- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Een cultureel keutelcentrum met drie puntmutsen.

16-april-2002

+ Het Rijksmuseum Muiderslot popelt om een bijdrage te leveren aan het beschermde stadsgezicht van Muiden door op zijn terrein drie enorme puntmutsen te plaatsen die je al van verre vanuit de polder en vanaf het water kunt zien en bewonderen. Lees verder.
+ Ik raad iedere Muier met hart voor zijn stad aan om, al dan niet met een breekijzer bij zich, op een ochtend naar het gemeentehuis te gaan om daar de bouwtekeningen in te kijken van wat de medewerkers op het Muiderslot 'de koek en zopie tent' noemen. Die bijnaam klinkt klein en lief, maar in werkelijkheid gaat het om een soort circustent met een drie hoge puntdaken. De tent wordt 28 meter breed en 18 meter diep - inclusief een terras annex podium aan de voorkant. Het geheel is gepland achter het slot en de kruidentuin op het toernooiveld tegenover de bekende betonnen tribune.
+ Als de gemeente de bouwvergunning afgeeft, en de Rijksmonumentendienst niet dwars gaat liggen – wat niet te verwachten is want de samenwerking met het Muiderslot is altijd dolletjes geweest – kunnen we waarschijnlijk nog deze zomer vanuit de Noordpolder en het IJmeer genieten van het uitzicht op drie kabouter – of voor wie dat wil: heksenmutsen. De drie tentpunten steken namelijk met hun 7.61 meter al gauw vier en halve meter uit boven de vorig jaar kaalgeslagen vestingwal.
+ Zodra de gemeentelijke vergunning is verleend, mag iedereen die zich hiertoe geroepen voelt, binnen zes weken een bezwaarschrift indienen. Wat niet wil zeggen dat het Muiderslot gedurende die zes weken moet wachten met bouwen. Er kan op eigen risico begonnen worden. Pas wanneer er een bezwaarschrift ontvankelijk wordt verklaard, heeft het slot een probleem. Hoewel: een tent is gauw afgebroken.
+ Tenten met puntmutsen. Je zou het ook een Romeins legerkamp kunnen noemen à la Asterix en Obelisk. Rare snuiters, die Muiers. Maar wáár deze tent ook op geïnspireerd mag zijn, het sluit van geen kant aan op de bouwstijl van het Muiderslot. Laat staan op die van de Engelse, met de locale bevolking samenwerkende kastelen, waar de huidige directeur zo mee dweept. Ze zien je daar aankomen met een tent bij het monument!
+ Maar wat dan nog. 'Monumenten' zal heus wel een oogje dicht knijpen als ze vanaf de Zuidpolderweg aan komen rijden om hun oordeel te vellen. Over de middeleeuwse betonnen tribune deden ze vorig jaar ook niet moeilijk.
+ Vanwaar die tent? Ze hebben toch een taveerne in de gewelven? Het antwoord van het Muiderslot is, dat de huidige voorzieningen te kort schieten. Zo zijn er momenteel geen voor gehandicapten geschikte toiletten. Die komen er wèl. In de tent. Een misschien nog wel belangrijker argument is de vochtigheidsgraad binnen de muren. Er mogen vanwege de klimaatbeheersing alleen kleine groepjes worden binnengelaten.
+ Kleine groepjes, dat betekent minder bezoekers, althans onder de huidige omstandigheden. En dat terwijl het slot nu juist meer inkomsten nodig heeft. Sinds de privatisering is men gedwongen zichzelf te bedruipen. Alleen: hoe kleiner het groepje, hoe meer wachtenden vóór u. Maar zodra de tent er staat, hoeft er niemand meer buiten in de regen te staan – iedere bezoeker krijgt een dak boven zijn hoofd. Met z'n allen naar de tent, ja gezellig.
+ En dan is er nog de catering. Dat is een hoofdstuk apart. Het Muiderslot maakt zich ernstige zorgen over de huidige accommodatie, die een rendabele exploitatie van deze welkome bron van inkomsten voor het slot moeilijk maakt.
+ Kort en goed: het draait er om dat er geld op tafel moet komen. En om iets te kunnen verdienen, moet je iets kunnen bieden. Het is dan ook niet toevallig dat behalve de tent ook het podiumterras zo groot is. Hier kan van alles en nog wat worden getoond, gevierd, gedanst, gespeeld, gedemonstreerd, gegeten en gedronken. En mocht het regenen, dan hoef je niet te zitten kleumen op de betonnen tribune. Lekker warm in de tent, kun je vanachter grote glazen wanden, al etend en drinkend alles volgen.
+ Om zijn aanvraag te onderbouwen voert Het Muiderslot twee voorbeelden aan van evenementen die massa's mensen trekken: de viering van het VOC-jaar en de viering van Muiden 1050. Nu lopen de VOC festiviteiten tot 22 juni. Die zijn dus mogelijk al voorbij eer de tent er staat. Maar met Muiden 1050 ligt het anders. Het argument dat er zonder tent te weinig ruimte zou kunnen zijn voor ons eigen grote jubileumfeest, is zo ijzersterk dat B&W zich zal haasten een bouwvergunning te verlenen. Altijd al maatjes geweest, het slot en Muiden.
+ De drietrapstent mag er vijf jaar staan. Op de kop af en geen dag langer. Het is een noodvoorziening, daarom is elke verlenging van deze termijn uitgesloten. De wet is onverbiddelijk op dit punt, net als bij het kappen van bomen zonder vergunning. Niet meer dan vijf jaar! Dat wordt opschieten voor het Muiderslot. Want als die vijf jaar om zijn, moet de grote stroom bezoekers opgevangen kunnen worden in het Poortgebouw. In en om de ingangsgebouwen zijn al een tijd ingrijpende verbouwingen en uitbreidingen gepland.
+ Het wordt een zomertijdtent. De huidige taveerne gaat dicht zodra de tent opengaat. En dus weer open als de tent dichtgaat. Het tentseizoen loopt van april tot en met oktober, dat is welgeteld zeven maanden. Eind oktober wordt-ie omlaaggehaald en opgeslagen. Niet in de taveerne, want die is dan nodig ter vervanging van de tent. Als alles meezit, zal rond medio juni een begin mogen worden gemaakt met de bouw. Dat is dus binnen een kleine twee maanden. De tijd die de Monumentendienst nodig heeft om toestemming verlenen, is er alvast bij opgeteld. Die toestemming zal zoals gezegd, geen punt zijn, zeker niet als de medewerkers uit de richting Weesp komen aanrijden.
+ Er moet geld op tafel komen. Veel geld. En snel. Uit de tekeningen is niet duidelijk op te maken of het nu een riolering is die vanaf het poortgebouw naar de tent loopt, of een route die de bezoekers naar de hapjes en de drankjes voert. Hoe het ook zij, de bezoekers zullen naar de tent toe moeten lopen, om te wachten tot ze aan de beurt zijn om met een groepje het slot binnen te mogen. Je hoeft als wachtende niet om te komen van honger of dorst. Er is een grote keuken. Het restaurant beslaat 230 m2 en telt 78 plaatsen: acht kleine tafels waar je met zes man om heen kunt staan en vijf grotere waar je met 6 man om heen kunt zitten.
+ Ook benieuwd of er zich veel vrijwilligers zullen melden voor de bediening, net als voor de verkoop van pruimenjam en kruidenboeketjes? Dat zal wel. Je bent een cultureel centrum of je bent het niet.
+ Kiet spelen valt niet mee voor een commercieel draaiend cultureel centrum. De kosten zijn hoog. Neem alleen al de kosten vanwege de bomen, die verleden jaar illegaal gekapt werden. Volgens de wet moet elke zonder toestemming gevelde boom worden vervangen door een andere. Niet een kleintje, maar een van dezelfde grootte. Denk er om dat dit aantikt! Het is dan ook verstandig van de architect van de tent dat hij eerbieding om de laatste twee bomen op het toernooiveld heen is gegaan.
+ Het zal niet meevallen met de bouw van de tent te wachten tot de vergunning er is. Dat het Muiderslot hier moeite mee kan hebben, bleek indertijd wel bij het parkeerterrein dat plaats moest maken voor de warmoestuin. Ruim voor hier toestemming voor was, schoten bij wijze van spreken de middeleeuwse groenten al uit de grond. Helaas, Rijksmonument of niet: je zult net als ieder ander geduldig moeten afwachten.
+ Als ik het Muiderslot was zou ik, in verband met de te verwachten buitenevenementen in één moeite door een muziekvergunning aanvragen. Ze zijn streng op het gemeentehuis hoor!
+ Overigens ben ik van mening dat het beloofde bordje er moet komen, dat vanaf het grote parkeerterrein achter Mariahoeve verwijst naar het stille weggetje langs de Kalkovens. Zeker nu er dankzij het Muiderslot met zijn puntmutsen een gestage stroom voetgangers door Muiden te verwachten is. Als je niet uitkijkt, wordt het hier van april tot november nog zo druk, dat de dagjesmensen elkaar van de vestingwal af duwen - of misschien zelfs vanaf de Herengracht de Vecht in. Dan is een uitwijkmogelijkheid in de vorm van een extra wandelroute toch maar mooi meegenomen.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: