NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS Fop - , Zwaan - en Wandelkeutels.
Zondag 1 april. Dat de sluisbrug was afgesloten was geen aprilgrap van Danielle Westerweel en Marcel Pronk. Hij was echt dicht. En tot oktober blijft - ie elke zondag dicht, gelukkig. Dat het terras van Ome Ko open zou zijn was al evenmin een grap. Alma Boersma houdt niet van geintjes. Maar de rondwandeling door Muiden van de Stichting Ken uw Woonplaats' waaraan bijna niemand twijfelde was wèl een grap. En een zeer geslaagde tot groot genoegen van de grappenmaker (nee, ik noem geen namen).
+Het was maar weinig Muiers ontgaan dat die wandeling eraan kwam. En er is druk gepraat over de plekjes die zouden worden aangedaan Er waren Muiers die van de aangekondigde straten en pleinen alleen het Schoutenpad niet kenden, wat klopt want het Schoutenpad is in Muiderberg. Het Smalle Bosje en het Kleine Hooft kende zo te horen iedereen. Alleen even vergeten waar het nu precies was. Het Diep, dat wisten ze wel: bij de Maxis. Omdat de organiserende Stichting niet uit Muiden kwam had men er wel begrip voor dat de Steeg van Boone, alias Hondenpoepsteeg, de Bocht van Boone genoemd was.
+En de grappenmaker maar smullen van het gesprek van de week in huiskamers, winkels, op het werk en in de kroeg. Kunst: de gluiperd had de namen, die iedereen zo goed kende, geheel uit zijn duim gezogen. Jan en Alleman was op het verkeerde been gezet.
+Maar zouden de kenners ook komen naar het verzamelpunt, de brug naar het Muizenfort, waarin hij zich met samenspannende pers verschanst had? Het zag er even naar uit dat dit een brug te ver zou zijn, maar waarachtig: om twee uur kwamen de eerste stadswandelaars aanzetten, vijf, tien, twintig, vijf en twintig. Ook twee wethouders toonden belangstelling (ik noem geen namen).
+Een ongeduldige fotografe wilde een plaatje met nog meer mensen hebben en was zo slim uit het Muizenfort te stormen en iedereen bij zich te roepen voor een groepsfoto. Had ze niet moeten doen, want zeker nog wel twintig terecht wantrouwige Muiers, die aanvankelijk verdekt stonden opgesteld, en schoorvoetend naderbij waren gekomen toen de kust veilig leek sloegen prompt op de vlucht. Later bleek dat zij weer andere Muiers, die met tientallen onderweg waren naar het verzamelpunt, hadden gewaarschuwd dat het een aprilgrap was.
+Toen de grap een grap bleek te zijn was de helft van de stadswandelaars alleen maar komen kijken om te zien wie er allemaal in zou trappen. Zeiden ze. Maar er waren er ook die werkelijk woedend naar huis gingen. Guus Kroon, de voorzitter van de Historische Kring Stad Muiden had het zozeer te doen met zijn Muiers en hun gasten dat hij spontaan aanbood om als troost een plaatsvervangende wandeling te houden. Niet van de Stichting Ken Uw Woonplaats, maar de Stichting Ken Uw Kalender. Zo trok toch nog een groepje van pak weg twintig mensen door Muiden als om de thuisblijvers hun ongelijk te bewijzen.
+Er sloten zich nog enkele laatkomers aan, zich geheel onbewust dat ze midden in een aprilgrap meeliepen. Guus besloot het maar zo te laten. Ook hoorde je onderweg jaloers: 'dat zijn de mensen die de stadswandeling doen!'
+Over de wandeling zelf, waarbij Guus de allerinteressantste wetenswaardigheden vertelde, vertelt Ouwe Muier u geen woord. Had u er maar in moeten trappen. Nou ja, een toegift dan: bij de Ossenmarkt riep een bekende Muiderberger verrast: 'Hij bestaat echt!' En nog een: de wandeling leverde f 30,- aan vrijwillige bijdragen op voor de kas van de Historische Kring.
+Ander onderwerp: het Muier zwanenechtpaar. Bijna jaar in jaar uit zat het zwanenechtpaar van Muiden, helemaal verborgen in het riet achter de ark van Hans Stelling, zijn traditionele lenteverrassing uit te broeden. Maar net als vorig jaar waren ze hun vaste stek ook nu weer ontrouw. Ze kozen voor precies dezelfde plek als in het rampjaar 2000: een hoog nest aan het begin van het Balkengat, bijna op grijpafstand vanaf het groene bruggetje. Pa zwaan schiet hier onverminderd agressief met volle zeilen op alles af wat zich op het water beweegt maar hij vindt het kennelijk best dat de mensen hun ogen uitkijken op zijn zedig ineengevouwen vrouw.
+In het nest liggen welgeteld acht zwanen in de dop. Wat zal er van worden? Verleden jaar waren het er ook acht, maar van het legsel bleef binnen enkele dagen niet meer dan een drietal nakomelingen over. In het vroege voorjaar van 2000 speelde zich onder de ogen van een groepje meelevende Muiers een minidrama af.
+Het ene na het andere kuiken legde het loodje. Of ze haalden het water niet, of ze haalden het water wèl, maar dan door er vanaf het hoge nest ruggelings in te tuimelen. Niet elk kuiken had er slag van om zich in de juiste positie te manoeuvreren, dat is: met de dikke donsbuik naar beneden in plaats van naar boven. De minkukels bleven gekapseisd ronddobberen tot ze niet meer bewogen.
+Pa en Ma zwaan zagen de doodstrijd heus wel, maar ze lieten hun kroost aanmodderen. De twee staken geen poot uit. De Muiers op de brug popelden om de kleintjes te redden. Toch grepen ze niet in. Je moet de natuur zijn gang laten gaan. En nu maar hopen dat de geschiedenis zich niet herhaalt. Anders moeten die stomme zwanen maar weer in het riet bij Hans Stelling gaan zitten broeden. Dit kun je Muiden niet aan doen.
+U moet beslist eens vanaf het eind van de Herengracht naar de overkant kijken. Rechts van de loods van Dolman bungelen vier man aan balken, met hun blauwe zeilkleding nog aan. Zeker illegaal op het terrein van de Koninklijke geweest.
+Van donderdag 5 april tot en met zondag de 7de vindt in Muiden een geweldige gebeurtenis plaats. Kermis op het Vestingplein, een bruisend feest met een reuzenrad dat hoog boven de stad uittorent. Volgens de affiches. Iedereen zal er nog lang over napraten, vooral de automobilisten die vier dagen lang hun auto niet kwijt kunnen op het Vestingplein..
+Een nieuwsgierige Muier liep een stukje op met een Muier die hier nog niet lang woonde en die hij graag nader wilde leren kennen. Er ontspon zich een gezellig gesprek. De Muier stak er een sigaretje bij op. 'Roken?' vroeg hij aan de ander. Die bedankte. 'Zullen we even wat drinken' stelde de Muier voor. Maar zijn metgezel bedankte andermaal.'Je lijkt wel een Jehova's getuige', zei de Muier. Dat was hij ook.
+De pas opgerichte Muiderbergse partij 'Voor Ieders Belang' die veel voor het dorp hoopt te doen diende zich officieel aan op het gemeentehuis. Burgemeester Smith gaf te kennen dat hij niet geloofde dat er zoiets als 'in ieders belang' bestaat. Toon gezet. Welkom.
+Als onze burgemeester vergeet zijn lintje op te doen heeft hij het gevoel in zijn blootje de deur uit te stappen. Maar onze burgervader kent het sprookje van de Kleren van de Keizer en zorgt er dan ook voor dat hij altijd zijn lintje op heeft.
+Muideninfo, de kabelkrant en De Sluiz jagen elkaar op. Zelfs de Gooi- en Eemlander lijkt aangestoken door de nieuwsslag. Dat is goed voor Muiden. Maar dat ook de wethouders Schulp en Leupen elkaar opjutten is minder goed voor Muiden. Maar wel weer goed voor het nieuws.
+Danielle Westerweel en Marcel Pronk hebben heel wat losgeslagen met hun sluisbrug-moet-dicht-actie. Er begint zich een meerderheid af te tekenen voor deze radicale oplossing, ook in politieke kringen.
+Op de insluipavond kwam de optie 'sluisbrug dicht' amper aan bod. Rijkswaterstaat zou kunnen gaan dwarsliggen stond in het gemeentelijk informatieblaadje. Dat is natuurlijk onzin want de paaltjes om het verkeer tegen te houden staan niet óp maar vóór de brug, dus op Muider grondgebied. Ook als er protesten mochten komen van automobilisten die menen er recht op te hebben toch over de brug te mogen rijden is er voorlopig geen man over boord. De maatregel kan immers alvast rustig worden ingevoerd.
+De verantwoordelijke wethouder (ik noem geen namen) haast zich te zeggen dat alle opties nog open zijn, geschrokken als hij is van de reacties. Ook van de reactie van de Muiderberger Koekoek die becijferde dat er drie keer zoveel sluipverkeer door Muiderberg heen zou komen dan in het rapport stond vermeld. Nu woont Koekoek aan de Zuidpolderweg bij de Hakkelaarsbrug, en valt het in het dorp zelf wel mee met dat sluipverkeer. Waarom die Muiderbergers dan toch zo in opstand kwamen? Op de insluipavond werd met grote letters vermeld dat het effect voor Muiderberg 'nihil' zou zijn bij de oplossing die de voorkeur van B&W had. Dat was behalve goudeerlijk ook oliedom, temeer omdat de voorkeur van B&W het er voor de Muiderbergers nóg moeilijker op maakt om de A1 op te komen.
+De niet nader te noemen wethouder heeft in zijn gretigheid om er in Den Haag even snel een aquaduct voor Muiden door te drukken (een gretigheid die, laten we dat niet vergeten, door de hele raad werd gedeeld) in zijn eigen staart gebeten. Nu gebleken is dat er, anders dan de gepresenteerde – verkeerde - tekeningen aangaven, helemaal niet vele kilometers hoeft te worden omgereden om op de A1 op en af te komen van Muiden en naar Muiden, liggen de kaarten ineens heel anders.
+Als de sluisbrug dicht gaat zou die gewraakte extra brug voor lokaal verkeer, maar nu dus zonder omrij-lussen, juist welkom zijn. En dat aquaduct komt heus wel, maar later, precies zoals Den Haag altijd gezegd heeft.
+Via de actieformulieren, die Danielle Westerweel en Marcel Pronk huis aan huis in Muiden rond brachten, werd overtuigend gekozen voor een radicaal voor het gemotoriseerde verkeer af te sluiten sluisbrug. Opvallend was dat er zo weinig voorstanders waren voor alleen sluiting tijdens de ochtend - en avondspits. Wel een bewijs dat Muiden het spuugzat is een substituut van de A1 te zijn, zij het dat er hier nog altijd mensen te vinden zijn die het 'wel gezellig' vinden, al die auto's. Ook zijn er die vrezen dat de middenstand minder klandizie krijgt als er niet meer door Muiden gerost mag worden. Toch vreemd, want hoe gezellig druk Muiden kan zijn blijkt op de zomertijdzondagen. Dus uitgerekend als de sluisbrug alleen maar open is voor fietsers en wandelaars.
+De meeste ingevulde actieformulieren werden bij Danielle en Marcel thuis in de bus gegooid. Er werden er ook heel wat bij het gemeentehuis afgegeven. En tien formulieren, aldus meldt de kabelkrant, kwamen bij 'de verkeerde Pronk' terecht. Herman Pronk verkeerd? Wat krijgen we nou!
+Weesp wil niets liever dan oprukken in de richting van Muiden.Weesp had indertijd 1500 woningen aangevraagd voor de nieuwbouwwijk Leeuwenveld aan de Muider kant van de spoorlijn. Er werden er echter maar 150 toegewezen. Als het huidige Weesper plannetje doorgaat volgt er in Leeuwenveld een zogeheten 'afrondende bebouwing'. Wat Weesp betreft komen er 1500 – 150 = 1350 woningen bij. Ze ronden in Weesp naar boven af.
+Vroeger had je in Muiden een tweeling die zo sprekend op elkaar leek dat zelfs hun ouders moeite hadden ze uit elkaar te houden. De twee broers zagen er goed uit en hadden veel succes bij de meisjes. Ze lieten graag blijken dat ze man waren. Het gebeurde wel eens dat een meisje dacht dat ze twee keer op één dag tot een minnelijke schikking was gekomen met één en dezelfde broer. Wat een man! Dat vond ze en dat zei ze hem ook. Zijn antwoord klonk bescheiden: 'ach ja, het zit in de familie'.
+De tweeling was ook beresterk. De kleine Muier die hen lichtelijk aangeschoten benaderde met een vraag die hem al jaren kwelde riskeerde dan ook een pak slaag. Hij vroeg de twee: 'Dat jullie een eeneiige tweeling zijn, dat weet ik, maar wie van jullie tweeën is nou het ei?' De ene helft van de tweeling maakte aanstalten de kleine Muier naar de strot te vliegen maar de andere helft hield zijn broer gierend van het lachen tegen. 'Laat maar' zei de kleine Muier: 'ik weet het antwoord al'.
+Hoe warmer en zonniger het wordt, hoe groter de schoonheid van het stille weggetje voorlangs de Kalkovens. Maar heel wat minder mooi is dat dit stukje Muiden als er niet snel wordt ingegrepen ook deze zomer ontrokken zal zijn aan de waarneming van de wandelaars op weg naar het Muiderslot. De Kalkovenbewoners zien er dan ook reikhalzend naar uit dat de toezeggingen van de diverse wethouders van wandelpaden de komende zomer eindelijk worden waargemaakt.
+Ze hebben natuurlijk het volste recht dit van de gemeente te eisen. Het wordt hoog tijd dat ons Muidense droomweggetje met zijn knotwilgjes langs het kalm stromende brede water aan de Oostkant van de vestingwal niet alleen in theorie als openbare weg wordt beschouwd.
+Vanuit hun sociale bewogenheid willen de bewoners van de Kalkovens dat 'hun' unieke wandelpad wordt opgenomen in de diverse wandelroutes, zodat de bezoekers aan Muiden net zoveel van de natuur kunnen genieten als zij zelf.
+Veel bezoekers aan ons stadje parkeren hun auto op het grote parkeerterrein in Mariahoeve. Vandaar wordt iedereen één richting uitgestuurd: die van de Keetpoortsluis. Het gevolg is dat de bewoners van de Kalkovens al bij voorbaat uitgesloten zijn van het plezier getuige te zijn van de hartverwarmende vreugde en bewondering die de bezoekers aan ons mooie vestigstadje ten toon spreiden.
+Het wordt op de Kalkovens niet alleen als sociaal onrechtvaardig maar ook in strijd met de etiquette ervaren dat de alom bekende en gewaardeerde Muidense gastvrijheid hier met voeten wordt getreden. Men is het er over eens: zo ga je niet met je gasten om!
+De situatie: op het knooppuntje van wandelwegen onder aan het talud van de Mariahoeveweg maakt het pad langs de Kalkovens een afwijkende beweging. Alsof het pad een hoge rug trekt keert het zich af van de wandelaar. Zijn reactie is maar al te menselijk. Op het verkeerde been gezet laat hij het stille weggetje, hoe verleidelijk het er ook uit ziet, links liggen.
+De situatie is overigens de laatste jaren verbeterd. Toen er nog geen parkeerterrein aan de Mariahoeveweg was, stond hier een hek met roodwitte strepen. Wie het weggetje op wilde moest om dit hek heen langs een uitgesleten smal modderpaadje in het talud naar beneden glibberen. Toen het parkeerterrein er kwam verdween het hek, maar werd de weg opnieuw versperd, nu door een dikke balk. Dit schandaal was gelukkig van korte duur. Al gauw leidden protesten ertoe dat de gemeente deze balk, die een doorn in het oog van heel Muiden was, verwijderde.
+Maar tot op dit ogenblik heeft het er alle schijn van dat de gemeente gewoonweg weigert toe te geven aan de gerechtvaardige wens van de Kalkovenbewoners anderen deelgenoot te laten zijn van het genoegen dat zij aan hun woongebied beleven. En dat terwijl er nota bene een aantal (oud) politici in dit deel van Mariahoeve woont. Dit heeft niet kunnen verhinderen dat tot op de dag van vandaag het routebordje naar het Muiderslot ontbreekt waar de Kalkovens al jaren recht op heeft.
+Er is nog een aspect. De bewoners van de huizen in de Bouvywijk die uitzien op de vestingwal worden voorgetrokken. Hier zijn immers wèl bordjes geplaatst. De voetgangers richting Muiderslot mogen achter langs hun tuintjes trekken. Wie langs deze wandelroute woont wil natuurlijk niet graag de helft van de wandelaars kwijt raken aan de Kalkovens. Dat is wel te begrijpen, maar niet te billijken, temeer omdat de Bouvywijkers toch al in het voordeel zijn. Hun tuintjes zijn veel kleiner dan de diepe tuinen aan de Kalkovens. Zo geniet de Bouvywijk van veel dichterbij van de aanwezigheid van bezoekers dan op de Kalkovens zelfs maar mogelijk zou zijn.
+Het spijt me dan ook te moeten vaststellen dat het niet eerlijk verdeeld is in Muiden. Ik ben het voor de volle 100% met de Kalkovenbewoners eens: het wordt hard tijd dat de gemeente drastisch een einde maakt aan deze achterstelling. Nog dèze lente dienen de bordjes in die zin te worden verhangen dat iedereen, Muier én bezoeker, zich welkom weet op het stille weggetje. Gebeurt dit niet, dan vrees ik dat binnenkort een aantal alom gerespecteerde stadgenoten teleurgesteld Muiden de rug zal toekeren.
+1 april!