- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Een hele emmer klok- en waterkeutels

+ In de nacht van dinsdag 3 op woensdag 4 juli schrok Muiden keer op keer wakker van klokgelui. Elke keer weer op het volle uur, je kon er de klok op gelijk zetten. Er was iets uitzonderlijks aan de hand: de papklok was van slag. Al vanaf acht uur dinsdagavond was het mis. Twaalf uur achtereen vielen elk uur weer de klokslagen, terwijl de papklok normaal alleen om negen uur 's avonds slaat. Woensdagmorgen acht uur zette de gemeente het raderwerk stil. Tot in het weekend zal Muiden het zonder het vertrouwde gebeier van de papklok moeten stellen.
+ Bijna iedereen heeft die nacht de papklok horen luiden, maar niemand wist waar de klepel hing. Men had het al over 'het wonder van Muiden'. Ouwe Muier kwam er niet achter wie de wethouder van kerktorens en papklokken is, maar hoorde wel wat er fout was gegaan. Een meneer van de Stichting Tot Behoud Van Het Torenuurwerk had onderhoudswerkzaamheden verricht en ter afsluiting de papklok op negen uur afgesteld. Dacht hij.
+ Er kwamen verschillende klachten binnen bij de gemeente. Gelukkig voor de ambtenaren niet die nacht. Een Muiense klaagde steen en been. Ze had de klok wel 'honderden keren' horen slaan - en geen oog dicht gedaan. Maar Muiden kan gerust zijn: niet één medewerker, maar een hele groep medewerkers van de Torenuurwerkstichting werpt zich dit weekend op de papklok. Het komt wel goed. Denken ze.
+ Voor wie het nog niet weet: de papklok hangt in de Grote Kerk en wordt al sinds de Middeleeuwen elke avond om precies negen uur geluid. Zodra in vroeger tijden de papklok luidde, moesten de stadspoorten dicht. Het gespuis werd dan buiten de poorten gezet. Wat er zoal onder gespuis verstaan werd, staat in de oude annalen. Je schrikt ervan als je het leest. Er staan namen bij van keurignette Muier families van onbesproken gedrag.
+ Ze waren toch allang klaar met de Naarderpoortbrug? Wat doet die bouwkeet daar dan ineens en wat doen die mannen met drilboren? Antwoord: de brug was àf op de aanvaarconstructie, ofte wel de remmingwerken, na. Ook wordt het betonnen raamwerk waarin de val ligt gerenoveerd. Hoorde nog gewoon bij de herstelwerkzaamheden.
+ Twee medewerkers van de Gemeente Waterleiding Amsterdam maken met een fototoestel in de hand een tocht langs de arken van Muiden. Zij zijn de kwartiermakers van de operatie 'plaatsen van watermeters bij waterbewoners'. De ambtenaren, meneer Hillegers, een echte Amsterdammer, en de charmante mevrouw Bassinet, van huis uit Française, worden vaak aangezien voor een stel, hetgeen met name voor meneer Hillegers vleiend moet zijn.
+ Beiden hadden niet meer dan een handjevol arken bij de Maxis verwacht en ook nog een stuk of wat in de Singelgracht. Niemand had hen verteld dat het ook langs de Vechtoevers wemelde van de arken. De gemeente Muiden heeft er in totaal pakweg honderd binnen zijn grenzen. Dat betekende dus meer werk dan gedacht, maar het was heerlijk langs het water met het mooie weer.
+ De blijde boodschap van de Amsterdamse ambtenaren was, dat er, als alles naar wens gaat en betrokken instanties waaronder het DWR naar verwachting vlot meewerken, er na de zomer een begin wordt gemaakt met het plaatsen van watermeters. Daarmee zijn de arken voor de verandering eens heel wat eerder aan de beurt dan menig huis in Muiden.
+ De landrotten die nog geen watermeter hebben moeten nog even geduld oefenen. In het watermeterfoldertje staat: 'Gemeentewaterleidingen plaatst in de komende dertig jaar watermeters bij alle huishoudens in Amsterdam, Diemen, Muiden en Muiderberg'. Zeker door iemand geschreven die nog heel jong is.
+ Dankzij het plaatsen van watermeters geschiedt nu eindelijk eens gerechtigheid. Je betaalt straks voor wat je gebruikt en geen cent meer. Ook is belangrijk dat watermeters in de praktijk leiden tot gemiddeld maar liefst zo'n 12% minder gebruik. Binnen het huidige systeem trekken veel mensen zich er niets van aan als het water verspild wordt, want of je nou veel of weinig gebruikt, je moet toch hetzelfde betalen.
+ Over verspilling gesproken: tegen de zin van de arkbewoners in werden er een jaar of drie, vier geleden naar Amsterdams model in de tuintjes voor de woonboten in Muiden bovengrondse aansluitingspunten op de waterleiding geïnstalleerd, terwijl de hele santenkraam altijd lekker warmpjes verpakt onder de grond had gezeten. Nooit enige last van bevriezing. Dat werd wel anders toen de bovengrondse waterleidingplaatjes er kwamen. Maar de GWA had een welgemeend advies: 'Laat bij vorst gewoon binnen een kraantje lopen'.
+ De blauwgeschilderde, bijna anderhalve meter lange ijzeren dienstkraansleutel die de woonbootbewoners in bruikleen kregen is straks niet meer nodig. Als je hem inlevert krijg je fl. 90, - statiegeld terug. Maar dan moet je wel met het gevaarte naar het hoofdkantoor aan de Condensatorweg in Amsterdam, waar je behalve een legitimatiebewijs ook de naam en het adres van je woonboot wordt gevraagd. Als je daar niet van terug hebt moet je zonder geld, maar mèt de zware sleutel terug naar Muiden. Ouwe Muier probeerde de stang alvast aan de twee kwartiermakers mee te geven, maar daar trapten ze niet in.
+ Wie kan verklaren waarom merels, met alle vleugels en veren die ze hebben uitgewaaierd, in de bloedhete hete zon gaan liggen, in plaats van, zoals verstandige mensen doen, de schaduw op te zoeken? Ze liggen op vluchtafstand van de heg te zinderen op het pad, de bek open en een waakzaam loerend oog op de voorbijgangers gericht, die natuurlijk hun pas inhouden zodra er weer zo'n zwart parasolletje in zicht komt. Als je er met een boogje omheen loopt blijven ze liggen, roerloos, doodstil en vooral: cool.
+ Dik Verburg van het Kruitpad las de keutel over hoe de treintaxibusjes, zonder om te rijden over de A1, hun passagiers van Muiderberg naar Weesp en omgekeerd krijgen als op zondagmiddag de brug is afgesloten. Eén taxi stopt aan de ene kant van de brug, de passagiers lopen de brug over en de taxi die aan de andere kant staat neemt ze weer mee. Toen hij dit las dacht hij: 'Zo zie je maar weer dat, wat er ook verandert er eigenlijk niets verandert'.
+ Dik dook zijn boekenkast in en zag zijn filosofie bevestigd. Heel vroeger lag Muiden aan de route van de trekschuit van Naarden naar Amsterdam. Het was lastig om helemaal om Muiden heen te varen. En net als nu bij de treintaxi's was de oplossing: een schuit van Naarden naar Muiden laten varen, de passagiers door Muiden laten wandelen en ze bij de Amsterdamse Poort weer in een klaarliggende trekschuit laten instappen. Deze gang van zaken was ook goed voor de Muider middenstand.
+ Zo'n wandeling door Muiden speelt een belangrijke rol in het boek 'De avonturen van Ferdinand Huyck 'van de bekende schrijver Jacob van Lennep. De hoofdpersoon moet van Naarden naar Amsterdam en ontmoet in de trekschuit een leuk meisje, dat hij, gearmd, door Muiden begeleidt naar de Amsterdamse trekschuit. Midden in Muiden wordt hij ingehaald door een rijtuig met vier witte paarden waarin Henriëtte zit, het meisje waar hij ècht achteraan zit. Zij ziet het paar lopen en de rest van het boek is er aan gewijd het misverstand op te lossen.
+ Verderop in het boek komt onze held weer in de gemeente Muiden terecht als de zeilboot, waarop hij zich met een heel gezelschap, onder wie zich ook de bovengenoemde Henriëtte bevindt, door een geweldige Noordwesterstorm vanaf de Zuiderzee over de dijk de Noorpolder in geblazen wordt.
+ 'Een aantal zeer spectaculaire scènes in "De avonturen van Ferdinand Huyck" speelt zich af op West Terschelling, waardoor dit boek het enige boek is, dat ik ken, dat én in Muiden én op Terschelling speelt', zo laat Dik Verburg, die bijna elk jaar naar dit eiland gaat, tot besluit weten.
+ De drie woonbooteigenaren aan de Weesperbinnenweg die een kort geding aanspanden tegen de eigenaar van de grond waar hun boten aangemeerd liggen, zijn door de rechter in het gelijk gesteld. De boer van wie de grond is, hun overbuurman, mag hen niet meer hinderen. Hij maakte de waterbewoners het leven zuur, onder meer door blokkades op te werpen voor hun woonboten, waardoor het vrijwel onmogelijk werd de voordeur te bereiken.
+ Terwijl bij de één voor zijn ark een muur van betonblokken tot anderhalve meter hoog werd opgestapeld, zag de ander op een kwade dag zijn weg versperd door een aarden wal, eveneens pal voor de deur. De stenen muur, die deels op de openbare weg stond, was snel verdwenen, maar de boer weigerde de berg aarde weg te halen, ook toen politie, burgemeester en DWR hun stem verhieven. De rechter oordeelde dat het niet door de beugel kon wat hij allemaal gedaan had en gaf de grondeigenaar tot vijf dagen na ontvangst van het vonnis de tijd de aarden wal te verwijderen.
+ Zijn verweer had geen indruk op de rechter gemaakt. Ook niet toen hij aanvoerde dat het stapelen van de muur een misverstand was geweest. De aannemer zou hebben begrepen dat hij de hele steenwinkel, nodig voor de verbouwing van de boerderij, niet achter de boerderij zelf moest neerzetten, maar vlak voor de gloednieuwe ark, die nog maar net aangemeerd lag. Niet erg overtuigend, temeer omdat de boerderij zo'n 75 meter verderop staat.
+ Zondag 1 juli had de hoop grond weg moeten zijn, maar het lag er donderdagmiddag 5 juli nog steeds. De grondeigenaar riskeert hiermee een hoge boete, want de rechter heeft hem veroordeeld tot het betalen van fl. 1.000, - per dag per overtreding, tot een maximum van fl. 25.000, -, plus de kosten van de rechtszaak. Maar of het hem inderdaad een hoop geld gaat kosten? Iedereen weet dat de politie in Muiden niet controleert.
+ Waar de DWR kalender niet door de brievenbus kon werd in plaats daarvan een strookje door de bus gegooid. Daarmee kon je 'm dan ophalen. Maar zouden de mensen, waar deze prachtkalender dubbelgevouwen naar binnen gewrongen werd ook een nieuwe krijgen?
+ Op een zondagmorgen wilde een inwoonster van de Bouvywijk met de trein naar Maastricht. Wel wetend dat nieuwe chauffeurs er nogal eens moeite mee hebben de weg te vinden in de Bouvywijk besloot ze alvast buiten voor de deur te gaan staan wachten. Toen de taxi alsmaar niet kwam opdagen belde ze op om te weten waar ze aan toe was. Het bleek dat haar chauffeur zich verslapen had. Hij moest eerst nog zelf de trein naar Weesp nemen voor hij zijn vrachtje kon ophalen. Na een klein uurtje stond hij voor de deur. De taxirit naar het station was gratis. Ondanks de treintocht met hindernissen die hier op volgde werd Maastricht die dag gehaald. Je moet maar boffen. Leve het openbaar vervoer.
+ Volgens de Kabelkrant werden onze dames van TTV Vechtlust vierde bij de Nederlandse touwtrek kampioenschappen. Er waren nog twee dames actief staat erbij: de anderen waren geblesseerd of in verwachting. Met twee Muier vrouwen vierde worden lijkt me een sterk staaltje, al waren het dan Waterreuzinnen. Of heb ik iets gemist?
+ De hoofdprijs van de loterij voor de weerkinderen van Zhlobin, een gloednieuwe fiets, die viel op het blauwe lot nummer 003 is nog steeds niet opgehaald, zomin als een fles wodka en een kristallen schaaltje, waarvan de lotnummers dichtbij de hoofdprijs zaten. Als de winnaar zich alsnog meldt kan hij waarschijnlijk de fles en het schaaltje onder gloednieuwe snelbinders meenemen.
+ Staat iemand in de Amsterdamsestraat zijn op de braderie gekochte loten te vergelijken met de prijswinnende nummers op het lijstje van de trekking achter het raam. Loopt-ie na een tijdje hoofdschuddend verder. Blijkt dat hij de prijslijst van Kam Shan geraadpleegd heeft. Alweer geen fiets gewonnen.
+ Als La Chiusa op de Herengracht op een zonnige dag op volle toeren draait moeten de auto's zich tussen het grote pizza's en pasta's bord en de enorme ijshoorn door wringen. Voor de voetgangers blijft er nog maar één uitwijkmogelijkheid over: bij Chiusa naar binnen gaan. Slim van Chiusa!
+ Weesp wil graag, maar Ons Belang, Muiden wilde eerst niet. Uiteindelijk zijn de woningbouwverenigingen van Muiden en Weesp dus toch samen gegaan. Met het gevolg dat er weer een voorziening is weggevallen. De ochtendspreekuren in Muiden (de kazerne) en Muiderberg (Florisberg) zijn namelijk opgeheven. Niet echt een ramp volgens de nieuwe coöperatie, want er werd toch al weinig gebruik van gemaakt. Bovendien komt er een persoonlijke service voor in de plaats. Bij mensen die moeilijk naar Weesp kunnen komen komt de woningbouw óf aan huis, óf er wordt een gratis taxi geregeld. Maar de anderen moeten inderdaad voortaan naar het spreekuur in Weesp.
+ Wandel langs de waterkant van de Maxisweg richting Maxis. Geniet van de ganzenkolonie die en masse naar je toe zwemt omdat je wel eens brood bij je zou kunnen hebben. En tel de laag bij de grond afgezaagde stammen van de iepen. Moest vanwege de iepziekte. Maar het zijn er veel, heel veel, te veel. Daar gaat je zonnige humeur.
+ Weigert een toerist de kruik Schipperbitter aan te nemen die hij zojuist gekocht heeft. Hij wil alleen de echte Schipperbitter, en dat is Muier Schipperbitter, punt uit. Een misverstand, want alle Schipperbitter is Muier Schipperbitter. Wij Muiers kunnen het niet helpen. Onder protest van onder andere de kasteleinse Alma Boersma haalde de stoker van Muier Schipperbitter, de Kuyper in Schiedam, indertijd dat 'Muier' eraf omdat het verwarrend zou zijn. Maar dat niet alleen. Onze Oosterburen, die graag met een glaasje Muier trots blijven plakken, hadden er al genoeg moeite mee om het woord 'Schipperbitter' uit te spreken. Zo zie je maar weer wat het gevolg is van zo'n ingreep: inkomstenderving.
+ Er kwam een gastkeutel binnen van George Barlage. Hij vraagt zich af of rolstoelers in het weekend en op feestdagen Muiden wel in mogen. Als ze naar het toilet willen moeten ze eerst op zoek naar de sleutelbewaarder van officiële instellingen om van een invalidentoilet gebruik te kunnen maken. En maar hopen dat de brug niet dicht is, want in je broek doen op straat is ook wildplassen. Kassa voor oom agent.
+ Het houten huis in het plantsoen bij de onderbouw van de molen De Spiering is natuurlijk een droomhuis voor een gezin. In een grote dikke boom naast het huis is ook een droom voor de kinderen verwezenlijkt: een boomhut zoals je alleen in films ziet.
+ Soms zie je zo'n smalle, ellenlange Engelse kanaalboot door de sluis gaan. Meestal onder Nederlandse vlag. Maar laatst stond de Britse vlag, de Union Jack, fier op de achtersteven. En aan dek werd The Kings English gesproken. Commentaar vanaf de sluiskade: 'zal wel het Kanaal overgestoken zijn.
+ Dick Schulp heeft, zoals zo menig Muier, een leuk bootje. Ouwe Muier hoorde dat iemand die hem toevallig de sluis in zag varen er ook nog een leuke naam voor had: Aquaduckje. Dat is potjeslatijn voor watereendje.
+ Langs de oever van de Vecht aan de Weesperbinnenweg zit prinsheerlijk een witte eend die een nest gemaakt heeft in een drijvende autoband. Wie zei daar dat eenden dom zijn?
+ Muidens oudste kroeg heeft een voetbalploeg: FC Ome Ko. In het eerste speelde, toen hij nog jong was, een alom geliefde, helaas ongeboren Muier die iedereen als Kiepie kent, maar die eigenlijk Adri heet. Kiepie had indertijd een hondje, dat Willie heette. Kiepie was goed in veel dingen, alleen niet zo erg in voetballen. Willie was beter. Willie volgde jankend langs de lijn de verrichtingen van zijn baas. Tot de aanvoerder besliste: 'Willie erin, Kiepie eruit!' Willie blij. Kiepie ook.
+ De Volkskrant meldt dat een wethouder, tevens loco-burgemeester, van de gemeente Pekela aftreedt omdat hij het de bevolking niet langer wil aandoen dat hij geen computer heeft, geen internet ontvangt en geen e-mails kan versturen. 'De kiezers willen me op straat ook kunnen aanspreken over een e-mailtje. Het is daarom beter dan ik plaatsmaak voor een jonger iemand', zegt hij.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: