NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS Liever ochtendkeutels? Ze komen eraan.
07-apr-2003
+ Gezien de geringe belangstelling voor wat er in de loden koker zat, die in de fundamenten van de vroegere Naarderpoort was gevonden, viel de opkomst voor de lezing over de 1050 jarige geschiedenis van Muiden in de Kazerne nog mee. Voor Joop Lahnstein, vice-voorzitter van de Historische Kring Stad Muiden, die de lezing hield, was het spitsroeden lopen. Zijn gehoor, onder wie nogal wat geboren oude Muiers, wist natuurlijk donders goed dat hij een ongeboren Muier is. Het feit dat hij hier al vanaf 1970 woont - pakweg zijn halve leven - deed even niet ter zake. Er werd geloerd op de kans hem op fouten te betrappen.
+ Dat komt er van. Met allemaal Muiden-kenners in de zaal waag je je op glad ijs, wanneer je over de geschiedenis verhaalt van het stadje, waar je zoveel van houdt en waar je aardig wat van weet – hoewel je elders ter wereld kwam. Snotneuzen die hier nog geboren moesten worden, toen jij hier al lang was, noemen je schaamteloos 'import'.
+ Niet dat Joop Lahnstein daarmee zit. Ieder ander zou peentjes zweten, maar Joop was niet van zijn stuk te brengen. Niet toen het al meteen een puinhoop werd met de dia's, die óf niet in beeld verschenen óf op hun kop stonden. En ook niet bij de keren dat hij geschiedenis maakte waar je bijzat door Bredius en Bouvy door elkaar te halen, de witte huisjes naast het weeshuis te plaatsen, en de Ton Kootsingel in 1965 aan te leggen. Om een paar uitglijders te noemen.
+ Joop begon bij de Romeinen, belandde in de tijd dat Dordrecht en Muiden de belangrijkste steden van Holland waren, en legde geduldig uit waarom Muiden er momenteel uitziet zoals het eruit ziet. De geboren en getogen Muiers hielden zich tot begin 1900 koest, want daar was niemand van hen bij geweest. Er ontstond pas een volksoproer, toen Joop enkele keren achter elkaar onderuit ging.
+ Dankzij vele jaren bovenmeesterschap en de nodige diplomatieke ervaring als wethouder, wist hij de dialogen met grote kalmte in de door hem gewenste richting te buigen. Een voorbeeld. De zaal protesteert: 'Geen sprake van dat de Ton Kootsingel in 1965 aangelegd werd, dat was veel later.' Joop: 'Ja dat zou best wel eens kunnen kloppen, want ik heb het zelf nog zien aanleggen en ik kwam hier in zeventig worden, maar het ligt er nú allemaal wèl'. Waarna een nieuwe dia verscheen en Joop handig over de volgende valkuil heen sprong door te vragen: 'Wie weet wat dit is?' Iedereen wist het. En Joop was het met iedereen eens.
+ We hebben gelachen. Niet in het minst toen de inleider aan het eind van zijn lezing de zaal een compliment maakte. Hij zei, dat hij vond dat hij wat geleerd had deze avond. Hij kreeg een hartelijk applaus. En van iedereen een warme hand. Goed aangepakt Joop, maar bedenk voor een volgende keer dat niet alleen de leerlingen huiswerk moeten maken. Dat moet de meester ook. Dapper was het wel. Er zullen maar heel weinig Muiers zijn die in zijn schoenen hadden willen staan. Ik heb het over geboren Muiers.
+ Wie mocht denken dat de avond alleen maar leuk, en niet leerzaam was, heb ik verkeerd voorgelicht. Joop Lahnstein voelt feilloos aan wat Muiers, geboren of ongeboren, interesseert. Hier volgt een greep uit zijn grabbelton vol feiten en feitjes. Een paar eeuwen geleden was het veel drukker dan nu in Muiden. Per jaar liepen 30.000 reizigers, van de ene naar de andere trekschuit wandelend, dwars door de stad van de Naarderpoort naar de Amsterdamsepoort en omgekeerd. In die tijd was het huidige huis van Nico en Corrie Wolf een uitspanning, die 'De Jonge Prins' heette.
+ Spakenburg, de naam voor de buurt Herengracht Noord vanaf de halve maan, betekent de weg naar de burcht, dus naar het slot. Er was vroeger letterlijk en figuurlijk een grote afstand tussen het slot met de drost die rechtsprak en het gewone Muider volk. Eethuys Floris V is eeuwenlang een horecabedrijf geweest. Ome Ko – eigenlijk de Gooische Boer – niet, maar het café is wel een van de alleroudste panden van Muiden. Het werd in 1421 samen met het huis ernaast geschonken aan het weeshuis in Weesp, dus toen stond het er al. Er was ooit een tabaksboer in dit pand gevestigd, vandaar de gevelsteen, precies zo een overigens als in de buurt van de Looiersgracht in Amsterdam.
+ Napoleon heeft nooit in De Doelen overnacht, zoals altijd wordt beweerd. Wel wipte de Franse keizer op doortocht naar Naarden even in Muiden aan. Bij de VVV komen soms Amerikanen, die beweren afstammelingen te zijn van Oost-Europeanen, die als arme landverhuizers in Muiden inscheepten voor de grote oversteek naar Amerika. Bloemenhal Alexander was vroeger een Roomse schuilkerk. Muiden is één van de slechts twee plaatsen in Nederland met een holle beer. Het uitzicht vanaf het stille weggetje langs de Kalkovens is het enige uitzicht in Muiden dat nog net zo is als in 1580. En nog één: de vesting hoeft zijn bruggen maar omhoog te draaien en zijn sluizen open te zetten en we kunnen de republiek Muiden uitroepen.
+ Opvallend dat er geen leden van het college, noch raads - of commissieleden bij de lezing aanwezig waren. Ze hadden kunnen ontdekken hoe het allemaal zo gekomen is in Muiden. Wèl aanwezig was de even bescheiden als bekende Nederlander Ton Sijbrands, die al jaren in Klapwijk woont. Vrijwel alles wat in zijn woonplaats gebeurt, heeft zijn belangstelling. Ook al omdat Ton altijd bereid is zich in te spannen voor het goede doel, wordt het hoog tijd dat Muiden nu eens belangstelling voor hèm krijgt. De kans komt er aan. Over een kleine maand, op vrijdag 2 mei, wordt in Zwartsluis het wereldkampioenschap dammen gehouden.
+ Sijbrands, die kort geleden het Guiness boek haalde met de verbetering van zijn wereldrecord blind simultaan dammen, doet na vele jaren weer mee om de hoogste eer. In '72 en '73 werd hij als jonkie wereldkampioen, en in '92 werd hij gedeeld tweede. Ik zou zeggen: burgemeester: haal alvast je driedelig kostuum en je ketting uit de kast (vergeet het lintje niet), Crescendo: poets je instrumenten, en buurt: hou de slingers bij de hand.
+ De kunstpagina van De Telegraaf van vrijdag stond in het teken van de bekende illustrator en schrijver van kinderboeken Hans de Beer (46), die zijn jeugd doorbracht in de Prinses Marijkestraat en de Constantijn Huijgenslaan. De oud-stadsgenoot onderhoudt nog steeds banden met zijn oude woonplaats, onder meer via zijn ouders Gien en Henk die tegenwoordig in Muiderberg wonen.
+ Aanleiding voor het artikel was de première op 12 april in Amersfoort van 'De Kleine IJsbeer', een tekenfilm van Warner Bros naar de boeken van het populaire ijsbeertje Lars, het geesteskind van Hans de Beer. De film, die 20 miljoen Duitse Marken kostte, trok in Duitsland bijna drie miljoen kijkers. Er hebben 300 tekenaars aan meegewerkt. Mocht 'De Kleine IJsbeer' ook aanslaan in ons land en in België, de Scandinavische landen en Engeland, waar de film tegelijkertijd uitgebracht wordt, dan zullen al gauw ook in de VS en de rest van Europa de kleintjes kunnen genieten van de avonturen van Lars.
+ Er stonden meer Muiers in de belangstelling. Zoals Mark van der Pol, die bij zijn ouders op de Lelie woonde. Als hoofd van een school in Singapore, vertelde hij voor de TV over de problemen met de SARS daar. Ook was er een reportage op de buis te zien over Eric Creemers en Nanette Elfring, het stel dat al zeven jaar Pampus beheert en het er prima naar de zin heeft op het forteiland.
+ Het is geen geheim dat De Gooi – en Eemlander met ingang van volgend jaar februari een ochtendblad wordt. Ook is bekend dat de Telegraaf van plan is in diverse gebieden te verschijnen met een regionale pagina, die per verspreidingsgebied wisselt. In de regio Rotterdam is hier zelfs al een start mee gemaakt. Het leverde De Telegraaf een oplagestijging van enkele procenten op. Inmiddels is Twente aan de beurt. Ook Limburg komt in aanmerking voor een eigen regiopagina in De Telegraaf. Het is allerminst uitgesloten dat hetzelfde straks in de Gooi – en Vechtstreek gebeurt.
+ De Telegraaf wacht eerst even af hoe het ochtendbladexperiment van De Gooi – en Eemlander uitpakt. Als het De Gooi – Eemlander veel abonnees gaat kosten, waarvoor gevreesd wordt, probeert De Telegraaf twee vliegen in één klap te slaan: de eigen abonnees vasthouden en abonnees winnen van de Gooi – en Eemlander, via een regionale pagina Gooi – en Vechtstreek. Daarmee voorziet de krant voor wakker Nederland in één keer in zowel de behoefte aan landelijke, zowel als regionale informatie. Slecht nieuws voor Muiden en Muiderberg is, dat kleine plaatsen amper aan bod zullen komen in een krant die met niet meer dan één pagina regionaal nieuws uitkomt.
+ Wat de exploitatie betreft is het een typisch geval van vestzak - broekzakpolitiek. Je zou ook kunnen zeggen: kannibalisme. De Gooi – en Eemlander maakt immers deel uit van het Telegraafconcern. Het maakt in een nieuwe constructie dus niet of nauwelijks uit of deze regionale dochter blijft voortbestaan. Wel is te verwachten dat De Volkskrant hier de nodige abonnees aan de Telegraaf met zijn regiopagina gaat verliezen. Heel wat mensen in deze contreien hebben immers naast De Gooi – en Eemlander óf De Telegraaf óf De Volkskrant als ochtendblad. Ongevraagd advies aan De Volkskrant: wees de Telegraaf vóór. Kom met twee regiopagina's: een voor Muiden en een voor Muiderberg.
+ De appartementen aan de Ossenmarkt zijn alle zes verkocht en inmiddels ook opgeleverd. De bewoners zijn druk bezig met inrichten. Op de naambordjes staan bekende Muider namen als Timmer en Kuit-Makinje. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er een Muiden 1050 vlag van een van de achterbalkons hangt. Achter het appartementengebouw, aan de Ton Kootsingel, is een plantsoentje aangelegd, waarin zes parkeerplaatsen zijn uitgespaard. Zodra de vocht uit de buitenmuren is getrokken en ook de alkaliteit minder is, krijgen alle muren dezelfde kleur als het moedergebouw aan de voorkant: gebroken wit. Althans, dat was tot voor kort de bedoeling.
+ Bij Floris V, in de Ridderkamer beneden, staat de Graaf van Holland, compleet met paard, geheel en al opgetrokken uit auto-onderdelen. Het werkstuk dat werd vervaardigd door Zuidoost Aziatische kunstenaars is een cadeau voor het zilveren jubileumjaar van Floris V, dat op 24 mei 2002 inging. Het is iets heel aparts. Alleen maar even kijken mag van Coen.
+ Volgens de poll van www.muider.nl, de website van de kabelkrant, wil momenteel ruim eenderde van de bevolking beslist in klederdracht voor de dag komen. Let wel: bij deze enquête gaat het om de totale bevolking, dus inclusief Muiderberg. Als je de Muiderbergers voor het gemak aftrekt (hoewel er ook een aantal dorpelingen was dat zich op het openingsfeest in het pak tussen de stedelingen vertoonde) kom je op ruim de helft van Muiden uit – wat best wel eens aardig zou kunnen kloppen.
+ Heel wat Muiers hebben immers de kat uit de boom gekeken ('Ik ga niet in mijn eentje voor gek lopen'), maar nu zoveel familie, vrienden en buren het goede voorbeeld hebben gegeven, mag je verwachten dat bij de volgende grote verkleedpartij, dat is tijdens de ambachtenmarkt in het hart van de stad op zaterdag 21 juni, Muiden massaal in historisch kostuum de straat op gaat.
+ Anders dan bij de meeste ondernemingen in Muiden met hun vlaggen en Muiden 1050 etalages is aan het Muidense filiaal van de Rabobank buiten noch binnen af te lezen dat er in ons stadje iets bijzonders aan de hand is. De Rabobank doet niet mee: de bank van ons allemaal is kaal.
+
In de nacht na het grote openingsfeest, en ook het afgelopen weekend weer werden op meerdere plaatsen in Muiden feestvlaggen gestolen. Zowel de clusters van drie vlaggen aan de lantaarnpalen als de door ingezetenen uitgehangen vlaggen zijn een uitdaging voor dieven en/of vandalen. Maar wat moet je? Het is geen doen om elke avond alle vlaggen naar binnen te halen. Rond de winkel van Pietje Kooij gebeurt dat toch – gealarmeerd als de buurt is van de diefstal van de vlag van Jan van de Water en van Henk van Vugt.
+ Bij de snackbar waren eveneens enkele vlaggen verdwenen, zo goed als bij de Wegman, waar de vandalen een mast omgetrokken hadden. Ook een drietal vlaggen bij de Keetpoortsluis is spoorloos. Bij het witte sluishuis waren ze er met drie vlaggen vandoor gegaan nadat de vlaggenstokken waren afgebroken. Hetzelfde gebeurde met vier vlaggen vlak bij de Amsterdamsepoortbrug. De vlaggen hingen in hoge lantaarnpalen langs de rotonde. Ze konden er waarschijnlijk bij komen door via verkeersborden de palen in te klimmen. Opvallend is, dat de dieven vooral belangstelling schijnen te hebben voor de gemeentevlag van Muiden en de feestvlag van Muiden 1050, en nauwelijks voor de nationale driekleur. Zeker verzamelaars.
+ Een paar jongetjes vonden tijdens het 1050 feest een portemonnee. Er zat ongeveer vijftig euro in, plus een stapeltje consumptiebonnen van anderhalve euro. Dankzij het bankpasje dat door enkele te hulp geschoten dames in een vakje ontdekt werd, was de verliezer van de beurs snel bekend. Een optochtje van jongetjes en dames ging op zoek naar de verliezer. Uit dankbaarheid gaf deze een van de jongetjes de somma van één euro vindersloon. Iedereen sprak er schande van, maar er werd even geen rekening mee gehouden dat de man met een klein inkomen moet zien rond te komen.
+ Het schijnt dat de consumptiebonnen van de openingsfeestdagen alleen vrijdag en zaterdag geldig waren. Dat is waarschijnlijk veel feestgangers ontgaan. Mijn ongevraagde advies is de overgebleven bonnen toch nog even vast te houden. Je weet maar nooit of er een mouw aan kan worden gepast. Per slot van rekening is elke bon anderhalve euro waard. Dat is fl. 3.30 oud geld.
+ Opgevangen in feestend Muiden bij avond: 'Het licht van je auto brandt nog'. Reactie: 'Hindert niet, gaat vanzelf uit'.
+ De firma Securicor heeft een contract met de gemeente. Daarin staat dat deze firma er van april tot oktober voor moet zorgen dat elke zon - en feestdag van 12 tot 20 uur de sluisbrug afgesloten is voor doorgaand verkeer. Afgelopen zondag was de eerste dag dat de paaltjes er hadden moeten staan. Maar de paaltjes stonden er niet. Het nadeel is dat Muiden acht uur lang geterroriseerd is geweest door ronkende auto's en motoren. Maar het voordeel is dat onze arme gemeente alvast één zondag niet met Securicor hoeft af te rekenen.
+ Omdat het steeds zo hard waaide, werden twee dagen later dan de bedoeling was de in totaal 42 boompjes langs de Amsterdamsestraatweg geplant: voor elke 25 jaar dat Muiden bestaat één. Ze vervangen de grote iepen, die geveld werden toen bleek dat ze iepziekte hadden. De nieuwe bomen zijn linden, dus iepziekte maakt geen kans. Toch was een van de schoolkinderen, die de boompjes mochten planten, er niet gerust op. Ze vroeg zich af of linden geen lindeworm kunnen krijgen.
+ De eigenaar van een kajuitjachtje zocht dit weekend in de Singelgracht vergeefs naar een ligplaats. Hij kon nergens aanmeren vanwege de markeringspalen van de in aanleg zijnde milieuvriendelijke oevers. Daarom besloot hij maar om zijn boot vast te maken aan de ponton, vanwaar de oevers milieuvriendelijk gemaakt worden. Het jachtje was snel verdwenen toen de mannen van Portengen er aankwamen.
+ Na het protest van Jaap Lom tegen de stahoogte van de urinoirs achter de feesttent bij het Muiderslot, wil zijn maatje Dirk Jan Nauta niet achterblijven. Dirk Jan heeft een protest ingediend tegen de hoogte van het gloednieuwe uithangbord van Liens & Linnen in de Amsterdamsestraat.
+ De kleurrijke schilderijen van Klaartje Rienks uit de Weesperstraat gezien in de etalage van slagerij Neefjes? Mooi toch? Ze stelde haar kippen, koeien en varkens al eerder op deze plaats ten toon - toen Frank Wagenmans hier nog het hakmes hanteerde. De doeken van dit Muider talent zouden allerminst misstaan in de hal van het gemeentehuis, integendeel: het is een klasse beter, dan wat daar doorgaans vertoond wordt. Een voordeel van haar bescheidenheid om bij de slager te exposeren, is dat veel meer mensen zien waar zij toe in staat is dan in het gemeentehuis het geval zou zijn.
+ Geen mop: Rita Kop is op 1 april grootmoeder geworden. Haar kleindochter heet Anna. In één moeite door werden en Iep van der Zee en Co van der Zee - Ruyg respectievelijk overgrootvader en overgrootmoeder.
+ Het mobiele schippersbadhuis, dat als noodvoorziening achter de hal van Gort werd neergezet op de plaats van het afgebrande sanitaire gebouw, gaat een nieuw jaar in. Sinds begin april staat dezelfde toilet - en douchewagen er weer. Alsof het zo hoort.
+ Als gevolg van de verdeelsleutel voor toewijzing van nieuwe woningen in de regio Gooi - en Vechtstreek krijgt Muiden momenteel een halve woning per maand per inwoner. Dat schiet niet op. Maar het zit erin dat het straks in principe mogelijk zal zijn om bij kleine projecten alleen voor eigen inwoners te bouwen.
+ Wanneer ik het goed gehoord en begrepen heb, zei wethouder Leupen in de laatste commissievergadering dat er bij de woningbouw op het KNSF terrein gestreefd wordt naar dertig procent sociaal betaalbare woningen. En nu maar hopen dat iedereen zich hetzelfde herinnert.
+ 'Ha ha, twee emmertjes water halen, één april!' lachte Dick Rozendaal toen op 1 april bij hem thuis in de Singelstraat een brief in de bus viel van de firma Goulooze. In deze brief werd geadviseerd in verband met mogelijke overdruk in het riool als gevolg van werkzaamheden de deksels op de toiletpotten te doen en ter verzwaring boven op elk deksel een emmer water te zetten. Toen zijn vrouw met twee emmers water kwam aanzetten, sloeg hij dubbel. 'Heb je dat nou niet door: Gouloze, dat is de grap: gauw lozen!'
+ Inderdaad leek het er die dag op dat de bewoners in de maling werden genomen. Maar een week later, op maandagmorgen 7 april, toen de grote oranje auto's van Goulooze de Singelstraat indraaiden, bleek dat het wel degelijk menens was. Na Muiderberg in week 14, was in week 15 een deel van de vesting aan de beurt voor inspectie en reiniging van de riolering. Het advies van de emmers water was maar al te serieus. Moraal van dit verhaal: ga er nooit te snel van uit dat alles wat zich op 1 april aandient een aprilgrap is. Er kan stront van komen.
+ 'Nieuwe directeur voor Pampus' lees ik overal. Dat is geen goed begin.
+ Voor al uw vragen over Muiden kunt u zaterdags van halftwaalf tot één uur in het Muizenfort terecht, laat de Historische Kring Stad Muiden weten. Voor alle antwoorden ook?
+ Joop Lahnstein, na afloop van zijn 1050 jaar Muiden lezing: 'Zo'n verhaal vertel ik veel liever in Nederhorst'.
+ Naar eerst thans blijkt, hebben twee edelen uit het gevolg van Floris V een complot gesmeed om een Oude Muier nar een kopje kleiner te maken. De twee wachtten hun kwelgeest met getrokken zwaarden op in de Hondenpoepsteeg om op hem in te hakken. Gelukkig was de oude nar door vrienden gewaarschuwd. Hij stond aan de overkant van de Vecht en trok een lange neus naar de samenzweerders, die daarop afdropen. Eén van de twee hief zijn middelvinger, een middeleeuws gebaar voor 'er zit mij een keutel dwars'.