NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS Alarmerende keutels in alle soorten en maten.
+ Woensdag 6 juni 12.00 uur. De sirene. Schrik je je rot. Hoor je even niets. Schrik je je weer rot. En nog een keer. Tot drie keer toe keihard geloei, met tussenpozen om van de schrik te bekomen. Om 12.13 uur stierf het laatste geluid uit. Ik hield er geen veilig gevoel aan over.
+ De sirenes loeiden door heel Nederland als proef om te waarschuwen voor luchtaanvallen, gifwolken en andere calamiteiten, en niet om autodieven te verjagen, zoals men dacht aan de oostkant van Muiden. Dat kwam omdat het geluid daar heel wat minder indringend was dan in de buurt van de brandweerkazerne. En over de schrik van een autoalarm ben je snel heen. Als het jouw auto niet is.
+ Het leek wel alsof het proefalarm moeilijk op gang kon komen. 'Klopt', zei slager Frank Wagenmans tegen zijn klanten: 'in Muiden doen ze dat nog zó'. En hij deed net of hij aan de zwengel van een grote gehaktmolen stond te draaien.
+ De fotograaf van de kabelkrant schoot drie beroemdheden tijdens de zeilregatta van zaterdag in Muiden. Het waren Kroonprins Willem-Alexander, burgemeester Harry Smith en roddelbladfotograaf Edwin Smulders.
+ De burgemeester mocht van Willem-Alexander kiezen: of de ambtsketen af en mee, of de ambtsketen omhouden en niet mee. Smith koos, met pijn, voor het eerste.
+ In het spoor van haar Kroonzoon voer de Koningin daags daarna met De Groene Draeck het IJsselmeer op. Pam van Loohuizen heeft het zelf gezien. Hij stond aan de railing van de machtige viermastklipper 'Sanne Sophia' toen het Koninklijke Vaartuig langskwam, zegt Pam. 'Wat heeft u toch een mooie boot, riep de Koningin mij toe', zegt Pam. Ook riep ze: 'die van mij is van het volk'. Zegt Pam.
+ U hebt het in het gemeentelijk informatieblad kunnen lezen: de door talrijke handtekeningen ondersteunde smeekbede van Marcel Pronk en Danielle Westerweel om de sluisbrug af te sluiten en daarmee het sluipverkeer een halt toe te roepen heeft minder indruk op het college van B&W gemaakt dan het dringende verzoek van al even talrijke Muiderbergers om het probleem bij de kop te pakken. Dat is: nog vóór Muiderberg de automobilisten de lust ontnemen een sluiproute te volgen.
+ B&W werd indertijd compleet overvallen door de Muiderbergse protesten tegen de voorkeur van het college, te weten een toeritdosering op de Zuidpolderweg en het afsluiten van de Herengracht bij de Keetpoortsluis. De 'Muiderbergse variant' houdt in dat het voor het ochtendspitsverkeer onaantrekkelijk moet worden gemaakt om via de oostkant Muiderberg binnen te komen. Maatregelen om het doorgaand verkeer vanaf deze kant te weren zou niet alleen Muiderberg maar ook Muiden van het sluipverkeer verlossen.
+ Het afsluiten van de sluisbrug, al dan niet alleen tijdens de spits, wordt nu wel erg onwaarschijnlijk. De nu door het college overgenomen 'Muiderbergse variant' komt donderdag 21 juni in de commissievergadering. Het is uw enige kans om te pleiten voor de oplossing die u zèlf voor ogen hebt.
+ Het is de bedoeling dat er camera's komen in het hartje van Muiderberg en Muiden. Niet voor de TV maar om het sluipverkeer te kunnen bestuderen. Prima idee, maar wat moet je er verder mee, als je er alleen maar op kunt zien dat er nog steeds geslopen wordt? Monitoren op de Zuidpolderweg zouden heel wat nuttiger zijn. Kun je overtreders betrappen - aangenomen dat het verboden blijft om tijdens de ochtendspits de Zuidpolderweg op te rijden, wat toch wel te hopen is. Om dezelfde reden zou ook een monitor op de Noordpolderweg welkom zijn. + Monitoren waarmee weggebruikers niet op heterdaad betrapt worden zijn niet meer dan stille getuigen. Menig automobilist die op de A1 richting Amsterdam een file ziet staan schiet graag met een rotvaart door Muiden heen, want dat scheelt tijd. Je slaat immers een flink stuk A1 over. Dat kan ongestraft, want over de Mariahoeveweg via de Keetpoortsluis rijden mag gewoon. Zou je met monitoren ook op snelheid kunnen controleren? Zou mooi zijn!
+ Met wat geluk komt B&W met een slimme oplossing voor elk probleem. Uit de 500 schriftelijke reacties die op het gemeentehuis binnenkwamen (pakweg 1 op de 15 inwoners!) moet toch wel iets bruikbaars te vissen zijn. Wie weet zit er bijvoorbeeld een oplossing bij voor het weren van de avondspits. De succesvolle Muiderbergse actievoerders hebben vast wel een idee dat B&W kan gebruiken, ook al heeft Muiderberg dan zelf geen last van de avondspits. Of wil de VIB (Voor Ieders Belang) alleen maar scoren in eigen dorp?
+ Op woensdag 20 juni is er een extra commissievergadering, waarin gepraat wordt over hoe het kruitfabriekterrein er uit zou kunnen gaan zien als de kruitfabriek weggaat. Maar de kruitfabriek gaat nog niet weg. De kruitfabriek mag nog wel vijftien jaar blijven. We zijn dus aan de vroege kant.
+ Wie zijn nieuwsgierigheid niet kan bedwingen moet komende donderdag 14 juni naar de raadsvergadering komen. Op de agenda staan naast onder meer de OZB (die eerder in de commissie behandeld werd) twee nieuwe punten: de aankoop van het kruisgebouw in de Irenestraat en de benoeming van niet-raadsleden voor de commissies nieuwe stijl.
+ Het kruisgebouw gaat de gemeente een half miljoen kosten. De huidige eigenaar, Thuiszorg Gooi- en Vechtstreek, had er heel wat meer voor kunnen vangen als het aan een particulier was verkocht. De nieuwe gemeentelijke accommodatie mag worden gebruikt voor medische, sociale en educatieve diensten. Er is van verschillende kanten belangstelling. En nu maar hopen dat het consultatiebureau naar Muiden terugkomt.
+ Als 'externe leden' van de gemeentelijke commissies van bijstand staan leden van de vier politieke partijen kandidaat. De PvdA komt met Geert van Duinen, Nicolien van Duinen, Jan Hylkema en Fred Winnubst. Het CDA met J.Steffens en J. Meijer. D66 met Sandra Deuling, Jan Schellekens, Bert Oskam en Flip de Groot, en de VVD met H.Bökenkamp en ir E.Mackay. Weet u als kiezer alvast bij wie u moet zijn als u wat wilt bereiken.
+ Vier dingen vallen op. 1: van de twaalf kandidaten komen er negen uit Muiderberg (de gevestigde partijen willen zeker de VIB vóór zijn), 2: er zijn maar twee vrouwen bij, 3: CDA en VVD komen beide met maar twee kandidaten en 4: CDA en VVD geven geen voornamen (maar ik kan wel verklappen dat Eric Mackay Eric heet).
+ Roy Moolhuizen vond een pakketje in zijn brievenbus. Er zat een mooi zwart bureauklokje in als blijk van waardering voor Roy's hulp bij de aanhouding van een verdachte van woninginbraak op 27 mei. De politie schreef er bij dat het voor hen telkens weer aangenaam is te ervaren dat er nog burgers zijn die niet alleen oog hebben voor hun eigen eigendommen, maar ook aandacht hebben voor die van anderen en daar ook voor op durven te komen.
+ In de brief stond verder dat zonder de hulp van dit soort burgers de politie zijn werk niet optimaal kan verrichten, en dat de politie in Nederland nu eenmaal zeer afhankelijk is van de steun uit de gemeenschap. Vroeger hoefde je niet zo'n aardige brief te verwachten. Vroeger kreeg je het dringende advies als burger om 'niet de held uit te hangen'.
+ Roy meende de dag na de achtervolging de inbreker te herkennen. Gewoon in Muiden. Zeker vrijgelaten, dacht hij. Maar dat was niet zo. De brief besloot met de mededeling dat de verdachte inmiddels gehoord is en voorgeleid aan de Officier van Justitie te Amsterdam en dat hij, in afwachting van zijn berechting, in voorlopige hechtenis zit. Dat is maar goed ook. De man wordt verdacht van 196 delicten.
+ Het juninummer van De Sluiz is uit. Het Muider maandblad van Guus Kroon is weer de moeite waard. Er staat het nodige in over het onderzoek van de acht Delftse studenten 'Muiden, parel aan het IJsselmeer'. En ook over de Westbatterij, die de studenten aanbevelen als het ideale toekomstige clubhuis van de Koninklijke.
+ De plannen van de Acht van Delft bevallen de voorzitter van Onze Historische Kring Stad Muiden niet. Muiden een parel aan het IJsselmeer? Een parel moet je koesteren, betoogt hij: de studenten willen juist 'nogal wat overhoop halen'. Guus maakt zich overigens niet echt zorgen, al was het maar omdat B&W hebben laten weten geen ambtenaren vrij te kunnen maken om de plannen te bestuderen.
+ Geheel naar zijn aard reageert Guus Kroon tamelijk mild op de plannen. Ach een foutje, signaleert hij als de studenten de 'dijk' willen verlagen. Ze bedoelen de schans en dat verlagen kan helemaal niet, tenminste als je de historie respecteert. Ook Piet Oudshoorn komt in De Sluiz aan het woord. De boer van Noordwest is verontwaardigd: 'Ons is niets gevraagd. Er is hier nooit iemand langs geweest om te praten over die plannen'.
+ Het zou wel zo aardig zijn geweest, als de studenten dat wèl hadden gedaan. Ze hebben de boerderij van Oudshoorn op papier geheel en al weggevaagd. Alsof er een klap van de kruitfabriek is geweest. Terwijl ze de kruitfabriek nu juist zo graag zònder klap opgedoekt willen zien. Dat past in de projectplannen van de vader van een van de studenten, want dan komt er ruimte voor de geplande woonwijk.
+ Guus Kroon overtreft zichzelf met een boeiend hoofdstuk uit de geschiedenis van Muiden. Hij balt de historie van de Westbatterij samen in een enkele regel die klinkt als een klok: 'Westbatterij: dromerij, kwekerij, spelerij, pesterij en padvinderij'. Deze rij zou voorlopig kunnen worden gesloten met 'dikdoenerij'. Alleen zou Guus Kroon dat nooit zo zeggen.
+ Er staan zoveel wetenswaardigheden in De Sluiz dat Ouwe Muier geneigd is er van alles en nog wat uit te citeren. Maar Guus z'n blad overschrijven is natuurlijk niet de bedoeling. Ga maar gauw naar Angelique. Niet vergeten een gulden mee te nemen.
+ Wie Guus Kroon kent, weet dat hij werkelijk alles over de historie van Muiden weet, en daar ook boeiend over kan vertellen. Maar Guus is ook een niet te verwaarlozen factor als het om Muiden in de toekomst gaat. Zijn mening weegt wel degelijk mee. Alleen is poeha hem volkomen vreemd. Daarom wordt Guus Kroon nogal eens onderschat. Door domoren.
+ Je kunt je trouwens lelijk op hem verkijken. De geboren Muier en meester Guus Kroon vormt met zijn heel eigen stijl en humor een categorie op zichzelf. Zo zal Ouwe Muier nooit vergeten, hoe Guus jaren geleden op de vrijmarkt van Koninginnedag stond en aanbood een liedje voor Ouwe Muier te zingen. Dat kon deze wel waarderen. Toen het liedje uit was, wilde Ouwe Muier met een bedankje doorlopen. Maar Guus Kroon wees hem op de pet die voor zijn voeten lag. Daar moest Ouwe Muier een kwartje in gooien. Vooroorlogse prijs.
+ Over zijn eigen persoon schrijft hij: 'Guus Kroon werd op 22 april 1956 geboren op de Herengracht 58 in Muiden, vlak bij de sluis. Zijn beide ouders en 3 van de 4 grootouders zijn ook in Muiden geboren. Opa Kroon kwam uit Amsterdam. Guus Kroon woont al zijn hele leven in Muiden, verhuisde 3 x (Vondelstraat/ Weesperstraat/Herengracht) en ziet Muiden als een mooi oud stadje. Hij werkt als onderwijzer in Diemen, is ongetrouwd, woont alleen, heeft geen auto, is tevreden over het parkeerbeleid en de voorzieningen in Muiden. Over het aquaductplan heeft hij zijn twijfels (nota bene: Guus schreef dit voordat naar buiten kwam dat de verkeerde tekeningen waren gepresenteerd), hij is lid van de NH-kerk, SC Muiden, de st.BVM en de HKSM, leest en verzamelt alles over Muiden en voelt zich een echte Muier'.
+ Kan een boer een hufter zijn? Dat kan. Ik weet er twee: jongemannen. Het was op woensdagmiddag tien over vijf op de Amsterdamsepoortbrug. Woedende ooggetuigen hebben het er nog steeds over. Vanuit de Amsterdamsestraat reden twee kleuters op hun kinderfietsjes de brug op. Ze hadden voorrang op twee hen tegemoet komende tractoren, waarvan de eerste een hele zware was die het wegdek over de volle breedte in beslag nam. Wat er vervolgens plaatsvond was werkelijk niet te geloven. Terwijl de kleuters al op de brug reden, rosten de tractoren op hen af. De kinderen konden nog net van hun fietsjes springen en de voetgangersstrook van de brug op vluchten.
+ De kleuters krijsten van schrik en angst. Iedereen die het zag stond als verlamd. Maar de heren op hun tractoren crossten door richting sluisbrug. Op de brug dwongen ze met veel machtsvertoon een automobilist die ook al voorrang had achteruit te rijden. Drank? Of alleen maar haast om op tijd aan tafel te komen voor de avondpot?
+ Ik hoop dat andere, fatsoenlijke agrariërs uit Muiden dit lezen en willen bewijzen dat de twee hufters volstrekte uitzonderingen zijn. Alsjeblieft, maakt u ze duidelijk dat hun schandalige gedrag de boerenstand in zijn geheel schaadt. De verontwaardigde toeschouwers weten maar al te goed dat het niet helpt als zij zelf de heren erop wijzen dat dit geen tweede keer mag gebeuren.
+ De MOR zou graag willen dat de sluiswachters de passanten het fraaie foldertje van de Muider ondernemers in de handen drukken. Maar wat haalt dat uit? Ze kunnen in de sluis beter folders over winkelen in Weesp uitdelen. Want daar krijg je als passant tenminste de kans om van je boot af te komen. Als we hier de passanten nu eens eerst de mogelijkheid geven om aan te leggen en daarna pas mooie folders.
+ Nieuwsgierig gemaakt door de mededeling in de Nieuwe Weesper dat Muiden vertegenwoordigd zou zijn op de site www. internetgemeentegids.nl surfte ik naar die mij onbekende site in de verwachting een soort digitale versie van de officiële gemeentegids aan te treffen. Het pakte anders uit.
+ Nee, geen stoute plaatjes of zo, het bleek een keurige site te zijn. Alleen staan er uiterst merkwaardige dingen op. Zoals een rijtje foto's van vier plaatsen in Muiden, althans volgens de onderschriften. Te zien zijn: het gemeentehuis, het postkantoor, de Hoofdstraat en de markt. Muiden is volgens de site bedeeld met respectievelijk een oud grachtenpand met klokkentoren als stadhuis, een groot postkantoor, zoiets als in Bussum - als het dat van Bussum al niet is -, een brede allee, nog breder dan de A1, en een markt zoals je ze overal in Nederland ziet, behalve in Muiden.
+ Het mysterie groeit naarmate je verder klikt. Het hoofdstuk 'Informatie' geeft het adres van het gemeentehuis. Een internetadres ontbreekt, zo goed als een E-mailadres. Maar goed dat Karin Mun laatst met haar eigen laptop naar het gemeentehuis kwam voor de officiële opening van de MOR -site. Onder 'Informatie' wordt ook nog vermeld dat H.A. Smith de burgemeester van Muiden is. Er staat een open vakje bij met de mededeling dat er geen foto beschikbaar is. Geen foto van Smith?!
+ Het hoofdstuk sluit af met de boodschap dat de gemeente 36,51 km2 groot is en 6.852 inwoners telt. Er zijn meer hoofdstukjes. Bijvoorbeeld 'Historie' met een stuk of wat uit de gemeentegids van Muiden geknipte alinea's. En 'Onderwijs' met de verschillende scholen in Muiden, maar zonder naam en adres. Heel apart zijn de hoofdstukjes 'Wonen in de gemeente Muiden' en 'Cultuur en te bekijken'. Bij beide wordt alleen het Muiderslot genoemd. Wonen in de gemeente Muiden kan alleen op het Muiderslot? Dat is toch nieuws zou je denken. Niks hoor. Klik op 'Actueel in de gemeente Muiden' en er verschijnt een bijna enthousiast: 'Momenteel geen actueel nieuws!'
+ Even naar Amsterdam kijken. Alsjeblieft: maar liefst 17 foto's en alle 17 goed. En heel veel doorklik-mogelijkheden voor informatie over 1001 Amsterdamse onderwerpen. Je begint iets te vermoeden. Terug naar Muiden. Dacht ik het niet: de doorklikpagina voor Muiden staat helemaal in het teken van Weesp. Maar dan ook geen woord over Muiden, terwijl er toch 'Informatie over uw gemeente en regio' boven staat. Denk je: als Muiden onder Weesp valt, valt Diemen vast onder Amsterdam. Goed geschoten: Diemen is een en al Amsterdam, maar dan wel met het bekende rijtje foto's van de vier onbekende plaatsen in… jawel: Muiden.
+ 'Nederland op z'n best' staat trots boven aan de homepage. Misschien dat de kleine lettertjes kunnen vertellen waarom. Even de bril op en daar komt de aap uit de mouw: www. internetgemeentegids.nl zoekt een paginabeheerder voor onderhoud en optimalisering van de informatie. Wie?