- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Keutelcultuur na 1050 jaar in gevaar.

09-jun-2003

+ Volgens het Muider maandblad de Sluiz is er een nieuwe actiegroep in Muiden: 'de NEE-meermin'. De Sluiz schrijft: 'De groep die vooralsnog slechts enkele leden telt, laat weten dat ze is opgericht om NEE te zeggen tegen de dreiging van grootschalige bebouwing in de Bloemendalerpolder of op het KNSF terrein. Zij vindt enkele honderden betaalbare woningen voor Muider ingezetenen aanvaardbaar en wenselijk, maar verzet zich tegen de bouw van 1500 of meer woningen op de plek van de huidige kruitfabriek. Liever zag zij een beperkte uitbreiding van de wijk Mariahoeve, met de nodige voorzieningen tegen het verkeerslawaai uiteraard.'
+ De plannen om na IJsheiligen twee bloembakken te plaatsen op de drie vluchtheuvels in de Weesperweg zijn niet doorgegaan omdat achteraf ook de gemeente zèlf blijkbaar niet verwacht dat dit de entree van Muiden zou verfraaien. Als het goed is, gaan de drie nu nog kale pegels net zo mooi worden als de vluchtheuvelperken aan de rotonde bij de Amsterdamsepoort. De laag asfalt met parelmoergrit wordt verwijderd. Er komt een laagje grond voor in de plaats. Daar worden op 16 juni plantjes ingezet. Net zulke mooie dus als vlakbij het huis van brugwachter Ko van der Weijden.
+ Nog even en we stappen weer al dan niet herkenbaar vermomd door Muiden. Er zullen straks vast wel (nog) meer Muiers in het pak gaan dan de eerste keer. Wie toen nog de kat uit de boom keek, is waarschijnlijk door de anderen aangestoken, zo leuk was de verkleedpartij bij het openingsfeest. Na het thema 'Vissers' staat nu alles in het teken van 'Ridders.' Het weekend van zaterdag 21 en zondag 22 juni wemelt van de activiteiten. Bijvoorbeeld de oude ambachtenmarkt langs de Herengracht, de Sluisstraat en de Amsterdamsestraat. Heel Muiden woedt geacht in historisch kostuum te verschijnen. De saluutbatterij is weer present! Er staat een schandpaal op de sluis. In en om de Grote Kerk wordt een kunstmarkt gehouden. 's Middags begint het Spieringfestival. De bandjes spelen tot diep in de nacht op diverse locaties. In de avonduren wordt een Gondelvaart op de Vecht gehouden. Iedereen die een boot heeft, is welkom met zijn versierde vaartuig.
+ Menigeen zal de volgende morgen weer verkleed klaar staan voor de grote brunch van 11.00 tot 13.00 uur in de kasteeltuin van het Muiderslot, aangeboden door de verenigde Muider ondernemers. Alle inwoners van Muiden zijn uitgenodigd, maar er is plaats voor 'slechts' 500 'Muiers en Muidenaren' zoals de Stichting beide bevolkingsgroepen treffend aanspreekt in de huis aan huis uitnodiging. Op dezelfde zondag nòg een hoogtepunt. 's Avonds treedt in de Grote Kerk de beroemde Koninklijke Militaire Kapel op. Wie zijn poorterspas laat zien, mag voor € 5 naar binnen. Hetzelfde geldt voor de 65+ pas. Zou je een dubbele korting krijgen als je beide kunt tonen? Surf voor bijzonderheden naar www.muiden1050.nl
+ Het is eerder 21 juni dan je denkt. Wie nog geen historische kostuum heeft kan terecht bij Terschuur Kledingverhuur, Nijverheidswerf 1, Bussum ( 035 – 6935194). 'Onze eigen' Terschuur medewerksters zijn: Ellen van Tulder, Schoolekster 19, Muiderberg (261209) en Trang Tran, Prinses Irenestraat 12, Muiden (261780). Je kunt ze rustig bellen. Vinden ze niks erg, integendeel. Ook Mar Britstra doet in kostuums – vooral voor kinderen. De verkoop vindt plaats in zowel haar bric à brac weekendwinkel Madam Mikmak aan de Herengracht als in de Amsterdamsestraat, in het winkeltje van Hansje Giesberger. Voor doe-het-zelvers biedt internet inspiratie. Surf naar: www.scapreel.nl
+ Oud-Muier Henk van Ginkel is boos. Wat heet: hij is furieus. Uitgeverij Waanders in Zwolle heeft namelijk besloten zijn wetenschappelijk verantwoorde boek over de geschiedenis van Muiden, waarvan de gemeente 500 exemplaren zal afnemen, niet half juni uit te geven, zoals de afspraak was, maar pas in september. Andere uitgaven zouden een hogere prioriteit hebben. 'Straks is 1050 voorbij, dat kunnen ze niet maken', fulmineert Henk. Het spijt hem achteraf dat hij de verschijningsdatum niet schriftelijk heeft laten vastleggen. Er zal nog een poging vanuit het gemeentebestuur worden gedaan om de uitgever op andere gedachten te brengen.
+ Van Ginkel wordt achtervolgd door tegenslagen. Er is veel meer tijd en geld in zijn boek gaan zitten dan de opzet was. Vooral de rechten op de plaatwerken tikken aan. Hij schat dat hij er een dikke dertigduizend gulden oud geld uit eigen spaarvarken op toe moet leggen. Maar dat heeft hij wel voor zijn hobby over. En ook voor Muiden. De zware bevalling belooft trouwens een mooi kind op te leveren. Zo staan er in het boek talrijke unieke historische prenten van Muiden.
+ Binnenkort komt wèl een ander geschiedenisboek over Muiden uit. Het werd geschreven door de Soester Jan van Steendelaar in opdracht van de Stichting Muiden1050. Dat van Steendelaar (de spellingcorrectie geeft een andere, nogal verontrustende naam) geen Muier is, terwijl er in Muiden toch tal van schrijvers wonen, kun je hem natuurlijk niet aanrekenen, maar het gevolg is wel dat er extra scherp op de historische juistheid van wat hij te melden heeft, zal worden gelet. Een lichtvoetige aanpak zal geen excuus zijn voor misstappen. Eigenlijk had men het boek al tijdens de openingsfestiviteiten gratis huis aan huis in stad en dorp willen verspreiden. Dat ging door diverse technische problemen niet door.
+ Er is een groot bord op het Vestingplein verschenen met daarop de Zuiderzeeroute: 400 kilometer voor fietsers rond het IJsselmeer. Naast bijzonderheden over de route in diverse talen staat er ook een geschiedenislesje op over Muiden - van de Romeinen tot de Bruine Vloot. Volgens het bord telde Muiden rond 1500 niet 500 inwoners, zoals de website van de Stichting Muiden 1050 vermeldt, maar 600 inwoners. Benieuwd hoeveel Henk van Ginkel er geteld heeft.
+ Wat de OZB is voor woningen, is de RZB voor woonarken. Een andere naam, maar dezelfde heffing. De Muider waterbewoners hielden ooit een protestbijeenkomst tegen de invoering ervan in Muiden. De kazerne was bomvol boze arkbezitters, maar het haalde niets uit. Het gemeentebestuur weigerde te begrijpen dat de woonbooteigenaren door de invoering van de RZB dubbel gepakt werden, omdat zij ook nog eens (heel veel) liggeld moeten betalen, terwijl er voor woningen niet zoiets als 'sta-geld' bestaat - behalve in Amsterdam, waar je de erfpacht die op onroerend goed geheven wordt als sta-geld kunt beschouwen.
+ Uiteindelijk legden de Muider waterbewoners er zich maar bij neer. Inmiddels betalen ze al weer jaar in jaar uit RZB, bovenop hun liggeld dus. Ze gaven de strijd op toen de gemeente beloofde, dat de heffing sociaal zou worden toegepast: dus kwijtschelding voor arkbewoners die door de RZB in financiële problemen konden raken.
+ Het meinummer van het blad 'Mijn Ark' brengt het oud zeer weer naar boven. Er staat een artikel in over de Amsterdamse woonarkeigenaren, die onlangs, net als indertijd de Muiers, dubbel gepakt dreigden te worden. De gemeente Amsterdam wilde haar waterbewoners namelijk, alsof ze geen boten maar panden bezaten, aanslaan voor erfpacht. Het ging niet door. Was dit wel gebeurd, dan zou het beslist onrechtvaardig geweest zijn: het had immers betekend dat de Amsterdammers niet alleen RZB en liggeld, maar ook 'sta-geld' in de vorm van erfpacht op hadden moeten brengen.
+ Toen de RZB-kwestie hier nog speelde, begon een van de Muider arkbezitters in een ultieme poging een rechtszaak tegen zijn aanslag. Vergeefs. Het ambtenarengerecht stelde de gemeente Muiden in het gelijk. De rechter oordeelde dat het onbillijk zou zijn tegenover de erfpachtbetalers, als de woonboten vrijgesteld zouden worden van RZB. U leest het goed: de erfpachtbetalers in Muiden. De edelachtbare had het niet helemaal begrepen. Zeker laat geworden. De moegestreden Muier gaf het op.
+ Drie lokalen op de Jozefschool bouwen, zoals het plan was, zou € 800.000 gaan kosten. Dat is niet op te brengen, liet wethouder Leupen weten. Het schoolbestuur is gewezen op de mogelijkheid om een nieuwe Jozefschool op het KNSF terrein te bouwen. Maar zover is het nog lang niet. Er zit dan ook voorlopig niets anders op dan extra noodlokalen in de buurt van de school te plaatsen.
+ Is het u ook opgevallen dat er de laatste tijd in Muiden en Muiderberg geen spandoeken meer over de weg hangen? Mag niet meer. De gemeente, die verantwoordelijk is voor eventuele gevolgen, geeft er geen toestemming meer voor. Langs de weg, op particulier terrein, mogen nog wel spandoeken hangen, maar alleen onder bepaalde stringente voorwaarden.
+ Het zou helemaal niet erg zijn als de gemeente een paar kuub zand zou storten op het strandje bij de Westbatterij. Op deze lokale baai van pakweg vijftien meter langs het water en een handvol meters landinwaarts verdringen zich bij mooi strandweer tal van Muiers, onder wie de nodige moeders met kinderen. Je kunt over de hoofden lopen. Eigenlijk is het een strandje van niets, met al die stenen en keien in en om het water en al dat onkruid. Maar we hebben nu eenmaal niet meer in Muiden. De politieke partij die dit probleem aanslingert, maakt een goeie beurt. Jammer dat de verkiezingen nog zo ver weg zijn, anders waren ze er misschien al opgedoken.
+ Milieudefensie vraagt Muiden mee te doen aan een project om de geluidsbelasting rond Schiphol te meten. B&W stelt de raad voor niet aan dit project deel te nemen. Het gaat het college niet alleen om de kosten van de (een of twee) meetpunten. Ook is het is B&W niet duidelijk of er geijkte meetapparatuur wordt ingezet. Bovendien is er geen sprake van een koppeling aan de vluchtgegevens van Schiphol. Verder is volgens B&W geen goede berekeningsmethode voor het project vastgelegd. Tenslotte voert het college aan dat er bij eventuele vaststelling van geluidsoverlast geen sanctie kan volgen. Niet doen dus.
+ Anneke van de Berkmortel, commissielid voor de PvdA en deskundige op het gebied van geluidsoverlast van vliegtuigen, betoogde toen het voorstel van Milieudefensie ter sprake kwam, dat er alle reden is om ongerust te zijn over de toekomst. Er komen steeds meer vliegtuigen. Schiphol wringt zich in alle bochten, maar het kan niet meer. Bovendien komt de wind door de klimaatsverandering steeds meer uit het Noordwesten. Bij deze wind kan Schiphol maar één baan gebruiken, wat extra overlast voor Muiden met zich meebrengt, aangezien we in de route van die baan liggen.
+ Zoals de Muiderbergse winkeliers indertijd prima inspeelden op de komst van de nieuwbouwwijk Buitendijke, zo zal een geleidelijke bevolkingsaanwas in Muiden ook de Muidense ondernemers nieuwe klanten opleveren. Voorwaarde is dat er binnen tien jaar zo'n drie - tot vierhonderd woningen voor eigen inwoners worden gebouwd – binnen de vesting, en/of als nieuwe wijk. Want ook al zitten onze winkeliers 'onder de rook' van de nieuwe Maxis en vlak bij Weesp met al z'n winkels, en ook al verliezen ze bij voorbaat elke prijzenslag, toch hebben ze een paar troeven in handen.
+ De kracht van de lokale winkelier zit in zijn kwaliteit en specialisatie, en ook in zijn service, met name in het thuis bezorgen van boodschappen. Daarnaast werkt de kleinschaligheid van Muiden in zijn voordeel. De charme van een kleine stad is dat je in de winkel altijd bekenden ziet. Het sociale contact is voor menigeen reden om de wekelijkse inkopen elders aan te vullen met een aantal boodschappen in het stadje. Het moet gezellig blijven. Muiden moet Muiden blijven.
+ De VIB zit in de lift. Alles wijst erop dat, wanneer de Muiderbergers een 'Muider werkgroep' op poten zetten, de partij 'Voor Ieders Belang' na de volgende raadsverkiezingen wel eens de grootste van de gemeente zou kunnen worden.
+ Als je Muiden binnenkomt vanaf de westkant zie je ganzen. Kom je vanuit het oosten dan zie je sinds kort eentjes. Langs de A1 beheersen drie enorme cijfers 1 in verschillende kleuren het landschap. Ze staan er om het snelverkeer te attenderen op de veranderde frequentie van radio 1.
+ Anders dan in Muiden leeft in Muiderberg de luilaktraditie nog onverminderd. Het Muiderbergse luilakcomité had zelfs het snode plan om afgelopen zaterdag bij wijze van luilakstunt de feestvlaggen langs de openbare weg in Muiden te verwijderen. Ze zagen er vanaf. Waarschijnlijk omdat het niet op zou vallen
+ In het clubblad van FC Muiden staat een uitvoerig verslag van het 21ste Muiderslottoernooi, waarbij de burgemeester de prijzen uitreikte. Ik lees: 'De burgervader sprak ook de Maleisische afvaardiging toe. Als dank voor de aardige woorden kreeg hij een bordje als aandenken. Daar was hij zo kapot van dat hij het prompt liet vallen. Gelukkig was daarop gerekend en kon de heer Smith met een heel bordje thuiskomen. Ook memoreerde de burgemeester het koninklijk bezoek, dat een dag eerder plaatsvond. Zo zit je naast de Koningin en zo zit je naast Mervouw Mansvelder, sprak de eerste burger van Muiden. Later bekende hij in de bestuurskamer, dat hij het leuker vond om naast mevrouw Mansvelder te zitten'. En dat terwijl Trix hem zo mist.
+ Minstens zo lezenswaardig is het verslag van de 'vriendschappelijke' wedstrijd tussen Veteranen 1 en Dames 1. In de kleedkamer, vroegen de heren zich af of ze wel scheenbeschermers nodig zouden hebben. Dat bleek tegen het zere been te zijn. 'Het was echt nodig: de speelsters schuwden geen duel en zetten de tanden in hun tegenstanders', staat in het verslag. De heren droegen de beschermers na de rust dan ook allemaal, behalve Jan van der Belt. Die had ze niet nodig om drie van de zes herengoals te maken. Jan was daarmee de held van het veld, zo goed als keeper Dirk Jan Methorst, waar de dames geen bal langs kregen, behalve dan de bevrijdende kopbal van Deborah, die daarmee de dameseer redde.
+ In de nieuwste Sluiz staat een stukje dat ik u niet wil onthouden: 'Tijdens het bezoek van de koningin aan Muiden waren niet alleen de schoolkinderen uit Muiderberg helemaal naar de vesting gefietst, ook de oudste inwoner van Muiden, de 101-jarige mevrouw K. was van de partij. In Florisberg vroeg men vooraf wat ze tegen de koning ging zeggen. "Dag lieve Juliana!". Met enige moeite heeft men haar er van overtuigd dat dit niet goed was. Ze heeft uiteindelijk volgens een zeer betrouwbare bron de majesteit in de Naarderstraat een hand gegeven en gezegd: "Dag lieve Beatrix!".
+ Volgend jaar, op 5 en 6 juni 2004 om precies te zijn, wordt in Muiden een internationaal touwtrekkertoernooi gehouden. De wedstrijden worden onder de naam 'Tug-of-War Holland' (Engels voor touwtrekken) georganiseerd door de TTV Vechtlust, die in 2004 een kwart eeuw bestaat. De jubilerende Muider touwtrekkers (en touwtreksters niet te vergeten) scoren regelmatig hoog op landelijk niveau. Het toernooi wordt nu al onder de aandacht gebracht om zich van zoveel mogelijk publiek te verzekeren.
+ Het wreekt zich nog steeds dat er, anders dan bij de Zuidpolderweg, voor het Duurzaam Veilig project Weesperweg geen inspraak is geweest. Elke keer weer duiken de bekende onderwerpen op in de commissievergaderingen. Vragen over, en commentaar op: de plaats van het informatiebord, het verdwijnen van de inham voor de bus, de hoge verkeersdrempels, de slingerbocht, de afvoerputjes, het opvoeren van de maximumsnelheid voor de kruising met het Karveel van dertig naar vijftig, en de pegels natuurlijk. Het excuus: er was geen tijd voor inspraak.
+ Juist omdat er geen inspraak is geweest over de aanpak van de Weesperweg, kost het meer tijd (dus geld) dan wanneer een en ander wel vooraf goed was doorgesproken. Raadslid Jan Hylkema gaf onlangs een mooi voorbeeld van hoe je een hoop heen en weer gepraat kunt voorkomen door effectief te communiceren. Zijn betoog kwam hier op neer: als je ergens een bordje neerzet met uitleg, dan voorkom je dat je steeds weer aan iedereen die daarom vraagt moet uitleggen wat er aan de hand is - inclusief het antwoord op de vraag waarom er geen bordje staat.
+ In de commissievergadering van juni komen de bouwplannen van Cor de Wit ter sprake. Inmiddels al weer jaren geleden kocht hij van Ad van der Vliet het deel van de grond van de voormalige scheepswerf Schouten, dat het dichtst bij de sluis ligt. Het plan van de Wit wordt wat B&W betreft losgekoppeld van het Schoutenterrein. Men schijnt er stedenbouwkundig uit te zijn. Het huidige plan zou passen in het beschermde stadsgezicht. Het is echter nog maar de vraag of een meerderheid van de raad erin mee kan gaan dat de oostelijke oever van de Vechtmond een 'versnipperd' beeld dreigt op te leveren.
+ Er komt een gemeentelijk milieubeleidsplan, om de bestaande achterstand op dit gebied in te halen en tot een realistische planning te komen. De controlerende en toezichthoudende taak van de gemeente is niet alleen gericht op het voorkomen van rampen. Het gaat ook om het treffen van voorzieningen om aantasting van het leefklimaat, door bijvoorbeeld stank, geluidsoverlast en bodemvervuiling, te voorkomen.
+ Verschillende commissieleden vroegen zich af of er niet beter een eigen gemeentelijke milieuambtenaar kan komen, in plaats van dat de werkzaamheden worden uitbesteed aan een extern bureau. Niet alleen hebben we hier niet zulke beste ervaringen met externe bureaus. Bovendien zouden we voor hetzelfde geld (€ 43.000) een eigen ambtenaar in huis kunnen halen. De wethouder wierp tegen dat binnen één bureau allerlei specialiteiten aanwezig zijn, die onmogelijk in één ambtenaar verenigd kunnen zijn. Enkele commissieleden wilden verder kijken dan het Muiden van nu. Als de massale bouwplannen doorgaan, ligt het inderdaad anders. Ligt na 1050 jaar Muidens keutelcultuur uit elkaar, dan zal er een eigen milieudienst nodig zijn om de rotzooi op te ruimen.
+ Maakt de grote brug in de A1 nu echt zo'n lawaai, dat het nodig was de koningin er met de neus op te drukken via een spandoek bij Van Deursen? Het antwoord is: ja. Rijkswaterstaat heeft weliswaar beloofd om eens in de drie maanden de losgetrilde bouten aan de onderkant van het brugdek vanaf het water vast te zetten, maakt dit niet waar. Ze komen hooguit eens in het halfjaar. Elke keer weer moeten de bewoners maandenlang aandringen. Geen wonder dat het spandoek verscheen. Een ooggetuige meldt dat de koningin aandachtig de tekst stond te lezen. Wie weet.
+ Steek het grote parkeerterrein aan de Maxisweg over tot aan de bushalte bij de bussluis vanaf de A1 en constateer dat hier maar liefst tien verschillende lijndiensten regelmatig stoppen. Je kunt vanaf deze halte mee tot het Amstelstation, Holendrecht in de Bijlmer en Schiphol. Keus uit de bussen136, 137, 152, 158, 215, 216, 260, 261, 262 en 263. Tien stuks! Wel is het verstandig om tien minuten voor de aangegeven vertrektijd aanwezig te zijn. De buschauffeurs rossen gewoon door als ze te vroeg zijn en er nog niemand staat. Gingen er maar een paar van die bussen naar Weesp. Dat zou de lange wandeling en die extra tien minuten wel waard zijn.
+ Voor de ramen in de Sluisstraat aan de kant van de Doelen hangen alleen bij Rinus Schaap nog geen foto's van woningen die te koop of te huur worden aangeboden. Rinus is bereid ruimte te bieden voor foto's, genomen in en om de Singelkerk. Deze leegstaande kerk is in de aanbieding sinds het gemeentelijke accomodatiebeleid op een flop uitliep. De gemeente moet de huur betalen tot het eind van dit jaar, tenzij er zich voor die tijd een koper aandient.
+ De folder van makelaar Vlaanderen met het recente woningaanbod geeft een duidelijk beeld van de huidige markt: lagere verkoopprijzen en een groeiend aantal koopwoningen, die (ook) verhuurd worden. Mogelijk is het nog niet geheel tot de markt doorgedrongen, maar voor Muiden komt daar nog een prijsverlagende factor bij: het stadje zal zijn karakter en daarmee zijn charme verliezen als het KNSF terrein massaal bebouwd wordt. Alleen al de dreiging, dat dit wel eens kon gaan gebeuren, heeft invloed op de waarde van de woningen.
+ In de woningfolder van makelaar Vlaanderen wordt het pand Herengracht 80 te koop aan geboden voor € 1.111.111 kosten koper. Dat valt op, wat geen kwaad kan tussen zoveel aanbod. Het nadeel is dat je het opvallende bedrag automatisch meteen omrekent in guldens, waardoor je je snel realiseert dat het om bijna 2 ½ miljoen gaat. Een te dure grap om een grap mee te maken. Je kan voor zoiets beter een goeie reclameadviseur inschakelen.
+ In de 'terrasspecial' van 'Talkies', een kleurenmagazine, dat in reclamekringen een advertentiefuik genoemd wordt, staan drie pagina's over de Koninklijke. Volgens het blad is de Koninklijke Nederlandse Zeil – en Roeivereniging (kortweg KNZ&RV) de meest prestigieuze club van alle zeilverenigingen. Ze schrijven: 'Het voeren van de felbegeerde driekleur en de gouden kroon op een blauw "wiebertje" op de witte band is voor vele schippers een statussymbool. Maar lid word je niet zomaar van deze chique club waar een waas van geheimzinnigheid omheen hangt…'
+ Talkies beweert dat je van onbesproken gedrag moet zijn en op voordracht van tenminste vijf leden van de Koninklijke moet worden voorgedragen, voor je kans maakt door de strenge ballotage heen te komen. Waarom zo streng? 'Misschien omdat van deze 'Koninklijke' de koninklijke familie ook werkelijk lid is', veronderstelt de redactie. Hoe het blad aan zijn informatie komt, is een raadsel, want alle pogingen van Talkies om iets over de Koninklijke te weten te komen, strandden, zo laten ze de lezer weten. De leden zwijgen als het graf en het bestuur zwijgt als het graf. De woordvoerster was onverbiddelijk: 'Nee, we geven überhaupt geen informatie. Het bestuur heeft dat nu eenmaal besloten'.
+ De KNZ&RV werd in 1827 opgericht. De oudste Koninklijke watersportvereniging beschikt niet alleen in Muiden maar ook in Enkhuizen over een jachthaven. Sociëteit en secretariaat zijn in Muiden gevestigd. De Koningin is beschermvrouwe en prins Bernhard de voorzitter. 'Reuze chique' concludeert Talkies. Het blad meldt: 'De Koninklijke telt momenteel 1036 leden, waaronder de koninklijke familie, adellijke figuren, captains of industry en andere Erg Belangrijke Mensen. De contributie bedraagt jaarlijks € 330 en u moet € 300 eenmalig entreegeld betalen. Buitenlandse leden en 65-plussers krijgen korting!' Een en ander is exclusief de kosten van de ligplaats.
+ Ook het beroemde Muier drankje in de blauwe kruik komt ter sprake. Schipperbitter heette eerst Muier Schipperbitter, maar Talkies houdt het op wéér iets anders, namelijk: 'Muiderschippertje'. Het blad schrijft dat de Muidense jachthaven enorm gezellig is, niet in de laatste plaats dankzij Ome Ko en Graaf Floris. 'Het is de gewoonte van watersporters om voor vertrek een Muiderschippertje te drinken. Eén van de tradities die de clubleden koesteren, is elke eerste toast uit te brengen op de koningin. De flessen wijn zijn dan ook met een koninklijk label overgeplakt'. Muiderschippertje? Rooie Gerrit, dàt was in zijn beste tijd een Muider schippertje.
+ Talkies schrijft dat je wèl aan allerhande criteria moet voldoen om lid van de Koninklijke te worden, 'maar schijnbaar niet aan wat het allerbelangrijkste criterium lijkt: beschikken over maritieme kwaliteiten. Op cursus voor het vaarbewijs, verplicht bij schepen langer dan 15 meter of sneller dan 20 kilometer per uur, heeft niemand ooit een lid van de koninklijke familie gezien'. Talkies vervolgt: 'En wie herinnert zich niet de onbekwame capriolen van onze kroonprins in de jachthaven van Vlieland? Het slechte weer en de harde wind waren te veel voor Willem-Alexander en botsend tegen de havenhoofden stuiterde de prins de pittoreske haven binnen, tot groot vermaak van de andere watersporters'.
+ Zo gaat het verder: 'Het schijnt ook niet zo belangrijk te zijn of je nu wel of niet een goeie schipper bent; boze tongen beweren dat er bij De Vereeniging nauwelijks geroeid of gezeild wordt. Er zou slechts een beetje gedobberd worden rond de jachthaven, vooral bij Muiden met het bekende café Ome Ko en restaurant Graaf Floris'. Als je niet een beetje zeilen kunt, laat je het gewoon aan je personeel over, stelt Talkies pissig vast. Het is wel duidelijk: een snobby advertentiefuik stuit op een bastion van zwijgzaamheid en neemt uitgebreid wraak.
+ De geschiedenis herhaalt zich. Toen directeur Wouter de Vries op zijn 65ste met pensioen ging, ging een half jaar later de kruitfabriek dicht. Directeur Henk Schipper, 63 jaar, gaat in augustus met pensioen. Begin 2004, uiterlijk in mei, gaat de kruitfabriek voor de tweede keer dicht. Het grote verschil is dat Wouter de Vries voor de werknemers verzweeg wat hen te wachten stond, en Henk Schipper niet.
+ Opgevangen op een zachte zomeravond: 'Ik dacht steeds dat ik kikkers hoorde kwaken, maar het was de wethouder'.
+ Het aquaduct mag dan voorlopig niet doorgaan, de boze droom van de 5000 woningen in de Bloemendalerpolder is nog niet geweken. Denk erom dat gedeputeerde Henry Meijdam zijn kans afwacht om toe te slaan. De kibbelende baasjes van Muiden en Weesp zijn geen partij voor deze slimme politicus.
+ De op het nippertje in de Provinciale Staten gekozen Bouvywijkbewoner Wiebe de Haan staat zich er op voor dat hij nooit naar muideninfo.nl surft. Als raadslid was hij al niet geïnteresseerd in het dagelijkse wel en wee van Muiden, maar om daar nu prat op te gaan...
+ Opgevangen: 'Rinus Dobber mag blij zijn dat hij maar vijfhonderd euro tipgeld heeft gekregen. Als hij tien procent van de waarde van de sloep had gebeurd, moet hij er veel meer belasting over betalen'.
+ Mocht er nog een Muider instelling of ondernemer belangstelling hebben voor een toeristische informatiezuil om de bezoekers aan ons stadje fatsoenlijk te kunnen informeren (en meteen wat belangstellenden naar binnen te halen): vanaf 1 juli zijn de VVV infozuilen in de Gooi- en Vechtstreek operationeel. Bij de VVV Holland Midden in Amstelveen weten ze er alles van.
+ Mij bereikt het verwijt dat ik er op uit zou zijn om twee wethouders kapot te maken. Zo is het natuurlijk niet. Dat doen ze zelf. Alles wat ik doe is me ertegen verzetten dat twee wethouders Muiden kapot maken in hun waan iets groots te verrichten. Uw Muiden, jouw Muiden, mijn Muiden, hun Muiden, ons Muiden.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: