- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Keutels uit het Balkengat en de rest van de stad.

10-apr-2002

+ De strijd om het Balkengat is nog niet gestreden. Elke keer dat pa koet even uit de buurt van het door de futen gemaakte, maar door de meerkoeten ingepikte nest is, komt het futenpaar zijn oudste rechten opeisen. Ze kunnen letterlijk hun ei niet kwijt. Niet dat ze proberen ma koet van hun rechtmatig eigendom te verjagen. Ze gaan alleen maar stug door met hun pogingen een nieuw nest tegen het nest waarop ma koet troont, aan te bouwen. Ze vertikken het gewoon om eieren voor hun geld te kiezen, wat eenvoudig kan door een stukje verderop een ander nest te bouwen.
+ Keer op keer kijkt de broedende koet met stijgend ongeduld naar het ceremonieel van haar baltsende buren, die elkaar eerst heel hoofs het nestmateriaal dat ze aandragen, aanbieden. Ma koet kan haast niet wachten tot haar man komt, zo graag wil ze die hooghartige krengen met hun nuffige gedrag te grazen nemen. Pa laat zich nog niet zien, of het koetenpaar stormt al zij aan zij over het water op de wel twee keer zo grote futen af. Het helpt niet. De futen duiken weg, komen een eind verderop weer boven, wachten een nieuwe aanval af en duiken opnieuw onder. Eindeloos. Vooral ook om te volgen.
+ Je boft als je op de Singelgracht woont. De arkbewoners zijn dankzij het afsluiten van de Weesperpoortsluis tot in de zomer verlost van de hekgolven van de stoet plezierboten die een paar keer per dag door de gracht stuift op weg naar de Vecht. Bovendien kunnen hierdoor de twee broedende zwanen er straks voorlopig niet door met hun jongen. Maar zwanen zijn toch mooi? Klopt, maar het zijn óók moordenaars. Zodra ze jongen hebben, roeien ze het liefst alle kuikens van alle andere waterbewoners uit. Vooral eendenkuikens moeten het ontgelden.
+ Een attente keutelaar, tevens vogelaar, tikt Ouwe Muier op zijn vingers: 'Een meerkoet (Fulica atra) is geen waterhoen (Gallinulia chloropus)', mailt hij. Dat een meerkoet geen waterhoen is, weet Ouwe Muier ook wel - vooral dankzij het ezelsbruggetje: net als een koe is ook een koet zwart-wit. Maar dat een Fulica atra geen Gallinulia chloropus is, is voor hem een openbaring.
+ Wie weet wat die grote rood met blauwe tent aan het eind van het Balkengat daar (nog) doet? Vooral nu er een ware kaalslag heeft plaatsgevonden op de oevers rond de nesten is het geen gezicht. Dat er hier ook nog eens zoveel troep in het water ligt, maakt het alleen maar erger. Ook voor de broedende vogels. Vervuild water was verleden jaar waarschijnlijk de oorzaak van sterfte onder de zwanenjongen.
+ In De Telegraaf van dinsdag 9 april stond een heel verhaal over een grootscheeps offensief tegen het fileleed, dat een aantal gemeenten en organisaties uit de noordvleugel van de Randstad wil inzetten. Opvallend was dat Muiden en Weesp niet genoemd werden bij de gemeenten die meedoen - en bijvoorbeeld Diemen, Almere en Amsterdam wèl. Ze zullen toch wel weten dat wij óók files hebben. Zelfs sluipverkeer?
+ Er viel nòg iets op. Op een kaartje met 'knelpunten' dat bij het artikel stond, was te zien dat de Noordelijke Vechtsteek 1.000 ha natuurontwikkeling krijgt. Laat dit nu de Diemerscheg zijn, tot aan de Vecht, dus inclusief de 500 ha Bloemendalerpolder! Er dat terwijl het wat de hele oude raad betreft de bedoeling is, dat de Bloemendalerpolder straks barstensvol woningen staat, net als Almere en IJburg. Bij die plaatsen wordt vermeld, dat er in de nabije toekomst respectievelijk 300.000 en 45.000 mensen zullen wonen. Hoe meer mensen, hoe meer woningen, hoe meer files. En dus: hoe meer reden om die files aan te pakken.
+ Het zou Leupen&Schulp een lief ding waard geweest zijn, als er bij de Bloemendalerpolder 'binnenkort 15.000 inwoners' had gestaan in plaats van 'natuurontwikkeling'. Niet dus: weer mis. Het wordt zo langzamerhand een tragikomisch duo die twee, temeer omdat ze maar niet willen geloven, dat hun plannetjes op drijfzand staan.
+ Mijn Weesper correspondent, die dankzij de openbaarheid van bestuur in de gemeente Muiden beter op de hoogte is van wat er op ons gemeentehuis gebeurt dan wijzelf, meldde mij dat, dankzij het ingrijpen van mensen die met beide benen op de grond staan, op de valreep een presentatie werd afgeblazen van het Haarlemse bureau, dat graag bereid is voor een miljoen met een structuurplan voor bebouwing van de Bloemendalerpolder te komen.
+ Alweer volgens mijn Weesper correspondent, werd maandag in Amsterdam een grote vergadering gehouden over de invulling van het groengebied tot aan de Vecht, inclusief de Bloemendalerpolder. Muiden was niet uitgenodigd.
+ Nu toch steeds duidelijker wordt dat er van de megalomane plannen, waar al anderhalf jaar alles voor moet wijken, weinig zal overblijven, zou er misschien eens aandacht kunnen komen voor simpeler zaken in Muiden, die de mensen hier méér bezighouden. Er staan bijvoorbeeld nog steeds geen bordjes bij de sluisbrug, die verwijzen naar het artikel in de APV, dat verbied om met draaiende motor voor de brug te staan. Het stinkt.
+ In de Haarlemmerliede lopen de sluipers tegen de lamp dankzij een flitspaal. Alle nummers worden gefotografeerd. Uit de vele kiekjes worden de auto's van de bewoners gevist. Die gaan vrijuit. De rest krijgt een prent vanwege het negeren van 'n inrijverbod. Werkt perfect! Dankzij de vele door rood rijders hebben we in Muiden al een begin gemaakt met zo'n rattenval. Alleen zijn bij ons óók de bewoners de klos.
+ Ab de Boer maakt al sinds jaar en dag lange wandelingen in de natuur rond Muiden. Wat hem opvalt, is dat anders dan vroeger, nu ook de wandelaars vaak blikjes, flesjes, zakjes, flacons en andere verpakkingen midden in de natuur weggooien. Hij raapt teleurgesteld alles op wat hij aan troep tegenkomt. Dit had Ab niet van natuurliefhebbers verwacht.
+ De ganzen rukken op. De grote kolonie die bij de Maxis zat, is inmiddels via het rieteiland uitgezwermd naar het grote natuurgebied rond de kruitfabriek.
+ In de leeggepompte Weesperpoortsluis zit een zielige eend. De sluis is afgesloten en het arme beest kan geen kant uit. Denken de mensen. Ze dalen zelfs in de kolk af om hem eruit te halen. Het is een moddervette eend. Hij heeft zich helemaal vol gevreten aan de mosselen, die bloot kwamen te liggen. Maar dat-ie opgesloten zit, is onzin. Eenden kunnen vliegen. De reden waarom deze niet weg vliegt, is dat mosselen zo lekker zijn. Het zou ook kunnen dat hij domweg niet van de grond komt, vanwege zijn gewicht.
+ Er wachtten de mannen van Werkendam niet zulke leuke verrassingen toen ze na het weekend in alle vroegte in Muiden aankwamen voor de herstelwerkzaamheden aan de twee kleine sluizen. Zo staan er als het donker wordt tot in de ochtenduren auto's op de kop van de Singelstraat geparkeerd. Dat mag natuurlijk niet. Er wordt zelfs dubbel geparkeerd. De sluisherstellers konden er dan ook niet door met hun materieel. Maandag moesten de politie en de gemeente eraan te pas komen om vrij baan naar de sluis te maken.
+ Een andere verrassing bij de Weesperpoortsluis was dat de lieverdjes de slangen van de pompen hadden omgelegd, zodat het weggepompte water niet uít, maar ín de sluis werd geloosd. Niet dat dit een ramp was. Pompen en lozen hielden elkaar aardig in evenwicht.
+ In de leeggepompte Keetpoortsluis lag het anders. Daar stond maandagmorgen wéér water in. En niet zo'n beetje ook. Het reikte tot maar liefst anderhalve meter hoog. Normaal sijpelt er altijd wel wat water door de damwand, zolang niet alle lekplekken zijn afgedicht met klei. Maar dit was niet normaal meer. Het bleek een technische oorzaak te hebben. Nadat er in plaats van één grote pomp twee kleinere kwamen, stond er al gauw nog maar een klein laagje water in de sluis.
+ Door Muiden ging meteen het verhaal dat de Keetpoortsluis weer was volgelopen omdat een illegale waterleiding stuk zou zijn gestoten. Dit gerucht is waarschijnlijk in de wereld gekomen omdat over de bodem een oude verlichtingskabel loopt. Hoe het zij, de kolk is op wat plassen na weer helemaal droog. Dat moet ook wel, wil je het metselwerk herstellen. Met het hak - en breekwerk is inmiddels begonnen. Er moet in beide sluizen veel worden vernieuwd. Heel wat meer dan gedacht was.
+ Zo loopt in de Keetpoortsluis een enorme scheur over de volle breedte van de kolk. De scheur is waarschijnlijk veroorzaakt door het jarenlange dreunen van auto's en vrachtauto's op de kleine sluisbrug, die daar natuurlijk niet op berekend is. Wel op paard en wagens. Dat was indertijd het enige zware wegvervoer.
+ Net als de sluisdeuren van de Weesperpoortsluis zijn ook die van de Keetpoortsluis zodanig verrot dat herstel niet mogelijk is. Ook begonnen deze deuren steeds slechter te functioneren. Vijf jaar geleden moest er zelfs een duiker aan te pas komen om ze open te krijgen toen er geschut moest worden. Met de remmingwerken is het van hetzelfde laken een pak: verrot.
+ Geen paling in de Weesperpoortsluis. Ook niet in de Keetpoortsluis? 'Wacht maar tot het eb is', riepen de mannen uit Werkendam. En inderdaad, ze haalden zes dikke palingen uit de modder. Vijf gingen er mee naar Werkendam. De zesde, tevens de allerdikste, kreeg zijn vrijheid terug. Niet uit dierenliefde, maar omdat-ie zwaar beschadigd was.
+ Ik heb het al eens eerder gehad over de uitgestelde restauratie van de Groote Zeesluizen. DWR rayonmanager Jan Portengen bevestigt dat bij een grondige nadere inspectie de staat van onderhoud onder de waterlijn nog veel slechter blijkt te zijn dan aanvankelijk vermoed werd. Een schatting van een miljoen euro aan restauratiekosten moest worden bijgesteld naar meer dan het dubbele. Een van de kostenverhogende factoren is dat de sluiskolken niet stuk voor stuk kunnen worden afgedamd. Alles moet in één machtige beweging gebeuren. Dit jaar zal er zeker niet met de restauratie worden begonnen. Mogelijk wordt het zelfs pas 2004.
+ De Vecht is een unieke rivier. Het water stroomt niet zoals bij andere rivieren naar de monding toe, maar juist de rivier óp. Komt door de hogere waterstand op het IJmeer. Alleen bij hevige regenval stroomt de Vecht de 'goede' kant op. Lekker tegendraads, dus echt Muidens zou je kunnen zeggen. Maar zo is het niet.
+ Het is een bewuste strategie. Ter hoogte van Nigtevecht wordt het gezuiverde rioolwater van de vier installaties die de Vecht vanaf Utrecht telt, in het Amsterdam-Rijnkanaal geloosd. Het water dat vanuit Muiden komt, geeft op deze plaats de nodige tegendruk. Voordeel is dat 'ons' water schoner is dan het water verderop de Vecht. De situatie zal altijd wel hetzelfde blijven. Het is onbetaalbaar om de stroomrichting in de oorspronkelijke staat terug te brengen, onder meer omdat er dan dijken langs de Vecht nodig zouden zijn.
+ Donderpad een vis? Wis en drie! De vis met de ogen boven op de kop, die sluishersteller Antoin Veen en zijn meisje Linda in de Vecht hebben gezien, was een rivierdonderpad. Donderpadden zijn pantserwangige bodembewoners met ongeschubd, spilvorming lichaam en een grote platte kop. Ze hebben geen zwemblaas. Zeedonderpadden kunnen 36 centimeter lang worden. Rivierdonderpadden houden op bij 10 tot 15 centimeter. Ze komen voor in Azië, in Siberië, en in delen van Europa, waaronder de Vecht bij Muiden. Ze eten vlokkreeftjes, hier in de Vecht.
+ Na de bath uit Thailand, waarmee je zo lekker goedkoop kon parkeren, gaat de aandacht van de politie in de Gooi – en Vechtstreek uit naar de handel in de Indonesische roepia. Deze munt heeft een waarde van acht eurocent – zeg maar twee dubbeltjes. Ze zeggen dat je ze in plaats van een twee euro stuk in gokkasten en sigarettenautomaten kunt gooien. Omdat niemand wilde geloven dat het werkte, gooide een vreemdeling bij Ome Ko, waarschijnlijk een roepiaverkoper, stiekem een roepia in de kast. Die vrat het muntstuk op maar gaf er niets voor terug. Waardeloos die roepia's.
+ Achter het Muiderslot sneuvelden vorig jaar illegaal een aantal bomen om plaats te maken voor een arena, bestaand uit een betonnen tribune, waarop met een beetje inschikken zo'n 200 tot 250 kleine en grote mensen kunnen zitten - plus een soort toernooiveld. Dit amfitheater staat er nu al een zomer en een winter verlaten bij. Het is een en al triestheid, leegheid en lelijkheid.
+ Na de kaalslag is er niets meer met deze plek gebeurd, behalve dan dat er een enkele keer een grotere groep bezoekers dan normaal op de tribune plaatsneemt om te kijken naar een demonstratie van de valkenier. Maar het Muiderslot gaat iets ondernemen. Er wordt op het toernooiveld een enorme koek en zopie-tent opgetrokken. Strategisch: in de route naar het slot. En ook naar verluidt permanent, want de tent zal de taveerne in het 'souterrain' van het slot gaan vervangen.
+ In het blad van De Kuyper in Schiedam, de stoker van Schipperbitter, staat te lezen dat na ruim tien jaar trouwe dienst, en meer dan 40.000 km op het water te hebben afgelegd, het motorschip 'MS Bitter II' is vervangen door een nieuw schip, met meer ruimte en meer accommodatie. Dit nieuwe promotieschip, de MD Bitter III gaat deze maand in de vaart. Op het achterdek komt net als bij de twee voorgangers weer de traditionele, twee meter hoge Schipperbitter kruik.
+ Ouwe Muier had het liever over 'Muier Schipperbitter' gehad, zoals dit ruige en ongewisse drankje van huis uit heet, maar het uitgeklede 'Schipperbitter' is nu eenmaal alweer jaren de officiële naam. Dat neemt niet weg dat hij een binnenpretje heeft. Het 'MS' van 'MS Bitter' staat niet alleen voor 'Motor Schip' maar ook voor 'Muier Schipper'. Dat hebben die Schiedammers ons niet kunnen afnemen.
+ Zowel Taveerne De Mol als Graaf Floris V bestaan dit jaar 25 jaar. In 'Het Bierblad' vertelt Hans Paardekooper dat al in 1898 een café stond op de plaats waar nu De Mol is. Baas boven baas: bedrijfsleider Coen Spaan van Floris V claimt in hetzelfde blad dat de grond waar het eethuis op staat al duizend jaar voor horecadoeleinden wordt gebruikt.
+ Dat Floris V uitgroeide tot een begrip in heel Nederland is wel bekend. Maar ook Hans Paardekooper boerde goed. Zo bezit hij naast De Mol ook De Klensput en Stadscafé vanouds Gieling. En dat terwijl hij indertijd eigenlijk niet langer dan vijf jaar in het vak wilde blijven. 'Het bleek leuker dan ik dacht', zegt hij nu.
+ Er staan Muiden vanwege de twee zilveren jubilea de nodige festiviteiten te wachten. De Mol en Floris V willen allebei nog even geheim houden wàt precies. Het gerucht dat ook De Doelen 25 jaar zou bestaan, klopt overigens niet. De jubileumactie die Reinier Verwey onlangs in Muiden hield, liep een beetje vooruit op 2004. Dan is het een kwart eeuw geleden dat Reinier een dusdanige draai aan de toenmalige biefstukkenbistro gaf, dat De Doelen een gelegenheid werd, waar met de pink omhoog gegeten wordt. Zelfs de Oranje's komen bij tijd en wijle een vorkje prikken.
+ Wel weer een Spieringfestival, maar géén braderie, meldt het COF voor de komende feestweek. Jammer, maar begrijpelijk. Er worden te weinig kramen verhuurd. Zes jaar geleden was het een topjaar met 120 stuks. Vijf jaar geleden waren het er nog honderd, maar verleden jaar maar 45. Te weinig om ermee door te gaan.
+ Naast de bekende feestelijke gebeurtenissen staan een paar nieuwe evenementen op het programma, zoals een wandeling door de natuur, een Argentijnse avond, een vliegermiddag en ongetrainde touwtrekkers. Tijdens de Vrijmarkt treedt Circus Elleboog op.
+ Het bekende kindercircus Elleboog uit Amsterdam, dat al ruim een halve eeuw bestaat, werd indertijd opgericht als tegenhanger, zeg maar evenknie, van het grote mensencircus Knie. Ouwe Muier koestert dierbare herinneringen aan Circus Elleboog. Als Amsterdamse jongen van een jaar of twaalf was hij een van de artiesten van het eerste uur. Hij was naast reserve koorddanser allereerst sneltekenaar.
+ Zijn kunstje bestond eruit 'iets' te maken uit drie willekeurige rechte en/of kromme lijnen die een kind uit het publiek op het papier mocht zetten. Dat 'iets' was een min of meer geslaagde afbeelding. Het kon van alles en nog wat voorstellen, zolang het maar voldoende herkenbaar was om een applausje op te leveren. Als hij er niet uit dreigde te komen, maakte hij er een hengel van met een kronkelend snoer, waaraan een vis spartelde. Lukte altijd.
+ Op de eerste Bevrijdingsdag na de Tweede Wereldoorlog had Circus Elleboog zijn tent opgeslagen op de Dam voor het paleis. Er was een speciale voorstelling met als eregast het jonge prinsesje Beatrix, dat een jaar daarvoor (in een Dakota met haar vader als piloot) vanuit Canada naar Nederland was gevlogen. Trixje mocht drie lijnen zetten. Jonge Amsterdammer wilde voor deze bijzondere gelegenheid iets toepasselijks maken. 'Wil je de Nederlandse vlag?' vroeg hij haar. 'Doe maar' zei ze lief en Ouwe Muier deed het: een wapperende vlag. Was óók niet moeilijk.
+ Als ik burgemeester Smith was, zou ik op vakantie gaan in Duitsland of Oostenrijk. Daar spreken ze burgemeesters nog aan met Herr Bürgemeister. En als je een beetje mazzel hebt zelfs met Herr Doktor Bürgemeister.
+ De niet overal getapte vrolijke Hans, een oudere man op de Franse toer, die de laatste jaren met een bloem op zijn strohoed door Muiden schuifelt, hoeft ter hoogte van Kooij niet in de spiegel te kijken om zichzelf te zien door de ogen van een ander. Vrolijke Hans moet model hebben gestaan voor het beeld van de schooiende man, dat Fie elke dag buiten de deur zet.
+ Als elk jaar is er weer Kermis in Muiden. Dit jaar tot 14 april. Te vrezen valt dat je ook nu weer meer Kermis hóórt dan ziet. Dit stiefkindje van Muiden zorgt trouwens wel voor een derving van zeven dagen parkeergelden op het Vestingplein. Dat zullen we zeker overleven, maar niet met pacht - of stageld van de kermisbazen. Die hoeven in Muiden namelijk helemaal niets te betalen. Al sinds mensenheugenis.
+ 'Wij zijn zo rijk, we geven alles weg', verzucht de ambtenaar van kermisgelden. De exploitanten krijgen zelfs geen nota voor het verbruik van water en elektriciteit. Maar toch: al stelt het niet veel voor, de Muider kermis is óók een voorziening. De kermisklantvriendelijke houding van de gemeente moet dus maar zo blijven, anders zien we de kermis hier niet meer.
+ De NVVH heeft onze dames weer wat te bieden. Een bezoek aan het Rembrandthuis en een 'doe-avond' voor het maken van een barometer. 'Brengt u een klein schaartje mee?' staat erbij. Voor de Rembrandts?
+ De wethouder voor de natte MOR probeert er een vertrouwenscommissie door te drukken. De achterkamertjes bevallen hem blijkbaar zo goed, dat hij ook wel smoezen wil in roefjes en voorondertjes.
+ U wilt weten wat er zoal besproken is in de aanloop naar het nieuwe college en het raadsprogramma? Klik hier of surf naar de vib-website en klik op informatie. Zoals beloofd heeft de VIB de deuren en ramen van het achterkamertje opengegooid. Met als gevolg een fris-van-de-lever verslag over hun ontmoetingen met het CDA. Beslist interessant. Zo blijkt dat de VIB wel degelijk bereid is een wethouder te leveren. In de aanloop van de verkiezing was dat anders. Ik hoor Sylvia Bazuin nòg voor een volle zaal Gieling zeggen dat de VIB hier nog niet aan toe was. Nu wel kennelijk.
+ Tijdens de geheime besprekingen gaf Dick Schulp de VIB te kennen dat hij de naam 'Voor Ieders Belang' maar niks vond. Misschien dat hem als oud-voorzitter van de woningbouwvereniging 'Ons Belang' de naam 'Voor Eigen Belang' meer aanspreekt.
+ Muiden heeft niet alleen zijn Jantje Bokma, maar sinds enige tijd ook zijn Ben Bavaria. In de wandelgangen ving Ouwe Muier een hele nieuwe bijnaam op: de bollenpeller. Geen idee, wie daarmee bedoeld wordt.
+ Je ziet steeds meer van die boomhuisjes, waar kinderen in kunnen klimmen om te spelen. Maar er zijn er ook klimhuisjes zonder boom. In Mariahoeve, op de Duif, is zelfs een boomloos huisje in de voortuin gebouwd. Het is een opvallend gezicht. En het is wel zo praktisch. Zou je het huisje in de achtertuin zetten dan krijgt de buurt gegarandeerd heel wat meer kindervreugd met bijpassend lawaai te verduren.
+ Het is niet waar dat Jacob de burgemeester met een breekijzer zou hebben bedreigd. Hij had toevallig een breekijzer bij zich toen hij bij het gemeentehuis langs moest.
+ De zwanen hebben vijf eieren. Nietes welles. Zes. Nietes welles. Zeven? Nog even geduld.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: