NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS Klein stadje gaat gebukt onder nijpend gebrek aan keutels.
25-aug-2002
+ Het lijkt wel of het leven stil lag in Muiden tijdens die snikhete dagen. Er is niets gebeurd. Zelfs de nieuwe parkeerautomaat op het Vestingplein staat er nog steeds.
+ Maandag worden de nieuwe sluisdeuren in de Keetpoortsluis geplaatst. De dag erna, dinsdag 27 augustus en ook woensdag 28 augustus wordt de brug over de sluis afgesloten. Woensdag worden de damwanden weggehaald. Dan kan het water van de Vecht weer doorstromen naar de Vestinggracht en de Naardertrekvaart. Ook kan er dan weer geschut worden, maar alleen de boten, die onder de huidige noodbrug door kunnen. Deze blijft liggen tot de ophaalbrug, die er erger aan toe was dan men had ingeschat, gerestaureerd en wel terug is.
+ Beide sluizen, de Keetpoortsluis zowel als de Weesperpoortsluis, hadden in juni klaar moeten zijn. Het is nu bijna september, maar het is nog steeds niet zover. Het heeft allemaal wat tegen gezeten. De staat waarin de sluizen verkeerden bleek veel slechter te zijn dan in eerste instantie gedacht was. Dat betekende meer restauratiewerk. Bovendien waren er communicatiefouten. Zo bleken de afmetingen van de nieuwe natuurstenen delen voor de Weesperpoortsluis niet te kloppen. Ze waren te groot aangeleverd en konden nadat ze kleiner gemaakt waren, alsnog ingezet worden. Nog een geluk dus.
+ Vervelender is dat DWR geen budget heeft uitgetrokken om in één moeite door de remmingswerken te vernieuwen. Met name aan beide kanten van de Keetpoortsluis zijn deze beslist aan vervanging toe. Voor dit moment viel er niet aan te ontkomen dat enkele dukdalven die zo goed als weggerot zijn, vervangen worden door nieuwe, maar verder wordt alles zo goed en zo kwaad als het kan, opgekalefaterd. De vers witgeschilderde mutsen op de palen zijn dan ook een vlag op een modderschuit. Aangezien binnen enkele jaren de remmingswerken toch vervangen moeten worden, is het jammer dat het niet gebeurd is, nu men hier bezig was. Overigens blijven ook de sluiswachterhuisjes op beide sluizen net zo vervallen als ze waren: is geen budget voor. Dat deze huisjes hard aan een opknapbeurt toe zijn, valt extra op door de gerenoveerde sluizen.
+ Ik schreef het al eerder: de meestermetselaars van de firma Keulemans uit Raamsdonksveer, gespecialiseerd in restauraties, hebben kunstwerkjes van de sluizen gemaakt. Het spijt hen dat ze klaar zijn en dit 'mooie oude stadje' moeten verlaten. De mannen hebben met plezier gewerkt en komen graag nog eens terug. Ze zijn welkom. Er valt hier nog heel wat te restaureren.
+ Je houdt je hart vast als je ziet wat er op warme dagen gebeurt in de Weesperpoortsluis. Zwemmende kinderen klampen zich vast aan de openstaande sluisdeuren om ruimte te maken voor boten die door de sluis moeten. Ook draaien ze, zodra ze daar kans toe zien, het kippenbruggetje half open om van daar af de sluis in te springen of te duiken. Geliefd speelgoed zijn de stangen op de deuren, waarmee de schuiven worden opengetrokken. Je moet er niet aan denken dat er een kindervoetje in vast komt te zitten.
+ Er is de nodige baldadigheid in dit zwemparadijs. Zo werd een van de palen met de doorvaartlichten omgetrokken. Onschuldiger, maar wel zo hinderlijk voor de bewoonster, is dat de zwemmertjes elkaars schoenen op het dak van haar huis op de sluis gooien. Benieuwd wat er heel blijft van de kaapstanders, als die geplaatst worden.
+ De vraag is, of het niet minstens zo bedenkelijk en vooral gevaarlijk is, wat weer andere kinderen een stukje verderop doen. Steeds meer jongens en meisjes ontdekken dat de grote verkeersbrug over de Vecht een spannende duikplank is. Zodra het bordje 'verboden te zwemmen' terugkeert in de gerestaureerde Weesperpoortsluis (eigenlijk is dit overbodig want zwemmen in sluizen is in heel ons land überhaupt verboden) zullen er waarschijnlijk de nodige zwemmertjes uitwijken naar de A1. Strenger toezicht lijkt de enige oplossing. Voor de gemoedsrust van de volwassenen, voor het wegnemen van overlast voor de omwonenden, maar vooral voor de veiligheid van onze kinderen zelf.
+ De Muider dag op het Muiderslot werd dit jaar opvallend slecht bezocht. Minder dan de helft van het bezoek van de voorgaande jaren kwam opdagen. De hitte wordt als oorzaak genoemd, en ook het feit dat er geen gratis 'versnaperingen' waren dit jaar. Maar ongetwijfeld heeft de verwarring, ontstaan door de onduidelijke uitnodiging voor de ingezetenen, er in hoge mate aan meegewerkt dat de opkomst zo slecht was. Sloot de Laterna Magica, waarvoor Muiers en Muiderbergers dankzij een unieke speciale korting slechts twintig euro per persoon moeten betalen, nu op deze gratis avond aan of niet? Niet dus.
+ Voor de muzen en warmoezeniers, die trots hun mooie bloemen – en groentestukjes aan hun stads - en dorpsgenoten hadden willen laten zien, was het wel heel sneu dat er zo weinig familie, vrienden en kennissen kwamen kijken. De teleurstelling was des te groter, omdat de vrijwilligers er volgens eigen zeggen bij de directie op aan hadden moeten dringen de traditie van de Muider avond toch vooral door te laten gaan. De directie liet zich overhalen, al vond zij dat de verwennerij van de Muider bevolking niet als iets vanzelfsprekends moest worden beschouwd, iets waar men hier recht op zou hebben. Voor het Muiderslot zelf was het sneu dat de belangstelling voor de Pruimentijdavonden, waarvoor wèl toegang moest worden betaald, eveneens zwaar teleurstelde. Het zou wel eens iets met de hoogte van het entreegeld te maken kunnen hebben. Zoiets vertelt zich snel door.
+ In de Nieuwe Weesper stond dat B&W bouwvergunning hebben verleend voor Herengracht 1 te Muiden: een ondergrondse berging van het Muiderslot. Wat mag dat betekenen? Het gaat om een ruimte in de wal op de plaats van een bakstenen bastion uit het begin van de twintigste eeuw. Vlak bij deze plek was al eerder zo'n verdedigingswerk blootgelegd.
+ Hoewel het gemeentebestuur de eigen vestingwallen heilig heeft verklaard – denk maar eens aan de heisa rond de plannen voor het groene gemeentehuis in de wal bij het Vestingplein - kon men moeilijk bezwaar hebben tegen deze berging, temeer omdat het bouwplan de zegen van de Rijksmonumentendienst had gekregen. Dat ging overigens niet zomaar: in eerste instantie gaf dezelfde dienst een negatief advies. De deuren op de tekening (het enige wat je van buitenaf te zien krijgt), zoals die op de eerste aanvraag van begin vorig jaar stonden, pasten niet in de omgeving.
+ Niets aan de hand, zou je zeggen, maar er is wel iets aan de hand: iets wat je op zijn minst merkwaardig zou kunnen noemen. De goedgekeurde berging staat namelijk pal naast de betonnen tribune van het toernooiveld, waarvoor zoals bekend indertijd nogal wat bomen, voor een deel zieke iepen, opgeofferd werden. Ook voor die tribune, toch geen bouwwerk van geringe omvang, zou een bouwvergunning moeten zijn afgegeven, mag je veronderstellen. Maar dat is nooit gebeurd. Althans: recent graafwerk in de openbare gemeentelijke archieven, waarbij tot diep in de jaren tachtig gezocht werd, leverde niets op wat op een vergunning voor een betonnen tribune in een historische vestingwal leek.
+ Al evenmin werd er een aanvraag voor een bouwvergunning gevonden. Het zal toch hopelijk geen illegaal bouwsel zijn? Dan moet het Muiderslot, net als bij de tent met de witte puntmutsen toch op zijn minst een brief hebben gekregen, waarin stond dat ze stout waren geweest en dat ze het nooit meer mochten doen (en verder dat het gedoogd werd, omdat andere machten het wel met de tribunebouw eens zouden zijn). Ik denk niet dat er zo'n brief is. Ik denk dat er niets is. Ik denk dat de gemeente per ongeluk dit bouwsel over het hoofd heeft gezien. Wat vergeeflijk is, want wat stelt het helemaal voor: niet meer dan twee rijen zitplaatsen van elk vier etages, die in totaal plaats bieden aan slechts 250 of, als ze een beetje inschikken, hooguit 300 bezoekers.
+ Ook denk ik dat het Muiderslot ijzersterk stond met dit initiatief. Uit krantenknipsels van vorig jaar april blijkt immers dat de aanlag van de tribune en het toernooiveld, dat inmiddels goeddeels in beslag wordt genomen door de tent met de puntmutsen, een 'grote restauratie' zou betreffen - in samenwerking met Monumentenzorg en de Rijksgebouwendienst. De bedoeling van het initiatief was 'een terugkeer naar de zeventiende eeuw'. Toegegeven: de tribune is een schoolvoorbeeld van de strakke bouwkunst in de Gouden Eeuw en al evenzeer van doordacht gebruik van het favoriete bouwmateriaal uit die tijd. Beton dus, zoals u ongetwijfeld weet.
+ Het merkwaardige is nu dat de Rijksmonumentendienst wel zeurt over een paar deuren die historisch gezien niet in de wal passen - en daarmee de vergunning van de gemeente een jaar ophoudt - maar dat het betonnen gevaarte dat pas ernaast dezelfde wal domineert, het gevaarte waarvan volgens de krant beloofd was, dat het dit jaar in bloei zou staan vanwege de zaadjes die er in de naden gezaaid waren, zodat het er allemaal wat minder kaal zou uitzien – dat dit betonnen gevaarte dus, mogelijk dankzij de vruchtbare samenwerking tussen diverse culturele overheidsinstanties, geen vergunning behoefde, of in elk geval zonder vergunning gebouwd werd.
+ Mik van tien vindt dat zijn moeder onhandig bezig is bij het inparkeren en hij zegt dat ook. 'Wacht maar af', zegt zijn moeder: 'later als je groot bent en je zelf moet inparkeren, ontdek je wel hoe moeilijk het is'. 'Ik denk het niet', zegt Mik; 'met mijn kleine Porsche zal het geen enkel probleem zijn'.
+ Dezelfde Mik en zijn boezemvriendje Dave vieren hun tiende verjaardag met een 'Olympiade' op het verlaten eiland 't Hoofd voor de kust van Muiderberg. Half Muiden ziet het luidruchtige gezelschap van 24 leeftijdgenootjes, onder wie 5 meisjes, uitvaren in de grote gele boot Aquavite van Gerrit Gort. Ze blijven overnachten op het eiland. Al gauw ontdekken ze waarom 't Hoofd het ratteneiland wordt genoemd – en niet het schatteneiland zoals Pampus. Voor de begeleidende vaders en moeders van beide feestvarkens zijn de ratten reden tot enige ongerustheid. De kinderen konden wel eens bang wezen voor die engerds, maar het omgekeerde blijkt het geval te zijn: de lieverdjes gaan in het donker op rattenjacht.
+ De rattenvangers van Muiden doen spelletjes en moeten opdrachten uitvoeren. Hun inspanningen worden beloond met prijzen. Eén voor de jongetjes, één voor de meisjes en één voor de grootste pechvogel. De pechprijs gaat naar Tim. Een vriendje heeft hem een dreun gegeven, die hard aankwam. Zijn beugel moest uit zijn lip worden gepeuterd. Als hij nog een beetje beteuterd met zijn dikke lip de prijs in ontvangst neemt, komt het vriendje dat de klap gaf, er bij staan. 'Nog wel bedankt', lispelt de prijswinnaar tegen hem. Logisch: als Tim die klap niet had gekregen had hij ook geen prijs gekregen.
+ Een telefoongesprekje in Mariahoeve: 'Rein, mocht je een kip kwijt zijn, die zit bij ons in de tuin. Het is een keurige kip. Hij pikt bij ons de zaadjes en als hij poepen moet, fladdert hij naar de buren. We noemen hem Reintje. Vanavond ophalen? Dat kan niet. Hij zit in een boom te slapen sinds zonsondergang. En zelf gaan we met de kippen op stok. Je zult 'm een andere keer moeten zien te vangen'.
+ Nadat de kip weer een lange hete dag in de tuin gescharreld had, kwam een reddingsbrigade uit de buurt aanzetten. Reintje had alweer vroeg in de avond zijn slaapplaatsje betrokken. Hij zat helaas te hoog in de boom om te kunnen worden gepakt, maar liet zich klokkend welgevallen dat hij met een bezemsteel gepord werd om hem een paar takken lager te krijgen. Waarschijnlijk was Reintje broeds – hoe kun je het anders lekker vinden om met stok uit je slaap te worden gehaald?
+ Tijdens de vergeefse pogingen om 'm te vangen deed de reddingsbrigade een boekje open over zijn verleden. Reintje was 'm gesmeerd toen de haan doodging en een andere kip in het hok de taak van de haan overnam, inclusief het kraaien. Of liever: erbarmelijke pogingen daartoe. De mensen werden er al niet goed van, laat staan zo'n fijngevoelige kip als Reintje. Fijngevoelig ja, want de bezemsteel had achteraf zijn uitwerking niet gemist: de volgende morgen was Reintje verdwenen. Het schijnt dat een dag later een kippensoeplucht in de buurt is waargenomen.
+ Heeft u al uw goede oude spullen die u kwijt wilt, ingebracht bij Hans Vrolijks voor zijn bekende jaarlijkse actie voor het Emma kinderziekenhuis? Hans heeft al aardig wat binnen, waaronder hele bijzondere zaken zoals een koffer vol muziekbandjes uit de jaren vijftig en zestig. Verder onder meer een nikkelen citroenpers, een Egyptisch wandkleed, een buikspier - trainapparaat, een surfpak, een antieke wieg, een slijptol en veel Tupperware. Hij kreeg ettelijke telefoontjes en sjouwt al dagen heel Muiden af om van alles en nog wat op te halen. Maar er kan nog meer bij. De verkoop vindt op 29, 30 en 31 augustus plaats in het leegstaande pand naast het kantoor van Makelaar Vlaanderen in de Sluisstraat, dezelfde plek dus waar Mar Britstra haar bric á brac winkeltje had.
+ Hans Vrolijks peinst er niet over om tijdens de drie verkoopdagen aan het onderhandelen te slaan. Hij vraagt gewoon wat het je waard is en verkoopt het dan voor die prijs – als deze hem redelijk voorkomt. Per slot van rekening is het allemaal voor het goede doel. Ook organiseert hij weer zijn bekende jaarlijkse loterij voor de kankerpatiëntjes. En ook nu weer heeft Hans Vrolijks de hoofdprijzen met eigen handen gemaakt: twee hobbelpaarden en drie lampen, waarvan hij er een 'Het Nieuwe Licht' noemt. Niet door hem zelf vervaardigd, maar toch zeker de moeite waard, zijn het eveneens in de loterij te winnen Ajax trainingspak en vier Ajax shirts. Om u de moeite te besparen zijn telefoonnummer in het telefoonboek op te zoeken voor inbreng voor de verkoop, en voor de aankoop van loten à € 1, - per stuk: Hans Vrolijks is telefonisch bereikbaar onder nummer 261341.
+ Jan Kroket vraagt zich af wat de gemeente toch doet met al dat geld dat binnenkomt. Op zijn invalidenscooter toert hij regelmatig door Muiden en Muiderberg. 'Het is één onafgebroken martelgang, zo slecht als de wegen hier zijn. Laat ze een voorbeeld nemen aan Naarden', verzucht hij.
+ Denk niet dat onze allochtonen niet op de hoogte zijn. Een jonge vader in Muiden, die trots een foto van zijn pas geboren zoon liet zien, kreeg te horen 'Moet jij trakteren, beschuit met muis.'
+ De slag om de sluisbrug blijft niet beperkt tot automobilisten. Fietsers en voetgangers kunnen er ook wat van. Toen een golf voetgangers aan kwam zetten nadat de slagboom omhoog was gegaan, reed een eenzame fietser tegen de stroom in. Het was een oude baas op een racefiets. Met de grootste moeite bleef hij overeind. Zegt een voetganger: 'stap toch af, man!' Pakt de oude wielrenner razend uit: 'blijf jij op de stoep met je dikke pens'. Zegt de voetganger, zelf ook geen jonkie meer: 'Je hoeft helemaal niet af te stappen, je bent al zo oud, je valt vanzelf wel van je fiets'.
+ Van verschillende kanten kreeg Ouwe Muier te horen: 'daar moet je een keutel over maken'. Bedoeld wordt het groene tapijt dat steeds verder over het voetpad oprukt vanuit een heg langs de Singelgracht. Maar waarom zou ik, zolang niemand erover valt?
+ De provincie wil dit jaar ruim 12,6 miljoen euro aan natuur en landschap besteden. Voor zo'n bedrag moet je toch iets leuks kunnen doen met de Bloemendalerpolder.
+ Onlangs ijverden ouders voor verplaatsing van het speelterreintje aan het eind van de Weesperstraat naar het plantsoen, tegenover de Burgemeester de Raadtsingel. Ze hadden er problemen mee dat er achter in de Weesperstraat geen toezicht mogelijk is. Bovendien wordt deze speelplaats periodiek bezet door de hangjeugd. En die laat er dingen achter waar zij hun kinderen liever niet mee geconfronteerd zien. Zouden ze daarmee ook de schuttingtaal bedoelen, waarmee de jongeren het speelhuisje van binnen en van buiten en van onder tot boven hebben volgeklad? De kreten wemelen van de taalfouten. Een slecht voorbeeld voor de kleintjes. Een aantal keren wordt er gerept over befen. Zeker leker.
+ Zondagmiddag 25 augustus: Fred Vrolijks neemt afscheid bij De Mol. Fred stond al vanaf de oprichting regelmatig achter de bar (ook Teuni werkt al heel lang bij de Mol, zij het een klein jaartje korter dan Fred). Zegt een Muidense: 'Nooit gedacht dat Fred al 25 zou zijn'. Dat is nu ook weer overdreven, maar het is waar dat hij er nog patent uitziet.
+ Tot stomme verbazing van de Gooi – en Eemlander is 'het nietige Muiden met slechts twee bescheiden amateurclubs' de zesde voetbalstad van Nederland, dat wil zeggen de zesde van 504 gemeenten. Met deze eervolle plaats is Muiden veruit de nummer één van deze regio. De krant concludeert dat wij zo hoog staan omdat we weinig inwoners hebben plus het feit 'dat de gemeente in het verleden internationals leverde'. Verleden? Hoe lang is het geleden dat de Muider dames jarenlang meevoetbalden voor het landskampioenschap? Ze spelen nota bene nog steeds op het een na hoogste niveau. Of tellen vrouwen soms niet mee?
+ Bij de terrastest van de Gooi – en Eemlander kwam Ome Ko er redelijk van af. Op één na allemaal voldoendes. Die ene onvoldoende gold de bediening. Door de drukte kwam een bestelde portie bitterballen niet door. Dat scheelde punten. Het is de vraag of die punten erbij waren gekomen als de bitterballen wel gearriveerd waren. Ze zijn namelijk altijd loeiheet bij Ome Ko en de terrassentesters hebben er een hekel aan als ze moeten wachten.
+ Volgens de Gooi – en Eemlander van 22 augustus komt er geen aquaduct ín de Vecht, maar komt er een aquaduct ónder de Vecht. Dat wordt zwemmen voor je leven mensen!
+ Grappenmakers zijn het bij die krant. Ze schrijven 'Muiden heeft niet zo bijster veel moeite met 5000 woningen in de Bloemendalerpolder'. Ze weten natuurlijk heus wel dat Muiden nooit om zijn mening gevraagd is, sterker nog: dat de bevolking er buiten gehouden werd toen de toenmalige volksvertegenwoordigers in geheime vergadering bijeen, het onzalige besluit namen het felbegeerde aquaduct uit eigen gemeentekas te betalen – er vanuit gaand dat het benodigde geld in stromen zou toevloeien dankzij het volplempen van de 'verloederde polder' (ook dat neemt de Gooi - en Eemlander klakkeloos over) met woningen en kantoren.
+ Ook weten ze op de redactie vast wel, dat niet Muiden maar wethouder Leupen, dankzij wiens razende populariteit het aantal raadszetels van de PvdA werd gehalveerd, om eens een poepie te laten ruiken in een vergadering met grote jongens, liet weten dat 5000 woningen in de Bloemendalerpolder voor Muiden geen punt was. En mochten ze dit niet weten bij de Gooi – en Eemlander, dan hebben ze niet opgelet. Wat niet zo best is voor een krant die het ook van Muiden en Muiderberg moet hebben.
+ Zouden we niet kunnen ruilen? Wíj wethouder Renkema van Weesp, en Weesp wethouder Leupen van Muiden? Dan hoeft de Bloemendalerpolder helemaal niet 'op de schop'. En hoeft er geen geld te worden ingezameld voor een standbeeld van de Stichter van Groot Muiden.
+ Dat de Rijksmonumentendienst nog steeds niet heeft laten weten het eens te zijn met de verrijking van de skyline van Muiden met de bijdrage van het Muiderslot, wil nog niet zeggen dat de Rijksmonumentendienst twijfelt. De Rijksmonumentendienst heeft domweg geen tijd voor gebeuzel over beschermde stadsgezichten. Misschien is er een brief van ze te verwachten over twee maanden, als de wintertijd begint en de witte puntenmutsen omlaag worden gehaald om te worden opgeborgen tot het weer zomertijd is. Het Muiderslot zelf zal het trouwens een zorg zijn hoelang het fiat van de Rijksmonumentendienst op zich laat wachten. Eens een tent is altijd een tent. En eens gedoogd is altijd gedoogd.
+ Driehonderd zitplaatsen op de zeventiende eeuwse betonnen tribune van het Muiderslot. Hoe hebben ze het zo uit kunnen mikken! Stel, iedereen komt met z'n tweeën in één auto. Dat is dan 150 auto's. Op de kop af zoveel als er plaatsen zijn op beide gratis parkeerterreinen buiten Muiden. Prima oplossing toch van het parkeerprobleem?
+ Als het Muiderslot zonder bouwvergunning een arena in zijn achtertuin mag bouwen, dan mag volgens het gelijkheidsbeginsel iedere burger zonder bouwvergunning een stadion in zijn achtertuin bouwen. Scheelt toch maar mooi handenvol leges.
+ Wat zou dat kosten, zo'n advertentie voor je onderneming van bijna een halve pagina, zoals die in het pas verschenen informatieblad van de gemeente Muiden staat?
+ Waarom moeten er kapitalen neergelegd worden om het sluipverkeer te ontmoedigen. Neem die onlangs geopende doseerinstallatie langs de Naardertrekvaart, met die grote punt die uit het wegdek oprijst. Het moet toch voldoende zijn als wethouder Dick Schulp er naast gaat staan en af en toe een hoge rug opzet. Dan zit de schrik er goed in.
+ Dinsdag 17 september: inspraakavond in de Kazerne over eenrichtingsverkeer in de Weesperstraat en de Singelstraat. Zou mooi zijn als raadslid Eric Hoetmer zijn schroom overwint en een stap verder gaat door die avond zijn slimme plan uit de doeken te doen om voor eens en altijd het sluipverkeer uit Muiden te weren via eenrichtingsverkeer over de sluisburg. De kans dat hij het woord neemt lijkt me klein. Niet omdat hij het niet zou durven, maar omdat een ongeschreven wet (of liever: een mallotige traditie) van de raadsleden eist dat ze hun mond houden op een inspraakavond. Ze mochten er eens politieke munt uit willen slaan. Nou en? Wat is daar tegen als het een goed doel dient: de leefbaarheid van Muiden?
+ Langzaam maar zeker veranderen de enorme kleihopen voor de verhoging van de Noordpolderkade, die de DWR langs de Zuidpolderweg bij de aftakking Mariahoeveweg heeft gestort, in groene heuvels. Als dat nu ook eens met de witte puntmutsen gebeurde: dat dit groene bergpieken werden. Dan zou je er minder inwoners over horen.
+ Dees van Tante To protesteert. In de keutels stond dat de achternaam van haar Jan: 'van der Beld' was, met een 'd'. Terwijl het Van der Belt met een 't' is. Ome Jan van der Belt was er een met een 't'. De volgende keer maak ik er van der Beldt van met 'dt'. Iedereen tevreden.
+ Het vakantieseizoen is voorbij. De dagjesmensen hebben allemaal de weg gevonden naar het Muiderslot (terug was moeilijker). Dus waarom zou de gemeente haar belofte nakomen om bij het parkeerterrein Mariahoeveweg bordjes aan te brengen die verwijzen naar het stille weggetje? U weet wel, die wandelroute waarmee je de bezoekers aan ons stadje zo'n plezier doet en waar wij als Muiers zo trots op zijn, al was het maar vanwege de enthousiaste reacties.
+ Verzucht Ouwe Muier dat het zo rustig is in het dorp (dat mag je alleen zeggen als je al heel lang in deze stad woont). Krijgt hij te horen dat er wel veel gebeurt, maar dat de mensen wel uitkijken om hem iets te vertellen. Denkt Ouwe Muier: ze moeten het zelf maar weten, krijgen ze ook niets te lezen.
+ Muider wijsheid: geen keutel is ook een keutel.