- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Zegt u het maar: kietelen of keutelen?

02-feb-2003

+ Een commissievergadering helemaal uitzitten vreet energie, ook vanaf de publieke tribune. In het duale stelsel worden de commissievergaderingen door raadsleden geleid. De meesten hebben daar geen kaas van gegeten. Ze beheersen de techniek van het voorzitten van een vergadering niet, ze weten niet wat hun bevoegdheden zijn en wat er van hen verwacht mag worden, ze zijn vaak slecht tot matig voorbereid en wekken vaak de indruk absoluut niet te begrijpen waarover het gaat. Het gevolg laat zich raden: het wordt een rotzooitje.
+ Je ziet burgemeester Harry Smith, geen voorstander van het duale stelsel, denken 'dat komt er nou van', als hij voor de zoveelste keer met een superieur glimlachje een of andere verantwoordelijkheid afwijst omdat die op het bordje ligt van 'zijn' voorzitter, Henk Bökenkamp. Wat die man zichzelf toch aangedaan heeft door het voorzitterschap te aanvaarden. Kom kijken en oordeel zelf.
+ Sylvia Bazuin brengt het er beter af, ook al laat 'haar wethouder' Leupen geen kans liggen om eindeloos door te delibereren (Leupen denkt waarschijnlijk dat vergaderingen volpraten, besturen is). Sylvia gedoogt dat hij met zijn ervaring haar regelmatig bij de hand neemt, maar grijpt vinnig in als ze vindt dat Leupen het te bont maakt. Zo voegde ze hem toe dat hij zich erg onvriendelijk gedroeg, toen hij, regenten eigen, er blijk van gaf geen tegenspraak te dulden van een commissielid, dat hem onder vuur nam – in dit geval de onbevangen Jonker van de VVD.
+ Een commissie voorzitten gaat Eric Hoetmer, de nestor zonder versierselen, probleemloos af. De eerlijkheid gebiedt te vermelden dat hij zich heeft laten afschepen met een commissie, waarin zelden of nooit onderwerpen om over te discussiëren aan de orde komen, onderwerpen uit de portefeuille, waarmee de derde wethouder, Hans van der Steen zich buitenspel heeft laten zetten. Daar komt bij dat Hans van der Steen een fatsoenlijke en vriendelijke man is, zeker niet een lepe bestuurder, die probeert de commissie op te rollen. Hij is al blij dat hij mee mag doen. Het resultaat is, dat de tijd die verloren ging bij de commissie van Bökenkamp bij die van Hoetmer weer wordt ingehaald
+ Flip de Groot, de enige voorzitter met ervaring op niveau, heeft de pech dat zijn commissie met Dick Schulp als verantwoordelijk wethouder, direct na die van Sylvia met Leupen komt. Dick Schulp heeft zich uren op zitten winden en wil er nu wel eens fris tegenaan. Maar hij past zich soepel aan Flip aan, wel wetend dat Flip exact weet waar het over gaat, en wat wel en wat niet mag en kan in een commissievergadering. Flip de Groot is de ideale bestuurder nieuwe stijl. Open en redelijk - en doortastend als dat nodig is. Iedereen krijgt van hem de ruimte, en daar begint het probleem, waarvan hij zelf eerlijk zegt dat hij er geen raad mee weet: er komt teveel op je af.
+ De vergaderingen van de 'moeilijke commissies' ontaarden zelfs bij Flip de Groot in een rotzooitje. Het valt gewoon niet te behappen, zolang er geen straffe agendering is en er geen strenge tijdslimieten voor de sprekers zijn. Oeverloos afdwalen dient te worden afgestraft, desnoods door verwijdering uit de raadszaal. Ook de voorzitters moeten eruit vliegen als blijkt dat ze niet genoeg geïnformeerd en gemotiveerd zijn. Zoals het nu gaat, kan het echt niet. Op één avond vliegt alles de pan uit: zware onderwerpen, lichte onderwerpen en onderwerpen, veelal van administratief - technische aard, die niet in de commissies thuishoren.
+ Het is buitengewoon onbevredigend en frustrerend, zoals de zaken er doorheen gerost wordt. Vaak zijn dat zaken die bepalend zijn voor de toekomst van Muiden. Op één avond zorgvuldig je standpunt bepalen of bijstellen over de (sluiting van) de kruitfabriek, de eeuwige Bloemendalerpolder en het accommodatiebeleid, dat kan niet, dat is gewoon onverantwoord. De helden raken vermoeid en geïrriteerd. Ook op de publieke tribune. En je dan nog afvragen hoe de inwoners van Muiden en Muiderberg zo dom kunnen zijn om niet op te komen dagen als er over hen beslist wordt. Wanneer de commissieleden er zelf geen touw aan vast kunnen knopen, wat mag je dan dat de bewoners verwachten?
+ Het duale stelsel terugdraaien gaat niet. Er moet dan ook maar snel een praktijkcursus komen, waarin raadsleden leren hoe ze commissievergaderingen het beste kunnen voorzitten. Oud – raadslid Hette Zijlstra zou de ideale cursusleider zijn met zijn jarenlange ervaring als interim-manager bij gemeenten en zijn kennis van wat er in Muiden en Muiderberg speelt. Hette Zijlstra is geen vlotte spreker. Dat is een voordeel: beter dan een figuur met een gladde babbel, want in iemand die je hoort nadenken terwijl hij spreekt, kunnen de cursisten zichzelf herkennen. Bovendien gaat het om de intentie. Jammer dat Hette Zijlstra het zo druk heeft met Statenlid worden. En al zou dat niet zo zijn, dan moet hij het ook nog zelf willen.
+ U hebt natuurlijk allang begrepen, dat ik dit hele verhaal uit eigenbelang schrijf. Ik wil ook wel eens lekker vroeg de koffer in na die commissievergaderingen, in plaats van altijd zo idioot laat en zo doodmoe. Ik ben geen achttien meer.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: