hierop attent gemaakt, zei hij dat hij wel enige geestelijke bijstand kon gebruiken, om orde te stellen op tal van zaken die tijdens zijn afwezigheid uit de hand waren gelopen.
+ Allebei de Muider tuindersverenigingen, de Westbatterij en Nooitgedacht, hadden een kraam op de boerenmarkt. Op de kraam van de bedreigde tuinen achter de zeedijk hing een bord met de oproep 'Gemeente: tuinders van de TV De Westbatterij hóren achter de Westbatterij'. Ook hing er een bord waarop in sierlijke letters een rijm stond, dat geschreven was door Jan Kersten, de oud voorzitter van de Westbatterij, die veertig jaar op de kruitfabriek heeft gewerkt.
+ Zijn noodkreet luidde aldus: 'Er zijn circa tachtig tuinen op één rij. We tuinen daar aan de dijk frank en vrij. Nu komt de KNSF met haar plannen. En wil ons daarvan verbannen. 't Is puur natuur wat men daar ziet. Een betere plek is er niet. We zijn er niemand tot last en vinden het daar fijn. Verander de plannen en laat ons gelukkig zijn'. Je moet wel een hart van steen hebben, wil je hier niet door geraakt worden.
+ Voor een aantal passagiers van het enige watervliegtuig van Nederland, dat zaterdag tochtjes vanaf het IJmeer bij Muiden maakte, werd het overduidelijk waarom een watervliegtuig watervliegtuig heet. Niet alleen werd er vanaf het water opgestegen en op het water geland, je kreeg ook een nat pak voordat je instapte, of anders wel wanneer je terugkeerde naar de wal.
+ Het vliegfeest viel niet in het water, want er werd wel degelijk gevlogen, maar de organisatie had te kampen met veel pech. Zo kreeg de motorboot waarmee de passagiers vanaf het strandje bij de Westbatterij werden opgehaald, panne. De boot moest worden vervangen, wat de nodige tijd kostte. Een extra tegenslag was dat na zeven van de tien geplande vluchten de golven zo hoog waren, dat de piloot verder vliegen onverantwoord vond.
+ Uiteindelijk gingen er 21 moedige Muiers en Muiderbergers in groepjes van drie de lucht in. Nieuwsgierigen en supporters zagen ze vliegen vanaf de zeedijk. Voor de negen wachtenden, die vergeefs waren gekomen, wordt het binnenkort goed gemaakt met extra vluchten vanaf Lelystad.
+ Jan Hendrik Swart uit Bedum bij Groningen kwam als jongetje in de jaren zeventig vaak naar Muiden, waar hij logeerde bij zijn oom en tante, de familie Slootweg. Jan Hendrik heeft zijn hart aan Muiden verpand. Als Muidenfan was hij ook nu weer niet weg te slaan bij de feestelijkheden. Zijn vriend Gert uit Assen, die hij meegesleept heeft in zijn Muider manie, was ziek en kon er dus dit keer niet bij zijn. Heel jammer, getuigde Harm: 'Muid'n hebb'n we in ons hart ligg'n.'
+ De daverende klap die rond twaalf uur in de nacht van zaterdag op zondag in de Vesting te horen was, kwam harder aan dan de klappen die de saluutbatterij zaterdag afvuurde bij de Amsterdamsepoortbrug. De halve vesting schoot er rechtop van in bed. Een automobilist had in de bocht de macht over het stuur verloren, een muur in de Naarderstraat geramd en het kastje van het centrale antennesysteem aan flarden gereden. Je zou haast denken dat er drank in het spel was. Maandag werd snel een nieuw kastje geïnstalleerd.
+ De PC Hooftlaan gaat voor de eerste prijs in de stratenversierwedstrijd en niets minder. Het actiefste deel van de straat heeft zelfs zelfgemaakte schilden in de kleuren van Muiden aan de gevels gehangen. Op een bord in het begin van de straat staat 'Omnibus Idem'. Volgens Alex van der Tuin was dit de lijfspreuk van de vroegere drost en slotvoogd van Muiden. Het betekent zoveel als 'Iedereen is hetzelfde'. De jury van de stratenversierwedstrijd kan niet om de PC Hooftlaan heen. De concurrentie met de Prinses Marijkestraat is moordend, maar voor de bewoners van de Marijkestraat is het te laat om óók met zelfgemaakte schilden te komen.
+ Het telecombedrijf Telfort vroeg heel Nederland vorige week dinsdag om de Nederlandse vlag uit te hangen. Kon je een prijs mee winnen. De Telfort jury onder leiding van een heuse notaris was getipt dat Muiden op grote schaal aan de promotieactie meedeed. Overal hingen vlaggen. De notaris reisde er meteen heen. Kort na zijn onopvallende bezoek kreeg René Timmer die woont in de PC Hooftlaan 1 F, een van de nieuwe huizen, een geheimzinnig telefoontje. Of hij misschien de envelop met 'Telfort' erop al had opengemaakt die hij in de brievenbus had gekregen. Dat had René nog niet gedaan. Hij dacht dat het reclame was.
+ De envelop bevatte een blijde boodschap. René Timmer had een hoofdprijs gewonnen. Hij mag vijf jaar gratis mobiel bellen, en krijgt bovendien elk jaar een nieuw mobieltje. De verklaring van René waarom de notaris juist zijn huis had uitgezocht was, dat anders dan bij de andere nieuwe huizen, de voordeur en de ramen licht waren geschilderd. Dat kwam beter uit op de foto, redeneerde hij.
+ Met veel genoegen denk ik terug aan de laatste Muider avond op het Muiderslot. De Stichting Muiden 1050 had een hele voorstelling van de Gijsbrecht van Aemstel opgekocht en al haar sponsors uitgenodigd. Het gevolg was een bomvolle tribune op de binnenplaats. De uitvoering van de Gijsbrecht stak in een totaal ander jasje dan ik me herinnerde uit mijn schooltijd, toen je het uren durende stuk met de hele klas uit moest zitten. Dit was iets heel anders! Een prachtig historisch decor, waarin geacteerd, gedanst en gezongen werd dat het een lieve lust was. Ongelooflijk die sfeer. Je kon een speld horen vallen.
+ Prima dat het zo goed klikt tussen het slot en de Stichting Muiden 1050. Het levert het ene succes naar het andere op. Eerst die volle, luid meezingende feestzaal op de vooravond van het 1050 jaar in de tent op het slotterrein, toen de grote zondagse brunch in de pruimenboomgaard en nu weer deze Gijsbrecht avond. Er moet iets te bedenken zijn om de samenwerking voort te zetten als Muiden 1051 jaar bestaat, en 1052 jaar en nog veel langer.
+ De Stichting Muiden 1050 heeft ook dit derde weekend weer volop gescoord. Het sprak natuurlijk vanzelf, dat er ook enkele schoonheidsfoutjes waren, zoals de onduidelijkheid over de prijs van de consumptiebonnen, maar een kniesoor die daar lang bij stilstaat. Een minpuntje, dat overigens niet direct voor rekening van de organisatie komt, was de prijs die de nieuwe en de oude slager vroegen voor respectievelijk een belegd broodje en een plastic bordje eten. Wel kwaliteit, daar niet van, maar toch echt te pittig aan de prijs. Omdat veel bezoekers naar huis gingen voor hun warme hap viel er een gat tussen de samenzang en het boerenbal/stalfeest met Smokin' Beaver. De samenzang trok veel deelnemers, ook al werd er niet zoals in de krant stond in de kerk, maar in de loods gezongen.
+ Raadsleden van alle fracties uit Muiden, Naarden en Weesp, plus Statenleden uit de regio, maar niet de wethouders, zaten vorige week met z'n allen in hetzelfde schuitje. Ze voeren mee op de klipper 'Hoge Wier' tijdens de race om de Ome Ko beker. Terwijl de dames en heren politici de handen uit de mouwen staken, werd er tegen de wind in en met de wind mee stevig gediscussieerd over de gevaren voor Muiden en buurtgemeenten ontstaan door de onstuimige groei van Almere. Ook werd natuurlijk gezellig gebabbeld over de bekende grote plannen met het kleine stadje. De Hoge Wier werd tweede. Onder protest, want de boot werd gesneden door de uiteindelijke winnaar. De schipper hing de zwarte vlag uit, maar haalde die toen het erop aan kwam weer naar binnen. Hij zal al blij geweest zijn dat er geen ruzie uitbrak met zoveel politici aan boord.
+ Een schilderachtige maritieme figuur keek verlangend bij Ome Ko naar binnen. Zeker een deelnemer aan de Ome Ko race, veronderstelde een gast. Het bleek dat de man de toegang tot de kroeg ontzegd was. Maar als hij met de race zou hebben mee gedaan en in de prijzen was gevallen, was er een mouw aan te passen geweest. De uitreiking van de Ome Ko beker zou namelijk buiten plaatsvinden.
+ Vrijdag cirkelde een helikopter van de DWR over de Gooi – en Vechtstreek. Rijkelijk vroeg voor het schouwen van geschoonde sloten, zou je zeggen, want dat gebeurt normaal in november. Er was dan ook een andere reden. Naar aanleiding van de dijksverschuivingen in Wilnis werd voor alle zekerheid van bovenaf gekeken of er in onze contreien ook gevaar voor dijkdoorbraak zou bestaan. Alle dijken zijn immers gortdroog. Aan het oppervlak van de kleidijken langs het IJsselmeer zijn diepe scheuren te zien. Maar dat kan geen kwaad. Het gevaar komt van de veendijken, bijvoorbeeld langs het uitstroomkanaal van het Naardermeer, en elders rond dit meer, maar ook op andere plaatsen, zoals de Hilversumse meent.
+ DWR districtshoofd Jan Portengen vertelde dat er geen enkele reden is tot ongerustheid. In Wilnes is het hoogteverschil tussen dijk en maaiveld vier meter, in onze contreien is dat maar twee meter. Dat betekent veel minder waterdruk. Overigens nam de helikopterbemanning ook nog een kijkje boven de Noordpolder, maar dat had een andere achtergrond. Ik hoop hier te zijner tijd op terug te komen.
+ Fred Winnubst van de Nee-meermin ziet het KNSF terrein liever groen, staat te lezen in het Vechtjournaal. De redactie van het blad trekt hieruit de conclusie dat Fred Winnubst de Bloemendalerpolder liever bebouwd ziet. Verkeerde conclusie van de redactie.
+ Raadslid Henk Steffens maakte Ouwe Muier erop attent dat hij in de keutel, waarin hij de gemeente bedankt voor de nieuwe bordjes met 'Brug open motor af' het CDA niet genoemd had, terwijl deze partij toch onlangs de noodzaak van goede bordjes in de commissie had aangezwengeld. Wat waar is, is waar. Eerlijk is eerlijk. Ere wie ere toekomt. CDA bedankt!
+ Het is net als toen bij de Maxis, verzuchten Muiers die nog meegemaakt hebben dat de grote weidewinkel op Muidens grondgebied werd gevestigd. Ook toen werd de bevolking kompleet verrast. Maar deze keer is het niet te laat om een stokje voor de plannen van B&W te steken.
+ Door de bank genomen worden de argumenten en ook de toon van het pamflet van de Nee-meermin goed ontvangen. Het is informatief en niet beschuldigend. Wel zijn er opmerkingen over 'bangmakerij' omdat gesuggereerd wordt dat het hier 's avonds minder veilig op straat zou zijn als niet meer iedereen iedereen kent. Je kunt zeggen: kijk naar Weesp, maar je kunt ook zeggen dat op grote schaal bouwen niet perse betekent dat de onveiligheid bevorderd wordt. Daar zijn maatregelen tegen te nemen.
+ 'Tien tegen één dat de modale Muiers er naast grijpen', staat in het Nee-meermin pamflet te lezen over de woningbouwplannen voor het KNSF terrein. Tien tegen één, dat is tien procent. Dit percentage klopt precies met wat in het voorstel van B&W staat. Hierin is sprake van 10% bouw in het 'sociale segment'. Dat komt neer op 250 sociale woningen op het totaal van 2500 woningen (de Bloemendalerpolder inbegrepen), het aantal dus dat men binnen tien jaar hoopt te bouwen. Muiden zou er langs deze weg 25 sociale woningen per jaar bij zou krijgen.
+ Maar het is de vraag hoeveel van die 25 er naar Muider woningzoekenden gaan. In de openbare stukken is nergens iets te vinden, waaruit blijkt dat bij de toewijzing van de woningen niet de gebruikelijke gewestelijke verdeelsleutel zal worden gehanteerd. Daar komt nog bij dat binnen de sociale woningbouw de maximale huur momenteel € 550 per maand is (fl 1212, - oud geld). Niet om vrolijk van te worden als modale Muier.
+ Het is duidelijk dat de Muider woningzoekenden een betere kans krijgen als er, ook in tien jaar, 400 tot 500 woningen voor in principe uitsluitend eigen inwoners gebouwd worden. Daarvan zou dan pakweg 30% sociale bouw kunnen zijn, in plaats van de 10% waar B&W het over heeft. Misschien kan dit percentage van 30 zelfs hoger liggen, want in Muiden worden er genoeg koopwoningen aangeboden. Zoals bekend hoeft Muiden helemaal niet op grote schaal te bouwen. Op kleine schaal mag ook – en dan alleen voor eigen woningzoekenden, net als bijvoorbeeld Eemnes. Een kans om aan te grijpen. Het zullen zeker geen flats zijn!
+ B&W hanteert als richtlijn dat 'nieuw' Muiden, uitgaand van de 10% sociale woningbouw op het KNSF terrein en de Bloemendalerpolder, als alles er staat over in totaal 30% sociale woningbouw beschikt. Dat klopt van geen kant. De gemeente Muiden beschikt op dít moment over (bijna) 30% sociale woningbouw. Zodra er 2500 woningen bij worden gebouwd, daalt dit percentage aanzienlijk: het wordt iets meer dan 20% (20,3 om precies te zijn). We gaan er bijna 10 % op achteruit. Dat is dus een heel ander verhaal. Wat is er met B&W aan de hand. Wil het college slim zijn, of is het alleen maar slordig?
+ U wilt het met cijfers onderbouwd hebben? Daar gaan we. De stad Muiden telt 1487 woningen en 97 woonschepen. Muiderberg telt 1290 woningen. Bij elkaar staan/liggen er in de hele gemeente dus 2774 woningen. Dertig procent daarvan in de sociale sector is 832, 2 woningen. Dit getal ligt iets onder de opgave van De Woningbouw (825). Gaat de massale stadsuitbreiding door dan telt de gemeente Muiden 2774 + 2500 = 5274 woningen. Houden we net als B&W 30% sociale woningbouw aan, dan moeten er straks in de gemeente in totaal 1582 sociale woningen zijn – terwijl het er, volgens de huidige plannen, maar rond de 1075 zullen zijn. Om de 30% te halen moeten er bovenop de geplande 250 woningen nog 500 sociale woningen extra worden gebouwd.
+ Hoe komt Ouwe Muier aan die cijfers. Zijn die niet geheim? Het zit zo: een andere Ouwe Muier dook om te helpen in het Statistisch Jaarboek van de Gooi - en Vechtstreek. De oogst was mager. Alle Gooi - en Vechtgemeenten gaven keurig hun huizenaantal op. Zo niet de gemeente Muiden. Bij Muiden staat 0 en bij Muiderberg staat ook 0. Dat schoot niet echt op. Gelukkig was De Woningbouw bereid de cijfers op te lepelen. Daarnaast werd geput uit een andere betrouwbare, maar helaas geheime bron (sorry raadsleden). Dat maakte een waterdichte check mogelijk.
+ De redactie van de kabelkrant weet niet goed raad met de ontwikkelingen rond het KNSF terrein. Staat er eindelijk een stukje over de bouwplannen op, wordt er alleen over gezegd 'het plan gaat uit van o.a. sociale woningbouw'. Nogal onvolledig, vond kennelijk ook de redactie zelf en zij maakte er 'o.a. villa's, landgoederen en flats' van – en zette erbij dat 10% sociale woningbouw zou zijn. Maar zondag stond er weer alleen 'o.a. sociale woningbouw'. Woensdagmorgen bleek de berichtgeving over de plannen van B&W en KNSF helemaal van de kabel verdwenen. Wordt vervolgd.
+ D66 is doodsbang dat er een aanwijzing van de provincie komt voor 5000 woningen in de Bloemendalerpolder wanneer de raad en de bevolking van Muiden dwars gaan liggen. De angst is ongerijmd. Het slaat nergens op. Zo laat Gedeputeerde Meijdam overal, laatst ook weer in Muiden, publiekelijk weten, dat niet de portefeuillehouders, maar de gemeenteraad en Provinciale Staten de beslissing nemen. Ook is hij ingenomen met de 500 landgoederen, die een groene buffer tussen Weesp en Muiden zouden garanderen. Maar waar praat ik over? Het is absoluut ondenkbaar dat Meijdam een meerderheid van Provinciale Staten meekrijgt om een 1050 jarig historisch stadje op te zadelen met massale hoogbouw - zeker als de bevolking zich daar massaal tegen verzet, zoals het geval is in Muiden.
+ D66 weet van geen ophouden. Muiden zou zelfs wel eens dùbbel gepakt kunnen worden, betoogt de partij. Volgens D66 dreigt niet alleen een aanwijzing voor de Bloemendalerpolder, maar zou ook de KNSF zelf een vinex locatie kunnen afdwingen. Wat krijgen we nou? De bestemming van het terrein (nu nog 'kruitfabriek') wordt door de raad bepaald. Niet door een hogere macht en al helemaal niet door de KNSF. Angst is een slechte raadgever. Je kunt er een beetje wereldvreemd van worden.
+ Vraag: 'Waarom ga jij zelf niet de politiek in, Ouwe Muier, als je alles zoveel beter weet dan de raad en B&W?'. Tegenvraag: 'Maakt Mart Smeets kans om de gele trui te winnen als hij mee zou doen in de Tour de France?' Waarmee maar gezegd wil zijn dat kritiek en politiek twee heel verschillende zaken zijn. Sterker nog: Ouwe Muier zou een bar slecht politicus zijn. Wees maar blij.
+ Het wemelt nog steeds van de granaten op het kruitfabriekterrein. Als gevolg van de enorme explosie van 1948 zouden er zo'n 20.000 stuks over een groot deel van het terrein verspreid liggen. Waarschijnlijk is saneren niet nodig, wanneer het terrein natuurgebied wordt, maar als daarin gewandeld mag worden, en er geen hekken komen, zal hele terrein moeten worden afgespeurd op granaten. Nog niet eens zo heel lang geleden kwamen jongetjes met dozen vol granaten naar het politiebureau. Toen hij nog op de kruitfabriek werkte, viste Dick Rozendaal maar liefst 32 granaten, stuk voor stuk 25 ponders op.
+ De viswedstrijd voor de Muier jeugd is woensdag alsnog doorgegaan. Onder toeziend oog van de granatenvisser Dick Rozendaal, Anton Vrolijks en Ans Portengen wierpen 23 Muiertjes, jongens en meisjes van 2 tot 11 jaar hun hengels uit in de Kadesloot. Ze vingen in totaal 4 ½ meter vis.
+ Tijdens de genoeglijke wandeling van zondag over de Muidense zeedijk langs het natuurgebied van de kruitfabriek, nota bene georganiseerd door een Muiderbergse politieke partij, de VIB, vertelde Guus Kroon, die als gids optrad, allerlei bijzonderheden. Een actuele: het is de bedoeling dat er ruim boven een hoogte van twintig meter gebouwd wordt, wat hoger is dan in het Gooi is toegestaan (maar daar moet over te praten zijn, staat in het KNSF plan). Tegelijkertijd is het onontkoombaar dat op verschillende plaatsen de palen meer dan twintig meter de diepte in moeten, vanwege de ondergrond van moeras en zandlagen.
+ Een van de vele dingen, die Guus vertelde, was dat een bepaalde springstof zo gevaarlijk is, dat de voorraad onder water is opgeslagen. Ook zijn er voorraden in een ommanteling van dikke lagen beton. Reactie van een van de wandelaars: 'dan blazen ze de boel toch gewoon op'.
+ VIB fractievoorzitter Anna Waanders over het kruitfabriekterrein: 'Hoezo de vervuiler betaalt? De vervuiler wórdt betaald, zal je bedoelen!'
+ Het zal voor de inwoners van Muiden tussen de Zeestraat en de singels even wennen zijn, omdat hier altijd vuilniszakken opgehaald werden, maar je kunt niet zeggen dat de start met de containers nu direct een succes was. Dat lag niet aan de bewoners, maar aan de GAD, al liet een enkeling de geleegde groene en grijze containers op de stoep het huis staan, waardoor de voetgangers de rijweg op moesten. De GAD et Hetleverde een lading nieuwe containers voor Muiden af die te vies waren om aan te pakken.
+ In de Gooi - en Eemlander stond donderdag een verhaal met een foto over een opvallend vaartuig. Verschillende Muiers hadden het vanuit de verte opgemerkt. Het lag bij de Koninklijke. Van de overkant af gezien zou je zweren dat het een super-de-luxe woonboot was. Die zal wel niet door de sluis mogen, denk je dan al gauw, want arken mogen alleen de Groote Zeesluizen passeren, als er een ligplaatsvergunning kan worden getoond. De sluiswachters letten er scherp op. Maar het was helemaal geen ark. Het was, zoals ook in de krant stond een super-de-luxe varend zomerhuis, kompleet met Dieselmotor. Te koop voor € 375.000. De volgende dag werd naar IJmuiden naar de Hiswa te water gevaren. Het drijvende zomerhuis hoefde helemaal niet door de sluis. Maar het had wel gemogen. Als zogeheten varend object.
+ Een nieuwtje voor Muider historici. Ben Hagens vond toen hij aan het opruimen was in het huis van zijn schoonmoeder Gerda Kuit (die is gaan wonen in een van de appartementen aan de Ossenmarkt) een ware schat aan historisch materiaal. Allemaal video's, waarvan een deel was overgeschreven van oude 16 mm films. Het klapstuk was de film van de feestelijkheden ter gelegenheid van het duizendjarig bestaan van Muiden in 1953. Maar de oogst bevatte ook de sloop van de Welkoop, de bouw van Noordwest en de Bouvywijk, Muiden in de sneeuw, Muiden door de jaren heen en de video die door Space werd uitgezonden over het feest van Alma Boersma, toen ze vijftig werd.
+ De gemeente is er op het nippertje in geslaagd om nog vóór de commissievergadering van dinsdag de nieuwe parkeerautomaten te plaatsen. Ze zijn allemaal blauw en staan allemaal dicht langs de weg om er beter zicht op te hebben. Bij de meeste automaten kun je alleen met chipknip betalen, bij sommige ook met munten (een verwijzing op de automaat naar de Rabobank waar je je bankpas kunt opladen zou welkom zijn).Op de dag van het installeren was het gratis parkeren, maar inmiddels is alles aangesloten. De chipknipbetalingen worden in een geheugen opgeslagen, door de parkeerwachters afgetapt en in het gemeentehuis op een computer 'uitgelezen'.
+ De achterhaalde grijze parkeerautomaten, waarvan er enkele nog niet afgeschreven zijn, worden opgeslagen en in reserve gehouden. Tot verbazing van wie het gevolgd heeft stonden er deze week op het betaald parkeerterrein aan de Weesperweg ineens twee automaten: een gloednieuwe blauwe en de betrekkelijk nieuwe grijze, die nog maar kort geleden geplaatst werd. Hoewel was aangekondigd dat deze automaat zou blijven, omdat er een chipknip mogelijkheid op zit, gaat-ie toch weg, dat wil zeggen: hij wordt ingeruild. Dat komt omdat de gemeente in het kader van meer blauw op straat, hier alleen blauwe parkeerautomaten wil.
+ Het agendapunt 'verkeersevaluatie' was dinsdagavond om technische redenen verschoven naar een volgende commissievergadering. Dat nam niet weg dat er toch even werd gekissebist over de installatie van de nieuwe parkeerautomaten. Zoals ook uit de notulen blijkt, had de wethouder de commissie bezworen, dat de zeven automaten er voor de bouwvak zouden komen, want dat zou Muiden geld opleveren en ook, dank zij de chipknip, het gevaar van een kraak veel kleiner maken.
+ Uiteindelijk verscheen er alleen een nieuwe automaat op het Vestingplein. Het hoofd van wethouder Schulp stond niet echt naar een discussie, wat wel te begrijpen was met de vergadering van donderdag over het KNSF terrein voor de boeg. Dankzij hulp uit eigen partijgelederen (het zou alleen om meteen bestellen gegaan zijn, en niet om meteen leveren) achtte de wethouder zich van de plicht ontheven een verklaring te geven, laat staan dat hij zijn verontschuldigingen aanbood.
+ Muiers die erbij waren toen de Muier bestuurder en de Muier burger slaags raakten, viel het op dat beiden een slechte dekking hadden.
+ Het afgelopen weekend werd het zwaailicht van de politieauto van wijkagent Herman de Vries gejat. Moet-ie weer te voet zijn rondjes door Muiden maken.
+ Een Muiertje, dat naar de agrarische markt was geweest las in een krantenkop over de festiviteiten het woord spitvarken en vroeg 'Mamma, is een spitvarken ook een huisdier?'
+ 'Het gewest is positief over bouwplannen polder', staat boven een artikeltje in de Gooi – en Eemlander. Het gewest is het gemeentelijk samenwerkingsverband van de Gooi – en Vechtstreek, in de raads- en commissievergaderingen te herkennen aan het agendapunt 'gewest' dat er altijd zonder enig commentaar doorgehamerd wordt. Kunst dat de buurgemeenten het prima vinden dat Muiden opgescheept wordt met massale hoogbouw. Als die kelk maar aan hún voorbij gaat.
+ Gezocht in Noord-Holland: bouwlocatie voor 2500 woningen. Eventueel in plukjes tot 100 verspreid over de hele provincie. Natuurgebied geen bezwaar. Inlichtingen bij Henry Meijdam, Provinciehuis, Haarlem.
+ Omdat B&W, hierop attent gemaakt door raadsleden, zich op de valreep realiseerde dat ook 'Milieu' en 'Sociale Zaken' iets met de plannen voor het KNSF terrein te maken hebben, mag de derde wethouder van Muiden, Hans van der Steen, die deze twee portefeuilles beheert, donderdagavond bij de andere twee wethouders aanschuiven voor nadere toelichting. Hans blij. Hij mag meedoen!
+ TV Noord-Holland wil donderdag met een reportageteam naar Muiden komen om opnamen te maken van de commissievergadering. Anders dan bijna iedereen denkt, is TV Noord-Holland wel degelijk ook in Muiden en Muiderberg op de kabel te vinden. U hoeft dus niet naar bijvoorbeeld Bussum om de uitzending te zien. Het is een kwestie van even zoeken en instellen. Tip: zet de TV op automatisch zoeken dan duikt de zender vanzelf op.
+ Het succesnummer van de markt van zaterdag was de kraam van de vereniging de Vechtvallei, waar oud en jong mocht aanwijzen welke soort poep welk schepsel produceert. Toen iemand Ouwe Muier ontwaarde vroeg hij: 'Liggen er ook keutels van Ouwe Muier bij?' 'Nee' was het antwoord: 'dat zijn er veel te veel'.
+ Lieve dames en heren raadsleden. Net als de meeste Muiers kan het me helemaal niets schelen van welke partij u bent, als u maar alstublieft het huidige plan van B&W opzij schuift en sámen met de inwoners gaat praten over welke kant we nu eigenlijk met Muiden uit willen.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: