NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS De eerste keutels na het stemhokje.
15-mar-2003
+ Het enige nieuws uit Muiden in de Gooi - en Eemlander van woensdag was dat de boerderij Zeehoeve op het PEN-eiland wordt gerestaureerd. Daar zaten we hier niet op te wachten. We hadden veel liever iets over de Statenverkiezingen van de dag ervoor willen vernemen. Bijvoorbeeld dat Hette Zijlstra met z'n twaalfde plaats op de PvdA lijst probleemloos gekozen werd en ook nog eens 296 voorkeurstemmen vergaarde – let wel: in Muiden, want in heel Noord-Holland kreeg hij 1043 voorkeurstemmen. Cornelis van Diest, zesde op lijst van het CDA-lijst deed met zijn 257 voorkeurstemmen in Muiden nauwelijks voor hem onder. Over de hele provincie scoorde Cornelis met 1216 voorkeurstemmen zelfs hoger dan Hette.
+ In de krant stond ook geen letter over Wiebe de Haan, oud Muider raadslid en nestor, die niet alleen onverwacht 62 voorkeurstemmen kreeg (over de hele provincie 277), maar tot zijn schrik ook nog eens in de Staten werd gekozen, zij het niet dankzij de voorkeurstemmen, maar omdat hij de 23ste plaats innam op de lijst - en de buit van de PvdA op de kop af 23 zetels was. De zetel van Wiebe mag dan op het nippertje binnengehaald zijn: het was genoeg voor de ongekende weelde van drie 'eigen' Statenleden voor kleine zo'n kleine gemeente als de onze.
+ Donderdag haalde de Gooi – en Eemlander de schade in met nadere berichtgeving. Te lezen was dat de PvdA in Muiden met 26,1 % van de stemmen de hoogste PvdA scoorde behaalde in de Gooi – en Vechtstreek. Bij de vorige Statenverkiezingen stemde maar 17,4 % van de Muider kiezers op deze partij. Ook D66 in Muiden kreeg meer stemmen dan de andere gemeenten in de regio. Toch viel D66 hier terug van 11,5 % naar 10.3% van de stemmen.
+ Ook de VVD (van 29,6 naar 27,4 ) verloor in Muiden en volgde daarbij de landelijke trend. Dit was zeker niet het geval met het CDA. Terwijl het CDA landelijk, net als de PvdA overal flink won, ging het van 22.9 % vier jaar geleden naar 21,8% nu. Van de 631 op het CDA uitgebrachte stemmen was dik eenderde voor Cornelis van Diest. Deze Muiderbergse veeboer annex ingenieur heeft geen verklaring voor het verlies van zijn partij, maar wat hij in de krant zegt liegt er niet om: 'Onze wethouder is niet onomstreden en misschien vinden mensen dat we ons meer tegen bouwen in de Bloemendalerpolder moeten verzetten'. Als je als wethouder zoiets over jezelf uit de mond van een partijgenoot hoort, durf je toch een tijdje niet meer in de winkel voor te dringen, zou ik denken.
+ Misschien wel om de fout van woensdag goed te maken, was de Gooi – en Eemlander zo vriendelijk Hette Zijlstra als nummer 2 op de kieslijst van de PvdA te zetten. Dat komt het kersverse Muiderbergse Statenlid goed uit want hij wil graag gedeputeerde te worden. Zijn zijn partijgenoot wethouder Leupen zal hij daar niet bij nodig hebben als je leest wat hij in de krant zegt. Zijlstra schuwt een aanvaring met zijn oud wethouder al net zo min als Van Diest Schulp uit de weg gaat. Het oud Muider raadslid laat onomwonden weten dat een groenere invulling van de Bloemendalerpolder dankzij de winst van de PvdA binnen bereik komt. Dat is andere koek dan Leupen's optie van 5000 woningen - plus de hoogbouwkantoren langs de A1 bij Muiden die Leupen steevast 'een stukje vastgoedontwikkeling' noemt.
+ Zijlstra zegt in de Gooi – en Eemlander dat hij de koppeling tussen bouwen en het aquaduct altijd heeft bestreden: 'Je kunt een zo groot infrastructureel werk niet uitsluitend uit woningbouw betalen'. Het artikel besluit met de vaststelling dat Muiden en Weesp het liefst voor 'eigen woningbehoefte' bouwen 'en die is stukken minder'.
+ De PvdA in Muiden heeft de VVD, die hier per traditie de grootste partij is, sinds woensdag bijna ingehaald, terwijl het CDA (met vier raadszetels de grootste partij in Muiden) ruimschoots voorbij is gestreefd door de sociaal-democraten(momenteel twee raadszetels). Naar de oorzaak van deze frappante verschuivingen kun je gissen, maar ik hou het op het Hette Zijlstra effect. Ik denk dat tegenstanders van een volgeplempte Bloemendalerpolder, ongeacht hun politieke kleur, op de PvdA stemden, ondanks Leupen – enkel en alleen vanwege Hette met zijn standpunt over de groene polder. Hij vergaarde bijna tien procent van de stemmen in Muiden.
+ Trouwe CDA- stemmers bekenden mij blozend dat ze dinsdag vreemd waren gegaan. Dat mag voor 'n keer, maar om de groeiende anti Groot Muiden stemming nu meteen maar een volksbeweging te noemen, gaat veel te ver. Laten we niet vergeten dat, ook al was de opkomst hier hoger dan in de meeste andere gemeenten, nog geen zestig procent van de kiezers in Muiden en Muiderberg het de moeite waard vond te gaan stemmen. Wat gebeurd is, moet beschouwd worden als een signaal naar de lokale politiek. De zittende raadsleden doen er goed aan zich af te vragen in hoeverre zij hun kiezers nog vertegenwoordigen. Ook wordt het tijd dat Schulp en Leupen aan zichzelf gaan twijfelen, maar dat doen ze toch niet, althans niet in het openbaar. Ze trekken zich hooguit even terug in de hoop dat de bui snel overtrekt.
+ Naast een handvol voorkeurstemmenjagers sloofden zich in de verkiezingsstrijd alleen Statenkandidaten uit, die zicht op een zetel hadden. Wiebe de Haan deed niets. Waarom zou hij ook? 'Ik maak toch geen schijn van kans met mijn 23ste plaats op de lijst', zal hij terecht gedacht hebben. Pakte dàt even anders uit!
+ Wiebe mag dan haantje de achterste zijn op de lijst van de vers gekozen PvdA Statenleden, hij zit er wèl in. Het zal even wennen voor hem zijn. In de gemeenteraad voelde de Haan zich pas in zijn element als hij het hoogste woord had tijdens een debat of wanneer hij als nestor wijze en waarderende woorden mocht spreken. Nu staat deze raspoliticus echter achter in de pikorde van de partij. Maar ook al zijn de rollen omgedraaid (Hette moest in de raad geduldig zijn beurt afwachten) alleen maar zwijgend toekijken, dat is niets voor onze Wiebe. Zeker weten dat meneer zich laat horen zodra hij maar even de kans krijgt.
+ Het zal altijd wel de vraag blijven, of Wiebe de Haan als politiek dier nu eieren voor zijn geld heeft gekozen, of dat hij het achteraf oprecht betreurt dat hij indertijd niet geprotesteerd heeft tegen het feit dat de raadsvergadering over het aquaduct en Manhattan aan de Vecht in het geheim plaatsvond. Hoe het zij, het lijdt geen twijfel, dat hij inmiddels op één lijn met Hette Zijlstra staat wat betreft de Bloemendalerpolder. Dat is dus: zoveel mogelijk groen, geen grootschalige bouw, maar een nieuwe woonwijk voor de eigen bevolking.
+ Ook Cornelis van Diest denkt er zo over, dus je kunt bepaald niet zeggen dat de drie Muider Statenleden klaar staan om zich voor de kar van de Muider wethouders laten spannen. Niet alleen zullen de drie hun eigen koers in de Staten volgen; de Muider wethouders zien vast wel een andere, minstens zo donkere bui hangen - en als dat niet zo is, wil ik ze bij deze graag een handje helpen. De twee zien hun megalomane plannen wankelen, nu uitgerekend de VVD'er Henry Meijdam, die als gedeputeerde de deur naar 5000 woningen in de Bloemendalerpolder openzette, genadeloos onderuit gehaald is door de kiezers. Zo bleef hij, hoewel lijsttrekker, in de kieskring Amsterdam de nummer twee op de lijst met moeite voor.
+ Het is gebeurd is met de dikke vinger die Meijdam in de pap had. Als grootste partij kan de PvdA nu portefeuille Ruimtelijke Ordening opeisen. Deze meest begeerde portefeuille van de provincie zal niet lang meer in handen zijn van de Man van Vijfduizend. En vanaf dat moment liggen de kaarten anders. De Statenfractie van de PvdA wil immers niet dat de Bloemendalerpolder plompverloren volgeplempt wordt, ze willen dat er andere mogelijkheden bestudeerd worden.
+ Ook staat het allerminst vast, dat de PvdA verder wil met de VVD als coalitiepartner. Met een meerderheid van PvdA, CDA, Groen Links, D66 en de SP – de laatste zijn drie fel voorstander van een groene Bloemendalerpolder - kon er wel eens een wreed einde komen aan de schone droom van de twee Muider regenten, die geschiedenis dachten te maken. Er komt een dikke mistbank aanzetten, die het zicht op de buit ontneemt voor de boeren die nog niet binnen zijn,de projectontwikkelaars, de grondspeculanten en de wethouders.
+ Het CDA kreeg een bittere pil te slikken. Des te meer valt het te waarderen, dat deze partij toen de uitslag bekend was, een strook op de verkiezingsborden plakte met de tekst 'Kiezers bedankt'. Ook Cornelis van Diest was de eerste die zijn kiezers bedankte. Alleen waren voor hem de druiven niet zuur.
+ Elke keer weer krijgt Ouwe Muier te horen, dat hij er met zijn stemmingmakerij tegen een vijf keer zo groot Muiden blijk van geeft de Muider jongeren niet te gunnen dat ze hier kunnen blijven wonen. En elke keer weer geeft hij tegengas met zijn konijnentheorie: het wordt stevig fokken als we de 5000 woningen in de Bloemendalerpolder vol willen krijgen met Muiertjes. De twee Groot Muiden wethouders zullen vóór moeten gaan, want zij hebben het bedacht.
+ Dat er CDA - ers zijn die ondanks Schulp op het CDA stemmen, is bekend, maar dat er CDA – ers zijn die ondanks Leupen op de PvdA stemmen, is nieuw.