- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Monsterkeutel: even Muiden op de kaart zetten.

21-aug-2003

+ Wanneer muideninfo.nl er al in 1998 was geweest, zou uw chroniqueur ongetwijfeld met instemming Cees Leupen hebben geciteerd. De toenmalige wethouder en lijsttrekker van de PvdA deed uitspraken die hem uit het hart gegrepen waren. 'Muiden moet zijn eigenheid bewaren' staat in vette letters boven een artikel in de verkiezingskrant, waarin de Nieuwe Weesper journalist Johan Schaaphok de wethouder interviewt. 'Muiden heeft zijn heel eigen charme en dat moet vooral zo blijven' licht Leupen toe. Ook noemt hij 'de verrijzing van IJburg een nieuwe bedreiging van de leefbaarheid in Muiden'. En verder zegt hij: 'Ik hoor wel eens de vrees uitspreken dat Muiden een soort Amsterdam - Oost wordt, maar zelf ben ik daar helemaal niet bang voor'.
+ De wethouder heeft gesproken. We zijn vijf jaar verder. Hij spreekt nu heel andere taal, in koor deze keer, samen met de andere wethouders en de burgemeester. Muiden moet op de kaart. Het stadje moet twee en half keer zo groot worden. Was Leupen er in 1998 niet bang voor dat Muiden een soort Amsterdam – Oost zou worden: anno 2003 toont hij geen enkele angst voor een Nieuw Amsterdam Oost op ons grondgebied. Integendeel: hij ziet het gloednieuwe stadsdeel al in gedachten staan in Muidens achtertuin, met woonbunkers tot vijf hoog en een langgerekte, nóg hogere kantoormuur langs de Amsterdamsetrekvaart. Dat hier een uniek natuurgebied voor moet worden kaalgeslagen, nemen Leupen, Schulp, Van der Steen (D66!) en Smith voor lief. Enfin, u kunt het allemaal op muideninfo.nl lezen – en vooral ook zien.
+ Wat bezielt wethouder Leupen, die als wethouder ruimtelijke ordening de eerst aanspreekbare verantwoordelijke is, om deze slag van 180 graden te maken? Denkt hij zichzelf en zijn collega Dick Schulp een belangrijke plaats toe in de 1050 jarige geschiedenis van het Vechtstadje door de zeemeermin te tarten die voorspelde dat Muiden Muiden zal blijven? Eer en roem, het zou natuurlijk kunnen. Wie is er niet een beetje ijdel? Maar het is allerminst gezegd dat (alleen) eerzucht de drijfveer is. Zelf zal Leupen waarschijnlijk aanvoeren dat inzichten veranderen. Kennelijk krijg je dat als je te lang meegaat in de politiek: inzichten, die haaks staan op je principes, waarmee je bent gekozen - en waarmee je partij in 1998 in één klap bijna de grootste van Muiden werd.
+ Wie Leupen kent, twijfelt er geen moment aan dat het hem niet om persoonlijk gewin gaat – tenzij je eer en roem als zodanig beschouwt. Wel grijpt hij elke gelegenheid aan om geld voor Muiden te verdienen. Zo werd dankzij zijn initiatief jaren geleden besloten dure koopwoningen te bouwen in Buitendijke in plaats van woningen in de sociale sector, omdat dit weer geld voor voorzieningen zou opbrengen – wat ook zo was: de Rijver kon ervan worden opgeknapt.
+ In het geval van het KNSF terrein maakt geld beslist niet gelukkig. De prijs is te hoog: de kleinschaligheid en het karakter van Muiden moeten ervoor worden ingeleverd. En, ook al wordt er nog zo massaal en nog zo hoog gebouwd: door de peperdure grond zal ook de huur – en koopprijs van de woningen voor menig modale Muier onbetaalbaar zijn. Nieuw Muiden wordt voor rijken en tweeverdieners. Tenminste, als de plannen van B&W doorgaan.
+ Het edelste motief, dat ik de wethouders Leupen en Schulp kan toedenken, is dat zij woongelegenheid voor eigen woningenzoekenden creëren. 'Wij komen eraan jongens' roepen ze nu, terwijl ze jarenlang geroepen hebben: 'Kan niet, mag niet, we hebben een gewestelijke verdeelsleutel en dat kaartenbakje van Ons Belang was ook niet alles. Jarenlang zuchtte de raad vol begrip mee met de jongeren, maar dat hielp van geen kant. Er gebeurde niets. Er is zelfs vele jaren geen enkel huis in Muiden gebouwd – en nu dreigen er ineens 2500 woningen te komen (2000 op het KNSF terrein en 500 in de Bloemendalerpolder). Kom maar jongens!
+ Muiers, die hier niet geboren zijn, waaronder uw Ouwe Muier, kunnen zich moeilijk het heimwee van jonge mensen naar hun geboortestadje voorstellen, wanneer ze door het tekort aan huurwoningen verbannen zijn naar Almere, Hilversum of Weesp. 'Je kan me nog meer vertellen Ouwe Muier, met je mooie natuur en kleinschaligheid', zei mij deze week een geboren Muier: 'maar ik wil dat mijn zoon hier komt wonen en hoe meer woningen er komen hoe meer kans daarop is, dus voor mij part zetten ze tienduizend nieuwe woningen in Muiden neer. Dan is er altijd wel een voor mijn zoon bij. Als het maar geen flats zijn'. De betreffende Muier was een jonge vader. Zijn zoon werd deze week één jaar.
+ B&W zal het niet van de daken schreeuwen, maar er zijn echt geen tienduizend woningen nodig om de eigen woningzoekenden tegemoet te komen. En ook geen vijfduizend, en ook geen tweeduizend, en ook geen duizend en waarschijnlijk zelfs nog geen vijfhonderd. Een volkshuisvestingsplan heeft Muiden helaas nooit laten maken (het aquaductplan vrat geld), dus we zijn aangewezen op natte vingerwerk. Hoewel: in het economisch plan van Kolpron staat wel degelijk te lezen dat Muiden (let wel: inclusief Muiderberg) voor de eigen woningzoekenden voldoende zou hebben aan 50 `a 60 nieuwe woningen per jaar. Dit houdt in, dat 300 tot 400 woningen, te bouwen over een periode van tien, twaalf jaar, wel eens voldoende zouden kunnen zijn.
+ Leuke theorie, maar wat koop je ervoor, je mag immers niet alleen voor eigen bewoners bouwen? Nou, dat mag mooi wèl. Muiden mag zijn eigen woongemeenschap beschermen door op kleine schaal voor eigen inwoners te bouwen. Dit is sinds vorig jaar toegestaan voor kleine plaatsen in Noord Holland, met name kernen met een eigen karakter die bescherming behoeven, zowel tegen vergrijzing als tegen massale stapelbouw, zoals bij ons dus op het KNSF terrein.
+ Eemnes is net als Muiden omringd door groen en water. En in Eemnes gebeurt het al: daar wordt alleen gebouwd voor eigen inwoners – en wel zo voortvarend, dat er voor een aantal opgeleverde huizen binnen het dorp geen kopers te vinden zijn, zoals dinsdag in de Gooi – Eemlander was te lezen.
+ Niets weerhoudt Muiden om het 'Eemnesser model' te volgen. Het is de ideale oplossing voor ons stadje. Zo'n wijk – vergelijk het met Mariahoeve, maar dan groter - kan gebouwd worden op een stuk niet vervuilde en niet beboste grond op het KNSF terrein. Dan blijft de natuur gespaard, anders dan in het voorstel van B&W, waarin maar liefst 80% van het groen gekapt wordt. Maar bouwen op het KNSF terrein hoeft niet per se. Er kunnen ook op verschillende andere plekken in Muiden nieuwe woningen – geen flats! - verrijzen.
+ B&W zal niet blij zijn als er commissieleden met suggesties voor kleinschalige bouw op de proppen komen. De wethouder zal aanvoeren dat de plannen niet meer terug te draaien zijn. Dat Muiden, als we 'nee' zeggen tegen het voorstel van B&W, een 'aanwijzing' van de provincie kan verwachten, waarna bijvoorbeeld Amsterdam op massale schaal op Muider grondgebied mag bouwen. Ik zeg het maar weer eens: zo'n uitspraak mag je reinste intimidatie noemen. Henry Meijdam, het belangrijkste lid van Gedeputeerde Staten – de wethouders van de provincie - heeft laatst zelf nog gezegd dat de gemeenten zelfstandig zijn, en dan ook zelf mogen uitmaken of, waar, wanneer en hoeveel er op eigen grondgebied gebouwd wordt.
+ Ook zal de wethouder waarschijnlijk aanvoeren dat we zelf voor de bodemsanering op moeten draaien als de kruitfabriek dicht moet van Den Haag – wat het geval is wanneer MCI, dat immers geen cent in de vereiste nieuwe veiligheidsvoorzieningen wil investeren, geen vergunning krijgt om door te gaan met de productie. Tien tegen een dat de wethouder met dit argument komt aanzetten, dus ik verklap alvast maar, dat Muiden, als het feest niet door mocht gaan, niet meer dan een tiende deel van de sanering moet betalen - en zelfs helemaal niets als de bodem niet schoongemaakt wordt – bijvoorbeeld wanneer het terrein de bestemming natuurgebied krijgt.
+ Maar het waarschijnlijkst is, dat de wethouder in de commissievergadering van 4 september uitsluitend wil praten over de invulling van het KNSF - terrein, omdat dan alleen dít onderwerp aan de orde is. Vanuit zijn standpunt bezien is dat begrijpelijk, want dat oppositionele gedoe houdt maar op. De koppen zijn immers al geteld. Reken maar dat hij er niets voor voelt de plannen uitvoerig te verdedigen. Alles wat hij wil, is het voorstel zo snel mogelijk langs de commissie krijgen. Natuurlijk onder het dreigement, precies zoals ook in het voorstel verwoord staat, dat haast geboden is, omdat het anders allemaal onbetaalbaar wordt. Alsof het Muiden sowieso niet allemaal duur komt te staan.
+ Als de voorzitter van de commissie de wethouder weet te weerstaan en een afdoend antwoord op alle vragen vanuit de commissie en van de publieke tribune van hem eist (wat zeer terecht zou zijn, want per slot van rekening gaat het om niets minder dan de toekomst van Muiden) zal de wethouder vermoeid betogen dat Muiden, wanneer de plannen niet doorgaan, niet alleen woningen voor zijn eigen ingezetenen misloopt, maar ook veel geld, dat we goed kunnen gebruiken (hoe meer woningen, des te meer leges). Ook zal hij betogen dat er al vergaande afspraken gemaakt zijn met MCI, KNSF, Rijk, provincie en gemeente Weesp. Maar wat hij absoluut níet zal aanvoeren, is dat B&W er letterlijk alles voor over heeft om gezichtsverlies te voorkomen - tot de leefbaarheid van Muiden toe.
+ Ik weet nog een ander edel motief van Leupen. Eerst een kort stukje voorgeschiedenis. Het plan voor de versnelde aanleg van het aquaduct, waarvoor in de Bloemendalerpolder 'een stukje vastgoedontwikkeling' nodig was, werd een flop. Maar in zijn ijver had Leupen gedeputeerde Henry Meijdam, die een bouwlocatie zocht voor nog 5000 woningen in Noord-Holland alvast de Bloemendalerpolder in de schoot geworpen, door te roepen dat 5000 voor Muiden 'een optie' was.
+ Zo'n kluif laat de gehaaide Meijdam niet liggen. Om een lang verhaal kort te maken, de laatste afspraak tussen hem en de wethouders van Weesp en Muiden was 4500 woningen, waarvan 2500 op Muider grondgebied. En wat nu zo edel van Leupen is: de wethouder vraagt begrip voor andere dan alleen de Muider woningzoekenden. Anderen willen hier immers ook graag wonen. We moeten het breed en sociaal zien. We moeten over onze enge gemeentegrenzen heen kijken.
+ 'Hoeft – ie niet de doen' zegt Hette Zijlstra, partijlid van Leupen en oud gemeenteraadslid van Muiden. 'Laat Cees zich maar met Muiden bezighouden, dan zorgen wij wel voor de provincie'. Die 'wij' staat voor Hette zelf en Wiebe de Haan, de oud nestor van de Muidense raad. Beiden werden onlangs in de Provinciale Staten gekozen. Dat is belangrijk, want hun aanwezigheid in de Staten kon wel eens van doorslaggevende betekenis voor Muiden zijn.
+ Het zit zo: gedeputeerde Henry Meijdam wil dat Muiden, Weesp en de provincie nog eens gaan onderhandelen over het convenant, op basis waarvan B&W de raad van Muiden alvast het voorstel voor de invulling van het KNSF- terrein heeft gedaan. Als de drie partijen het eens worden, moeten er nog drie andere instanties met de plannen akkoord gaan, te weten Provinciale Staten en de gemeenteraden van Weesp en Muiden. Wanneer er bij één van die drie geen democratische meerderheid voor de plannen is, staan deze op de helling.
+ Het ziet er naar uit, dat de raad van Weesp akkoord gaat. De Weespers komen goed weg met hun aandeel, dat zoveel kleiner is dan dat van Muiden, zeker verhoudingsgewijs. Maar in de raad van Muiden zou het er wel eens om kunnen spannen, temeer omdat het leeuwendeel van de bevolking van de vesting en de buitenwijken vrijwel zeker faliekant tegen is. Geen politicus jaagt graag de kiezers tegen zich in het harnas, ook al zijn de verkiezingen nog zo ver weg. Welke partij en welke personen binnen welke partij voor of tegen gaan stemmen, valt wel in te schatten voor wie de plaatselijke politiek volgt, maar verrassingen zijn niet uitgesloten. Ik noem geen namen. Argeloze raadsleden beïnvloeden is verre van mij.
+ Routiniers als de Muider statenleden Zijlstra en De Haan laten zich niet beïnvloeden, dus bij hen durf ik een prognose aan. Hette moet niets van de massale stapelbouw bij Muiden hebben. Hij gelooft in het Eemnesser model. Tegen dus. Bij Wiebe ligt het ingewikkelder. Hij is tegen 2000 woningen maar vóór Cees Leupen. Gelukkig heeft Wiebe de Haan een feilloos gevoel voor wie er gaat winnen. Wiebe verliest niet graag. Hette Zijlstra doet trouwens nog meer dan tegen stemmen. Hij probeert andere Statenleden voor zijn standpunt te winnen.
+ De PvdA (in Haarlem), de grootste partij van Provinciale Staten, maar wèl in de oppositie, is in meerderheid tegen bebouwing van het KNSF terrein, omdat het een natuurgebied is. Bovendien verwacht men dat er vast wel een geschiktere plaats in Noord-Holland te vinden is dan het Groene Hart van Nederland om die 4500 of 5000 woningen weg te zetten. Hette is voor Muiden in de bres gesprongen. In de coalitie van gedeputeerde Meydam zitten twee 'groene partijen', namelijk Groen Links en D66. Bij die twee is Hette aan het lobbyen geslagen. Met name de provinciale D66 is stomverbaasd over de partijgenoten in Muiden die hun principes geweld aandoen, door (totnogtoe) toe te staan dat er massaal gebouwd wordt in een gebied met unieke flora en fauna.
+ Zelfs bij het CDA rommelt het in Haarlem. Om dicht bij huis te blijven: statenlid Cornelis van Diest uit Muiderberg is niet alleen voorstander van kleinschaligheid, hij vraagt zich ook af wie op het malle idee is gekomen om van bos vlak land te maken, en van vlak land bos. En van de weilanden van zijn collega Piet Oudshoorn moeten ze helemaal afblijven. Kortom, de plannen zijn nog niet langs de Staten.
+ Plechtige verklaring: hierbij beloof ik, Ouwe Muier, met de hand op mijn hart, dat er geen verongelijkt gezeur van mij te verwachten is, zodra blijkt dat een uitgesproken meerderheid van de inwoners van de stad Muiden achter de plannen van B&W staat. Alleen stel ik voor mezelf als eis dat deze voorkeur duidelijk vaststaat, als het niet via een handtekeningenactie is, dan wel via een referendum – of eventueel beide. De bevolking weet overigens officieel nog steeds niets van de plannen met het KNSF terrein (een schandaal natuurlijk maar daarover een volgende keer), dus eerst moeten de inwoners van Muiden de kans krijgen de gevolgen te overzien – ook al wordt hier nota bene zelfs de eigen commissie - en raadsleden amper de tijd voor gegund.
+ Om misverstanden te voorkomen: met de meerderheid van de bevolking bedoel ik niet de meerderheid van de raad. Nog los van de dwingende partijdiscipline die de keus van menig raadslid bepaalt: de helft van de volksvertegenwoordigers bestaat uit Muiderbergers, die natuurlijk heel goed in staat zijn tot een afgewogen keus, maar de emotionele betrokkenheid van de inwoners van Muiden missen. Muiderbergers kijken, met alle respect, met andere ogen naar ons stadje dan de Muiers zelf. Muiden heeft nu eenmaal voor echte Muiers, geboren of ongeboren, een grote emotionele waarde.
+ Wat ik zeg, is natuurlijk geen verwijt aan het adres van de Muiderbergse raadsleden, temeer omdat met name de VIB en Riet Ruijzendaal er al blijk van hebben gegeven zich ervan bewust te zijn dat de raad door een foute beslissing het stadje iets onherstelbaars kan aandoen. Ook deed een ander Muiderbergs raadslid, Jan Hylkema van de PvdA, een oprechte poging om er achter te komen wat Muiden van de grootschalige bouw vindt.
+ Stel eens dat niet Muiden, maar Muiderberg bedreigd werd door massale hoogbouw. Dan zouden de meeste inwoners van Muiden er net zo vrijblijvend tegenaan kijken als de meeste inwoners van Muiderberg op dit moment doen bij het KNSF terrein. Leuk of niet, het is een historisch feit dat stad en dorp beslist heel anders zijn. Dat Muiden en Muiderberg samengaan, komt door het administratieve huwelijk dat beide plaatsen in het verleden moesten sluiten. Ik weet waar ik het over heb, want ik heb vele jaren in Muiderberg gewoond. Met plezier.
+ De gemeente Muiden telt dertien gemeenteraadsleden. Als het niet zo onaardig klonk zou ik zeggen dat het inwoners zijn, van wie er dertien in een dozijn gaan. Ik bedoel er maar mee dat het doodgewone mensen zijn zoals u en ik. Niks 'hoge heren die toch al alles beslist hebben', zoals je regelmatig hoort verzuchten. Maar ze zijn wel erg belangrijk. Ze hebben de toekomst van Muiden in handen. Als de gemeenteraad van Muiden in meerderheid tegen de voorgestelde massale stapelbouw stemt, gaan de plannen de prullenbak in. Punt uit.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: