- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Keutelkusjes voor het aquaduct, keutelklappen voor Groot Muiden.

+ Hoewel uw en mijn hoofd niet naar keutels staan, heb ik besloten door te gaan alsof de grote aanslag er niet geweest is. In het licht van de onvoorstelbare gebeurtenissen is alles wat hier speelt natuurlijk volstrekt onbelangrijk. Maar ik gun het de daders gewoon niet dat zij ons leven verstoren, laat staan vergallen. Ik blijf dus wat ik noem 'kibbelen in het klein'. Dat kan, zoals u weet, plagerig maar soms ook venijnig zijn. Als je er op uit bent zoveel mogelijk mensen mee te krijgen met jouw kijk op een leefbaar en levendig Muiden, moet je nu eenmaal prikken uit delen. Hetgeen - om met een bekende wethouder te spreken – niet onverlet laat dat wij hier allemaal in wezen hetzelfde nastreven.
+ De uitkomst van de commissieavond over de aquaductplannen stond op de kabelkrant. Mijn collega hobbyjournalist Matthijs Wink heeft alles perfect, dat wil zeggen: juist, kort en bondig, samengevat. En met de gepaste terughoudendheid, want denk erom dat het er niet om loog wat er die avond gezegd werd.
+ Het was nogal een kluif, waarin de commissie haar tanden moest zetten. U hebt ze gezien, die drie varianten voor Groot Muiden. Ze stonden in de extra editie van het gemeenteblaadje. Met de eerste twee was men snel klaar. Niemand die trek had in massale bouw bij het aquaduct, waar de raad nog geen jaar geleden zo verrukt van was. Maar óók de voorkeur van B&W: een vol te bouwen Bloemendalerpolder, werd onderuit gehaald, zowel door de ruim tachtig koppen tellende publieke tribune als door alle partijen min één.
+ Zoals voorspeld nam het CDA een uitzonderingspositie in. Het CDA gaat altijd door Dick en Dun met zijn leider Schulp mee. De voorzichtige wens bijvoorbeeld, waar het CDA mee kwam, om toch maar wat meer groene buffer tussen Muiden en Groot Muiden te creëren, was beslist geen kritiek op het plan. Het moet de neerslag geweest zijn van overleg met de eigen wethouder. Dick Schulp zal niet helemaal gerust op de afloop zijn geweest, want de spontane reacties in Muiden op de extra editie met de drie kleurplaatjes waren niet mis te verstaan.
+ Het spelletje van het CDA om de weilanden achter Klapwijk, die waren volgetekend met huizen, toch maar gewoon weilanden te laten blijven, was nogal doorzichtig. De truc is bekend: laat een stukje van het grote voorstel vallen en je haalt de hele buit binnen. Klapwijk zal er niet intrappen. Hoeft niet: het bebouwen van de Bloemendalerpolder in de voorgestelde vorm gaat niet door. Hoewel…
+ Dat het voorkeursplan van B&W in de extra raadsvergadering op 27 september zal worden afgewezen, is niet 100% zeker, want de 'toegevoegde' commissieleden mochten er dan wel hun zegje over doen: zij zitten niet in de gemeenteraad. Het zijn de raadsleden, die de uiteindelijke keus maken, en dat zijn bijna allemaal dezelfde mensen, die indertijd unaniem instemden met het overmoedige plan om Muiden 'op de kaart' te zetten.
+ Maar veel raadsleden twijfelen. Ook hebben ze ronduit de pest in dat B&W hen met de drie varianten overviel alsof ze gewone burgers waren. En aangezien bovendien bleek dat de kiezers niet bepaald kapot waren van die plaatjes, waar niks van klopte, zit het er dik in dat de meerderheid van de raad eieren voor zijn geld zal kiezen. De verkiezingen staan immers voor de deur.
+ Dit geldt natuurlijk niet voor het CDA met zijn traditioneel volgzame aanhang. Wat Schulp ook doet – en dat is niet altijd goed – hij blijft buiten schot. Het CDA komt straks niet beter of slechter uit de stembus dan alle andere jaren.
+ Niet alleen de truc met de weilanden (het gebied dat de projectleider van het adviesbureau Kolpron, dat de plannen ontwikkelde, in zijn toelichting 'de driehoek onder het kruitvat' noemde!) viel in het water. Hetzelfde gebeurde met de bekende multiple choice truc: leg drie voorstellen neer en help de twijfelaars over de streep door je eigen voorkeur aan te wijzen. Tien tegen een dat ze met je meegaan, omdat ze er geen moment bij stilstaan dat er wel eens meer keuzes zouden kunnen zijn dan de drie die zij voorgelegd krijgen.
+ Ook deze wie-van-de-drie-truc is niet gelukt. Te veel kritische Muiers in de zaal en te veel 'toegevoegde', nog niet als raadslid gemangelde commissieleden, achter de lange tafel. En zo gingen zowel de mooie praatjes als de mooie plaatjes de prullenbak in.
+ Wat de mensen op de publieke tribune en bijna alle commissieleden dan wèl wilden? Om te beginnen een aquaduct, en dat liefst op korte termijn. Ook woningen voor de eigen jonge mensen staan op het verlanglijstje. Een en ander houdt in: heel wat minder huizen en heel wat meer groen dan op het plaatje. Een Bloemendalerpolder met wat bebouwing, op een afstandje van de vesting (de 'kern' volgens het Kolpron rapport) – het zal niet op bezwaren stuiten.
+ Ook al hield wethouder Leupen vol dat het een goed plan is: B&W zal toch echt met een betere invulling voor de dag moeten komen. Dat de rol van adviesbureau Kolpron is uitgespeeld, is duidelijk. Het college zal moeten uitkijken naar een, zoals de vergadering verwacht, 'creatief bureau', voor een aantrekkelijk en haalbaar kleinschaliger plan.
+ Raadslid Vlaanderen viel fel uit tegen Kolpron. Hij liet niets van het rapport heel. Nu was dit voor E.P. iets makkelijker dan Dick Schulp aanpakken, de geestelijke vader en onvermoeibare ijveraar van het aquaduct. Met Kolpron hoeft Vlaanderen niet verder, maar met Schulp wèl. Misschien. Mogelijk. Eventueel. Desnoods.
+ E.P. hing een denkbeeldige krans om het standbeeld van Schulp, dat er nog niet staat. Hij prees Dick's even beroemde als onvolprezen brainwave: zijn eureka om het verkeer onder de Vecht door te sturen. 'Briljant' slijmde Vlaanderen. Dick was er stil van. Tot hij zich herinnerde dat hij Groot Muiden moest verdedigen. Hij betoogde dat het feit dat de hele zaal zich tegen de plannen keerde, nog niet betekende dat ook de hele bevolking niets van een volgebouwde Bloemendalerpolder zou moeten weten.
+ De vestingbewoners waren inderdaad opvallend afwezig. En wie zwijgt stemt toe. Alleen: waarmee stemt men toe? Vraag het in Muiden en je hoort: een aquaduct en huizen, dat is prima toch? Waarom geen referendum gehouden: 'bent u voor of tegen een aquaduct, en bent u voor of tegen huizen?' Wedden dat Dick wint? Als het maar simpel voorgesteld wordt.
+ Maar dat doet niets af aan het feit dat het even logische als listige idee om een aquaduct in de Vecht aan te leggen onmiskenbaar het idee van Dick Schulp is. Terwijl de toen nog jeugdige Dick anno 1965 stond te kijken naar verkeerstellingen op de oude klapbrug over de A1 verliet de grote gedachte zijn grote mond. Arie Bentvelzen, die een van de tellers was, herinnert het zich nog als de dag van gisteren.
+ Dat de Kolpron varianten door drie van de vier politieke partijen onderuit zouden worden gehaald, was te voorspellen, maar dat de projectleider van Kolpron ook zèlf onderuit zou gaan, was een verrassing. De projectleider bestond het om lekker lui achterover hangend in zijn stoel minzaam het gekeutel van de dorpelingen aan te horen. Hij was duidelijk in zijn nopjes met zichzelf. Alsof hij met zijn presentatie zijn baas een goede dienst had bewezen.
+ Jawel, u leest het goed: dorpelingen. De projectleider, die al een klein jaar met het Muider aquaduct en de bouwplannen in de weer is, dacht dat Muiden een 'dorpje aan de A1' was en sprak dat ook uit. Voor een oude baas in de zaal was dit aanleiding om te mompelen dat we een stadje zijn. Niet dat dit de oude nu zoveel kon schelen, maar hij vond dat de dingen juist benoemen, staat voor de zorgvuldigheid waarmee iemand zijn werk doet, zeker als dit werk duur betaald moet worden. Daar kwam nog bij dat hij het niet plezierig vond voor de man zelf, dat deze niet wist waar hij het over had.
+ Na al dat geleuter van die dwarse dorpelingen vond de Kolpronman het kennelijk nodig een verzetsdaad te plegen. Terwijl alle rokers even de kazerne uit plegen te gaan om buiten een sigaretje op te steken, stond de man van Kolpron middenin in de raadszaal te paffen. Hij werd er van verschillende kanten op gewezen dat je dit niet kon doen, zelfs niet in een achterlijk dorpje, maar dat negeerde hij straal. Zijn onverzettelijkheid dwong de bewondering af van de gemeentesecretaris meneer Aalten. Deze kwam dienstbaar met een asbak aanzetten, alvast een sigaar voor eigen gebruik tevoorschijn trekkend.
+ Een onverbeterlijk baasje, deze projectleider van 'de haalbaarheidstudie over de financiering van een aquaduct door middel van projectontwikkeling'. Al eerder was hij tegenover Muiden en de rest van de wereld afgegaan door zijn onnozele poging de pers het zwijgen op te leggen over dit openbare Kolpron rapport (zie homepage). Maar ook verder was het lachen geblazen. Zo bleek dat hij met het 'kruitvat onder de driehoek' onze kruitfabriek bedoeld had. Ook wist hij te vertellen, dat er 25.000 woningen gepland waren in de Bloemendalerpolder. Een nulletje te veel (wat maakt het uit?) Ook voor de kenners was het smullen toen hij verwees naar de grote bouwmeester Rem Koolhaas ter verdediging van de blokkendozen aan de Vecht.
+ Minder hilarisch, want minder kies, was het dat hij – hoewel 'ons bureau helemaal niet politiek bezig is hoor!' – het wachten op het (door Den Haag voor 2015 toegezegde) aquaduct, vergeleek met 25 jaar wachten aan de klaagmuur. Gelukkig kwam hij niet terug op het 'Manhattan aan de Vecht' waarmee het bureau de massabouw bij het aquaduct aanduidde.
+ Het valt ook niet mee als je door het hele land steeds weer met hetzelfde probleem en dezelfde oplossing moet komen opdraven. Een snelweg, een waterweg, een woonwijk, kantoren, IJmuiden, Muiden, het lijkt allemaal zo op elkaar. Je kunt toch niet van topmedewerker van een internationaal, tot helemaal in Moskou operend adviesbureau, verwachten dat ons stadje hem net zo dierbaar is als het ons is. Een beetje respect is al zo moeilijk.
+ U weet waar het over ging die avond. Maar waar ging het níet over? Niet over de verkeerde tekeningen van Rijkswaterstaat. De lokale brug naast de grote was met de mantel der liefde bedekt. De Muider architect Hendriks, die met veel kritiek en weinig ideeën aan kwam zetten, was het volkomen ontgaan dat de tekeningen van de presentatie niet de juiste waren en een vertekend beeld gaven. Dick Schulp sprak hem niet tegen.
+ De Muiderbergse architect Dinant was beter bij de tijd. Hij overhandigde de voorzitter een alternatief plan van eigen hand. Dinant tekende Groot Muiden uitgestrekt langs de A1: alle bouw verstopt achter twee doorlopende dijken. Zijn plan beloofde een uitzicht van groen, groen en nog eens groen. Zowel vanuit de stad als vanuit de polder.
+ Opvallend was dat er nauwelijks gesproken werd over de financiering. Dat Muiden een zo grote broek had aangetrokken, leek alleen Eric Mackay onverantwoord. Maar de financiering was dan ook niet de eerste zorg. Zo liet de PvdA weten dat de behoefte aan woningen en groen een beter uitgangspunt is dan het geld dat op tafel moet komen voor het aquaduct. Misschien dat om deze reden de kantoorblokkendozen niet echt ter sprake kwamen, zomin als de fantasieloze eenheidsworstwoonwijken met hoogbouw.
+ Ook geen woord over de geschonden belofte van Muiden dat de Bloemendalerpolder groen zou blijven. Of je zou het ietwat wereldvreemde betoog van Hans van der Steen, voor een Bloemendalerpolder als recreatiepark en wetland, als een protest hiertegen moeten zien.
+ Het meest verrast was Ouwe Muier dat vrijwel niemand viel over het plan om het geld, dat nog over zou blijven na het afrekenen van het viaduct, te gebruiken voor een 'kwaliteitsslag' in de vesting. Alweer zo'n doorzichtige truc om de bevolking mee te krijgen. Alleen het CDA had er lovende woorden voor. B&W verdient billenkoek met deze slag in de lucht. Zijn ze nou helemaal? Laten ze de vesting opknappen in plaats van een stad te bouwen, die twee en half keer zo groot is als het huidige Muiden met de drie buitenwijken er bij! Maar wat maak ik me druk. Groot Muiden komt er niet. Tenzij…
+ De meeste commissieleden waren het erover eens dat het te laat is om woningbouw in de polder tegen te houden. Insprekende boeren ontlokten meer gelach dan gehoor met hun pleidooien voor het behoud van de unieke flora en fauna. Han van Wees geloofde zelfs in een collegiale actie om de slordige bouwsels en andere rotzooi die de polder zo ontsiert, op te ruimen. Dat is een uitermate sympathieke gedachte, maar of dat lukt: een modelpolder via het poldermodel?
+ Guus Kroon beweerde dat de Bloemendalerpolder de enige mooie polder is die je te zien krijgt vanuit de trein van Amsterdam naar Berlijn. Gelukkig dat hij die giller goed maakte met de vraag van de avond: 'Waar ligt voor het college van B&W de groene grens van Muiden?'
+ Hadden we de waarschuwingen die D66 al jaren geleden gaf maar niet in de wind geslagen. Met een perfect plan voor een prachtige polder zou je in Den Haag beslist een been hebben gehad om op te staan. Het is nu te laat. Voor een groene inhaalslag in de huidige, door laksheid verloederde polder, hoef je geen greintje begrip, en al helemaal geen medewerking vanuit hogere regionen te verwachten.
+ 'Ze zeggen' dat Amsterdam de Bloemendalerpolder van Muiden tot Weesp heeft ingetekend met een nieuwe Bijlmeermeer voor de Amsterdammers die zich geen woning in IJburg kunnen veroorloven. Wat 'ze zeggen' klopt helaas. Amsterdam liet de tekeningen zien in een drukbezochte bijeenkomst (300 man) met de randgemeenten als Amstelveen, Diemen, Landsmeer en Ouderkerk. Muiden en Weesp waren er niet bij. Niet uitgenodigd, geen tijd of niet geïnteresseerd. Wie zal het zeggen.
+ Is het echt waar dat speculanten en projectontwikkelaars voor dikke bedragen de Bloemendalerpolder opkopen? Ja, dat is echt waar. Vraag het de bewoners aan de noordrand van de Weesper nieuwbouwwijk Leeuwenveld. Omdat ze vreesden voor hun uitzicht en waardeverlies van hun woningen in dit Weesper deel van de Bloemendalerpolder staken ze de koppen bij elkaar. Ze wilden met de hele buurt zo'n zestig meter grond achter hun woningen van de boer kopen om daarmee bebouwing te voorkomen. Ineens verscheen er een projectontwikkelaar tussen de partijen. Drie keer raden wie er aan het kortste eind trekt.
+ Marjan Britstra is op avonden als deze op d'r best. Ze sloeg weer eens de spijker op de kop door een aanval te openen op het plan met de batterij kantoren die als geluidswal dienen. Als een geluidswal van acht meter hoog je verveelt, breek je die eerder af dan een kantoorwand van twaalf meter, betoogde ze. Nog eentje waar veel inzit: terwijl je druk bezig bent met je Bloemendalerpolder annex aquaduct worden Amsterdam en Almere het eens over de grote verbindingsweg tussen beide steden langs Pampus, dwars over het water. Dag aquaduct.
+ Ouwe Muier geeft grif toe dat hij geen verstand heeft van financiën, hoe graag hij ook zijn zakken vult. Gelukkig is 'geld' niet het interessantste hoofdstuk van het vervolgverhaal over het aquaduct. Het zal dan ook weinig indruk maken dat Ouwe Muier zich heeft laten vertellen dat Groot Muiden financieel op drijfzand staat. Om de financiering rond te krijgen, moeten hogere overheden meedoen en die hebben daar nu juist geen zin in, heeft hij uit betrouwbare bron vernomen.
+ Het aquaduct (en de opknapbeurt van de vesting!) vanuit de legesopbrengst bekostigen is uitgesloten, dat begrijpt zelfs Ouwe Muier. Nog los van de veel te lage opbrengst: leges zijn bedoeld om de ambtelijke kosten te dekken en niet om geld mee te verdienen. Via een bankkrediet zou misschien de toekomstige OZB kunnen worden aangesproken, zou je zeggen, maar de mensen die het weten kunnen spreken dit tegen.
+ Alleen de stroken bij het toekomstige aquaduct zijn gemeentelijk bezit. Of de opbrengst van deze grond voor kantorenbouw genoeg is om een aquaduct te kopen? Geen idee. Deskundigen ook niet. De grond in de polder is inmiddels van projectontwikkelaars als Amstelland. De enige manier om geld bij hen weg te halen is: handjeklap voor het goede doel: ze mogen er alleen op bouwen als ze zo en zoveel voor de gemeenschap schokken. Weesper Nieuws meldt dat de gemeenten Muiden en Weesp druk met projectontwikkelaars in gesprek zijn. In de commissievergadering werd hier met geen woord over gerept.
+ Toch maar leges doen dan? Anders wordt het allemaal zo ingewikkeld. En als het aquaduct twee keer zo duur mocht worden dan verdubbelen we de leges toch gewoon?

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: