- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Drooggelegde en over het water scherende keutels.

13-juli-2002

+ Het hapje en drankje na afloop van de raadsvergadering in de Kazerne zal wel gehandhaafd blijven, want sinds vrijdag 12 juli mag Taveerne annex politiek café De Mol zijn bezoekers geen alcohol meer schenken. De vergunning is ingetrokken. Het verbod is het hoogtepunt, of liever het dieptepunt, van een conflict tussen de gemeente en eigenaar Hans Paardekooper. De strijd, die gaat over bepaalde bevoegdheden binnen het horecabedrijf, sleept zich al een hele tijd voort.
+ Het betreft een algehele drooglegging: niet alleen sterke drank, maar ook wijn en bier zijn vanaf heden taboe. Er zat vrijdagmorgen voor Hans Paardekooper dan ook niet anders op dan alle flessen Schipperbitter en andere drankjes uit de toog te halen. Hij zette er flessen fris voor in de plaats, anders was het geen gezicht. De prijslijsten en reclameborden mogen aan de wand blijven hangen. Ook mogen de bierviltjes op de bar blijven liggen.
+ Hans Paardekooper zit behoorlijk in zijn maag met dit officiële cadeautje ter gelegenheid van zijn 25 jarig bestaan. Hij vindt dat hij het zijn gasten niet kan aandoen hen hun biertje, wijntje of borreltje te weigeren. Maar gelukkig is het niet verboden gratis voor niks te schenken en te tappen. Hij overweegt dit dan ook maar te doen. Denk erom dat het storm loopt.
+ De uitbater van De Mol is nogal verbolgen over de volgens hem bureaucratische manier waarop de gemeente de zaak heeft aangepakt. Zelfs politie en justitie zijn er aan te pas gekomen. Het zit hem met name dwars, zegt hij, dat er zodra er ook maar één moment iets niet volgens het boekje gebeurt, meteen gedreigd wordt met het intrekken van de vergunning. Zo mag je naar zijn mening als gemeente niet met je stadgenoten omgaan, ook niet als ze ondernemer zijn.
+ Volgens Hans heeft de rigoureuze aanpak te maken met hét politieke onderwerp van vandaag de dag: het handhavingsbeleid. Daar kon hij wel eens gelijk in hebben. Maar waarom geldt het dan niet voor bijvoorbeeld harder dan 30 rijden in Muiden, het negeren van het rode stoplicht op de sluisbrug en het rookverbod in de kazerne tijdens het hapje en het drankje na de raadsvergadering?
+ In het laatste nummer van Villa Amuda, het clubblad van de Historische Kring Stad Muiden, komt naast menig onderwerp dat onder het stof der eeuwen tevoorschijn werd gehaald, ook de allerjongste geschiedenis van Muiden aan bod. Het artikel begint met: 'nog enkele jaren en een voor Muiden belangrijke industrie is uit het stadsbeeld. Zeker een vierhonderd jaar lang was de noordwestoever van de Vecht bezet geweest door de scheepsbouw, driehonderd jaar door de bouw van houten schepen, de laatste honderd jaar door staalbouw'. En dan komt het: 'Naar verluidt is de werf nu verkocht en wat zal er voor terugkomen?'
+ Dat Ad van der Vliet een koper zocht, was al jaren bekend. Ook gonsde het de laatste weken van de geruchten, dat de kogel door de kerk zou zijn. Er zou overeenstemming bereikt zijn met een koper, met wie de onderhandelingen eerder waren afgeknapt. Maar zoals het in Villa Amuda staat, lijkt er geen speld tussen te krijgen: het Van der Vlietterrein is verkocht. Voor alle zekerheid toch maar even Ad van der Vliet gebeld. 'Nog even geduld, en je krijgt alles te horen' belooft hij. Dat doen we dus maar, volgzaam als we zijn.
+ Gaan ze een baileybrug slaan over de Naardertrekvaart bij de T-kruising Zuidpolderweg – Mariahoeveweg? Als je de geschakelde pontons ziet die hier in de berm liggen, zou je het haast denken. Maar het is helemaal niet de bedoeling dat de oevers met een noodbrug worden verbonden. De opslag is een werkdepot, van waaruit de pontons worden ingezet. Ze doen dienst als vlotten voor het vervoer van klei vanaf de Zuidpolderweg naar de overkant. De klei is nodig voor het ophogen van de Noordpolderkade. Deze moet als waterkering van de boezem Naardertrekvaart regelmatig worden opgehoogd. De dijk zakt elk jaar ongeveer een centimeter. Ook wordt de beschoeiing van de Noordpolderkade vernieuwd.
+ Ophogen en beschoeien gebeurt over de volle lengte, dus vanaf Muiden tot aan de Hakkelaar. Het werk is al begonnen en gaat door tijdens de bouwvak, vertrouwt Hein Ehlhardt van DWR waterkeringen me toe. Er moet flink worden doorgetrokken want vóór 1 november moet een en ander klaar zijn. Als de Keetpoortsluis open was geweest, zou de klei over de Vecht worden aangevoerd. Nu gebeurt dat over land. Wie de mannen van de waterkering op hun vingers wil kijken vanuit zijn bootje, is welkom, laat Hein Ehlhardt weten. Ik heb hem maar niet gevraagd of er een vergunning is. Bedoeld wordt niet voor de schoeishow, maar voor het depot.
+ Muiden heeft een tweede vrouwelijke sluiswachter. Marjan Wasseur, de bekende Muidense die eerder een tijdje postbode was, is via het uitzendbureau ODV aangesteld voor het bedienen van de twee gerestaureerde kleine sluizen. Deze maand is ze begonnen op Weesperpoortsluis, waar ze het kippenbruggetje open en dicht draait: 's morgens twee uur (van negen tot elf) en 's middags één uur (van vier tot vijf). Wanneer er oproepen zijn, draait ze bovendien de Naarderpoortbrug omhoog en als Ko van der Weijden afwezig is, ook de Amsterdamsepoortbrug. Ze fietst dan snel heen en weer. Zodra de Keetpoortsluis gerestaureerd is, moet ze dáár heen voor het echte werk: er wordt geschut van half twee tot drie. Op januari, februari en maart na is Marjan het hele jaar aan het werk op sluizen en bruggen. Zo, nu weet u alles.
+ Cor Smolders is ten einde raad. Hij heeft het gevoel dat hij ergens voor gestraft wordt. Eerst moest zijn beestenboel verdwijnen van de Herengracht, vervolgens moest zijn dierenhoek bij het Muizenfort weg, daarna werd de Schapenkaai verboden gebied voor zijn schaapjes en nu kan hij zijn opslag niet meer kwijt op zijn eigen weiland. Nadat hij met succes in beroep ging tegen de gemeentelijke eis om zijn twee schuurtjes weg te halen, legde de gemeente Muiden het advies van de beroepscommissie naast zich neer. Cor ging naar de rechter. Die koos de kant van de gemeente, met als gevolg dat Cor nu geen kant meer uit kan.
+ Afgelopen dinsdag haalde onze folderman en hobbyboer het groene schuurtje weg. Dat weerhield de gemeente niet om er een bedrijf met groot materieel heen te sturen om dit schuurtje met de grond gelijk te maken. De sloper kwam twee dagen later aanzetten met shovel, vrachtwagen en busje. Er was ook politie in de buurt. Vergeefs dus. Binnenkort haalt Cor ook zijn andere, witte schuurtje op wielen vol spullen uit de wei. Tenzij de gemeente hem voor is.
+ Kostenbesparende tip: laat schapen grazen op de bulten van de Kazerne en het Muizenfort. Dan groeit het gras niet zo hoog, dan hoef je niet te maaien en dan hoef je geen enorme hijskraan in te huren om de boel over de gracht te tillen.
+ 'Hé joh, wat doe je nou, je maakt me wakker' gromde Rein Ree tegen zijn zoon, toen die hem ontaard vroeg wekte. Zoonlief had daar alle reden toe, want er was brand uitgebroken in huize Ree aan de Herengracht. Ook de buren sloegen alarm, evenals de alarminstallatie. Door kortsluiting in het plafond was een brandje ontstaan, dat tot een vlammenzee had kunnen uitgroeien, als niet Rein Ree en de zijnen met brandblussers, en de brandweer met de spuit, zo kordaat hadden ingegrepen. Nu bleef de narigheid beperkt tot rook - , roet - en waterschade, zowel in de woning als daaronder, in Chiusa, de ijssalon annex pizza - en pastazaak. Vervelend genoeg trouwens.
+ Als wij Muiers het verschil tussen P1 en P2 al niet weten, wat mag je dan van de bezoekers aan ons stadje verwachten? P1 is het grote parkeerterrein aan de Maxisweg. Daar wordt minder gebruik van gemaakt dan van P2, het grote parkeerterrein aan de Mariahoeveweg. Helaas staat bij deze terreinen niet dat je het nummer 1 of 2 goed moet onthouden als je Muiden inloopt. Het gevolg is dat de groene bordjes, die door heel Muiden de terugweg vanaf het Muiderslot aangeven, eerder verwarrend dan verhelderend werken. Aan Muiers vragen waar je auto staat, op P1 of P2, is zinloos. Die hebben er immers geen idee van waar P1 of P2 is.
+ En dan begint de ellende pas goed. Natuurlijk wil je die arme zwervers graag helpen, dus je vraagt ze de omgeving van het parkeerterrein te omschrijven. 'Bij de A1' is niet genoeg, dat geldt voor beide terreinen, maar als ze zeggen 'een stampvolle parkeerplaats langs een bos of een park met veel auto's in de berm,' begint er bij veel Muiers wat te dagen: dat moet de groene buffer langs de Mariahoeveweg zijn. De hopeloos verdwaalde bezoeker wordt daarop dwars door Mariahoeve naar P2 gestuurd. Achter die wijk ligt immers 'het bos'.
+ Ik durf het nauwelijks meer te zeggen, maar als de verwijsbordjes naar het stille weggetje langs de Kalkovens er zouden staan, wat dus niet het geval is, dan werden de bezoekers niet meer door de Muiers het bos ingestuurd. Niet alleen kunnen ze dan op de heenweg kiezen voor een even mooie als makkelijk te onthouden wandeling langs het water naar het Muiderslot, ze kunnen ook de terugweg naar het parkeerterrein (P2!) vinden. Net zo makkelijk.
+ Voor het geval ze zich die terugweg toch niet herinneren, kan een verwijsbordje richting Kalkovens, te plaatsen aan het begin van de Zuidpolderweg, vlak voorbij het voormalige sluiswachtershuis, wonderen doen. Een bordje op deze plek heeft B&W nooit beloofd, dus het kan geen afgang zijn voor de gemeente als het geplaatst wordt. Met het bordje op dezelfde route vanuit de andere richting, dus vanaf het parkeerterrein Mariahoeve, ligt het anders. Dat bordje is jaren geleden beloofd. B&W zou dan ook compleet voor schut staan als deze toezegging werd nagekomen - en al helemaal nu het zo hard nodig blijkt te zijn.
+ Op een doordeweekse zomerdag is het een stuk rustiger in Muiden dan in de voorgaande jaren (niet tijdens de ochtend - en avondspits!) Dit ligt niet alleen aan het weer. Een dagje Muiden lijkt vandaag de dag gewoon minder aantrekkelijk te zijn dan vroeger. Zeker op het Muiderslot moet dit te merken zijn. Het kan niet missen of de terugloop heeft te maken met de toegangsprijs van het slot, zeker in combinatie met de prijs van de consumpties. Een gemiddeld gezinnetje van vader, moeder en twee kinderen is negentien euro kwijt voor 50 minuten rondleiding. Je kunt zeggen dat dit altijd nog goedkoper is dan een dagje Efteling, maar in de Efteling ben je de hele dag onderdak.
+ Om iedereen te laten genieten van de warmoes – en kruidentuinen, is de route naar het kasteel onlangs zo verlegd dat je via die tuinen bij de tent met de punten uitkomt, waar je, al wachtend tot je aan de beurt bent voor de rondleiding, met een consumptie onder handbereik op verhaal kunt komen van de reis die je moest maken om in Muiden te arriveren. Dat is de theorie. De praktijk is anders. Het gros van de bezoekers vertikt het om zich achterlangs het kassagebouwtje naar de tent te laten leiden. Over de afsluitkoorden stappend en hekken negerend, kiezen ze de kortste weg naar het slot. Je kunt het moeilijk verbieden. Per slot van rekening hebben ze betaald. Het is sneu voor het slot, maar tussen hoe het moet en hoe het werkt, gaapt een afgrond.
+ Niets wees er tijdens de laatste raadsvergadering op dat deze anders zou uitpakken dan de raadsvergaderingen zoals we hier al jaren gewend zijn. De agendapunten werden er in hoog tempo doorgejaagd. De voorzitter, burgemeester Smith, had waarschijnlijk niet anders verwacht of ook het laatste voorstel, het wijzigen van de APV, nodig vanwege het kitesurfen in Muiderberg, zou niet meer dan een hamerstuk zijn. Maar tot zijn schrik liet de nieuwe raad ineens zijn tanden zien.
+ Onderwerp was het kitesurfen in Muiderberg. Liever dan een algeheel verbod, wilde B&W deze sport reguleren, onder meer door de vliegerplankzeilers te verbieden vanaf de wal te starten. Twee collegeleden, de burgemeester zelf en Hans van der Steen waren in Muiderberg met betrokken partijen: de kitesurfschool-houders en de havenmeester, wezen praten. Men was het erover eens geworden, hoe het voor zwemmers en zeilers gevaarlijke surfen met de grote vlieger, het best in de hand zou kunnen worden gehouden. Er werden afspraken gemaakt.
+ Of het bij de gesprekspartners was doorgedrongen dat het om een raadsvoorstel ging en de raad dus achter de gemaakte afspraken zou moeten staan, betwijfel ik. De Muiderbergers begrepen niets van het algehele verbod, waartoe de raad had besloten, zo bleek uit krantenverslagen. Ze waren het toch eens geworden met de burgemeester? En de burgemeester dacht kennelijk het varkentje in Muiderberg te hebben gewassen, gezien zijn onthutste reactie, toen hem bleek dat een raadsmeerderheid het niet met het collegevoorstel eens was.
+ Maar het was niet anders: de meerderheid van de raad wilde in plaats van een regulering een algeheel verbod. Er werd hoofdelijk gestemd. De uitslag was zeven tegen zes. Ook eerder, binnen B&W, was het kantje boord, maar dan precies andersom. Omdat de stem van de burgemeester de doorslag geeft als de stemmen binnen het college staken, had het reguleringsvoorstel het intern nèt gehaald. Hans van der Steen was als enige wethouder vóór regulering; Schulp en Leupen waren tegen. Ze wilden een algeheel verbod. Schulp stond hiermee aan de kant van zijn partij (of omgekeerd), maar bij de PvdA stond de keus van de raadsleden haaks op die van partijlid Leupen.
+ De uitslag van de hoofdelijke stemming was een complete verrassing. Riet Ruijzendaal, die het laatst 'voor' of 'tegen' mocht zeggen, gooide roet in het eten. Anders dan haar twee VVD collega's wilde ook Riet het algehele verbod. Met haar doorslaggevende stem sloot zij zich aan bij het monsterverbond van CDA en VIB.
+ Harry Smith slaagde er tijdens de voorgaande discussie in twijfel te zaaien bij de dwarsliggende raadsleden. Hij bewoog hemel en aarde om het voorstel te volgen. Toch wel een beetje onzeker geworden, staken de fracties gedurende diverse schorsingen de koppen bij elkaar. Dat er uiteindelijk een dissident was, Riet Ruijzendaal dus, overviel de burgemeester – en eigenlijk iedereen - kompleet. Smith had als voorzitter van de raad direct na de stemming zelfs vastgesteld dat het voorstel van B&W was aangenomen. Toen hij op zijn fout gewezen werd, vroeg hij geschrokken of het geen vergissing van haar was. Niet dus. Riet Ruijzendaal is geen dom blondje.
+ De burgervader leek ontroostbaar. Hij betoogde dat zijn 'handen waren afgehakt', verweet de raad onbehoorlijk bestuur en voorspelde grote problemen, zoals een rechtszaak tussen Muiden en de surfers, die Muiden zou verliezen. Vanuit zijn standpunt bekeken was dit wel begrijpelijk. In Muiderberg waren immers verwachtingen geschapen. Hoe kon hij zich nog in het dorp vertonen?
+ Dick Schulp, die kort daarvoor nog uit zijn hum was vanwege een aanvaring met dezelfde burgemeester Smith, stond te glunderen. Geen raadslid meer zijn, niet meer mee mogen stemmen en toch je zin krijgen! Nadat het politieke spel gespeeld was, praatten raad en aanhang tijdens het gebruikelijke hapje en drankje na afloop van de raadsvergadering nog even na over de beslissing. Uitgerekend enkele voorstanders van het algehele verbod staken vergenoegd een rokertje op. Wat niet mag in een openbare ruimte. Maar hoe gaat dat. Als je zelf verboden uitvaardigt ben je belangrijk. Zo belangrijk, dat de verboden niet voor jou gelden.
+ De laatste raadsvergadering heeft in elk geval één winstpunt opgeleverd: de nieuwe raad heeft er blijk van gegeven zijn eigen weg te willen bepalen. Er werd niet klakkeloos aangenomen wat B&W voorschreef. Gezamenlijk werden de voors en tegens afgewogen. Dat is iets heel anders dan we de afgelopen jaren gezien hebben in al die saaie, voorspelbare raadsvergaderingen met al die voorgekookte besluiten en die onwrikbare partijstandpunten. Heerlijk zoals alles ineens op zijn kop stond. Zou het duale stelsel dan toch gaan werken in Muiden?
+ Volgens de Spectrum Wereldatlas van 1981 had de gemeente Muiden in 1977 een oppervlakte van 2104 km2 en was het aantal inwoners in dat jaar 6700. Wat is er sindsdien gebeurd? Volgens de laatste gemeentegids is de huidige oppervlakte 3651 hectare en telde Muiden per 1 januari vorig jaar 6769 inwoners. Maar je twijfelt wel een beetje aan de betrouwbaarheid van deze gerenommeerde encyclopedie als je leest dat Muiden rond een brink is gebouwd en dat onze trotse stad al in 800 in de annalen vermeld werd. Klopt geen hout van, ook dat jaartal niet. Muiden wordt pas in 953 genoemd. Dat moet ook wel, anders konden we volgend jaar ons 1050 jarig bestaan niet vieren.
+ Mike Man reageert op het betoog van Ad van der Vliet om een pendelbusje tussen Muiderberg, Muiden en Weesp te laten rijden. De optelsom klopt niet, constateert hij terecht. In de betreffende keutel was een cijfer weggevallen. Maar dan nog, zegt Mike, en hij komt met een redenering waaruit blijkt dat het bij de voorgestelde aanpak wel heel moeilijk wordt.
+ Het uitgangspunt is: 200 ritjes (passagiers) per dag à € 1.- = € 6.000.- per maand = € 72.000.- per jaar + € 10.000 reclame-inkomsten = € 82.000.- totaal. Mike mailt: 'Gaan we uit van maximaal 8 passagiers per rit (en dat lijkt me een hoog gemiddelde!) dan dient er toch minimaal 25 keer per dag heen en weer gereden te worden, ook op zaterdagen en zondagen. Bij een geschatte rijtijd van ± ½ uur (hou rekening met niet meer al te snelle ouderen wat betreft in - en uitstappen) dan ben je toch mooi zo'n 12,5 uur per dag in touw! Dag in, dag uit. Dat lijkt me voor één persoon niet echt een haalbare kaart, ook al niet als je denkt aan b.v. vakanties, ziekte en dergelijke'. Tot zover Mike Man. Nu Ad van der Vliet weer.
+ Waarom er nog steeds geen paaltjes tijdens de spits voor de sluisbrug staan? Wat denkt u van de volgende theorie: Muiden kan het niet kan helpen dat het sluipverkeer een weg zoekt door onze gemeente. Het is dan ook onredelijk dat wij zouden moeten opdraaien voor de kosten van voorzieningen om de stroom sluipers in te dammen. Dat moet het Rijk doen. Helaas: Rijkswaterstaat vertikt het om de paaltjes te betalen. Zodoende.
+ Wethouder Hans van der Steen reed in een auto van de gemeentelijke plantsoenendienst. Maar dat is toch de portefeuille van wethouder Dick Schulp? Zeker een bijbaantje.
+ Mijn collega Oude Muiderberger tikt me op mijn vingers. Ik schreef dat 'Toon voor Toon' een dameskoor is, terwijl het een gemengd koor is. Heb die heren uit Muiderberg waarachtig voor dames aangezien. Oef.
+ Ik kan er in komen dat er Muiers zijn die mijn keutels meteen weggooien. Maar laat ze dat dan wel in de groene container doen.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: