- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Even de tanden op elkaar voor de laatste keutels van het jaar.

31-dec-2002

+ Het laatste nieuws over de Bloemendalerpolder is dat de ruzie tussen de wethouders van Muiden en Weesp weer hoog is opgelaaid. Volgens de krant verwijt wethouder Leupen zijn collega Renkema, dat er in Weesp niet veel gebeurt rond de invulling van de polder. Muiden daarentegen doet wel wat. Muiden probeert het aantal te bouwen woningen tot 'een aanvaardbaar minimum' terug te brengen, aldus Leupen. Dat klinkt knap bescheiden uit de mond van dezelfde wethouder, die niet lang geleden 5000 woningen een aanvaarbare optie vond. Andere tijden, andere zeden, zullen we maar denken.
+ Alles moet wijken voor een Bloemendalerpolder en een Kruitfabriekterrein vol woningen en bedrijven. Het lijkt wel of alle tijd en capaciteit op het gemeentehuis in een toekomstig Groot Muiden gestoken wordt. Ondanks steeds weer nieuwe tegenslagen, jagen met name de wethouders Leupen en Schulp, de laatste vroede vaderen van de oude raad, hun droom na van een stad, die ettelijke malen groter is dan ons huidige stadje.
+ Projecten die van directe betekenis voor Muiden zijn, zoals het ondernemersplan, waar Hette Zijlstra en Eric Hoetmer in eerste instantie mee kwamen, blijven liggen, zo goed als bijvoorbeeld het gemeentelijk accommodatieplan: u weet wel, de commerciële exploitatie van Kazerne en Muizenfort en het onderbrengen van de verenigingen die verdreven worden uit deze, ooit voor de Muider gemeenschap bestemde gebouwen. Ook andere zaken die Muiden rechtstreeks raken, komen niet van de grond of gaan de mist in. Wat te denken van het fantastische plan om van Muiden een lichtstad te maken?
+ Het nageslacht wacht. Als we nu eens een grote inzameling hielden voor een standbeeld van beide wethouders. Een dubbelbeeld, Dick en Cees hand in hand op de sluis – te onthullen tijdens Muiden 1050? Het zou toch mooi zijn als dit tweetal, net als Jan Melis, bij leven en welzijn nog jaren naar zichzelf kan kijken. Al dit nú alvast gebeurt, misschien dat dan de actuele zaken die in Muiden en Muiderberg spelen, de aandacht krijgen die ze verdienen.
+ Neem dat vermaledijde accommodatieplan. Alles ligt stil. Er is zelfs nog geen eindrapport van het dure, ingehuurde adviesbureau Metafoor, het bureau dat B&W gouden bergen beloofde. Huurders met zakken vol geld zouden zich verdringen voor de poorten van de Kazerne en het Muizenfort. Mooi niet. Er zijn alleen maar kosten. Wat te denken van het renteverlies? En van de vijftigduizend gulden huur voor de leegstaande Singelkerk?
+ Bij gebrek aan belangstellenden valt het niet mee om goeie zaken met de gemeentelijke accommodaties te doen. 'Het is een breed zorgelijk geheel' liet een sombere wethouder Schulp mede namens zijn collega wethouders weten. Hij gooide er de nodige kreten tegenaan: 'Het loopt al een jaar, een gebed zonder end, een partij die zich terugtrok, een slechte markt, een te optimistisch beeld' (dat kun je wel stellen!). Maar ook: 'Er is nog een lichtpuntje'. En tenslotte: 'We zijn nu zover, dat we eind januari met mededelingen komen'.
+ Benieuwd wat eruit komt, temeer omdat de tegenslagen niet ophouden bij de onmogelijk gebleken commerciële exploitatie van de Kazerne en het Muizenfort. Dit geldt voor het oude Postkantoor, dat onlangs op stel en sprong aangekocht werd, om er een soort medisch centrum in onder te brengen. Jammer maar helaas: de twee tandartsen die er in zouden komen, hebben afgehaakt. Ze vonden de huur te hoog voor een gemeenschapsgebouw.
+ Het verhaal is nog niet af. De gemeente zit zwaar in haar maag met het indertijd al even spontaan aangekochte witte kruisgebouw. Langzaam maar zeker drong door dat er niet onder een grondige verbouwing uit valt te komen. Maar dit zou zoveel geld gaan kosten, dat B&W besloten het gebouw maar weer snel van de hand te doen.
+ Andermaal: jammer maar helaas. Ze kunnen het nog niet aan de straatstenen kwijt. Hoewel: B&W heeft een aantrekkelijke onderhandelingspositie gecreëerd voor Kunie de Baat, die nog ruim vóór het gebouw onverkoopbaar bleek, al had laten weten dat ze het dolgraag voor haar kinderopvangbedrijf wilde hebben. Wat wil je nog meer als gemeentebestuur: én een liefhebber voor het kruisgebouw én een oplossing voor de overvolle Jozefschool, waar zoals bekend geen lokalen op kunnen worden gebouwd omdat dit bijna twee keer zoveel zal gaan kosten als begroot was. Het is een alternatief dat zich maar één keer aandient: de kindjes van Kunie zitten nu immers in twee huisjes tegenover de school – en zodra die vrij komen, kunnen hier klassen in worden ondergebracht. Als B&W snel is, lukt het misschien nog.
+ Er speelt nog meer. De Historische Kring Stad Muiden heeft laten weten dat ze het vertikken om met hun hele handel van het Muizenfort naar de Singelkerk te verkassen. Ze willen liever naar de Kazerne. Mevrouw van Wees vat de wensen van de Historische Kring aldus samen: 'we willen voor een historische prijs in een historisch pand.' Misschien is het witte sluishuis iets. Als de plannen niet wéér gewijzigd zijn, komt dit historische pand mettertijd vrij. Zou een prachtig hoofdkwartier zijn. Expositie - én vergaderruimte, wat heet: een eigen Muider museum, de droom van Guus Kroon!
+ Het was toegevoegd commissielid Fred Winnubst die in de commissievergadering de kat de bel aanbond over het accommodatiebeleid. Ik ving achtereenvolgens op: 'kostbaar bureau ingehuurd, moeilijkheidsgraad onderschat, geen sprake van een goed project, geen controle, geen sturing, alleen maar afwachten'. Wethouder Schulp kon geen antwoord geven op de vraag of het nu een lijdensweg met een lange of een korte ei was.
+ Een probleempje bij Fred Winnubst is, dat alles zo vriendelijk en beschaafd uit zijn mond komt. Zijn medecommissieleden zijn dan ook geneigd om wat Fred zegt vooral als warme belangstelling te duiden, en het vervolgens in alle stilte voor kennisgeving aan te nemen. Met uitzondering van Henk Bökenkamp. Die pakte wel degelijk op dat Winnubst harde uitspraken deed, uitspraken waarbij hij zich als voorzitter van de VVD - fractie van harte aansloot, maar ja: Henk Bökenkamp komt zelf óók zo vriendelijk over, dus de vraag blijft of het allemaal wel indruk maakt, en op wie.
+ Al eerder had Winnubst zijn partijgenoot wethouder Leupen uitspraken ontlokt over het verlichtingsplan. 'Waar zijn de resultaten van de inspanningen?' wilde hij weten. Leupen erkende dat het een drama was. Het begon anderhalf jaar geleden. Tegen het ambtelijk advies in werd een adviesbureau van buiten ingeschakeld voor de verlichting van de bruggen. Het was de bedoeling om in samenwerking met de MOR, die met zijn kapotte feestverlichting zat (en zit!), iets moois voor Muiden tot stand te brengen. 'Dit was eens maar nooit meer', verzuchtte de wethouder van financiële zaken. Kunst: er is geen geld meer.
+ Was het altijd al een genoegen Sylvia Bazuin als commissievoorzitter in actie te zien, nu ze de smaak goed te pakken heeft, is dit helemaal een plezier voor oog en oor. De tweede vrouw van de VIB heeft alles prima in de hand. Het valt op hoe scherp ze in de gaten houdt of de vragen van de commissieleden voldoende beantwoord worden door de verantwoordelijke portefeuillehouder en de toelichtende ambtenaar. Ook ze grijpt kordaat in als die aan het uitweiden of oreren slaan.
+ Zo kapte Sylvia het spetterende spervuur van financieel hoofdambtenaar Bertus Hoefakker maar liefst vijf keer af. Ook wethouder Leupen in hoogsteigen persoon moest er aan geloven. Loerend op een adempauze, slaagde zij er tot twee keer toe in zijn beruchte slepende sliertzinnen te onderbreken. Wakker en dapper, daar kan menig raadslid een voorbeeld aan nemen.
+ De boodschap van Bertus Hoefakker was somber. Hij schetste een beeld van de te verwachten financiële gevolgen van de huidige, naar het schijnt structurele, economische malaise voor een kleine gemeente als Muiden. Nu is het bij financiële bespiegelingen gebruikelijk om aan de voorzichtige kant te blijven, maar dit keer is het toch wat je noemt menens. Er zal strakker gebudgetteerd moeten worden. En onoverkomelijke gaten zullen moeten worden gevuld via verhogingen van gemeentelijke belastingen.
+ Volgens de zogeheten najaarsnota vertoont het budget van Muiden een gat van bijna € 75.000. Er is een lijst van zestien tegenvallers opgemaakt. Deze wordt aangevoerd door de extra uitgaven voor het verlichtingsplan: een kleine 37.000 gulden. De kosten voor plaatsing en onderhoud van de verkeerslichten voor de sluisbrug, om nog maar eens iets te noemen, hakken er ook aardig in: € 27.000.
+ Er zijn ook meevallers. Bijvoorbeeld ruim € 30.000 hogere opbrengst aan parkeerboetes en de € 159.000 aan leges die de Maxis moet betalen voor de aanstaande grootscheepse verbouwing (mooi meegenomen voor Muiden, maar hoe hou je vol dat leges alleen bedoeld zijn om de kosten van de gemeente voor het verlenen van die vergunningen te dekken?)
+ Het gat in het gemeentelijk budget zou al aardig gedicht kunnen worden als de boa's, de sieragenten die mogen bekeuren, met hun bonboekjes de Noordpolderweg af zouden gaan. Met name wanneer er iets op het Muiderslot te doen is, zoals afgelopen zondag, staat pal langs de Naardertrekvaart tot aan de boerderij van Kees Meester een rij auto's. Mag helemaal niet, gebeurt toch. Er kan een dubbele buit weggehaald worden, want de automobilisten zijn twee keer fout: ze mogen de Noordpolderweg niet op en parkeren is sowieso verboden.
+ Wethouder Leupen heeft een daad gesteld. Hij kondigde aan dat het gemeentebestuur het voortaan niet meer over het Van der Vlietterrein zal hebben, maar alleen nog over het Schoutenterrein: naar de voormalige scheepswerf Schouten. Hij heeft de koe bij de horens gevat omdat er zo langzamerhand verwarring kan ontstaan. Het oorspronkelijke terrein is immers opgedeeld in het terrein van de scheepswerf (7000m2), het terrein met de kantoren dat Ad van der Vliet zelf houdt (2000m2) en het, zeg maar, Cor de Witterrein van 1000m2, bedoeld voor een mooi optrekje met dito tuin tot aan de Vecht. En dan hebben we het nog niet over het Dolmanterrein gehad. Hoe gaat de Westelijke Vechtoever achter de sluis heten, als hier ooit een totaalplan voor komt, wat toch wel wenselijker is dan versnippering? Wat te denken van terreinenterrein?
+ Half december hielden twee architecten een presentatie van hun ontwerpen voor het Schoutenterrein (u merkt hoe meegaand ik ben). Beiden hadden een plan gemaakt in opdracht van de BAM, de grootste projectontwikkelaar van Nederland. De BAM (ook uitvoerder van het Duurzaam Veilig project aan de Weesperweg) heeft het Schoutenterrein van Ad van der Vliet gekocht onder het voorbehoud dat de sanering van de vervuilde grond binnen bepaalde perken blijft, en dat de gemeente akkoord gaat met de bebouwingsplannen.
+ Op de vraag of de gemeente mee wilde gaan met wat er gepresenteerd werd, kwam de ochtend van de presentatie natuurlijk geen spontaan ja of nee. Wel konden B&W voor zich zelf vaststellen dat één plan de grenzen van de door de raad vastgestelde randvoorwaarden voor de bebouwing van het terrein verre overschreed, terwijl het andere plan daar op het oog nog aardig binnenbleef. Hoe het zij: de heren werden bedankt.
+ Na keer op keer zijn neus te hebben gestoten, en dat is een forse, had Ad van der Vliet het ditmaal anders aangepakt. Muidens scheepsmagnaat had een eigen commissie in het leven geroepen. Deze 'Schoutencommissie' bestaat uit tien inwoners van Muiden, onder wie enkele buurtbewoners, die altijd hun betrokkenheid met het wel en wee van de stad hebben getoond, en die de voormalige werf, net als Ad van de Vliet zelf, allereerst beschouwen als een Muider aangelegenheid. Deze commissie van 'meedenkers', kreeg 's middags dezelfde ontwerpen te zien, die B&W 's morgens gezien had. Nog nooit was er zo snel een brief het gemeentehuis uitgegaan als de brief van B&W naar de Schoutencommissie.
+ B&W liet de commissie in de brief nadrukkelijk weten dat het college nu nog geen verantwoording wenst te nemen voor de twee schetsplannen. Wat jammer nu toch, want dat hadden die onnozele commissieleden beslist verwacht. Die dachten natuurlijk dat er al gebouwd kon worden. Het is toch wat. Die brief was helemaal niet nodig geweest als er geen burgers bij bestuurszaken waren gehaald. Stel je toch eens voor dat iedereen maar gaat mee denken. Voor je het weet ben je aan de volkswil overgeleverd!
+ Inmiddels komen er uit de gemeentelijke commissie (let op: niet te verwarren met de Schoutencommissie) geluiden die B&W niet welgevallig zullen zijn. Bij een groeiend aantal commissieleden – niet alleen van de oppositie - rijst de vraag óf, en zo ja in welke mate, zij gehouden zijn aan de afspraken en/of besluiten van de oude raad (de raad dus van de geheime raadsvergadering: de raad, die na de verkiezingen bijna in zijn geheel opstapte). Ook toen het Van der Vliet – pardon: Schoutenterrein - ter sprake kwam, kreeg de wethouder de nodige lastige vragen voor zijn kiezen.
+ Diverse commissieleden wilden weten of er nu onderhand niet eens een keer gebouwd kan worden. Anders moet er nog maar eens gekeken worden naar de uitgangspunten, waar het steeds op strandt. Daar word je als college niet vrolijk van. 'Als we die loslaten', sputterde Cees Leupen tegen, 'zetten we de deur wagenwijd open voor 2, 3, 4, 5 woonlagen'. Hij moest toch maar eens de Schoutencommissie ontmoeten: allemaal Muiers. Leuk om kennis mee te maken.
+ Wat vindt Ad van der Vliet hier nu allemaal zelf van? 'Ik heb er een goed gevoel over' zegt Ad: 'ik ben optimistisch over de afloop en ik heb goede hoop op een snelle afwikkeling'. Niet kapot te krijgen, die man.
+ De gewestleden van de PvdA zijn akkoord gegaan met de kandidatenlijst van het bestuur voor de Provinciale Statenverkiezingen. Afgaande op de laatste peilingen betekent dit, dat oud - raadslid en Muiderberger Hette Zijlstra, die twaalfde op de lijst staat, straks met zijn dorpsgenoot en mede statenlid Cornelis van Diest van het CDA, met wie hij het goed kan vinden, plannetjes kan smeden waar het gewest, stad en dorp wat aan hebben. Dat ook de oud nestor van de Muidense raad, Wiebe de Haan, in de Staten komt is onwaarschijnlijk. Hij staat 23ste. Op de kandidatenlijst van D66 staan geen namen van Muiders of Muiderbergers.
+ Oude Muiderberger wilde graag het inspreektafeltje terug. Het ís terug. Het stond tijdens de laatste vergaderingen pontificaal middenin de met stemmig Kerstgroen en lichtjes versierde kazernezaal. Alleen voelde in de raadsvergadering geen burger er voor het stralend middelpunt te zijn. De ingreep van B&W zou dan ook wel eens dé manier kunnen zijn om lastpakken het zwijgen op te leggen. Hoewel: bij de erop volgende commissievergadering nam Dennis Kuit van de actiegroep Breedband Muiden als een held aan het middelpuntige Kersttafeltje plaats, teneinde de wensen van de internetters te vertolken.
+ De voorganger van het nieuwe tafeltje, het oude beklaagdenbankje, stond altijd helemaal opzij, naast de oppositie, wat de insprekers tenminste nog een beetje moed gaf. Als nu eens van de nood een deugd gemaakt werd. Het huidige inspraaktafeltje is een prima plek voor de pers, ook voor hobbyjournalisten. Vanaf dit centrale punt kun je de sprekers het beste verstaan – of liever: het minst slecht. Moet je opletten wat er in de krant, op de kabel en op de sites verschijnt, als de verslaggevers eenmaal weten wat er gezegd wordt.
+ Net als andere gemeenten krijgt Muiden een klokkenluiderregeling. Dat heeft niets te maken met de Grote Kerk of de Papklok. De bedoeling van de regeling is dat ambtenaren die bij een misstand in de organisatie aan de bel trekken in bescherming worden genomen. Wat wel wat anders is dan dat ze juist gestraft worden. Als ze het naar eer en geweten nodig vinden om alarm te slaan, mag niets hen daarvan weerhouden. Geen angst voor verminderde carrièrekansen, overplaatsing of ontslag, maar ook niet de angst voor een verpeste werkssfeer. Dat het voorstel geruisloos de commissie passeerde toont wel aan, dat er zich hier vooralsnog geen klokkenluiders hebben aangediend.
+ Je kunt de PvdA fractie niet beschuldigen van achterkamertjespolitiek. De twee fractieleden Hylkema en Hoetmer zitten regelmatig met een zak frietjes in de hand samen open en bloot achter het glas van de snackbar De Loper voorheen Jan Kroket om daar standpunten in te nemen en belangrijke beslissingen voor te bereiden. Volgens Denise een typisch voorbeeld van voorkamertjespolitiek.
+ Drie gemeenten in Noord-Holland, te weten Anna Paulowna, Diemen en Wijdemeren staan onder preventief toezicht. Vanwege de tekorten moeten zowel de begroting 2003 als alle begrotingswijzigingen langs Gedeputeerde Staten voor goedkeuring. De vraag is of we er verdrietig om moeten zijn dat wij niet in dit rijtje staan. Muiden zou zo'n check goed kunnen gebruiken.
+ Vraag: wie wordt er op de financiële tegenvallers afgerekend? Antwoord: u en ik.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: