NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS Een telraam vol kleurige keutels.
09-jan-2003
+ U hebt het natuurlijk allang gelezen op de borden langs de weg als je Muiden binnenkomt. Van maandag 20 januari tot en met vrijdag 28 februari is het centrum voor doorgaand verkeer afgesloten. Waarom dat zo is, staat er niet bij. Het is in elk geval niet om de feestverlichting op te hangen, zoals een MOR-lid zuur opmerkte. Ook wordt er geen tweede bassin gegraven naast het huidige bergbezinkbassin in aanbouw, zoals wel gedacht wordt.
+ Wat er in werkelijkheid staat te gebeuren is dat de kruising van de Naarderstraat en de Noordpolderweg, pal voor de snackbar, open gaat voor de aanleg van een overloop, vanwaar het overtollige regenwater van het rioleringsstelsel doorgepompt wordt naar het bergbezinkbassin. Ook wordt er vanaf dit punt een aanvoer naar het bassin aangelegd. De kruising – en daarmee de hele vesting – wordt zes weken afgesloten. Voetgangers en fietsers kunnen straks nog wel passeren, maar auto's en motoren niet.
+ Voor de Muider winkeliers, de horeca en andere zelfstandigen betekent een afgesloten vesting een tegenslag, die nog eens boven op de recente tegenslag van de afsluiting van de Weesperweg komt. Vooral voor de kraamhouders Dirk van der Plas, Rita Kop en Lam en Ta betekent het minder omzet, misschien wel véél minder. Natuurlijk geldt dit ook voor Eric Hoetmer en Denise. Hun snackbar is momenteel nog dicht vanwege hun wintervakantie. Het is de bedoeling dat de Loper op woensdag 15 januari, dus kort voor de werkzaamheden, weer opengaat. Overigens zou de vervanging van de riolering wel eens langer kunnen gaan duren dan zes weken. Bijvoorbeeld als het gaat vriezen.
+ Vrijwel niemand die iets van deze afsluiting wist. Maar theoretisch had iedereen het kunnen weten, want het staat in de planning, en de stukken zijn openbaar. Dit is echter net zo'n dooddoener als 'iedereen wordt geacht de wet te kennen'. Er gaapt in Muiden nog steeds een gat tussen de begrippen openbaarheid en openheid. Openbaarheid is volgens de wet. Openheid is volgens het fatsoen. En fatsoen is in dit geval: iedereen ruim van tevoren informeren, en zéker alle belanghebbenden. Die kunnen dan eventuele voorzorgsmaatregelen treffen. Nu voelen zij zich overvallen. Als de uitleg straks in het gemeentelijk informatieblad staat, is dit minstens een maand te laat.
+ De sokkel van de lantaarn op de sluisbrug, waar een tractor met aanhanger tegenaan knalde, werd in opdracht van de DWR al snel weer op zijn plaats teruggedraaid. Geen probleem voor de firma de Boer van de Naardervaart. Het is een provisorische oplossing. Zoals sluiswachter Rinus Dobber had voorzien, leverde de van zijn plaats gedraaide sokkel steeds meer problemen op bij het open - en dichtdraaien van de sluisbrug want door het alsmaar verder verpulveren van de mortel zakte het hele zaakje steeds verder weg. Het scheelde maar een haar of het draaigedeelte had klem gezeten.
+ Aan de bandensporen in de sneeuw is af te lezen hoe automobilisten, die het informatiebord naast de bushalte bij de brandweergarage willen raadplegen een probleem oplossen. Omdat ze gedwongen zijn hiervoor de Weesperweg te blokkeren, rijden ze gewoon het plantsoen in en zetten daar hun auto neer. Onder het oog van de politie. Maar wat moeten ze anders?
+ De aannemer zou vergeten zijn een afvoerputje aan te brengen in het laag gelegen fietspad in de nieuwe bocht van de Weesperweg. Maar er viel voor hem niets te vergeten. Er stond namelijk geen putje op de tekening. Conclusie: de gemeente heeft zelf niet aan een putje gedacht. Dat klopt, maar dat hoefde ook niet, want er stond wel iets anders op de tekening, te weten een greppeltje, net als vroeger. Alleen bleek zo'n slootje achteraf niet zo makkelijk uitvoerbaar te zijn. Te veel klei. Nu komt er dus toch maar een putje. Wat kan het ook allemaal schelen. Als die plas maar gauw verdwijnt en nooit meer terugkomt.
+ Langs de Weesperweg was amper een verkiezingsbord geplaatst, of het was al weer verdwenen. Uit de macht der gewoonte had de gemeente het bord op zijn oude plek gezet, vlak bij het politiebureau. Bovendien stond het parallel aan de weg, zodat je, als je aan kwam rijden, niet kon zien op wie je moet gaan stemmen bij Tweede Kamer verkiezingen. Het foutje werd binnen een uur hersteld. Nu word je in de slingerbocht door het bord afgeleid.
+ Om in het gevlei te komen bij keutelaars, die niet de gang naar het gemeentehuis willen maken om de traditionele jaarcijfers van de gemeente Muiden op te halen (en het geduld niet opbrengen om de recente statistieken op muideninfo.nl te bestuderen) ga ik maar even met zevenmijlslaarzen door de cijferreeksen heen. Ik ga van start met het aantal inwoners. Dat is in 2002 nog verder teruggelopen. Nu weer met 78 personen. Muiden en Muiderberg tellen momenteel samen 6645 inwoners. Om precies te zijn Muiden 3411 en Muiderberg 3234. We worden grijzer en grijzer. Was in 1998 ruim 18 % ouder dan zestig, voor 2002 steeg dit percentage tot 22. De oudste inwoonster is 101 jaar. Ze woont in Florisberg.
+ Er overleden weer minder inwoners. Het waren er nu 44. De geboortecijfers vertonen eveneens een constant dalende lijn. In 2002 werden 74 kinderen geboren (van wie 42 in Muiderberg). In 2001 waren het er 94. Achteruitgang, ook bij de vertrekkende en zich hier vestigende inwoners. In 2001 vertrokken er maar liefst 110 meer mensen uit Muiden en Muiderberg dan er in onze gemeente kwamen wonen. Er werden hier 103 huwelijken voltrokken, bijna zoveel als in het topjaar 2000. Kassa! Van niet meer dan 25 bruidsparen kwam minstens één helft uit Muiden.
+ Na drie jaar waarin geen enkel huis werd gebouwd, verrees hier verleden jaar welgeteld één nieuwe woning. Er waren 90 bouwaanvragen, 16 minder dan het jaar ervoor. Met 344 stuks werd, vergeleken met 2001, minder dan de helft van het aantal rijbewijzen uitgegeven. Er gingen veel meer (1080 versus 691) paspoorten en veel minder (223 versus 392) identiteitskaarten door het loket.
+ Evenals in 2001 waren er 2 verkeersdoden. Wel liep het aantal verkeersongevallen terug van 350 naar 233, te weten 62 in Muiden (10 met lichamelijk letsel), 30 in Muiderberg (3 met letsel) en 141 op de A1 en de A2 (20 met letsel).
+ De brandweer vormt als altijd een hoofdstuk apart. Er werd 95 keer uitgerukt: 30 keer meer dan in 2001. Dat kwam niet vanwege de nieuwe brandweercommandant, maar met name door de storm. Het aantal binnenbranden was 4, het jaar ervoor 10. Net als in 2001 waren er maar 2 buitenbranden (in '99 liefst 12 en 10 in 2000). Met 22 stuks verdubbelde het aantal autobranden. Er waren 8 gevallen van beknelling. Er moest 4 keer worden uitgerukt voor een auto die te water raakte en 5 keer moest iemand uit het water worden gehaald. Ook werden 5 dieren gered. Om precies te zijn 2 ganzen uit het ijs, 1 hond uit een wak, 1 koe uit de sloot en 1 kat uit de boom.
+ Gaslucht was 3 keer reden om uit te rukken, wateroverlast 4 keer, en stormschade maar liefst 17 keer. Als 'de diversen' worden genoemd een grote stroomstoring bij de Maxis en, nogal geheimzinnig: 'vondst XTC'. Er was in totaal 14 keer sprake van loos alarm.
+ Het aantal bezoekers aan het Muiderslot liep weer verder terug. Kwamen er in '98 nog bijna 130.000 bezoekers, in 2002 waren het er 108.000. Dat is 4% minder dan het jaar ervoor, maar nog altijd gunstig vergeleken bij de landelijke terugloop van museumbezoek (10%). Ook Pampus noteerde een daling, zij het maar 2 %. Vanaf 1998 ging het trouwens crescendo: van een kleine 30.000 bezoekers tot ruim 35.000 in 2001. Ruim eenderde komt naar Pampus via de veerdienst vanaf de steiger bij het Muiderslot.
+ De Groote Zeesluizen hadden een goed jaar. Het aantal tellingen schommelt jaarlijks rond de 25.000. Het jaar 1999 was een uitschieter met nagenoeg 26.750 passerende schepen. In 2002 waren het er bijna 26.000, waarvan er ruim 14.000 de Vecht ópkwamen, en tegen de 12.000 de Vecht áfgingen.
+ Tenslotte het aandeel van de politie aan de jaarcijfers van Muiden. Het merendeel van de verschillende meldingen vertoont een daling. Diefstal uit auto's 140 (was 165). Diefstal ván auto's 17 (19). Vernielingen aan auto's 48 (45). Diefstal van fietsen en brommers 16 (18). Woninginbraak 51 (57). 'Hulp bij buren en relatieproblemen' 55 (66) en drugsoverlast 1 (was 0).
+ Echte uitschieters naar beneden zijn: geen enkele gestolen auto aangetroffen tegenover de jaren ervoor respectievelijk 11 en 12, vernieling openbare gebouwen 8 (was 32) en winkeldiefstal 9 (27). Er zijn twee uitgesproken uitschieters naar boven: meldingen van overlast door de jeugd 106 (46) en gevallen van 'onwelwording' van 22 in 2001 naar 47 in 2002. Je wordt niet goed van al die cijfers.
+ Op de grote wegen rond Muiden werd 350 uur (dat is gemiddeld een uur per dag) gecontroleerd via de nieuwe 'Video Registratie Onopvallende Surveillance'. Het leverde 81 aanhoudingen op vanwege snelheidsovertredingen en 'ergerlijk rijgedrag'. Geschat wordt dat evenals in 2001 zo'n 13% van de snelheidsovertreders via mobiele radarcontroles betrapt is.
+ Bij snelheidscontroles in Muiden en Muiderberg werden verleden jaar 325 processen-verbaal opgemaakt. Bij algemene verkeerscontrole (op onder meer gordel, alcoholgebruik, verlichting en ook bromfietscontrole) werden in totaal 1268 bonnen uitgeschreven. Daarvan waren er 18 voor mobiele bellers achter het stuur. Bij deze cijfers staat een onderstreepte prangende vraag met drie uitroeptekens: in 2003 geen controles??? Geen idee, wat daarmee bedoeld wordt. Zal wel een vraag van de chef zijn, die per ongeluk is blijven staan.
+ Het is bekend dat burgemeester Harry Smith altijd het laatste woord wil, dus menigeen dacht 'asjeblieft niet weer', toen hij aan het begin van zijn Nieuwjaarstoespraak verwees naar zijn toespraak van vorig jaar, waarin hij zijn nood klaagde over het vermeende misbruik van persvrijheid op internet. Het pakte anders uit. Natuurlijk had zijn speech een belerend en stichtelijk karakter, dat schijnt nu eenmaal bij het ambt te horen. Maar het deed je goed te horen hoe hij het opnam voor wat hij noemde de 'lagere gezagsdragers die het voor hun kiezen krijgen'. Hij doelde op zowel (loket)ambtenaren als bijvoorbeeld politiemensen en parkeerwachters, maar ook brandweermannen, onderwijzers en jeugdwerkers.
+ Hoewel hij zich als trouw overheidsdienaar keurig aan de nieuwe voorschriften houdt, heeft de burgemeester nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij niet gecharmeerd is van het duale stelsel. Nu hij zo'n groot gehoor had - er waren ondanks de gladde wegen opvallend veel mensen naar de nieuwjaarsreceptie gekomen – kon hij niet nalaten publiekelijk in twijfel te trekken of het wel zo'n goed idee van de overheid is om 'raad en college los van elkaar te zetten'.
+ Toen de burgemeester bij de viering van 1050 jaar Muiden stilstond, vond hij het nodig de rol van de plaatselijke kerken nadrukkelijk te noemen. Nu zal niemand betwisten dat die rol belangrijk is: neem alleen al de culturele evenementen die in de kerkgebouwen plaatsvinden. Het is de vraag of de vertegenwoordigers van het kerkelijk leven, en dat waren er heel wat tijdens deze bijeenkomst, het ophemelen van hun activiteiten wel konden waarderen. Er zijn immers ook veel niet - kerkelijken bij de festiviteiten betrokken, en daar werken ze goed en graag mee samen. Het is het bekende probleem bij Smith: hoewel hij boven alle partijen zou moeten staan, brengt hij het niet op – of vindt hij het niet nodig - zijn burgemeesterschap te scheiden van persoonlijke voorkeuren.
+ Jaap Meijer, de fractievoorzitter van het CDA Muiden/Muiderberg, heeft laten weten dat hij om gezondheidsreden gedwongen is met het raadswerk te stoppen. De vrijkomende plaats zal waarschijnlijk worden ingenomen door Dick Methorst. Die is aan de beurt, en trappelt van ongeduld om zich voor Muiden in te zetten – dat lijdt geen twijfel als je hem bezig ziet als toegevoegd commissielid.
+ Zoals Jaap Meijer een uitgesproken verlies is, is Dick Methorst een duidelijke aanwinst voor de raad. Communicatie is zijn vak. Hij is de man achter de succesvolle CDA verkiezingscampagne. Minstens zo belangrijk is, dat hij altijd ijverig zijn gemeentelijke huiswerk maakt.
+ Het zou me niets verbazen als Dick Methorst in één moeite door ook letterlijk de opvolger van Jaap Meijer wordt – als fractievoorzitter dus. Dat horen we dan wel bij de eerstkomende raadsvergadering van 16 januari. Het lijkt me niet uitgesloten dat het fractievoorzitterschap tevens inhoudt, dat Methorst de nieuwe nestor wordt. De raad zal er niet mee zitten. Ook Jaap Meijer debuteerde immers als raadslid, toen hij het nestorschap toegewezen kreeg. Overigens heeft Eric Hoetmer heeft nog altijd het 'recht' op deze functie als het oudste raadslid in dienstjaren. De raadsleden hebben dan ook nog iets goed te maken. Misschien komt het er van. Je weet nooit hoe een spiering een zandhaas vangt.
+ Sinds op 14 maart verleden jaar de nieuwe gemeenteraad werd geïnstalleerd, zijn er al vier raadsleden vervangen voor nieuwe. De vijfde komt er aan. Alleen de tweepersoonsfracties van de PvdA en de VIB zijn nog ongewijzigd. Twee raadsleden verdwenen al meteen, omdat ze tot wethouder benoemd werden – en volgens het duale stelsel geen lid van de raad meer mochten zijn. Dit waren Dick Schulp van het CDA en Hans van der Steen van D66.
+ In de plaats van de twee wethouders kwamen respectievelijk Petra Nell en Sandra Deuling de raad versterken. De laatste is zolang opgestapt om een tijdje plaats te maken voor Jan Schellekens. Deze blijft zitten tot Sandra na haar bevalling in maart weer aan de slag kan. Al eerder ging bij de VVD Cees Grijzenhout uit de raad. Hij had het te druk met zijn werk. Zijn zetel werd ingenomen door J.J. Luijendijk, die daarmee de enige Muier in de VVD fractie is.
+ Kort na het opheffen van De Spiering eind 1982 ging ook de Stichting Stad Muiden, waaronder dit massaal gelezen babbelblad viel, ter ziele. Op één 'poot' na. De culturele werkgroep is nog springlevend. Tot op de dag van vandaag organiseert de Stichting Stad Muiden koffieconcerten in het Muiderslot. Hoewel iedereen welkom is bij deze concerten, is er nooit veel tam tam omheen gemaakt. Maar met 1050 jaar Muiden in zicht heeft de Stichting besloten naar buiten te treden. Ter gelegenheid van het grote jubileum van Muiden zal onder de naam 'Speelse seizoenen' een bijzonder album uitkomen.
+ In dit album zijn naast een CD met een selectie uit de Muiderslotconcerten sinds 1980, twintig sfeerfoto's van Muiden, gemaakt in de vier jaargetijden, en elf gedichten over Muiden opgenomen. Zo goed als alle concerten in ons stadje plaatsvonden, komen ook beide andere kunstuitingen uit Muiden. De foto's zijn van de cellist Peter Doberitz, die tegenwoordig op Muiderberg woont, terwijl de bekende Muidense schrijver, dichter en oud journalist Wim Zaal onder de titel 'Groeten uit Muiden' speciaal voor dit album elf strofen aan ons stadje wijdde. De oud Muider ontwerper Peter Brandsma verzorgde de vormgeving.
+ Het album wordt gepresenteerd na afloop van het eerste Muiderslotconcert van dit jaar op zondag 19 januari. Amalia Baracs van de Stichting zal het eerste album aanbieden aan mevrouw Jo van Rooy, die indertijd het initiatief nam. Jo van Rooy woont al weer een tijd in Laren. Ze is inmiddels begin negentig. Ook de toenmalige populaire slotvoogd Gijs Heuff komt. De totale oplage van het album bestaat uit 1050 genummerde exemplaren, waaronder 50 als speciale uitgave. Het kost € 25, - en is straks op verschillende plaatsen in Muiden te koop. Inwoners van Muiden en Muiderberg krijgen een korting.
+ Dick Schulp tijdens een politiek debatje over de veronderstelde eerlijkheid van Balkenende: 'Daar red je het niet mee'. Wel zo eerlijk.
+ Voor sommige plaatselijke politici zou een inburgeringcursus in Muiden geen kwaad kunnen.
+ Gezien in het Vechtjournaal? Zomaar twee nieuwe schrijvers in Muiden. Linda O'Bryan en Hans Zaglitsch kunnen aanschuiven. Het wordt nog druk in taveerne de Mol op de 4ste september, wanneer in het kader van Muiden 1050 de Muidense en Muiderbergse schrijvers en dichters bijeenkomen.
+ De verzamelde kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen telt tegen de vijfhonderd namen. Maar er staat niet één kandidaat uit Muiden of Muiderberg op. Op wie moet je nu stemmen?
+ Donderdag 9 januari, de negende dag na het vuurwerk van Nieuwjaar en met het weekend voor de deur: nog steeds geen brievenbussen op de gevel van het oude postkantoor.
+ Op de TV wordt 's morgens regelmatig een file op de A1 tot aan het Muiderslot gemeld. Mochten ze willen.
+ Zo mooi als de Broshuizen is ingepakt. Het lijkt wel een kunstwerk.