NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS De keuteldamp is opgetrokken.
17-mar-2002
+ Woensdag werd de vertrekkende raad uitgewuifd. Meteen al de dag erna trad de nieuwe raad aan. Waren er bij het afscheid te veel stoelen klaargezet, bij het nieuwe begin kwam Gerrie van Wijk stoelen tekort. Vrienden, familie, kennissen, kinderen: iedereen was er. Het verschil tussen de opkomst van woensdag en donderdag maakte één ding duidelijk: het vertrouwen in de toekomst is heel wat groter dan de waardering voor het verleden – al zou je dat niet opmaken uit de golf bloemen en geschenken, en de onafgebroken stroom van prijzende woorden die bij het afscheid door de kazerne golfde.
+ Ouwe Muier heeft wel andere afscheidsbijeenkomsten van de raad meegemaakt. Ooit werden er complete hekeldichten vol hatelijkheden voorgedragen. Willemijn Rozendaal deelde bij haar afscheid als raadslid jojo's uit aan collega raadsleden die zij als zodanig beschouwde. Ook Betty Mock keek indertijd om in wrok. Ze was het spuugzat dat jarenlang elke poging om iets voor de gemeenschap te doen stuk liep op het politieke machtsspel. Dat vinden er meer, maar Betty was de eerste en enige die het keihard zei.
+ Terwijl Gerrie van Wijk woensdagavond bij het hapje en drankje na afloop vroeg wie bier of wijn wilde, vroeg burgemeester Smith wie de Eed of de Belofte wilde. De raadsleden voelden zich overvallen. Bier of wijn. Eed of Belofte. Zo'n keus maak je niet één twee drie.
+ De volgende avond bleek, dat Smith met zijn vraag een verrassing aan het voorbereiden was geweest. Altijd in voor een grap deed hij tijdens de beëdigingplechtigheid ieder raadslid dat aan de beurt was, precies voor wat er van hem of haar verwacht werd. Tot dertien keer toe stak hij daarbij twee vingers omhoog. Vervolgens sprak hij zeven keer het zinnetje uit, dat raadsleden die wilden zweren, moesten nazeggen, en ook nog zes keer de zin voor de raadsleden die de belofte wilden afleggen. Op deze wijze beëdigde de burgemeester zichzelf dertien keer achtereen plechtig tot raadslid.
+ Dick Schulp bedankte de burgemeester uitvoerig nadat 2 x 13 is in totaal 26 keer de eden en beloftes door de kazernezaal hadden geschalmd. De nieuwe nestor van de nieuwe raad liet de burgervader weten dat hij zich, hoewel hij inmiddels al zeven maal als raadslid beëdigd is, keer op keer niet wist te herinneren wat hij nu toch ook al weer moest zeggen bij het afleggen van de eed. 'Ik ben zo blij dat u het me voorzei' zei hij met warme stem.
+ De raadsleden die de belofte aflegden, staken in navolging van de burgemeester een voor een twee vingers in de lucht. Ze wilden het feestje niet verstoren. Maar toch, hoe komisch het ook bedoeld was: dit muisje zou nog wel eens een staartje kunnen krijgen. Op dit moment wordt juridisch onderzocht of de door de burgemeester gedicteerde wijze van het afleggen van de belofte wel rechtsgeldig is.
+ Mocht dit niet het geval blijken, dan zal hem geen uitlokking ten laste worden gelegd, al werd deze mogelijkheid in de wandelgangen geopperd door een raadslid die er meer moeite dan de anderen mee had de humor van het gebeuren in te zien. Geen aanklacht dus, maar er zit niets anders op dan dat de zes beloftes opnieuw afgelegd zullen moeten worden, en deze keer zoals dit hoort, dus met de handen los langs het lichaam hangend dan wel voor het vest gevouwen.
+ Er is inmiddels al een avond geprikt voor een extra raadsvergadering waarin de herbeëdiging zal plaatsvinden. De plechtigheid wordt de maandag direct na Pasen gehouden in de Kazerne. Uiteraard achter gesloten deuren. Het moet leuk blijven.
+ Er werden bij het afscheid een stuk of wat onderscheidingen uitgereikt, maar wie er nu precies wàt kreeg? Geen idee, al sla je me dood. Die lintjes lijken ook allemaal zo sprekend op elkaar. Wel had ik sterk de indruk dat het hare Majesteit behaagd had Wiebe de Haan een rood lintje te geven.
+ Scheidend raadslid E.P. Vlaanderen kreeg als enige geen afscheidscadeautje. E.P. werd door burgemeester Harry Smith overgeslagen bij het uitdelen van de traditionele set glazen met het wapen van Muiden, omdat hij al een keer eerder in dezelfde raadsperiode afscheid had genomen en bij die gelegenheid zijn twee gemeentelijke glazen al had gekregen. Nog eens twee, dat mag niet. En lekker puh. Vlaanderen liet in zijn dankwoord weten dat Smith wat hem betreft niet alleen klein van stuk is. Geen glaswerk en toch nog gedonder in de glazen.
+ Raadslid Frits van Rossum zei in zijn afscheidsrede dat hij heus wel Wiebe tegen meneer de Haan mag zeggen. Dat krijg je met raadsleden onder elkaar. Voor je het weet is het ouwe jongens krentenbrood.
+ Aan het afscheid van de oude raad ging het onderzoek van de geloofsbrieven van de nieuw benoemde raadsleden vooraf. Het duurde veel langer dan voorgaande keren eer de geloofsbrieven allemaal waren onderzocht. Het kon ook moeilijk anders met al die nieuwe CDA leden.
+ Op de avond van de nieuwe raad was Dick Schulp helemaal op de uiterste hoek aangeschoven met een gezicht alsof hij niets met dit gezelschap had te maken. De vrienden, kennissen en familie op de afgeladen publieke tribune vond hij heel wat interessanter dan de toespraak van burgemeester Smith, die zijn menig over het duale stelsel gaf. Dick z'n houding is wel te begrijpen. Hij zit bij wijze van spreken op twee stoelen. In het duale stelsel dat met de nieuwe raadsperiode is ingegaan, mag hij geen wethouder zijn als hij raadslid is. Terwijl hij op dit moment zowel raadslid is als wethouder is, zij het demissionair. Dat zijn de twee andere wethouders ook, maar Cees Leupen en Joop Lahnstein hebben het geluk dat zij niet als raadslid zijn herkozen.
+ Raadslid zijn en tegelijk wethouder. Het mag niet, maar het moet wel. De vraag is of je nu net als vroeger voor je eigen voorstellen moet stemmen. Of wordt er van je verwacht dat je juist tègen je eigen voorstellen stemt - als een soort eerbetoon aan het duale stelsel? Dan liever niks. Dick Schulp liet zijn blik dus maar eens over het aanwezige publiek glijden - in de hoop een knipoog te krijgen van een van de vele kiezers die op hem gestemd hadden. Ouwe Muier wist niet hoe snel hij een andere kant op moest kijken. Ach ja, we zijn allemaal maar Muiers.
+ Burgemeester Smith sprak het niet met zoveel woorden uit, maar uit alles viel op te maken dat hij dat duale stelsel maar niets vindt. Toch zullen we er ook in Muiden verder mee moeten. Commentaar van een zojuist benoemd raadslid: 'het is alsof je solliciteert naar een baan op het gemeentehuis en dan te horen krijgt: "ik zou het maar niet doen als ik jou was".
+ Omdat de wet er niets over zegt, kunnen de wethouders demissionair blijven zolang er geen nieuwe zijn. 'Wij burgemeesters onder elkaar hebben het wel eens over demissionair voor vier jaar' grapte burgemeester Smith. Die grap zou in Muiden wel eens ernst kunnen worden. Formateur Dick Schulp heeft geen haast, want wat moet hij doen? Verder gaan met Henk Bökenkamp, terwijl het de laatste tijd zo lekker klikte met Cees Leupen?
+ VVD en CDA vormen samen een meerderheid. Wat dat betreft kan het wel dikke mik met Henk van de beuk erin kunnen worden. Alleen zal Dick Schulp liever met Cees Leupen door willen, want waar vind je zo'n trouwhartige aangever, die in de schaduw blijft terwijl jij de show steelt? Alleen in Muiden toch zeker?
+ Dick Schulp werd op de avond van de verkiezingsuitslag heen en weer geslingerd door blijdschap om de winst van het CDA en verdriet om het verlies van de Partij van de Arbeid. Was de PvdA maar van vier naar drie zetels gegaan en niet naar twee. Er zou dan geen de Haan naar gekraaid hebben als Schulp spontaan had aangekondigd door te willen gaan met collega Cees.
+ Het is wonderlijk gesteld tussen die twee. Dick en Cees lijken wel de hoofdrolspelers in 'Who's afraid of Virginia Wolf'. Uit een mengsel van haat en liefde werden de wildste beslissingen geboren, met als absoluut hoogtepunt/dieptepunt (kruis uw keus aan) de besloten raadsvergadering waarin het tweetal, gesouffleerd door Kolpron, alle dertien raadsleden overdonderde met hun Manhattan aan de Vecht.
+ Er is nog een derde demissionaire wethouder: Joop Lahnstein. Joop werd overgeslagen door Wiebe de Haan, die als nestor namens de scheidende raadsleden zijn laatste woorden sprak. Dit negeren was tekenend voor de arrogantie van de macht, en beslist onrechtvaardig tegenover Joop, want die heeft het goed gedaan. In stijl en in stilte. Wat lang niet iedere wethouder lukte, lukte Joop Lahnstein wèl. Hij kreeg de mensen op het gemeentehuis méé. Jammer dat hij met zijn beleid rond de Kazerne en het Muizenfort het verenigingsleven voor het blok heeft gezet.
+ Muiden hoeft er niet van op te kijken wanneer Schulp doet alsof zijn neus bloedt en gewoon doorgaat met Cees Leupen, plus een D66 wethouder als derde wiel aan de wagen. Dat zal dan Joop Lahnstein moeten zijn. Ténzij het duale stelsel in een situatie voorziet, die ontstaat wanneer Joop het welletjes vindt en opstapt terwijl de twee anderen aanblijven. In dat geval kan een nieuwe D66er Joop z'n plaats kunnen innemen. Flip de Groot bijvoorbeeld.
+ Demissionair, duaal, of wat dan ook: je kunt het natuurlijk tegenover de kiezers niet maken met een wethouder op de proppen te komen van een partij waarvan het aantal zetels teruggebracht is van vier naar twee. Helemaal niet erg als de PvdA een paar jaar in de oppositie gaat. Horen deze volksvertegenwoordigers ook eens van de kant van de bevolking. Kunnen ze toekijken hoe Dick Schulp het zonder Cees Leupen redt. Hopelijk is Dick z'n partijgenoot Harry Smith niet te beroerd om hem in geval van nood de reddende hand toe te steken.
+ Tijdens de afscheidsavond vlogen de cijfers door de Kazerne. Zo rekende Harry Smith de raad voor dat, zodra de nieuwe nestor raadslid af zal zijn en wethouder nieuwe stijl is, er 110 jaar raadservaring wordt ingeleverd met de tien (van de dertien!) raadsleden die de raad verlieten. Er komt maar 13 jaar raadservaring voor terug. Smith vertelde ook dat er in de afgelopen vier jaar 50 raadsvergaderingen zijn gehouden. Er werden 300 besluiten genomen, 20% meer dan de periode ervoor. Asjeblieft: daadkracht!
+ De burgemeester deelde ook mede dat hij zelf 30 jaar in de politiek te zit. De tien jaar dat hij geacht wordt als burgemeester boven de partijen te staan, had hij meegerekend - wat van zelfkennis getuigde. Kampioen van de vorige eeuw zou Bas van Diest zijn. Die zat hier liefst 32 jaar in de raad. Volgens Smith was scheidend nestor Wiebe de Haan met 22 jaar goede tweede. Maar de nieuwe nestor heeft andere namen en hogere cijfers. Ouwe Muier wacht met de ware feiten tot een trouwe keutelaar die beloofde een lijstje bij hem in de bus te gooien, zijn belofte nakomt.
+ Henk Beenen, normaal de bescheidenheid zelf, wilde niet achterblijven in het cijfergeweld. Hij liet de raad weten dat hij vanaf zijn tijd bij de ARP al 36 jaar op de verkiezingslijsten voor de gemeenteraad heeft gestaan.
+ In zijn afscheidsspeech voorspelde Wiebe de Haan dat de afscheidsvergadering van woensdag hoogst waarschijnlijk de allerlaatste afscheidsvergadering van de raad van Muiden is geweest. Wiebe voorziet namelijk dat het binnen vier jaar gebeurd is met onze zelfstandigheid. Een gemeente met de omvang van Muiden heeft geen bestaansrecht, zei hij.
+ Het zat De Haan dwars dat de samenwerking binnen het gewest nooit goed van de grond is gekomen. Hierdoor zijn mooie kansen om samen sterk te staan, blijven liggen. Hij betoogde dat Muiden, om een vuist te kunnen maken, zal moeten streven naar een groter gemeentelijk verband, bijvoorbeeld de gemeente Gooi – en Vechtstreek met 240.000 inwoners. We weten allemaal dat het staat te gebeuren, maar hoe vertel je het de mensen, verzuchtte Wiebe. Zijn PvdA heeft het niet kunnen vertellen. De onmacht en de terugval van zijn partij beheerste de het politieke testament van de oude rot. Hij had beter verdiend.
+ Wiebe de Haan zou Wiebe de Haan niet zijn, als hij geen sneren achter de hand had. Vlaanderen kreeg er een te slikken, wat hij dapper deed, en ook Wiebe's eveneens afscheid nemende collega Hette Zijlstra kreeg een veeg uit de pan. De Haan bestond het zijn fractiegenoot toe te voegen dat die af en toe een drammer was. Een typisch geval van de pot verwijt de keutel.
+ Hette zelf vond het geen punt dat PvdA-ers elkaar meer in de haren zitten dan de broeders en zusters van de andere politieke partijen. 'Maar ook al doen we nog zo lelijk tegen elkaar, we hebben iets wat ons altijd zal binden en dat is ons sociale gevoel' betoogde Hette. Hij sloot af met: 'we blijven familie'. Van je familie moet je het hebben.
+ Weet u nog die mooie verkiezingsbeloften en die goeie voornemens van de partijen vlak voor de verkiezingen? Ze wilden toch zo graag dicht bij de bevolking staan? Ja, toen ze ons nodig hadden, toen werd je doodgegooid met folders, en met informatie op internet. Maar nu heeft de Muider politiek alleen nog maar lege haltes langs de elektronische snelweg.
+ Het blijkt dat op één uitzondering na geen enkele partij het nodig heeft gevonden om naast een schraal bedankje aan de kiezers, iets meer over de uitslag op zijn website te vermelden dan het nieuwe aantal zetels van de eigen partij - in het midden latend of er nu gewonnen of verloren was. Bij de PvdA is zelfs dàt niet te vinden. De VVD kondigt in elk geval nog een analyse van de uitslag aan, maar die komt niet door, zomin als het verkiezingsprogramma ooit op de VVD site doorkwam. Het is allemaal achterhaalde informatie, wat de Muider politiek op internet biedt. Laten we het er maar op houden dat de partijen moeten bijkomen van de schrik. Niet getreurd, over vier jaar zijn we weer aan de beurt.
+ Alleen de VIB geeft digitale tekens van leven. Logisch, want de VIB heeft dik gewonnen en dat willen ze wel laten weten. Maar het CDA had toch ook gewonnen met die restzetel? Jawel, maar het CDA heeft nog steeds geen website. Die hebben ze ook niet nodig gehad. Denken ze. Een gemiste kans! Geloof maar dat het CDA een vijfde zetel heeft misgelopen door de kiezers het gevoel te geven dat ze niet bij de tijd waren.
+ De politiek klaagt toch altijd over te weinig belangstelling van de kiezers? Daar is iets aan te doen. Bijvoorbeeld: als de onderhandelingen over het nieuw te vormen college in Muiden in het openbaar zouden worden gehouden, loopt het gegarandeerd storm. Helaas: het zo vernieuwende duale stelsel, bedacht om de kiezer dichter bij de politiek te brengen, is in Muiden in de achterkamertjes van start gegaan. Werk aan de winkel voor de VIB?
+ Waar dankt Dick Schulp zijn verkiezingssucces aan? Zelf zegt hij dat het door de vele warme keutels komt, die aan hem gewijd werden. Dat lijkt me teveel eer. Het geheim is natuurlijk dat Dick bij iedereen geliefd is. En verder dat hij opvallend voortvarend is voor een Muider bestuurder. Weliswaar doet hij maar wat, maar hij dóet tenminste wat. En hij leert van zijn fouten. Dat is iets, waar je náám mee kunt maken. Zo wordt de nepdrempel in de Zuidpolderweg volgens de krant in de volksmond 'de Schans van Schulp' genoemd. Sinds hij pas geleden snel teruggebracht is tot wettelijke proporties, heet die drempel gewoon drempel.
+ Dick Schulp moet alleen nog steeds een foutje van voorgaande wethouders herstellen, te weten het niet plaatsen van het beloofde wandelroutebordje dat verwijst naar het stille weggetje waarlangs diverse politici wonen. Dat dit hem maar niet lukt is eigenlijk wel vergeeflijk. Zo'n probleem gaat natuurlijk zijn politieke macht te boven. Toch jammer, want als het bordje er vóór de verkiezingen had gestaan, had dat zijn partij een zesde zetel kunnen opleveren.
+ De huidige demissionaire wethouders hebben alle reden om demissionair blijven. In de aanloop naar de verkiezingen werd immers overtuigend aangetoond, dat alle partijen het de afgelopen vier jaar zò fantastisch hebben gedaan, dat het oliedom zou zijn om ook maar iets aan de oude situatie te veranderen. Dat die stomme kiezers roet in het eten hebben gegooid, konden B&W en de raad natuurlijk óók niet helpen.
+ Een groep verslaafden is er woensdagavond in geslaagd gasten van het gemeentebestuur uit de Kazerne te verjagen. Zij sloegen toe tijdens een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje in de rook – en bomvrije ruimten van dit monumentale gebouw. Het waren: W.de H., C.L., D.S., G.H., F. de G., R.R., P. de J. L.ter B., H.B., J.H. en W.K. Zegt een of andere O.H.
+ Gerrie van Wijk, de barkeeper van de Kazerne, mistte aan het eind van de afscheidsavond van de oude raad twee glazen.