- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Loodzware en luchtfietsende keutels.

+ Hoe sneu het ook is voor onze waterratjes: duiken en zwemmen in de sluizen van Muiden mag niet. Het is te gevaarlijk. Bij de Weesperpoortsluis leidde het verbod op een warme dag tot een soort kinderopstand waaraan zelfs vijfjarigen deelnamen. Toen het sluiswachterhuisje werd bestormd volgde spoedoverleg met de buurt. De ouders waren het er over eens dat zwemmen in het sluisje veel te gevaarlijk is. Er kan bijvoorbeeld zomaar een speedboot de sluis in schieten en wat dan?
+ In het weekeinde van 14 op 15 juli werd het hoge verkeersbord met 'Tot ziens' aan het begin van de Noordpolderweg omvergereden. Het moet een behoorlijke klap geweest zijn, anders was het zware metalen frame niet zover omgebogen. En nu maar de dagen aftellen tot het bord weer rechtop staat. Hopelijk wordt 'Tot ziens' niet letterlijk opgevat door de gemeente.
+ Onze Muider filmster El Oosterbroek (eigenlijk El Landzaat sinds ze haar meisjesnaam weer draagt) vindt het wel eens te veel worden, al die nieuwsgierige mensen. Laatst, op vakantie in Roemenië, was het weer raak. Ze werd prompt herkend van de TV. Was zij niet dat omaatje in dat Knorr spotje en die klant in die Super de Boer commercial? En iedereen maar vragen hoe je ontdekt wordt en wat het oplevert. El lacht dan maar wat. Ze kan toch moeilijk zeggen dat je er als een filmster moet uitzien om filmster te worden.
+ Het kon allemaal nog wel eens erger worden. Onlangs figureerde El als museumbezoekster in de Amerikaanse speelfilm 'De Kluizenaar van Amsterdam', waarvoor opnamen werden gemaakt in het Rijksmuseum. Het is een film met beroemdheden zoals Burt Reynolds en Geraldine Chaplin als schilderijenroofster. De film komt in oktober uit. Hopelijk niet in Nederland, want het wordt El wat te veel, al die bewonderende blikken.
+ 'Ik woon nu al tien jaar in een bouwput', verzuchtte een bewoonster van de Bouvywijk, toen er weer een grote kraanwagen aan kwam en er weer een bouwkeet en containers op straat werden gezet bij weer een splitlevelwoning, waarin weer een kelder wordt uitgediept.
+ Het nieuwe nummer van het Muider Maandblad De Sluiz is uit. Historie, politiek en krantenknipsels beheersen de pagina's van deze kleurrijke juli-aflevering. Redacteur-uitgever Guus Kroon vraagt voor dit bijzondere nummer niet de somma van een gulden, zoals normaal, maar een rijksdaalder. Daar kon je in '40 – '45 tien keer voor naar de kapper. Moet Guus toch weten met zijn belangstelling voor de tweede wereldoorlog. Maar belangrijker is of deze speciale Sluiz een loopje naar De Hoek waard is. En dat is het in hoge mate.
+ In één machtige beweging is in De Sluiz alles op een rijtje gezet wat Muiden in de toekomst mag verwachten aan veranderingen. Ook is alles in kaart gebracht. Vouw de voor- en de achterpagina van De Sluiz uit en volg de zeven cijfers op de landkaart die verwijzen hoe Muiden en Muiderberg er uit zal komen te zien – als de plannen doorgaan natuurlijk, want zover is het nog niet.
+ Guus Kroon stelt allerlei vragen. Bij het aquaduct bijvoorbeeld: komt het er of komt het er niet? En waar, wanneer, hoe en waarom? En wat kost het? Bij eventuele woningbouw in de Bloemendalerpolder staat: hier wil Weesp duizend woningen. Ook Amsterdam ligt op de loer. De vraag is: wat doet Muiden?
+ Er zijn meer vragen. Zoals: wat gebeurt er met het kruitfabriekterrein als de kruitproductie stopt? En ook: hoe moet het nu verder met het Van der Vlietterrein? Een raadsmeerderheid wil geen wandelpad, stelt Guus spijtig vast. Zijn teleurstelling is terecht. Een openbaar pad langs de Vecht op dit terrein het lijkt misschien een ondergeschikt punt, maar het is van cruciaal belang voor Muiden's toekomst. Het ergste wat het gemeentebestuur kan doen is in dezelfde fout vervallen als bij de Bouvywijk, waar de bewoners langs de Herengracht het alleenrecht hebben hun boot voor hun huis aan te meren. Ouwe Muier komt hier op terug.
+ Punt 5 van Guus zijn rijtje zegeningen dan wel bedreigingen betreft de Noordpolder. Komen er parkeerplaatsen in dit prachtig open groene landschap? De Muider politiek reageerde nog niet, concludeert Guus Kroon, behalve dan wethouder Schulp. Die riep, terwijl hij samen met B&W van Weesp door deze polder fietste: 'Dit is ons heiligdom. Hier moet iedereen vanaf blijven!' Zou er misschien een harde wind gestaan hebben, waardoor Guus hem niet goed verstaan heeft?
+ Voor de volledigheid: punt 6 van het overzicht gaat over de bouwplannen van Almere richting IJburg en punt 7 over de tunnel van de A6 naar de A9. Minder erg dan een snelweg, vindt hij, maar fraai zal het niet zijn, zo dicht bij het Naardermeer.
+ 'Niet alle veranderingen zijn verbeteringen', verzucht 'Het Geweten van Muiden'. 'Het wordt tijd', zegt hij, 'voor een Forum Amuthon, een discussie en – ontmoetingsplek, dwars door alle politieke partijen, verenigingen en belangen heen, waarin men openhartig met elkaar van gedachten kan wisselen over de ontwikkelingen die op Muiden afkomen'. Waarna hij er alvast fijntjes aan herinnert dat de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur staan.
+ Het spreekt vanzelf dat Ouwe Muier het van harte met Guus Kroon eens is. Alleen bestaat er al sinds ruim een half jaar een Muier forum: www. muideninfo.nl. Wat Ouwe Muier niet weerhoudt Guus bij te vallen. Je kunt immers het één doen zonder het ander te laten: dus zowel regelmatig bijeenkomen in Taveerne De Mol, waar Guus zich het forum gedacht heeft, als in discussie gaan op internet. En wat waar is, is waar: het is gezelliger om met z'n allen met een pilsje bij elkaar te zijn dan in je uppie achter de monitor te zitten.
+ 'Wie neemt de handschoen op en organiseert dit forum?' is de oproep, waarmee Guus Kroon zijn betoog beëindigt . Ik zou zeggen: ga je gang Guus, als er één geloofwaardig is – en bewezen heeft dat hij kan organiseren – dan ben jíj het wel.
+ Een niet onbelangrijk detail is dat als het Forum Amuthon in Taveerne De Mol wordt gehouden de bevolking van Muiden iets goed maakt van de schade die het gemeentebestuur Hans Paardenkooper heeft berokkend. De raadvergaderingen nieuwe stijl dienen te worden afgesloten met een drankje in de kazerne, vindt B&W. Dat drankje is bedoeld als lokkertje voor het publiek. Na de laatste raadsvergadering werd er voor het eerst geschonken en gedronken op kosten van de gemeenschap. Het publiek betaalt, ook als het niet meedoet.
+ Het gemeentelijke drankje na is nergens voor nodig. Ook is het derving voor ons Muider politieke café Taveerne De Mol. Van oudsher trekken de raadsleden hier immers na de raadsvergadering met aanhang heen voor een genoeglijk onderonsje tot besluit. Eigenlijk zou Hans Paardenkooper zogeheten kurkengeld moeten eisen voor elk glas dat niet bij hem maar in de kazerne in een gulzig keelgat gestort wordt. Dat zou billijk zijn, maar van de andere kant: het zou de gemeenschap het dubbele kosten.
+ Dat nathouden na het aanpappen kan men maar beter helemaal vergeten. B&W hoeft niet bang te zijn voor gezichtsverlies, want het betreft nog maar een proef. Als Muiers naar de kazerne gaan moeten ze dat doen om te zien wat hen boven het hoofd hangt en niet om met een leeg hoofd boven een vol glas te hangen. Het enige voordeel van een drankje in de kazerne is dat je buiten moet gaan staan als je rookt, want roken is verboden in openbare ruimtes - en trouwens ook niet prettig voor anderen die de dampen worden aangedaan.
+ Even los van alles: dat Forum Amuthon, linkt dat nu naar Forum Romanum, of is het een samentrekking van de aloude naam van Muiden, Amuda, en 'marathon'? Voor dat laatste heb je een lange adem nodig, dus dat klopt wel. Als het nu maar niet in de volksmond Forum Ahum gaat heten, want dat trekt bewoners van Klein-Heemstede aan, de toekomstige villawijk op het kruitfabriekterrein. Nooit van gehoord? Volg de komende keutels.
+ Het pleidooi van Guus Kroon om het Forum met de moeilijke naam bij De Mol te houden betekent niet dat hij door dik en dun achter Hans Paardenkooper staat. In hetzelfde nummer van De Sluiz waarin hij Paardenkooper's etablissement aanbeveelt geeft hij dezelfde uitbater er van langs. Het Geweten van Muiden is boos omdat er na de laatste afbraak nog maar nauwelijks iets resteert van de oude muur naast het terras van De Mol, die ooit deel uitmaakte van de oorspronkelijke vestingwal. Ook zijn er bomen en struiken weggehaald, zodat het barbecueterras van De Mol achter De Klensput, goed in zicht komt. 'Mag dit allemaal zomaar?'vraagt Guus Kroon zich af. Hij is niet de enige die er vraagtekens bij plaatst.
+ Op een avond in november vorig jaar speelde adviesbureau Kolpron een niet te achterhalen rol binnen het geheimzinnige spel rond de grootscheepse aquaductplannen, die Muiden 'op de kaart' moesten brengen. Die bewuste avond was de grote kazernezaal een achterkamertje, waarin de gemeenteraad achter gesloten deuren bedisselde over de toekomst van ons stadje (dit zal niet als een verrassing voor u komen, want het staat me half en half bij dat ik het hier een keer eerder over heb gehad).
+ De geschiedenis herhaalt zich. Hetzelfde bureau Kolpron heeft een sleutelrol in de toekomst van Muiden via weer een andere ingang: het sociaal economisch onderzoek. Maar hierbij werden niet alleen de gewone ingezetenen buitengesloten, maar ook de raadsleden zèlf. De raad kreeg te horen noch te zien wat het resultaat was van tien maanden onderzoek in Muiden en Muiderberg.
+ Om te begrijpen hoe de vork in de steel steekt is het goed te weten dat in het kader van dit onderzoek drie keer een openbare vergadering werd belegd. De eerste was een gemeentelijke commissievergadering. Enkele dagen daarna vonden bijeenkomsten plaats in stad en dorp voor de deelnemers aan de werkgroepen, die ingeschakeld waren voor het onderzoek - en overige belangstellenden. Het werd een flop van jewelste. In Muiden kwam minder dan de helft van de deelnemers aan de 'workshops' opdagen. Nota bene op de avond die hun inspanningen voor Muiden had moeten bekronen.
+ Er was alle reden voor de geringe belangstelling. Ontvingen de commissieleden nog een krakkemikkige samenvatting van de onderzoekresultaten, de deelnemers aan de workshop (naast een vertegenwoordiging van de middenstand een helaas even kleine als lukrake representatie van de Muider bevolking) werden per post afgescheept met niet meer dan enkele velletjes 'discussiemodel'. De A4tjes waren bedoeld voor een collectieve luchtfietserij over de vraag waar Muiden op af moet stevenen.
+ De aan alle partijen opgelegde keus was: òf Muiden moet zichzelf geheel bedruipen òf Muiden moet meedraaien in een op elkaar ingespeeld geheel van steden en dorpen. Daarbij zou onze inbreng tot nut van het algemeen moeten bestaan uit verbeterde voorzieningen in de toeristische en culturele sfeer. Gedacht werd daarbij aan het watertoerisme, de vesting zelf, het Muiderslot en jawel, ook de Koninklijke.
+ Alom verontwaardiging natuurlijk. Dit temeer omdat de meneer van Kolpron in de commissievergadering vertelde dat er een rapport van zestig pagina's was, waaruit in overleg met B&W een keus was gemaakt om niet in details te verzanden bij het ontwikkelen van een visie over het reilen en zeilen van onze stad in de toekomst. En dat terwijl de toekomst van Muiden nu juist begint met een zorgvuldige optelsom van ideeën en suggesties die in de workshops aan bod kwamen. Wat op tafel kwam was niet meer dan een uitgeklede inventarisatie. Dat hadden we zelf wel kunnen doen, een inventarisatie, zeker voor het kapitaal (f 160.000, -) dat het onderzoek ons kost.
+ Het grote rapport, waar dus uit geput was, was een openbaar stuk, zo werd Ouwe Muier die avond vanachter de groene tafel verzekerd – dus niets kon hem, nieuwsgierig als hij is, ervan weerhouden naar het gemeentehuis te gaan om daar eens lekker in die zestig pagina's te snuffelen. Dat had hij wel verdiend vond hij. Hij had bewust niet meegedaan aan de workshops, omdat hij niet overal zijn neus in wil steken.
+ Hij vond het wel zo prettig dat grote rapport, want alles wat er in de workshops te berde was gebracht zou hij nu op zijn gemak, met een kopje koffie erbij kunnen bestuderen. Zestig pagina's puur leesplezier, dat beloofde wat.
+ Viel dát even tegen! Op het gevaar af dat zij verdacht zouden kunnen worden van een poging informatie achter te houden moesten de betrokken ambtenaren Ouwe Muier bekennen dat zij niet beschikten over zoiets als een rapport waar de meneer van Kolpron het over had gehad. Er bleef Ouwe Muier dan ook niets anders over dan te concluderen dat het rapport er wel was maar niet op het gemeentehuis. Dat het rapport onzichtbaar is, werd bevestigd in de notulen van de betreffende commissievergadering. In dit officiële verslag werd er met geen woord over gerept. Weggemoffeld. Wat valt er te verbergen?
+ Al eerder waren er pogingen vanuit de commissie gedaan om het 'moederrapport' in zijn geheel op Internet te krijgen. Maar dat had niets uitgehaald. Wethouder Leupen kwam niet verder dan een vage mix van halve toezeggingen, goede wil en onmacht. Burgemeester Smith, verantwoordelijk voor voorlichting, was enkele dagen daarna een stuk duidelijker. Toen de webmaster van muideninfo zelf maar eens probeerde om de resultaten van de workshops digitaal aangeleverd te krijgen weigerde Smith zonder enige omhaal alle medewerking op dit punt.
+ De webmaster had het kunnen weten. In Muiden maken de hoge heren zelf uit wat er naar buiten komt en langs welke weg. Desnoods overtreden ze de wet op de openbaarheid van bestuur, wel wetende dat ze hier niet voor gestraft worden met een openbare terechtstelling. Hooguit kan de burgemeester een openbare terechtwijzing verwachten vanuit Haarlem en Den Haag, waar zijn bazen zitten (die naar verluid Muiden goed in de gaten houden). En wat de wethouders betreft: die kunnen er tot de verkiezingen op rekenen dat de meerderheid van de raad hen de hand boven het hoofd houdt, al vergalopperen die zich nog zo erg.
+ Maar laten we nu niet meteen overal het lelijkste van denken. Vroede vaderen weten wat goed voor ons is. Ze hebben het beste met ons voor en kunnen een eind met ons meegaan. In dat licht bezien lag het voor de hand dat zij wilden voorkomen dat in de workshops ondernemers en ingezetenen elkaar in de haren zouden vliegen. In zijn wijsheid haalde B&W de twee partijen uit elkaar voordat ze bij elkaar zaten.
+ Dat er belangen zouden botsen was natuurlijk te verwachten. Maar zou er nu echt niemand in het college hebben bedacht dat dit nu juist dé grote reden zou zijn geweest om de partijen bijeen te brengen in een poging elkaar te vinden?
+ Waarom het gaat begrijpt iedereen: ondernemers willen meer klanten (of dat nu inwoners of toeristen zijn) terwijl de inwoners zelf eigenlijk best wel tevreden zijn met Muiden en Muiderberg zoals het nu is. Natuurlijk willen ze graag verbeterde voorzieningen. Meer keus, kwaliteit en service voor een schappelijke prijs – het is altijd welkom.
+ Als het hen aantrekkelijk wordt gemaakt zullen aardig wat ingezetenen die nu voor alles en nog wat naar Weesp en andere plaatsen gaan heus wel bereid zijn de eigen winkeliers te 'begunstigen', zoals dat vroeger, toen we wat meer rekening met elkaar hielden, zo mooi heette. Het kan dan ook geen toeval zijn dat juist de winkeliers die zich, al dan niet tegengewerkt door de gemeente, aanpasten aan de behoeften van de inwoners door de bank genomen wèl goed draaien. Ze krijgen zelfs klanten uit omliggende plaatsen.
+ Of het aquaductplan door Kolpron zelf werd aangedragen of dat het voor het bureau als een geschenk uit de hemel kwam – we zullen het waarschijnlijk pas weten als de notulen van de geheime raadsvergadering worden vrijgegeven. Hoe het zij: Ouwe Muier is ervan overtuigd dat men heeft gedacht uit de strubbelingen rond het sociaal economisch onderzoek te zijn,: Groot Muiden met zijn hoogbouw langs de Vecht zou immers de klanten opleveren waar de Muider middenstand op wachtte? Maar helaas, zo werkt dat niet. Iedereen kan bedenken dat er andere dingen nodig zijn om klanten te winnen en vast te houden.
+ Zo goed als de raad zich op de kosten van een vervroegde aquaductbouw en op de tekeningen van het alternatief daarvan (de lokale brug naast de grote brug in de A1) heeft verkeken, zo verkijkt B&W zich op hoogbouw richting Weesp als redmiddel voor de Muier middenstand. In een volgende aflevering kom ik met de oplossing. Gratis, als altijd.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: