- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Doorgaand gekeutel over eenrichtingsverkeer.

16-sep-2002

Maandag 16 september: de eerste dag van de afsluiting van de Herengracht Noord vanaf de apotheek tot aan de Ossenmarkt. Auto's en motoren kunnen een kleine drie maanden (tot 9 december) niet verder dan de Schulpen komen, de rest van de gracht is potdicht. 'U kunt U huis nog wel bereiken aan de achterkant', schrijft de gemeente de Herengrachtbewoners in een op 11 september gedateerde brief. Volgens deze brief is de maatregel nodig in verband met de bouw van de zes appartementen tussen de Herengracht en de Ton Kootsingel, maar er staat niet bij waarom precies. Dus maar even geïnformeerd.
+ Dit is het probleem: rond de bouw komen steigers voor het metselen van de gevels. Deze stellages maken dat de doorgang aan beide kanten van de Ossenmarkt wel heel erg smal wordt. Er blijft niet meer dan drie meter over. Daar zou je met een personenauto nog langs kunnen, maar in overleg met de brandweer werd besloten de Ossenmarkt toch maar af te sluiten vanwege de gevaren.
+ De bewoners van de Herengracht vinden het nogal vervelend dat ze zo kort tevoren bericht kregen over deze bijna twaalf weken durende afsluiting. De gemeente en de aannemer spelen elkaar de zwarte Piet toe. Over en weer verwijten ze elkaar traagheid. Over het afsluiten zelf zijn de meningen verdeeld. Veel bewoners vinden het wel zo prettig dat ze een tijdje geen verkeer voor hun neus hebben, meent Pieter Boerstra – waarbij valt aan te tekenen dat Pieter Boerstra de bouwheer is.
+ Kunie de Baat wilde de inspraakavond van dinsdag over eenrichtingsverkeer in de Weesperstraat en Singelstraat niet afwachten. Dit temeer omdat de ene na de andere buurtgenoot zich vanachter het raam alvast als voorstander ontpopte. Ze is fel tegen en ze besloot om dit B&W maar eens goed duidelijk te maken. Haar open brief hangt bij De Hoek en de Neefjes. Ouwe Muier laat Kunie de Baat ook hier aan het woord. Haar antroposofisch getinte hartenkreet is goed voor een trits ongekende keutels.
+ 'B&W! Ik woon 27 jaar in de Weesperstraat! Ik gebruik de auto dagelijks voor mijn werk. Er hebben zich nooit problemen voorgedaan! Het voordeel van twéérichtingsverkeer is: je moet altijd letten op een ander mens. Ga jij voor, of maak ik ruimte voor jou of andersom. Er ontstaat altijd een moment van ontmoeting! Een dankjewel, of ander gebaar. Twee mensen lossen het altijd op!
+ Het nadeel van éénrichtingsverkeer! Harder rijden, geen menselijke ontmoeting! Geen creatieve oplossingen, verharding van rechten en plichten. De relaties tussen mensen wordt in het hart van Muiden bepaalt door van boven af - opgelegde wetten en regelgeving. Het maakt de straat (&staat) tot een politie-staat!
+ De mens infantiliseert en de straat waar contact tussen mensen een dagelijks gebeuren is, gaat bepaalt worden door van bovenaf opgelegde gedrags-regels! Zó ook de parkeervergunningen. Dit heeft negatieve gevolgen. Mensen met 2-3-4 auto's eigenen zich de straat toe. Het werkt egoïsme in de hand i.p.v. sociaal gedrag. De parkeerwachten en politie worden tot controleurs – en daardoor tot vijand gemaakt.
+ Kortom: ik ben tegen éénrichtingsverkeer! a: Het sluit de eigen verantwoordelijkheid t.o.v. van elkaar uit. b: De ontmenselijking wordt hierdoor in de hele maatschappij bevordert. De oplossingen liggen niet in wetten, en regelgeving van bovenaf opgelegd. De toekomst van de mens (als er nog toekomst is) ligt in de ontmoeting met de ander. Dan kun je tot afspraken komen, die uit het hart van de mens zelf komt! Dan pas is echte ontwikkeling op welk gebied dan ook mogelijk. Basis van wantrouwen wordt tot vertrouwen. Dit is mijns inziens de enige kracht die een menswaardige toekomst waarborgen kan. (was getekend) Kunie de Baat.

+ In de vorige keutelaflevering stond dat er geen kaapstanders op de Weesperpoortsluis zouden komen. Deze keutel was nog niet koud of er kwam een dekschuit met hijskraan aanzetten met daarop vier gloednieuwe kaapstanders. Die zijn er niet voor de sier, zoals op de Groote Zeesluizen. Net als de kaapstanders op de Keetpoortsluis worden de vier van de Weesperpoortsluis gebruikt om de sluisdeuren aan te trekken en dicht te duwen, met behulp van een lange paal aan een ketting. Dat zal overigens alleen bij calamiteiten nodig zijn, bijvoorbeeld wanneer om een of andere reden het water van de Vecht niet in de Muidertrekvaart mag stromen.
+ Sluiswachter Marjan Vasseur had al een plannetje voor eventuele calamiteiten bedacht, maar dat hoeft ze dankzij de komst van de kaapstanders niet uit te voeren. Omdat haar gebleken was dat ze de deuren niet kon sluiten door tegen de ijzeren beugels op de sluisdeuren te duwen – die zijn bedoeld om de schuiven te bedienen – had ze het plan opgevat om aan de knoppen van beide deuren een dik touw te binden, waarna ze eerst vanaf de ene kade en vervolgens vanaf de andere kade de deuren open en weer dicht zou kunnen trekken. Dat hoeft dus niet.
+ Enkele weken geleden werd op het houten sluiswachtershuisje op de Weesperpoortsluis een gloednieuw dak gelegd. Tijdens de werkzaamheden kwam ten overvloede weer eens aan het licht, dat dit huisje in zijn geheel in een zodanige erbarmelijke staat verkeert, dat alles opknappen duurder zou uitvallen dan een heel nieuw huisje neerzetten. Waarschijnlijk komt dit nieuwe huisje er inderdaad, maar ik steek er mijn hand niet voor in het vuur. Ik riskeer niet graag dat ik weer een sluiskeutel moet inslikken. DWR kan er trouwens een lesje uit leren: het gehavende sluiswachtershuisje bij de Keetpoortsluis moet het vooralsnog doen met een lik verf. Niet veel voor een gebouwtje, dat deze dienst vertegenwoordigt.
+ Als het nieuw sluiswachtershuisje er komt, zal Marjan de huidige ingebouwde schoorsteen met potkacheltje voor koude dagen moeten missen. Er komt geen schoorsteen meer in. Maar wat zou het ook, ze is straks beslist beter onderdak. De dekschuit met de kaapstanders voerde nog meer aan: nieuwe natuurstenen hoekblokken en ijzeren hekken. Het werk op en rond de sluis is nu in zijn laatste fase. Er moet nog een nieuw doorvaartlicht komen. Van het huidige was de mast geknakt. Vandalisme dacht men, maar dat is niet zo. De paal bleek finaal te zijn doorgeroest.
+ Ook aan de Keetpoortsluis wordt de laatste hand gelegd. Wat direct opvalt zijn de ijzeren hekken die de kade van de sluis scheiden, temeer omdat een extra stang onder de leuning is aangebracht, zodat kinderen niet de sluis in kunnen lopen. Hopelijk gebeurt dit ook nog met de brugleuningen. Die zijn nu wel historisch verantwoord, maar levensgevaarlijk voor peuters en kleuters. Bovendien was een tussenleuning op de brug toegezegd.
+ Wat het hoogtepunt van de viering van 400 jaar VOC op het Muiderslot had moeten zijn, pakte uit als het dieptepunt. De met loftrompetten aangekondigde toverlantaarnvoorstelling op de noordelijke kasteelmuren (een 'schouwspel om nooit te vergeten, het is toveren…') werd een afgang. De Laterna Magica bleek op de voorpremière zowel technisch als inhoudelijk zozeer beneden de maat, dat de directie van het Muiderslot zich haastte de voorstellingen van 30 en 31 augustus te schrappen en de toegangskaartjes terug te betalen.
+ Met de voorstellingen van afgelopen vrijdag en zaterdag lag het anders. Het slot kon hier niet onderuit. Alles was al ver van tevoren geregeld. Een stoet van genodigden, onder wie bestuurders uit het hele land, hadden zich verheugd op 'de eigenzinnige montage en de verrassende invalshoeken' van regisseur Bert Barten. Er moet een hartig woordje met Bert gesproken zijn. Zijn kunststuk bleek vrijdagavond te zijn teruggedraaid tot een klein uurtje kijken en luisteren naar VOC beelden en geluiden uit landen over de hele wereld. Dat was een uitgedunde selectie uit de eerder vertoonde taferelen tijdens de zeven voorafgaande VOC festivaldagen op het slot, die wel een succes waren.
+ Jammer voor het Muiderslot (en Muiden!), maar ondanks de drastische ingrepen flopten ook deze twee 'galavoorstellingen'. Het aardigste wat je er over kon horen was: 'het viel nog mee'. Ondanks de waardering voor de fantastische locatie en de gastvrije ontvangst, voelden met name de bezoekers die de volle mep betaald hadden, zich bekocht. € 50,- voor z'n tweetjes, zeg maar fl. 110,20 in oud geld, is geen kattenpis. Muiderslotprijzen, dus je weet wat je verwachten kunt, maar met die dertien klinkende sponsornamen had het wel iets minder mogen zijn.
+ Beide laatste avonden zijn Muiden niet ontgaan wat betreft de aanvoer van de gasten en de geluidsoverlast. Op de eerste avond zat een volgepropte tribune te kijken naar wat zich afspeelde op het gigantische witte laken dat tegen de kasteelmuren gespannen was, een noodingreep, nadat bij de voorpremière was gebleken dat beelden projecteren op baksteentjes toch eigenlijk niet ging. Om overlast te voorkomen waren de bezoekers met 24 pendelbusjes aangevoerd vanaf het Maxis parkeerterrein. Dat was heel netjes, alleen is het de vraag waarom die optocht door Muiden moest, terwijl men makkelijk, via de burg in de A1, over de Mariahoeveweg had kunnen komen. Dat de Herengracht mee kon genieten van muziek en een stukje vuurwerk was natuurlijk niet te voorkomen.
+ De tweede avond, toen er betaald moest worden - al dan niet met reductie - was de belangstelling stukken minder. Hooguit de helft, zo'n vierhonderd mensen, onder wie een man of twintig van de personeelsvereniging van de gemeente en wethouder Schulp. Geen raadleden. Dat viel op, want die mochten gratis naar binnen. Ze hadden gelijk. Als ooit het resultaat van de evaluatie, waarvoor druk geënquêteerd werd op de tribune, naar buiten komt, zal pijnlijk blijken waarom.
+ Opgevangen na de voorstelling: 'we waren het er niet over eens of de voorwerpen, waarmee het projectielaken strak getrokken was, bedoeld waren als kunst, of dat die ketel, dat gewicht en die touwladder een artistieke functie hadden. Er werd trouwens ook naast het laken geprojecteerd, misschien was dat ook wel kunst. De voorstelling zelf was waarschijnlijk leuk voor groep acht van de basisschool, maar wij vonden onnozel en knullig, ronduit amateuristisch. Het verhaal stelde niks voor, één groot cliché en dan die vreselijke commentaarstem. Ontzettend veel mensen liepen weg. Dat knalgedoe met die bootjes op de slotgracht was wel goed, alleen viel toen de stroom uit.'
+ De stroomstoring, die na drie kwartier plaatsgreep was de genadeslag. Toen bleek dat het euvel niet binnen enkele minuten te verhelpen was, werd het publiek uitgenodigd in afwachting van de hervatting iets te nuttigen in de tent met de puntmutsen. Maar die was dicht, want dat was de afspraak met de Muider horeca. Een drankje vóór de voorstelling, oké, maar daarna naar Ome Ko en De Mol. Nadat ook het staartje van de presentatie vertoond was toog men naar huis of naar de kroeg, dat wil zeggen de plukjes bezoekers die het helemaal uitgezeten hadden. Dat waren er, ook relatief, heel wat minder dan de avond ervoor. Voor het gros van die bezoekers was toen de keus: teruglopen naar de Maxis of wachten tot de pendelbusjes weer vertrokken. Die zien we voorlopig niet terug in Muiden.
+ In de val van Laterna Musica werd het 3 – gangen dinerarrangement in Florishof ofte wel theaterbastion, ofte wel de tent met de puntmutsen, meegesleurd. Het was aangekondigd als 'een eigentijds menu, geïnspireerd op de exotische handelswaar van de VOC, als culinair voorproefje op de rijkdom en culturele uitwisseling met de voormalige octrooigebieden overzee'. Ook het Romantisch Picknickarrangement ging de mist in, ondanks de 'rijkgevulde picknickmand voor twee, inclusief luxe glas - en serviesgoed die voor u klaar staat in de vormbomentuin, vanwaar u een romantisch bistrotafeltje kiest in de beroemdste boomgaard van Nederland: de pruimenboomgaard van P.C.Hooft op het Muiderslot!' (€ 49,50 voor twee, exclusief entreekaart).
+ De oostelijke kade van de Groote Zeesluizen is van het terras van Ome Ko gescheiden met een lange doorlopende tafel. Om nog eens goed duidelijk te maken dat je niet op de kade mag lopen, laat staan stoeien, keten en zooien, heeft DWR onlangs op vier plaatsen nieuwe bordjes met 'verboden toegang' vast laten schroeven op het smalle looppad voor de tafel. En nu maar afwachten of het verbod niet met voeten getreden wordt.
+ Na zaterdag 21 september zullen er in heel Muiden weer de nodige pompoenen en kalebassen liggen te pronken achter de ramen en op stoepen en balkons. Die dag wordt de jaarlijkse pompoenen - en kalebassenmarkt van de Volkstuinvereniging Nooitgedacht gehouden. Voor wie het niet mocht weten: pompoenen kun je eten, kalebassen niet.
+ De Stichting Pampus moet het plan laten varen om volgend jaar, vanwege 1050 jaar Muiden, een drie kilometer lange baileybrug aan te laten leggen door het Nederlandse leger. De brug zou Muiden met Pampus moeten verbinden. De landmacht wil wel, maar komt nog 2250 meter brug tekort. Het is maar goed ook dat het niet doorgaat, want het is helemaal niet nodig. Iedere rechtgeaarde Muier weet dat er allang een verbinding tussen de vaste wal en Pampus is: de geheime onderaardse gang vanuit Muiden.
+ In het wandelboekje van het Zuiderzeepad, het lange afstandwandelpad nr. 8 van Enkhuizen naar Staveren uit 1994 staan een aantal interessante zaken. Zo wordt de wandelaars aangeraden bij de VVV Muiden te vragen naar diverse adressen voor logies en ontbijt in ons stadje. Dat kan ook bij 'Café Marktzicht' aan de Amsterdamsestraatweg 24. Voor alle zekerheid nog maar eens gekeken bij nummer 24, maar geen café te zien, en ook geen markt.
+ Volgens het wandelboekje beschikt Muiderberg over twee hotels: Het Rechthuis en Nooitgedacht. Dichter bij de waarheid is de mededeling dat Muiden, Staveren en Medemblik de drie oudste steden aan de Zuiderzeekust zijn. Ook is het juist dat het torentje midden op de peperbus van het Muiderslot een monnik genoemd wordt.
+ Het Muiderslot is het knooppunt van drie lange afstandwandelwegen. Dat schept natuurlijk verwachtingen bij de vele wandelaars die Muiden aandoen. Maar als ze mochten denken dat ze zomaar en mooie wandeling over de wallen kunnen maken, komen ze van een koude kermis thuis. Het kan wel, maar alleen als ze de volle mep aan entreegeld betalen. Zelfs als ze alleen maar even willen bijkomen in de taveerne, in het wandelboekje aangegeven als horecalocatie, krijgen ze een koude douche: eerst een toegangskaartje kopen bij de kassa achter de poort. Als je het zo bekijkt is het logisch dat het Muiderslot zich ertegen verzet, dat zij toeristenbelasting aan de gemeente moeten betalen.
+ Hoewel er vrijwel nooit een letter nieuws over Muiden in staat, wordt het gratis nieuws – en advertentieblad Weesper Nieuws ook in Muiden verspreid. Maar àls Muiden een keer ter sprake komt, kun je erop rekenen dat het gegarandeerd om belangrijk nieuws gaat. Neem het nummer van 10 september. Daarin wordt uitvoerig bericht over een ruzie tussen Muiden en Weesp over de financiering van het aquaduct. Weesp, en in het spoor van Weesp het hele gewest, vindt dat het Rijk het aquaduct maar moet betalen, schrijft 't Weesper Nieuws.
+ Anders dan Muiden ziet Weesp de verwezenlijking van de bouwplannen in de polder los van de komst van het aquaduct. Ze hebben gewoon geen boodschap aan dat stokpaardje van het Muider gemeentebestuur. Weesp wil woningen en Muiden zoekt het maar uit met zijn aquaduct.
+ Nog een nieuwtje uit hetzelfde blad: het aquaduct komt in de A1. Dat zegt nota bene het adviesbureau BRO, dat de structuurnota voor de invulling van de Bloemendalerpolder moet maken, ook al! En wij maar denken dat het een aquaduct in de Vecht wordt. Dat wordt straks pompen of verzuipen in de A1. Misschien is het nog wel groter nieuws, dat Muiden geen kruitfabriek heeft. In het Weesper Nieuws staat tenminste: 'het terrein van de voormalige Muidense kruitfabriek'. Zeker nooit TV gekeken of de krant gelezen, laat staan een klap gehoord of een zogenaamd brandje gezien.
+ De dag kan niet ver meer zijn dat iemand een doodsmak maakt over de uit het wegdek oprijzende klinkers vlak voorbij de haringboer. Met wie moeten we dan het meeste medelijden hebben? Met het slachtoffer, of met de gemeente die onherroepelijk een enorme schadeclaim aan haar broek krijgt?
+ In het Vechtjournaal staat dat burgemeester Smith in een flits de eerste CD van Camerata Amsterdam kreeg, tijdens de try out in de Grote Kerk. Hoezo in een flits? Waren er meer liefhebbers? Was er maar één fotograaf?
+ 'Parkeervergunning gratis verkrijgbaar!!' staat in flinke letters naast een biljet met Te Koop op het pand Herengracht 37. Kennelijk is deze mededeling bedoeld om kandidaat kopers lekker te maken voor dit kleine pand, dat nu nog steeds een onooglijk geval is, maar zodra het herbouwd is een huis zal zijn 'in grachtenstijl alsof het er altijd gestaan heeft'. Wonen in Muiden en een gratis parkeervergunning op de koop toe. Kan het nog aantrekkelijker?
+ Dat de doseerinstallatie langs de Naardertrekvaart naar de Filistijnen zou zijn als gevolg van het ongeluk, waarbij een Muiderbergse tegen het opstakel aanreed, is een loos gerucht. De eerste keer dat een auto zich vastreed, was de installatie wèl ontzet. Het verkeer moest toen omgeleid worden. Inmiddels is ook een motorrijder op het obstakel gereden toen hij rood licht negeerde. De man moest naar het ziekenhuis. Uiteraard moet de schade door de overtreders vergoed worden. De installatie voldoet overigens beslist in die zin dat er zich files vormen en de automobilisten achter in de rij ontmoedigd omdraaien en terugrijden.
+ Elk plekje op het terras van Floris V moet benut worden. Hoewel niet sjiek, is het vergeeflijk dat er met het oog op drukke dagen een tafeltje om de sokkel van het beeldje van Jan Melis gebouwd is. Maar het gaat te ver als olijke terrasmedewerkers onze alom gerespecteerde hoefsmid een theedoek om zijn hoofd wikkelen. De grappenmakers komen niet uit Muiden, dus weten zij veel. Gelukkig begrijpen ze het wel meteen als je uitlegt waarom dit gewoon niet kan. Dan is de theedoek prompt verdwenen.
+ De hele gemeenteraad gaat op vergadertraining om te leren vergaderen binnen het nieuwe duale stelsel. Dit is dé kans voor burgemeester Smith om zich onopvallend bij de raadsleden aan te sluiten.
+ De Open Monumentendag van afgelopen zaterdag stond in het teken van de handel. Geen wonder dat het zaterdag drukker dan ooit was op het Muiderslot.
+ Symbolen en motieven, kenmerkend voor de Gouden Eeuw, vervulden een hoofdrol in de toverlantaarnvoorstelling Laterna Magica. Vooral de bloem van de screensaver van Windows maakte veel indruk.
+ Gehoord in de wandelgangen van de kazerne: als de Bloemendalerpolder volgebouwd is, zul je zien dat de publieke tribune ook weer vol zit.
+ Wat gebeurt er als dagjesmensen er achter komen, dat ze ook nu weer de hele zomer, net als alle vorige, in een wijde boog vanaf het parkeerterrein Mariahoeveweg via een veel langere weg richting Muiderslot gestuurd zijn, dan nodig was? In plaats van over de vestingwallen hadden ze een veel kortere en ook beslist mooiere route kunnen nemen. Ze zullen er nooit achterkomen. Er gebeurt niets.
+ De beloofde bordjes naar het stille weggetje, de openbare weg achter de Kalkovens, vormen immers het best bewaard gebleven openbare schandaal van Muiden. De Muiers zelf fluisteren er onderling regelmatig over, maar niet één volksvertegenwoordiger zal eisen dat beloftes er zijn om te worden nagekomen. Waarom zouden ze ook, zolang die domme dagjesmensen niets in de gaten hebben?

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: