terug naar het overzicht van hazenkeutels

hazenkeutels door 'Oude Muiderberger'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
'De Jonge Zandhaas'
29ste editie d.d. 5 mei 2004

Kogels in Bobbelberg


Of de duvel er mee speelt: net in de periode dat Muiderberg op verkeersgebied "Duurzaam Veilig" werd gemaakt, was de veiligheid op de Brink ver te zoeken. De kogels vlogen in het rond en er vielen drie gewonden. Daar zijn geen drempels tegen opgewassen. Ik pleit voor schuttersputjes.
Het schietincident op de Brink heeft de gemoederen danig bezig gehouden. Muiderberg staat nu wel op de kaart, maar zo hadden we het niet bedoeld. De dagelijkse filemeldingen zorgen al voor genoeg landelijke bekendheid.
Bijna nog meer aandacht dan het schieten zelf kreeg het feit, dat in de pers werd gerept van "skinheads", die achter de schietpartij zouden zitten. Skinheads in Muiderberg? Daar schrokken we pas echt van.
Een skinhead is volgens de dikke Van Dale een kaalgeschoren, non-conformistische, agressieve jongere. Hoe kan iemand nou denken dat dit soort lieden in ons dorp zou voorkomen.
In het informatieblad van de gemeente staat geschreven, dat de term "skinheads" achteraf niet juist bleek te zijn. Zie je nou wel.
De vermoedelijke schutter vluchtte na zijn daad naar Israël. Als ik een veilig heenkomen moest zoeken, is dat nou niet het eerste land waaraan ik zou denken.
Terwijl in Muiden de productie van kruit is gestaakt, wordt het in Muiderberg verschoten. Daar is geen kruit tegen gewassen.
Gehoord: De muziektent is geen schiettent.
Raadslid Henk Bökenkamp had op de Brink al vaker "donkere auto's en donkere mensen" gesignaleerd. VVD-collega Luijendijk kon deze opmerking niet plaatsen. Als Henk het al had gezegd, dan moet dat gebeurt zijn in een vlaag van verstandsverbijstering, zo meende hij.
Wat is er eigenlijk tegen donkere auto's?
De dag na het schietincident vond er op de Brink een jubileumbijeenkomst plaats van de plaatselijke jeu de boules vereniging. De vereniging bestaat tien jaar en sommige leden zijn expert in "tireren" (schieten). Bij deze: u moet dit niet al te letterlijk nemen.
Naar men zegt was de kogelbiefstuk bij slager Dalmulder in de Dorpsstraat tijdelijk in de aanbieding.
Na jaren soebatten is de kogel door de kerk: er staat een monumentje op de Brink tegen geweld, onrecht, oorlogen en wat dies meer zij. Het is een "Levensboom" geworden met teksten die door de schooljeugd zijn aangedragen: "Zonder vrede is er geen toekomst", "Wat is geweld zinloos" en "Respecteer elkaar in vrijheid". Ik hoop vurig dat het helpt.
De eerste reacties van de inwoners zijn onverdeeld positief. Een mooi monumentje op een mooie plaats met mooie teksten. Een heldere plek om te gedenken en te herdenken. De afgelopen 4-mei bijeenkomst kreeg er een extra dimensie door.
Een andere aanwinst op de Brink is het picknickmeubilair, dat de jubilerende jeu de boules vereniging "De Brink" zichzelf en de gemeenschap heeft aangeboden. De tafel en twee bankjes zijn vredig in gebruik genomen.
Ron Bot begint een echte horeca tycoon te worden. Behalve 't Lagerhuys en de Zeemeeuw in Muiderberg heeft hij nu ook Brasserie Stijl tegenover het Singer theater in Laren. Wat je ver haalt, is lekker.
Strandpaviljoen De Zeemeeuw, dat vorig jaar 60 cm lager werd geplaatst omdat één of meerdere bewoners aan de Zeeweg niet tegen het dak aan wilden kijken, liep bij de eerste de beste noordwesterstorm onder water. Dat kon iedere leek op waterbouwkundig gebied van te voren zien aankomen. Er was veel schade aan het bouwwerk en de apparatuur. Wie zal dat betalen, zoete lieve Gerritje?
Volgens een woordvoerder van de Stichting Strandrecreatie Muiderberg, de eigenaar van het bouwwerk, heeft bij de overstroming geen rol gespeeld dat het strandpaviljoen bij de renovatie meer dan een halve meter lager werd herbouwd. Ongelooflijk, maar je moet woordvoerders nu eenmaal op hun woord geloven.
Met man en macht is gewerkt om het paviljoen voor de aanvang van het nieuwe seizoen weer bedrijfsklaar te maken. Het is van zijn plaats getild, de grond eronder werd opgehoogd en het bouwsel werd weer op zijn oude plaats getakeld. Op 1 april was het paviljoen weer bedrijfsklaar en dat was geen grap.
De Zeemeeuw was wel het toneel van de afsluiting van een aprilgrap, die maanden geleden inzette met de aanvraag van een subsidie aan de gemeente van € 34.033,52 door de "Initiatiefgroep Muiderberg 725". Omgerekend in oud geld was dit f 75.000,-, precies het bedrag dat Muiden had ontvangen voor de viering van zijn 1050-jarig bestaan in 2003. Bah, wat kinderachtig van die Muiderbergers.
De subsidieaanvraag werd op 24 februari in de Raadscommissie A besproken en ondervond over het algemeen bijval van de diverse partijen. Zo was D66 een voorstander van een feestje, ook al omdat dit in het eigen verkiezingsprogramma had gestaan. Alleen kwam D66 niet uit op een 725-jarig bestaan van Muiderberg in 2005, maar op "slechts" 700 jaar. Tja, wanneer begint de Muiderbergse jaartelling eigenlijk?
Commissielid Jonkers van de VVD bestempelde het subsidieverzoek als een ludiek principeverzoek, waarvan hij de humor wel kon inzien. Hij wist op dat moment nog niet hoezeer hij gelijk zou krijgen.
PvdA-raadslid Van Duinen was in principe niet tegen een subsidie, maar vroeg zich af of een feest wel nodig was. Muiderberg had immers al Swing op de Brink, een feestweek en de braderie. Dan het geld liever besteed aan het opknappen van de aula op de algemene begraafplaats. De meeste mensen die aan de ontwikkeling van Muiderberg hebben gewerkt, liggen immers op het kerkhof, zo was zijn redenering. Zwartgallige humor noem ik dat.
Enige tijd later trok de Initiatiefgroep haar subsidieverzoek in. Er was een sponsor gevonden in de persoon van Ron Bot en de (niet bestaande) Stichting Vrienden van de Zeemeeuw. De gemeente kwam met de schrik vrij.
De ontknoping van de grap was dat Muiderberg niet 700 of 725 jaar bestond, maar ongeveer 1500 jaar. Oude potscherven, gevonden bij de renovatie van de door het watergeweld verwoeste Zeemeeuw, zouden hierop wijzen. Hadden ze goed de pest in, daar in Muiden. Muiderberg ouder dan Muiden, ook dat nog.
Op 17 april werd in De Zeemeeuw het eerste huwelijk "op locatie" in Muiderberg voltrokken. Bruidspaar en gasten behielden droge voeten.
Raadslid Anna Waanders van de VIB wil de Zeemeeuw als permanente Muiderbergse trouwlocatie. Denkt ze er na de overstroming nog net zo over?
De drempels in Muiderberg hebben één groot nadeel. Je kunt niet harder rijden dan 30 km, anders vliegt je bumper eraf.
Ouders met kleine kinderen zijn wel gelukkig met de drempels. Ze remmen het verkeer af en dat was nou net de bedoeling. Maar als die kinderen groot zijn, willen ze zelf ook wel eens lekker scheuren. Dat is er dan niet meer bij.
Ik heb nog geen Muiderberger gesproken die ze mooi vindt, die betonnen bobbels. Moest dat nou, 26 drempels op zo'n klein gebied? Ja, het moest, want tijdens de inspraakavonden werden ze door de meerderheid niet afgewezen. Sterker nog: de bewoners van de Eikenlaan wilden twee drempels meer dan de gemeente hen had toegedacht.
Nieuwe naam voor Muiderberg: Bobbelberg.
De drempelaanleg trok ook vandaaltjes aan. Vooral de mobiele toilethokjes waren in trek. Zouden ze gedacht hebben dat het om een nieuwe jongeren ontmoetingsplek (de zogenaamde JOP) ging? Dan staat ons nog wat te wachten…
De inspraakavonden over de nieuwe JOP's in Muiden en Muiderberg zijn uitgesteld in verband met het schietincident op de Brink. De autoriteiten waren bang, dat de discussie vertroebeld zou worden door de gebeurtenissen. Angst is een slechte raadgever. De avonden hadden mooi gebruikt kunnen worden om onrust weg te nemen onder bezorgde inwoners.
De ontsierende reclamevitrines van makelaar Vlaanderen op de hoek Zeeweg/Flevolaan. hebben het al diverse malen moeten ontgelden."Vandalisme", zegt de woordvoerder van het stratenmakerbedrijf. "Komt door de storm", zegt E.P. Vlaanderen.
Volgens de krant heeft Vlaanderen een aanschrijving van de gemeente ontvangen. De borden moeten weg omdat ze in strijd met het bestemmingsplan zouden zijn. Wordt vervolgd.
Staan de vermaledijde borden er nog, de fraaie bomen achter de Rijver op het terrein van de gemeentewerf zijn omgehakt in verband met de geplande bouw voor een kinderdagverblijf.
Al weer 1½ jaar geleden kregen Muiderbergers tijdens een inspraakavond de plannen te zien en te horen. De architect had er wat moois van gemaakt. Jammer dat het gebouw boven de oude zeedijk zou uitkomen, maar alah, de hoogbouw zou aan het oog onttrokken blijven door de fraaie bomenrij.
Menige omwonende keek dan ook verbaasd op toen begin dit jaar de gemeente een brief bezorgde, waarin werd aangekondigd dat de bomen zouden worden gekapt "omdat de hoogte van het maaiveld zou wijzigen". "Ook moesten er graafwerkzaamheden worden verricht in het gebied waar de wortelzone van de boom zich bevindt", zo meldde het pamflet.
Cryptische taal, maar bij de bespreking in de Kazerne kwam de aap uit de mouw. De bomen moesten weg in verband met een noodzakelijke bodemsanering. Vroeger diende het terrein voor de opslag van bouwmaterialen, waarbij grondvervuiling was opgetreden. Was dat nou niet bekend tijdens de inspraakavond in 2002?
De gemeente kon zich niet herinneren dat het handhaven van de bomen was gegarandeerd, maar sommige omwonenden voelden zich misleid. In elk geval deed de gemeente de toezegging dat na de bouw het oude beeld wordt hersteld. "Bij de herinrichting van het terrein zal een aantal nieuwe bomen worden teruggeplaatst". Oude Muiderberger komt over een jaar of 20 wel kijken of de nieuwe bomen de hoogte en omvang van hun voorgangers hebben bereikt.
Het Versa sportbureau heeft een presentatie voor raadsleden gehouden. Bekend werd gemaakt dat er een initiatief ligt voor het aanleren van kickboksen door niet georganiseerde jongeren. Ik heb een beter idee: leer ze kogelstoten.
Vier jaar geleden heeft Muiderberger J. ter Beek 10.000,- gulden (ja guldens, zo lang geleden is het alweer) ter beschikking gesteld voor een pc-project t.b.v. de openbare school in Muiderberg. Het project is nooit uitgevoerd en Ter Beek wil zijn geld terug. Een probleem is echter dat het geld onvindbaar is. Zou dat te maken hebben met het feit dat het bij de Stichting Primair, die verantwoordelijk is voor het openbaar onderwijs in onze regio, al geruime tijd rommelt?
Sandra Deuling, raadslid voor D66, had een waslijst aan vragen over de Stichting opgesteld en de beantwoording hiervan leverde een alles behalve vrolijk beeld op. Het toenmalige bestuur heeft zich teruggetrokken, de interim voorzitter houdt besloten vergaderingen "gezien de gevoeligheden van het moment", de gemeenteraad heeft nimmer een jaarverslag ontvangen, er is een financieel onderzoek gaande en de gemeente Weesp, die het secretariaat voerde, is tijdens de rit vervangen door de gemeente Bussum.
Volgens wethouder Leupen is er sprake geweest van mismanagement op directieniveau. Hij beschikt inmiddels over een vertrouwelijk rapport (het financiële onderzoek?), dat de raad ook graag wilde hebben. De raadsleden moeten nog even geduld hebben, want de wethouder wil het stuk eerst bestuderen en met collega's bespreken. Ben benieuwd wie er allemaal boter op hun hoofd hebben.
Nog iets om niet vrolijk van te worden: het tumult binnen de Stichting Weeskinderen Zhlobin. Het bestuur heeft het bijltje er bij neergegooid en twee bekende weldoeners, Wim Ruiter en Peter ter Beek, gaan ieder hun eigen weg. Te hopen is dat de kinderen in Zhlobin niet de dupe worden.
Goed nieuws voor Muiderbergers: de IJsselmeerweg richting Naarden door het Naarderbos blijft open dankzij de inspanningen van de Bewoners Vereniging Muiden/Muiderberg. Deze mensen verdienen een pluim, vooral van degenen die moeite hebben op de A6 in te voegen om vervolgens via de A1 naar Naarden/Bussum te rijden.
De Touwtrekvereniging Vechtlust wordt niet voorgetrokken. Ze vroegen bij de gemeente om een jubileumsubsidie van € 15.000,- . Ze kregen € 1.135,-.
De provincie eist dat Muiden een sluitende begroting krijgt. Niet moeilijk, volgens CDA raadslid Dick Methorst, maar je moet dan wel keuzes maken. Ik kies voor een feest in Muiderberg.
De brandweer heeft vorig jaar één schaap, vier paarden en acht koeien uit de sloot gehaald. Het waren toch geen ouwe koeien? (deze hazekeutel in ieder geval wel, want genoemde aantallen zijn al maanden bekend).
Inmiddels ook oud nieuws is dat de ganzen langs de Maxisweg zijn "weggevangen". Ik kende het woord niet, maar het betekent dat ze zijn gevangen en elders weer zijn losgelaten. Het is dus geen eufemisme voor de dood ingejaagd.
De ganzen leverden een gevaar op voor het verkeer. Ze veroorzaakten zelfs kettingbotsingen. Maar volgens een commissielid ging het hier om een zwaan. Ze zullen toch niet de verkeerde dieren hebben weggevangen?
In februari kregen de commissieleden een presentatie over het fenomeen woondienstenzone. Conform de aanwijzing van mijn spellingcontrole heb ik dit woord aan mijn woordenboek toegevoegd.
In bejaardenhuis Florisberg schijnt een wijksteunpunt van de woondienstenzone te komen. Lijkt me erg gemakkelijk voor de bewoners.
Vraag van commissielid Jonkers: Hoe gaat het met de vergrijzing in onze gemeente? Commissievoorzitter Eric Hoetmer: "Dat gaat vanzelf".
Sommige mensen vinden dat de buitenverlichting van de paardrijdbakken te fel is. Doen die paarden toch gewoon hun ogen dicht. Anders ligt het met de felle verlichting van het golfterrein in het Naarderbos. Je kunt moeilijk met je ogen dicht een golfballetje slaan.
Het college wil afzien van het opstellen van een nota klimaatbeleid. Kan ik mij iets bij voorstellen met dat wisselvallige weer in Nederland.
De familie Niewöhner heeft plannen voor een minicamping op een weiland achter de voetbalvelden. VVD-er Jonker is hier vooralsnog geen voorstander van. Slaapt zeker liever in een villa dan in een tentje.
De beroemde uit 1885 daterende villa Huis aan Zee aan de Nienhuis Ruyskade is uit de steigers en de groene folieverpakking. Het staat er weer in volle glorie, als een rots in de branding. Ook een mooi stekkie voor een kleinschalige camping, zo vlak bij zee en de minigolf.
Er is een nieuwe trend in de Raadzaal merkbaar geworden: bestuurders worden door raadsleden onderbroken als ze ellenlange pleidooien gaan houden in plaats van simpelweg de gestelde vragen beantwoorden. Wat ook irritant is, is dat bestuurders er telkenmale aan herinnerd moeten worden dat niet op alle vragen antwoord is gegeven. Kunnen ze de vragen niet gewoon opschrijven?
Ik geef toe, het probleem speelt zich af in Muiden, maar ik kan het niet laten iets te schrijven over de klankbordgroep, die mag meedenken over de toekomst van Muiden. Drie leden van de klankbordgroep (Joska Muller, Mary van Beek en Paul Dinant) wilden een enquête houden onder de inwoners van Muiden. Drie andere vertegenwoordigers (Jan Bovenlander, Herman Wetselaar en Henny Woering) waren het niet eens met de vraagstelling. Zij vonden deze in hoge mate suggestief, te uitgebreid en vaak niet ter zake doende. Ze kwamen zelf met een ingekorte, minder suggestieve versie. Er is klaarblijkelijk sprake van een tweedeling binnen de klankbordgroep. Wordt het geen tijd voor een tweede klankbordgroep die gaat meedenken met de eerste?

Oude Muiderberger



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van hazenkeutels


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: