NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS Even door de poort gaan: doortrekken in keuteltaal.
27-jan-2003
+ Donderdagavond. We kijken naar het late journaal van RTL4. Een vriend van buiten Muiden kijkt met ons mee. De beelden van de puinhopen en protesten na diverse ontploffingen worden gevolgd door Harry Smith, die guitig over de rand van zijn leesbrilletje blikkend, het volk gerust stelt. Niks aan de hand, de kruitfabriek gaat wel dicht, maar is volkomen veilig. Het onderwerp wordt afgesloten met een opname van de kantine. Heel Nederland kan door de ramen heen zien hoe een van de kruitmakers de vlam in zijn saffie steekt. Onze gast is verbijsterd. Mag dat, roken op het terrein van de kruitfabriek? Ik zeg niks. Ze gaan toch dicht.
+ Muiden was de afgelopen week flink in de belangstelling. Zo stonden er hele verhalen in de krant over de zwanen, die (te lui als ze zijn om op te stijgen) met ware doodsverachting vanaf hun grazige weiden de A1 oversteken. En over de eendenkuikens die straks in de lente niet achter moeders aan de Noordpolderkade op kunnen en van uitputting in hun pogingen daartoe zullen verdrinken. Komt door de nieuwe beschoeiing, die DWR te hoog zou hebben gemaakt.
+ Ook was er het nieuws van het spectaculaire transport van de Lemster aak van Ernst de Groot, die vanuit de loods van Pim van Wees over de weg naar Weesp werd vervoerd, en het nieuws van de rechtszaak tussen Reinier Verwey en de DWR, die ten einde raad eist dat de vier parkeerplaatsen voor De Doelen verdwijnen, omdat Reinier, anders dan zo nadrukkelijk was afgesproken de doorgang naar het sluiswachtershuisje maar niet zou vrijhouden (donderdag aanstaande uitspraak). Maar het grootste nieuws was natuurlijk de sluiting van de driehonderd en éénjarige kruitfabriek. Daar was ook de landelijke pers als de kippen bij.
+ Dinsdag aan het eind van de middag vertaalde directeur Schipper voor het bijeengeroepen kruitfabriekpersoneel de trieste boodschap van de Engelse onderneming Aerospace, waar ook MCI onder valt. Schrik, verslagenheid en berusting bij de medewerkers. Er rommelde wat, dat wist iedereen natuurlijk, maar dit viel toch koud op je dak. Dat Aerospace ook een Engelse fabriek had moeten sluiten omdat er niet op te boksen valt tegen de concurrentie uit Zwitserland, is een schrale troost – en al helemaal als je voor de tweede keer (de kruitfabriek sloot eerder in 1990) meemaakt, dat het pensioentje dat je aan het opbouwen was, de mist ingaat.
+ De bonden zijn verontwaardigd en zullen er alles uit proberen te halen. Maar ook al is te verwachten dat het sociaal bezien wel goed komt voor de medewerkers, het neemt niet weg dat deze mensen een deel van hun leven wordt afgenomen. Hun hart ligt bij de kruitfabriek. Dit geldt, ondanks de klappen, ook voor talrijke andere Muiers, vooral de oudere. Buitenstaanders begrijpen dat niet. Maar wie hier geboren is of heel lang woont kan nu eenmaal geen kwaad woord horen over zaken die hem lief zijn. Niet van mensen van elders en al helemaal niet van nieuwkomers. Hadden ze hier maar niet moeten komen wonen. Er is in drie eeuwen een speciale band met de kruitfabriek gegroeid. Vroeger had je dat ook met het Muiderslot.
+ De eerste reacties in Muiden zijn merkwaardig. Je zou verwachten dat iedereen het zouden hebben over de ontslagen. Tegen de honderd man komen immers straks op straat te staan, onder wie een 25tal Muiers. Maar de realiteit is dat de gesprekken gaan over het voetbalveld en de volkstuintjes. Allemaal terrein van de kruitfabriek. Worden ze verplaatst, gaan ze verdwijnen? En dan is er natuurlijk nóg een onderwerp, waarover gespeculeerd wordt: de bouw van een nieuwe woonwijk op het vrijkomende terrein.
+ Over het veiligheidsaspect hoor je maar een enkeling, ook nu er een eind lijkt te komen aan het gevaar, dat ondanks de beveiligingsmaatregelen nog altijd op de loer ligt. Ik kan me wel vinden in wat die niet met name genoemde Muier voor radio 1 zei, namelijk dat hij niet wakker ligt van de kruitfabriek, maar dat, als het erop aan komt, de fabriek gevaarlijker is dan een vulkaan. Een vulkaan kondigt immers door ondergronds gerommel een uitbarsting aan, terwijl bij de kruitfabriek de grote klap elke keer weer als een volslagen verrassing komt. + Twee dagen en vijf uur na de mededeling aan het personeel vond het gemeentebestuur het nodig om een persconferentie te houden. Achter de bobotafel zaten naast de burgemeester, wethouder Leupen en gedeputeerde Meijdam, de vertegenwoordigers van MCI en van de KNSF, de eigenaar van het terrein. Er kwam geen nieuws uit, hooguit een bevestiging van wat iedereen inmiddels al wist. Behalve dan het nieuwtje, dat de MCI ondanks de sluiting zal moeten blijven voldoen aan de eigentijdse veiligheidseisen van het Rijk, waaraan de fabriek nog steeds niet voldoet – een omstandigheid die wel eens op z'n minst mede aanleiding van de beëindiging van de werkzaamheden zouden kunnen zijn, want met het nakomen van de eisen zijn vele miljoenen euro's gemoeid, een veelvoud van wat er de laatste jaren in het onderhoud van de fabriek is gestoken.
+ Tijdens de persconferentie zagen Smith en Leupen zich dankzij een doorvrager in zaal gedwongen toe te geven dat de gemeente al een jaar weet wat er aan zat te komen en ook al die tijd contact heeft gehad met de betrokkenen (behalve dan toch met het personeel). Omdat B&W niet wilde dat het besprokene op straat zou komen te liggen, stelde het college alleen de fractievoorzitters op de hoogte. De nieuwe fractievoorzitters waren zo zuinig op het geheimpje van de oude wethouders, dat ze niemand iets vertelden, soms zelfs hun eigen bestuur niet. + Allemaal geheimzinnigheid en gewichtigdoenerij op niks af. Het structuurplan, alvast gemaakt voor het geval het kruitfabriekterrein mocht vrijkomen werd immers al in 2001 in het openbaar gepresenteerd. En sinds oktober vorig jaar weten we welke noten huurder en eigenaar van het terrein op hun zang hebben.
+ Herinnert u zich de volgende twee keutels van toen nog? De eerste keutel luidde: 'De geruchten dat het allerminst uitgesloten is dat het kruitfabriekterrein al over afzienbare tijd vrijkomt, worden steeds sterker. Hier zou wel eens veel eerder gebouwd kunnen worden dan in de Bloemendalerpolder, waar alle belanghebbende partijen nu al zo lang over aan het touwtrekken zijn.
+ En de tweede: 'Volgens het laatste nieuws is MCI, die het terrein van de KNSF huurt, bereid om met de gemeente te praten. Wie weet komt hier uit dat de productie veel eerder gestopt wordt dan in 2015, wanneer het huurcontract afloopt. Wat kan betekenen dat dit terrein veel eerder naar de volgende huurder gaat - dat is in principe de gemeente Muiden. Maar de prijs kon wel eens heel hoog zijn. Zo eisen de Engelsen van MCI dat Muiden opdraait voor de kosten van het sociale plan voor het personeel en de kosten van de sanering van de grond. Kunnen we dat wel opbrengen? Vast wel. We kunnen ook een aquaduct betalen'.
+ Het sloeg dan ook nergens op dat de burgemeester de doorvrager afkapte met 'dat doet niet ter zake', toen deze vroeg of ook de KNSF al die tijd bij de besprekingen betrokken was. Maar het voordeel van deze terughoudendheid was, dat in uw chroniqueur de aloude Kuifje wakker werd gemaakt. Hij sloeg aan het graven en haalde enkele nadampende keutels naar boven. Bijvoorbeeld dat het voortbestaan van de kruitfabriek al wankelde na de ramp van Enschede. Reden waarom de KNSF B&W van Muiden een intentieverklaring voorlegde voor het ophoesten van honderd miljoen gulden voor ontmanteling, sanering van de grond en de sociale opvang van de medewerkers. Er was haast bij, veel haast.
+ Hoewel gedeputeerde Meijdam, die van huis uit makelaar is en dus van wanten weet, als bemiddelaar optrad, vertikte B&W het de verklaring te tekenen. Terecht. De consequentie was immers dat er, om die honderd miljoen terug te verdienen, veel meer huizen en dus minder groen zou komen dan in het bekende structuurplan staat. Geen vierhonderd maar duizend huizen en sociale woningbouw ho maar.
+ Goed dat B&W voet bij stuk hield. Nu de fabriek noodgedwongen sluit, heeft Muiden ineens een ijzeren onderhandelingspositie. Eindelijk de kans op betaalbare woningen voor eigen jonge mensen, dankzij een flinke gemeentelijke opslag bij kavelverkoop aan particulieren. Benieuwd of wethouder Leupen, die altijd de mond vol heeft van sociaal beleid, het gaat waarmaken.
+ Op de persconferentie kwam hobbyjournalist Guus Kroon met een vraag die lacherig afgedaan werd, maar die wel degelijk hout sneed. Guus vroeg namelijk of het zeker was dat de sluiting door zou gaan. Het zou niet de eerste keer zijn dat de draad weer werd opgepakt, nadat besloten was met de productie te stoppen. Laatste voorbeeld: toen de Berlijnse muur viel, werd de kruitfabriek opgeheven. Maar de productie werd hervat toen Irak Koeweit binnenviel. Wie weet biedt Irak andermaal genoeg perspectief om het kruit droog te houden.
+ De belangstelling voor de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen bij de gebruikelijke uitslagenavond in het gemeentehuis was veel kleiner dan je zou verwachten na de spannende verkiezingsstrijd. Bovendien was de sfeer ronduit mat, ook bij de aanhang van het CDA. Geen sprake van vreugde binnen de CDA gelederen, laat staan grote vreugde. Oorzaak: het CDA mocht dan wel landelijk gewonnen hebben, in Muiden was dit allerminst het geval. De kiezers hier bleken aanzienlijk minder trek in Balkenende te hebben.
+ Als het raadsverkiezingen zouden zijn geweest, zou het CDA in onze gemeente niet verder gekomen zijn dan de derde plaats achter de VVD en de PvdA, terwijl de christen-democraten hier momenteel de grootste partij zijn. Het eigenzinnige Muiden week weer eens met zijn uitslag flink af van het landelijk beeld. Ook wat de opkomst betrof. Die was, met 89%, evenals voorgaande jaren aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde.
+ Haalde het CDA hier net geen duizend stemmen (zou goed zijn voor drie raadszetels in plaats van de huidige vier); de PvdA en de VVD zaten beiden boven de elfhonderd, respectievelijk 1123 (142 voorkeurstemmen voor Jeltje van Nieuwenhoven) en 1176 (149 voorkeurstemmen voor Erica Terpstra). De VVD zou daar mee vier zetels (nu drie) hebben gehaald en bij de PvdA zou het er om hebben gehangen: drie of toch vier (nu twee). Daar heeft Wouter Bos natuurlijk alles mee te maken, maar Wouter Bos komt niet uit Muiden. De twee andere linkse partijen, S.P. en Groen Links, die hier respectievelijk 223 en 220 stemmen binnenhaalden, doen niet mee bij de Muider raadsverkiezingen. Als dat wel het geval zou zijn, dan had er met deze uitslag waarschijnlijk voor beide partijen net aan een raadszetel in gezeten.
+ Tel je de drie linkse partijen bij elkaar op en doe je net of het een raadsverkiezing is geweest, dan zou Muiden vijf linkse raadszetels hebben behaald. D66 zou met deze uitslag teruggevallen zijn van twee zetels naar één, en dat terwijl Muiden altijd van een bolwerk van D66 is geweest (we kregen indertijd met de beminnelijke Barend Ferman zelfs een van de eerste D66 burgemeesters).
+ Waren er hier vorig jaar mei nog 669 LPF stemmers (zou goed zijn geweest voor twee raadszetels) nu geloofden er nog maar 212 kiezers in de erfenis van Pim, van wie opvallend veel bij het stembureau in de PC Hooftschool: 88. Er waren in Muiden 7 SGP – stemmen, 11 stemmen op de Partij van de Toekomst, 30 op de Christenunie, 13 op Haitske van Leefbaar Nederland, 21 op de Partij van de Dieren (10 van Florisberg) en 3 op Emiel Ratelband. Winny de Jong kreeg niet één stem. Twee kiezers stemden blanco.
+ 'Bereikbaarheid kazerne' las ik op de kabelkrant. Toevallig moest ik die kant uit om te stemmen. Het was nog een heel eind lopen vanuit Mariahoeve. De bordjes met 'kazerne' volgend, liep ik via de Zuidpolderweg en de Mariahoeveweg naar de Keetpoortsluis, vanwaar ik de Herengracht Zuid volgde tot aan de sluisburg. Ik liep over de Herengracht Zuid helemaal tot aan het Muiderslot, vanwaar ik de Ton Kootsingel nam tot de bordjes me de Kazernestraat instuurden.
+ Het regende. Gelukkig had ik mijn paraplu bij me. Moe maar voldaan bereikte ik het eindpunt: de Naarderstraat. Hier deed zich een probleem voor. Ik moest naar de kazerne en daar hadden de borden me niet heen gestuurd. Na veel vragen kwam ik tenslotte aan in het stemlokaal.
+ Iedereen was er bang voor, maar de fundamenten van de Naarderpoort uit 1721, die werden blootgelegd tijdens de werkzaamheden op het kruispunt voor de snackbar, zullen de feestelijkheden van Muiden 1050 niet in de weg staan. Maandag, na het bezoek van de archeologen, kreeg de gemeente toestemming van provincie en Rijk om de resten van de poort te verwijderen om voldoende doorgang te krijgen naar het bergbezinkbassin. Dat is niet niks, want in principe is het verboden bouwsels van historische betekenis te vernielen. + Terwijl de archeologen van de provincie de resten vanuit alle hoeken fotografeerden, en er heftig gebeld en vergaderd werd op het gemeentehuis, gingen de werkers stug door met het plaatsen van de overslag, vanwaaruit straks het overtollige hemelwater naar het bassin gepompt wordt. Ze gingen er van uit dat alles goed kwam, en wilden geen minuut verloren laten gaan.
+ De ontdekking van de fundamenten leverde de nodige schrik op bij iedereen die er belang bij heeft dat het werk gewoon doorgaat. Dat zijn de uitvoerder, de toch al zo gedupeerde ondernemers op het Vestingplein, de gemeente als opdrachtgever, en natuurlijk de Stichting Muiden1050, die de feestelijkheden op deze plaats even in de bouwput zag wegglijden en al vast aan het verschuiven van het programma was geslagen. Het was dan ook een verademing toen bleek dat er alles aan zal worden gedaan om het oponthoud te beperken tot drie of vier dagen - en om ook de verloren dagen snel in te lopen, zodat op het Vestingplein het feest in volle hevigheid kan losbarsten. En een feest wordt het. Zo ving ik op dat er, hoewel dit niet op de kalender staat, op 1 april een kermis op het plein komt.
+ Onze eigen Muider bodemonderzoekers waren niet weg te slaan rond de bouwput. Marcel Pronk stelde vast dat het niet de fundamenten van de poort uit 1712 waren, maar die van de Naarderpoort die Jacob van Deventer tussen 1550 en 1560 bouwde. De poort van bijna twee eeuwen later was er waarschijnlijk bovenop gezet. Hij zag het aan het schelpencement. Hetzelfde voegwerk als bij het Muiderslot. Dat wijst op een ouderdom van zeker vierhonderd jaar.
+ Vrijdag ging alle tijd zitten in het afschrapen van het oude metselwerk. Bepaald zachtzinnig ging het er niet aan toe. Er werden hele brokken af geslagen. Vooral het boogje dat vrijkwam, een zogeheten toog, trok de aandacht. Het inspireerde een bezoeker van de snackbar tot de uitdrukking 'even door de poort gaan' voor het doortrekken van keutels.
+ Wat er momenteel in het gat te zien is, is nog maar helft van het toenmalige poortgebouw. De andere helft ligt onder het plantsoen, en onder de tuin van Nico en Corry Wolf. Niet onder hun huis, want hun huis staat op een oude prent achter de poort. Als de gemeente of de aannemer deze prent zou hebben gezien, was er wellicht een vermoeden gerezen dat er hier iets in de grond zou zitten. Op de tekeningen stond niets wat daar op wees. Ook was de gemeente niet op de hoogte van het feit dat de waterleiding acht jaar geleden op de fundamenten stuitte bij het leggen van PVC buizen. Niet doorgegeven. Ze keken wel mooi uit. De buizen werden gewoon boven op de geschiedenis gelegd. Wie snel is, kan ze nog zien.
+ U herinnert zich nog die lange brief van Multikabel, de exploitant van kabel TV en – radio, die u € 50 vroeg om mee te investeren in de ombouw van het huidige kabelnet tot een volwaardig telecomnetwerk met aantrekkelijke internetmogelijkheden? U had die € 50 vóór 15 januari op moeten sturen, en dat heeft u waarschijnlijk niet gedaan. Hoewel Multikabel beloofd had het geld niet te incasseren als het feest niet zou doorgaan, kwamen er volgens betrouwbare bron te weinig aanmeldingen binnen. Het hadden er 200 moeten zijn, maar dat aantal werd lang niet gehaald.
+ Toch is het goed dat Multikabel de brief verstuurd heeft. Uit de tekst bleek dat de exploitant verbaasd was over het ongenoegen in Muiden ten aanzien van de kabelontvangst. Ze snapten niet hoe dit kon, want het aantal storingsmeldingen wees niet in die richting. Kennelijk had menig Muier en Muiderberger in de loop der jaren de moed op gegeven, want het regende klachten op het nieuwe gratis servicenummer dat in de brief stond. Multikabel werd plat gebeld. Maar het moet gezegd: er werd snel gereageerd. Voor Multikabel valt er een les uit te trekken. Deze: Muiden heeft veel minder problemen met het huidige aantal kanalen, dan met de ontvangstkwaliteit. Dat laatste kwam er ook uit op het gemeentehuis, waar nog een hartig woordje gesproken werd over rechten en plichten. Het heeft geholpen.
+ Waarom reageerden Muiden en Muiderberg niet massaal op de brief? Het leek toch een aantrekkelijk aanbod, zeker voor Muiderberg dat nog maar moet afwachten hoe het ADSL probleem wordt opgelost. Volgens mij was de toon wat te opdringerig, vooral dat drammen om meteen te reageren. Multikabel kan voortaan maar beter een vakman op zo'n brief zetten. Maar misschien lag het anders. Misschien had menigeen in de gaten, dat de redelijk ogende opzet, volgens het principe de verbruiker betaalt (de € 50), niet klopte. Je zou immers als abonnee uiteindelijk maar liefst nog eens ruim honderd euro betalen – maar dan via de gemeentekas.
+ Geloof het of niet: Multikabel handhaaft zonder blikken of blozen het voorstel dat de gemeente driehonderdduizend euro, pak weg een derde van de investeringskosten, meebetaalt aan de ombouwing van het kabelnet. Drie ton euro gemeenschapsgeld, en dat terwijl de gemeente toch al jaren geleden de kabel met alles erop en eraan verkocht heeft, en er dus geen enkele verantwoordelijkheid meer voor draagt. De gemeente past er terecht voor Sinterklaas te spelen met het geld van de ingezetenen. Multikabel maakt misschien meer kans bij een Muider miljonair, die zich populair wil maken bij de kabelabonnees.
+ Ondanks de waarschuwing op de borden, dat Muiden afgesloten is voor doorgaand verkeer, slaagt de een na de andere oen erin zich met zijn enorme vrachtauto klem te rijden in de vesting. Als het niet op de Herengracht is, dan is het wel in de Naarderstraat. De politie wordt er bij gehaald en met veel passen, meten en schuren, komen de gevaartes, hele stukken achteruitrijdend, soms pas na een uur Muiden uit. Bij een truck met oplegger van bijna twintig meter, maakte een voorbijganger de politie erop attent, dat auto's langer dan tien meter niet door de vesting mogen. Daar hoorden de dienders van op. Echt waar? Ja hoor, ga maar kijken op het bord als je Muiden binnenkomt, niet ver van het bureau.
+ Op de speciale jubileumsite van Muiden 1050 zijn nu al weer een tijdje allerlei nadere bijzonderheden te vinden over de activiteiten, die vermeld staan op de huis aan huis verspreide evenementenkalender. Alleen moet de site nog op gang komen. Hoewel het een zeer overzichtelijke, fraai verzorgde site is (hij had misschien iets feestelijker gemogen) wordt - ie nog maar weinig bezocht. Niet meer dan vijf tot tien bezoeken per dag, soms zelfs maar één keer. Er zijn ook uitschieters: veertien keer.
+ Het zal vast drukker worden nu in de brief van de stichting Muiden 1050, waarin alle inwoners van Muiden en Muiderberg opgeroepen worden een duit in het zakje te doen teneinde de feestelijkheden te bekostigen, voor de laatste informatie verwezen wordt naar deze eigen site: www.muiden1050.nl. In de brief wordt aangekondigd dat het laatste nieuws ook steeds op de kabelkrant komt (en naar je mag aannemen eveneens op de daaraan gekoppelde site www.muider.nl)
+ Uiteraard heeft de webmaster van www.muideninfo.nl een link opgenomen naar www.muiden1050.nl. Als veruit meest bekeken Muider site staat muideninfo.nl immers open voor alles wat er hier gebeurt en zeker voor zo'n uniek jubileum. Geen internetter mag ontgaan dat Muiden zijn duizend en vijftigjarig bestaan viert. Dankzij de vele bezoekers (momenteel tegen de tweehonderd per dag!) levert muideninfo.nl een substantieel aandeel als het gaat om de aandacht voor Muiden en dus ook voor Muiden 1050.
+ Het is allerminst mijn bedoeling om als Ouwe Muier de Stichting Muiden1050 vóór te zijn, maar ik kan niet nalaten te melden dat ik opving dat een bekende inwoner aangeboden heeft om Muiden bij het openingsfeest op plezierige wijze te onderhouden. Ik verklap natuurlijk niet wie.
+ De in stukken gezaagde kerstboom lag te kort op de Schapenkaai om een vreugdevuur te organiseren. Jammer, want dan hadden we alvast een voorproefje gehad op januari volgend jaar. Anders dan de laatste jaren gedacht werd, is een brandstapel van kerstbomen immers legaal. Zolang je er maar niemand op vastbindt.
+ Op zaterdagmiddag 1 en zondag 2 februari wordt in het witte sluishuis een tentoonstelling gehouden over de watersnoodramp in 1953 en de hulp uit Muiden. Piet Hasenaar, een van de redders uit Muiden, zal de tentoonstelling openen.
+ De bekende Muier winterschilder Patjang kreeg opdracht om de verflagen te verwijderen van een huis in de Orteliusstraat in Amsterdam en het hele zaakje in de grondverf te zetten. Pat ging ijverig als altijd aan de slag. Hij was de hele dag bezig met branden, afkrabben en gronden van kozijnen en de deuren. Hij kon omgestoord zijn gang gaan. Er was niemand thuis. Toen de huiseigenaar na enkele weken terugkwam uit de VS., wachtte hem een verrassing. Pat had het verkeerde huis kaalgekrabd en gegrond. Verkeerd huisnummer. Van de opzichter gekregen. De eigenaar was spekkoper. Hij hoefde alleen het aflakken te betalen.
+ In een eerdere raadsvergadering liet volksvertegenwoordiger Eric Hoetmer weten blij te zijn dat het representatieve boek over Muiden, waarvan de gemeente vijfhonderd exemplaren afneemt, door een Muier wordt geschreven. Tijdens de laatste raadsvergadering viel hij er over dat dit niet in de notulen vermeld stond. Kennelijk is het ze op het gemeentehuis ontgaan hoezeer dit onderwerp in Muiden leeft. Vanwege een formaliteit konden de notulen niet worden gewijzigd. Vandaar deze keutel. Voor het nageslacht.
+ Hugo Jut mailt mij: 'Is het niet een beetje vreemd dat de woningbouw het huis van Rensebrink al op 16 december heeft gekocht (overdracht was volgens mij 30 december 2002), en dat terwijl het kennelijk nog niet zeker is wat de gemeente met het Witte Kruisgebouw gaat doen? Zou de woningbouw het pand van Rensebrink ook hebben gekocht, als ze al niet zeker zouden weten dat zij het Witte Kruisgebouw ook in handen zouden krijgen? Immers, hoeveel appartementen c.q. seniorenwoningen kun je kwijt op alleen de grond van Bernardsingel 1? Ook zo benieuwd naar die voorstellen in de aankomende vergadering?'(dat ben ik inderdaad, maar dat ben ik altijd – Ouwe Muier).
+ Een mail van Anne Sjoerd Dikkerboom:'Gelet op de diverse ingezonden stukken en daaraan gespendeerde keutels draag ik de volgende oplossing aan (dit consult is gratis, mag door iedereen worden overgenomen en bij gebleken succes mogen anderen met de eer strijken en de linten (3x) doorknippen):
1. Groene kruis gebouw verkopen: goede en goedkope seniorenwoning laten bouwen door voorheen Ons Belang (tip: naburige woning staat te koop (?): dus nog meer seniorenwoningen bouwen behoort tot de mogelijkheden), woningen feestelijk in gebruik nemen.
2. Politiebureau nabij gemeentehuis verbouwen (bioscoopopstelling (?)) en weer als zodanig in gebruik nemen (er kan overigens goed op de stoep worden geparkeerd; die is ter plaatse breed zat), politiebureau feestelijk in gebruik nemen.
3. Huidige politiebureau in gebruik nemen als Groene Kruisgebouw (inclusief consultatiebureau); hierbij overigens direct bekeuren als er op de stoep wordt geparkeerd! Nieuwe huisvesting feestelijk in gebruik nemen'.
+ Anne Sjoerd besluit met: 'Iedereen blij; kost weinig! Feestelijkheden wel even afstemmen met comité Muiden 1050'. Bij mijn weten hebben we hier in Muiden helemaal geen Groene Kruisgebouw -Ouwe Muier.
+ Gemeentebestuur opgelet! Ton Sijbrands bereidt zich voor op het wereldkampioenschap dammen, dat binnenkort wordt gehouden. Zet alvast een kruik Schipperbitter koud en bestel een bloemetje. Een huldiging hoort bij een stadsgenoot die scoort (en Muiden op de kaart zet, want dat willen jullie toch zo graag?)
+ Restaurant De Doelen heeft een eigen parkeerservice: Valet Parking. Dat is wel zo prettig voor de gasten, en ook voor de jongens die het stuur van de auto's van hun dromen even mogen vasthouden om de sleeën en bolides elders neer te zetten. Maar het is minder prettig voor de bewoners van Noordwest, want de dure auto's worden vaak bij hen voor de deur geparkeerd. Dat is één keer leuk, de buren de ogen uitsteken, maar als het vaak gebeurt, is de lol er snel af.
+ Het kan ook eigenlijk niet. Die auto's van de gasten van De Doelen horen op een betaald parkeerplaats te staan of desnoods op het grote gratis parkeerterrein aan de Maxisweg. Mogen die jongens er nog langer inzitten. Van de andere kant: ze moeten dan ook langer teruglopen.
Er is nog een ander, moeilijk te begrijpen aspect. Ondanks de Vallet Parking staan er meestal vier (of meer) auto's op de Sluis. Kennelijk van eregasten. Daar zitten de eters dan tegenaan te kijken. Niet sjiek.
+ Ga je stemmen. Blijkt de plu, die je in de plubak in de hal had gezet, spoorloos te zijn. Per ongeluk meegenomen, even geleend of gewoon gejat. Hoezo normen en waarden. Als u in Muiden een grote architectenblauwe paraplu met de tekst 'Simmer 2000' ziet, en ik loop er niet onder, dan moet het haast wel mijn, aan mijn stem opgeofferde, plu zijn.
+ Ze zeggen dat volgens het duale stelsel de grootste fractie de plaatsvervangend voorzitter van de raad moet leveren. Iedereen blij. Vooral Eric. Hij dacht dat jij als nestor met deze klus zou worden opgescheept.
+ Ze kunnen me nog meer vertellen. In de Tweede Kamer, wordt op basis van hetzelfde dualisme, de voorzitter tegenwoordig uit alle afgevaardigden gekozen. Vroeger werd iemand uit de grootste fractie zonder meer voorzitter. Muiden loopt niet voor, maar achter.
+ Er staat nog steeds een dertig kilometerbord langs de Weesperweg, vlak voor die gluiperige nieuwe bocht, terwijl toch besloten was dat hier vijftig km gereden mocht worden. Het zou pas vanaf het Karveel 30 km zijn. Laat staan alsjeblieft, gemeente. Je houd je hart vast op die plaats. Het kan daar niet langzaam genoeg.
+ In het Duurzaam Veilig gebied Weesperstraat is het stoplicht bij de doorsteek naar de Fluit verdwenen. Het zebrapad is een drempel geworden. Indertijd haalde een bord met 'Let op: stoplicht', dat op deze plaats stond, de krant. Daar moet toen een reden voor geweest zijn. Hopelijk worden we er niet aan herinnerd wat die reden was.
+ Als dat haaientanden zijn op het Karveel, dan heeft die haai een slecht gebit.
+ Op de hoek van De Hoek bij de bloembak stond een politieauto met knipperende parkeerlichten. Een overval? Welnee, even een pakje sigaretten halen.
+ Aannemers staan niet te wachten op archeologische vondsten. Het houdt maar óp. Wie iets vindt, hoopt dat niemand het gezien heeft. Zand erover. Op dit gebied doen de mooiste verhalen de ronde. Oudheidkundigen zouden hun hart hebben kunnen ophalen in de bouwput van de appartementen aan de Ossenmarkt als de bouwvakkers niet zo snel waren geweest.
+ Bij het graafwerk in de tuin van Duco Luitse kwam tussen de varkensbotten een buitenmodel schedel te voorschijn, die zeker niet van een varken was. En dan het verhaal over de bouwput van Floris V. Er zou een skelet gevonden zijn, dat men in de Vecht liet glijden, toen bleek dat het niet Floris zelf geweest was. Als het niet waar is, is het inmiddels verjaard.
+ De laatste theorie over de blootgelegde Naarderpoort. De poort zou in zijn geheel in de bodem gezakt zijn. Kijk maar naar de boog in de muur van de Grote kerk. Ook zeven meter gezakt. Maar hoe zit het dan met het huis van Nico en Corrie Wolf. Dat staat op de prent pal achter de poort. Zeker niet meegezakt.
+ Tijdens de persconferentie over de sluiting van de kruitfabriek ging de mobiele telefoon van E.P. Vlaanderen af. De eerste klant voor een kavel.
+ Lucy van Vrijberghe de Coningh: 'Er mag niet op het kruitfabriekterrein gebouwd worden want er staan zeldzame zwarte essen'.
+ Op het kruitfabriekterrein zeggen de kikkers niet 'kwak' maar 'kwik'.
+ Uit het geruchtencircuit. Onderdak bij de Maxis zijn straks onder meer de Hema, Xenos, Lidl, Blokker en C1000 - maar die laatste twee wisten we al.
+ Laatste nieuws. Mijn plu is teruggevonden. Finaal doormidden gebroken. Ik laat meteen vingerafdrukken nemen.