NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS Tegendraadse en averechtse keutels.
+Maandag 9 april ging het VVV - kantoortje in de kazerne open. Mevrouw Fenje Smith, de echtgenote van de burgemeester zit het hele seizoen, in wisseldienst met vier andere vrijwilligers achter de balie. Het is al het vierde jaar dat zij dit doet: de dagjesmensen en toeristen vertellen wat er zoal om en in Muiden te beleven is. Niet één bezoeker vermoedt dat hij door de vrouw van de burgemeester geholpen wordt. Klasse!
+Menigeen had het te doen met die arme kermisklanten die drie dagen lang in de regen op klanten hebben staan wachten. Maar het medelijden was toch ook weer niet zo groot dat Muiden op kwam dagen om de exploitanten te begunstigen. Het wachten is op het raadslid dat met het menslievende initiatiefvoorstel komt om de kermis te subsidiëren in plaats van pachtgeld te eisen.
+Tijdens de werkzaamheden aan de Naarderpoortburg worden de fietsers naar de vesting geleid via Mariahoeve en het verlengde van De Spiering. Zo bereiken ze langs een omweg de 'tweede helft' van het stille weggetje. De voetgangers moeten zich maar zien te redden. Er staat geen bordje dat hen naar het begin van het stille weggetje verwijst. Grijpt het gros van de Kalkovens toch maar lelijk naast een dot van een kans om aan andere mensen te wennen.
+In de raadsvergadering van 19 april, komt het Van der Vlietterrein weer ter sprake. Wethouder Leupen had zijn voorstel teruggenomen toen bleek dat de raad het standpunt van het college van geen kant deelde. Benieuwd wat er nu gaat gebeuren. Als Roy Moolhuizen raadslid was geweest zou hij komen met het voorstel om net als in Sneek seniorenwoningen langs het water te bouwen, met daarvóór het door de hele raad gewenste openbare wandelpad.
+Beslist geen slecht idee, want senioren, zo is in Sneek gebleken, vinden het helemaal niet erg als er mensen langs hun huis lopen. Integendeel, dat vinden ze juist gezellig. Het geeft hun het gevoel dat ze er nog bij horen. Roy denkt aan koopwoningen. Dat moet het haalbaar zijn, gezien de dure bouwgrond. En het is tegelijk sociaal, zeker wanneer eigen ingezetenen de eerste keus krijgen als ze een huurhuis achterlaten. Welk raadslid pikt zijn suggestie op?
+U herinnert zich nog de keutel over de meelevende overbuurman van Johan van Wonderen die zozeer diens doe-het-zelf pogingen om zijn nieuwe ark in balans te krijgen bewonderde dat hij er alle instanties over inseinde? Dezelfde buurman zag zijn kans schoon toen er uiteindelijk een professionele baggerboot aan te pas kwam om het stukje Singelgracht waar Johan zijn boot ligt legaal uit te baggeren. De buurman verzocht de schipper vanaf de oever om 'zijn' kant van de Singelgracht meteen maar 'mee te nemen'. In Joodse kringen wordt een brutaliteit van dit kaliber een gotspe genoemd. Had de baggeraar het verzoek maar beschouwd als een opdracht. Dan had de overbuurman een gepeperde rekening gekregen.
+De vaste kruk van Jan Melis bij Ome Ko wordt in de overigens prachtige menukaart, die geheel aan onze legendarische stadgenoot gewijd is, oneerbiedig zijn 'hangplek' genoemd. Er staat bij dat Melis er van zes tot halfzeven zijn glaasje Schemer dronk. Maar dat was van zes tot halfacht. De tekst kwam tot stand in overleg met de familie van Ome Jan.
+Een echtpaar dat nog niet zo lang in Muiden woont staat in lichte paniek bij de balie van het postagentschap. De man hoort met een ongelukkig gezicht toe hoe zijn vrouw zegt: 'mijn man heeft zojuist een brief in de bus gedaan, maar dat was niet de bedoeling. Hoe krijgen we hem er weer uit?' Iedereen in de winkel doet een duit in het zakje. De adviezen vliegen het echtpaar om de oren. Van 'gaan staan wachten tussen vijf en zes tot de bus geleegd wordt' tot het halen van een ijzerzaagje bij Piet Logchies, die dit zaagje speciaal voor dit doel klaar zou hebben liggen. De twee kijken alsof ze water zien branden. Zoals gezegd, ze wonen nog maar kort in Muiden.
+Jarenlang hield modeshop Parador in de Amsterdamsestraat opheffingsuitverkoop. Zo te zien is alles nu toch echt weg. Er staan alleen nog maar kaarsen voor de ramen..
+Gezien in de Kloosterstraat. Een vrouw die schuw om zich heen kijkt. Een andere vrouw op
het balkon, bovenop een trap die door een man wordt vastgehouden. Zij heeft een tak in haar handen waarmee ze naar het haakje van een op een kier staand raam hengelt. Als het raam meegeeft klimt ze met ware doodsverachting voorlangs de gevel naar binnen. Een inbraak op klaarlichte dag? Welnee: sleutel vergeten.
+Om de grote splitlevel woningen nog wat groter te maken is menige kelder in de Bouvywijk tot stahoogte uitgediept. Was men indertijd bij de bouw al een metertje dieper gegaan, dan zou deze ingreep niet nodig zijn geweest. Totnogtoe vond het creëren van de extra kamer plaats via de garage aan de voorkant. Inmiddels is de trend gezet voor een variant: de benadering van achteren. Hierbij vindt de 'operatie kelder' plaats vanuit de tuin. Het heeft veel voeten in de aarde. En een heel stuk Ravelijnspad is door het zware materieel aan flarden gereden.
+Er kwamen vorig jaar 21 bezwaarschriften tegen gemeentelijke beslissingen binnen. Daarvan werden er 6 ingetrokken. Er werd 14 keer advies gegeven door de commissie voor bezwaar - en beroepschriften, waarin uitsluitend wijze mannen en vrouwen uit andere gemeenten zitting hebben. Drie keer werd het bezwaar van een ingezetene gegrond geacht. Het ging over het vervoer van gehandicapten, een ontheffing voor een ligplaats en het terugvorderen van een bijstanduitkering.
+De sociale recherche verrichtte vorig jaar in Muiden in twee gevallen onderzoek op vermoeden van een gezamenlijk huishouden. In het ene geval kon dit niet worden aangetoond en in het andere is er nog geen onderzoeksresultaat. In de gehele Gooi - en Vechtstreek plus Diemen werd ruim een miljoen gulden aan fraudes opgespoord. Het ging in totaal om 52 gevallen. Gemiddeld werd de gemeenschap in dit gebied dus elke week een keer pootje gelicht door bijstandscliënten.
+Als je de borrelpraat zou moeten geloven is er sprake van veel en veel meer sociale fraude, ook in Muiden. Maar in werkelijkheid blijkt er dus zo weinig te worden gefraudeerd dat de sociale recherche veel meer kost dan dat zij de gemeenschap oplevert. Wat natuurlijk niet wegneemt dat deze dienst nuttig werk verricht.
+Stel nu eens dat de kennis en expertise van de rechercheurs óók werd ingezet voor het opspeuren van mensen die helemaal niet frauderen, maar juist het omgekeerde doen. Ik bedoel de bijstandsgerechtigden die geen beroep doen op de bijstand, omdat ze niet weten dat ze daar recht op hebben, of omdat ze zich er voor generen 'hun hand op te houden'. De sociale recherche weet niet alleen waar ze moet zoeken om de mensen te vinden die het niet breed hebben, zij weet ook uit ervaring wat tact en discretie is.
+Noem mij één goede reden waarom er geen gebruik van de sociale recherche voor dit ogenschijnlijk tegengestelde doel zou kunnen worden gemaakt. De organisatie is er al en waarschijnlijk is bij de medewerkers ook de wil aanwezig. Het is immers dankbaar om in plaats van alleen de zondaars te betrappen, ook goedwillende en eerlijke mensen te helpen bij het krijgen waar ze recht op hebben. Ik weet wel zeker dat er in Muiden binnen de laatste categorie veel meer zaken aan het licht zullen komen dan de twee in 2000 waarbij fraude vermoed wordt.
+Er is nog een voordeel aan het verruimen van de taak van de sociale recherche. Het verlicht het werk van onze eigen sociale ambtenaren. Die moesten tot voor kort hun werk vooral vanachter het loket doen. Dit ondanks regelmatige toezeggingen vanuit het college dat de gemeente zelf op zoek zou gaan naar bijstandscliënten. Omdat er geen ruchtbaarheid aan werd gegeven zal het velen ontgaan zijn, maar onder de nieuwe wethouder gaan sociale ambtenaren inderdaad steeds meer naar de mensen toe in plaats van omgekeerd. Ere wie ere toekomt: die nieuwe wethouder heet Joop Lahnstein.
+Nu ik toch de mensheid aan het helpen ben hierbij een tip voor de winkeliers langs de doorgaande verkeersroute in Muiden. Breng uithangborden aan die naar binnen klappen zodra ze door een vrachtauto worden geramd. Het geld is er zo uit.
+Is het u wel eens opgevallen hoe vaak automobilisten van buiten Muiden langzaam het Vestingplein oprijden, naar links en rechts kijken en ten slotte stoppen en het raampje open draaien om te vragen waar ze het gemeentehuis kunnen vinden? Onlangs wist een zoekende automobilist mij met grote stelligheid te vertellen dat hier, aan het Vestingplein, het gemeentehuis moest zijn. Met moeite kon ik de man ervan overtuigen dat het gemeentehuis van ons meer dan duizendjarige stadje in een buitenwijk staat. Wantrouwig reed hij, mijn aanwijzingen volgend, de Naarderpoortbrug op, waarna ik hem inderdaad rechtsaf Nooitgedacht in zag slaan.
+Hij zal het wel gevonden hebben, want ik had gezegd dat hij aan de linkerkant van de weg temidden van de woonhuizen op een goot parkeerterrein een lelijk groot gebouw zou zien. Ik stond er verder niet bij stil. Het is immers al weer bijna vijf jaar geleden dat door het verplaatsen van het gemeentehuis het hart uit de stad werd gerukt. Het oude stadhuis op de Herengracht was veel te klein geworden en vertoonde daarnaast zoveel gebreken dat er naar een ruimere behuizing voor gemeentebestuur en ambtenaren moest worden uitgezien.
+In de tijd dat de locatie van het gemeentehuis ter discussie stond wond ik me daar behoorlijk over op. Vooral toen een groep ingezeten zich voor de kar van een politieke partij liet spannen. Een democratisch genomen besluit ondervond achteraf zoveel tegenstand van 'verontruste burgers' dat het gemeentebestuur overstag ging en besloot om de eerder voor het nieuwe gemeentehuis aangewezen plaats in te ruilen voor de huidige blokkendoos in Mariahoeve.
+Evenals de andere tegenstanders legde ik me al gauw bij de nieuwe situatie neer, ook al omdat bleek dat ambtenaren en B&W gelukkig waren met de ruimte en het comfort van het gebouw – hoewel iedereen beslist de gezelligheid op en rond de Herengracht miste. Maar in mijn hart gaf ik de automobilist die er nauwelijks vanaf te brengen was dat het gemeentehuis op het Vestingplein moest zijn groot gelijk.
+Op het gevaar af dat half Muiden onder aanvoering van Guus Kroon over mij heen valt: ik ben er nog onverminderd van overtuigd dat een in de wal van het Vestingplein opgenomen gemeentehuis, zoals aanvankelijk de bedoeling was, veruit de beste en fraaiste oplossing zou zijn geweest – en ook de meest harmonieuze. Een gemeentehuis in de vestingwal zou net zo'n mooie groene hoed hebben gehad als het Muizenfort en de Kazerne hebben.
+Denk niet dat ik hier achteraf weer een pleidooi voor ga houden. Daarvoor is het te laat. Bovendien zegt een bezoekje aan de veel fraaiere, in oorspronkelijke staat bewaarde, maar wel degelijk 'bewoonde' wallen van de vesting Naarden veel meer dan duizend woorden. Zò mooi en zo gezellig had het dus in Muiden kunnen worden.
+Wel wil ik nog even kwijt dat alles beslist anders gelopen zou zijn als de overigens alom gewaardeerde burgemeester Bert Kuiper niet zowel de raad als de bevolking voor het blok had gezet met zijn historische woorden: 'We hebben een onderzoek gehouden en het beste plan gekozen. Het nieuwe gemeentehuis komt in de vestingwal'. Muiden pikte dat niet, en terecht. Vervolgens werd de locatie inzet van een politieke strijd.
+Maar toch: op een of andere manier bleef het me intrigeren waarom die automobilist er niet vanaf te brengen was dat het gemeentehuis aan het Vestigplein zou moeten staan. En het werd echt een obsessie toen er kort daarna weer een vreemdeling naast mij stopte en door zijn autoraampje het volgende gesprekje begon.
+De vreemdeling: 'Bent u hier bekend? ' Ouwe Muier: 'als de bonte hond'. De vreemdeling: 'waarom staat het gemeentehuis hier niet?' Ouwe Muier: 'Goeie vraag. Dat is een heel verhaal'. De vreemdeling, nadat ik hem de weg had gewezen: 'Rare boel hier, maar wel bedankt'.
+Rare boel? Dat kun je wel zeggen. Nota bene mijn keutelgenoot Oude Muiderberger voerde me kort na dit gesprekje aan de hand naar een van de informatiezuilen met zo'n grote plattegrond die bij de verschillende toegangen van Muiden en Muiderberg staan om de bezoekers wegwijs te maken in stad en dorp. 'Moet je eens kijken', zei Oude Muiderberger. En toen viel bij mij het kwartje.
+Ik zag dat nummertje 23 op de plattegronden verwijst naar vak G4. En in vak G4 bevindt zich volgens de toelichtende tekst de 'Toekomstige locatie Gemeentehuis, Openbare Werken (kantoor) en Politiebureau'. En deze toekomstige locatie is (of was, of wordt) u raadt het al: de vestingwal op de hoek van het Vestingplein en het Ravelijnspad.
+Geen wonder dat zoveel automobilisten, de weg naar het gemeentehuis vragend, hetzelfde gevoel kregen als indertijd de Duitsers die bij wijze van heldhaftige verzetsdaad in de maling genomen werden als ze de weg vroegen. Ze weten de weg beter dan wij. Ze kijken gewoon op de kaart, wat wij nooit doen, behalve dan Oude Muiderberger.
+Maar wie weet zit ik er helemaal naast met mijn waarnemingen en veronderstellingen. Misschien heeft B&W wel onlangs in zijn wijsheid, net als indertijd burgemeester Kuiper, besloten om het gemeentehuis toch maar straks in de wal onder te brengen. Dat zou mij bijzonder welkom zijn. Jammer dat het niet democratisch is, want daar hou ik óók van.
+Hoe het ook zij, in afwachting van wat de toekomst brengen moge, verwijs vanaf dit gedenkwaardige moment bij de gemeentelijke plattegrond principieel alle automobilisten, die op zoek zijn naar het gemeentehuis naar de brug bij de Keetpoortsluis. Daar hangt, zo heb ik ontdekt, de enige grote plattegrond in de gemeente waarop zowel ons gemeentehuis als ons politiebureau op de juiste locatie staan. Sinds juli 1996 is dit: het Anker nummer 1, Mariahoeve. Op deze enige goeie plattegrond staan overigens alleen Weesp en Muiden. Muiderberg ontbreekt. Maar dat wordt goed gemaakt door een heleboel reclame.
+Ik zou de zoekende automobilisten ook naar Eethuys-café Graaf Floris V kunnen sturen. Die hebben voor de parkeerders een handzaam plattegrondje, waar het óók goed op staat. Maar dat doe ik niet. Dat moet de gemeente maar doen.
+Bij populaire volksfeesten als Koninginnedag en Sinterklaas is het overal zo'n kolere herrie dat de Muider horecabedrijven hun partij lustig kunnen meeblazen zonder op te vallen als grote lawaaimakers. Dat soort dagen mogen ze dan ook naar hartelust de boxen laten schallen. Maar op alle andere dagen wordt harde muziek ervaren als overlast. Dan treedt de onlangs aangepaste APV in werking. Die is streng. Het is hier nu maar vier keer per jaar een aantal decibellen toegestaan waarmee gescoord kan worden op de schaal van Richter. Vier keer, meer niet.
+In de kroeg gehoord: 'Zijn leven is ingrijpend veranderd. Eerst zat hij bij Ome Ko en nu bij de Mol'.
+Ook in de kroeg gehoord: 'Ik ga net zo lang door met werken tot ik gezond word.'
+Op straat gehoord: 'Mijn vader heeft mijn moeder overreden. Om te gaan fietsen'.
+Komt een Muier met een klacht bij een leverancier binnen. Ziet hij dat de man een bloedneus heeft. Zegt de Muier: 'ik zie dat er al een klant is geweest'.
+Die lieve Loesje van die A4 postertjes is in sommige gemeenten uitgegroeid tot een Loesje partij. Hebben we hier nog niet in Muiden. Maar wat niet is kan komen.
+Het tweepersoons tuinpasje, dat het Muiderslot sinds vorig jaar aan Muiers gaf tegen betaling van f 5, - 'aanmaakkosten', is niet meer geldig. U moet een nieuwe voor 2001 aanschaffen. Eveneens tegen f 5, - aanmaakkosten. Niemand komt er onder uit, ook niet Guus Kroon, de voorzitter van de Historische Kring Stad Muiden, die eertijds zijn speciale pasje met veel strijkages geheel en al gratis door de beheerster persoonlijk overhandigd kreeg als beloning voor zijn pogingen om bevolking en slot weer een beetje bij elkaar te brengen. Maar wat kan het schelen. Verdienen die arme sloebers van het slot ook weer een centje.
+Er is nog geen een zwaluw onder de sluisbrug door gevlogen.
+Sluismeester Mieke Willig is lid geworden van de Stichting Wilg en Mand.
+Een coprofagist is iemand die van keutels smult.