NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS Oranje keutelkransjes voor bij de thee.
05-feb-2002
+ Het Oranjezonnetje. De jurk. De hoeden. De tango. De tranen. De oranje rookbom. Het spandoek met 'Kus de kikker, Max'. En natuurlijk de Oranjezoen op het balkon, waar heel Nederland reikhalzend naar had uitgezien. Muiden zwijmelde mee. Als het niet thuis voor de TV was, dan wel voor het grootscherm in tent of kroeg. Alles liep naar wens. Het bier uit de tap. De jus over de hutspot. De lampionnenoptocht met Crescendo. Het Oranjebal.
+ In navolging van Sharon hadden ook Desirée en de bloemenboys hun etalages een extra Oranje accent gegeven. Floris V kon je amper binnenkomen vanwege alle oranje ballonnen rond de voordeur. De Muiderhaven had precies zo'n vracht ballonnen aan de deur hangen. Je zou haast geloven dat ze gezamenlijk ingekocht hadden voor de kwantumkorting.
+ De 25 uitverkorenen uit Muiden en Muiderberg, die vrijdag op uitnodiging en kosten van de gemeente naar de Endemol vertoning in de ArenA mochten, hebben zich prima vermaakt. Voor het feest losbarstte moesten ze zich wel tot twee keer toe legitimeren. De biertjes moesten ze zelf betalen. Het was evenementenbier, dus je kon lekker doordrinken. Maar daar hadden ze de volgende morgen toch wel een hard hoofd in.
+ Niet iedereen geloofde in het oranje sprookje. Er waren echtparen die liever niet aan hun eigen trouwdag herinnerd wilden worden. Ook had je stadgenoten die de oranje franje beu waren. Ze wisten te vertellen dat de vader van de bruid er niet bij was omdat hij te vroeg uit het vliegtuig was gestapt, en dat de kersverse prinses niet met haar zakdoekje maar met haar verblijfsvergunning had gezwaaid. Nét goed dat ze het feestgedruis niet konden ontlopen - zelfs niet door in bed te blijven, want de TV dreunde overal door de muren. Hadden ze maar mee moeten doen. Bij zo'n spontaan volksfeest kun je niet achterblijven. Al was het maar voor de buren.
+ Er worden momenteel onderhoudswerken aan de sluisbrug uitgevoerd. Erik Rijksen, die met zijn tweemastklipper Averechts achter de sluis ligt, kan erover meepraten. Hij moest vrijdag de 1ste februari voor de NOB naar Amsterdam, waar de volgende dag een trouwerij zou zijn. Omdat de Groote Zeesluis vanaf woensdag 30 januari gestremd was, moest hij die dag al vroeg het Zuiderzeegat uit. Erik kan pas zaterdagavond 9 februari weer terug naar zijn stek. Dan moet de klus aan de brug geklaard zijn. Moet je een dagje naar Amsterdam. Ben je bijna twee weken weg.
+ Nee, het was geen brandweeroefening met rookbommen in het gemeentehuis. Het was een vergadering van 1050 jaar Muiden. In deze bijeenkomst stak een gewichtig personage een dikke sigaar op. Zijn voorbeeld werd door anderen gevolgd. Er werd lustig op los gepaft. Een rookverbod voor openbare ruimten? Nooit van gehoord. Zeker nieuwste geschiedenis.
+ Omdat Rinus van Ast druk was met het vieren van zijn 62ste verjaardag, sloeg hij een repetitie bij Crescendo over. In de halve eeuw dat hij zijn partij meeblaast, was dat niet vaak gebeurd. Hij werd dan ook zozeer gemist dat de Muider muzikanten onder het motto 'als Rinus niet naar Crescendo komt, komt Crescendo wel naar Rinus' naar De Blauwe Wereld togen om de gouden jubilaris een serenade te brengen.
+ In de Bloemendalerpolder dartelen al vanaf eind januari lammetjes in de wei. Zo vroeg is de lente nog nooit begonnen. Natuurlijk is het niet zo dat de ooien het warme weer hebben afgewacht voor hun worp. Je kunt niet zomaar even aan het lammeren slaan, zodra het zonnetje lekker schijnt. Gezien de vijf maanden draagtijd moeten ze al in september geweten hebben dat het weer eind januari 2002 er zacht genoeg voor zou zijn. Wat natuurlijk óók kan, is dat ze een voorgevoel hadden van wat er in de Bloemendalerpolder staat te gebeuren, en dat ze hun kinderen in de wei wilden hebben, voordat de heipalen erin gaan.
+ Hoe mooi zou het weer moeten zijn, eer er begonnen wordt met de beloofde echte drempel ter vervanging van die nepdrempel die momenteel van de Zuidpolderweg een racebaan maakt? We zijn alweer anderhalve maand verder. Hopelijk gaat het niet jaren duren, zoals bij de beloofde wandelwegwijzer naar het stille weggetje. Als de bezoekers aan Muiden die van het parkeerterrein Mariahoeve komen de 'betere toeristen' waren geweest, die bureau Kolpron Muiden aanbeveelt, dan had het groene bordje er nu vast wel gestaan. Laten we dus maar hopen dat de betere toeristen over de Zuidpolderweg Muiden binnenkomen.
+ Ineens wemelt het van de activiteiten op het politieke front. Je zou haast denken dat de verkiezingen eraan komen. Zo stond de VVD met een oranje kraampje voor de feesttent in Muiden. Ze hadden iets bedacht om het de Muiers niet al te moeilijk te maken: een wedstrijd waarbij je een etentje van € 100 kon winnen. Niet in Muiden, maar in hun eigen Muiderberg. Ze wilden de verwennerij nu ook weer niet te ver doorvoeren. Alles wat je moest doen was een kruisje zetten bij het portret van de lokale lijsttrekker van de VVD. Je kon kiezen uit minister Jorritsma, minister Dijkstal en minister Bökenkamp. Wie van de drie? Makkelijk zat: de bekendste natuurlijk!
+ De VIB mag dan niet kinderachtig uitpakken met zijn wensenpakket voor Muiderberg, ze dragen hun visie wel op een kinderlijke manier uit. Kijk maar naar de verkiezingsposters. Die hangen ook in Muiden, want voor een paar stemmen extra gaat de VIB schaamteloos vreemd.
+ Politieman Henk Jansen wordt door de moeders van Muiden op handen gedragen. Hij stond laatst wéér op de sluisbrug om het sluipverkeer een halt toe te roepen teneinde moeders met kinderen, op weg naar de Jozefschool, vrij baan te geven.
+ Nog steeds weten we niet wat de oorzaak was van de brand, die alweer een half jaar geleden op het kruitfabriekterrein woedde. Wie gedacht mocht hebben dat in de TV uitzending van 'Van Gewest tot Gewest' het grote geheim zou worden onthuld, kwam bedrogen uit. Niettemin was het een onthullende uitzending. Guus Kroon trad erin op als de spreekbuis van alle Muiers, geboren of ongeboren, die betwijfelen of de situatie nu wel echt zo veilig is als de burgemeester beweert. Onze burgervader begrijpt deze onderdanen niet. Het bevoegd gezag heeft toch zeker gezegd dat het veilig is? Wat willen ze nu nog meer?
+ Zijn vermanende woorden werden onderstreept door beelden, die overtuigend aantoonden hoe waterdicht de beveiliging van MCI wel opereert. Je zag met eigen ogen hoe een beveiligingsman met trage pedaalslag rond het hele terrein fietste. Indrukwekkend was ook de ingreep van directeur Henk Schipper. De onverschrokkenheid, waarmee deze het camerateam verzocht zich te verwijderen van het Kruitpad! En de intelligente manier waarop hij zijn verzoek kracht bij zette door het tijdschrift 'PR van heden' voor de camera te houden, zodat het beeld zwart werd. Terecht, anders denken de mensen nog dat je iets te verbergen hebt. Slim!
+ Om de ernst van de veiligheidssituatie op het kruitfabriekterrein te benadrukken, betoogde E.P. Vlaanderen in de raadsvergadering: 'Het gaat hier niet om een papaverveldje'. Een treffende vergelijking, want wat is er nou onschuldiger dan een papaverveldje?
+ D66 is boos op de PvdA, omdat deze in een verkiezingsfolder de kinderopvang zou hebben geclaimd als PvdA activiteit, terwijl D66 het initiatief hier toe zou hebben genomen. Ook zou D66 wethouder Lahnstein, die de kinderopvang overnam van wethouder Leupen, anders dan zijn voorganger de zaken voortvarend hebben aangepakt. Geen idee hoe het precies zit, maar het is beslist geen steekhoudend argument van D66 dat er niet echt schot in zat onder Cees Leupen, want waar zit wèl schot in bij Leupen?
+ Zoals beloofd kom ik terug op die gezellige Vechtavond in de kazerne, u weet wel, toen geboren Ouwe Muier Dick Schulp uit de doeken deed wat er zoal in het zwembad en het badhuis gebeurde toen hij nog een kleine jongen was. De wethouder mag dan hopen bij leven en welzijn de aanleg van het aquaduct mee te maken, toen de tweebaans Vechtbrug er kwam lag hij bij lange na nog niet in de luiers. We hebben het over 1934.
+ De Vecht is al heel oud. Drieduizend jaar geleden was het een delta met terpen, waarop de bewoners beschermd waren tegen zowel het water als vechtjassen. Tot nog geen anderhalve eeuw geleden was het Vechtwater zuiver en zacht als Spa blauw. In 1870 begon de grote industriële vervuiling. Precies in dat jaar. Je kunt het aflezen aan de sliblaag.
+ Dat de Vecht van lieverlee een smerig riool werd, waarin zelfs kadavers voorbijdreven, betekende allerminst dat er minder scheepvaart kwam, integendeel. Tegenwoordig mag je op een zomerdag gerust spreken van files op het water. Nu de recreatievaart op het Amsterdam - Rijnkanaal op het punt staat te worden verboden, komen de boten die daar normaal varen er nog eens bij. Het wordt krankzinnig druk. En dan hebben we het nog niet over het wegverkeer gehad. Over de lengte van de Vecht (veertig kilometer) passeer je 21 bruggen en twee sluizen.
+ Werd er in het verleden al menig robbertje op de Vecht gevochten, vandaag de dag is de rivier het strijdtoneel tussen eigenaren van woonarken en bezitters van plezierjachten. De recreanten beschouwen wonen op het water als oeververvuiling, maar op hun beurt ergeren de arkbewoners zich aan de hinderlijke hekgolven, die ontstaan door veel te snel varen, aan de stank en het lawaai van de boten en niet te vergeten aan alle rotzooi die overboord gegooid wordt. Over en weer gaan de middelvingers omhoog.
+ De woonarkbewoners mogen de pleziervaart dan verwijten dat er te hard wordt gevaren, soms zit er niets anders op dan een flinke dot gas te geven, want de openingstijden van de bruggen zijn niet overal even goed op elkaar afgesteld. Ze kunnen de vaarsnelheid nu wel terugbrengen van 9 naar 6 km per uur, zoals onlangs gebeurd is, zolang je moet racen om de volgende brug te halen houdt niemand zich hier aan. Ook helpt het niets om te weten hoe hard je precies vaart – wat tegenwoordig kan door met een chronometer in je hand de vaarttijd tussen twee speciale oeverborden op te nemen. Het Vechtbeheer gelooft heilig in deze nieuwe service, maar de realiteit is dat de hand aan het stuur nog onverminderd voor het heffen van de middelvinger gebruikt wordt.
+ Wanneer het aquaduct er komt moeten de woonboten in de directe omgeving weg voor de duur van de aanleg. Daarna mogen ze terugkeren naar hun vaste ligplaatsen. Het is afwachten of dit voor alle arken geldt, want het is niet waarschijnlijk dat er ook boten in het aquaduct zelf zullen mogen liggen.
+ Bij de restauratie van de Vecht, die alweer een tijd in volle gang is, worden de arken, zij het niet van harte, beschouwd als een deel van het landschap. Wel zullen er een aantal een flink stuk moeten opschuiven om plaats te maken voor de nieuw aan te leggen natuuroevers. Langs deze ecologisch verantwoorde oevers komen in totaal 200 zogeheten 'niet landgebonden' ligplaatsen. Op de Vechtavond was over deze natuuroevers een klacht te horen. Grote vogels zouden verstrikt raken in het ijzerdraad rondom de wilgenmatten.
+ Van de in totaal twaalf kilometer natuuroever langs de Vecht wordt één kilometer aangelegd binnen onze gemeente. Sprekend over het natuurbehoud bezwoer Dick Schulp dat er 300 meter uit de Vechtoever zal worden gebleven als er in de Bloemendalerpolder wordt gebouwd. Het klonk minstens zo overtuigend als indertijd de belofte dat de polder groen zou blijven.
+ De allereerste keutels heetten 'Koprolletjes'. Die naam was afgeleid van Kolpron, het bureau van het aquaductplan. Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en is het eindrapport over het sociaal-economisch onderzoek uitgekomen, óók van bureau Kolpron. Een actueel Koprolletje is dat in het eindrapport van Kolpron geen woord staat over een parkeerterrein in de Noordpolder, een oplossing die Kolpron eerder van harte aanbeval. Dat het parkeerterrein geschrapt is, moet op aandrang zijn gebeurd van het CDA. Zoals bekend is die immers een fervent tegenstander van aangetaste polders is.
+ In het verslag van een Kolpron inspraakavond staat, dat 'uit het publiek een idee naar voren kwam om het vervoer van toeristen per boot te regelen'. Dit moet de vinnige reactie van mevrouw Ties Hilgers, de directeur van het Muiderslot, geweest zijn. Ze viel honend uit tegen op de bejaarde meneer Huiberts van het Kruitpad, die zei bang te zijn dat Muiden de kant van Volendam op zou gaan.
+ Er komen jaarlijks zo'n 20.000 bezoekers in de vesting. Dat brengt 5,8 miljoen gulden in het laatje. Ruim eenderde daarvan gaat naar de watersport, nog eens dik eenderde naar de horeca en maar een vijfde naar de winkels. Als Muiden voor een 'netwerkstad' kiest (wat we al zijn) komen er 25.000 bezoekers voorspelt bureau Kolpron. Eerst tellen, dan geloven.
+ Een vergrijzende bevolking is lokale winkeliers welkom, want senioren doen het liefst hun boodschappen in de buurt. Maar van de andere kant is het zo dat gezinnen meer besteden en dus betere klanten zijn. De leeftijdsgroep 35-55 jaar is dan ook aantrekkelijk voor Muiden, aldus Kolpron. Niet alleen besteden ze meer, ze zorgen met hun vele kinderen ook voor de nodige dynamiek in Muiden. Zeg dat wel.
+ Op de grote vraag naar huurwoningen in Muiden en Muiderberg geeft het Kolpron rapport geen afdoende antwoord, constateert 'De Woningbouw', de woningcoöperatie van Weesp, Muiden en Muiderberg. De gemeente telt momenteel op een totaal van 2,750 woningen 834 huurhuizen (voor wie het nog niet wist: per 1 juni gaan de huren 2,5% omhoog).
+ Wethouder Leupen verzekerde bij de bespreking van het Kolpron rapport in de raad dat er geen flatgebouwen van vijftien etages op Muider grondgebied komen. En nu maar hopen dat de woningzoekenden tevreden zijn met maar veertien etages.
+ Tussen m'n Kolpron aantekeningen kom ik nog ergens een geheimzinnige notitie tegen: 'drijvende terrassen'. Geen idee. Ook heb ik ergens 'eengezinsrijtjeswoningen' genoteerd. Waarschijnlijk om er een keer een potje scrabble mee te kunnen winnen.
+ Een heel enkele keer gebeurt het nog wel dat een Muier bij het verlaten van de kroeg de waarschuwing mee krijgt 'Denk om de tram'. Die gevleugelde uitspraak stamt uit de tijd dat de stoomtram, bekend als de Gooische Moordenaar, door Muiden ploegde. De tram reed vlak langs de huizen. Tussen de voorbij denderende tram en de kapsalon zat maar twintig centimeter afstand. Voor je het wist had je een scheiding in je haar.
+ Meneer Mol van het gelijknamige café toonde zich altijd heel bezorgd. Als zijn klanten de kroeg verlieten, riep hij ze na: 'denk om de tram'. Tot hij op een dag zelf even de deur uit moest om een brief te posten. Meneer Mol rende met de Moordenaar mee om een brief in de brievenbus te deponeren, die destijds aan de tram was bevestigd. Hij zag het paaltje niet. Sindsdien heette de zaak Café Weduwe de Mol.
+ Rozig van het zeilen en de Schipperbitter ging iedereen te kooi. De opstappers, jongens en meisjes door elkaar, lagen in het ruim. Een van de jongens begon vreselijk te snurken, maar plotseling, als bij toverslag, was hij doodstil. De volgende morgen meldde een meisje voldaan dat ze een eind aan het snurken had gemaakt door zijn neus dicht te knijpen. De jongen: 'als het mijn neus was geweest, zou ik me niet zo stil hebben gehouden'.
+ Wat hoort mijn oor? Probeert een landrot de baas te spelen in de haven? Pas op hoor!
+ Ontmoeting in Muiden. 'Hello sir'. 'Hello girls'. 'Are you English sir?'. 'Yes, but I can also speak 'n beetje Nederlands'. 'We speak English, we sit in groep eight. You are Max his opa, toch? Max is a lekker ding. You say to him: greetings van de mongooltjes'.
+ Anne Sjoerd Dikkerboom mailt: 'Weet Ouwe Muier ook wanneer het Muidens kampioenschap bloembaksjouwen wordt gehouden? De bak op de hoek van de Singelstraat/Amsterdamsestraat is dit weekend wederom naar de andere kant van de straat verhuisd, en dit terwijl het de afgelopen dagen toch niet zo hard heeft gewaaid! Desalniettemin hulde aan de sterke man(nen) die hierin aardigheid hebben; er werd zondag stapvoets door de Singelstraat gereden. Hierbij het verzoek de bak ook eens te verplaatsen als er geen feesttent staat!' (Ouwe Muier heeft geen idee, maar doet graag mee als het kampioenschap het in de feesttent wordt gehouden).
+ Het gemeentehuis Muiden is het laatste bastion van Willem de Zwijger.
+ 'Muden sal Muden blyven, Muden sal nimmer beclyven', zei de zeemeermin. Toch eens aan haar vragen wat ze van het Kolpronrapport vindt.