- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Voorgeproefde en uitgekauwde keutels.

5-juli-2002

+ Nu het kippenbruggetje weer op de vaste tijden draait, zou je 's morgens en 's middags tijdens de doorvaarturen heel wat plezierboten verwachten die vanaf de Muidertrekvaart de Vecht opvaren. Helemaal nu het weer de laatste dagen zo slecht is. Bij weersomstandigheden als deze kiest menigeen immers liever voor de 'slechtweerroute' - dus binnendoor varen - dan voor de avontuurlijker tocht over het IJsselmeer. Maar het blijft onverminderd stil op de Singelgracht. Het lijkt wel alsof alleen eigenaren van kleine bootjes die onder de Amsterdamsepoortbrug en het kippenbruggetje door kunnen, in de gaten hebben dat je weer over het water naar Floris V en Ome Ko kunt.
+ Echt uitnodigend voor de schippers is de huidige situatie niet. De Weesperpoortsluis mag dan gerestaureerd zijn, er staan nog steeds hekken en werkketen. Ook ligt er allerlei bouwmateriaal. Bovendien moet er nog bestraat worden. Temeer omdat ook nog eens de invaarlichten niet werken, krijg je niet de indruk dat je welkom bent. Het zal waarschijnlijk duren tot de andere sluis, de Keetpoortsluis, klaar is, voordat het werk helemaal afgerond zal zijn. Dat kon wel eens begin september worden.
+ Het water mag dan weer doorstromen sinds de Weesperpoortsluis open is, voor de waterlelies in de Singelgracht is het te laat. Normaal hadden die al volop in bloei moeten staan. Door het stilstaande, dus zuurstofarme water is dat er niet van gekomen. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat er deze zomer nog lelies zullen ontluiken.
+ Boven de kolken van de Grote Zeesluizen is een visdiefje gesignaleerd. Volgens sommige kenners raakt deze kleine kustvogel zelden verzeild in onze contreien. Het is lid van de sternenfamilie: een spits en sierlijk minimeeuwtje met rode zwemvliespoten en een rood snaveltje met een zwarte punt. Zijn duikvlucht lijkt op die van een zwaluw. Omdat hij bovendien een lange gevorkte staart heeft, wordt hij ook wel zeezwaluw genoemd. Dat het een visdiefje is geweest staat wel vast, want de spotters hebben een paar dagen de tijd gehad om hem te bestuderen.
+ Inmiddels zijn er al meer visdiefjes boven de sluis gezien. Ook Jan Hylkema zag ze vliegen, zij het verderop, boven de Vecht. Dit verbaast Jan de Bruijne, weer een andere kenner, allerminst. Volgens Jan broeden ze in het Naardermeer. Ook hij heeft ze met eigen ogen waargenomen, zelfs eentje met een visje in zijn bek. Geen misverstand mogelijk: visdiefjes.
+ Je mag de familie Wormhoudt onderhand wel een sluisgeslacht noemen. Niet alleen staan Wout senior en Wout junior hier hun dagelijks brood op de sluis te verdienen, ook andere Wormhoudtjes zijn met name in het zomerseizoen druk in de weer op de sluis. Ging vorig jaar zoon Ben de boten langs om tolgeld op te halen, deze zomer int dochter Jessica de penningen van passanten.
+ De reusachtige, naar schatting meer dan een halve eeuw oude iep voor het domineeshuis aan de Burgemeester de Raadtsingel, is omgezaagd. De boom nam veel licht weg voor het toch al donkere huis, maar dat was niet de reden om hem te vellen. Er zat geen blad meer aan: iepziekte. Het zoveelste slachtoffer. Hetzelfde lot trof een van de overgebleven iepen aan het begin van de Weesperweg. Ook langs de Zuidelijke parallelweg zullen binnenkort zieke iepen verdwijnen, minstens drie. Aan de Maxisweg zullen het er nog meer zijn, misschien wel vijf. Terwijl daar al zoveel iepen gesneuveld zijn. Er werd ook een boom omgehakt bij het speelplaatsje aan het eind van de Weesperstraat, maar dat was een dode kastanje.
+ Er blijft geen iep meer over in Muiden. Niet bij wijze van spreken, maar letterlijk. De een na de ander legt het loodje. Allemaal gaan ze voor de bijl. De iepen tasten elkaar onder de grond aan via het wortelstelsel. Het is niet de bedoeling nieuwe iepen aan te planten. Elders wordt geëxperimenteerd met nieuwe iepsoorten, die resistent tegen de ziekte zouden zijn, maar de gemeente Muiden wil geen risico nemen.
+ Besluit je in een vlaag van maatschappelijk besef, of gewoon vanwege de files, je auto te laten staan en de bus te nemen. Om elk risico uit te sluiten vertrek je een paar minuten te vroeg van huis, zodat je er zeker van bent dat je op tijd bij de halte zult zijn. Ben je een paar minuten te vroeg. Blijkt dat de bus al weg is. Krijg je van geduldige Muiers, die regelmatig met de bus gaan te horen, dat het 't beste is om in Muiden altijd minstens tien minuten van te voren aanwezig te zijn. De ervaring is namelijk dat de chauffeurs geen enkele boodschap hebben aan de officiële vertrektijden, zoals die op het bordje bij de halte vermeld staan, ook niet bij de 'hoofdhalte' aan de Amsterdamsestraatweg. Elke minuut tijdwinst beschouwen ze als meegenomen. Liever tien dan vijf minuten.
+ Dat passagiers er graag op rekenen dat er op tijd wordt vertrokken - of als het echt niet anders kan iets later – raakt de chauffeurs van geen kant. Kan niet schelen waaróm de passagiers dit zo graag willen. Ook niet als de reden bijvoorbeeld is, dat ze bij een specialist moeten zijn. Er zit voor de gebruikers van openbaar vervoer niets anders op dan er mee te leven. Tenzij er actie wordt ondernomen, bijvoorbeeld door een politieke partij (graag meteen, want het duurt nog ruim vier jaar eer de volgende verkiezingen worden gehouden).
+ Steeds meer hufters parkeren hun automobiel in de Sluisstraat op de stoep voor De Doelen. Ze drukken zonder blikken of blozen voetgangers opzij en dwingen iedere voorbijganger de rijweg op. Wat mankeert die mispunten? Het schijnt ze niet te raken dat ze een flinke prent onder hun ruitenwisser kunnen verwachten. Misschien ook wel terecht, want de indruk bestaat, dat ze er om onduidelijke redenen nooit een krijgen. Was die ouwe mevrouw Jo Hendriks er nog maar, die altijd haar huis uit kwam stormen. Ze schold iedere asociaal in driedelig pak zijn huid vol. Daar hadden ze niet van terug. Met hun staart tussen hun benen slopen ze hun bolide in. Dat was het betere werk. Hadden ze er maar zo een bij de politie.
+ Een Muier maakte een half jaartje geleden de ANWB attent op de erbarmelijke staat van de grote paal met richtingborden op het Vestingplein. 'Het is een smetje op uw blazoen', liet hij weten. Maar de ANWB gaf als antwoord: 'Uw eigen gemeente schijnt het niet belangrijk te vinden'. Als we er achter komen wie waar verantwoordelijk voor is, kunnen we dan iets verwachten? Dit is geen visitekaartje voor Muiden.
+ Evenals de jachthavens en verhuurschepen bij overnachtingen, moeten Pampus en het Muiderslot gemeentelijke toeristenbelasting betalen. Dat bevalt beide Stichtingen niet. Ze hebben dan ook officieel bezwaar aangetekend. Het standpunt van het Muider gemeentebestuur is, dat er best iets tegenover de faciliteiten mag staan, die Muiden de talrijke bezoekers aan het slot en het eiland biedt, zoals de gratis parkeermogelijkheden.
+ Het eigen parkeerterrein van het Muiderslot werd jaren geleden ingeruild voor de Warmoeshof met zijn Oudhollandse groenten als Rattekeutel en Halve Gare. Die zijn binnen de wallen van het slot natuurlijk heel wat beter op hun plaats dan Volkswagens, Fiatjes en Nissans. Maar het gevolg is wel dat Muiden extra auto's moet opvangen.
+ Er zijn in onze gemeente in totaal rond de 250 bezwaarschriften ingediend tegen de OZB (en niet één tegen de RZB). Dat is zo'n negen procent van alle aanslagen; iets hoger dan het landelijke percentage van 7.
+ Het duale stelsel is ingevoerd om de burger dichter bij het bestuur te brengen en daarmee de democratische besluitvorming te bevorderen. Als u wilt zien hoe dit in de praktijk werkt, had u bij de laatste raadsvergadering moeten zijn. Nadat de wethouders de vorige keer letterlijk weggezet waren aan een apart tafeltje, mochten ze nu weer naast de burgemeester zitten, dat wil zeggen: ze zaten achter een tafel die een stukje achteruit was geschoven als om duidelijk te maken dat ze er eigenlijk niet bij horen. Nog steeds was het horen, zien en zwijgen geblazen. Anders dan de burgemeester die als voorzitter en portefeuillehouder zichzelf onafgebroken het woord verleende, kwamen de wethouders nauwelijks aan bod. Het liep uit op een giftig kiftpartijtje, toen de edelachtbare heren burgemeester Smith en loco-burgemeester Schulp in elkaars vaarwater kwamen.
+ Zoals voorspeld was het agendapunt 'burgerspreekrecht', dat bedoeld is als bijdrage aan het duale stelsel, een hamerstuk. Geen van de raadsleden vond het nodig vraagtekens te zetten bij het voorstel om ingezetenen de kans te geven om ook andere voor Muiden relevante zaken aan te roeren dan alleen de onderwerpen op de agenda van de betreffende vergadering. Als kiezers voor een forum van de mensen die ze zelf gekozen hebben, hun ei kwijt willen, zoeken ze het ook zelf maar uit, zullen de volksvertegenwoordigers gedacht hebben.
+ Des te opvallender was het dat alle partijen het erover eens waren dat het gemeentelijk communicatiebeleid voorrang verdiend boven allerlei andere zaken. Om het voordelig aan te pakken zouden ze de gemeentelijke communicatie graag als een afstudeerproject zien voor bijvoorbeeld aankomende communicatiewetenschappers. Als er nu maar niet zo'n stronteigenwijze stagiaire aan komt zetten met de aanbeveling om het zojuist vastgestelde burgerspreekrecht om te buigen naar de bevolking. Wordt vervolgd.
+ Eric Hoetmer bekende in het openbaar dat hij nog nooit in de Singelkerk is geweest. Nu hoef je dat niet te verwachten van iemand die niet voor het CDA in de raad zit, maar je mag het wel van een raadslid als zodanig verwachten. Het is immers de bedoeling dat 'de schuur' onderdak gaat bieden aan verenigingen en instellingen tot nut van het algemeen. Eric kwam tot zijn schuldbekentenis omdat hij alle raadsleden, inclusief zichzelf, verwijt, dat ze niet weten waar ze over praten als het over de gemeentelijke accommodaties gaat. Hij heeft gelijk. Een raadsexcursie langs alle tientallen eigendommen van de gemeente kon wel eens verhelderend werken.
+ Kennelijk zijn momenteel de Muider ondernemers aan de beurt bij een firma, die op een doortrapte manier probeert 'n extraatje te verdienen. Ze bieden elk aangeschreven bedrijf een vermelding aan in 'BIZ telefoongids'. Dat het een aanbieding is, heb je pas in de gaten als je heel goed de kleine lettertjes leest. Ze sturen je namelijk een alvast ingevulde acceptgirokaart met naam, adres en verschuldigd bedrag.
+ Het ziet er zeer officieel uit, zoiets als de factuur die elke BV jaarlijks toegestuurd krijgt voor de verplichte vermelding in de Staatscourant. Je kunt er dan ook donder op zeggen dat er de nodige angsthazen zijn die betalen om incassonarigheid voor te zijn. Daarnaast is menig slaapkop van de boekhouding in staat om routinematig het vereiste bedrag over te maken. Als dit niet het geval zou zijn, was de firma al lang gestopt. De truc wordt nu al jaren toegepast.
+ Zei ik extraatje? Het verschuldigde bedrag voor de vermelding is € 248,- . Tel uit je winst. Een Muider ondernemer stuurde als reactie een brief naar het postbusnummer van de firma. Hij schreef dat hij wegens bedrijfsbeëindiging helaas geen gebruik kon maken van hun ongelooflijk aantrekkelijke aanbod. Hij begreep niet dat ze voor deze prijs zelfs maar de kosten voor een postzegel eruit konden krijgen, schreef hij. Vervolgens vergat hij de brief te frankeren. De firma heeft gegarandeerd strafport betaalt, want denk erom dat zijn brief gretig werd opengemaakt. Hij vond het jammer dat hij er niet bij was.
+ Op de laatste raadsvergadering gingen er grote foto's rond van het kitesurfen in Muiderberg. Je zag in één oogopslag dat dit veel gevaarlijker is dan de kruitfabriek.
+ Een raadsmeerderheid besloot het kitesurfen in de periode van 15 juli tot 15 september helemaal te verbieden, in plaats van in goede banen te leiden. Een uitstekende maatregel! Kijk bijvoorbeeld maar naar het meer dan 30 rijden door Muiden, het door rood licht rijden op de sluisbrug, het met een draaiende motor voor de brug staan en het los laten lopen van honden. Ook allemaal verboden.
+ Toegevoegd commissielid Fred Winnubst had in de wandelgangen een voortreffelijk idee om het verbod op kitesurfen te handhaven: een kanon op de dijk.
+ De hele raad moest vóór de vergadering op de foto. Statieportretten voor de gemeentegids. De fotograaf verzocht de dames en heren regelmatig om een beetje vriendelijk in de camera te kijken. Alsof er niet genoeg van onze raadsleden geëist wordt.
+ Joop van der Pouw, beter bekend als Joop Pouw, was in zijn jonge jaren een uitstekend fietser. Hij heeft heel wat kilometertjes afgelegd op transportfietsen met voorop zo'n grote mand vol boodschappen. Onze oud-kruidenier werd aan die tijd herinnerd toen een kennis aan kwam zetten met het jongste meinummer van het historische blad 'Ons Amsterdam'. Daarin stond te lezen dat Joop zich in juni 1952, dat is op de kop af vijftig jaar geleden, had laten inschrijven voor de transportfietsenrace, die jaarlijks in Amsterdam werd gehouden. De start was op het Thorbeckeplein en de finish op de Elandsgracht, weet Joop zich te herinneren. Ook herinnert hij zich nog dat hij deze race won, zo goed als die van het jaar erop. Joop Pouw was toen 18 jaar. Nu is hij 68, maar niet minder verguld als hij eraan terugdenkt.
+ Eén blik op het bordje bitterballen dat bij Ome Ko binnen klaarstond om op het terras te worden geserveerd, was voor Alma voldoende om vast te stellen dat er een bal ontbrak. Ze stoof met opgestoken zeilen naar buiten. Daar stond een man, op het oog een heer, die de hete bal tussen tong en tanden jonglerend, het goede moment afwachtte om 'm te verorberen. Het hele terras genoot, toen hij de volle laag van Alma kreeg. De bitterballenboef stond niet alleen voor schut, maar strafte ook nog zichzelf door bij zijn poging de diefstal te maskeren de gloeiend hete bal in zijn geheel naar binnen te slikken. Hij loeide. Van de schrik of van de pijn, daar willen de getuigen van af zijn. Moraal van dit verhaal: blijf uit de buurt van de ballen als je bij Ome Ko komt.
+ Een bekende Muidense op leeftijd vindt het maar niks, die 5000 woningen, die ze in de Bloemendalerpolder willen bouwen. Ze heeft een beter plan: de gemeente kan twee vliegen in één klap vangen door woonarken toe te staan in de Vest langs de Schapenkaai. Daarmee is niet alleen het probleem van onze eigen woningzoekenden opgelost, het spekt ook nog eens de gemeentekas. En het is een mooi gezicht, al die arken, vindt ze.
+ Opgevangen: 'Bent u hier bekend? Ik ben op zoek naar de tenten bij Muiden'. 'Bedoeld u die van de Libelle of die van het Muiderslot?'
+ Hoezo Korea een Muider scheldnaam? Sinds het wereldkampioenschap WK is het 'in' om hier te wonen, en al helemaal in het zuidelijk deel: Zuid-Korea.
+ Geen idee van welke aardappelen frietjes worden gemaakt, maar als ik hoor hoe Eric Hoetmer de laatste tijd bezig is in de raads - en commissievergaderingen, denk ik dat het eigenheimers zijn.
+ Ik zou graag eens in het openbaar het uitblijven van een bordje dat naar het stille weggetje verwijst, aan de orde willen stellen. U zult er hoogst waarschijnlijk niet van op de hoogte zijn dat B&W dit bordje al jaren geleden heeft toegezegd. Het schijnt een ambtelijk geheim te wezen. Hoe het zij, ik durf er niet over te beginnen. Grapjassen worden niet serieus genomen, zeker niet met dat ouderwetse gezeur over beloofd is beloofd. Raads – en commissieleden hebben waarachtig wel belangrijker zaken aan hun hoofd dan het nakomen van afspraken.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: