- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Een vanuit Weesp verzonden postpakketje keutels uit Muiden.

22-feb-2002

+ De oogst aan handtekeningen bij de Hoek en steunbetuigingen bij muideninfo voor de actie 'Ons postagentschap terug' was ongekend groot, zo bleek woensdag 20 februari. Maar liefst 858 ondertekenaars. Dat is een absoluut record voor Muiden. Burgemeester Smith die de handtekeningen overhandigde aan de rayonmanager van PTT Post, ene meneer Martin, concludeerde dat daarmee de noodkreet vanachter vrijwel elke deur in Muiden heeft geklonken.
+ De burgemeester tilde in zijn toespraakje de actie boven het plaatselijk belang uit door te betogen dat overal in Nederland veel ongenoegen leeft over het opheffen van de postagentschappen; dat met name de ouderen de dupe zijn, en dat het alarm inmiddels tot de Tweede Kamer is doorgedrongen. Het vermocht geen indruk op meneer Martin te maken. De man van PTT Post vond dat het 'nogal goedkoop' is succes te behalen via zo'n zwart-wit middel als de handtekeningenactie. Op de simpele vraagstelling of men het postagentschap terug wil, zegt iedereen natuurlijk 'ja', zo zei hij. Een tegenvraag: 'vindt u het gek?'
+ Dat vindt meneer Martin niet. Niet gek, maar wel een 'open deur'. Ook wilde hij wel eens weten waar Muiden zich nu toch zo druk om maakt. En of het Postagentschap nu ècht in Muiden gemist werd, en vooral waaróm dan wel. Leen (Leentje voor vrienden en bekenden) Juffermans, die familie in Australië heeft, gaf hier een antwoord op. Ze moet voor elk pakketje en elke aangetekende brief voor het buitenland naar Weesp. Met de bus en met de rollator. Ze is elke keer bijna vier uur onderweg. Leentje sprak namens heel wat bejaarden die aangewezen zijn op het openbaar vervoer en verder iedereen, die niet over een auto beschikt.
+ Meneer Martin heeft in zoverre gelijk dat het niet zo vaak voorkomt, dat je als inwoner van Muiden van een dienst gebruik wilt maken die het huidige servicepunt niet kan verlenen. Toch gebeurt dit vaak genoeg om te beseffen dat je de extra voorzieningen die een postagentschap biedt, mist. Het maakt de terugloop van de voorzieningen in Muiden nog pijnlijker voelbaar. Hoe het zij: de Muiers vonden het opheffen van het eigen agentschap ernstig genoeg om in totaal 858 handtekeningen op te hoesten - op maar 3478 inwoners.
+ Leen Juffermans stak haar verhaal thuis af, staand voor de camera van TV Noord-Holland. De uitzending was 's avonds al op AT5. TV Noord-Holland was ook aanwezig in de hal van het gemeentehuis, waar de officiële overhandiging plaatsvond. Meneer Martin was zichtbaar geschrokken. Dat was niet afgesproken, zei hij, dat de TV er bij zou zijn.
+ Meneer Martin weigerde daarom herkenbaar voor de camera te komen (het TV team trok er zich niets van aan). Ook weigerde hij zelfs maar één woord commentaar te geven – laat staan dat hij in discussie wilde gaan. Dat Ouwe Muier toch de mening van meneer Martin kon optekenen kwam omdat deze de pers toestond buiten het beeld van de camera vragen te stellen. Toen Ouwe Muier hem vroeg of meneer het heel misschien, al was het maar een beetje, zou kunnen respecteren, dat Muiden zijn Postagentschap terugwil, kwam na een diepe stilte het hoge woord eruit. Het ja-woord.
+ Met zo'n meegaande luisteraar was burgemeester Smith gauw klaar. De burgemeester was zo vriendelijk na zijn speech TV Noord-Holland nog een interviewtje toe te staan. Daarbij bleek dat de verslaggeefster het verschil niet wist tussen een burgemeester en een wethouder. Ze vroeg Smith of die vanwege de verkiezingen graag wilde scoren met het succes van de handtekeningenactie. Dat sloeg dus nergens op want een burgemeester staat buiten de verkiezingen. Maar Harry Smith vond het allang goed: 'Alles wat er toe bijdraagt om ons postagentschap terug te krijgen, is meegenomen', antwoordde hij gevat.
+ Dankzij de krokusvakantie is er de afgelopen week minder door Muiden geslopen dan in een gewone werkweek. Dat er toch nog zoveel auto's en vrachtwagens – maar ook motoren, brommers en fietsers – door het rode licht voor de sluisbrug rijden, hoort bij de proef, zullen we maar denken.
+ Als het te gek wordt krijgen kleurenblinde sluipers een proces verbaal aan hun broek. Maar de politie is ook maar een mens. Er werden uiteindelijk heel wat minder bekeuringen uitgeschreven dan de overtreders verdienden. Hoewel, verdiend: je moet bij toeval ontdekken dat er een stoplicht staat. Daar komt bij dat de verleiding groot is om even over de brug te schieten, zodra je merkt dat je voor niks staat te wachten. Allemaal moeilijkheidsfactor 10, dus Bromsnor knijpt een oogje dicht.
+ Voor de Keetpoortsluis staat de waarschuwing dat het verkeer door Muiden van 7 tot 10 uur gestremd is. Misschien moet de gemeente toch maar een stap verder gaan door hier meteen maar de verzinkbare barricades te installeren, waar ze het in eerste instantie over hadden. Als dat gebeurt, kunnen de auto's vanaf deze plaats Muiden niet in, maar wel uit. Zo'n ingreep schijnt veel simpeler te verwezenlijken te zijn dan het complexe systeem van een paaltje aan beide kanten van de sluisburg tijdens de spitsuren. Anders hadden ze het laatste natuurlijk al lang gedaan, zeker nu duidelijk is dat je daarmee scoort bij de bevolking. Zo vlak voor de verkiezingen is dat mooi meegenomen voor een wethouder.
+ Mogelijk wordt nog dit jaar begonnen met de kapitale restauratie van de Groote Zeesluizen. Het herstel zal een miljoen gulden gaan kosten (€ 453.780, 20 om precies te zijn). Wanneer het eenmaal zover is, zal de sluis minstens twee maanden gestremd zijn. Mocht de sluisbrug er een tijdje uit moeten, dan komt er waarschijnlijk zolang een noodbrug, in elk geval voor voetgangers en fietsers. De werkzaamheden vinden plaats in de stille tijd. De stille tijd voor het waterverkeer, wel te verstaan - niet voor het wegverkeer.
+ Nu we het toch over noodvoorzieningen in Muiden hebben: het is de bedoeling om in afwachting van de tweede lokale burg naast de grote brug in de A1 zolang een baileybrug over de Vecht te slaan.
+ Volgens hardnekkige geruchten gaat het witte sluishuis tòch in de verkoop. In elk geval is het alsnog de bedoeling dat de installatie, die de sluisbrug draaiende houdt, wordt overgeplaatst van het sluishuis naar de ruimte onder het sluiswachterhuisje. Zou mooi zijn als de politie in het sluishuis trekt, zodra dit vrijkomt. Kunnen ze vanuit het raam de automobilisten bekeuren, die door het rode licht rijden.
+ Ook al klinkt het futuristisch, het is niet uitgesloten dat tegen die tijd het technologisch inzicht van de wethouder zo hoog ontwikkeld is, dat hij een even revolutionaire als gewaagde stap aandurft, te weten een oplossing voor het sluipprobleem, die je bijzonder verrassend, zo niet overrompelend mag noemen, namelijk: tijdens de spits twee keer vanuit het sluishuis een paar stappen naar buiten doen. Eén keer om twee paaltjes voor de brug te planten en een keer om ze weer te rooien.
+ Het sluishuis was al eerder politiepost. Dat wil zeggen: nog niet zo gek lang geleden zat er een bordje op de deur, waarop stond dat de waterpolitie hier was gevestigd. Het was een mooi bordje, maar er heeft nooit een politieman in het sluishuis gezeten, laat staan een waterpolitieman.
+ In het laatstverschenen clubblad van S.C.Muiden staat onder de titel 'Gerrit' bij een reigerveer met een streepje erdoor een gevoelig gedicht. De onbekende dichter dicht:
Gerrit.
We hebben heel even gewacht om af te trappen
Met jou in gedachten was beginnen bijna niet mogelijk
Vleugellam als menig team
Kwam jij bruut om het leven op het wegdek van jouw zo vertrouwde sluis.
Gerrit. We blijven je herinneren zoals je was.
Zo wijs en gebekt.
En wij hopen dat jij de daders vergeeft, die je hebben genekt.

+ Ook al is Gerrit de havenreiger niet meer, Mieke Willig kan nog elke dag naar hem kijken. Een meneer uit Bussum, die in de krant een stukje over het drama op de sluisbrug las, herinnerde zich dat hij in de zomervakantie een mooie foto van Gerrit gemaakt had. Hij was zo vriendelijk die aan Mieke te overhandigen. 's Werelds eerste pratende havenreiger staat nu in een lijstje in het sluiswachterhuisje.
+ Een belangrijk aspect van het duale stelsel is, dat het wethouderschap nog maar één stap van het burgemeesterschap verwijderd is. Maar binnenlopen is er nog niet bij voor de nieuwe wethouders. Want tussen de honorering van de B en de W gaapt in kleine gemeentes nog een kloof. Je doet het meer voor de eer.
+ Zouden wethouders die burgemeester willen worden wel weten dat je daar op z'n minst je mulo voor moet hebben afgemaakt?
+ Nog steeds heet het halfuurtje voor de raadsvergadering waarin je als burger je mening mag geven over voorstellen die op de agenda staan het 'vragenhalfuurtje'. Een malle naam want het is niet de bedoeling dat je vragen stelt. Wat niet erg is want de meeste insprekers willen maar één ding weten: of het gemeentebestuur wel goed snik is.
+ De vrijwilligers in Muiden, die huis aan huis folders en verenigingsorganen rondbrengen, houden een lijst bij van adressen, waar valse honden stilletjes achter de deur op de loer liggen om in hun hand te gaan hangen, wanneer ze drukwerk door de brievenbus laten glijden. Laatst liep er een folderbezorger met zijn rechterhand in verband. Er was weer een nieuwe hond bij gekomen. 'Eerst beet hij en toen blafte-ie pas, de gluiperd' verzuchtte het slachtoffer.
+ Voor wie mocht denken, dat alles al vast staat: op 25 maart beslist de Tweede Kamer over de Vijfde nota van minister Pronk, en daarmee ook over het lot van de Bloemendalerpolder. Zoals u waarschijnlijk wel weet stelt Pronk voor deze polder samen met nog twee andere landelijke gebieden uit het Groene Hart te schrappen om ruimte te maken voor grootschalige woningbouw. Wie hiertegen wil protesteren kan Tweede Kamerleden benaderen, alleen of met z'n allen, door te schrijven naar de vaste commissie voor VROM, postbus 20018 – 2500 EA Den Haag.
+ Werp nu niet meteen tegen dat een protest zinloos is, omdat alles toch al bekokstoofd is. Inderdaad onttrekt zich aan ieders ontneming wat er zich afspeelt tussen Den Haag en Haarlem, Amsterdam en Almere en Weesp en Muiden. Zeker nu speculanten en wethouders de slag lijken te hebben gewonnen werkt het verlammend, dat landpikkertje. Toch kan verzet nog wel degelijk zin hebben. Tegenstanders van een Bijlmer in de polder staan sterker dan ze waarschijnlijk zelf denken. Al was het alleen maar omdat de Bloemendalerpolder met zijn ligging aan de Vecht deel uitmaakt van het Blauwe Netwerk, en dat is toevallig wel de halsslagader van het Groene Hart.
+ Bel Woerden: 0348 428 926 en ze vertellen je dat de leden van het bestuurlijk platform Het Groene Hart wel gehoord zijn over de stukken groene long die bedreigd worden, maar dat er niet naar hen geluisterd is. Op een groepje na dat belang heeft bij grootschalige woningbouw, voelt niemand van dit platform er voor dat er nog iets afgeknabbeld wordt van de laatste restjes natuur in de Randstad.
+ Maar kunnen de voorstanders van een groene polder ook wat bereiken? Zeker wel, als je nagaat wat er zoal aan instanties in Het Groene Hart samenwerkt. Maar liefst 4 ministeries, 3 provincies, 67 gemeenten, 10 waterschappen, de ANWB, Natuur en Milieu, de Westelijke Land - Tuinbouworganisatie en de Kamers van Koophandel in Rijnland. Geen kleine jongens, maar als totaal is het een log lichaam. De kunst is om hier beweging in te krijgen, zeker als je zo klein bent als Calimero en alleen maar kan piepen dat het niet eerlijk is.
+ Als excuus voor de verstedelijking van Bloemendalerpolder wordt vaak aangevoerd dat de polder niet mooi meer is. Nu kun je daar over twisten, maar ook als de polder inderdaad niet mooi meer zou zijn, hoeft-ie nog niet volgegooid te worden met woningen en bedrijven. Dan máák je 'm gewoon weer mooi.
+ IJburg loopt helemaal niet zo best. De huizen zijn veel te duur, het duurt allemaal veel te lang en er wordt te weinig verkocht – ook al luidden eerdere berichten heel anders. Amsterdam zal wel gedwongen zijn een sociale draai aan IJburg te geven, want leegstaande woningen kan natuurlijk niet. Kunnen de modale Amsterdamse woningzoekers toch nog in IJburg terecht. Hoeft er geen Vinexbouw van 5000 woningen in de Bloemendalerpolder te komen. Toch?
+ Het viel niet op tussen al dat nieuws van de laatste tijd, maar daarom is het niet minder belangrijk: het kabinet ziet af van verdere landaanwinning in het IJsselmeergebied. Dit vanwege de klimaatsverandering en de behoefte aan zoet water. Dag Markerwaard!
+ Bram Heijdra heeft zijn grote magneet tijdelijk ingeruild voor een kleintje. Hij wil voor de verandering even alleen op dubbeltjes vissen. Hoewel de opbrengst de laatste dagen meevalt, haalt Bram geen uurloon uit de sluis, liet hij weten. Het valt hem op dat het oud geld van Floris V niet zwart is, zoals aan de kant van Alma.
+ Laat de Kabelkrant Muiden niet een beetje in de steek de laatste tijd? Er gebeurt van alles, maar je ziet lang niet alles terug op de buis. We waren toch commercieel geworden?
+ Bakker Sticker, bekend van zijn safari, gaat vanaf 25 februari op de engelse toer. 'See you soon in our tea room!' staat in zijn folder. Muiers die Engels spreken weten waar ze moeten zijn. Alle anderen hebben een maand de tijd om Engels te leren, zodat ze ook van de aanbiedingen kunnen profiteren.
+ De VVD, op verkiezingstournee in eigen dorp, overhandigde op Florisberg een rode tulp aan een oude dame. 'Wat aardig om mij een tulp in de kleur van mij partij te geven' was haar reactie.
+ In de Muidense groepspraktijk had je indertijd een dokter die graag in de zielenroerselen van zijn patiënten dook. Kwam er een Muidense bij hem met een zeer been. Keek de dokter haar diep in de ogen. Vraagt hij: 'Mevrouw, bent u wel gelukkig?' Antwoordt ze: 'ik wel, maar mijn been niet'.
+ Het gros van de Muider huisvrouwen beschikt overdag niet over een auto. Dan is manlief er immers mee naar zijn werk. En aangezien het postkantoor in Weesp 's avonds dicht is, betekent dit: òf met de bus òf met de fiets naar Weesp. Maar bij rijwielhandelaar Piet Logchies is nu juist moeder de vrouw overdag met de auto weg. Daarom moet ook Piet met de fiets naar Weesp als hij geen lift krijgt. Zou hij met de bus naar het postkantoor gaan, dan moet zijn zaak urenlang op dicht. En dat wil Piet Muiden niet aandoen.
+ Van de ruim achtenhalf honderd ondertekenaars van Ons Postagentschap terug' schreven er een groot aantal achter hun naam: 'Nooitgedacht'. Begrijpelijk, wie had ooit gedacht dat het Postagentschap zou worden opgeheven.
+ Een voordeel van het verdwijnen van het postagentschap is dat Muiden er een ontmoetingspunt bij heeft. Het postkantoor in Weesp.
+ Opgevangen: 'Zolang er geen stopstreep voor de sluisbrug staat, blijf ik gewoon door het rode licht heen lopen. Hij kan me wat, die Schulp'.
+ Sketch voor 1 Dame en 1 Heer aan een ontbijttafel in Muiden. Hij: 'Overdrijf je niet een beetje?' Zij: 'wat heb ik nu weer verkeerd gedaan?'. Hij: 'Sinds de watermeter geplaatst is, schenk je me maar een half kopje thee in'.
+ Voor wie het nog niet wist: de verse keutels vliegen je niet alleen om de oren vanaf internet, ze worden ook altijd keurig in drukvorm als muurkrant opgehangen bij de Hoek. Bovendien staat elke nieuwe lading nog dezelfde dag in het Groot Keutel boek bij Ome Ko. En De Mol prikt steeds een bloemlezing op zijn mededelingenbord naast de bar. Allemaal voor de digibeten onder ons.
+ 'Wat hoor ik, schrijf jij rooie oortjes?' 'Ik neem aan dat je de keutels bedoelt?' 'Dat zeg ik: rooie oortjes, rare praatjes'. Rare praatjes? Waar ben ik aan begonnen. Waar ben ik mee bezig.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: