- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier:

NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Waterkeutels en landkeutels

+Crescendo zoekt voor het muziekgebouw aan het Plantsoen een 'enthousiaste schoonmaker(ster)': Ik ga ervoor! Dweilen: Tsjakka! Soppen: Wauw! Poetsen: Yessss! Te gek weet je wel!
+Mieke Willig zag afgelopen week een ijsvogel toen ze uit het raam keek van haar jaloersmakende huisje bij het kippenbruggetje. Die zeldzame blauwmetallic visrovertjes zie je alleen bij snel stromend schoon water. Geen slecht teken dus voor de kwaliteit van de Vecht. In december zag ze er ook al een.
+'Noodbrug' staat met grote letters bij de onttakelde brug over de Naardertrekvaart. Je zal de automobilisten de kost moeten geven die 'Noodvaart' lezen. Terwijl je met niet meer dan 5 kilometer per uur over de brug mag komen. Fietsers en brommers worden zelfs verzocht om af te stappen. Jawel, ze zien je aankomen! Je kunt net zo goed aan automobilisten vragen om hun auto uit te stappen en 'm over de brug te duwen.
+Guus Kroon vraagt de lezers van De Sluiz wie de eigenaar van de Naarderpoortbrug is. Ik veronderstelde dat het DWR of Rijkswaterstaat zou zijn omdat regelneef Hein van der Gun er in wegpak met helm bijstond toen de brug onttakeld werd. Maar achteraf denk ik dat de Naarderpoortbrug van Domeinen is. En dat Hein zich gewoon verkleed had.
+Ouwe Muier heeft niet goed gekeken. Gerrit de havenreiger is er wèl. Alleen staat hij liever in de dakgoot van het witte sluishuis dan op de kant. De sluiswachters zijn er zeker van dat het Gerrit is die al vijf jaar de sluis als thuishaven heeft. Want Gerrit is de enige reiger die terugpraat. Als je 'Goeiemorgen Gerrit' zegt krijg je antwoord. Het klinkt wel een beetje chagrijnig. Gerrit was ook behoorlijk uit zijn hum toen hij in het water viel en bijna verzoop. Hij klapte duchtig met zijn wieken toen hij met een net uit het water werd gevist. Dat doen ze, reigers, ze verdrinken. Ze zijn geen soort zwaan.
+Havenreiger Gerrit kan zich al zeker vier jaar verheugen in het gezelschap van Tinus de loopvogel. Hoewel hij als zeemeeuw best kan vliegen, legt Tinus zijn vaste route graag te voet af. Hij laat zich door niets van zijn stuk brengen. Opvliegen is er niet bij. Hij zet hooguit een nuffig stapje opzij. Waar Gerrit en Tinus hun jongensnamen aan danken is onduidelijk. Als er een soortgenoot in zicht is gaan ze er snel achteraan. Een dame? Een heer? Je weet het nooit bij Gerrit en Tinus.
+Een man met twee kindjes bij zich viste een fles uit de sluis. Er zat een papier in met een boodschap, die hij ter plekke niet uit de fles kreeg. Wel was er door het glas heen een telefoonnummer te zien. Hij nam de fles mee. Was het een noodkreet van een schipbreukeling die voor Pampus lag? We zullen het wel nooit te weten komen.
+In plaats van de DWR vlag had onze trotse driekleur boven de sluis moeten wapperen toen op 31 januari de Koningin jarig was. Maar de kikker is zo hoog aan de vlaggenmast bevestigd dat niemand de vlag kan hijsen of strijken. Ook vlaggendieven niet, daarom zit-ie nu juist zo hoog, die kostbare DWR vlag. Alleen als ze met drie sluiswachters de vlaggenmast hadden gestreken had het rood wit en blauw deze dag oranje kunnen kleuren. Maar in de winter zijn er geen drie sluiswachters. Dan is er maar eentje.
+De geruchten dat het witte sluishuis hoogst waarschijnlijk in de verkoop gaat, kloppen. De liefhebbers die al een tijdje elkaar op de stoep staan te verdringen hebben gelijk. Misschien nog wel dit jaar zal de machinerie in de kelder van het witte huis (nodig voor het draaien van de sluis) verhuizen naar de kelder onder het kantoortje op de sluis. In het witte sluishuis woonde vroeger sluismeester Ernst Catshoek met zijn slepende stap en zijn mooie katten. Ook heeft het dienst gedaan als waterpolitiepost. Tegenwoordig wordt het alleen nog gebruikt voor vergaderingen van het Hoogheemraadschap en aanverwante waterbeheerders.
+Ook is het vrijwel zeker dat DWR stopt met het innen van sluis- en bruggeld (en niet de gemeente, zoals in de krant stond). Het geld dat opgehaald wordt bij de passanten van de Grote Zeesluizen schijnt niet op te wegen tegen de kosten, omdat er extra krachten moeten worden ingezet. Na 22 februari weten we het zeker. Dan nemen Hoogheemraadschap en DWR het besluit (en niet de raad zoals in de krant stond).
+Er werd een enorm werkschip geschut met daarop een enorme sluisdeur. Het was een van onze eigen Grote Zeesluisdeuren, die terugkwam van een onderhoudsbeurt. Alleen aan een lange withouten lat die op de deur was getimmerd kon je zien dat die beurt had plaatsgevonden. Wat zou dat niet gekost hebben? DWR zal toch wel zo verstandig geweest zijn om die plank bij Gamma of Karwei te kopen?
+Er gaan koppen rollen in de haven, kondigde wethouder Schulp aan. Er zijn schepen van de traditionele vloot die van Enkhuizen komen en doodgemoedereerd 'Muiden' op hun spiegel zetten in de hoop een ligplaats te versieren.
+Jacob Smolders mag nooit meer het bureau van de burgemeester omkeren als die er nog achter zit.
+Het rapport met het stappenplan van Roccade Civility voor de eigen gemeentelijke website, dat onlangs in de openbare commissievergadering behandeld werd, zag er goed uit. Er zat een mooie kaft omheen.
+Hette Zijlstra is voorstander van een gemeentelijke website, niet alleen als informatiebron voor de bevolking maar ook als forum en klankbord en, vooral nu de raadsverkiezingen er weer aankomen, als doorgeefluik van signalen uit de samenleving. Van dat laatste moest burgemeester Smith, die voorlichting in zijn pakket heeft en de vergadering voorzat, niets weten. 'Internet is geen politiek speeltje' zei hij. Hij heeft gelijk. Er zijn andere sites te bedenken als politieke arena. Muideninfo.nl bijvoorbeeld, al noemde Smith die niet.
+ Zijlstra's betoog om de gemeentelijke website zo snel mogelijk in te zetten voor snelle informatie sneed weer wèl hout. 'Voorlichting heeft prioriteit' betoogde het Muiderbergse raadslid. Hij vertelde dat we in onze gemeente een grote computerdichtheid hebben. Al zo'n 70 tot 80% van de huishoudens heeft een computer en daarmee de mogelijkheid van aansluiting op internet. Maar burgemeester Smith was ook op dit punt zeer terughoudend. De verwerking van de formulieren (de papierwinkel die de bevolking nu nog via loket en brievenbus bereikt) gaat wat hem betreft vóór. De burgemeester wil de groep digibeten, ook al slinkt die snel, beslist niet buitensluiten door met gemeentelijke informatie op het net te komen.
+Informatie aan de bevolking via internet is dus wat B&W betreft voorlopig nog niet aan de orde, laat staan interactieve communicatie. Maar goed ook, want wat koop je voor al die nieuwerwetsigheid? Gaven we onze boodschappen nog maar door met rooksignalen, dat waren nog eens tijden! Burgemeester Smith kan het weten. Die komt zelf uit de communicatie industrie.
+De geschiedenis herhaalt zich. Hoe lang is het nu geleden? Het was in de tijd dat je De Spiering nog had, dus al gauw een kleine twintig jaar terug. Pas na de verkiezingen begin jaren tachtig was er eindelijk een raadsmeerderheid voor het voorstel om een gemeentelijk informatieblad uit te geven. Eerder had dit voorstel geen schijn van kans. De meeste raadsleden vonden het domweg niet nodig om de ingezeten te informeren. Als ik me goed herinner was er zelfs een die het discriminerend voor analfabeten vond, zo'n blad, want die zouden dan worden buitengesloten. Analfabeten, digibeten. Spookrijders op de elektronische snelweg.
+De gemeente Muiden mag trouwens wel uitkijken. Openbare informatie achterhouden is bij de wet verboden. Zodra het mogelijk is om digitaal informatie door te geven is de overheid verplicht deze ook te geven wanneer daar vanuit de bevolking om wordt gevraagd. De richtlijnen van de minister zijn duidelijk. Er hoeft maar één attente burger te zijn die het niet pikt en Muiden staat in het beklaagdenbankje. Maar dat mag de pret niet drukken. Wat kan het schelen? Er kan nog wel een procesje bij voor onze gemeente. Geld zat.
+Het stappenplan voor de gemeentelijke Website kwam in zijn geheel goed aan bij de commissieleden, zeker ook dankzij meneer Kloosterboer van het externe adviesbureau Roccade Civility. Deze bijna vaderlijke figuur betoogde dat alles toch wat ingewikkelder was en toch wat meer tijd zou vragen dan misschien op het eerste gezicht leek. Ook legde hij geduldig uit dat een gemeente een uiterst complexe organisatie is, een conglomeraat van wel veertig, vijftig bedrijfjes van soms zeer uiteenlopende aard, elk met allerlei verschillende activiteiten, en dit alles onder één dak. Er was geen speld tussen te krijgen. Inderdaad, zo'n plan in aanzet en uitvoerig gaat heel wat meer centjes kosten dan op het eerste gezicht lijkt. En het gaat ook even duren voor alles rond is. Drie jaar.
+Meneer Kloosterboer zorgde voor een historisch moment. Hij haalde, zittend naast burgemeester Smith, zijn laptop te voorschijn en gaf de exacte cijfers en feiten. Dat was nog nooit eerder vertoond. Muiden opgenomen in de vaart der volkeren!
+Maar hoe vertrouwenwekkend een en ander ook overkwam, bij een zich zo razendsnel ontwikkelend medium kun je niet zeker genoeg zijn van je zaak. Neem het internetten in het gemeentehuis vanuit één werkplek, zoals voorgesteld wordt door het adviesbureau. Hoe gaat dat in zijn werk? Kijk voor het antwoord naar de Ster, naar het reclamefilmpje van KPN, waarin een lange, alsmaar groeiende rij kantoormensen op z'n beurt staat te wachten om een E-mailtje te verzenden of iets op te zoeken op internet. Als je dat ziet, zou je haast denken dat het eigenlijk heel misschien toch wel handiger is om twee, of drie, misschien zelfs wel vier internet werkplekken te creëren. Meer dan één werkplek? Geen punt voor Roccade. De klant is koning. Een aanvullend advies is snel gegeven. Te zijner tijd. Kost natuurlijk wel iets extra, een aanvullend advies. Maar over drie jaar is alles klaar.
+Raadslid Frits van Rossum geloofde er niets van dat de computerdichtheid in Muiden zo groot was als Hette Zijlstra veronderstelde. Zelf keek hij liever in de huiskamer naar Muider nieuwtjes op de kabelkrant dan dat hij naar boven zou moeten, naar de computer, om te kijken naar 'hoe heet dat ook alweer: Muiden.nl.?'.
+Ik heb nieuws voor het geachte raadslid van Rossum. Muiden.nl is de naam van de gemeentelijke site die in oktober operatief wordt, de site waarop je, anders dan op de site die hij kennelijk bedoelde (onze eigen muideninfo.nl) voorlopig nog geen actuele gemeentelijke informatie zal aantreffen.Tenzij de raad zich tegen stilstand-is-achteruitgang verzet natuurlijk.
+Hette Zijlstra, ook niet mis, bood Van Rossum aan dat hij, Hette, langs de deuren zou gaan om de computers te tellen, maar Van Rossum ging daar niet op in. Hij deed liever mee aan een voor professionele informatici koddige discussie van raadsleden die elkaar in 'computerkennis' trachtten te overtroeven. Feestelijk hoogtepunt voor de digitale fijnproever was de spraakverwarring rond de kabelaansluiting. Onze kabeltjeskrant en Internet via de kabel werden vrolijk door elkaar gehaald.
+Kéék van Rossum maar naar Muideninfo.nl. Dan had hij het gegniffel begrepen toen hij (een waarschuwende vinger in de lucht priemend en de blik naar de publieke tribune gericht zoals indertijd zijn partijgenoot Frans van Tielrooij altijd deed), een lesje gaf in wat hij 'staatsrechtelijk' noemde. Toen wethouder Schulp als voorzitter van de betreffende commissievergadering, een beroep deed op de raad om een beetje mee te werken, wist Van Rossum stellig te beweren dat dit niet van raadsleden mag worden verwacht, omdat zij 'staatsrechtelijk' een controlerende taak hebben. De keutel gewijd aan het Tweede Kamertje spelen, nog vochtig terug te vinden op deze website, waarin stond dat dit nu juist níet de taak van een gemeenteraad is, blijkt dus niet aan Van Rossum besteed. Ai, ai, hoeveel jaar is Frits van Rossum nu al raadslid?
+Dan was Dick Schulp beter bij de tijd. Een inspreker herinnerde aan 'n standpunt van deze wethouder toen die nog 'in de oppositie' zat. Wij kennen geen oppositie, onderbrak Schulp de inspreker: wij dragen als gemeentebestuur met z'n allen de verantwoordelijkheid voor wat hier gebeurt. De Keutels gelezen?
+Als het nog langer doorgaat met het gedogen van verkeersovertredingen heeft Muiden geen been meer om op te staan. Straks kan het sluipverkeer zich beroepen op het gewoonterecht.
+De Muider Ondernemersraad is opgedeeld in de Natte MOR en de droge MOR. De Horecabedrijven vallen onder de droge MOR.
+Als de Stichting die Pampus exploiteert het forteiland nu eens als springplank voor een weg naar Amsterdam aan Almere zou verkopen. Zijn ze sneller binnen.
+De topvijf van kernachtige uitspraken van wethouder Leupen:
1: (met stip) we nemen het mee,
2: we komen er op terug,
3: het heeft onze aandacht,
4: we zullen het bestuderen,
5: het wachten is op een antwoord.
In opkomst: de pap is gestort.
+De gemeente heeft nieuws over het van der Vliet terrein. Maar hoewel beloofd was dat dit nieuws bekend zou worden gemaakt, is dit nog steeds gebeurd (hoezo informatie onthouden?) Dus doet Ouwe Muier het maar: op een witte plek na kan de gemeente over dit terrein, waar vroeger scheepswerf Schouten was, beschikken..
+Op de dijk langs het IJmeer stond van voorbij het Muiderslot tot aan het dijkhuis van Gijs du Pau een rij bomen. Stónd, want al die bomen zijn nu weg. Kettingzaag aan, blik op oneindig, verstand op nul en daar gingen ze. Doodzonde natuurlijk. Maar kun je het de werklui kwalijk nemen? Die deden gewoon wat hen opgedragen was. Boomwortels ondermijnen dijken, zo is het nu eenmaal.
+Maar àlles weg, al die mooie bomen, dat hoeft nu ook weer niet. En dat was ook niet de afspraak met de DWR die de dijken in beheer heeft. Afspraak was dat 100 van de 300 bomen zouden worden gekapt, zodat er overal op de dijk bosjes zouden blijven staan. Dankzij de burgemeester, die krachtdadig ingreep, is de kaalslag beperkt gebleven. Er staan nog honderdvijftig bomen op de dijk. Voorbij het dijkhuis dus. Je kunt nu al vanaf het eind van de Noorpolderweg dat prachtige windmolenpark en die trotse torenflats van Almere zien.
+Het is niet nieuw. Voordat we in ons land het poldermodel hadden, laat staan het Noordpoldermodel werd op de vestingwal achter de Kloosterstraat de rij prachtige hoge bomen zo genadeloos uitgedund dat het de bewoners achteraf speet te hebben geklaagd omdat de bomen zoveel licht wegnamen. En in Mariahoeve gingen pas weer een paar grote jongens voor de bijl.
+De toenmalige beheerder van het Muiderslot Eef Oosterboek wilde alle bomen op de beer rond het slot laten kappen, zodat je een vrij schootsveld had. Was nodig om het leger van de Bisschop van Utrecht te kunnen zien aankomen en te bestoken. Dat was te gek natuurlijk. Het ging dan ook mooi niet door. Maar het gevaar is niet geweken. Het Muiderslot moet wijd en zijd het polderlandschap domineren wordt er ook nu weer gezegd. Burgemeester, blijf bij de telefoon zitten.
+Muiden krijgt ruim vier ton uit een provinciaal potje voor stedelijke vernieuwing. Kunnen we dat even goed gebruiken voor de nieuwe Vechtstad aan de andere kant van de A1! Hadden we trouwens nooit gekregen als we een dorp geweest waren.
+Alweer een jaar geleden dat Jan Melis werd begraven. De enorme belangstelling. De toespraken van Geertje en Rooie Gerrit. De nieuwe dominee die vloekte in de kerk door Muiden een dorp te noemen. De kou op het kerkhof. De dragers die niet kwamen opdagen. Het verdriet van Muiden.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: