NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS Verkeerde en andere vrolijke keutels.
+ Heel Muiden heeft het kunnen lezen. Voor het raam van het gezellige bric à brac winkeltje van Marjan Halman (beter bekend als Mar Britstra), waar je zo heerlijk binnen en buiten tussen de spulletjes kunt snuffelen, hangt sinds vrijdag een pamflet met de volgende tekst: 'Helaas!!! We moeten eruit. Met pijn in ons hart nemen wij afscheid van ons tweedehands 'warenhuis' op Sluisstraat 6. Hopelijk vinden wij snel een ander geschikt onderkomen.'
+ Helemaal onder aan het pamflet staat waarom ze weg moet. Niet van de eigenaar van het pand Hans Paardekooper, maar van B&W: 'Het college van de gemeente Muiden heeft het besluit genomen om geen winkelbestemming op dit pand te verlenen. Maar was dat niet ook het geval met het woonhuis er pal naast, het kantoor van makelaar Vlaanderen?
+ Marjan is nog niet weg, maar ze heeft wel al haar laatste jaarlijkse speelgoed - en kinderkledingmarkt in het winkeltje gehouden. Jammer, jammer. Een net zo leuke nieuwe plaats in het hart van Muiden is er waarschijnlijk niet, maar er moet iets op te vinden zijn om de handel van Marjan in de vesting te houden. Wie?
+ Het zou trouwens mooi zijn als Hans Paardekooper een deal kon maken met zijn nieuwe buren, die zoveel problemen hebben met de geluidsoverlast van zijn Taveerne De Mol. Die zouden dan op Sluisstraat 6 kunnen gaan wonen, terwijl mensen, die minder moeite hebben met een kroeg naast zich, weer in hun huis komen. Liefhebbers genoeg. Wie weet kan Hans Paardekooper de hoge boetes vanwege de geluidsoverlast verrekenen bij zo'n woningruil. In elke geval is dan van een nood een deugd gemaakt. Iedereen blij: Hans, de oude nieuwe buren, de nieuwe nieuwe buren en heel Muiden natuurlijk, want De Mol moet blijven.
+ Nog meer geluidsperikelen: omwonenden van stadscafé Voorheen Gieling protesteerden tegen de daverende decibellen, die tijdens de Hardzeildagen de Weesper- en Singelstraat op de schaal van Richter zetten. De meerderheid van de buurt is bereid het door de vingers te zien onder het motto: één keer per jaar moet kunnen.
+ Aan de donderslag van donderdag de achtste ging een blikseminslag vooraf. De bliksem vernielde bomen bij Streefkerk en richtte een elektronische ravage in Mariahoeve aan. In menig huis was schade aan apparatuur. Een adres vlak bij de inslag werd wel heel zwaar getroffen. In één klap waren 1 breedbeeld TV, 2 videorecorders, 2 ISDN kasten en 2 telefoons naar de knoppen.
+ Bij de bliksemloterij van Crescendo werden 4500 loten verkocht. Daar stonden maar negen prijzen tegenover. Een troost: de hoofdprijs, de kleuren-tv, was een mooie.
+ Wie gedacht had dat de uitgelichte Amsterdamse Poortbrug zou lijken op de Magere Brug over de Amstel met al z'n lampjes kwam woensdagavond tijdens het proefdraaien voor Muiden Lichtstad bedrogen uit. De lichteffecten zijn zo subtiel dat je het pas ziet als de spots uitgaan. Daar staat tegenover dat je, als ze aan zijn, in het donker heel goed kunt zien dat het een brug is. Niet vragen hoeveel het per lampje kost hoor. Vinden ze niet leuk.
+ Vraagt een van de raadsleden tijdens de proefneming aan een stadsgenoot: 'Hoe vind je het?' Vraagt die: 'Wat?'. Zegt het raadslid: 'De verlichting natuurlijk'. Antwoordt de ander: 'Is het dan al begonnen?' (klik voor het vormen van uw eigen mening naar de foto 'Muiden bij nacht' op de homepage. Het lichtend voorbeeld op de achtergrond is restaurant De Klensput).
+ Het rook de afgelopen weken niet lekker op de Weesperbinnenweg. Dat kwam omdat alle groene en grijze containers van de bewoners in de berm bleven staan. Later kwamen er zelfs nog vuilniszakken bij. Het vuil werd maar niet opgehaald. Pim van Wees, die met de gemeente overhoop ligt (hij claimt dat deze weg deels zijn eigendom is), had een grote aanhanger met bouwmaterialen voor de ark van een van zijn overburen neergezet, er van uitgaand dat hij met zíjn weg mag doen wat hij wil. De vuilnisauto kon er niet langs. In feite was de buurt in overtreding. Je mag containers niet aan de weg laten staan. Maar de politie kneep een oogje dicht.
+ In het Zuiden des lands moeten ze niets van Sint Maarten hebben, maar in de Randstad rukt de heilige op. Ook in Muiden gingen op zondag de elfde van de elfde groepjes kinderen met lampionnetjes langs de deur. Ze zongen 'Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten, de meisjes hebben rokjes aan'. Het was verrassend en onverwacht. Vooral dat laatste, anders hadden de mensen wel snoep in huis gehaald. In Muiderberg waren ze er wèl op voorbereid. Daar is Sint Maarten uitgegroeid tot een dorpstraditie.
+ Sinterklaas maakt dit jaar zijn feestelijke rondgang door Muiden niet op zijn trouwe paard maar in een rijtuig. De oude man kijkt wel mooi uit sinds hij vorig jaar ineens geen schimmel meer tussen zijn benen voelde. Hij komt hier aan in de Hydrograaf van Hollands Glorie, de officiële TV- intochtboot van de Goedheiligman. De burgemeester is al aan het oefenen op zijn toespraak. Het wordt weer de dag van zijn leven.
+ In Weesp arriveert dit jaar Sinterklaas met de klipper 'Anna'. Het is voor het eerst dat ze een grote boot hebben. Door het tekort aan Zwarte Pieten was een kleine boot altijd groot genoeg voor Weesp. Dit jaar zijn er meer Weesper roetmoppen. Vandaar de Anna.
+ Mevrouw Boender is er bijzonder over te spreken dat de gemeente de lap wild bos bij het eind van de Prinses Irenestraat en het Kruitpad heeft verwijderd. De bomen en struiken waren zo ver opgerukt, dat ze bijna haar hoekhuisje ingroeiden en alle licht wegnamen. Het was ook nog eens 'n rotgezicht. 'Er stond van alles wat er aan kwam vliegen en kon wortelen' zegt ze.
+ 'Gevaarlijke populieren', staat er dreigend in het gemeentelijke informatieblad boven een foto van een aantal peppels op de vestingwal. Ab Schulp van de plantsoenendienst betoogt dat dit niet overdreven is: 'Er zal maar een arm van afvallen als er kinderen onder lopen: één tak is al bijna zo groot als een hele boom'. Nu is dat óók weer een beetje overdreven, want de Populus Canadensis Robusta, ofwel de Canadese populier is een kanjer die uit kan groeien tot ruim dertig meter hoogte.
+ Een dergelijke hoogte halen de populieren die het beeld van de oostelijke vestingwallen bepalen nog niet, en het zal er ook niet van komen, want ze gaan deze winter voor de bijl. Allemaal: negen langs de Ton Kootsingel, vijf langs het Ravelijnspad en ook nog eens twee aan de andere kant van Muiden in het Fermanplantsoen. Daar helpt geen moedertje lief aan. De zware takken leveren immers gevaar op als ze op eigen houtje naar beneden komen.
+ Wanneer Canadese populieren een jaar of veertig oud zijn zit hun tijd er op. Dan kunnen ze maar beter omgehakt worden, want dan valt er niet veel eer meer aan te behalen. Je zou de bomen kunnen ontkronen, maar dat is een enorme verminking. Dan blijft er niet veel meer over dan een totempaal, zegt Ab Schulp. Maar wisten ze vroeger dan niet wat ze konden verwachten toen de boompjes werden geplant? Nee, anders dan tegenwoordig wisten ze toen eigenlijk maar weinig van bomen. Men verkeek zich op de levensduur en de uiteindelijke omvang van de boom. En natuurlijk had het snoeien in vroeger dagen vaker en vooral ook deskundiger gekund.
+ Hoe het zij: de kapvergunningen zijn verleend. Gezien ervaringen in het verleden brengt de gemeente dat tegenwoordig stevig onder de aandacht. Als vooraf duidelijk is waarom de beuk erin gaat, zijn er minder spontane protesten te verwachten dan wanneer het vellen al aan de gang of achter de rug is. Lang niet iedereen is overigens gecharmeerd van bomen. Een enkele keer is historisch besef de aanleiding: op de wallen moet het schootsveld vrij blijven. Veel vaker vindt men hoge bomen maar niks, omdat ze licht wegnemen en het uitzicht in de weg staan. Maar Ab Schulp onderstreept met nadruk dat dit niet de werkelijke reden is waarom de populieren moeten verdwijnen.
+ Nog niet zo lang geleden lag dat anders. Zo werd indertijd op verzoek van buurtbewoners de rij populieren achter de Kloosterstraat uitgedund. Rigoureuzer dan menigeen lief was, naar achteraf bleek. Men schrok van de kaalslag. Maar die is nu dus onherroepelijk. Het is overigens niet de bedoeling dat er nieuwe aanplant komt. Wel krijgt het huidige struweel volop de kans om uit te dijen.
+ De ware natuurliefhebber neemt natuurlijk persoonlijk afscheid van de populaire populieren. Vooral van die tweestammige in het plantsoen bij het gebouwtje van Crescendo. Een stoel of plakoksel heet zo'n speling van de natuur. Eén troost: houthakkers halen niet alleen plakoksels weg, ze krijgen ze ook.
+ Volgens WeesperNieuws van 13 november zegt Gedeputeerde Meijdam als toelichting op het plan van de 5000 woningen in de Bloemendalerpolder, dat hij van de wethouders van Weesp en Muiden begrepen heeft dat een veel groter aantal dan duizend woningen in deze polder 'zeer wel' bespreekbaar is, en ook dat de provincie zich heeft gebaseerd op uitspraken van de wethouders. We hebben het niet zelf bedacht, we hebben gereageerd op opmerkingen uit de regio zelf, betoogt hij. Politiek spelletje van Meijdam? Foutje van de krant? Toch geen dubbele agenda, heren?
+ De Bloemendalerpolder volbouwen is net zoiets als een tube tandpasta leegknijpen. Als het eruit is krijg je het er niet meer in.
+ Zoals van de brug af te zien is, hangen er grote gifgroene netten tegen een van de torens van het Muiderslot. Heeft niets met een of ander feestelijk gebeuren te maken. De goten worden vernieuwd en de daken gerepareerd. Volgens de Arbo-wet moeten de steigers tegenwoordig worden afgeschermd. Vandaar. Het zijn vangnetten voor vallend gereedschap.
+ De leden van de woningbouwvereniging Ons Belang boffen dat de Muidense woningbouw in juni met die van Weesp fuseerde, want ze worden allemaal verrast met een onverwacht extraatje. Vóór de Kerst ontvangt iedereen zijn waarborgsom terug, die hij indertijd gestort heeft, plus de rente-op-rente.
+ Het kan bij elkaar een behoorlijk bedrag zijn. De afrekening loopt op van fl. 8,03 tot dik in de zeshonderd gulden. Deze grote verschillen worden niet alleen bepaald door de hoogte van de waarborgsom die ooit betaald werd (bij de oudste huizen uit de jaren veertig was dat fl. 6,25 en tegenwoordig is het fl. 250, -) maar ook door de duur dat het geld heeft uitgestaan.
+ Veel leden zullen het als een douceurtje beschouwen. Maar dat is het niet. Iedereen heeft gewoon recht op terugbetaling van de waarborgsom plus rente. Maar wie denkt daaraan? Je wordt er pas aan herinnerd als je je sleutelgeld terugkrijgt. Vrijwel niemand weet dat je ook zonder te verhuizen na een bepaalde tijd dat geld op kunt vragen.
+ De woningbouwvereniging weet natuurlijk wel dat met deze massale 'uitkering ineens' ook leden die normaal niet in aanmerking voor teruggave zouden komen vanwege de staat waarin hun huis verkeert, mee profiteren. Maar dat heeft men er wel voor over, want de woningbouwvereniging vaart er zelf ook wel bij. Ze zou immers nog meer aan rente-op-rente kwijt zijn, als de uitbetaling werd uitgesteld. Rest de vraag: waar doen ze het van? Het zal de leden een zorg zijn. Het is gewoon een mooi meevallertje voor die dure feestdagen.
+ Dat niet alle keutels leuk zijn, had u al gemerkt. Wat denkt u van deze? In de vesting overlijdt een vrouw van midden vijftig. De familie doet aangifte op het gemeentehuis en stuurt de gemeente ook een rouwkaart. De woning van de overleden vrouw staat enige tijd leeg, als bij de post een brief van de gemeente zit, waarin op nogal verwijtende toon wordt gesteld dat ingezetenen die verhuisd zijn de gemeente daarvan in kennis dienen te stellen. Op het gemeentehuis weet men inmiddels waarheen zij verhuisd is.
+ Lichte paniek in het kassahuisje van het Muiderslot. De eerste bezoekers kwamen er aan en het kassarolletje voor de toegangsbonnetjes was op. Erger was dat ze door de voorraad rolletjes heen bleken te zijn. De 'kassist' van dienst dook in wanhoop in de vuilcontainer. Wie weet lag daar nog een rolletje in. Of anders een half rolletje, of desnoods een bijna leeg rolletje. Als er nog maar wat op zat. Vraagt een buurtbewoner die hem in de container ziet wroeten: 'Heb je honger, jongen?'
+ 'Muiden verliest door blunderende scheidsrechter' luidt de kop in de Nieuwe Weesper. Er staat een foto bij van een damesduel om de bal. Op dezelfde pagina staat bij de kopregel 'Dames Muiden een maatje te klein voor Ter Leede' een foto van onmiskenbare mannen die om de bal vechten. Allemaal wisselspelers moet je maar denken.
+ Op de voorpagina staat een foto van wie anders dan onze burgemeester. Hij spreekt twee onbekende heren toe tijdens de uitslagenbijeenkomst van de nieuwe gemeente Wijdemeren, waarbij het CDA zo goed uit de bus kwam. De fotograaf zag natuurlijk zijn kans schoon, toen hij een vertegenwoordiger van het bevoegde gezag ontwaarde.
+ Is het u ook wel eens opgevallen hoe vaak raadsleden zwaaien? Ze moeten wel. Elke keer dat ze niet zwaaien kost het een stem.
+ Eric Hoetmer zou graag rode stenen willen zien voor de drempels op de T-kruising Nooitgedacht – Zuidpolderweg. Vind je het gek. Zijn snackbar heet de Rode Loper.
+ Volgens raadslid Frits van Rossum dienen gemeentelijke brieven met een definitief karakter volledig ondertekend te worden en verdienen de minder definitieve brieven niet meer dan een paraafje. Op een klein stukje handtekening kunnen ze je niet pakken, zal Frits gedacht hebben.
+ Dezelfde Van Rossum over de notulen, waarin zijn naam ontbrak: 'Je zoekt altijd het eerste naar je eigen naam in zo'n stuk'. Dat is niet alleen waar, het is nog eens een keer eerlijk ook.
+ Als je de notulen moet geloven is op 30 oktober in Muiden het wereldrecord snel vergaderen gebroken, De vergadering van de gemeentelijke commissie C in de Kazerne werd geopend om 21.00 uur en gesloten om 21.00 uur. Ze waren inderdaad razendsnel, maar zò snel?
+ Hoi Ome Ko, schreef een groep jonge vrouwen uit Nijkerk, die als opstappers mee waren geweest met de Muider Hardzeildagen. Ze stuurden Alma en haar medewerkers als dank voor het aangenaam verpozen een groot roze T-shirt, zoals ze die zelf droegen toen ze in Muiden aan het stappen waren. Op het shirt stond de pakkende tekst: 'Spannend. Goddelijk. Intellectueel. Vurig. Verleidelijk. Genietend Blond.' Nota bene uit Nijkerk!
+ Na het jaarlijkse uitstapje van Jan Melis met vrouw en vrienden (ergens in het land 'beesies kijken') werd er altijd gegeten in een Muider restaurant. Vroeg de eigenaar na afloop ; 'En, hoe vond u het Ome Jan?', dan was het antwoord vaste prik: 'Wel een beetje weinig'. En toen hem een keer gevraagd werd hoe hij de biefstuk vond, zei hij: 'Toevallig, toen ik een aardappel opzij schoof'.
+ Een Muiderberger had het te doen met de armste Muier, die wilde weten op welke plaats de rijkste Muier staat op de laatste lijst van de vijfhonderd best bedeelde Nederlanders. Die lijst staat in het yuppenblad Quote, maar bruin kon dit peperdure blad niet trekken. Om de armste Muier te helpen kocht de edelmoedige Muiderberger de nieuwste Quote voor hem. Zelf was hij helemaal niet nieuwsgierig.
+ Wat Quote te melden heeft? Stadsgenoot Cor de Wit met zijn tuinartikelen is gezakt van de 336ste naar de 347ste plaats. Dat is nog altijd goed voor fl. 110 miljoen. Cor zelf vindt het maar niks, die publieke belangstelling voor zijn persoon. Hij geeft, zo staat in Quote te lezen, geen cent voor het luxe leventje van de doorsnee miljonair.
+ 'Ik kan wel in het Gooi gaan wonen, maar dat trekt me gewoon niet' zei hij destijds in een interview - en hij bleef in Muiden in zijn rijtjeshuis zitten. Inmiddels staat er een riant optrekje op papier, op het Van der Vlietterrein, maar het interview is dan ook al van vier jaar geleden. Onze rijkste Muier heeft een aversie voor Internetbedrijven. Toch surft hij trouw naar muideninfo.nl. Daarom vanaf deze plaats: trek het je niet aan Cor. Muiden is rijk met je. Die andere Ouwe Muier is gewoon stinkend jaloers.
+ Er kwam een wantrouwig mailtje binnen. Wat dat potjeslatijn van vorige week te betekenen had. Plenus sacculus est aranearum staat voor: de geldbuidel is vol spinnenwebben. Anders gezegd: ik ben weer door mijn AOW heen.
+ Als Smith het in zijn hoofd haalt om het nog één keer over het zogenaamde brandje te hebben, noem ik hem de zogenaamde burgemeester.
+ Ik vertolk, ik vertolk, de gevoelens van het volk (met dank aan Corrie Vonk).