- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Voor de verandering: zowel smakelijke als onverteerbare februarikeutels.

03-feb-2003

+ De sluiting van de kruitfabriek en de vondst van de fundamenten van de oude Naarderpoort waren aanleiding voor een extra editie van het Muider maandblad de Sluiz (dubbel formaat, voor 45 cent te koop bij De Hoek). Met name de prent uit 1721, waarop 'De poort naar Naarden te Muyden' staat afgebeeld, maakt deze opvallende uitgave de moeite waard. Vroeger stonden, links en een rechts van de Naarderstraat, twee poortgebouwen. Over de vestinggracht lag ooit een houten brug, ongeveer op de plaats waar nu de snackbar staat. Die was er toen nog niet, dus staat hij niet op de prent.
+ De uitgever-redacteur van de Sluiz, Guus Kroon, meldt verontwaardigd dat een 'stuk van de poort' is verwijderd. Dit 'ondanks de bepaling in het Verdrag van Malta uit 2001, dat er bij bodemverstoringen eerst een archeologisch onderzoek moet plaatsvinden.' Guus schrijft: 'De verantwoordelijke wethouder D.Schulp, wilde hier niet op wachten omdat iedere dag uitstel "handenvol geld" kost'.
+ Dick Schulp zelf liet in de commissievergadering weten, dat wie hem van 'barbarisme' betichtte, voor zijn beurt sprak. Schulp: 'Alles wat er aan historische resten bloot was gekomen, is keurig schoongemaakt, gefotografeerd en ingemeten. Ik wil niet zeggen dat we het goed gedaan hebben, maar we kregen wel een compliment van de provincie'.
+ Dezelfde dag nog werd begonnen met het verwijderen van de historische sta-in-de-weg. Een glazen plaat in het wegdek om al dat oudheidkundige schoons op je hurken in ogenschouw te nemen, zat er niet in, zo gaf de wethouder aan – om met de kabelkrant te spreken. Als dat al een barbaarse uitspraak zou zijn, dan deed een van de mannen er vanuit de bouwput nog een schepje bovenop. 'We hebben het hele zootje eruit gerost'. En inderdaad, de heren hebben drastisch ruim baan gemaakt om de riolering door te trekken van de overslag naar het bergbezinkbasin (met zo'n woord win je een potje scrabble). Maar goed dat Guus Kroon er niet bij stond.
+ Wie de Gooi – en Eemlander heeft, kon zaterdagmorgen lezen dat De Doelen z'n vier parkeerplaatsen op de sluis mag behouden. In de krant stond dat de Amsterdamse rechtbank het eens was met de restauranteigenaar Reinaldo Verwey (altijd gedacht dat Reinier Reinier heette) dat het onredelijk was van de grondeigenaar, het Hoogheemraadschap (DWR) om te eisen dat deze vier gastenplaatsen voor de Doelen moeten worden opgeheven, omdat het restaurant zich niet aan de parkeerregels zou hebben gehouden. Voor DWR was de maat vol..
+ Als ik ooit een sluiswachter heb horen blazen van verontwaardiging om wat er in de krant stond, dan was dat nu wel. Vooral het volgende stukje wekte verontwaardiging op: 'Ook speelde mee dat de Doelen in de afgelopen twee jaar vrijwel nooit door de grondeigenaar op wild parkeren is geattendeerd'.
+ Zo'n uitspraak! Als ik Reinaldo was, zou ik de rechter op een etentje trakteren. Voor de parkeerkosten hoeft de magistratuur het niet te laten. Als er op de sluis geen plaats mocht zijn, staan twee 'professionele autoparkeerders' klaar om zijn slee in Noordwest te zetten - niet op betaald parkeren, want wie uit eten gaat bij de Doelen heeft daar geen geld meer voor.
+ Guus Kroon (alweer Guus: wie vindt dat Guus teveel genoemd wordt, moet zelf maar iets voor Muiden doen) – Guus Kroon dus, had het weer ouderwets voor elkaar met een nieuwe expositie van de HAM, het Historisch Archief Muiden. In het witte sluishuis, zoals het DWR kantoor dat ooit het woonhuis van de diverse sluiswachters was, tegenwoordig genoemd wordt, hingen dit weekend oude kranten met houten wasknijpers aan de lijn. Voor de deur stond een bakkersfiets met mand uit de goeie oude tijd.
+ Aardig wat Muiers, vooral oude Muiers, gingen onder de waslijn door om oude boeken en oude tijdschriften in te bladeren, naar oude videobeelden te kijken en naar een oude radio-opname te luisteren. Dirk Streefkerk werd geïnterviewd over zijn aandeel in de reddingsactie van jonge Muiers, die uitvoeren naar het gebied van de februari ramp van een halve eeuw geleden – want dat was het thema van de tentoonstelling.
+ Piet Hasenaar, de enige nog in Muiden wonende deelnemer aan de hulpactie, sprak een openingswoord, waar je wat van op kon steken. Hij legde uit dat zon en maan aantrekkingskracht op de aarde hebben, en dat, als zon en maan gelijktijdig boven ons continent staan, er extra aantrekkingskracht op de aarde ontstaat. Op de oceaan en de zeeën betekent dat springtij. 'Gaat springtij gepaard met storm, dan is er extra hoog water, en gevaar voor de dijken en kusten', zei hij.
+ Zo ook op 1 februari 1953. Het hoge water werd Zeeland en de kust rampzalig. Piet legde zijn gehoor uit dat zich nu (we schrijven zaterdag 1 februari 2003) weer een identieke situatie voordoet. Zon en maan staan weer in elkaars verlengde en de wind is ook nu noord west, dus weer springtij – met één doorslaggevend verschil. Het was toen windkracht 13. Er voer een groep van 12 Muier mannen, onder wie de spreker zelf, met gevaar voor eigen leven uit, met twee motorschepen plus drie motorvletten – enfin u hebt alles al in een vorige keutelaflevering kunnen lezen.
+ Onder de aanwezigen waren twee ongeboren Muiers, die ook naar het rampgebied togen, maar geen kans kregen zich heldhaftig te gedragen. 'Ik was wat je nu noemt een ramptoerist', vertelde Jos Pulles van de Herengracht me. Hij zat op de HBS in Breda en reed met een schoolvriend mee met Amerikaanse militairen, die hier gelegerd waren. In het rampgebied aangekomen werden de scholieren weggestuurd.
+ Uw eigen Ouwe Muier was in die dagen dienstplichtig soldaat. Hij was tijdens de fatale zondagnacht thuis op weekendverlof en begreep dat hij moest helpen. Al liftend kwam hij onder Rotterdam terecht, waar hij stuitte hij op een legereenheid, die op weg was om hulp te bieden. Hij werd naar een hoge Piet gebracht, die hem toebeet dat hij bij zijn eigen onderdeel thuishoorde. Terug in zijn kazerne, kreeg hij licht arrest aan zijn broek. Dat was niet voor de eerste keer trouwens. Ook toen al paste hij niet in het gareel.
+ Sneller dan bloemen kunnen verwelken, was de uitverkoop van Art & Flowers achter de rug. De bloemenboys Ed en Marcel vertrokken met stille trom, zonder groet aan de buren, laat staan een bedankje aan de klanten - wat wel had gemogen, want zo goedkoop waren ze nu ook weer niet. Laten we het er op houden dat de twee nooit echt in Muiden hebben kunnen aarden. Je kunt ook zeggen: ze hadden geen boodschap aan Muiden. Niet leuk, maar wel hun goed recht.
+ Ed heeft de winkelruimte voor € 1250, - per maand, exclusief BTW, verhuurd aan Muiers. Die zijn meteen begonnen er een decoratiewinkel van te maken. Maar die hebben we toch al? Klopt: Fie Kooij heeft dankzij haar poppen een zogeheten decoratiewinkel. Ze krijgt nu dus een concurrent als bijna naaste buur. 'Denk erom dat ik meteen de prijzen ga dumpen', zegt ze vechtlustig. Ze heeft al meer concurrenten in het stof doen bijten. Het zal allemaal wel meevallen. Voor hetzelfde geld staat decoratie voor woningdecoratie.
+ Het kantoor op de hoek naast Art & Flowers, dat tot eind vorig jaar in gebruik was als verkoopkantoor voor karton, staat te huur voor hetzelfde bedrag als wat Cor Bos uit Mariahoeve, die inmiddels in Giethoorn woont en werkt, betaald heeft, te weten zo'n slordige 2400 per kwartaal. Maar dan nu in euro's.
+ Nu we het toch over winkeltjes hebben: de verkoopruimte van de Maxis wordt maar liefst vijf en een halve keer kleiner dan de huidige ruimte, wat nog altijd genoeg is om er straks de grootste C1000 supermarkt van Nederland (met de nadruk op grootverpakkingen) in onder te brengen. Ook het personeelsbestand krimpt behoorlijk in. Er moeten vijftig mensen uit. Gedwongen ontslagen zijn niet te verwachten, zegt de directie, maar waar moeten die vijftig medewerkers dan heen? Er lijkt maar één oplossing mogelijk. Ze worden verdeeld over de dochterbedrijven. Het is allemaal familie wat er aan winkels en winkeltjes bijkomt op het Maxisterrein. De meeste negotie heeft de keutels al gehaald. Dat 'Giraffe' er ook komt, is een nieuwtje.
+ Alsof de ondernemers op deze plaats nog niet genoeg gedupeerd zijn, wordt het Vestingplein de laatste dagen geteisterd door een penetrante rioolstank. Even een kroketjes eten, of een visje, of een loempia, of een stukje kaas van Riet. Lekker!
+ Goed en slecht nieuws over de aankleding van rotondes en vluchtheuvels in Muiden. Het slechte nieuws is dat vanwege de ARBO-wet dit straatmeubilair wordt 'kaalgeslagen'. Het is al te zien bij de 'pegels' in de gluiperige bocht op de Weesperweg: betonbakken. Dit moet vanwege het gevaar voor de plantsoenarbeiders. Die worden bedreigd door voorbij scheurend verkeer. Eigenlijk een terechte maatregel dus. Het goede nieuws is, dat alle betonbakken – dat zijn straks alle rotondes en vluchtheuvels - zullen worden voorzien van groen – en bloembakken. Kan best een aardig gezicht zijn.
+ Het Witte Kruisgebouw en het huis van GertJan en Anneke Rensenbrink worden gesloopt, waarna De Woningbouw op het vrijgekomen terrein seniorenwoningen laat bouwen. Zes tot acht stuks op 500m2 grond van € 1000 per m2. Koop en huur, allereerst bestemd voor inwoners van Muiden, want die hebben voorrang bij dit soort nieuwbouw. Als het even kan komt er onder een aantal woningen ook ruimte voor voorzieningen. Hopelijk komen het consultatiebureau en de trombosedienst hier terug. Een mortuarium zoals we gewend waren, kunnen we vergeten. We zijn gewoon te klein. Niet te exploiteren. Om met Dick Schulp te spreken: 'de mortuariumhouders in de omgeving krijgen hun eigen mortuaria niet vol'.
+ Het accommodatieplan, waarin adviesbureau Metafoor Muiden Gouden bergen beloofde, is zoals maar weinigen zal verbazen, kompleet geflopt. Het is een slag in de lucht gebleken. Voor dit jaar was nota bene zo'n 84.000 euro opgevoerd als inkomsten uit de gemeentelijke accommodaties. Wat nog maar een bescheiden uitgangspunt was, want B&W had gegokt op bijna het dubbele. En dat was niet zo gek lang geleden: in de commissievergadering van 19 december vorig jaar. Wethouder Leupen, gaf de Zwarte Piet vaardig door naar zijn collega wethouder Schulp. Dick mocht de kastanjes uit het vuur halen. Maar Dick had geen echt antwoord op de stekelige vragen van Fred Winnubst. En Dick staat niet gauw met zijn mond vol tanden.
+ Misschien dat dankzij een Muier nog iets terugverdiend wordt. Frank Wagenmans, oud-slager en succesvol internet cateraar, had wel partycentrum in het Muizenfort willen hebben, maar dat bleek niet te mogen. Horeca, ook lichte horeca, is hier niet toegestaan (nou breekt mijn klomp, hoor ik ex-jeugdleiders zeggen). In de Kazerne mag wel een glaasje bij een hapje of buffet geschonken worden. Zou mooi zijn als Frank erin kwam. Voor Frank. Voor Muiden.
+ En dan is er nog het postkantoor. Daar waren ook zulke mooie plannen voor. Een medisch centrum. Maar, de benaderde tandartsen vonden de huur te hoog. Het werd niks en het wordt niks. De gemeente wil het pand niet afstoten, maar vasthouden en wel voor een projectgroep ter invulling van de plannen voor het kruitfabriekterrein. Het postkantoor lijkt een geschikte locatie voor een bouwbureau. En wie weet, vroeg of laat, kan de zaak gesloopt worden om plaats te maken voor een winkelcentrum. Bijvoorbeeld.
+ Een eigen bouwbureau voor het KNSF- terrein, da's mooi. Maar hoe komt Muiden straks uit de onderhandelingen? Is het eigenlijk niet te gek voor woorden, dat Rijk en provincie wèl vinden dat de fabriek weg moet, maar niet thuis geven zodra er geld op tafel moet komen om een beetje leefbare wijk met woningen en schone bedrijven te realiseren? Als Muiden het in zijn eentje moet klaren, vrees ik dat de keus is: of het terrein wordt volgestampt met 1000 woningen, (waaronder onontkoombaar hoogbouw), of Muiden laat de zaak helemaal los - nadat MCI en KNSF vergeefs geprobeerd hebben allerlei toezeggingen af te dwingen.
+ Zegt MCI: 'We are so sorry, maar door gebrek aan medewerking van de overheid, zijn we helaas gedwongen door te gaan met produceren tot het faillissement erop volgt. Zo lang dit ons vergund is, want we hebben niet de vereiste eigentijdse veiligheidsvoorzieningen kunnen treffen. Dat kost € 30 miljoen euro en dat hebben we niet.
+ Ach, ach, die arme fabriek toch. Een kleine dertien jaar lang geen penny overgehouden, zodat er geen cent geïnvesteerd kon worden. En dan hoor je nog wel fluisteren dat het zulke slimme jongens zijn, die Engelsen van MCI - ik bedoel die Nederlanders van de KNSF. In al die jaren hebben ze niet meer verdiend dan Ouwe Muier in twee jaar met zijn keutels.
+ De laatste stand van tandartsenzaken. Toen Jan Janssen was gestopt, nam Duco Luitse korte tijd diens praktijk over. Cees Kellermann Slotemaker, Mariahoeve, is de enige in Muiden praktijkhoudende tandarts. Hij moet het vooral van Muider gebitten hebben. Twee andere hier wonende tandartsen ook. Hun patiënten komen naar Amsterdam. Er zijn in de hoofdstad twee plaatsen waar menig Muider zijn of haar tanden laat zien. Bij Duco Luitse in Osdorp en bij Hans de Eerste op de Stadhouderskade.
+ Er is nog een tandarts in Muiden. Wouter Vriesman. Hij woont al weer een tijdje op de Weesperbinnenweg op de ark naast die van Geert Kooij. Wouter Vriesman gaat, na vele jaren Amsterdam, in Muiden aan de slag. IJs en weder dienende (er moet nog een vlekje weggewerkt worden met de gemeente, maar dat hoeft geen probleem te zijn) start hij aanstaande vrijdag een praktijk aan huis, dat wil zeggen: op zijn boot. Muiden heeft daarmee de primeur van de eerste tandarts van Nederland op het water. Ook in ander opzicht onderscheidt Wouter Vriesman zich. Je kunt in principe ook 's avonds na je werk bij hem terecht.
+ De discussie over de trouwlocaties (wat is wel en wat is geen horeca?) wordt uitgesteld, tenzij de raad er anders over denkt dan de commissie, wat onwaarschijnlijk is. Vooruitlopend op de ontwikkelingen kan de Gooise Partyvloot er alvast op rekenen dat er ook op hun salonschip de Pallas Athene, met Muiden als thuishaven, getrouwd mag worden – net als op negen huwelijksboten van de bruine vloot. Het voorstel van B&W om van de Rijver, het dorpshuis van Muiderberg, een trouwlocatie te maken, werd spontaan afgewezen - ook door het bestuur van de Rijver zelf. Men zou niet weten hoe men zonder beheerder dergelijke plechtigheden kan organiseren.
+ Als volgens de stelregel 'Muiden wat, dan Muiderberg ook wat', het dorp over een officiële trouwlocatie moet beschikken, dan heeft 't Lagerhuys heel wat meer sfeer te bieden. Maar horeca, daar wil het college niks van weten, want dan zou het hek van de dam zou zijn. Volgens burgemeester Smith komt dan ook de Chinees in aanmerking. De snackbar de Loper vergat hij, terwijl de uitbater hiervan voor zijn neus zat. Pijnlijk.
+ Met Muiden als trouwlocatie aan de weg timmeren, zoals Anna Waanders voorstelde, leek de burgervader geen goeie suggestie. Het zou hier te druk worden, waarschuwde hij. Maar hij is nog niet van Anna af. Het raadslid van de VIB kwam met haar promotievoorstel op de proppen, omdat de oogst aan bruidsparen voor de bijzondere trouwlocaties hier wel heel erg magertjes is. Ook gaf ze een lesje in hoe je werving voor iets dergelijks het effectiefst aanpakt, namelijk door communicatiedeskundigen uit eigen gemeente te laten brainstormen (daar zijn er genoeg van: zonder hulp van het telefoonboek kwam ik uit op 30 – niet alleen schrijvers, ook marketingmensen, strategen en zelfs regelneven)
+ De burgemeester was bang dat inschakelen van inwoners het ambtelijk apparaat extra zou belasten. Anna Waanders betoogde dat het nu juist om óntlasten gaat. Zou Smith het nu echt niet begrijpen, of houdt hij liever pottenkijkers en bemoeials buiten de deur? Als hij zijn eigen inwoners als zodanig ziet, dan is het hier toch wel triest gesteld. En het zou nog triester zijn, als de raad het allemaal maar weer over zijn kant laat gaan.
+ De milieugroep Muiden Muiderberg vraagt de aandacht van de raad voor iets anders in de plantsoenen dan die viooltjes, die elke herfst worden geplant. Ze adviseren over te gaan op vaste planten, in plaats van begonia's in het voorjaar en viooltjes in het najaar. Als nadeel hiervan wordt genoemd het twee keer per jaar verwijderen van uitgebloeide planten. Dat is veel werk en het is niet ongevaarlijk ook met het voorbijrazende verkeer. De wethouder had geen commentaar op de brief, dus ik neem aan dat de ideeën van de milieugroep de uitvoering van het betonbakkenplan niet in de weg staat.
+ De milieugroep ziet voor de vluchtheuveltjes bij de ingang van Muiderberg en Muiden, die in de volle zon liggen een beplanting met gamander, ofte wel Teucrim Chamaedrys. 'Dit laag blijvende plantje uit de familie der lipbloemen wordt in kruidentuinen als randbeplanting gebruikt, zoals buxus. Het groeit in het wild in onder meer de Ardennen bij de Franse grens, op kalkrijke hellingen', schrijven ze. Dat kan dan in Muiden goed uitkomen, want op de nieuwe vluchtheuveltjes in de Weesperweg zullen de bloemetjes op betonbedden moeten groeien.
+ De binnen enkele jaren dichtgroeiende gamander bloeit eind juli, begin augustus met trosjes roze bloemetjes. De blaadjes blijven net als bij de buxus het hele jaar groen. Het vergt nauwelijks onderhoud: een keer per jaar even snel met de heggenschaar de uitgebloeide stengeltjes wegknippen.
+ De gamander is te zien in de kruidentuin van het Muiderslot (tuinpas niet vergeten, anders kom je er niet in) en in Muiderberg bij het begin van de Googweg. De milieugroep adviseert ook een bodembedekker voor plaatsen, die niet de hele dag volle zon hebben, te weten zenegroen, Ajuga reptans. Óók een lipbloem. Zenegroen bloeit in mei, uitbundig, maar dan met blauwe kaarsjes. De bodem wordt volledig bedekt, zodat onkruid geen schijn van kans krijgt, wat weer minder werk betekent. Nu ga ik toch weer twijfelen of deze brief niet achterhaald is door de werkelijkheid.
+ De Politie Gooi – en Vechtstreek staat onder curatele, vanwege haar niet sluitende begroting. Burgemeester Harry Smith, die uitsluitend portefeuilles beheert, waarin nooit iets aan de hand is, stelde de commissieleden gerust: 'Het betekent niets, gewoon een administratieve maatregel. Ik schrok al. Je moet er toch niet aan denken dat ze bij de stoplichten voor de sluisbrug gaan staan bekeuren om de begroting rond te krijgen.
+ Eric Hoetmer maande zijn collega's commissieleden, zoals het een nestor betaamt, niet overhaast te beslissen over het herdenkingsmonument in Muiderberg, toen inspreker Harry Mock het voorstel daartoe onderuit had gehaald, maar om de zaak nog eens rustig te bekijken. Gaat gebeuren. Op maandag 24 februari steken de dames en heren de koppen bij elkaar.
+ Niet zeuren dat ze vergeten zijn de verkiezingsborden weg te halen. De borden blijven staan tot de Statenverkiezingen op 11 maart.
+ Uit de krant: per 1 januari 2002 had Muiden 81 werklozen. Per 1 januari 2003 waren dit er 122. Pak weg eenderde stijging dus. Daarmee zit Muiden boven de gemiddelde stijging in de wijde omgeving. Dat was een kwart.
+ In het Weesper Nieuws staat te lezen dat de Bloemendalerpolder in beeld blijft bij de zoektocht van het Rijk naar ruimte voor vele duizenden woningen. De fractie van het CDA in Weesp hoopt dat het nieuwe kabinet zekerheid geeft over de bouwmogelijkheden in de polder. De Weesper PvdA fractie wil die duidelijkheid ook, maar dan meer gericht op het behoud van de natuur. Het standpunt van de PvdA in Muiden is: bouwen, maar onder voorwaarde dat het zeker is dat het aquaduct er komt.
+ Is het u ook opgevallen dat je nu al een jaar de papklok niet meer hoort, op het tijdstip waarop je dit mag verwachten, dus om negen uur 's avonds? Zouden ze er op het gemeentehuis achter gekomen zijn dat Muiden geen poorten meer heeft – behalve tot voor kort in de grond – en het dus ook niet nodig is de papklok te luiden ten teken dat de poorten sluiten? Toch eens de wethouder van papklokken er over aanschieten.
+ Het hardnekkige gerucht gaat dat de papklok in alle stilte het zwijgen is opgelegd omdat er klachten over geluidsoverlast van belangrijke bewoners van de Bouvywijk kwamen. Stuk is-ie in elk geval niet, want als-ie als kerkklok geluid moet worden, wat regelmatig gebeurt, doet-ie dat zonder mankeren. Misschien dat ze bang zijn dat het tijdmechanisme voor de papklok niet goed werkt - en dat ze het niet uit durven te proberen, sinds het zaakje van slag was en de papklok begon te luiden op de onmogelijkste tijden van de dag en de nacht - behalve op papkloktijd.
+ Aan de ingang van het betaald parkeerterreintje bij de Amsterdamsepoortbrug is een briefje op de lantaarnpaal bevestigd met de tekst 'Automaat is in reparatie. Om te betalen dient u gebruik te maken van de automaat op de Zeestraat (over de brug tweede straat links)'. Je ziet de parkeerders altijd even eerst naar de nieuwe superautomaat kijken, als ze op het punt staan om naar de Zeestraat te gaan en je hoort ze denken: 'wat zonde, zo'n gloednieuwe peperdure automaat en nu al stuk'.
+ Bezoekers aan de tentoonstelling over de februariramp grepen de gelegenheid aan om even onder begeleiding van de sluiswachter van dienst, Mieke Willig, een blik te slaan op de diverse vertrekken in deze voormalige sluiswachterswoning. Verschillende zeer oude Muiers waren nog nooit binnen geweest. Ze genoten van het uitzicht. Helaas was de deur op slot van de bovenkamer, van waar uit je de klok op de gevel kunt gelijkzetten. De kunst is om tegen de richting in te draaien. Dat is niet altijd gelukt.
+ Nu de renovatie van de Groote Zeesluizen weer een jaar uitgesteld is, staan diverse kamers van het witte sluishuis wéér zeker een jaar leeg. Zoals de vergaderzaal ideaal is voor exposities, zouden de kleinere kamers prima dienst kunnen doen voor bijvoorbeeld cursussen – maar dan natuurlijk onder de voorwaarde dat je ophoepelt als de grote restauratie er aan komt.
+ Het sluishuis is te koop en kan betrokken worden, zodra de huidige machinerie voor het draaien van de sluisbrug wordt opgedoekt. De huidige grote kasten in de kelder worden dan vervangen voor een klein superelektronisch brein, dat geïnstalleerd wordt in de ruimte onder het sluiswachtershuisje op de noordelijke sluis. Vanaf mijn bescheiden keutelstoeltje herinner ik het gemeentebestuur eraan dat bij dit soort panden tot nut van het algemeen de gemeente het eerste recht van koop heeft.
+ DWR gaat tot op dit moment, lang na het restaureren van de Weesperpoortsluis, nog onverminderd door met restaureren. Ze zijn nog wel even zoet met het herstel van alles wat tijdens de restauratie rond de sluis zoal sneuvelde.
+ Nee, Gea Heijnen is geen fanfare uit Muiderberg. Gea Heijnen is een raadslid uit Muiden. G.A.Heinze is een fanfare uit Muiderberg.
+ Opgevangen tussen de poppen van Fie van Kooij (Pietje Kooij voor de insiders): 'Weet je dat die en die dood is, erg hè?' 'Is die dood? Kijk, daar loopt –ie. Zeker opgestaan'.
+ De keutel over de kermis op het Vestingplein berust op valse voorlichting. Anders dan u hier hebt kunnen lezen, staat de kermis wel degelijk op de kalender van Muiden 1050. De kermis is onderdeel van het feestelijke openingsweekend op 28, 29 en 30 maart. Sorry. Niet goed gekeken. Dat de kermis op 1 april zou worden gehouden is een vervroegde aprilmop waar Ouwe Muier instonk. Vergeet de keutels, kijk op de kalender.
+ Burgemeester Smith liet weten dat van de gemeenteraadsleden verwacht wordt dat ze bij de openingsfeestelijkheden in middeleeuws kostuum verschijnen. Uiteraard in de hoedanigheid van vroede vaderen, maar het zal meer de kant van schobbejakken dan van praalhanzen uitgaan. De laatste categorie hoort thuis in de Gouden Eeuw. Als hij dàt had geweten!
+ In navolging van Rotterdam heeft Muiden zijn eigen Koolsingel, te weten de Ton Koolsingel. Deze naam stond tenminste op bord met de routeomleiding over de Herengracht ter hoogte van Ome Ko. Stónd, want van de 'l' is inmiddels een 't' gemaakt.
+ Riet Ruijzendaal houdt niet van halve maatregelen. Tijdens de behandeling van het onderzoek van Versa over het vrijwilligerswerk (ik kom nog uitvoerig terug op dit onderwerp) wist ze wel een manier om van jongeren vrijwilligers te maken': 'Trek ze uit de kroeg!'
+ Volgens welingelichte bron sponsort de Rabobank het jubileumboekje van Muiden 1050. En nu niet als klant gaan zeuren dat de bank goede sier met jouw geld maakt. Het is voor een goed doel.
+ Als Freek de Jonge vreemd gaat met Crescendo, mag hij nooit meer met G.A.Heinze optreden.
+ Agenda punt 9 van de commissievergadering C van 30 januari 2003: 'Verkoop Witte Kruisgebouw aan de Burgemeester de Raadtsingel te Muiden. Stond daar laatst niet een postkantoor?
+ In de Gooi – en Eemlander gelezen: 'Vorige week begon in Muiden een gijzeling van twee mannen. Zij werden in Amsterdam bevrijd.'wie zei daar dat er hier nooit iets gebeurt.
+ Willem Trekkast is op vakantie op de Canarische eilanden. Krijgt zijn Libanese maatje Joseph de vraag of Willen al terug is. Zegt Joseph: 'Weet niet, denk 't wel, zijn boot ligt er weer'.
+ Van de kabel geplukt: Relatiebemiddeling 'Romeo en Julia' brengt partners in het Gooi bij elkaar. Zouden ze wel weten hoe het met die twee is afgelopen?
+ Gehoord op de A1: 'Een aquaduct bij Muiden? In geen duizendvijftig jaar!'
+ Mensen met drempelvrees wordt ten strengste ontraden op de Weesperweg te komen.
+ Het voordeel van een standbeeld op een flatgebouw is dat iedereen tegen je op kijkt.
+ Hugo Jut denkt een bijdrage te leveren aan de geschiedenis van Muiden door uw chroniqueur op zijn website www.hopsalabopsa.com neer te zetten in een mensonterende houding, daarmee suggererend dat dit de manier is waarop deze zijn keutels voor de Kerst zou hebben geleverd. Het is ronduit een schandaal. Waar zijn de normen en waarden? In één woord: kwetsend, kleinerend en grievend. En het ergst is dat het nog sprekend lijkt ook.
+ De zwanen op de A1 zich laten verjagen door poep, stond in de krant. Hiermee is het ultieme bewijs geleverd dat je wel degelijk iets met keutels kunt bereiken. Nu jij weer Jut.
+ Al aan een uitbundig kostuum gedacht voor het feestweekend van eind maart? Ik wel, ook al denkt u misschien dat ik daar te narrig voor ben.

Ouwe Muier
naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier:


Naschrift van de webmaster:
Dit gebeurde in 1953: Terwijl de kern van de uitdiepende stormdepressie met een kerndruk van minimaal 970 hPa op zaterdagavond in zuidoostelijke richting over de Noordzee trok nam de wind aan de achterkant van de depressie verder toe: boven zee tot een zeer zware noordwesterstorm, windkracht 11, aan de kust tot windkracht 10. Den Helder registreerde in het begin van de nacht een uur lang een gemiddelde windsnelheid van 27 meter per seconde (97 km/uur) en een hoogste windstoot van 144 km/uur. Op verschillende weerstations langs onze kust, waaronder ook Vlissingen werd windkracht 10 gemeten. Ook in het binnenland bulderde de storm waarbij vrijwel overal zeer zware windstoten optraden van meer dan 100 km/uur. Het windveld dat zich over de hele Noordzee en ons land ontwikkelde, hing samen met enorme verschillen in luchtdruk: in de nacht van zaterdag op zondag wezen de barometers in Eelde liefst 23 hPa lager aan dan in Vlissingen, een zeldzaam groot verschil. De storm nam maar langzaam in kracht af en hield daardoor lang aan, vooral in het zuidwesten van ons land waar de windmeters circa 20 uur achtereen windkracht 9 of meer aanwezen.
Bij windkracht 10 is er al sprake van een zware storm, waarbij volwassenen omgeblazen worden. Op 7 september 1944 registreerde Vlissingen gemiddeld over een uur een windsnelheid van 122 km/u. Voor zover bekend is dat in de 20e eeuw de enige storm geweest, waarin de windmeter geruime tijd op windkracht 12 stond. Windkracht 13 bestaat alleen maar bij wijze van spreke.
Bron: KNMI