terug naar het overzicht van hazenkeutels

hazenkeutels door 'Oude Muiderberger'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
'De Jonge Zandhaas'
25ste editie d.d. 15 april 2003

Hang- en zitjongeren, wildplassers en drempelvrees

De hangjeugd mag weer hangen bij de Rijver, niet aan de voor- maar aan de achterkant. Ondanks de geplaatste bordjes met "Verboden toegang" worden ze tijdelijk gedoogd. De gemeente heeft tevens een vuilnisemmer en drie zitbankjes geplaatst. Kunnen de hangjongeren ook nog zitten. Nu nog een (tijdelijk) dakje erboven en we hebben zowaar een echt jeugdhonk.
Niet voor lang overigens, want op de plek achter de Rijver is het gebouw voor kinder- en naschoolse opvang gepland. Kinderopvang? Dat brengt me op een idee. Kunnen de hang- en zitjongeren straks niet gewoon onder leiding van de kinderjuffen een beetje klussen in het nieuwe gebouw?
Het gedoogbeleid rond de Rijver is niet zomaar ontstaan. De jongelui stonden er al tijden, maar veroorzaakten overlast. Ingrijpen door de politie was moeilijk, want het was openbaar terrein. Dus werden er bordjes geplaatst, zodat onbevoegden (want dat zijn deze jongeren kennelijk) konden worden geweerd.
De Rijverjongeren vonden al gauw een nieuwe ontmoetingsplek, een overdekt stukje straat bij het Schoutenpad/Grote Haar. Hier waren de omwonenden op hun beurt niet blij mee. Een hangplek in een woonwijk, daar komt hommeles van. En dat kwam er ook.
Voor de gemeente aanleiding om een "brede dorpse discussie" te organiseren in de Rijver. Het was maar goed dat dit verenigingsgebouw inmiddels goeddeels was hersteld van de vernielingen, die door een aantal jongeren in de oudejaarsnacht waren aangebracht.
Het was een bont gezelschap, daar in de Rijver: ouders van probleemjongeren waren er, ouders van andere jongeren, omwonenden van de Rijver, de jongerenwerker met assistente, twee man politie, de wethouder en de burgemeester. Het was een volle bak, zeker na de pauze, toen een flink aantal "betrokken" jongeren de zaal mochten betreden.
Het werd een gedenkwaardige bijeenkomst. Na wat vijandige opmerkingen over en weer, brak het ijs toch vrij snel. Sommige jongeren begrepen best dat ze overlast veroorzaakten en enkele ouderen toonden wat meer begrip voor de hangjeugd. Er werd zelfs vrede gesloten tussen een man die enige tijd terug handtastelijk tegen een jongere was opgetreden en het slachtoffer in kwestie. Na afloop schudden ze elkaar verzoenend de hand. Een mooi moment.
In de uitnodigingsbrief gaf de burgemeester enkele voorbeelden van overlast: vernielingen, achterlaten van rommel, afsteken van vuurwerk en brommergeweld. Toch vroeg een Muiderbergse vader zich hardop af wat die overlast nu eigenlijk inhoudt. Hij had kennelijk nog nooit gehoord van het gooien van rauwe eieren tegen een raam van een inwoner, het uit de grond rukken van openbare bankjes en hekjes, met brommers crossend het plantsoen vernielen, op het dak van de Rijver lopen, gebruikers van dit verenigingsgebouw lastig vallen, etc. Sommige Muiderbergers schijnen op een andere planeet te wonen.
Op de avond zelf werd bekend gemaakt, dat de jongeren voorlopig zouden worden gedoogd achter de Rijver. Oude Muiderberger kan hiermee leven, maar de "officiële" hang- en zitplek is wel ten koste gegaan van een hele parkeerplaats achter de Rijver. Daar heb ik nog niemand over horen klagen!
Wel ving ik klachten op van de beheerscommissie van de Rijver. Die wisten nog niets van het nieuwe gedoogbeleid. Voor hen kwamen de jongeren uit de lucht vallen.
Ondanks de aanwezigheid van de politie, werd er ook tijdens de discussieavond overlast veroorzaakt. Dit maal niet door de jongeren, maar door de huurders van de belendende zalen. Het is al eerder gezegd, de nieuwe wanden in de Rijver zijn alles behalve "soundproof", zoals de bedoeling was. Een beetje zingen of line-dansen in de ene zaal leidt tot meegenieten in de andere zaal. We zijn weer eens behoorlijk beetgenomen door een of ander extern bureau.
Volgens een gemeentelijke brainstormnotitie in het kader van een te ontwikkelen jeugdbeleid is het nuttig een inventarisatie te maken van de sportmogelijkheden in Muiderberg. Het lijkt mij eenvoudiger een lijst op te stellen van sporten, die je in ons dorp niet kunt beoefenen. Ik geloof dat alleen klootschieten en rugby dan overblijven.
Ook in het kader van het jeugdbeleid hebben B & W een aanvullend krediet aan de gemeenteraad gevraagd van € 8.000,-. Dit komt boven het bedrag van € 5.500,- , dat al eerder van de raad was gekregen. Stel dat de helft van het totaalbedrag ad € 13.500,- voor de circa dertig "probleemjongeren" in Muiderberg is bestemd. Dan praten we over € 225,- de man. Daar kunnen ze een leuk feestje van bouwen.
Ik heb trouwens een ander idee. De jongeren willen graag uitgaan in Bussum, omdat er in Muiderberg "niets is". Heen met de bus is geen probleem, maar terug komen in de nachtelijke uren is moeilijker. Kan een deel van het extra krediet niet worden besteed om de vervoerskosten (een taxi of een busje) van Bussum naar Muiderberg te betalen?
Hoe dan ook is het nuttig dat de gemeente op korte termijn met creatieve oplossingen voor het jongerenprobleem komt. Het water staat hoog. Volgens burgemeester Smith waren er vorig jaar in Muiderberg 108 meldingen van overlast. In de eerste 2 ½ maand van dit jaar waren er al 55 meldingen. Bij een voortzetting van deze trend zou het jaarresultaat in 2003 op 500 meldingen uitkomen. Hoog tijd dus voor actie.
Als het aan B & W ligt, wordt kitesurfen in Muiderberg toch weer toegestaan, maar alleen ten westen van de Kerk aan Zee. Ter afscheiding komt er een ballen- of boeienlijn. Er is overleg gaande of de kitesurfers willen meedelen in de kosten. Een privaat-publieke aanpak dus, hoewel ik van de private bijdragen niet veel verwacht.
Als ik het goed heb begrepen gaan de kitesurfers er van uit dat het af te bakenen gebied de grens is van waaruit mag worden gestart en waar weer aan land mag worden gegaan. Als ik sommige raadsleden goed heb beluisterd vinden zij, dat kitesurfers nimmer ten oosten van de lijn mogen komen. Hoe lang wordt die (denkbeeldige) lijn dan, zo vraagt Oude Muiderberger zich af. Tot Marken?
Rob Dekker van de VIB toonde zich verrast door het collegevoorstel om kitesurfen weer toe staan. Hij wilde weten wat de aanleiding was om op een eerder genomen besluit terug te komen. Zou de geachte VIB-vertegenwoordiger de discussies in de raad en raadscommissies niet volgen?
Als na het te nemen raadsbesluit het kitesurfen voor een deel van de kust terugkeert, wil de gemeente ook wat aan het wildparkeren doen. Er komen paaltjes langs het Kerkepad. Maar er schijnt ook overlast te zijn van wildplassen. Naar mijn beste weten helpen paaltjes daar niet veel tegen. Integendeel, paaltjes lokken wildplassen uit, vooral bij honden.
Op de begraafplaats van de Kerk aan Zee zijn twee zerken van hun voetstuk gevallen. "Omgewaaid door de storm", zegt de één. "Heeft een kitesurfer gedaan", beweert de ander. De dader ligt op het kerkhof, denkt Oude Muiderberger.
De inspraakavonden om Muiderberg Duurzaam Veilig te maken zijn achter de rug. Oude Muiderberger heeft ze op één na allemaal bezocht. Kwam ie op de inspraakbijeenkomst voor de Tesselschadelaan, vroeg een inwoner: "Woon je in deze straat"? "Nee, luidde zijn antwoord, "Ik woon in Muiderberg". Alsof Oude Muiderberger niet verder dan zijn eigen straatje kijkt.
De meeste avonden werden geleid door de verantwoordlijke portefeuillehouder Dick Schulp, al sinds jaar en dag actief in de Muidense gemeentepolitiek. Vroeg een nieuwe inwoner van Muiderberg aan de bekende politicus: "Zoudt u zich willen voorstellen, ik woon hier net." Antwoordde Dick: "Ik ben de wethouder voor o.a. verkeer." Vroeg de Muiderberger: "En hoe heet u?" Wereldberoemd in Muiden noemen ze zoiets.
Zoals bij zoveel stads- en dorpskernen het geval is, wordt heel Muiderberg een 30-km gebied, af te dwingen door de komst van een groot aantal verkeersdrempels. Veel drempels komen op kruispunten, zogenaamde drempelplateaus. Dat wekt minder irritatie, menen de experts, omdat auto's bij een kruispunt toch al snelheid moeten minderen. Kan zijn, maar als je nu last hebt van drempelvrees?
Tijdens de inspraak kon alleen over een drempeltje meer of minder worden gesproken. Andere snelheidbelemmerende maatregelen, zoals het plaatsen van bloembakken of het aanbrengen van wegasverspringingen, waren door een raadsbesluit niet meer aan de orde, zo werd te verstaan gegeven. Iedereen moest dus goed opletten waar de drempels precies waren ingetekend. Want straks ligt alles definitief vast.
Op de tekeningen van het in de arm genomen bureau Tauw werd een bestaand voetpad aangeduid als fietspad. De IJsselmeerweg werd abusievelijk Tesselschadelaan genoemd. Ze zullen de drempels toch wel op de goede plek hebben ingetekend?
Een aantal insprekers vroeg om een verbod voor vrachtauto's om enkele hardnekkige knelpunten in ons dorp te ontlasten, zoals de hoek Tesselschadelaan-Badlaan en de kruising Flevolaan-Heinzelaan. Maar u wilt toch ook dat uw nieuwe ijskast voor uw huisdeur wordt afgeleverd, antwoordde de wethouder. Daar had ie een punt.
De enige manier om de Dorpsstraat in te rijden is door achteruit te rijden, zo vond een inspreker.
Met toestemming van collega Ouwe Muier van de Nieuwe Spiering maak ik even een uitstapje naar Muiden. In een normale gemeente zie je eerst een 30-km bord, pas dan volgt een drempel. Zo niet in Muiden. In een normale gemeente staat een informatiebord aan het begin van de bebouwde kom nog voordat je een woonwijk bent gepasseerd. Zo niet in Muiden. Toch een bijzonder stadje, al 1050 jaar.
"Strandje Muiderberg gevaarlijk", zo kopte de Gooi- en Eemlander. Blijkens het artikel wemelt het zand van glas, stukken plastic met scherpe randen, houtsplinters en stenen. De vervuiling is ontdekt door mannen die regelmatig met een metaaldetector het Muiderbergse strand afzoeken naar oude munten en verloren sieraden.
Dat er nu veel meer zand ligt dan anders, komt door de herbouw van strandpaviljoen De Zeemeeuw. Maar ik heb goed nieuws. Een enorme roterende zeef heeft het kaf (glas, steen, plastic) van het koren (zand) gescheiden. Blote voeten kunnen weer. Kijk, dat lees je nu niet in de krant.
Het nieuwe paviljoen ligt zo'n 60 à 80 cm lager dan het oude. De reden? Sommige Zeewegbewoners wilden over het dak heen kunnen kijken. Dat lukt nu aardig, maar als je het mij vraagt kun je bij een harde noorderwind straks pootje baden op het terras van Ron Bot.
Niet alleen was er nogal wat gedoe rond de af- en weder opbouw van De Zeemeeuw, bij het even verder op gelegen paviljoen de Leeuwenkuil is momenteel ook sprake van schermutselingen. Uitbater Frida plaatste onlangs fonkelnieuwe borden bij het parkeerterreintje met de tekst: "Alleen voor bezoekers van de Leeuwenkuil". Een paar dagen later waren ze al weer verdwenen. Niet de bezoekers, maar de borden.
Wie zou deze snode daad op zijn geweten hebben? Er wonen nogal wat mensen tegenover de Leeuwenkuil, die hun auto graag op het terreintje tegenover hun huis willen parkeren. Maar wie staat er nu eigenlijk in zijn recht? Is het parkeerterrein openbaar of hoort het bij de Leeuwenkuil? Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Waar in de Dorpsstraat eerst schildersbedrijf Hennipman zetelde met een winkeltje voor verf en allerhande branchevreemde artikelen, staan nu de aanbiedingen van makelaarskantoor Vlaanderen voor het venster. Je zult maar de deur uitgaan voor een nieuwe kwast en per ongeluk met een nieuw huis thuiskomen.
Dat heeft nog heel wat voeten in de aarde gehad, dat afvalprobleem bij de Zilvermeeuw en de Waterhoen. De vuilnismannen hadden een inrijprobleem met hun vuilniswagen. Als gevolg hiervan wilden zij de vuilcontainers niet meer ophalen of terugbrengen. Ik weet het allemaal niet meer. Maar ik dacht dat er een compromis uit de bus was gekomen, waar iedereen mee kon leven: een ondergrondse afvalcontainer.
Laat Oude Muiderberger in zijn onschuld nu denken, dat dat ding er allang en breed lag. Nu lees ik dat enkele buurtbewoners de zaak hebben opgehouden met het indienen van een bezwaarschrift tegen de te verlenen bouwvergunning. Was er dus toch nog een vuiltje aan de lucht.
Ja, u leest het goed, voor de aanleg van een ondergrondse afvalcontainer schijn je een bouwvergunning nodig te hebben. Er is namelijk is ook altijd nog een bovengronds deel. Maar ik begrijp dat een vergunning voor dit soort bouwsels in de toekomst niet langer nodig is.
Overigens blijf ik van mening dat de jaarlijkse kerstboomverbranding moet terugkeren.

Oude Muiderberger



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van hazenkeutels


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: