NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS Kanonniers schieten keutelstadje klaarwakker.
2 april 2003
+ De pessimisten kregen ongelijk. Muiden kwam wel degelijk massaal aanzetten om het openingsfeest van het 1050 jarig bestaan te vieren. Nu is een volksoploop hier al gauw massaal, zeker als er zich ook nog de nodige zandhazen in het publiek mengen, maar toch: zoveel spierings als afgelopen zondag rond de sluis heb ik in geen 25 jaar bij elkaar gezien – ook niet de keren dat Sinterklaas het middelpunt was in plaats van Keizer Otto.
+ Het schijnt dat deze Keizer Otto indertijd het toenmalige dorpje Muiden aan een of andere kerk in Utrecht schonk. Hoe het precies zit moet u maar lezen in het door J. van Steendelaar uit Soest geschreven en door de Rabobank gesponsorde boekje over de historie van Muiden, dat deze week huis aan huis verspreid wordt. Maar wat er ook gebeurd mag zijn anno 953: het was voldoende aanleiding voor een kleurrijke reconstructie. Met een knipoog naar de geschiedenis werden de keizer van toen en Graaf Floris V van ruim drie eeuwen later in het hart van Muiden samengebracht.
+ Het viel op dat de keizer qua postuur, stem en waardig bewegen sprekend op de jaarlijkse publiekstrekker Sinterklaas leek, zo goed als Floris de Vijfde verdacht veel weg had van burgemeester Smith - en ook wel van ' Louis de Funest', zoals een verder respectabele stadgenoot mij grijnzend toefluisterde.
+ Het moet gezegd dat Floris V er heel wat beter uit zag dan zijn meeste tijdgenoten met blauw bloed, die zich dan ook terecht gedeisd hielden op de VIP tribune voor De Doelen. Ook uw chroniqueur hield zich, zij het vermomd, op tussen de upper ten. Hij wilde de zaak wel eens van een andere kant dan die van het gemene volk bekijken. Het scheelde weinig of hij was weggestuurd, want de tribune was exclusief voor vooraanstaande genodigden en de echte pers, maar de baas van de tent, Pieter van het Stichtingsbestuur, die alles volijverig van vreemde smetten vrij hield, kneep een oogje dicht. Was dat even boffen!
+ Als u er zaterdag bij was, heeft u ze allemaal gezien: al die boeren, burgers, buitenlui en kloosterlingen, en ook die uitschieters als de heks, de kleine beul, de twee magere Heinen met slachtoffer en natuurlijk al die hoge heren en edele dames. Het wemelde ervan, en beslist niet alleen in de tent voor De Doelen. Twee edelachtbare raadsleden uit Muiderberg lagen dwars binnen dit edelachtbare gezelschap. Ze hadden het vertikt om op sjiek te gaan. Beiden verschenen als zeemeermin. Ze waren tot genoegen van menig man van een appetijtelijker slag dan de meermin die Muiden vervloekte.
+ Gezien de verwachtingen, die vrijdagavond gewekt werden, toen een spontaan volksfeest losbarstte in een overvolle tent achter de poort van het Muiderslot, viel de opkomst van het aantal Muiers, dat verkleed ging, toch wel tegen – zeker als je het vergelijkt met het grote feest van een kwart eeuw geleden en, voor wie het zich nog herinnert, de viering van het duizendjarig bestaan. Zo stonden er in de winkels meer verklede Muiers achter dan vóór de toonbank (zelfs Dirk had zich als arme haringboer in een jutezak gehesen), maar dat mocht de pret niet drukken. De poorters op de brug en de Schulpen kon zich vermaken om de sketches van gewichtige personages op de sluis, de binnenkomst van de veertien historische schepen en het optreden van Crescendo, de Meiden van de kade en op de valreep ook de schippersband.
+ Iedereen zal het erover eens zijn dat de show werd gestolen door de zogeheten saluutbatterij. De onbekende kanonniers van buiten de vesting, die een beetje doelloos rondsloften op de middensluis, kwamen prompt in actie als er weer een keer twee kanonschoten over Muiden en wijde omgeving mochten daverden. Zelfs de TV trilde ervan. Dit gebeurde met name, toen AT5 de beelden van het openingsfeest uitzond. Hierdoor aangelokt, trokken de volgende dag heel wat Amsterdammers naar Muiden, om daar tot de ontdekking te komen dat, op een skatetocht na, alleen de volle terrassen en de vele vlaggen wezen op een stadsfeest.
+ Vrijdagavond in de feesttent las burgemeester Smith alle negen namen op van de bestuursleden van de Stichting 1050, die achter de schermen bergen werk hadden verzet. Terecht. Ook drong hij erop aan geen kritiek op de organisatie te leveren. Daar heb ik het wat moeilijker mee, want ik had graag lovende kritiek willen uiten. Alles wat ons totnogtoe bereikt heeft, via de brievenbus en de afgelopen dagen met eigen ogen en oren, mocht er zijn, ook als het soms een ietsje anders liep dan waarschijnlijk bedoeld was, hoewel je daar nooit zeker van kan zijn.
+ Zo is het bijvoorbeeld best mogelijk dat veel mensen gesmuld hebben van het amateurtoneel van de notabelen, zelfs toen die meneer van de Rabobank op de olijke toer ging. Al even waarschijnlijk is het dat menigeen de ingehuurde, op de sluis rennende hofnar vermakelijk vond. Zelf ervoer ik hem meer als een lakei. Het inspelen op de actualiteit en de provocaties van Freek de Jonge heb ik node gemist, maar ja, Freek kwam niet vanwege een even ernstig als onoverbrugbaar verschil van mening tussen Crescendo uit Muiden en G.A. Heinze uit Muiderberg.
+ 'Ach, dat hoort er nu eenmaal bij', hoor je vaak zodra de voorspelbaarheid van dit soort volgens strak patroon geregisseerde gelegenheidsfeesten ter sprake komt. Gelukkig hoort het er in Muiden ook bij, dat er een boerenkar, met een alternatieve baardige boer op de bok voor komt rijden, waarop mevrouw Smolders met wagentje en al gehesen wordt, om met de muziek mee naar de feesttent bij het Muiderslot te hobbelen. En gelukkig hoort het er hier ook bij dat de schippersband, Willem Grift met zijn trekkast, Amsterdamse Harry met zijn luit en een stel Meiden van de kade de boel in de tent op stelten zetten.
+ En of het er nu bij hoorde of niet: ik was blij dat ik er vanaf mijn plaatsje in de VIP- tent van kon genieten dat zowel Crescendo als de Meiden van de kade met hun kont – waaronder diverse indrukwekkende exemplaren - naar de tribune met de hooggeëerde gasten gekeerd stonden, nota bene tijdens de officiële presentatie van het Muiden 1050 lied.
+ Overal in Muiden, in sommige buurten meer dan in andere, hangen vlaggen. Veel Nederlandse en gemeentelijke vlaggen, maar ook veel 1050 vlaggen, hoewel je die laatste alleen maar één jaar kunt uithangen. Langs de Herengracht Noord, waar het buurtcomité Spakenburg actief is, hangt een vlaggetjeslijn langs de beer. Als het aan Cor Smolders had gelegen, had er ook een waslijn gehangen, net als vroeger, met lange witte onderbroeken met een laag kruis, maar daar verzette de buurt zich toch tegen. Commentaar van Patjang: 'Prominente Muier moet waslijn weghalen wegens onderbroekenlol'.
+ Alfred Zevering verdient een aparte vermelding. Hij stak bijna een werkweek aan uren in het ontwerpen en uitvoeren van een lichtbak met 400 lampjes met als tekst ' Muiden 1050 jaar'. De bak hangt aan het balkon van zijn huis aan de Lelie. Iedereen die Muiden binnenkomt of verlaat over de Zuidpolderweg kan het licht zien bij Zevering. Bij deze ook een eervolle vermelding voor de familie Vrolijks, die buitenshuis ging eten, dat wil zeggen: op straat, voor de deur. Gekostumeerd, dat spreekt vanzelf.
+ In de categorie etalages eveneens een erekeutel voor een deelnemer die wat mij betreft straks prijswinnaar mag zijn. Hoewel het pand al in de verkoop staat, hebben de dames Sachs de etalage van het motorbotenverhuurbedrijf in de Naarderstraat ingericht in het teken van het feestthema Vissers met een schitterende grote foto van jaren geleden: een soort staatsieportret in ouderwetse klederdracht van Manfred, Ria en de drie dochters.
+ Tenslotte een erekeutel met versierselen voor Hans Paardenkoper vanwege zijn zelfspot. De kastelein van de Mol, onlangs door de rechter veroordeeld tot bijna drieduizend euro aan boetes wegens een optelsom van overtredingen, liep soeverein rond als rechter, kompleet met bef. Als het waar is dat je bij verkleden voor iets kiest dat je zelf wilt zijn, dan zou de weledelgestrenge heer Paardenkoper ongetwijfeld milder voor zichzelf geweest zijn dan de echte rechter.
+ Wim Zaal, een van de vier Muider leveranciers van artikelen op de speciale Muiden 1050 pagina in de Gooi – en Eemlander van donderdag (de andere Muider schrijvers waren Bert van der Veer, Guus Kroon en uw Ouwe Muier) gaf een juweel van een act ten beste op AT5. Hij zei bereid te zijn met hakbijl en kromzwaard de eer van Muiden te verdedigen en bezwoer dat hij pal staat voor Amsterdam, maar nog paller voor Muiden. Helaas had hij zijn hakbijl en kromzwaard niet bij zich toen zijn tekkel de toegang tot het Muiderslot geweigerd werd. Wim Zaal ontstak in woede en liep samen met zijn vriend Helmuth manhaftig met de tekkel onder de arm dwars door de bewaking heen. Als Muiers zomaar de heilige grond van het Muiderslot mochten betreden, waarom dan de Muier honden niet?
+ Patjang ging als Patjang. Pam als Pam, Kiep als Kiep, Wally als Wally, Joop als Joop. Verkleden is soms helemaal niet nodig om op te vallen.
+ Tamar de Vries, de verslaggeefster van de Gooi – en Eemlander voor Muiden en Muiderberg, is als geëngageerd journaliste zozeer betrokken bij haar werk, dat ze gekleed als stadsomroepster of vrouwelijke troubadour, dat was niet geheel duidelijk, met een fazantenveer haar bevindingen vastlegde op een rol perkament. Ze was door haar ganzenveren heen.
+ Het Muiden 1050 lied bleek bij de generale repetitie in de feesttent een meezinger van jewelste te zijn, maar de volgende dag op de sluis verwaaiden zowel zang als muziek tot ijle flarden. Over de kwaliteit van de tekst lopen de meningen uiteen. Er zijn oudere Muiers, die zich herinneren dat Piet Hasenaar ooit een mooi stadslied had geschreven. Ze vroegen zich af, waarom dat nu niet gezongen werd. Wat de eer betreft geeft het niets. Die was in de familie gebleven.
+ De Muider Marokkaan doctorandus Mohamed Ghalloudi, die trouwde met een Muidense bruid en al sinds jaar en dag iets hoogs is bij de Wereldvoedsel Organisatie, was zaterdag even over bij vrienden in Muiden. Hij viel met zijn neus in de boter. Samen met zijn inmiddels volwassen dochter die evenveel op hem als op Gerda lijkt, liep hij links en rechts handenschuddend over de sluis.
+ Jaap Lom heeft een protest ingediend tegen de urinoirs achter de feesttent op het Muiderslotterrein.
+ Nooit geweten dat Willem van der Werf en Paul Thurman broeders waren.
+ Omdat ze toch hun drogisterij annex parfumerie extra mooi aan het maken waren vanwege 1050, hingen Desiré en Mike Man meteen maar het prachtige uithangbord met het wapen van Muiden aan de gevel, dat ze hadden gekregen van Jenny Sondij van de vroegere drogisterij in de Hellingstraat. Op het bord met de tekst 'Drogist Reform' houden de Muider zeemeermin Ran en dito zeemeerman Aegir, maar dan in een soort Suske en Wiske uitvoering het trotse wapen van onze eerbiedwaardige stad overeind.
+ De etalage van Dees stond net in het teken van het eerste thema 'Vissen', toen een vermanende rondschrijven van Frank Wagenmans binnenkwam, waarin deze, als voorzitter van de MOR, zonder er doekjes om te winden zijn medeondernemers er op wees dat ze vijf maanden de tijd hadden gehad om zich voor te breiden op de etalagewedstrijd, en dat het er, met de het openingsfeest voor de deur, nu maar eens van moest komen. 'Maak er wat leuks van' roept Frank alle aangesloten winkeliers toe: 'Het zou een visitekaartje van uw bedrijf kunnen zijn, dat veel bekijks (lees klandizie) kan opleveren'. Als dat zo simpel lag, zou menigeen hier winkelier worden, of blijven.
+ Vrijdagnacht werd achter de beer een feestganger met ingeslagen schedel gevonden. Over de aanleiding bestaat geen twijfel. Bij het instuderen van het Muiden 1050 lied had de man in alle onschuld (hij had zijn leesbril niet bij zich) de volgende tekst gezongen: ' Muiden is een gat, wist u dat?' Er zijn vierhonderd verdachten.
+ Een in zijn rol vergrijsde, eerbiedwaardige oude nar werd door sommige stadsgenoten voor de dorpsgek van Muiden versleten. Muiden is een stad, wist u dat, wist u dat!?