NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS Formele, informele en officiële perskeutels.
27-mar-2002
+ Maandag 25 maart lag het eerste ei in het zwanennest in het Balkengat. Een oefenei. Ma Zwaan liet het na het leggen liggen. Broeden was er niet bij. Er scheen alleen een schraal zonnetje op. Moeders had het te druk met andere zaken, zoals het aandragen van bouwmateriaal voor het nest en het verjagen van vreemd gevogelte. Eén ei is geen ei, zullen we maar zeggen.
+ Zoals altijd rond Pasen overdondert het klapperende wegdek van de brug in de A1 het lawaai van de kerkklokken in Muiden. Rijkswaterstaat moet maar weer eens gauw de bouten komen aandraaien. En als dat niet lukt mogen ze voor mijn part die hele vermaledijde brug weghalen. Als ze maar niet vergeten om verderop een aquaduct aan te leggen.
+ Sluiswachter Mieke Willig zit op de plaats waar de klappen vallen. Haar Hans en Grietje - huis op de Weesperpoortsluis staat tussen de daverende brug over de Vecht en het bruggetje over de sluis, dat het kippenbruggetje tijdelijk vervangt. Terwijl de grote brug zichzelf onafgebroken een onverdiend applaus geeft, klepperen de stalen platen van het noodbruggetje bij elke voetstap. Niet meer, want al snel nadat Mieke alarm sloeg, werd er ingegrepen. De grote brug klappert er nog lustig op los – maar de kleine houdt zich, bevrijd van de stalen platen, momenteel zo stil als een bange kip.
+ Keutels werken stimulerend. Even een babbel over kleine en grote boodschappen die in tuintjes rond het Fermanplantsoen gedaan worden, en ook voor de Werkendammers aan de Weesperpoortsluis staat er een stilletje in het groen.
+ Het CDA heeft het zo mooi gezegd in één van zijn verkiezingsfolders: 'Steun elkaar koop Muidense en Muiderbergse waar'. De eigen winkelstand begunstigen, werd dat vroeger genoemd. Best mogelijk dat de burgemeester het voorbeeld geeft, maar dat valt dan niet op. Hij doet zijn boodschappen waarschijnlijk in Cognito in plaats van in Muiden.
+ Sinds de euro er is, en Jan Kroket weg, kunnen we alleen maar de herinnering koesteren aan de dag dat een Duitser frietjes bij hem bestelde en vroeg of hij in marken kon betalen. Jan Kroket: 'Was kriegen wier noen? Sind sie ganz verruukt im kopf? Natuurlich moesen sie hier bei mier in Muiden bezalen, oend niecht in Marken, hoe kommen sie dabei?
+ Cor Smolders wilde in zijn weiland in de Noordpolder een schuurtje bouwen. Zijn aanvraag werd afgewezen. De commissie van bezwaar - en beroepsschriften, waarin uitsluitend niet-Muiders zitting hebben, adviseerde vervolgens de gemeente in Cor's geval terug te komen op haar beslissing. Dan zijn jullie het er maar niet mee eens, reageerde de gemeente en hield voet bij stuk. Dat kan en mag. Het is geen bindend advies.
+ Het gemeentebestuur redeneert: het hek zou van de dam zijn, als iets de één wèl toegestaan wordt en de ander níet. Neem die illegale paardenboxen die links en rechts uit de grond schieten. Daar wordt het landschap ook niet mooier op. Voor schuurtjes op wielen van een vrijetijds schapenhouder geldt hetzelfde. Zit iets in. Het schuurtje dat er nog staat, moet dus ook weg.
+ Het is wel heel sneu voor Cor, temeer omdat hij voor de zoveelste keer het veld moet ruimen. Eerst moest zijn beestenspul van de Herengracht verdwijnen, daarna werd hij gedwongen zijn kinderboerderij bij het Muizenfort op te doeken en tenslotte werd de Schapenkaai van schuren en schapen ontdaan. Geen wonder dat hij zich opgejaagd voelt. Tot op zekere hoogte heeft hij daarin gelijk, want er gebeuren, met de wet in de hand, dingen die je op z'n zachtst gezegd keihard kunt noemen. Zo had Cor Smolders graag uitstel van executie gehad omdat zijn ooien op lammeren stonden, maar daar kon geen sprake van zijn.
+ Terwijl de zaak Smolders eerst alsmaar bleef liggen, bleek er ineens, van het ene op het andere moment, bloedhaast bij te zijn. Cor voelde zich een speelbal van langs en tegen elkaar werkende collegeleden. Op het gevaar af dat de eerste burger mij van een hetze beticht (wat hij al gauw doet als je kritiek op hem hebt, of hem zelfs maar durft tegen te spreken) moet het me van het hart, dat je je in Muiden bepaald niet geliefd maakt, wanneer je in de bres springt voor de grote jongens (het Muiderslot met de kaalslag, de kruitfabriek met het 'zogenaamde' brandje), en de kleintjes benadert met onnodig machtsvertoon (zoals de sommeringen voor de Mol, Van Wees, Pronk en Smolders).
+ Onlangs stond in een keutel dat de politie voor paal staat bij de Sluisbrug. Dat was letterlijk bedoeld: in plaats dat er paaltjes staan, wat veel beter zou zijn, staat de politie er. Meer heeft Ouwe Muier er niet mee willen zeggen. De politie is zijn beste kameraad. Hij bewondert de mannen die in weer en wind bij de sluisbrug staan te controleren, hoewel ze dit helemaal niet verplicht zijn. Terwijl ze zelf nota bene meer in een paaltje zien. Want wie staat er nu graag voor paal!
+ Er wordt op het gemeentehuis met de gedachte gespeeld om ook op zaterdagen de sluisbrug af te sluiten voor auto's (én motoren, maar hou díe eens tegen). Het zou een prima onderwerp voor het raadsprogramma zijn. Ook het beloofde bordje om iedereen van de schoonheid van Muiden langs het water te laten genieten, zou niet in dit programma misstaan. U weet wel, het toegezegde groene richtingbordje vanaf het parkeerterrein van Mariahoeve dat bezoekers aan ons stadje de weg wijst naar het groene wandelweggetje achter de Kalkovens. Mocht u het niet meer weten, dan wil ik u er met genoegen aan herinneren. Geldt ook voor raadsleden.
+ Aangezien de besprekingen over de toekomst van Muiden, voortvloeiend uit de formatie van ons nieuwe college, achter gesloten deuren plaatsvinden, is Ouwe Muier aangewezen op de perscommuniqués van de gemeente die de commerciële nieuwsorganen publiceren. Om te weten wat er zoal aan het officiële nieuws vooraf gegaan is, moet hij het hebben van berichten uit het roddelcircuit. Dat is geen ramp. Het is juist spannend om er achter te komen wat er allemaal fout is gegaan. Bij vrije nieuwsgaring gaat het vaak om sjeuïge verhalen. Politieke bonsjes en baasjes worden bloednerveus bij de gedachte dat die verhalen naar buiten komen. Maakt het extra leuk.
+ Als je gedwongen bent om het nieuws uit de tweede hand te verkrijgen, heeft dit nog een ander voordeel. Niemand mag het je kwalijk nemen als het niet helemaal of zelfs helemaal niet klopt wat je schrijft. Hadden de edelachtbaren zelf maar met de ware feiten moeten komen. Daar heb je trouwens recht op als burger. Zo is het toevallig ook nog 'ns een keer.
+ Het bestuur van Muiden – niet alle bestuurders – beschouwt iemand als 'pers' wanneer die braaf aan de lezers doorgeeft wat hem of haar verteld wordt. De kranten zitten daar niet mee. Journalisten hebben het onverantwoord druk. Tijd om zelf achter het nieuws aan te gaan, is er niet. Ze zijn dan ook al blij dat ze de ruimte die ze toegewezen krijgen, kunnen vullen zonder in conflict te komen met hun nieuwsbronnen. Hoe minder kritisch je je opstelt, des te kleiner de kans dat je een strobreed in de weg wordt gelegd.
+ Hoewel het wettelijk bezien discriminatie is, dat de overheid de papagaaiende pers voortrekt door vrije nieuwsgaarders geen informatie te verstrekken, of achter te stellen bij bepaalde faciliteiten als persabonnementen op raadsstukken, heeft Ouwe Muier daar voor zichzelf geen probleem mee. Niet alleen omdat hij zijn zandbakjournalistiek minder serieus neemt dan de lokale overheid blijkens de reacties doet, maar vooral ook omdat de praktijk is, dat diezelfde overheid hèm niet hoeft te vertellen, wat er in Muiden aan de hand is. Het is andersom: hij vertelt de overheid wat hier leeft. Met genoegen. En zonder dat ze hun perskaart hoeven te trekken.
+ Het officiële nieuws, zoals dat onder meer op de Kabel stond, luidt dat er een akkoord is bereikt tussen de vertegenwoordigers van het CDA, de PvdA en D66. Wat deze machtige meerderheid in de raad betreft, mag alles op de oude voet doorgaan. Dit 'gelet op het belang van de ingezetenen' zoals erbij staat. Muiden krijgt dus ook weer dezelfde wethouders, behalve dan Joop Lahnstein, die eerder aankondigde dat hij alleen aan wilde blijven, zolang het college demissionair zou zijn.
+ En dan nu de berichten uit het roddelcircuit. Uit 'doorgaans betrouwbare bronnen' heeft Ouwe Muier vernomen dat Joop zal worden opgevolgd door Hans van der Steen, de huidige voorzitter van de tweekoppige D66 fractie. Dus niet door Flip de Groot, hoewel ook Flip wel wethouder wilde worden. Als troost zal Flip de Groot straks de nieuwe fractievoorzitter van D66 zijn. Nummer drie op de D66 lijst, de jurist Jan Schellekens uit Muiderberg neemt, zodra het allemaal zover is, de opengevallen plaats van Van der Steen in. Anders dan vroeger mag een wethouder tegenwoordig immers geen raadslid meer zijn.
+ Volgens de ijzeren wet van het duale stelsel moet je, wanneer je nu wethouder wordt, de raad uit – als je daar tenminste inzit. Zoals dit voor Van der Steen geldt, geldt dit ook voor Dick Schulp, de grote leider van het CDA. Zijn plaats in de raad zal worden ingenomen door zijn trouwe kompaan en raadsman Cees Hennipman. Maar het geldt niet voor de derde wethouder, Cees Leupen. De PvdA was zo snugger om hem ver voor de verkiezingen als wethouderskandidaat voor te dragen. Cees stond niet op de verkiezingslijst voor de raad en werd dan ook niet gekozen. Was hij wèl raadslid geweest, dan zou zijn zetel straks vrijgekomen zijn voor Fred Winnubst. Jammer maar helaas: geen Fred.
+ Op één punt verandert er trouwens wèl iets binnen de fractie van de PvdA. Wanneer de burgemeester er niet is, zal Eric Hoetmer op diens stoel moeten plaatsnemen. Voorzien van de ambtsketen als teken van hoogwaardigheid, zal onze frietjesbakker dan de raadsvergaderingen moeten leiden. Tenzij hij voor de eer bedankt. Theoretisch is het mogelijk dat Eric het vice voorzitterschap zelf wel wil, maar de raad hem niet als plaatsvervangend voorzitter wil. In dat geval kiezen de raadsleden een ander uit hun midden.
+ Een eveneens onbetrouwbaar nieuwtje uit het roddelcircuit: vrijdag 22 maart vierde de VVD een feestje. De liberalen waren uitverkoren om met het CDA als de grootste partij en de PvdA als kleinste partij een superbrede coalitie te vormen. Henk Bökenkamp zou wethouder worden. D66 zou buiten spel blijven. Alles was in kannen en kruiken. Maar de vreugde was van korte duur. De twee andere partijen kwamen ineens terug op hun keus.
+ De roddel (het spijt me, ik heb niets anders) wil, dat Henk Bökenkamp te veel onder invloed zou zijn. Van Vlaanderen. De VVD schoof alsnog snel een andere wethouderskandidaat naar voren: Ernst van Waning, nummer 23 op de verkiezingslijst. Hadden ze eerder moeten doen. De deur was al dicht.
+ En de VIB? De VIB zat erbij en keek ernaar. De VIB gaat het zaakje kritisch volgen. Als oppositiepartij. Aangezien je ook de VVD als een Muiderbergse partij mag beschouwen, kun je rustig vaststellen dat het dorp Muiderberg met drie vrouwen en twee mannen in de oppositie is. Daar hadden een paar anderen eerder voor in aanmerking mogen komen. Het had de PvdA gesierd als deze partij in de oppositie was gegaan. Gehalveerd worden bij de verkiezingen en dan toch zonder blikken of blozen met dezelfde wethouder aan komen zetten! Het signaal dat de kiezers gaven, wordt straal genegeerd of – wat nog erger zou zijn – het is domweg niet opgevangen. Niet door de PvdA, maar al evenmin door de coalitiegenoten.
+ Ouwe Muier steekt niet onder stoelen of banken dat hij allerminst zou protesteren als Flip de Groot zou zijn uitverkoren voor het wethouderschap. Dat is - nog steeds volgens de geruchten die hij opvangt - dus niet gebeurd. Flip is afgestudeerd jurist en bedrijfskundige. Zijn grote kracht is dat hij als man van de praktijk niet alleen weet hoe het moet, maar ook hoe het werkt. Dat kun je niet van iedereen zeggen. Flip is bovendien een populaire Muier. Alle reden dus voor de andere twee wethouders om hem uit het college te weren. Hij mocht eens gunstig afsteken tegen deze Siamese tweeling, die zo graag zij aan zij de geschiedenis in zou gaan als de laatste grote wethouders van Muiden.
+ We mogen het als kiezers niet weten, maar er wordt gefluisterd dat Flip de Groot zich niet wilde laten afschepen met een handjevol restportefeuilles. Hij wilde graag 'ruimtelijke ordening'. Laat dat nu uitgerekend de portefeuille zijn, waarmee Leupen zijn tienjarig ambtsjubileum met recht op volledig pensioen hoopt te halen! Waar nog bij komt, dat Leupen beretrots op de resultaten die hij behaald heeft. Zoals de geslaagde invulling van het Van der Vlietterrein, de voorbeeldige aanpak van het Kocherplantsoen (of viel dat nu onder woningbouw?) en niet te vergeten de glorieuze ontvangst van het Bloemendalerpolderplan door zijn partijgenoot Melkert.
+ Met name dat laatste succes mocht er zijn, temeer omdat Cees Leupen zó bezorgd was dat zijn levenswerk bedreigd zou worden, dat de eigen bevolking er pas over ingelicht werd toen de raad al ingepakt was. Later passeerde hij zijn eigen partij met de plannen voor deze nieuwe Bijlmer, negeerde hij een afgeladen publieke tribune en een kritische commissie, en tenslotte gaf hij zijn Bloemenalerpolderdroom, hoewel onderuitgehaald door vrijwel de hele raad, mee aan minister Netelenbos – als zijnde de mening van Muiden.
+ Alles bij elkaar voldoende reden dus om (gelet op het belang van de ingezetenen) een onervaren nieuwkomer als Flip de Groot buiten het college te houden. Nog een geluk voor Muiden dat Flip de portefeuille 'verkeer' van Schulp niet begeerde!
+ Laatste gerucht: de ledenvergaderingen van de verschillende politieke partijen moeten nog instemmen met het akkoord, voordat de echte formatie kan plaatsvinden. Er schijnt nogal wat intern verzet te zijn, vooral binnen het CDA.
+ Wat Pim van Wees, boer aan de Weesperweg, heeft gedaan is zo gek nog niet. Hij heeft voor een lieve duit zijn grond in de Bloemendalerpolder verkocht aan een projectontwikkelaar. Pim beurde meteen geld, sloopte zijn oude wrakkige houten huis en bouwde op dezelfde plaats een mooi nieuw stenen huis. Maar het mooiste komt nog: niet alleen aan de voorkant geniet hij van het uitzicht (de Vecht!), maar straks vrijwel zeker ook aan de achterkant. Als hij van techniek en eigentijdse vormgeving houdt, kan hij ook nog smullen van een fraai uitzicht op het aquaduct.
+ Het weidse landschap achter Pim z'n huis zal hoogst waarschijnlijk een stuk groener worden dan het momenteel is. Wanneer de polder deel uit blijft maken van het Groene Hart gooien de speculanten hun duur verworven grond natuurlijk weer in de verkoop. De gemeente zou wel gek zijn als zij niet de kans greep die grond voor een prikje op te kopen. Waarna er met medewerking van Den Haag weer een mooie polder van gemaakt wordt, zoals het hoort als je deel uitmaakt van het Groene Hart.
+ Het is natuurlijk mooi dat Melkert en in zijn spoor een Tweede Kamermeerderheid (ga daar maar van uit) de Bloemendalerpolder groen wil houden. Maar het zou nog mooier zijn als hij er in één moeite door voor zou zorgen dat het aquaduct er komt. Als je je partijgenoot minister Pronk met succes kan terugfluiten, kan je dat ook bij je partijgenoot minister Netelenbos. Uiteraard wordt dit aquaduct door het Rijk betaald. Bijvoorbeeld met de opbrengst van massale bouw, die Melkert en de zijnen in de Haarlemmermeer willen. Ze zien je aankomen!
+ Als het gemeentebestuur nu eens was begonnen met het aquaduct en Groot Muiden als twee gescheiden projecten te brengen. Aquaduct en Manhattan aan de Vecht zijn vanaf het begin zo nadrukkelijk gekoppeld, dat ze in Den Haag niet beter weten of volgens Muiden kan het één niet zonder het ander. Alleen hebben ze wat moeite met de volgorde. Roepen wij 'geen aquaduct, geen woningbouw', dan roept Den Haag: 'OK, geen woningbouw, geen aquaduct. Jullie je zin'. Dat komt er nou van. Nog zo gezegd!
+ Logisch dat er overdag vaak zo'n smak licht op de Amsterdamse Poortbrug staat. Dat moet wel, want 's avonds valt de verlichting niet op.
+ De Vijfde Nota en de Bloemendalerpolder. Nog even geduld. Op 13 april weten we wat er gaat gebeuren. En vooral: wat er níet gaat gebeuren.
+ Informateur, formateur. Ons kleine Muiden lijkt de Tweede kamer wel. Alleen gaat alles hier veel sneller. Best mogelijk dat wat u nu leest alweer achterhaald is door nieuwe officiële communiqués voor de officiële pers. Maar wat kan het ook schelen. Zolang we maar met z'n allen kunnen blijven lachen.