+ Nu de gloednieuwe verjaardagskalender van de DWR ook Muiderberg bereikt heeft kunnen ze ook daar in het kleinste kamertje gaan zitten genieten van de Groote Zeesluizen. Voor Muiderbergers heeft deze prachtkalender een andere betekenis dan voor Muiers. Het zal ze in het dorp bijvoorbeeld niet opvallen dat niet onze oude Stelling, maar een nog jeugdige Ernst Catshoek de brug met handkracht opendraait.
+ Mooi weer, veel mensen, de bekende kraampjes - zij het minder dan vorig jaar -, volop vrolijke muziek en volop vloekende automobilisten die Muiden niet in mochten. Wat wil je nog meer. Het Spieringfestival met de braderie mocht er weer zijn. Curieus waren de vier aaneengesloten kramen, die geheel en al opgetast waren met gefiguurzaagde honden en katten, plus als levend voorbeeld twee echte, aan een kraampaal vastgebonden hondjes.
+ Apart waren ook de twee loterijen van twee Hansen voor twee goede doelen. Maar misschien wel de grootste attractie werd gevormd door de achtkoppige zwanenfamilie, die zich eerst liet schutten, vervolgens bietste bij de boten en ten slotte als de weerlicht naar de opengaande sluisdeuren schoten om als eersten de sluis uit te roeien, de voordringers.
+ Omdat tegen het eind van het Spieringfestival de boel werd afgebroken bij Ome Ko ging de zaak niet om drie uur 's nachts dicht zoals normaal, maar al om half een. Ik heb het over de boel buiten het café, zoals kramen en de muziektent. Was nog een hele opruiming.
+ Een trotse en gelukkige Hans Vrolijks kwam daags na het festival vertellen dat zijn loterij voor de kankerpatiëntjes van het Emma Kinderziekenhuis, aangekondigd op de homepage van muideninfo.nl, fl.1043,50 had opgebracht. Er waren 421 lootjes verkocht. De trekking werd verricht door de burgemeester. Het grote schommelpaard viel op lot 107 en het kleinere hobbelpaard op lot 252. De winnaars hadden zich nog niet gemeld.
+ Een jongetje spelde met behulp van zijn moeder de tekst op de borden met de aankondiging van de openlucht vlooienmarkt bij de Maxis op 1 juli. Vraagt het kereltje: 'kunnen ze dan niet tegen binnenzitten?'
+ Een Muiderbergse die een dubbelvergunning voor parkeren in Muiden bij het gemeentehuis ophaalde wachtte drie verrassingen: het bleek 'klaar terwijl u wacht' te zijn, ze hoefde de oude vergunning niet in te leveren en ze moest twee kwartjes betalen. Ongehoord: parkeren voor vergunninghouders zou gratis zijn!
+ Trouwe Kabelkrantkijkers plukken de keutels rechtstreeks van de buis. Zoals de ontroerende belevenissen van de familie Gemin die met alle kinderen op Vaderdag een bezoekje aan Muiden bracht. Eerst was daar het verdriet om het verlies van het koffertje met alle vaderdagcadeaus, bij het bord 'Tot ziens!' aan de uitgang van 'uw lieve dorpje'. De eerlijke vinder werd als beloning een maand zakgeld in het vooruitzicht gesteld.
+ Kort daarna stond de familie Gemin weer op de Kabel, nu met een aflevering van twee pagina's. Daarin werden alle zoekers opgeroepen het zoeken te staken, want het koffertje was terecht. De 'goudeerlijke schat mevrouw Hulkenburg' had het teruggevonden, met nog alle vaderdagcadeautjes erin. 'Dank, dank, dank'. Ook de vriendelijke meneer van de VVV werd bedankt, zo goed als alle 'meelevende Muidenaren'. Inmiddels was Muiden voor de Geminnetjes 'een lief stadje' in plaats van 'een lief dorpje' geworden. Nóg een Vaderdag en Hulkenburg heet Hulkenberg.
+ Het sluipverkeer stond afgelopen week op de gemeentelijke agenda, en ook de toekomst van Muiden, en ook de toekomst van het kruitfabriekterrein. Teveel om te bevatten. En om in één aflevering keutels op te schrijven.
+ Er hebben zich vorige week binnen de kazernemuren ongekend spannende taferelen afgespeeld. Om een voorbeeld te noemen: wethouder Cees Leupen brak het wereldrecord 'even mijn zin afmaken' met een zin van bijna zeven en halve minuut. Al eerder kwam hij in aanmerking voor vermelding in het Guinness boek, namelijk met zijn verbetering van het wereldrecord 'binnen de kortst mogelijke tijd zo vaak mogelijk "dat-laat-onverlet" zeggen'.
+ De vers benoemde commissievoorzitter Hans van der Steen had zich kordaat voorgenomen om lastpak Vlaanderen naar het voorbeeld van de burgemeester meteen maar in de houdgreep te nemen. Daar slaagde hij redelijk in, maar dan toch wel dankzij de volledige medewerking van E.P. zelf. Die vond het niet nodig om de makers van het Toekomst-van-Muiden-plan geheel en al de grond in te boren. E.P. beperkte zich tot een vinnige uitval over de kwaliteit van het rapport, en ging vervolgens over op een oeverloze beschouwing over de verdeling van de woningen in onze gemeente.
+ Dankzij de hulp van E.P. doorstond Van der Steen ongeschonden zijn vuurdoop, op één punt na. Hij leek nòg meer ontzag te hebben voor portefeuillehouder wethouder Cees Leupen dan voor zichzelf. Het is helemaal niet erg als onze nieuwbakken voorzitter zich een volgende keer realiseert dat hij vanuit zijn gewichtige functie gerust een wethouder mag manen het kort te houden.
+ De vier politieke partijen hebben elk een voorzitter geleverd voor een commissie. In principe is deze voorzitter tevens de eigen fractievoorzitter. Maar omdat D66 niet meer dan twee raadsleden heeft, van wie er één tevens wethouder annex portefeuillehouder is, kwam van deze partij alleen Van der Steen in aanmerking voor het voorzitterschap.
+ Bij gebrek aan meer D'66ers in 'zijn' commissie was Van der Steen gedwongen het woord tot zichzelf te richten. Hij stelde vragen waarop hij als D66 raadslid een antwoord wilde; een antwoord van zichzelf dus. Het leek nogal ingewikkeld, maar het ging allemaal prima, vooral ook omdat hij nauwelijks vragen had.
+ 'Nu ben ik publiek' redeneerde het gloednieuwe externe commissielid H. Bökenkamp, toen hij als geïnteresseerd toeschouwer een vergadering volgde van een commissie waar hij zelf niet in zat. Hij toog naar 'het beklaagdenbankje' en zegde zijn zegje. De voorzitter had hier, ondanks zwakke protesten van enkele commissieleden, geen bezwaar tegen – wat niet wil zeggen dat het laatste woord hierover gesproken is. Totnogtoe diende alleen E.P.Vlaanderen zich af en toe aan als 'stem uit het publiek' en dat wordt gepikt, omdat dit raadslid nu eenmaal niet te stuiten is.
+ PvdA fractievoorzitter Wiebe de Haan had bedankt voor de eer óók nog eens voorzitter van een commissie te zijn. Niet uit bescheidenheid voor wie dat mocht denken. Zijn vervanger is Hette Zijlstra, die zich als voorzitter van commissie D. van Dick Schulp ontpopte als een natuurtalent. Maar degenen die hem beter kennen, weten dat hij als interim-manager het klappen van de voorzittershamer kent.
+ Overzicht, inzicht en een vriendelijk, doch beslist optreden: de vergaderstijl van Hette Zijlstra is een verademing voor eenieder die regelmatig de vergaderingen in de kazerne bijwoont en zich ergert aan het gedram en de wijdlopigheid van steeds weer dezelfde politici die zo graag hun eigen stem horen.
+ Hette Zijlstra vroeg de commissieleden te verklaren of ze straks vóór of tegen het sluipverkeervoorstel van B&W zouden stemmen. Hoewel deze vraag vanwege de vorm van het voorstel nodig was, was zij tegelijkertijd overbodig want de teneur was overduidelijk: men ging in meerderheid met B&W mee. Iets anders is dat in de commissievergaderingen nieuwe stijl zo'n vraag eigenlijk niet gesteld kan worden, want de helft van de commissie kan er als niet-raadslid onmogelijk antwoord op geven.
+ Portefeuillehouder Dick Schulp was zichtbaar ingenomen met de doeltreffende manier waarop Hette Zijlstra de vergadering leidde. Onverwacht snel en soepel werd immers de aanpak van het sluipverkeer – een heet hangijzer – door de commissie geloodst. Schulp zat erbij en keek ernaar.
+ Wie houdt Hette Zijlstra straks van zijn voornemen af om zich na acht jaar niet meer kandidaat te stellen voor de raad? Wie dat lukt krijgt een pilsje. Van Ouwe Muier en van Dick Schulp. Helaas staat Hette's besluit vast. Die pilsjes worden niet getapt.
+ Komen we bij de vraag of de proef met het gemeentelijk vergaderen nieuwe stijl geslaagd is. Het is een beetje voorbarig, maar het lijkt aardig te lukken. Het eerste doel was om de commissievergaderingen niet langer te laten ontaarden in raadsvergaderingen en dat doel lijkt in principe bereikt. Wat niet onverlet laat dat er de nodige schoonheidsfoutjes naar boven borrelden.
+ Beslist geen schoonheidsfoutje maar een blunder van de eerste orde is dat voor betrokken burgers de drempel om mee te praten nog net zo hoog is als altijd. Alleen insprekers met een flinke dosis brutaliteit maken de gang naar het beklaagdenbankje aan de lange vergadertafel om hun ei kwijt te kunnen.
+ Burgers die spontaan vanaf hun plaats op de publieke tribune op het besprokene willen reageren zijn gedwongen om een grote mond op te zetten. Jammer, maar helaas, zegt B&W: hier is niets aan te doen. De akoestiek in de kazerne is slecht, en je moet wel naar voren komen, naar de microfoon van het beklaagdenbankje, omdat de bandrecorder van de notuliste daar nu eenmaal op aangesloten is.
+ Welk een onoplosbaar probleem stadgenoten! Het maakt het ons gemeentebestuur vrijwel onmogelijk de belofte in te lossen, dat de burgers met ingang van het nieuwe vergadertijdperk niet als lastig maar als nuttig zullen worden ervaren. Ouwe Muier droomt ervan dat Muiers en Muiderbergers ooit in dikke rijen achter de commissieleden rondom de vergadertafel zitten, vanwaar ze, op gehoorafstand, net zo hard meedoen aan alle beraadslagingen als de dorpsgenoten van Asterix en Obelix tijdens zo'n gezellige everzwijnenschranspartij in een grote kring rond het kampvuur.
+ Zoals het nu toegaat in de kazerne, daar word je als toeschouwer, maar ook als deelnemer van democratische huize alleen maar Gallisch van. Maar wie luistert er nou naar een ouwe mopperpot langs de zijlijn? Laat hem zijn mond open doen in de zaal. Maar dat vertikt hij nu juist. Hij voelt zich niet schuldig genoeg voor het beklaagdenbankje. De schuldigen zitten aan de overkant.
+ Van A.G.V., het bureau dat het sluipverkeerrapport maakte, was niemand aanwezig. Er was zeker al afgerekend. Of zouden ze allemaal op vakantie geweest zijn? Hoe het zij: ter afronding van een klus wat nadere toelichting geven mag best als service van de zaak.
+ Misschien waren de heren een beetje bang om publiekelijk de volle laag te krijgen van Jan Bovenlander, die de ene na de andere fout in het A.G.V. rapport had blootgelegd. Die angst was niet nodig geweest. Bovenlander was wel levensgroot aanwezig, maar hij stelde zich grootmoedig op. Belangrijker dan zijn gelijk halen vond hij dat er nu gauw tot een oplossing moet komen voor het nijpende probleem van het sluipverkeer.
+ Bekende Muier Flip de Groot schoof voor de eerste keer in zijn bestaan als D66 commissielid aan. Sprekend over het sluipverkeer herinnerde hij aan de geslaagde handtekeningenactie van Daniëlle Westerweel en Marcel Pronk – die overigens niet in de sowieso slecht bezette zaal zaten. Flip vroeg zich af of we niet beter met het afsluiten van de sluisbrug voor doorgaand verkeer zouden kunnen beginnen, in plaats van eerst maatregelen aan de oostkant van Muiderberg te nemen om het sluipverkeer te weren.
+ De wethouder wilde het juist in omgekeerde volgorde: eerst de doseerinrichting aan de Naardervaart en het afsluiten van de IJsselmeerweg, en pas als dit niet voldoende mocht werken, aanvullende maatregelen nemen zoals het afsluiten van de sluisbrug. Dit, omdat anders het sluipverkeer ongehinderd door Muiderberg kan blijven rijden. Hij vertelde verder dat het verbod om tijdens de spits de Zuidpolderweg in te rijden gehandhaafd blijft, en ook, dat áls het ooit tot het afsluiten van de sluisbrug komt, dit zeker niet 24 uur per dag zou zijn. Mag niet. Tijdens de spitsuren zou eventueel kunnen.
+ De technische kanten van het debat gingen Ouwe Muier eerlijk gezegd boven zijn pet. Het ging over systemen voor vrije doorgang op de Zuidpolderweg voor alle inwoners van Muiden en Muiderberg en over het ontbreken van controle, waardoor het sluipverkeer zo'n tien minuten winst zou kunnen maken. De route is: even door Muiden heen en dan, verbod of niet, voorbij de Maxis verder over de parallelweg van de A1. Niet doorvertellen asjeblieft.
+ Het belangrijkst was dat al die knappe koppen de indruk wekten dat zij uiteindelijk aardig tevreden waren met het voorstel. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zal de raad dan ook in de vergadering van 5 juli groen licht geven. In afwachting van de uitvoering zullen we nog maandenlang sluipverkeer moeten dulden. Maar nu dan toch met de plezierige gedachte dat er ècht een eind aan komt.
+ In het gemeentelijk infoblad stond een oproep. Wie in de toekomst een gesloten fietsbox bij een bushalte zou willen huren moest dat even laten weten. Bij voldoende belangstelling zouden er boxen kunnen worden gebouwd. De kosten werden geschat op fl. 50, - per maand. Er kwam totnogtoe geen enkele reactie. 'Vind je het gek?'was de geërgerde reactie van Hans van der Steen die deze zaak had aangeslingerd: 'Vijftig gulden per maand is zeshonderd gulden per jaar. Daar heb je een nieuwe fiets voor. Als het twintig gulden zou zijn, was er zeker wèl belangstelling geweest'. Daar zat veel waarheid in. Maar ja, we krijgen geen subsidie voor fietsboxen bij gebrek aan een NS station in Muiden en Muiderberg. En zonder subsidie kom je al gauw op fl. 50, - uit.
+ Zoals altijd wanneer het zomer wordt komen er steeds meer klachten binnen over het lawaai dat de brug over de A1 veroorzaakt. Nog los van de eeuwig zingende banden klapt en kleppert het brugdek zo hevig dat de omwonende CDA'ers er niet van in slaap kunnen komen, en pardoes weer rechtovereind in bed zitten als dat wèl lukt. Ze moeten die klappen maar als een applaus voor het aquaductinitiatief beschouwen.
+ Raadslid Gerrit Ruiter verwacht dat de bermen langs de Zuidpolderweg één groot veldboeket worden als het gras niet twee keer per jaar, maar slechts één keer per jaar gemaaid wordt. Het krijgt dan de kans om twee kontjes hoog te groeien. Gewoon wat zaad erin en het spul komt wel omhoog volgens Gerrit Ruiter. Maar volgens de wethouder moet het zaad in goede aarde vallen. Het is nog maar de vraag of de grondsoort langs de Zuidpolderweg meewerkt.
+ Waarom is toch die trap met die bielzen tegen de vestingwal bij het begin van de Ton Kootsingel afgesloten voor het publiek, zo vroeg raadslid Frits van Rossum zich in het openbaar af. Hij kon hier maar één antwoord op bedenken: de trap staat op instorten en dat is gevaarlijk. Laat hij nu gelijk hebben! Dankzij zijn opmerkingsgave heeft zijn partij, de VVD, weer eens een waardevolle bijdrage aan het politieke debat geleverd.
+ Er zijn particuliere bureaus die sieragenten uitzenden. Helaas is iemand in een politieachtig uniform nog geen politieman. De huurlingen hebben inderdaad de bevoegdheid om te bekeuren, maar uitsluitend als de verdachte auto of motor doodstil staat. Anders gezegd: particuliere dienders mogen alles wat beweegt géén bon geven. Er is dus geen houden aan als het gaat om overtreders van het inrijverbod en/of snelheidsovertreders. Echte politie met echte bevoegdheden inhuren kost een kapitaal – maar het voordeel is wel dat je er echte bekeuringen voor terugkrijgt.
+ Ouwe Muier werd op zijn vingers getikt door een Muier die het beste met de wethouder van aquaductdromen voor heeft: 'Hou nu toch eens op met dat geschrijf over het aquaduct. Laat die man nu toch eens met rust. Als hij zo graag onder de grond wil, gun hem dat dan asjeblieft'.
+ Patricia van de sluis weet alles van iedereen in Muiden zonder dat zij ooit een blik op muideninfo.nl werpt. Zo zie je maar weer hoe betrekkelijk een lokale site is.
+ Wie het meeste OZB betaalt verdient het minste medelijden. Uitzonderingen daargelaten.