NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS De laatste keutels voor het stemhokje.
09-mar-2003
+ Dinsdag 11 maart verkiezingen voor de Provinciale Staten. Als u niet gaat stemmen, zult u daar een goede reden voor hebben, al was het maar dat betuttelende overheidsspotje 'U komt toch ook?' Zelf ga ik wel stemmen, want alle beetjes helpen. Ik weet ook op wie ik ga stemmen. Op het oud Muider raadslid Hette Zijlstra, die 12de staat op lijst 2 (PvdA) en voor wie momenteel actie gevoerd wordt op de verkiezingsborden.
+ Zijn plaats op de lijst is waarschijnlijk voldoende voor een zetel, maar het kan geen kwaad als hij flink wat voorkeurstemmen krijgt. Dan staat hij sterker, wat weer goed is voor de Gooi – en Vechtstreek in het algemeen, en Muiden en Muiderberg in het bijzonder. Hette Zijlstra en zijn dorpsgenoot Cornelis van Diest, die zesde op de CDA-lijst staat, zijn de enigen, die straks onze contreien in de Staten vertegenwoordigen. De twee kunnen het goed met elkaar vinden.
+ Waarom ik stem op Hette Zijlstra? Niet omdat ik het altijd met hem eens zou zijn. Zo zit het me nog steeds dwars dat hij met alle andere raadsleden in de bekende geheime raadsvergadering van november 2000 besloot adviesbureau Kolpron een onderzoek te laten doen naar de mogelijkheid van een aquaduct bij Muiden - te financieren uit de opbrengst van massale woningbouw in de Bloemendalerpolder. De raad mag dan indertijd overvallen zijn door het plan van B&W om 'Muiden op de kaart te krijgen' (wat ook gelukt is, maar vraag niet hoe), en Zijlstra mag dan nooit een voorstander van een Manhattan aan de Vecht geweest zijn, de manier waarop het gegaan is, lijkt nergens naar.
+ Het druist tegen de democratische principes in om voor een dergelijk onderwerp een besloten vergadering te houden. Zoiets gebeurt pas als een onderwerp te ernstig van aard is voor openbare behandeling en/of wanneer iets in de doofpot dient te verdwijnen. Logisch dat in Muiden prompt het gerucht over een zedenschandaal de kop opstak.
+ Al gauw was het iedereen duidelijk dat de vergadering slechts gegaan was over het aquaduct en Groot Muiden - wat kort daarna bleek neer te komen op een voorstel om de vesting en de drie buitenwijken in één klap bijna vijf keer zo groot te maken. Maar gelukkig: geen zedenschandaal, stel je toch eens voor! In Muiden!
+ Niets aan de hand dus? Kom nou, de raadsvergadering had natuurlijk in het openbaar moeten plaatsvinden. Maar dat niet alleen: er had ook, zoals altijd bij raadsbesluiten een, eveneens openbare, commissievergadering aan vooraf moeten gaan. Nu werd de bevolking vierkant buitengesloten. We zullen zelfs nooit te weten komen wat er precies besproken is, want ook de notulen zijn geheim.
+ Ik waardeer het, dat Zijlstra er voor uit komt dat hij het weren van de inwoners achteraf niet vindt zoals het hoort. Het was ook niet handig, niet nodig en niet nuttig wat er gebeurd is, zegt hij, dit laatste temeer omdat B&W met een invulling kwam, die helemaal verkeerd viel. Niet alleen de bevolking moest weinig weten van de voorgestelde grootschalige opzet met de hoogbouwwanden langs de A1, ook het merendeel van de raad floot B&W terug, let wel: dezelfde raad die zijn fiat gegeven had aan het onderzoek van Kolpron. Al met al heeft deze grap Muiden totnogtoe alleen maar goud geld gekost. Bureau Kolpron, dat er leuk aan overhield, is inmiddels uit zicht.
+ Ook al zit ik in het groeiende kamp van de Muiders, die niets liever zouden willen dan dat de Bloemendalerpolder helemaal groen blijft, zoals altijd beloofd is: ik begrijp maar al te best dat het met name voor de jongeren mogelijk moet worden gemaakt in Muiden te kunnen blijven wonen – en daar zijn woningen voor nodig, zij het geen vijfduizend, zoals in het streekplan Noord-Holland Zuid staat. Dat aantal heeft de provincie dankbaar overgenomen van de Muider wethouder Leupen, die een keer bij de grote jongens mocht zijn en prompt riep: 'Vijfduizend is voor mij een optie'.
+ Een plaats als Eemnes vangt de behoefte van haar 8.635 inwoners op met de bouw van een veertigtal woningen per jaar. Er zouden, uitgaand van Eemnes, dat 2000 inwoners meer dan Muiden telt, in Muiden per jaar niet meer dan een dertigtal woningen bij moeten komen. Als langs deze weg van lieverlee een nieuwe wijk van pak weg 250 woningen ontstaat, iets ter grootte van Mariahoeve, is dat voorlopig welletjes, willen we de kleinschaligheid van Muiden en daarmee de eigenheid van ons stadje behouden. En dat wil toch zeker iedereen die hier met plezier woont?
+ Inmiddels dient ook het Kruitfabriekterrein zich aan voor bebouwing. Wanneer het gemeentebestuur het slimmer aanpakt dan het aquaductplan, liggen er in Muiden mooie kansen voor een extra wijk met betaalbare huizen – op een plaats waar de grond niet vervuild is en dus niet gesaneerd hoeft te worden en dus niet schreeuwend duur hoeft te zijn. Een wijk die jaar na jaar, stukje bij beetje in gevuld wordt. Idee van Hette Zijlstra. Hij doelt op het voetbalveld van de S.C. Muiden aan de rand van Noordwest, dat eigendom is van de KNSF. Voor dat terrein moet dan vervanging komen. In de Bloemendalerpolder bijvoorbeeld. Mooie groene omgeving.
+ Hette Zijlstra heeft meer gedachten die mij aanspreken. Over openbaar vervoer, over het sparen van het IJmeer, over ruimte voor recreatie, over het behoud van cultuurhistorische monumenten en over de bescherming van flora en fauna. Maar ik vind dat ik nu wel genoeg reclame gemaakt heb voor iemand die er bij was in de geheime raadsvergadering.
+ U zou, als u de voorkeur geeft aan de VVD, eventueel op Hein Stulemeijer kunnen stemmen. In het TV programma Buitenhof van zondag greep dit Weesper raadslid, dat naar ik aanneem niet voor niets bijna onderaan de lijst staat, gretig de kans aan die hem geboden werd om zichzelf binnen een minuut te verkopen. Stulemeijer gebruikte zijn 58 seconden om heel Nederland te zeggen dat hij niets moet weten van een volgebouwde Bloemendalerpolder.
+ De VVD bezet als grootste partij momenteel 24 zetels in de Provinciale Staten. Als 42ste op de kandidatenlijst van de VVD heeft Hein Stulemeijer heel wat voorkeurstemmen nodig. Op zijn eigen website www.stemhein.nl schat hij zo'n twee á drieduizend. Het leek hem daarom de moeite waard met zijn hoofd en boodschap nadrukkelijk present te zijn op de Muider verkiezingsborden. En ook op onze kabel.
+ Op deze site, waarop onze Hein zichzelf adverteert als 'uw eigen vertegenwoordiger in de provincie' komt de aap uit de mouw. Hij wil toch wèl bebouwing in de Bloemendalerpolder, zij het geen nieuwe Vinex - locaties, maar 'kwalitatief hoogwaardige woningen'. Waar hebben we dat meer gehoord? Landgoederen à la Vlaanderen? Toch ziet dezelfde Hein er in het laatste Vechtjournaal geen been in een wit voetje te halen bij VVD-lijstrekker Meijdam, jawel de gedeputeerde van de vijfduizend woningen in dezelfde polder.
+ Daar zit Hein Stulemeijer kennelijk niet mee. Hij heeft een alternatief. Onder het motto 'Amsterdam mag niet tot de Vecht oprukken' voert hij een volgebouwd kruitfabriekterrein te Muiden aan als oplossing voor de behoefte aan woningen. Dat terrein is iets verder weg van de Vecht. En van Weesp niet te vergeten.
+ U zou ook D66 kunnen stemmen. Pak het huis aan huis foldertje van deze partij erbij en lees wat D66 in de Gooi – en Vechtstreek wil. Bijvoorbeeld: 'Geen nieuwe bebouwing van de Bloemendalerpolder bij Weesp'. Wèl in de Bloemendalerpolder bij Muiden dus? Of zouden ze bij D66 niet weten dat de Bloemendalerpolder goeddeels Muider grondgebied is? Beetje slordig. Daarom hierbij speciaal voor D66: het Leeuwenveld in de Bloemendalerpolder is van Weesp, het leeuwendeel van de Bloemdalerpolder is van Muiden.
+ In de verkiezingsfolder van het CDA staat klip en klaar: 'Bouwen in de Bloemendalerpolder moet mogelijk gemaakt worden'. Ferme taal, stel je vast. Tot je ontdekt dat er niet bij staat dat bouwen in deze polder uitsluitend van het CDA mag als het aquaduct er komt. Nota bene de onverbiddelijke eis van het CDA. Totnogtoe althans. Dus zo heel zeker ben je bij het CDA nu ook weer niet - zelfs niet als je voorstander bent van een volgebouwde Bloemendalerpolder. Zouden ze het misschien vergeten zijn, van dat aquaduct? Dat zou een beetje slordig zijn. Wie weet was het zin voor realiteit dat het CDA deed besluiten de aquaducteis niet in de folder op te nemen. Dan kun je immers nog alle kanten uit.
+ Begin in Muiden met raadsleden over een volgebouwde Bloemendalerpolder, en je krijgt te horen: 'Als wij het niet doen, doet Amsterdam het'. De leden van de raad (uitzonderingen als Hette Zijlstra daargelaten) hebben dit argument al zo vaak aangevoerd, dat de achterban en een deel van de bevolking het over is gaan nemen. Terwijl het niet meer dan een schertsargument is, een dooddoener, waarmee beide wethouders nu al onverantwoord lang hun even amateuristische als megalomane pogingen om 'Muiden op de kaart' te krijgen, rechtvaardigen.
+ Amsterdam doet niks met de Bloemendalerpolder. Amsterdam kan niets doen, behalve de vergissing maken te denken dat de Bloemendalerpolder van Amsterdam is, wat ooit gebeurde en waarvoor de hoofdstad zich netjes verontschuldigde. Muiden en Weesp kunnen wèl iets doen, want de Bloemendalerpolder is van Muiden en Weesp.
+ Mocht de 'aanwijzing buiten ons om' waar we steeds zo bang mee worden gemaakt, er ooit komen, dan komt-ie niet uit Amsterdam, maar uit Haarlem, van het provinciehuis. Maar de kans daarop is vrijwel uitgesloten. Of liever: praktisch nihil. De provinciale politiek kijkt wel mooi uit om iets door te zetten tegen de wil van de kiezers in. Het is beslist geen toeval dat onlangs, toen de lijstrekkers van de vier grootste partijen van de provincie in de Gooi - en Eemlander aan het woord werden gelaten, geen van de vier over de Bloemendalerpolder repte. Met geen woord. De dames en heren voelen nattigheid.
+ Wat actie vermag, bleek bij de Bovenkerkerpolder. Een grote bank had, al speculerend, deze polder in zijn geheel opgekocht omdat er waarschijnlijk wel eens massaal gebouwd zou kunnen worden. Verkeerd gegokt. Dankzij verzet vanuit de bevolking wordt de polder nu met rust gelaten. Er valt voor de Muider bevolking een les uit te trekken: hoe meer inwoners dinsdag met hun stem te kennen geven dat ze tegen 5000 woningen in de Bloemendalerpolder zijn, hoe reëler de kans dat we er alsnog aan ontsnappen.
+ Tot lering ende vermaak een korte samenvatting van het Verdriet van Muiden. Door heilig te geloven in hun zelfbedachte luchtkastelen, hebben de wethouders Schulp en Leupen, in eerste instantie met instemming van de (oude) raad, zowel de bouwlocatiezoekers als de grondspeculanten in de kaart gespeeld. Zonder dat ze het zelf in de gaten hadden werd hun troef: alleen massale bouw als er een aquaduct komt, van tafel geveegd. Gelukkig maar dat in een democratie het laatste woord aan de kiezers is. Aan u dus. U komt toch ook? Grrrr