NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS Op de hittegolf aangespoelde, uitgelekte keutels.
18-augustus-2003
+ De wandelaars en fietsers mogen er dan gelukkig mee zijn dat ze zondags het rijk alleen hebben in de vesting dankzij de afgesloten sluisbrug, de automobilisten die niet verder kunnen vanwege de paaltjes vinden het maar niks. Inmiddels is doorgedrongen dat om acht uur 's avonds de brug weer vrijgegeven wordt. Zondag vormde zich iets voor achten een flinke file aan beide kanten van de brug. Een automobilist die voor in de rij aan de Herengrachtkant stond, een jonge man, duurde het te lang. Hij wrong zijn auto tussen het paaltje en de brugleuning door. De schrammen nam hij voor lief.
+ De wegpiraat kwam niet ver. Midden op de brug had een verontwaardigde ouwe Muier postgevat, die hem toevoegde: 'En nu moet je nog over míj heen'. De auto stopte en de jongen staarde grimmig over de Vecht. Toen de ouwe Muier het welletjes vond en doorliep, nam een geërgerde bromfietser het van hem over. Hij plantte zijn brommer pal voor de bumper van de auto. Het was inmiddels over achten, maar de mensen die de paaltjes moesten weghalen, kwamen maar niet opdagen. De files bleven staan, de auto midden op de brug bleef staan en de brommer bleef staan.
+ Sluiswachter Wout Wormhout senior, die blijkbaar niet in de gaten had dat de paaltjes er nog stonden, greep in door via de geluidsinstallatie te roepen: 'Die auto geeft voorrang'. Het galmde over de sluis. De toegestroomde nieuwsgierigen brulden van het lachten. Het werd weer serieus toen de bromfietser tegen Wout schreeuwde: 'Waar bemoei je je mee, opa?' 'Dat klopt, ik ben een opa' gaf Wout ruiterlijk toe.
+ Het feest was nog niet afgelopen. Nadat de bromfietser de auto toch maar had doorgelaten, wrong de bestuurder zijn voertuig langs het paaltje aan de overkant. Het leverde hem een applausje op. Meteen daarna, het was tien over acht, arriveerden de paaltjesneerlaters. Ze hadden zich kennelijk verslapen. Ook zij werden getrakteerd op een applaus. Vervolgens hervatte zich het dagelijkse tafereel. Van beide kanten stroomden de auto's de brug op, lag het hele verkeer stil, en zaten de tegenliggers met rooie koppen naar elkaar te grommen.
+ De mensen van de plantsoenendienst overdrijven niet als zij zeggen dat ze soms met gevaar voor eigen leven bezig zijn met het mooi maken van Muiden. Neem de beruchte betonnen pegels in de Weesperweg. Die zijn (hartelijk dank wethouder) herschapen in fleurige gazonnetjes. Vorige week waren er diverse veiligheidsmaatregelen getroffen om onderhoud te plegen aan de pegelplantsoenen zonder gevaar te lopen om geschept te worden door langs jakkerende auto's.
+ De automobilisten zagen hun weg versperd en moesten even wachten op tegemoetkomend verkeer. Dat was sommigen van hen te veel gevraagd. Een vrouw ging op safari en stuitte tenslotte op een afsluithek. Daarmee kwam ze er genadig vanaf. Een andere automobilist zal zich nog een tijdje heugen dat hij weinig respect toonde voor de veiligheidsmaatregelen en daarmee voor de werkers. Hij reed zijn auto vast op de betonrand die de pegels met elkaar verbindt. De klap kwam hard aan. Je hoorde van alles kraken onder de auto toen hij erop reed en nog een keer toen hij een dot gas gaf om weg te komen. Net goed.
+ Steeds meer grasveldjes worden kaal en geel, en van een groeiend aantal bomen verdorren de blaadjes. De gemeente is vooral bezorgd voor de jonge bomen, die dit jaar en vorig jaar werden aangeplant. Jonge bomen zijn het kwetsbaarst bij aanhoudende hitte. Met een tankwagen wordt water aangevoerd. Ze krijgen een flinke plens. Dat dit werkt, blijkt bij de boompjes langs de Maxisweg, die de gevelde iepen vervangen. Er komt zelfs nieuw blad aan. + Ab Schulp zit er als hoofd van de buitendienst allerminst mee dat de burgers op eigen houtje plantsoenen en bomen water geven. Integendeel: de gemeente kan ieders hulp gebruiken, want ze kunnen onmogelijk overal zijn. Nico Wolf geeft het voorbeeld. Op het plantsoen naast zijn huis staan twee bomen. Aan de voet daarvan kiepert hij regelmatig kruiwagens boordevol water om.
+ Zelfs vanaf de gevel van het gemeentehuis is een cluster van drie feestvlaggen van Muiden 1050 gestolen. Het moet afgelopen weekend gebeurd zijn. Dat moet toch iemand gezien hebben, denk je dan.
+ 'Schrijf jij ook wel eens positieve stukjes over Muiden?' vraagt Jaap Koster van Herengracht 48 aan Ouwe Muier. 'Ik doe niet anders, want ik stel me kritisch op', luidt het antwoord. Jaap Koster moet lachen. Gelukkig alweer iemand die het begrijpt. Zijn verhaal is dat hij op 23 juli jongstleden een brief naar B&W schreef, waarin hij meldde dat hij en zijn vrouw zich, zolang ze in Muiden wonen, en dat is al ruim twaalf jaar, erover verbazen dat er maar één bankje op dit prachtige deel van Muiden staat – en dan nog wel 'toevallig voor ons huis'. Hij vraagt het college een aantal banken met rugleuning en bijbehorende prullenmanden te plaatsen. Met rugleuning, want die op de Westbatterij zijn niet echt comfortabel.
+ Wie schetst de verbazing van de Kostertjes dat er vorige week zomaar ineens drie nieuwe stevige banken met rugleuning achter de Beer geplaatst werden in de buurt van de bank die er al stond. Wethouder Schulp had al eerder op de golfbaan langs zijn neus weg aangekondigd dat er een verrassing aankwam. Zo kan het dus ook.
+ Je hoort het steeds vaker en het klopt: Eric Hoetmer geeft het stokje door. Bijna elf jaar geleden nam hij de patatkraam van Jan Kroket over, zette er een hypermoderne snackbar voor in de plaats en veranderde de naam in De Loper. Hoewel hij zijn zaak heeft verkocht, duurt het waarschijnlijk nog anderhalf jaar eer zijn opvolger erin zal staan. Dat is de afspraak. We kunnen Eric en Denise dus nog heel lang samen aan het werk zien. Misschien wordt het koperen jubileum wel gehaald en trakteren ze zichzelf op een tuinstel. Als het echt afgelopen is, valt de patatbakker van Muiden trouwens nog regelmatig in de avonduren te bezichtigen als raadslid en commissievoorzitter. Kunt u zien wat hij dáárvan bakt.
+ Het was te voorzien. Sinds de langgerekte gele streep de uitrit van de brandweerkazerne vrijwaart van geparkeerde auto's, is er gebrek aan parkeerruimte voor de eigen bewoners en hun bezoekers. Niet alleen mag iedereen met een ontheffing er parkeren, ook de politie zet er haar auto's neer. Zonder vergunning. Dat maakt het extra zuur als Hermandad met een bonboekje in de hand afschiet op arkbewoners of hun gasten, die hun auto even voor de gele streep neerzetten, om even iets af te geven of op te halen.
+ Donderdag kreeg het scheepvaartverkeer op de Vecht een paar uur geen groen licht om de kolken in te varen. Het licht was stuk. Voor de sluiswachters betekende dit extra werk. Ze moesten vanaf de sluis als verkeersgeleiders op een landingsbaan, maar dan zonder die tafeltennisbatjes, duidelijk maken wanneer de schippers door mochten varen of juist niet. Een en ander ging gepaard met overdreven ogende brede armgebaren. Leuk om te zien.
+ Het stapeltje Gooi – en Eemlanders dat dagelijks bij de Hoek in de losse verkoop ligt, ging vorige week donderdag in zijn geheel terug naar Hilversum. Een van de regiopagina's bleek uit één grote grijze vlek te bestaan. Dat was wel eens eerder gebeurd, pas nog in Laren. Ondanks de controle kunnen er een aantal misdrukken doorslippen. Overigens had de Hoek ze rustig kunnen verkopen. Er stond geen woord Muider nieuws op de bewuste pagina.
+ Hoewel hij op dat moment alleen maar van de afspraken had gehoord en nog niet het uitgewerkte voorstel van B&W had ontvangen, vertelde VVD fractievoorzitter Henk Bökenkamp aan de krant, dat hij de plannen met het KNSF terrein 'niet helemaal ongelukkig' vond. Dat laat zich raden: dure huizen, veel VVD. Ook verwachte hij dat de kans dat de voorzieningen in Muiden op peil blijven groter is als er tweeduizend woningen bijkomen. Als trouwe keutellezer had Bökenkamp beter moeten weten. Ouwe Muier toonde pas geleden nog aan dat ook een kleinere gemeenschap over de gewenste voorzieningen kan beschikken als het maar doordacht wordt aangepakt.
+ Ook moet Henk Bökenkamp maar eens met Dirk van der Plas, de haringboer gaat praten. Dan hoort-ie: 'als er tweeduizend huizen bij komen, komt er minstens één haringboer bij. Daar zit ik niet op te wachten'. Dirk is inmiddels in het gelijk gesteld. In het kersverse voorstel van B&W zijn ook winkels opgenomen. Alle reden dus voor de Muider middenstand om tegen de plannen in het geweer te komen. De inwoners van de voor Muider begrippen enorme stadswijk die het stadje 2 ˝ keer zo groot zal maken, gaan natuurlijk naar de nabije Maxis al was het maar omdat ze geen boodschappen kunnen doen op loopafstand. Daar komt nog bij dat vanaf volgende maand de Maxis een superwinkelcentrum is, waar je van alles en nog wat kunt krijgen. De Muider middenstand heeft dan ook veel meer belang bij een aanwas van pak weg 300 woningen (ter vergelijking: Mariahoeve telt 260 woningen).
+ Natuurlijk speelt ook de politiek een belangrijke rol in de keus van Bökenkamp. Best mogelijk dat Henk graag bereid is te vergeten hoe Dick Schulp, machtiger dan ooit dankzij de klinkende overwinning van het CDA, hem indertijd bij de collegevorming als een baksteen liet vallen ten gunste van Leupen, nota bene nadat onze Dick het eerst met Henk over van alles eens was geworden – wat later duidelijk te merken was aan de zwakke oppositie die de VVD voerde. Nu Leupen, die overigens eveneens de nodige concessies moest doen, ook binnen zijn eigen partij zwaar onder vuur ligt, is het voor Bökenkamp, wil hij alsnog wethouder worden, zaak de loco burgemeester te behagen. Met zijn bijval voor de massale woningbouw bijvoorbeeld.
+ Ik kan me moeilijk voorstellen dat het andere lid van de tweemansfractie van de VVD, Hans Luijendijk en zijn vrouw, het nieuwe liberale commissielid Marcia Moes, de mening van Bökenkamp over Groot Muiden delen. Ze wonen hier nog maar kort en werden aangetrokken door de charme van de kleinschaligheid. De twee zullen zich toch hopelijk wel realiseren wat zij hun stadgenoten en zichzelf – en ook hun partij - aandoen als ze de kleinschaligheid inleveren voor massale stapelbouw? Maar ik moet toegeven: een nieuw komisch duo Schulp & Bökenkamp zou helemáál lachen zijn.
+ De open begroting, die al op 1 april beloofd was, is eindelijk opengesteld voor de commissie - en raadsleden. Pottenkijkers zijn niet welkom. De vroede vaderen en moederen mogen het kostenplaatje – meer is het niet – vertrouwelijk inzien op het gemeentehuis. Zakjapanner meenemen en maar narekenen. Zouden ze de kiezers meetellen?
+ Ik heb altijd waardering gehad voor Dirk Jan Methorst, die vroeger Dick heette (hij is nog steeds een beetje Van Dick Hout Zaagt Men Planken). En in zijn kwinkslagen heb ik altijd reuze plezier. Bijvoorbeeld toen 1 april naderde, de datum waarop de open begroting, gemaakt door rekenmeesters van gemeente en KNSF, klaar zou zijn. Dirk Jan vroeg, toen het bijna 1 april was, aan de wethouder of de open begroting misschien in de geheimzinnige loden koker zat, die bij de resten van de oude Naarderpoortbrug was gevonden en op die datum geopend zou worden. Lachen!
+ Maar wat dacht je? Terwijl de wethouder beleefd respijt van de commissie vroeg, blijkt dat de open begroting wel degelijk op 1 april klaar was. Alleen werd zij niet, zoals toegezegd, gepresenteerd aan de raad, maar aan provincie en Rijk. Buiten commissie en raad om (om over de bevolking nog maar te zwijgen) waren op basis van de uitkomsten de plannen voor de invulling van het KNSF terrein gemaakt. De raad is dus gewoon voor het lapje gehouden. Tja, er is maar één april. Ik ben benieuwd of iedereen, inclusief Dirk Jan, net zo hard heeft gelachen toen aan het licht kwam dat ze met z'n allen gepiepeld waren.
+ De wethouders Schulp en Leupen streven eensgezind hetzelfde na: Groot Muiden. Het verschil tussen de twee is, dat Dick Schulp een man met onmiskenbaar charisma is, die zich verzekerd weet van de trouw van een volgzame fractie. Leupen heeft het wat dat betreft heel wat moeilijker. Je zou het bijna met hem te doen krijgen. Het verzet in eigen gelederen groeit, het wordt stil om hem heen en nu speelt die slimme Meijdam hem op de valreep ook nog eens de Zwarte Piet toe.
+ De belofte was dat de Bloemendalerpolder groen zou blijven. Tot het slimme aquaductplan kwam. De belofte was dat de Bloemendalerpolder niet bebouwd zou worden, als het aquaduct niet versneld werd aangelegd. Het aquaduct wordt niet versneld aangelegd. Maar B&W stellen prompt voor om 500 woningen in de Bloemendalerpolder te bouwen. De belofte is dat de Noordpolder groen zal blijven.
+ Tip voor de KNSF: verkoop het terrein aan Natuurmonumenten. Die club is steenrijk. En het gedonder met grondsanering, Muiden, provincie en Rijk is meteen afgelopen.
+ De gemeente Muiden zoekt vrijwilligers om de ringslangen van het KNSF terrein te verplaatsen naar een ander natuurgebied. Het grote park dat B&W in de Bloemendalerpolder wil aanleggen bijvoorbeeld.
+ Is het echt waar dat ze het bos op het kruitfabriekterrein willen kappen en tegelijk in de Bloemendalerpolder een bos willen aan leggen? Ja, dat is echt waar.
+ De gemeente moet er gauw bij zijn. Op 15 september 2003 sluit de laatste ronde van dit jaar voor subsidieaanvragen voor uitvoeringsprojecten in de ecologische verbindingszones van het Fonds Natuur - en Landschapsbescherming. In aanmerking komen onder meer de Noord-Hollandse gemeenten, waterschappen en recreatieschappen, verenigingen voor agrarisch natuurbeheer, het Goois Natuurreservaat, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Aangezien de Bloemendalerpolder en het KNSF - terrein allebei deel uitmaken van het Groene Hart van Nederland komen ze zeker in aanmerking. Het geld kan worden benut voor de bouw van nesten voor doortrekkende ooievaars op de daken van de flats en de kantoren. Iets voor D66 om aan te zwengelen?
+ Soest is beretrots op zijn zonen. De etalage van fotohandel van Oosten in het dorp staat geheel in het teken van Muiden 1050. Je kunt er het Muiderslot, de vlag van Muiden en alle originele foto's uit het jubileumboekje bewonderen. Ook de kalender Muiden 1050 ligt in de etalage. Hiermee worden de dorpsgenoten Jan van Steendelaar, die het Muiden 1050 boekje schreef en Patrick van Emst die de foto's maakte, geëerd. De Stichting Muiden 1050, die via de kabel het restant van de gratis huis aan huis verspreide boekjes probeert te slijten, is iets gereserveerder. De aanbeveling luidt zuinigjes dat de reacties op het boekje 'in het algemeen positief' zijn.
+ Denkt u erom? De dertigste augustus weer in het pak bij de boerenmarkt langs de Kadesloot!
+ Vrijdag vierde de bekendste Muider tweeling, Cees en Sip Boersma, zijn 65ste verjaardag. De kersverse AOW'ers werden op de kabelkrant gefeliciteerd door Cees z'n dochters en kleinkinderen. 'We hopen dat jullie een hele dag zullen hebben' was hun wens. Een héle dag?
+ U herinnert zich nog de keutel over de Muidense Anneke Bruijs met haar hulpbehoevende moeder, die de vrijkomende huurwoning op de Duyf aan haar neus voorbij zag gaan? Zij wilde graag deze woning omdat er een traplift in zat, maar de huur was te hoog. De traplift is inmiddels verwijderd en afgevoerd, omdat andere kandidaten niets aan zo'n lift zouden hebben. Hetzelfde gebeurde onlangs in 'het huis met de vlinders' in de Prinses Marijkestraat toen de bewoonster, mevrouw Helder, naar Florisberg ging. Bij de renovatie werd de traplift gedemonteerd en in de container gekieperd.
+ De gedemonteerde traplift van De Duyf nummer 9 is er nog. De lift ligt opgeslagen in het depot van De Woningbouw in Weesp, maar de bestemming is duidelijk: hij gaat de container in. Het is de derde, die in korte tijd bij het groot vuil werd gezet. En dat terwijl er pas geleden weer ergens een nieuwe nodig was. Die moest voor duur geld (de lift van mevrouw Helder kostte vier jaar geleden naar verluidt fl 16.000) worden aangeschaft. Hoewel 'overcomplete' trapliften, om begrijpelijke redenen zelden helemaal afgeschreven zijn – ze moeten zeven jaar volmaken – kan De Woningbouw er geen kant mee uit. De Voorziening Oudere Gehandicapten wil ze niet terugnemen en de liftenfabrikant vraagt € 250 om ze weg te halen. Ze plaatsen liever nieuwe.
+ Je kunt er je schouders over ophalen, maar we hebben het wel over gemeenschapsgeld. Letterlijk weggegooid gemeenschapsgeld. Er moet gauw een eind komen aan deze ergerlijke vorm van kapitaalvernietiging. Maak mij niet wijs dat er geen systeem te bedenken is, waarmee alle partijen gelukkig zijn, behalve de trapliftenfabrikant. Het wordt hoog tijd dat de politieke aandacht naar dit soort zaken uitgaat in plaats van alleen naar de dure stokpaardjes van de wethouders.
+ Op het politiebureau maken ze zich nog steeds vrolijk over het avondlijke bezoek van een dronken brulaap, die, nadat hij bij het openstaande raam een telefoongesprek tussen een agent en zijn meerdere afgeluisterd had, naar binnen zwalkte en luidkeels te kennen gaf dat hij het een gesprek van zeer laag niveau had gevonden. Vervolgens 'gelaste' hij de aanwezigen een bekeuring uit te schrijven voor een auto die verkeerd geparkeerd zou staan. 'Ik ben heel belangrijk' brulde hij, maar hij wist niet meer waarom. De politie zei hem op te hoepelen en snel ook. Wat gebeurde. Voor hetzelfde geld hadden ze hem in de boeien kunnen slaan wegens openbare dronkenschap, intimidatie en bedreiging, want in het gat van de deur brulde hij nog: 'Hier horen jullie meer van'. Niets meer gehoord. Maar de boeien liggen klaar voor de volgende keer.
+ Het voordeel bij de reconstructie van het statenjacht De Utrecht, dat zijn thuishaven in Muiden heeft, is dat dit werk werd uitgevoerd door werkloze jongeren. Sommigen werden onder leiding van bouwmeester Sars zulke goeie vakmensen, dat ze al gauw werk vonden. Het nadeel was, dat er op een goed moment nog maar twee man aan boord waren voor de finishing touch. Maar die twee zijn straks wčl supervakmensen.
+ Je hebt tegenwoordig Muiderslot medewerkers die niet weten dat de onderaardse gang naar Pampus bij de Peperbus begint. Dat krijg je als er steeds minder Muiers op het slot werken.
+ Arjen Buninga afficheert zijn schildersbedrijf sinds kort met 'Binnen Buiten Buninga'. Als ik Hennipman was, zou ik deze reclamekreet beantwoorden met 'Hi Ha Hennipman'.
+ Guus Kroon had altijd al een Rolls Royce willen hebben. Laat-ie er nou zaterdag een vinden in het land van Nell in de Noordpolder!
+ Wie de afgelopen week op de gemeentelijke website naar de data van de extra commissie - en raadsvergadering heeft gezocht, die geheel gewijd zouden zijn aan de plannen voor het KNSF terrein, moet zich vooral niet op respectievelijk 21 en 28 augustus naar de Kazerne spoeden. De vergaderingen gaan namelijk niet op die data door. Zoals al eerder in de keutels stond, zijn ze verschoven naar respectievelijk 4 en 18 september. Daartussen, op donderdag 11 september, zou nog een 'burgerparticipatie' bijeenkomst gepland zijn. Waarschijnlijk wordt er een inspraakavond mee bedoeld, maar in de laatste raadstukken wordt er met geen woord over gerept. Het is de vraag of het er nog van komt. Overigens zit het er gezien de jongste ontwikkelingen in, dat de verschillende vergaderingen nóg later worden gehouden.
+ De persconferentie over het KNSF terrein werd afgelast. Niet omdat het wethoudersduo Schulp en Leupen elkaar in de haren zouden zitten. Daar hoeven we niet bang voor te zijn. De wethouders stappen hand in hand de afgrond in.
+ Het zijn vooral de Muiers van de generatie 'mond open, baan kwijt' die leeftijdgenoot Ouwe Muier moedeloos mededelen er geen geloof aan te hechten dat je als gewone burger de massale hoogbouwplannen voor het KNSF terrein kunt tegenhouden. Inderdaad heeft B&W er zich waarschijnlijk zo diep in laten draaien door slimmere gesprekspartners, dat terugdraaien wel eens lastig kan worden, maar gelukkig bestaat er in ons land altijd ook nog zoiets als democratie. En heeft verzet zin.
+ Wanneer de inwoners van Muiden de gemeenteraad massaal duidelijk maken, dat ze wčl woningbouw voor de eigen bevolking willen, maar niet meer dan nodig is – dus hooguit 3 ŕ 400 woningen (wat trouwens al anderhalf keer Mariahoeve is), dan kunnen de raadsleden het gewoon niet maken de kiezers te negeren. En dan gaat het feest gewoon niet door, want de plannen kunnen alleen uitgevoerd worden als de meerderheid van de raad er achter staat.
+ Verschillende reporters van radio en TV struinden de vesting af op zoek naar emotionele uitspraken over de voorgenomen massale hoogbouw op het KNSF terrein. Die wisten ze alleen felle tegenstanders te ontlokken. Andere Muiers reageerden laconiek of helemaal niet. Met name verschillende zelfstandigen zeiden: 'geen commentaar.' Die spreekangst is de trieste vrucht van eeuwenlang regentendom. Men is als de dood om zich het ongenoegen van 'de autoriteiten' op de hals te halen. Een onterechte angst. De ambtenaren in Muiden maken natuurlijk net als iedereen fouten, maar verder doen ze hun werk zoals het hoort. Met de wet in de hand en zonder willekeur – daar steek ik mijn hand voor in het vuur.
+ Reporter: 'Wat vindt u ervan als er tweeduizend woningen op het KNSF terrein komen?' Ondervraagde: 'Prima, Muiden is te klein, we moeten groot worden, krijgen we tenminste woningen voor onze kinderen'. Reporter: 'Heeft u dan tweeduizend kinderen?'
+ Hoe zou het toch zijn met het lek, waardoor de massale bouwplannen eerder in de krant kwamen dan de bedoeling van B&W was? Het lek kan niet bij de oppositiepartijen gezeten hebben, want die hebben de stukken over de afspraak tussen provincie, Weesp en Muiden pas vrijdag ontvangen. En ook niet bij de coalitiepartijen, want volgens de krant zouden die al evenmin voor het lek er was het convenant in de bus hebben gekregen (wat trouwens maar goed is ook, want alleen de eigen fracties inlichten is strafbaar). Nogal wiedes dus dat het lek niet boven water kwam tijdens de donderpreek die wethouder Schulp tegen de fractievoorzitters afstak, zomin als bij de mislukte poging daartoe van wethouder Leupen binnen de PvdA gelederen.
+ Het uitgelekte nieuws stond in De Gooi – en Eemlander en bij de keutels, en kwam op de radio en TV. Weesper Nieuws publiceerde de plannen op de voorpagina. Alleen was het in dit blad geen uitgelekt nieuws, maar gewoon nieuws, want in Weesp worden de raadsleden en bevolking normaal door de gemeente geďnformeerd. Inmiddels zitten de kabelkrant van Muiden en het Vechtjournaal braaf te wachten tot er een persconferentie komt of een officieel persbericht. Ze kunnen wachten tot ze eens ons wegen. Hoe langer B&W de schijn wil ophouden dat er hier niets meer aan de hand is dan een partijtje beachvolleybal in Muiderberg en een uitgestelde gymavond in hetzelfde dorp, des te langer zullen de gezagsgetrouwe media moeten wachten.
+ Wethouder Leupen zou terugbellen, vertelde de Elisabeth van de Hogen, de reporter van radio Noord – Holland. Maar zijn stem was niet in de uitzending te horen, dus je kunt niet zeggen dat de wethouder de pers een voorkeursbehandeling geeft. Bij het eerste contact had Leupen de reporter gezegd verbolgen te zijn over de uitlating van gedeputeerde Meijdam, die had verteld dat er tweeduizend woningen op het KNSF terrein gepland zijn. Ineens gaat er een lampje bij me branden: dŕt was natuurlijk het lek. Meijdam!
+ De tranen die beide wethouders vergoten over het uitgelekte nieuws waren niet meer dan krokodillentranen. Het leidde lekker af van het onderwerp waar het gesprek over had moeten gaan, namelijk de invulling van het KNSF terrein, oftewel de moordaanslag op Moeder Natuur.
+ 'Dit is een natuurgebied, dat zie ik ook wel, maar waar is die fabriek?' vroeg radioreporter Elisabeth van den Hoogen ongeduldig, toen ze boven op de oude zeedijk op het punt stond een tegenstander van de massale hoogbouw in het groen te interviewen. Ze had zoiets verwacht als de hoofdgebouwen aan het Kruitpad, terwijl je hier op de dijk alleen maar in de verte tussen de bomen een dak in de zon zag schitteren. Het duurde even eer het tot haar doordrong dat de kruitfabriek uit twintig productie-eenheden bestaat, die op veilige afstand van elkaar staan in een omgeving die voor een veel beter doel kan worden benut: natuurwandelingen.
+ Het college van B&W kan zó aanschuiven op het bankje bij Piet Logchies waar zomers altijd de mannen zitten, die alles al gezien hebben in hun leven. Ze waren het op de radio roerend met elkaar eens: Muiden is een dooie boel en daar moet nu maar eens verandering in komen. 'Maar het gaat om tweeduizend woningen!' reageerde de reporter verbaasd. 'Prima', riepen de mannen boven het verkeerslawaai uit: 'Hoe meer, hoe liever.'
+ Opgevangen: 'Krijgt Muiden de kans om een echte stad te worden, is het nog niet goed'.
+ Alle straten in Muiden hebben al een naam. Dus als je wilt dat er een straat naar je vernoemd wordt, moet je er voor zorgen dat er straten bij komen.
+ Wie het meest voor paal heeft gestaan, heeft er recht op straks als eerste de grond in te worden geheid.
+ Dezelfde gemeente die moord en brand riep toen de drie flats op het Almeerderzand tegenover Muiderberg verschenen, is nu zelf van plan flats tot vijf hoog pal bij het IJsselmeer te zetten.
+ Een commissielid uit Muiderberg vindt het niet nodig om zelf een kijkje te nemen op het kruitfabriekterrein. 'Ik weet hoe een industrieterrein eruit ziet', zegt hij.
+ 'Als je zelf leuk woont, moet je dat een ander ook gunnen', vindt een kastelein die de 2000 extra woningen in Muiden wel ziet zitten. Dat is natuurlijk ook zo, behalve dan dat je als het zover is niet meer zo leuk woont. Het is zelfs nog maar de vraag of die ander wel zo gelukkig is, vijfhoog in een flatje in een dichtbebouwde woonwijk ('dicht dorps' staat in het plan) waar hij krom voor moet liggen om de huur op te brengen.
+ Gedeputeerde Henry Meijdam heeft voor de radio gezegd dat 2000 woningen in Muiden het 'dorpse' karakter niet zullen bedreigen. Ik begrijp die man wel. Hij heeft natuurlijk al die tijd gedacht dat hij met een paar dorpsgekken rond de tafel zat.
+ Kun je voorzitter van een politieke partij zijn en tegelijk een ander standpunt innemen dan je eigen wethouder? Niet onder Stalin. Maar in Muiden anno 2003 moet dit mogelijk zijn.
+ Het was me het weekje wel. Een waanzinnig plan, dat uitlekt, Muiden te grazen genomen door Weesp en de Provincie, afgelaste persconferenties, hele en halve leugens, draaikonterijen, donderpreken, gesnuffel in privé correspondentie, dreigende scheuringen in de coalitie en de eigen partijen, Muiden voor schut in de pers, op de radio en de TV, even urgente als geheime openbare stukken, die al weer achterhaald zijn voordat ze bij de raadsleden in de bus ploffen, maar bovenal: verontruste en verontwaardigde burgers. Waarom wachten ze ook niet tot de burgemeester terug is van vakantie?
+ Harry Smith was nog geen week in Canada of dat hele land lag plat.
+ Het allerlaatste nieuws is dat de plannen met het KNSF terrein ineens op losse schroeven zijn komen te staan. De provincie wil er nog eens over praten met Muiden en Weesp – wat pas eind augustus kan. En dat terwijl afgelopen vrijdag nu juist eindelijk een concreet voorstel de raadsleden had bereikt. In dat voorstel staat allerakeligst nieuws over kaalslag, hoogbouw tot vijf woonlagen en kantoormuren annex geluidsschermen van zeven lagen (hoger dan in het Gooi is toegestaan) langs de Amsterdamsetrekvaart - maar wat zegt dat? Het kan allemaal ineens weer totaal anders zijn.
+ Ik heb besloten het onderwerp even te laten rusten, liever dan u zenuwachtig, laat staan verdrietig te maken – dit temeer omdat de stukken, zoals voorspeld, suggereren dat alles wat er in staat onontkoombaar is en dat er razendsnel beslissingen moeten worden genomen, om te voorkomen dat de uitvoering onbetaalbaar wordt.
+ Ook al is alles door de laatste manoeuvre van Henry Meijdam onzeker geworden, ik vertik het om de keutels die ik al schreef in te trekken. Zonde van het werk. Zo blijf je aan de gang. Ik ben gekke Henkie niet. Uit humanitaire overwegingen stop ik bovendien even met het doorgeven van het laatste nieuws van het KNSF front. Die arme commissie – en raadsleden sturen en opjutten, door ze het gevoel te geven dat alles al vastligt en nergens onderuit te komen is, laat ik aan B&W over. Nog belangrijker is dat ik mijn mede-Muiers die graag hun sportvelden en volkstuintjes willen behouden hun nachtrust gun, zo goed als alle inwoners en bezoekers die houden van het kleine Muiden zoals het nu is.
+ Voor Muiers met een sterke maag verwijs ik alvast naar een speciale extra keutelaflevering, waarvan ik nu alleen nog maar de titel heb. Deze luidt: 'Monsterkeutel: even Muiden op de kaart zetten'. De aflevering is gebaseerd op het voorstel waar ik het over had, het voorstel voor de invulling van het KNSF terrein, dat B&W vrijdag aan de commissie – en raadsleden deed toekomen en dat mogelijk achterhaald zal zijn als op 25 augustus de drie partijen: provincie, Weesp en Muiden weer bij elkaar zitten om nog eens over hun slechte voornemens te ruziën. Hoe dan ook: u bent gewaarschuwd. Hou het teiltje bij de hand.
+ Ene H.M. mailt vanuit Haarlem: 'Zelden zo gelachen'.