- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Schandalige en strafbare keutels.

+ De Groote Zeesluizen, waarin nu al dik drie eeuwen schepen worden geschut, ondergingen een kwart eeuw geleden de laatste grondige opknapbeurt. Zoals de DWR beloofd heeft, krijgt heel Muiden ter gelegenheid van het vijfde lustrum van de restauratie een jubileumkalender. De kalender valt in week 25, dat is dus in de loop van deze week, in alle huizen in de bus.
+ Tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis werden de eerste exemplaren officieel uitgereikt. Althans, dat was de bedoeling. Alleen waren de kalenders er nog niet. Wel waren op de valreep snel een paar proefexemplaren in elkaar geflanst. Hiermee werden twee senioren gelukkig gemaakt. De bofkonten waren de aloude geboren Muier Hermanus Wolventang (95) en de alleroudste inwoonster van onze gemeente, de op Florisberg wonende ongeboren Muiense mevrouw Koomen (bijna 100). Zij ontvingen de kalenders uit handen van een zelf al aardig bejaarde heer van het bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht.
+ De twee supersenioren kregen aanvankelijk geen bloemetje, want ze hadden al een proefkalender gehad. Er stond wel bloemen klaar, maar die waren voor scheidende ambtenaren. Dankzij krachtdadig ingrijpen van de burgemeester zelf kwam het toch nog goed: hoewel het zijn feestje niet was, zorgde hij ervoor dat er alsnog twee boeketten naar het stadhuis kwamen.
+ Dat de kalenders nog niet klaar waren kwam door een misverstandje tussen DWR en de drukker. Men had graag alle gasten, onder wie de voorzitter van de Historische Kring Stad Muiden, met een kant en klare kalender naar huis laten gaan. Dat zat er dus niet in. Gelukkig maar dat-ie deze week overal, dus ook bij de genodigden, binnenkomt. Het schijnt een hele mooie kalender te zijn. Als-ie eenmaal helemaal af is tenminste.
+ DWR mannen in een klein bootje waren op het water en langs de oevers van de Singelgracht in de weer met lange meetlinten. Was om te kijken waar er eventueel gebaggerd zou moeten worden. Anders dan bij de gracht rond het Muizenfort, die erg ondiep is, bleken er in de Singelgracht geen problemen te zijn. Prima allemaal, maar het was nog beter geweest als de DWR de waterbewoners van tevoren gevraagd had of men even in de tuin mocht komen. Zo hoort dat.
+ Tijdens het komende Spieringfestival aan de 'Groote Zeesluizen' (en niet 'aan de grote sluis' beste mensen van het COF!) zullen het Weespertrekvaart Mannenkoor en de Meiden van de Kade gezamenlijk optreden. Weesper mannen en Muier vrouwen. Als dat maar goed gaat.
+ Op 10 juni is de nieuwe dienstregeling van lijn 153 ingegaan. De vertrektijden wisselen dermate, dat je ze maar het best van uur tot uur kunt noteren. Hoewel er 's zomers meer mensen met de bus meegaan (veel NS wandelaars, die het in Muiden voor gezien houden) rijdt de 153 in de zomer minder vaak dan in de winter.
+ En dan is er nog iets heel vervelends met de 153. Je mag niet mee als alle tien zitplaatsen van het busje bezet zijn. Het is verboden om onderweg te staan. Wanneer je niet mee mag met het busje van 14.03 uur ben je helemaal de klos. Dan moet je maar liefst twee en half uur wachten tot het volgende busje naar Weesp voorrijdt. Maar dan sta je wel vooraan.
+ De ultieme oplossing voor het sluipverkeerprobleem in Muiden diende zich vorige week tijdens de ochtendspits aan. Een onhandig manoeuvrerende vrachtauto schampte de uitstekende hoek van de gevel boven de deur van Floris V. Omdat de schade ter plaatse moest worden opgenomen blokkeerde de vrachtauto de sluisbrug waardoor het verkeer van alle kanten vastliep. Dat vinden de door Muiden jakkerende forensen natuurlijk niet leuk. Als het elke dag gebeurt, zie je die niet meer. Dus vrachtautochauffeurs, hup: elke morgen ertegenaan bij Floris!
+ De Volkskrant van woensdag 13 juni gezien? Een hele halve pagina over muideninfo! Met over de volle breedte een prachtige foto van de drukte rond de sluisbrug op een zonnige dag. Dat het een foto van een jaar of vijf geleden is hindert niks. Het is Muiden op z'n mooist met die volle terrassen, met de boten die worden geschut en vooral met Jan Melis: in zijn eentje, op zijn klompen, midden op de brug. Het hele verhaal staat op muideninfo. Klik maar naar de startpagina.
+ Wat in het Volkskrant artikel staat klopt helemaal. Het is waar dat Ouwe Muier en Dick Schulp - ook al noemt Ouwe Muier hem steeds wethouder van aquaductdromen - samen een pilsje drinken in de kroeg als dat zo uitkomt. Maar alleen als hij betaalt natuurlijk.
+ De chef van de regioredactie van de Gooi- en Eemlander vraagt zich af waarom Ouwe Muier nog geen proces aan zijn broek heeft gekregen vanwege al die laster - en roddelpraat die hij verkoopt. En Ouwe Muier maar piekeren wat de chef daar toch mee kan bedoelen. Wie zou er zich nu in zijn of haar goede naam aangetast kunnen voelen? Dick Schulp zeker niet. Die rekent zelf wel af.
+ Zou de burgemeester zich misschien beledigd voelen omdat hij regelmatig bestookt wordt met keutels? Vast niet. Harry Smith houdt wel van een fris keutelbuitje. Het zet hem immers in het middelpunt van de belangstelling. Bovendien vertrouwde mevrouw Fenje Smith Ouwe Muier toe dat met name 'Het keutelklasje van meester Harry' in huize Smith veel vrolijkheid teweeg had gebracht.
+ Wiebe de Haan wellicht? Die werd laatst behoorlijk hard aangepakt. Maar Wiebe zelf vertelde de Volkskrant dat hij juist gelukkig is met muideninfo. Nogal wiedes, hij las laatst zo ongeveer de keutels voor toen hij de raad in zijn geheel achter zich kreeg bij zijn pleidooi voor een openbaar wandelpad langs het Van der Vlietterrein.
+ De directeur van het Muiderslot. Die misschien? Het was inderdaad een pittige protestbrief die Ouwe Muier haar schreef over het ruimen van de iepen op de wallen, maar wel een brief vol begrip. Het Muiderslot werd dan ook prompt sponsor van muideninfo.nl.
+ Zou de chef van de regioredactie van de Gooi- en Eemlander eigenlijk wel weten wat een chroniqueur is? En wat boutades zijn? Hij moest toch maar eens in een dictionaire kijken, dat is Frans voor woordenboek, chef.
+ Elke morgen als ze de kinders hebben weggebracht komt een groepje Maria's van de Jozefschool een kopje koffie drinken bij Ome Ko.
+ De Politie Gooi- en Vechtstreek geeft een foldertje uit waarin staat wat je moet doen als je kritiek op het politieoptreden hebt. Dit foldertje wordt ook in Muiden verspreid. Maar ons probleem is nu juist dat de politie hier níet optreedt.
+ Futen zijn geen bedelaars. Mensen worden straal genegeerd. Misschien komt het omdat ze geen brood en groen lusten. Toch maar eens een visje uitwerpen.
+ Alle andere gevederde vrienden schooien bij het leven. Ook de zwanen. Moedige Muiers laten het echtpaar zwaan uit de hand eten. Het koninklijk paar kan prima mikken met hun harde snavels maar toch krijg je altijd een fikse tik tegen je vingers. De inmiddels aardig uit de kluiten gewassen zwanenkuikens pikken graag een graantje mee. Het waren er afgelopen week nog steeds zes en er groeit al een wit keppeltje op hun kop. Kijk maar uit als je een hand naar ze uitsteekt. Je loopt kans dat een van de ouders met volle zeilen op je af stevent. En dan loop je harder van het water weg dan de zwaan er over heen klapwiekt.
+ De buren van de zwanen, een monter stel meerkoetjes, krijgt er maar niet genoeg van. Ook het tweede legsel is inmiddels uitgebroed. Koddig, die piepkleine koetjes. Dat geldt trouwens ook voor de futenkuikens in hun gestreepte boevenpakjes. Regelmatig glijdt er een watertaxi voorbij de arken: wéér een fuut met een jong op d'r rug.
+ Het kleintje wordt grondig verwend met zilverige hapjes, na een lange duik aangedragen door pa fuut. Ma fuut, de draagmoeder, wordt in één moeite door óók vertroeteld. Soms wil ze zelf een visje ophalen. Dat vindt het kind op de rug maar niks, dat je moeder zomaar ineens onder je wegzakt. Het kleintje dobbert zielig piepend eenzaam rond tot ma weer uit de diepte opduikt. Dan is alles weer goed.
+ Heel vroeger, bij de Meden en Perzen, werd de boodschapper, als hij de heerser van het rijk slecht nieuws bracht, onthoofd. Zo is de leugen in de wereld gekomen. Ouwe Muier kreeg de wet van Meden en Perzen voor zijn kiezen, toen hij enkele signalen had doorgegeven, die hem bereikten vanuit de hoogste gemeentelijke kringen, waarin hij regelmatig verkeert.
+ Het is al weer even geleden, maar het rommelt nog steeds na. Het ging over de kruitfabriek. De kruitfabriek, zo kwam Ouwe Muier ter ore, veroorzaakte de nodige commotie tijdens een feestelijk getinte bijeenkomt in het Muiderslot, waar acht Delftse studenten trots hun studieproject 'Muiden, parel van het IJsselmeer' presenteerden.
+ Daar maakte Ouwe Muier melding van. Maar het gevolg is dat hij meer dan eens naar zijn hoofd (dat er gelukkig nog op zit) krijgt dat hij de kruitfabriek weg zou willen hebben. Dat heeft hij nooit beweerd. Het was de opdrachtgever van de studenten, Ir. Kruijt van de aannemer Mourik Groot-Ammers, die op het Muiderslot te kennen gaf dat hij de kruitfabriek zo onveilig vindt dat hij 'm graag uit Muiden ziet verdwijnen.
+ Alles wat Ouwe Muier gedaan heeft, was de reactie van burgemeester Harry Smith op dit standpunt weergeven. Smith gaf in niet mis te verstane bewoordingen te kennen dat de veiligheid van de kruitfabriek niet ter discussie staat, dat er niet over te praten valt en dat het volkomen uit de lucht gegrepen is dat de kruitfabriek onveilig zou zijn. Met andere woorden: volgens de burgemeester is de kruitfabriek veilig.
+ En daar kan Ouwe Muier het niet mee eens zijn. Niemand kan over welke opslagplaats van springstoffen dan ook met zekerheid zeggen dat het absoluut veilig is. Ook niet over de kruitfabriek, en al net zomin over de transporten van chemische stoffen voor het productieproces, die nog steeds plaatsvinden via de Amsterdamse Poortbrug.
+ Wèl wil Ouwe Muier graag aannemen dat de voorzorgsmaatregelen in Muiden vele malen doordachter zijn dan die in Enschede (al lag daar dan alleen maar vuurwerk opgeslagen en worden hier springstoffen vervaardigd voor geavanceerd oorlogstuig). Maar daar gaat het niet om. We moeten onder ogen zien dat we hier met risico's leven, al zijn die dan hopelijk - en ook waarschijnlijk – niet groot.
+ Leven aan de voet van een vulkaan, zoals honderdduizenden mensen in de wereld doen levert zowel méér als minder gevaar op dan leven in de schaduw van een kruitfabriek. Méér omdat de uitbarsting er vroeg of laat vrijwel zeker komt en mìnder omdat de grote klap zich vrijwel altijd met veel gerommel aankondigt. Hoe het ook zij, voor Ouwe Muier is de aanwezigheid van explosieven (wie weet trouwens precies wàt, en hoeveel, en wáár precies ligt opgeslagen?) vooralsnog geen reden om te roepen dat de kruitfabriek moet verdwijnen, zomin als dit voor hem een reden is om zelf uit Muiden te vertrekken. En hij staat hierin niet alleen.
+ Hoewel hij alleen maar de klappen van de laatste pakweg veertig jaar heeft meegemaakt en dus niet het recht van spreken heeft van de geboren Muiers van zijn generatie, herinnert Ouwe Muier zich maar al te goed dat na elke klap de discussie weer oplaaide: de kruitfabriek moet weg versus de kruitfabriek moet blijven. Dit laatste vooral omdat de werkgelegenheid gevaar liep (vroeger overigens heel wat meer dan nu). Wie zijn oor te luisteren legt hoort dat het gros van de Muiers er nog steeds net zo over denkt: 'blijven'. Wat dat betreft heeft MOR-voorzitter Frank Wagenmans gelijk: er is nauwelijks angst onder de inwoners, het leeft niet in Muiden.
+ Er is nog een belangrijk gegeven: het pachtcontract loopt tot 2016. Ook al valt er voor de eigenaar een mooie prijs voor het enorme terrein te maken, zolang de zaken goed gaan zal MCI hoogst waarschijnlijk niet opstappen. Conclusie: de kruitfabriek is voorlopig nog niet weg.
+ De jaarrekening 1999 van de gemeente Muiden sluit met een fors overschot. Een meevaller van bijna een miljoen. Wat gaan we er mee doen? Er zijn plannen om het miljoen te benutten voor van alles en nog wat. Maar liefst eenderde deel is bestemd voor wat heet 'nieuwe beleidsvoornemens'. Zouden oude beleidsvoornemens soms niets meer waard zijn?
+ Muiden helpt zijn minvermogende inwoners die niet met het openbaar vervoer mee kunnen en dus aangewezen zijn op taxi's. Dat doet in principe elke gemeente, maar Muiden is de enige binnen de Gooi - en Vechtstreek met een vergoedingsregeling die ook voor ritten buiten de regio geldt. Het gaat om zo'n kleine tachtig mensen en er is een bedrag van f 55.000, - mee gemoeid. Wethouder Lahnstein is de man achter dit inmiddels unaniem door de raad aangenomen voorstel.
+ Verzoekt de voorzitter van een raadscommissie een inspreker om het kort te houden. Vraagt de inspreker: 'Hoezo? Heeft u zelf dan ook wat te zeggen?'
+ Het raadslid Henk Beenen spreekt zo snel dat zelfs de bandrecorder hem nauwelijks kan bijbenen.
+ Een jonge snuiter van de privé parkeerservice van de Doelen schoot met een noodgang achter uit de sluisbrug op. Twee fietsers die van de brug afkwamen weken brullend uit. Een Muier die het zag gebeuren, ging midden op straat staan om het parkeerpiefje de weg te versperren. Hij kafferde hem stevig uit, waarop de jongen zich beriep op 'de dode hoek'. De Muier: 'dus volgens jou is de dooie hoek bedoeld om fietsers en voetgangers dood te rijden!'
+ Een van de tuinen aan de Singelgracht is nu wel heel erg openbare weg aan het worden, maar wie valt erover?
+ Je hebt nogal wat dezelfde familienamen in Muiden. Dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat iedereen ook familie is. Of zelfs maar familie zou willen zijn. 'Ben jij familie van die en die?' hoort een Muier met een bekende familienaam regelmatig. Als hij daar in alle eerlijkheid ontkennend op antwoordt, begint me de ander toch uit te varen over de betreffende 'die en die'. Je zou ervan in je schulp kruipen.
+ Ze zeggen dat in de krant stond dat Joop de Bruijn uit Noordwest als een kanon naar bed gaat. Niet goed gelezen mensen. Er staat: mèt een kanon. Heeft hij zelf gebouwd.
+ Je mag de folders alleen in de brievenbussen gooien, niet onder de heg of in de sloot, is de dwingende instructie voor folderlopers. Maar ja, dan duurt het wel een tijd voor je klaar bent. Een slimmerd vond een oplossing waarbij hij zich aan de instructies hield. Als u ook een dik pak met allemaal dezelfde folders in de bus heeft aangetroffen begrijpt u hoe slim hij was.
+ De smidse van Melis was het nieuwtjescentrum van Muiden. Als hij even weg moest prikte Jan Melis een papiertje op de deur met 'Als de deur dicht is ben ik er niet'. Dan was hij naar zijn 'beessies' op de Schapenkaai, of ergens in Muiden voor een smeedklus. 's Avonds was het papiertje weg. Iedereen wist dat Ome Jan dan op zijn vaste plekje in de hoek bij Ome Ko zat om een oude jenever, en soms nog een, achterover te gooien. Wie hem wilde raadplegen moest maar naar het borreluur komen. Het smidsvuur bleef branden. Dag en nacht.
+ De Gooi- en Eemlander heeft in Muiden en Muiderberg zo'n 500 abonnees. Dat is goed voor een kleine kwart miljoen gulden per jaar. Daar komen de opbrengsten uit de losse verkoop en de advertentie-inkomsten nog eens bovenop. Voor zo'n extraatje wil ik op mijn ouwe dag wel achter het nieuws in stad en dorp aan. Als hobbyjournalist, zoals in De Volkskrant stond. Natuurlijk niet voor het serieuze werk zoals diamanten bruidsparen, jubilerende verenigingen en vertrekkende schoolhoofden, daar heb je vakmensen voor.
+ Voor verstandige woorden over de OZB verwijs ik naar mijn collega Oude Muiderberger. Die heeft er kaas van gegeten. Ik weet alleen dat er deze zomer een inhaalslag plaatsvindt nadat er jaren achtereen geen enkele verhoging plaatsvond. Of de komende verhoging nu gemiddeld 10% of 30% of misschien zelfs 50% is moet straks uit de aanslagen blijken. De waarheid zal wel in het midden liggen. Maar de verhoging in Muiden zal altijd minder zijn dan die in Weesp. Wat dan toch maar weer een troost is, zij het een schrale.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: