NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS Een zomerzonnige keutelcocktail.
+ Wie durft er te beweren dat hier nooit iets gebeurt? En die vliegtuigbom dan, die sportduikers op vijftig meter van Pampus hebben gevonden, en waar marinemannen op af werden gestuurd? Het was maar goed dat het een nepbom bleek te zijn, anders was de tunnel naar het Muiderslot nog ontploft. Je moet er toch niet aan denken dat er een gat geslagen wordt in Muidens geheime onderwaterverbinding met Pampus!
+ Geen nieuws in Muiden? Zeker ook niet gehoord van die dolfijn, die op zaterdag 21 juli vlak voor de Groote Zeesluizen in de Vecht lag. De sluiswachters dachten eerst dat het de vijf overgebleven halfwas zwanenjongen waren, die op een kluitje zwommen, maar al gauw bleek dat het om een grote grijze dolfijn ging.
+ De dolfijn werd vanuit de Vecht naar de spuisluis gesleept. Dat ging gemakkelijk. Hij vond alles goed. Hij gaf geen krimp. Hij negeerde zelfs de visjes die hem werden toegeworpen. Ook kwam er geen enkele reactie op de roepnaam Flipper. Hij lag daar maar doodstil. Je hoorde alleen wat zielig gepiep als je met je hand over zijn rug aaide. Wie zijn dolfijn mist kan hem in Muiden komen ophalen. Wel eerst even melden in het sluiswachtershuisje.
+ Als je gratis stickers wilt hebben moet je op zondag 29 juli naar de Groote Zeesluizen komen. Dan delen activisten ze uit om te protesteren tegen de vaarbelasting.
+ Volgend jaar vieren we driehonderd jaar kruitfabricage in Muiden. Dat belooft een klapper te worden!
+ Onze Huizer kaasboer Jan Visser (zelden een misser) en Katwijkse visboer Dirk van der Plas (altijd eerste klas) wisselen nog wel eens een groet, grol of grap uit. Veel mensen denken dan dat ze samen Huizens praten of Katwijks. Maar ze spreken af en toe onderling een potje Latijn. Of Grieks, al naar gelang hun pet staat. Dat komt, Jan heeft het gymnasium afgemaakt en Dirk het atheneum.
+ Daarna zijn ze beiden nog wat jaartjes doorgegaan op respectievelijk universitair en hogeschoolniveau, maar de hang naar het vrije ondernemersschap en het contact met mensen werd zo groot dat Jan al gauw voor de kaaskraam koos en Dirk voor de viskraam. Toch eens aan Eric Hoetmer van de patatkraam vragen wat die allemaal achter de rug heeft. Stille wateren…
+ Jan Visser en Dirk van der Plas zijn de laatsten die zich op de borst slaan vanwege hun opleiding, al is die heel wat indrukwekkender dan van menig burgemeester of wethouder. Maar die hebben daarentegen weer meer gezag en aanzien – zaken waar Jan en Dirk dus niet om malen. Ze genieten allebei in stilte van zowel Jan Modaal, die met het laatste Muier nieuws aan komt zetten, als van de hotemetoten en bobo's met hun dikdoenerij, die door moeder de vrouw naar de kraam zijn gestuurd. En ze maken zich geen zorgen. Iedereen heeft kaas en vis nodig.
+ Er gebeuren in Muiden onwaarschijnlijke dingen. Bijvoorbeeld: de neerslag van tien maanden onderzoek naar de sociaal-economische toekomst van onze stad stond zó onvolledig, en zó slecht verwoord op papier, dat het uitvoerende bureau Kolpron er niet onderuit kwam excuses te mompelen. Desondanks gingen de leden van de commissie, waarin dit rapport gepresenteerd werd, er dik met boter en suiker in.
+ De commissieleden volgden braaf het door Kolpron uitgestippelde pad, dat zou leiden naar een Muiden, opgenomen in de vaart der volkeren. Ze moesten kiezen tussen een 'locale stad' met complete zelfvoorziening, zoals je in de middeleeuwen had, en een als toekomstbeeld gebrachte 'netwerkstad' – waarbij de ene stad een aantal voorzieningen biedt, die de andere stad mist.
+ Hans van der Steen haalde in zijn ijver zelfs een bejaard D66 stokpaardje van stal. Hij stelde voor een referendum te houden, waarbij de bevolking zelf kan kiezen: locaal of netwerk. Pas op het moment dat vanuit het publiek werd vastgesteld dat het aan alle partijen opgelegde praatstuk elke grond miste, omdat Muiden al sinds jaar en dag een van andere, grotere plaatsen afhankelijk stadje is, ontwaakte de commissie.
+ Bureau Kolpron heeft als vak dit soort onderzoeken te houden. En ze zouden wel gek zijn als ze hun ervaringen uit andere plaatsen er niet in zouden verwerken. Zo ontstaat een soort werkssjabloon dat over een stad wordt heen gelegd. Je kunt je voorstellen hoe dat met Muiden is gegaan. Vraagt collega A: 'Muiden, is dat niet net zoiets als IJmuiden of Arnemuiden?' Antwoordt collega B.: 'Het zit in de buurt, maar als je die Muidenaren ontmoet, moet je dit soort dingen wel goed weten, daar zijn ze gevoelig voor, anders krijgen we gezeur met die fl.140.000, -. vraagt A: 'Zó weinig maar, zeker een klein dorpje?'. Antwoordt B: 'Muiden is een stad, oen. En Muiderberg is een buitenwijk van Muiden, dat je dat niet weet!'
+ Een van de drie waterbewoners, die een kort geding aangingen met de eigenaar van de grond waaraan hun woonboten liggen, heeft de vlag uitgestoken omdat er iets te vieren viel. Hij zag namelijk Abraham. Wie denkt dat hij vlagde omdat de rechtszaak tegen de boer gewonnen was, oordeelt te snel. De boer is in hoger beroep gegaan. En de bult aarde die de toegang naar een van de woonschepen verspert, ligt er nog steeds. Ondanks de fikse dwangsom.
+ Hoe gaat het met Johan van Wonderen die zoveel tegenslag ondervond voor zijn mooie dubbeldeks ark goed en wel aangemeerd lag in de Singelgracht? Goed. Alles ziet er prachtig uit, ook de tuin. Menigeen steekt in het voorbijgaan even zijn neus in een van de grandioze rode rozen die door het hekwerk van zijn tuin groeien. Er zijn er ook die een roos meepikken voor thuis. Heeft Johan begrip voor: 'Ach, als ze daar gelukkig mee zijn, zit ik er niet mee'.
+ De aanslagen van de OZB en de RZB moeten voor 31 juli de deur uit zijn. Reken maar dat in veel huizen in Muiden een gehuil van verontwaardiging opstijgt. De VVD heeft zich alvast ingedekt voor de komende raadsverkiezingen door tegen te stemmen toen het voorstel in de raad kwam.
+ Hoewel de VVD heel goed weet dat Muiden geen andere keus heeft dan na tien jaar een inhaalslag te maken was de VVD teugen. De voorgestelde tariefsverlaging zou volgens de VVD veel groter moeten zijn. Maar de waarde van de huizen is in tien jaar toch enorm gestegen? Niks mee te maken: teugen. Maar als we doorgaan met de huidige niet reële aanslagen dan wordt de Rijksbijdrage aan Muiden toch aanzienlijk gekort, wat weer gevolgen zal hebben voor allerlei gemeentelijke voorzieningen? Niks mee te maken: teugen.
+ Deze houding van de VVD kun je met de verkiezingen in het vooruitzicht politiek slim vinden, maar Ouwe Muier noemt het ronduit een rotstreek.
+ Raadslid E.P. Vlaanderen was voor het onderwerp OZB bij hoge uitzondering woordvoerder van zijn fractie. Zijn drie collega's hielden hun mond stijf dicht, maar stemden wel met hem in: teugen. Zo wordt er door de hele VVD gespeculeerd op de instelling van kiezers, wier levensvisie niet verder reikt dan de eigen voortuin.
+ Maar toch… je weet het nooit bij die listige E.P. Hij is slimmer en sneller dan alle anderen samen. En hij hangt graag de belhamel uit. Niet voor niets kreeg E.P. indertijd zoveel voorkeursstemmen. Vlaanderen doorziet de kiezer. Ouwe Muier sluit dan ook allerminst uit dat E.P. in zijn hart heel goed weet dat liberalen met een sociaal gevoel – en dat konden er wel eens heel veel meer zijn dan de partij vermoedt – in de gaten hebben waarom de VVD tegen de hogere OZB is. Díe kiezers laten zich niet voor een karretje spannen. Die prikken dwars door de truc heen. Dat kan zèker Vlaanderen bedenken.
+ Vergeet niet dat onze E.P. nog een appeltje te schillen heeft met zijn eigen partij. Hij mag immers van de afdeling Muiden-Muiderberg volgend jaar niet in de raad terugkeren. Het zou een schoolvoorbeeld van een afstraffing in Vlaanderen stijl zijn als E.P. zijn ondankbare partij terugpakt door handig in te spelen op de gretigheid van zijn collega's om zich ook voor de komende vier jaar te verzekeren van een raadszetel. Zit lekker hoor, fluweel.
+ Als de VVD garen spint bij een algemene verontwaardiging over de aanslagen, zou dat misschien goed zijn voor de VVD, maar zeker slecht voor de gerechtigheid. Mocht het tegendeel het geval zijn, dan is het precies omgekeerd: goed voor de gerechtigheid, maar slecht voor de VVD. Plaatselijke politiek is ingewikkelder dan menigeen denkt.
+ Is dit een onwaarschijnlijk scenario? Ouwe Muier weet wat je hier verwachten kan. Alles dus. Maar dat is niet iedereen met hem eens. Zo werd hij aangevallen over zijn complottheorie van de vorige keer. Hij bedacht dat het Groot Muidenplan, dat ontwikkeld werd door hetzelfde Kolpron als van het sociaal-economische onderzoek, dit adviesbureau heel goed uitkwam. Het leek dé oplossing te zijn voor de terugloop van de voorzieningen in Muiden. Dit volgens de redenatie: hoe meer woningen, hoe meer klanten en hoe minder problemen voor de Muider middenstand.
+ 'Niks opzetje' kreeg Ouwe Muier van een insider te horen. 'B&W en bureau Kolpron zijn niet slim genoeg om zoiets te bedenken. Te veel eer. Het is allemaal hap snap wat ze doen'. Daar valt óók iets voor te zeggen. Helaas kan het lang duren eer we achter de waarheid zijn. Het was Ouwe Muier liever geweest als Muiden gewoon goed geïnformeerd was, zoals het hoort. Dan zouden er heel wat minder speculaties, misverstanden en vervelende gevoelens over en weer nodig zijn.
+ Per jaar komen er zo'n dertigduizend boten en bootjes door de Groote Zeesluizen. Het jaarlijkse aantal watertoeristen zou daarmee het jaarlijkse aantal Muiderslotbezoekers wel eens dik kunnen overtreffen. Als onze middenstand van de aanwezigheid van de passanten wil profiteren – en wie kan daar tegen zijn - moet het de passanten mogelijk gemaakt worden om hier aan te leggen. Al was het maar voor een uurtje, tegen parkeertarief. Die kans lijkt voorlopig verkeken.
+ Twee raadsleden stemden tegen het zo gewenste openbare wandelpad langs de Vecht, terwijl ze daar eerder vóór waren. Misschien wel om het gezicht van de wethouder, en daarmee in het ergste geval de coalitie, te redden. Of om het eigen machtsgevoel te bevredigen zonder daar een afstraffing voor te krijgen. Hoe dan ook, ze bewezen er hun eigen Muiden zeker geen dienst mee. En de afstraffing komt alsnog, wat ik je brom.
+ De hoop om over afzienbare tijd, dankzij de mogelijkheden die het van der Vlietterrein onze stad biedt, een eind te maken aan schreeuwende tekort aan aanlegplaatsen voor passanten, werd de bodem ingeslagen. De ideale oplossing zou een zo lang mogelijk openbaar wandelpad met aanlegsteiger zijn. Daar kunnen heel wat bootjes aan afmeren. Misschien kunnen nu de verschillende jachthavens wat inschikkelijker worden. De waterrecreanten zijn eigenlijk nergens welkom met hun bootje. Bij de Koninklijke krijgen huurbootjes sowieso geen kans.
+ Er is nog een lichtpuntje. In het verleden werd meer dan eens een raadsbesluit teruggedraaid. Dat gebeurde dan door de gloednieuw gekozen raad. En de nieuwe raad die voorjaar 2002 aantreedt zou best wel eens heel anders tegen de aanpak van dit soort zaken kunnen aankijken dan menig huidig Muider bestuurder op dit moment denkt – en hoopt.
+ We moeten voorkomen dat Muiden Volendam wordt? Wat een onzin! Er zijn werelden van verschil tussen ons kleine vestingstadje en dat grote palingdorp (aal zeggen ze zelf). Om maar iets te noemen. Het is daar een en al netwerk: iedereen is familie van iedereen. Om de Volendammers uit elkaar te houden ben je aangewezen op koppelreeksen als Jannie van Annie van Keessie van Kwakkie van de Dijk. Dat hebben wij niet in Muiden. Een van de weinige familierelatie-combinaties is Strootje van Sneukie, of De Slome 2.
+ We hebben het hier altijd simpel gehouden. Sterke Hein, Pietekooi, Kummel, Kreukvrij, Broek met Onweer, Patjang, de Piggel. Ook de schippers met Muiden als thuishaven hebben bijnamen die verre van Volendams zijn, zoals Willem Trekkast, de Smurfen, Do en Dalton. + Weet je wat de Muider middenstand nodig heeft? Initiatief, vindingrijkheid, fantasie! Neem de handel van Fie Kooij. Toen zij voorzag dat het mis zou gaan met de benzinepomp keek Fie uit naar andere inkomstenbronnen. Ze begon bescheiden met de zogeheten decoratie. Maar in steeds hoger tempo liepen winkel en garage vol met Donald Ducken en de Dikke en de Dunnes, en soortgelijk spul in alle soorten en maten.
+ Fie Kooij trekt bezoekers naar Muiden. Dat is niet alleen goed voor Fie en Gerrit, maar voor heel ondernemend Muiden. Iedereen profiteert ervan, ook de gewone Muier, want het zijn meestal gezellige mensen, de klanten van Fie. Je moet van decoratie houden, maar het is goudeerlijke handel, die de miljoenen liefhebbers veel plezier geeft. De klanten van Fie komen overal vandaan. Ze ploffen even neer op het terras langs de Vecht, lopen hier en daar een winkel binnen, eten en drinken een hapje en nemen een kruik Muier Schipperbitter mee naar huis, als daar nog ruimte voor is. En ze komen terug. Voor de spullen van Fie, maar ook voor een etentje of vaartochtje. Geen woord over gelezen in het dure Kolpronrapport.
+ Decoratie is internationale handel. Zeer specialistisch, je moet de adressen kennen. Er zijn twee soorten decoratiepoppen. Je hebt de Filippijnse en de Poolse uitvoering, respectievelijk verfijnd en iets duurder, en nogal grof en goedkoper. Fie Kooij moet het hebben van een hoge omzetsnelheid dankzij lage marges. Daar slaagt ze als geen ander in - tot groot genoegen van haar klanten, maar tot ergernis van de concurrentie. Die krijgt klappen, en vaak verdiend ook, vindt Fie. Schandalig hoog zoals die prijzen soms zijn. Toegegeven: ook in Volendam staat een decoratiewinkel. Maar de vraag is hoe lang nog.
+ Een welgemeende tip voor de directie van het Muiderslot om iets te doen tegen het teruglopende bezoek: stel het wandelpad op de wallen gratis open voor het publiek! Het blijkt dat er veel wandelaars – ook fietsers trouwens - die de toeristische routes door Muiden volgen een kijkje op het slot willen nemen. Maar meer dan één maakt prompt rechtsomkeert als de kassa in zicht komt. Niet omdat men geen entree wil betalen, maar omdat je niet kunt zien of je waar voor je geld krijgt. Zolang je geen toegang hebt betaald kun je alleen maar van afstand een glimp van het slot en de wallen opvangen.
+ Het is natuurlijk veel beter als iedereen vrij op de beer zou kunnen wandelen. Je ziet dan immers ons prachtige Muiderslot in zijn volle glorie. Dat maakt nieuwsgierig naar wat er binnenin het kasteel te beleven valt. Menigeen zal alsnog een kaartje kopen voor een rondleiding. Bij de kassa aan de poort, of bij de klapbrug, of op de binnenplaats. Goed idee of niet? Ouwe Muier is er zelf enthousiast over.
+ Het enig denkbare minpuntje is dat op deze manier Jan en Alleman op het terrein van het Muiderslot kan komen. Dat maakt toezicht moeilijker. Van de andere kant: zou het tientje entreegeld dat je moet betalen, inbrekers er van weerhouden om vanaf de wallen een kijkje te nemen voordat ze 's nachts toeslaan?
+ Hoe meer hij er over nadenkt hoe beter Ouwe Muier het idee vindt. De wallen gratis openstellen is gastvrij tegenover de bezoekers en levert meer entreegeld op omdat er zich meer liefhebbers melden voor een rondleiding. Bovendien betekent het ook veel minder werk voor het slot, want er hoeven dan geen tuinpasjes meer te worden aangemaakt voor de Muiers. En het praat zich door, niet te vergeten: 'In the tiny town of Muiden you can take a free walk on the wallside'. Dat niemand hier eerder op gekomen is!
+ Op de valreep vernomen dat de eigenaar van de in de Vecht gevonden dolfijn zich nog niet heeft gemeld. Hij mag wel opschieten want de dolfijn is behoorlijk slap geworden en heeft haast geen lucht meer. Hij ligt stilletjes tegen de sluiskademuur te schuren. Er ging zelfs een meeuw op hem zitten. Het is geen gezicht. En die ongelovige Thomassen die denken dat er helemaal geen dolfijn is, moeten zelf maar gauw komen kijken. Geen dolfijn, kom nou! Als je moeite zou hebben met die tunnel naar Pampus, dat zou nog te begrijpen zijn, want die kun je niet zien. De tunnel is het grote geheim dat geboren Muiers delen met een enkele ongeboren Muier.