terug naar het overzicht van hazenkeutels

hazenkeutels door 'Oude Muiderberger'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
'De Jonge Zandhaas'
24ste editie d.d. 15 februari 2003

Herdenkingen, hangplekken, opvliegers langs de kust en opvliegers in de weg

Het was lange tijd doodstil rond de komst van een herdenkingsmonumentje in Muiderberg. Maar een werkgroep uit de gemeenteraad is nu met een voorstel gekomen. Gedacht wordt aan een "obelisk" op de Brink met als tekst "Stenen onthouden wat mensen wellicht vergeten".
Het voorstel van de werkgroep is een vervolg op eerdere initiatieven van het college van B & W om tot een herdenkingsplek te komen waar mensen bloemen en kransen kunnen leggen. Deze pogingen liepen vast op allerlei aanmerkingen en amendementen van de oude raad. De werkgroep uit de nieuwe raad blaast het eerdere initiatief nu nieuw leven in.
In het gemeentelijke informatieblad werd opgeroepen tot schriftelijke reacties. Zo kwam er een bezwarenbrief binnen, ondertekend door 16 inwoners. Van hen hoeft het niet, een monumentje bijna 60 jaar na de beëindiging van de tweede wereldoorlog. Zij lieten zich niet overtuigen door de toelichting, dat de 4 mei-herdenking en de 5 mei-viering in de loop der tijd breder zijn geworden en dat inmiddels ook begrippen als vrede, vrijheid, respect en voorkoming van zinloos geweld daarbij een rol spelen.
Volgens de groep van 16 zal een monument de Brink niet completeren, maar afbreuk doen aan de weidsheid van de omgeving door zijn extra sierbestrating en beukenhaagjes. Ik kan er in komen, dat menige inwoner van Muiderberg geen behoefte heeft aan een herdenkingsmonument. Oude Muiderberger behoort zelf tot deze categorie. Maar het argument dat de weidsheid van de Brink wordt aangetast… Er komen toch geen Almeriaanse flats?
Iets anders is, dat de voorgestelde obelisk volgens de overlegde tekeningen helemaal geen obelisk is. Een obelisk is een vierkante zuil, die van boven smaller is dan beneden en aan de bovenzijde in een piramideachtige spits uitloopt. Op de tekening bestaat de obelisk echter uit een rechthoekige platte steen van 60 cm breed en 15 cm diep. Misschien moet de werkgroep eens op werkbezoek naar de obelisk op de Place de la Concorde in Parijs.
Of de tekst nu op een obelisk of een zuil komt, Oude Muiderberger vindt de voorgestelde zin "Stenen onthouden wat mensen wellicht vergeten" een wangedrocht. Dat schrijft ie niet alleen hier en nu in de Jonge Zandhaas, hij toog ook naar de Kazerne in Muiden om het de commissieleden zelf te vertellen. Hoe zo stenen onthouden? Hoe zo vergeten mensen "wellicht"? Wie naar de jaarlijkse herdenking op de Brink komt, weet donders goed waarvoor ie komt.
Oude Muiderberger lanceerde het idee de inwoners van Muiderberg zelf met suggesties voor een tekst te laten komen en een jury uit de bevolking te formeren, die dan een keus zou maken uit de binnengekomen ideeën. Dan krijgt het monument wellicht nog enig fundament in de samenleving.
De commissie besloot haar voorstel na de schriftelijke en mondelinge reacties nog eens goed te evalueren. Wat ik voorspel is dat er komende 4 mei nog geen monument op de Brink staat. Of toch wel, de Brink zelf is een monument.
Er is in onze gemeente een jeugdbeleid in de maak voor de leeftijdcategorie 0 tot 23 jaar. De jeugd tussen de 11 en 19 jaar is al ondervraagd over hun wensen en ideeën. Nu de baby's nog. Echter, hoe krijg je die aan de praat?
De Muidense jongerenwerker heeft een avond in de Vinkenbaanschool belegd met de ouders van de jongeren. Hij wilde horen wat de Muiderbergse jeugd volgens hun ouders voor wensen heeft. Welnu, dat is een plek waar de jongeren droog staan en zelf verantwoordelijkheid voor dragen. Kortom, een eigen honk. En met een eigen prullenbak, liet één van de ouders nog weten.
Tijdens de Vinkenbaanavond bleek, dat er in Muiderberg op zijn minst twee jeugdgroepen zijn, die ook nog eens niets met elkaar te maken (willen) hebben. De ene groep klontert samen op de Brink, de andere bij de Rijver. Dat worden dus twee jeugdhonken met twee prullenbakken.
Volgens mij zijn alle jeugdwensen al gerealiseerd. Voor de Brinkgroep hebben we de muziektent. Daar staan ze hoog en droog en prullenbakken genoeg (voor zover ze niet zijn vernield).
De Rijvergroep kan in de Rijver terecht. Daar wordt elke week trouwens al een inloopavond belegd. Soms met film en een kopje thee erbij. Dit wordt volgens de ouders positief ontvangen. Ik heb nooit geweten dat onze jongeren zulke theeleuten waren.
Amsterdam heeft zijn coffeeshops. Kunnen wij in Muiderberg geen tea-shops beginnen?
Als ik even uit de keuken mag klappen: in de Oudejaarsnacht is De Rijver door een aantal jongeren "verbouwd". De schade aan keukenapparatuur etc. wordt geschat op circa € 15.000,-. Daar kun je een leuk jeugdhonk voor neerzetten. Misschien wel twee.
In de nacht van 2 op 3 januari werd het bezoek nog eens dunnetjes overgedaan. Een originele invulling van het begrip inloopavond.
De politie heeft overal vingerafdrukken gevonden. Maar volgens een cynische medewerker van de Rijver is er al zo vaak ingebroken, dat je van alle verzamelde vingerafdrukken een heel plakboek kunt maken.
Het is toch niet te hopen dat de jongeren die de wekelijkse inloopavond bezoeken dezelfde zijn als degenen die gedurende twee nachten in de Rijver hebben huisgehouden. Anders hebben ze hun eigen glazen ingegooid.
Tijdens een raadscommissievergadering in november liet de jeugd- en jongerenwerker weten, dat de jongeren hebben aangegeven de voorkant van De Rijver opnieuw te willen schilderen. Mag ik thans vragen of ze de binnenkant ook willen meenemen?
De Rijvergroep is overigens een achterhaald fenomeen. Sinds er bordjes met "verboden toegang" zijn geplaatst en er strenger wordt opgetreden, heeft de groep zich verplaatst van de Rijver naar een plek verder op. We kunnen nu beter spreken van de Grote Haar-groep of de Schoutenpadgroep.
Als ik het goed heb begrepen zijn de bewoners ter plekke niet zo blij met de komst van de hangjongeren. Sterker nog, ze zijn het nu al spuugzat. Troost u, beste dorpsgenoten, bij De Rijver was het probleem reeds in een jaar of twee opgelost.
Fitness lijkt in te zijn bij de huidige hanggroepen. Aan die wens kunnen we eenvoudig voldoen. Tien rondjes om de Brink, spieren rekken tegen het hek, uithangen aan een tak. Mogelijkheden genoeg.
Oude Muiderberger heeft altijd geroepen dat er voor de jeugd in ons dorp een ongekend scala aan sporten in verenigingsverband te beoefenen is. Maar op de ouderinspreekavond werden zijn ogen geopend. Sommige jongeren willen geen verplichtingen: geen verplichte contributie en geen verplichte training. Tja, daar hebben ze een punt. Hangen kost niets en verplicht tot niets.
Van de jongerenwerker moet je niet van een hangplek spreken, maar van een ontmoetingsplek. Hangjongeren zijn dus eigenlijk ontmoetingsjongeren.
De Rijver als trouwlocatie? Het is meer een rouwlocatie.
De gemeente heeft een extra krediet voor jongerenwerk ad € 5.500 ter beschikking gesteld. Een raadslid vond dit een doekje voor het bloeden. Burgemeester Smith sprak dit niet tegen. "Er is bloed en daarvoor is een doekje nodig".
Onze burgervader had ten tijde van de afgelopen Kamerverkiezingen nog een aardige. Bij de stemming over een motie in de Raad riep VVD-raadslid Henk Bökenkamp "tegen", maar hij bedoelde "voor". U bent toch geen zwevende kiezer, vroeg de burgemeester.
De bootjes op het strand en in het riet bij De Boeg zijn lange tijd gedoogd, maar de gemeente vond het eindelijk welletjes. De eerste aanval begon in het informatieblad van december. De bootjes moesten binnen een maand weg zijn. Zo niet, dan zouden ze door de gemeente worden weggehaald. Nu vroor het op dat moment dat het kraakte, dus ik dacht nog, hoe krijg je die bootjes weg. Ze lagen zo vast als een huis. Maar gelukkig is het op tijd gaan dooien.
Vervolgens plaatste de gemeente een advertentie met de doemstijding: of jullie halen de bootjes weg of wij doen het. Alle bootjes en surfplanken kregen een keurige aanschrijving op boeg of romp geplakt. Het hielp, wat in een mum van tijd waren er heel wat verdwenen.
Wat er na de fatale datum nog lag, is door de gemeente opgeruimd. Tot 6 maart blijven ze in de opslag, daarna worden ze verkocht of vernietigd. Muiderberg is weer een stukje mooier geworden.
We hebben nog meer problemen rond en op het water, het kitesurfen. Ook dit is de gemeente gaan aanpakken, maar niet tot ieders tevredenheid. Eerst kwam er een voorstel om het surfen met een vlieger op bepaalde plaatsen langs de kust te verbieden. De Raad besliste anders: een algemeen verbod. Zij het met een meerderheid van slechts één stem.
Dit verbod bleek moeilijk te handhaven. Dus kwam het college met het voorstel om te verbieden, dat strandbezoekers "aan de kitesurfsport gelieerde voorwerpen" bij zich hadden. Dus wie met een vlieger op het strand kwam, zou al strafbaar zijn. Maar deze vlieger ging ook niet op. Eerst maar eens evalueren voordat er verdere maatregelen zouden worden genomen, zo vond de Raad.
Op 9 januari in de Rijver was het zover. Vrijwel alle belanghebbenden waren aanwezig: de kitesurf vereniging, de kitesurfscholen, het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond, etc. Uiteraard hielden ze allen een warm pleidooi om het kitesurfen toe te staan, zij het gereguleerd. Dus bijvoorbeeld alleen in het westelijke deel van de kust. Het wordt nog druk bij de Kerk aan Zee.
Ook van de burgerij kwam de nodige bijval. Kreten als "het hoort bij Muiderberg", "het is een levendig gezicht" en "het is gezellig", waren niet van de lucht.
Eén aanwezige wierp zich op als verontruste burger. Daar komt een tegenstander, hoorde je iedereen denken. Maar de spreekster maakte zich ongerust over het eventueel geheel verdwijnen van het kitesurfen. De zaal haalde opgelucht adem.
Centraal stond uiteraard de vraag, hoe veilig of onveilig kitesurfen nu eigenlijk is. Niet zozeer voor de surfer zelf, als wel voor onschuldige passanten, zoals strandbezoekers, zwemmende kindertjes en jeugdige zeilers. Je zult toch zo'n snijdende nylonlijn om je keel of in je stagen krijgen. Maar het valt allemaal wel mee, zo werd omstandig uitgelegd. Elke gecertificeerde surfer weet in een handomdraai de spanning van het koord te krijgen. De vlieger wordt drukloos en kan geen vlieg meer kwaad doen.
Ook burgemeester Smith, die de avond voorzat, zorgde voor een relativeerde inbreng. "Elke watersport brengt een zeker risico met zich mee en in huis gebeuren de meeste ongelukken". Eigen schuld, dikke bult, denk ik dan. Moet je maar niet gaan kitesurfen in je woonkamer.
De algemene afsluiting van de IJsselmeerweg door het Naarderbos voor auto's is wellicht van de baan. Na de vele protesten uit Muiderberg heeft de gemeente Naarden nu besloten gemotoriseerd verkeer op werkdagen tussen 06.00 uur en 10.00 uur vanuit Muiderberg richting Naarden door te laten. Oude Muiderberger wil niet ondankbaar overkomen, maar mag dit worden uitgebreid tot 11.00 uur? Dan moet ik namelijk in de Vesting zijn. Ter compensatie lever ik het vroege uur van 6 tot 7 in. Dan lig ik nog te knorren.
Het actiecomité is trouwens helemaal niet tevreden met de door Naarden gedane concessies. Wordt dus vervolgd. Als het moet tot aan de Raad van State, zo las ik in het Vechtjournaal. Dat wordt dus nog een heel gevecht.
Het Muidense college van B en W moet van de gemeenteraad een actieplan maken, met als doel te voorkomen dat Almere buitendijks in het IJmeer gaat bouwen richting Pampus. Jammer dat de gemeente nooit planmatig actie heeft ondernomen tegen de bouw van de drie buitendijkse flats. Is de nieuwe gemeenteraad misschien wat alerter dan de oude?
Muiderberg had aan het begin van het jaar 3.234 inwoners tegen 3.257 een jaar geleden. Het inwonertal is al sinds 1999 aan het teruglopen. Nog even en we hebben geen jongerenprobleem meer. En ook geen ouderen.
Nog een gegeven uit de nieuwjaarscijfers van de burgemeester: in het jaar 2001 werd 46 keer overlast van de jeugd gemeld. In 2002 was dit 106 keer, ruim een verdubbeling. Arme wethouder Van der Steen. Arme inwoners. Arme jeugd.
Voor de Rabobank in de Dorpsstraat komt een stopverbod, zodat geldauto's te allen tijde de stoep op kunnen om dicht bij de bank hun kostbare waar te kunnen laden en lossen. Op de trottoirrand komt een gele streep. De raadsvergadering waarin dit werd besloten duurde zo kort, dat VIB-afgevaardigde Anne Waanders verzocht om een discussie over de kleur van de gele streep. Zonder discussie werd besloten dat het geel moest worden. De vergadering duurde nog steeds kort.
Hoe zit het met de handhaving van het verbod, zo wilde een raadslid weten. De oplossing is even simpel als doeltreffend. Als de plaats door auto's bezet blijft, krijgt de bank geen vers geld en zitten de inwoners zonder centen. De sociale controle zal naar verwacht zijn handhavende werk doen. Prima, maar zou een gewone bon ook niet helpen?
Oude Muiderberger had al eens gehoord en gelezen dat een automobiliste zich klem had gereden op de doseerinrichting nabij de Hakkelaarsbrug. Onlangs was hij zelf getuige van de niets ontziende werking van deze doseerinrichting. Als je je niet goed gedraagt, komt er een robuust ijzeren geval uit de weg die je auto muurvast zet. De onfortuinlijke automobilist vertelde hem, dat ie verblind was door de zon. Ja, ja, zo weet ik nog wel een paar smoezen: de brug stond open, mijn fiets had een lekke band, de pont was verdwaald. Wie daar ook al moge intrappen, die slimme doseerinrichting in elk geval niet.
Begaan met het lot van de automobilist (en zijn omhoog gelifte auto) vroeg Oude Muiderberger of hij misschien om hulp moest vragen. Maar dan rijst een probleem. Wie moet je eigenlijk bellen nadat je een opvlieger van de doseerinstallatie hebt gekregen: de politie, de brandweer, een bergingsbedrijf, het gemeentehuis, Rijkswaterstaat? Wie het weet mag het zeggen.
De ontredderde automobilist vroeg zich in wanhoop af, waar hij zich eigelijk bevond. Bij Muiderberg, zei ik hulpvaardig. De man keek me aan met een blik van dat zegt me nog niks. Toen ben ik maar doorgereden (over de linker weghelft uiteraard, in de hoop dat het ijzeren gevaar aan die kant van de weg lang genoeg naar beneden bleef). Ik had geluk.
Overigens ben ik van mening dat de jaarlijkse kerstboomverbranding moet terugkomen.

Oude Muiderberger



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van hazenkeutels


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: