terug naar het overzicht van hazenkeutels

hazenkeutels door 'Oude Muiderberger'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
'De Jonge Zandhaas'
26ste editie d.d. 30 juni 2003

Bordenleed, zwerfjongeren, vuilcontainers en feesten

De makelaars buitelen in Muiderberg over elkaar heen. Eerst verscheen in de etalage van het voormalige schildersbedrijf Hennipman in de Dorpsstraat het huizenaanbod van makelaarskantoor Vlaanderen. Niet lang daarna volgden achter de ramen van het Rechthuis de aanbiedingen van zijn Muidense tegenstrever Streefkerk. Vlaanderen "sloeg" terug met twee huizenhoge reclameborden, één op de hoek Zeeweg/Flevolaan en één net achter het hek bij de ingang van zijn terrein aan de Flevolaan. Het gaat zeker slecht in de branche.
Wat de dorpsbewoners van deze nieuwste reclame-uitingen van de firma Vlaanderen vinden? Ze ergeren zich wild, met name aan het bord op de Zeeweg. Dit is dus geen reclame, maar antireclame. Vlaanderen zou zichzelf een dienst bewijzen door dit ontsierende bord snel weg te halen.
Een inwoonster van Muiderberg wilde spontaan de graffitispuit pakken. Ik heb het spontaan uit haar hoofd gepraat. Graffiti spuit je op gevels van huizen, niet op borden met huizen.
Oude Muiderberger is benieuwd of de Vlaanderen-borden zijn toegestaan. Als deze reuzenborden permanent worden getolereerd, hoeveel bescheiden sandwichborden mag de stichting Swing op de Brink dan wel niet tijdelijk in het dorp plaatsen om hun jaarlijkse jazzevenement aan te kondigen?
Ook in de raadszaal zijn al vragen over het bordenbeleid van Vlaanderen gesteld. Jan Hylkema van de PvdA vroeg zich af, of de nieuwe borden "gerechtigd" zijn. Oude Muiderberger is benieuwd naar het antwoord van de burgemeester.
Waar is de tijd gebleven dat we de naam van makelaar Vlaanderen alleen op de bushaltes tegenkwamen?
Nog meer bordenleed. De bordjes met "verboden parkeren" op het parkeerterreintje vóór de Leeuwenkuil zijn voor de tweede keer verdwenen. Zoals ik in de vorige aflevering van De Jonge Zandhaas al meldde, had uitbaatster Frida bordjes laten aanrukken met de tekst: "Alleen voor bezoekers van de Leeuwenkuil." Omwonenden, die hun auto hier al sinds jaar en dag parkeren, pikten dit niet. Op een goede dag, of liever, tijdens een kwade nacht, werden ze weggehaald.
Frida plaatste nieuwe borden. Ook deze waren geen lang leven beschoren. Naar verluidt zijn ze dit maal door de gemeente weggehaald. Over deze kwestie zijn nog geen Kamervragen gesteld in de Kazerne.
De opheffing van het algehele kitesurfverbod voor de kust van Muiderberg heeft zijn uitwerking niet gemist. Ten westen van de Kerk aan Zee, waar nu gekitesurft mag worden, staat het bol van de kleurige vliegers. Soms zie je nog wel een verdwaalde vlieger ten oosten van de kerk. Zeker verdwaald.
Is al bekend hoe hoog de "eigen bijdrage" van de kitesurfers voor de financiering van de ballenlijn uiteindelijk is geworden? Ik heb de 69 (negenenzestig) punten van de "actualisering meerjarenraming 2002 – 2006 (overlopend naar 2007)" er op na geplozen, maar kwam geen post "schenking kitesurfers" tegen. Of heb ik er soms over heen gelezen?
De jongerenhanggroep De Rijver is meer een jongerenzwerfgroep geworden. Hingen onze jongeren eerst, zoals het woord al aangeeft, bij de ingang van de Rijver, toen ze daar niet langer werden geduld, werd een beschutte plek bij de Grote Haar/Schoutenpad hun natuurlijke onderkomen. Ook daar werd overlast ondervonden, waarop van gemeentewege werd besloten de jongeren te gedogen bij de Rijver, nu aan de achterkant. Dat was tegen het zere been van de Beheerscommissie van de Rijver. Einde gedoogbeleid. Vervolgens zag ik de zwerfjongeren eventjes opduiken bij de bankjes op "de boeg". Maar nu heeft de verantwoordelijke wethouder een nieuwe "officiële" hangplek gecreëerd, aan het eind van de Zeeweg boven aan de dijk langs het voetpad naar de Kerk aan zee.
De drie zitbankjes, die de gemeente achter de Rijver voor de hangjongeren had neergezet, zijn inmiddels naar de nieuwe locatie verplaatst. Maar er is (nog) geen verlichting en (nog) geen overkapping. Zouden de jongeren in het donker of in de regen hier echt gaan hangen?
Wethouder Van der Steen heeft wel eens geopperd om in het dorp voor de hang- en zwerfjongeren bushokjes neer te zetten als schuilmogelijkheid. Maar dan krijg je natuurlijk weer klachten dat de bus nooit komt….
De Beheerscommissie van de Rijver zal wel blij zijn. De hangplek achter het gebouw is weg en de parkeerplaats terug.
De nieuwe jongerenhangplek ligt om de hoek bij het omstreden reclamebord van Vlaanderen aan de Zeeweg. Hebben de jongeren wat te lezen als ze zich vervelen.
De Rijver-hanggroep moet eigenlijk een nieuwe naam krijgen. Wat te denken van Vlaanderen-hanggroep, zo dicht bij het Vlaanderenbord?
Soms wordt er naar Oude Muiderberger echt wel geluisterd. Na het bekend worden van de ontluisterende tekst, die was bedacht voor het op de Brink te plaatsen herdenkingsmonument, stelde hij voor de inwoners te vragen met (betere) teksten te komen en de selectie te laten maken door een jury uit de bevolking. Beide voorstellen zijn overgenomen. U hoort er binnenkort vast meer over, ook of het monument een obelisk blijft of dat er een andere "informatiedrager" komt.
De tenten van de Libelle zomerweken op het Almeerder strand waren nog niet verdwenen, of de tenten voor het popfestival werden al weer opgezet. Op een zaterdag van 's-morgens elf tot 's-avonds 11 mocht lawaai worden geschopt zoveel als men wilde. Nou ja, wel binnen het toegestane aantal decibellen. Het werd allemaal netjes gemeten.
Zelf was ik – wijs geworden van een voorgaande keer - het dorp uit, maar ik hoorde dat het allemaal goed is verlopen. Behalve de sound tests op vrijdag. Die maakten toch een lawaai…
Onze trotse harmonie G.A. Heinze had pech. Ze hadden uitgerekend op de popdag een optreden gepland op de Brink. Ze kwamen nauwelijks boven het bonken uit Almere uit.
In de gemeenteraad wordt gediscussieerd over een Communicatieplan. Raadslid Henk Bökenkamp van de VVD droeg zijn steentje bij: "Als je op een rijdende trein springt, kom je niet ver" , zo sprak hij wijs. Over die opmerking heb ik lang nagedacht. Ik denk dat ik er uit ben. Je komt wel ver, maar je weet niet waar.
De ondergrondse vuilcontainer op de hoek Zilvermeeuw/Waterhoen is nog steeds niet aangelegd. Eerst waren er enkele bewoners die, ondanks het moeizaam tot stand gekomen compromis, bezwaar maakten. Nu lees ik in de Gooi- en Eemlander dat de Gewestelijke Afvalstoffendienst (GAD) dwars ligt. Deze instantie was nota bene partij in het overleg met gemeente en omwonenden. Dit wordt nog een echte beerput.
Mijn regionale krant volgend, begrijp ik dat bij de GAD nieuwe inzichten zijn ontstaan. Zo is een ondergrondse container wel geschikt voor het gewone huisvuil, maar niet voor groente- en tuinafval. Hiervoor moet er toch altijd een vuilniswagen naar het (te) krappe buurtje toe. En dan krijg je weer hetzelfde liedje: de wagen kan of wil het nauwe straatje van de Zilvermeeuw niet in en de bewoners verdommen het om hun minicontainer een stukje verder op te zetten, opdat de vuilnismannen er makkelijk bij kunnen.
De GAD heeft nog een ander argument tegen de ondergrondse vuilcontainer. Deze worden alleen bij hoogbouw geplaatst, zo luiden de richtlijnen. Daar heeft Oude Muiderberger wel een oplossing voor: zet op de Zilvermeeuw een paar torenflats neer.
Bewoners voelen niets voor een eindje rijden met hun minicontainer, of die nu grijs of groen is. Een argument schijnt geluidsoverlast te zijn. Maar kunnen ze het weggetje dan niet asfalteren, zodat alles gladjes verloopt?
Een ander argument dat zij aanvoeren is stankoverlast. Daar kan Oude Muiderberger met zijn pet niet bij. Overal staan 's-avonds toch vuilcontainers buiten? Gewoon zorgen dat de deksel dicht kan er er is niets aan de hand.
Weet u wat ik denk. De bewoners zijn gewoon te belazerd om een stukje met hun mini container te lopen. Zo kun je overal een (luxe) probleem van maken.
In de commissie A werd geklaagd over de soms lange duur van de vergaderingen. Eigen schuld, wie houdt nou de rondvraag aan het begin van een vergadering?
In de gemeente Muiden mogen in het openbare gebied geen banners meer worden opgehangen, zo heeft het college van Burgemeester & Wethouders besloten. Niet over de openbare weg en ook niet langs de openbare weg. Gevaarlijk, zo is de redenering. Een wijs besluit. Oude Muiderberger vond ook altijd al dat van die spandoeken een grote dreiging uitgaat.
Tijdens de veiling in de Muiderbergse feesttent ten bate van de Stichting tot Steun van het EMMA Kinderziekenhuis kon geboden worden op een schilderij van de Florisboom. Wethouder Dick Schulp was de hoogste bieder. De Florisboom is dus naar Muiden verhuisd. Muiderbergers, let voortaan op uw saeck.
Nog een merkwaardig voorval. Muiderberger Tom Vittali van het gelijknamige schoonmaakbedrijf viel in de prijzen bij een in Muiden gehouden loterij. Wat hij won? Een schoonmaakborstel van Gardena. Zal ie blij mee zijn.
Raadslid Anna Waanders van de VIB staat bekend om haar ludieke acties. Nu weer diende zij in de Kazerne een motie "van gezond verstand" in. Zonder dat er een stemming over werd gehouden, nam de burgemeester de motie over. Daar is het college het helemaal mee eens, zo sprak de vroede vader wijs.
Op zaterdag 21 juni 2003 gingen de Muiers voor de tweede keer dit jaar verkleed de straat op. Zij vieren feest omdat hun stadje 1050 jaar bestaat. Zij kunnen er geen genoeg van krijgen. Wij Muiderbergers moeten toch ook eens wat verzinnen.
Het feest ging overigens bijna niet door, zo kon tijdens een vergadering in de Kazerne worden beluisterd. De vergunningen van de horeca schenen niet in orde te zijn. Vreemd hoor, iedereen zag het feest toch al 1050 jaar aankomen?
Ter verhoging van de feestvreugde hebben alle Muiers en Muiderbergers een jubileumboekje in de bus gekregen, "Van Amuthon tot Muiden". Het is geschreven door iemand uit Soest. Dat snap ik wel, want in Muiden en Muiderberg is niemand te vinden die zoiets gekund zou hebben.
Misschien dat ik later nog wel eens terugkom op de inhoud van het boekje. Nu wil ik mijn lezers al vast wijzen op het lied "Muiden is een stad", dat ter ere van het 1050-jarig bestaan van Muiden is gemaakt door Guus Kroon (tekst) en Peter Buitenweg/Philip van Lith (muziek).
Eén van de strofes luidt: "Samen staan we niet alleen, Burgerij van Muiden, Waar gaan we dan samen heen, Nooit meer naar een dorp". Boven het lied staat, dat de uitvoering (onder meer) in handen is van de bevolking van Muiden en Muiderberg. Denken de samenstellers nu echt, dat een Muiderberger deze tekst uit zijn strot kan krijgen? Nooit meer naar ons eigen, mooie dorp gaan?
Er staat in het lied ook nog: "Muiden hoort bij Muiderberg". Kijk, dat klinkt al een stuk beter.
Ik kan u verklappen, dat er door enkele Muiderbergers inmiddels ook een dorpslied voor Muiderberg is gemaakt. De première is voorzien in september. Komt dat zien, kom dat meezingen. Het wordt een echte klapper.
Verenigingsgebouw De Rijver gaat dit jaar zijn 25-jarig bestaan vieren. Ik ben benieuwd naar het feestprogramma.
Feest is er ook bij de Muiderbergse voetbalvereniging S.C. Muiderberg. Ze bestaan 75 jaar. Ter gelegenheid hiervan is onder meer een midi-golftoernooi gehouden. "Midi" houdt het midden tussen gewoon golf (afstanden van 100 meter en meer) en midgetgolf (zie de banen bij Frida). Op de velden van de sportclub waren op de holes schaalmodellen van typisch Muiderbergse objecten en gebouwen neergezet. Oude Muiderberger ontwaarde o.a. de Hakkelaarsbrug, het Witte Huis, Flevo Rama, de toren van de kerk aan zee, de bunkers, etc. Knap gedaan door die voetballers.
Blijkens de jaarrekening 2002 heeft de gemeente het afgelopen jaar een positief resultaat behaald van € 240.000,-. In 2001 was dit € 420.000,-. In twee jaar € 660.000,- over. Genoeg reden voor een feestje.
Vanaf 7 maart 2002 is het volgens de nieuwe gemeentewet voor elke burgemeester verplicht een jaarverslag te maken. Hierin moet in ieder geval iets staan over de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening en over de kwaliteit van procedures op het vlak van burgerparticipatie.
Het eerste zogenaamde burgerjaarverslag, dat over het jaar 2002, is inmiddels verschenen. De burgemeester gaat met name in over de betrokkenheid van de burger bij het bestuur en omgekeerd. Nauwelijks een woord over de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening. Lijkt me ook een moeilijke eis van de wetgever. De burgemeester kan toch moeilijk in het openbaar het ambtenarenapparaat afvallen. Of zie ik dat verkeerd?
Vreemde naam eigenlijk, burgerjaarverslag voor een verslag van de burgemeester. Je zou zeggen dat "burgemeestersverslag" meer voor de hand ligt. Maar de wet heeft een andere naam bedacht, dus het zal wel goed zijn.
Voor het eerst in de geschiedenis is de jaarrekening van de gemeente vóór het zomerreces gereed gekomen. Dat is nog eens kwaliteit!
De VOMM (Vereniging Ontwikkelingssamenwerking Muiden/Muiderberg) heeft weer haar jaarlijkse subsidieverzoek ingediend. In de aanvraag staat onder meer dat de VOMM-krant ook dit jaar weer 2 x zal verschijnen. Hoezo ook?
Na de hobbykip hebben we nu ook de hobbygans. Hij staat sinds kort in het mini-weitje op de hoek Badlaan/Dorpsstraat. Hij is van steen, dus kan nooit ziek worden. Hooguit kan betonrot optreden.
Het strand, dat vervuild was door de wederopbouw van de Zeemeeuw, is nu echt schoon. Eerst waren met een grove zeef scherven en andere scherpe voorwerpen uit het zand gehaald. Nadat de klachten bleven, heeft een fijne zeef het werk dunnetjes over gedaan. We kunnen weer met blote voeten het strand op. Zandvoort is er niks bij.
Overigens ben ik van mening dat de jaarlijkse kerstboomverbranding moet terugkeren.

Oude Muiderberger



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van hazenkeutels


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: