terug naar het overzicht van hazenkeutels

hazenkeutels door 'Oude Muiderberger'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
'De Jonge Zandhaas'
28de editie d.d. 8 december 2003

Trouwen aan zee, vuurwerk en pompnieuws

Twee trouwlustige Muiderbergers hebben een verzoek ingediend om volgend jaar april in strandpaviljoen De Zeemeeuw in het huwelijk te mogen treden. Tot nu toe is trouwen in Muiderberg niet mogelijk. Alle dit jaar door de gemeente nieuw aangewezen officiële trouwlocaties liggen namelijk in Muiden. Afgesproken was dit beleid in januari 2004 te evalueren en eventueel nieuwe trouwplekken toe te voegen. Daar willen de geliefden niet op wachten. Ze willen eerder een jawoord van de gemeente.
Een tijdje geleden dacht ik al dat trouwen in ons dorp mogelijk was geworden. In mijn ochtendblad stond een berichtje onder de kop "Jawoord aan zee". Het bleek echter niet om Muiderberg te gaan, maar om het eerste strandhuwelijk in Zandvoort. Plaats van handeling was een standpaviljoen in die plaats. Als je in Zandvoort aan zee kunt trouwen, waarom dan niet in Muiderberg aan zee?
Of daar enige kans op is? De gemeente is bang dat als de ene horecaondernemer toestemming krijgt, de ander ook in aanmerking wil komen. Gelijke monniken, gelijke kappen. Maar ja, op het forteiland Pampus mag je ook trouwen en op een commercieel geëxploiteerd historisch schip uit Muiden ook.
Een feit is dat je in Muiderberg momenteel nergens in het huwelijksbootje kunt stappen. Tijdens de discussies over dit onderwerp werd de Echomuur in het Echobos door het gemeentebestuur als trouwlocatie afgewezen. Het huwelijk moet voltrokken worden in een "huis van de gemeente", zo luidde de officiële verklaring. Maar dan kun je er toch een tent neerzetten; hele woestijnvolken wonen in zo'n ding.
Als je wettelijk gezien in "een huis" moet trouwen, dan vraag ik mij tevens af hoe het mogelijk was dat een paar jaar geleden een huwelijk op de bodem van een Amsterdams zwembad werd voltrokken. Het ging in dit geval om een duikinstructeur en één van zijn leerlingen. De ambtenaar van de burgerlijke stand had van de trouwlustige docent duikles gekregen en toen hij de kneepjes van het vak kende, dook hij mee naar beneden. Dat is nog eens wat anders dan droog in een bootje naar Pampus varen.
Hoe dat onder water met de communicatie ging? Gewoon met geschreven teksten. De ambtenaar hield een bord omhoog met de gebruikelijke woorden: "Neemt u zus en zo tot uw wettige echtgenoot. Wat is daarop uw antwoord?" De bruidegom en bruid hadden voor het antwoord de keus uit twee bordjes, één met "ja"en één met "nee". Ik moet nog uitzoeken of er onder water getuigen bij waren.
In Engeland kan sinds kort getrouwd worden in de Tower Bridge met een receptie hoog in de lucht in het verbindingsgedeelte tussen de twee brugtorens. Kun je meteen naar beneden springen als je spijt krijgt. De toren van de Kerk aan zee in Muiderberg zou voor dit doel ook een mooie plek zijn…
Er moeten hangplekken (sorry: ontmoetingsplaatsen) komen voor de jeugd in Muiden en Muiderberg. De verantwoordelijke wethouder Hans van der Steen kreeg het groene licht van de gemeenteraad; hij mag in totaal € 30.000,- besteden aan een jongeren ontmoetingsplaats (een JOP), één in Muiden en één in Muiderberg. Waarschijnlijk worden het MOP's, dat zijn mobiele versies van de JOP's. U moet dan denken aan een zeecontainer of iets dergelijks.
De jeugd in Muiderberg krijgt een duurdere JOP of MOP dan de Muidense jongeren, zo bleek tijdens een commissievergadering. Hiermee is het bewijs geleverd dat ons dorp niet (langer) wordt achtergesteld bij Muiden, zoals de Muiderbergse politieke partij Voor Ieders Belang bij haar oprichting beweerde. Het doel is bereikt, de VIB kan zichzelf opheffen. Je kunt het ook anders zien: het wordt tijd voor een VIB in het achtergestelde Muiden.
Het was een drukte van belang in de Raadsvergadering van 23 oktober. Demonstrerende kinderen van de Jozefschool hadden met spandoeken plaats genomen in de Raadszaal. Het hielp. De gemeenteraad ging unaniem akkoord met de bouw van drie lokalen boven op de oude school en één lokaal er tegen aan. Als je kinderen in de strijd gooit, wordt iedereen week van binnen.
Ook raadslid Henk Bökenkamp van de VVD werd laatst overvallen door een week gevoel. Tijdens het debat over de JOP's en de MOP's las hij een e-mail voor dat een meisje van 15 hem had gestuurd. "Waar mogen we wel komen? We worden uit het Echobos gestuurd, we worden van het strand gejaagd." Dit werd allemaal te veel voor Henk: hij stemde onvoorwaardelijk vóór de JOP.
Dirk Jan ("Dick") Methorst van het CDA begreep de discussie niet. "We hebben net € 1,1 miljoen uitgegeven voor de Jozefschool. Nu praten we over € 30.000 voor twee JOP's". Oude Muiderberger begrijpt de discussie wel: dat is nu precies het verschil tussen leerjongeren en hangjongeren.
Maken wij ons hier druk om een hangplek voor jongeren, in de Amsterdamse Jordaan willen nu ook ouderen een eigen hangplek, zo las ik. Om te voorkomen dat de senioren vereenzamen, wil men inloop- en ontmoetingsplekken creëren, bijvoorbeeld in een café. Dit lijkt mij een mooie troostprijs voor commissielid Geert van Duinen. Die had in zijn jeugd namelijk geen eigen hangplek.
Toch is dit het ei van Columbus: een hangplek voor jongeren in een café. Ik zie het al helemaal voor me. Café Lieftinck wordt met een kleine subsidie van B & W ingericht als internetcafé voor de jeugd. Of de buren van uitbater Bram hier blij mee zullen zijn, is een andere vraag.
Wethouder Dick Schulp weet te melden dat het aanleggen van een weg in Nederland vanwege allerlei procedures zo'n 20 jaar duurt. Kan hij ook zeggen hoe lang de bouw van een aquaduct vergt? En van een dubbeldeksweg boven de A1?
Wethouder Cees Leupen kreeg enkele moties over zich heen, die hij geheel overbodig vond. Volgens hem deed hij gewoon wat de Raad eerder aan hem had opgedragen, dus beschouwde hij ze als moties van wantrouwen. "Je kunt de regels tijdens de wedstrijd niet veranderen", zo hield hij de gemeenteraad voor. Kijk, voor die redenering heb ik als oud-scheidsrechter veel begrip.
Soms heeft een gemeenteraad geen vertrouwen meer in het zittende college van Burgemeester en Wethouders en wordt dit naar huis gestuurd. Maar het omgekeerde kan kennelijk ook. Raadslid Anna Waanders (VIB) signaleerde tijdens een verhit debat dat het college geen vertrouwen meer in de raad had. Maar hoe stuurt een wethouder een gemeenteraad naar huis?
Willem Holthuizen, de onlangs afgetreden burgemeester van Bussum, liet nog wat persoonlijke ontboezemingen na over gemeentelijke herindelingen. Muiden kon volgens hem het beste samengaan met Naarden en Bussum, inclusief de Hilversumse Meent. En Weesp kon zich het beste voegen bij de gemeente Wijdemeren. Laat ik in mijn eenvoud nu altijd gedacht hebben dat - als er al een fusie moet komen - Weesp en Muiden dan samengaan. Is er meteen geen gebakkelei meer over de Bloemendalerpolder.
Als alles doorgaat mag de Kazerne voortaan ook gebruikt worden voor congressen, seminars en recepties. Disco's en houseparty's zijn niet toegestaan. Jammer, het lijkt mij een ideale JOP: dikke muren, weinig buren.
De gemeentelijke nota's voor OZB-belasting, hondenbelasting en grafrechten voor 2003 zijn weer verzonden. Voor wie daaraan behoefte heeft, is gespreide betaling mogelijk. Zou ik als Oude Muiderberger mijn grafrechten in twintig termijnen mogen betalen?
Als je een vrachtauto hebt mag je op grond van de A.P.V. 's avonds, 's nachts en in de weekends niet in de bebouwde kom parkeren. Zijn de Zuidpolderweg en de IJsselmeerweg bebouwde kom? Nee, zo verklaarde de burgemeester. Hier mogen op de "verboden" uren dus wel vrachtwagens staan. Maar hoe zit het met trucks die buiten de toegestane tijdstippen langparkeren op de IJsselmeerweg op de strook die bestemd is voor passanten die het Informatiebord willen raadplegen? De burgemeester gaat dit voor ons uitzoeken.
De Rijver heeft in 2003 haar 25-jarig bestaan gevierd. Het was een turbulent jaar, dat begon met inbraak en vernieling. De broodnodige alarminstallatie is er nog steeds niet en ook is het wachten op een nieuwe keuken. Vrijwilligers voor het beheer zijn steeds moeilijker te vinden, de voorzitter treedt per 1 januari a.s. af. Haalt dit verenigingsgebouw het 50-jarig bestaan wel?
De ontsierende vitrine met het huizenaanbod van makelaarskantoor Vlaanderen aan de Zeeweg staat er nog steeds. Sterker nog. Om de woningzoekenden niet in de modder te laten zakken, is de ondergrond inmiddels geplaveid met steentjes. Nu nog een afdakje er boven en we hebben een echte MOP (Makelaars Opvang Plek).
Het feestjaar in Muiden werd afgesloten met een groot vuurwerk op het Vestingplein. Het geknal was te horen in Muiderberg. Kijk, zo hebben wij ook nog lol gehad van de Muidense festiviteiten.
Ook bakker Van Rooijen uit de Dorpsstraat heeft meegedeeld in de feestvreugde. Onze warme broodjesbakker won de etalagewedstrijd, die was uitgeschreven door de Stichting Muiden 1050. Valt me nog mee dat de jury helemaal naar Muiderberg was gekomen.
Oude Muiderberger was naar Muiden getogen om het schitterende vuurwerk van nabij te zien. Zo kon hij ook nog de onthulling meemaken van de pomp die het stichtingsbestuur aan de Muidense gemeenschap heeft geschonken. De pomp heeft de vorm van het jubileumlogo, dat werd ontworpen door Muier Thomas Postuma. Je kunt nu niet alleen in Muiderberg naar de pomp lopen (het Lieftinck monument), maar ook naar de Postuma Pomp in Muiden.
Wie in Muiderberg naar de enige benzinepomp in het dorp loopt, maakt sinds kort grote kans geholpen te worden door een nieuwe werkneemster: Anna Waanders, de fractievoorzitter van de VIB in de Muidense gemeenteraad. Niemand kan meer klagen over de grote afstand tussen bestuur en bevolking.
Wie een vergunning aanvraagt moet leges betalen. Hoewel de legesverordening geen vrijstellingsbepalingen kent, had het gemeentebestuur als beleid om liefdadigheidsorganisaties en plaatselijke verenigingen die activiteiten voor de gehele bevolking organiseren, vrij te stellen. Daardoor werd de legesverordening bij sportclubs, muziekverenigingen, oranjeverenigingen enz. niet eenduidig toegepast. Dat woordje "daardoor" gaat mijn pet te boven.
Het college van B & W stelt vervolgens dat de niet eenduidige toepassing onduidelijkheid schept en juridisch niet juist is. Dus zou je als eenvoudig burger denken: pas de legesverordening aan en schaf alle leges voor goede doelen en plaatselijke verenigingen die iets voor de hele bevolking organiseren, af. Dan is alles weer duidelijk en juridisch correct. Maar nee, besloten is om per 1 januari 2004 het uitzonderingsbeleid stop te zetten. Iedereen moet voortaan leges betalen. Ook de oranjevereniging, die Koninginnedag en de 4 mei herdenking organiseert. Ook de jeu de boulesvereniging, die jaarlijks een toernooitje voor de bevolking op de Brink houdt. Ook de stichting Swing op de Brink met zijn jazzdag. Dit is natuurlijk gedaan om de honderden vrijwilligers in de gemeente te motiveren.
Zag ik toch bij mijn rondgang door het dorp opeens tientallen jongeren op het Muiderbergse strand lopen om het zand en de omliggende struiken van vuilnis te ontdoen. Navraag leerde dat leerlingen van de Oranje Nassau school met een afvalproject bezig waren. Een mooi initiatief. Naast hangjongeren, die her en der afval achterlaten, hebben wij nu ook loopjongeren, die afval verzamelen. Zo houdt de een de ander bezig.
Het witte huis aan zee (Flevorama) is een groen huis geworden. Het pand krijgt een opknapbeurt en is tijdelijk met een groen scherm afgedekt. Ik hoop maar dat het gauw gaat sneeuwen; wit is mooier.
Het plan voor een herdenkingsmonument op de Brink heeft al heel wat voeten in de aarde gehad. Maar nu komt het er toch echt van, want de Raad is het unaniem eens met het voorliggende ontwerp: een Levensboom van brons. Die eenstemmigheid was niet meer dan logisch, want alle fracties zijn bij de keuze van het monument betrokken geweest. Merkt raadslid Janneke Knijn (VVD) op: kunnen we niet meer heikele onderwerpen in een Raadsbrede werkgroep behandelen?
In een commissievergadering werden vanuit het publiek plannen voor een Jeugd Theater School in Muiden ontvouwd. De initiatiefnemers zijn naarstig op zoek naar een geschikte ruimte. Is de Kazerne een idee? Daar wordt immers al toneel gespeeld.
Niet alleen de Nederlandse overheid kent een buitenlands beleid, ook de gemeente Muiden. Als u eens een raads- of commissievergadering in de Kazerne bezoekt en de kreet "buitenlands beleid" valt, moet u evenwel niet denken aan Afghanistan, Irak of het Midden Oosten. In Muiden houdt "buitenlands beleid" alles in wat buiten onze gemeentegrenzen ligt, bijvoorbeeld de mogelijke aanleg van een spoorlijn/autoweg in het IJmeer tussen Almere en Amsterdam. Het is maar dat u het weet.
Raadslid Dirk Jan Methorst (CDA) wil wel eens een discussie over de vraag hoe Muiden en Muiderberg er over 30 à 35 jaar uitzien. Hier volgt al vast mijn aanzet met betrekking tot Muiderberg:
- Het dorp is na jaren vertraging duurzaam veilig gemaakt; de verkeersdrempels komen je je neus uit, maar ze helpen wel;
- In een omtrek van 5 kilometer is geen bushalte meer te bekennen; de NS weigert nog steeds een stationnetje aan te leggen, behalve als er Libelle zomerweken zijn;
- Het fileleed op de A 1 is verleden tijd; boven de huidige weg is een nieuwe weg gebouwd. Er bestaan plannen om boven op deze dubbeldeksweg een derde weg aan te leggen;
- G.A. Heinze repeteert al weer jaren in haar nieuwe behuizing aan de achterkant van De Rijver; de kinderopvang ernaast zorgt voor een gestage aanwas van nieuwe leden;
- Toneelvereniging Stuk voor Stuk is inmiddels (noodgedwongen) verhuisd van het bovenzaaltje in manege Any Dale naar de nieuwe repetitieruimte van G.A. Heinze (Any Dale bestaat niet meer, op deze plek begint de oprit naar de dubbeldeksweg);
- Muiderberg is onderdeel geworden van de nieuwe gemeente Gooistad, waarvan ook Naarden, Bussum en de Hilversumse Meent deel uitmaken (Muiden is met Weesp opgegaan in Amsterdam; de Bloemendalerpolder is volgebouwd voor Amsterdammers en een handjevol Muiers);
- In 't Rechthuis wordt weer recht gesproken als hulpkanton van Gooistad;
- Er staat een herdenkingsmonument op de Brink; vlak hiernaast heeft makelaarskantoor Vlaanderen een reclamebord met huizenaanbiedingen geplaatst;
- De aangeschafte zeecontainer voor de hangjongeren staat te roesten op de gemeentewerf;
- De Wegman is nog steeds met de gemeente in gesprek over de mogelijkheid van een wegrestaurant bij het benzinestation langs de A1; het gaat nu om een dubbeldeksrestaurant;
- In Muiderberg mag inmiddels getrouwd worden bij de Zeemeeuw, 't Lagerhuys, café Lieftinck, in een tent bij de echomuur, in de muziektent op de Brink en op de middenstip van het hockeyveld; niemand maakt van deze mogelijkheden gebruik, want het huwelijk is geheel vervangen door het afsluiten van partnercontracten;
- Het haventje van Jeroen den Hartog is uitgebreid met vier steigers; de Koninklijke uit Muiden overweegt naar Muiderberg te verkassen omdat uitbreiding in Muiden nog steeds niet mogelijk is (er wordt een aparte vaargeul gegraven voor diep stekende boten);
- Muiderbergers kijken uit op acht woon- en kantoortorens, die Almere heeft toegevoegd aan de drie bestaande flats;
- De weg door het Naarderbos is vervangen door een ecotunnel (niet voor auto's, maar voor dieren);
- De winkels in de Dorpsstraat zijn verdwenen onder de concurrentiedruk van de Maxis; je kunt in Muiderberg alleen nog saxofoons kopen;
- Kerstboomverbrandingen zijn nog steeds verboden vanwege de belasting voor het milieu. Acties tot herinvoer van de verbrandingen zijn in rook opgegaan.

Ik wens mijn trouwe en ontrouwe lezers prettige feestdagen en een gelukkig en gezond 2004.

Oude Muiderberger



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van hazenkeutels


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: